image
Aleksandar Gospic

De 7 mooiste stranden van Kroatië: weet jij deze verborgen parels te vinden?

De Kroatische kustlijn is maar liefst 1.800 kilometer lang en ligt vol met idyllische stranden, maar je moet wel weten waar je moet zoeken. Met de hulp van de Columbus-community reizen we voorbij de volgepakte stadsstranden, op weg naar maagdelijk strand, azuurblauw water, heel veel rust en prachtige plaatjes. Dit zijn de 7 mooiste stranden van Kroatië!

1. Hvar als hotspot voor de meest pittoreske stranden

Hvar ligt bezaaid met verlaten stranden (mét snorkelmogelijkheden!). © Glenn Huizinga/ Kroatië-fotowedstrijd

We raakten meteen enthousiast van de tip van Glenn in de Kroatië-fotowedstrijd: 'Aangezien het eiland Hvar in het midden van de idyllische Adriatische Zee ligt, is het geen wonder dat hier enkele van de meest pittoreske stranden van Kroatië zijn te vinden. Verspreid over de gehele kustlijn vind je geweldige stranden, de een nog mooier dan de ander. Van afgelegen kiezelstranden tot trendy beachclubs en alles ertussen in. Een van mijn favoriete stranden is Malo Zarace. Ook zou ik iedereen aanraden om een scooter te huren zodat je zelf langs de kustlijn kunt rijden, op zoek naar je eigen favoriete strand - dit is wat mij betreft echt een van de hoogtepunten van een bezoek aan Hvar!'


2. Picture perfect op het strand Nugal 

Nugal, Kroatië. Foto: Vjeko BegovicNugal is moeilijk bereikbaar, maar dan heb je ook wel wat. © Vjeko Begovic

Nugal, zo'n twee kilometer van de stadshaven van Makarska, is met recht een verborgen parel te noemen. Het strand is moelijk bereikbaar, waardoor het niet voor iedereen is weggelegd om Nugal te bereiken. Het bospad is soms even klimmen en klauteren of je vaart aan met een bootje. De kliffen steken fraai boven het kiezelstrand uit, waar zich na regenval een natuurlijke waterval vormt. In theorie is de helft van het strand voor nudisten die hier een beschutte en verborgen mogelijkheid zagen, maar in de praktijk blijkt dat vrijwel iedereen badkleding draagt.


3. Hoe kleiner, hoe fijner op Lopud

Het zelfbenoemde 'Magic' Sunj Beach verdient die eretitel. © Jesper/ Kroatië-fotowedstrijd

Jesper Borsje tipt in de Kroatië-fotowedstrijd: 'In het zuiden van Kroatië ligt het kleine autovrije eiland Lopud, een hidden gem. Wanneer je vanuit het enige dorpje naar de andere kant  van dit paradijselijke eilandje loopt, kom je uit bij Sunj beach. Alleen het pad er heen is al schitterend, door een vallei vol bloemen en een opgedroogde canyon die haast als een jungle voelt. Dan opent het landschap en kom je uit in een stille baai met een breed, halvemaanvormig zandstrand en een azuurblauwe zee met zeilbootjes. Boven de baai bevindt zich restaurant Bindo, waar je vanuit een hangmat sippend aan een cocktail dit prachtige strand ziet, de golven hoort en de vogels hoort fluiten. Paradijs.'


4. Verborgen strand Stiniva tussen de kliffen

Stiniva, Kroatië. Foto: Aleksandar GospicStiniva is een verborgen paradijs. © Aleksandar Gospic

Strand Stiniva ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland Vis, dat weer het verste onbewoonde eiland van Kroatië is. Een uitgehakte doorgang naar de zee, omringd door hoge rotswanden, voert naar Stiniva. Het strand is bereikbaar door een zware afdaling van twintig minuten over een geitenpad of door een boot aan te leggen voor de kust. Voor die tweede optie is het goed opletten geblazen, want je vaart zo aan Stiniva voorbij. Vanaf de zee is het kiezelstrand vrijwel niet te zien, zo nauw is de doorgang en zo hoog zijn de omringende kliffen.


5. Kijk verder dan Zlatni Rat

Regel een bootje en je hebt verlaten strandjes voor jezelf. © Arne Verhelst/ Kroatië-fotowedstrijd

Het eiland Brac staat vooral bekend om het bijzondere, maar drukke Zlatni Rat. Dit strand steekt als de snuit van een zaaghaai de zee in. De bijzondere vorm werkt als een toeristenmagneet; het is dan ook aan te raden om vroeg of juist laat op de dag het strand te bezoeken. Óf, zoals Arne ons tipt in de Kroatië-fotowedstrijd, huur een bootje en vaar verder. Waar de meeste mensen zich blind staren op Zlatni Rat, blijven omliggende stranden juist vrij van toeristen. Brac ligt vol met verlaten, idyllische strandjes die je helemaal voor jezelf hebt.


6. De meest beschutte baai van Kolocep

In deze beschutte baai op Kolocep kom je helemaal tot rust. © Jesper Borsje/ Kroatië-fotowedstrijd

Jesper tipt in de Kroatië-fotowedstrijd: 'Het meest zuidelijke bewoonde eiland van Kroatië is Kolocep: een klein paradijsje met azuurblauwe baaien, olijfgaarden en grote cactussen. Wanneer je vanaf het hoofddorp Donje Celo (groot dorp) naar het andere dorpje Gornje Celo (klein dorp) loopt, wandel je tussen deze prachtige olijfgaarden vol bloemen. Gornje Celo is een klein vissersdorp waar je in het haventje heerlijk kunt ontspannen op een van de terrassen en de vissersbootjes hoort dobberen op de golven. Ga je echter nog één baai verder, dan kom je écht in het paradijs terecht. Een kleine, beschutte baai met azuurblauw water, rotsen, parasoldennen en kleine bootjes lacht je tegemoet. Zonder restaurants of haven is het er hartstikke rustig. Ga zitten op een van de rotsen met een glas wijn en een goed boek en kom tot rust op het tempo dat de golven tegen de rotsen doet slaan.'


7. Het helderste water bij strand Porat

Porat, Kroatië. Foto: Aleksandar GospicHet water rond het eiland Biševo is kraakhelder. © Aleksandar Gospic

Biševo, niet ver van Vis maar wel een van de zuidelijkste eilanden van Kroatië, is een klein, verborgen pareltje in de Adriatische Zee. Het is er ruig, met veel grotten en kliffen langs de kustlijn. Tussen dat natuurgeweld ligt strand Porat, beschut van de wind, met een zandstrand en een onwaarschijnlijk heldere zee. Er is één beachbar voor een drankje en verse vis, maar meer heb je ook niet nodig. Wat rest is een idyllisch strand in het uiterste puntje van Kroatië. Veel dichter bij de perfecte bounty-ervaring zul je in Europa niet komen!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme

 

Toe aan meer Kroatië-inspiratie? Laat je leiden door je voorgangers bij de Kroatië Fotowedstrijd, waar vele reizigers hun mooiste foto's en beste tips met ons delen.

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lees ook: