image
Haagse Strandhuisjes

Tiny Houses: 10 x bijzonder overnachten in Nederland

Tiny houses staan garant voor een uniek weekje of weekendje weg en stimuleren je als reiziger om bewuster na te denken over je impact op het milieu. Wil jij ook bijzonder én duurzaam overnachten? Ook in Nederland kun je op de kleintjes letten. We zetten de 10 gaafste tiny houses binnen Nederland voor je op een rij. 

1 & 2. Tiny trekkershut en bouwkeet in Drenthe

Tinyhouse_Drenthe_NederlandFoto: Drenthe Marketing

De Voscheheugte in Drenthe is vergelijkbaar met een vakantieliefde; tijdens een kortstondig verblijf op dit natuurkampeerterrein raak je volledig in de ban van de omgeving en de rust. Op het langgerekte perceel aan de rand van het Mantingerzand zijn dertig staplaatsen ingericht en zes bijzondere natuurhutten gebouwd. De Fazant, het tiny house dat je op bovenstaande afbeelding ziet, is gemaakt van sloophout en beschikt over een heerlijk terras met een vuurplaats en een prachtig uitzicht op de ondergaande zon. Dit uniek huisje boek je vanaf € 122 per nacht voor twee personen.

Keetje, een andere overnachtingsplek op het natuurkampeerterrein, hoort boven aan de zoekresultaten te staan als je ‘knus’ googelt. Logeren in deze schaftkeet betekent back to basics; je klooft je eigen hout en gebruikt water uit een jerrycan. Hier verblijf je vanaf € 78 per nacht voor twee personen. Elders op het terrein ligt een charmant eethuis met een lommerrijk terras. In de jaren vijftig deed het gebouw dienst als kippenhok, maar sinds een aantal jaren kun je er terecht voor lokale, biologische en seizoensgebonden gerechten – of een kop koffie met zelfgemaakte taart.


3. Tiny boshuisje in Gelderland

Tiny boshuisje_Gelderland_Veluwe_Nederland_NoyrFoto: Noyr

Zoek jij nog een terugtrekplekje voor de zomer? NOYR is de place to be. De naam van het hypermoderne huisje aan de noordkant van De Veluwe is afkomstig van het Franse noir, wat zwart betekent. De kleur komt overeen met het exterieur, maar heeft ook een diepere betekenis: een tv ga je hier niet aantreffen, en als je optimaal wilt genieten laat je ook je mobiele telefoonscherm op ‘zwart’ staan. Het riante bed rust op een verhoging en is in de nis van het raam gebouwd. Zelfs als je in bed ligt voel je je één met de natuur. Het huisje staat op een boscamping. Je loopt in ongeveer tien minuutjes naar de Zandenplas toe. Boek dit tiny house vanaf € 145 per nacht voor twee personen via de NOYR.nl.  


4. Tiny boerderijhuisje in Drenthe

Tiny boerderijhuisje_Drenthe_NederlandFoto: Campspace

Altijd al eens op een échte functionerende boerderij willen overnachten? In het Drentse Nieuw Weerdinge kun je de koe bij de horens vatten. De titel van het online profiel luidt ‘Boven de koeien slapen’, en daar is geen woord van gelogen, want de ruimte bevindt zich direct boven de koeienstal. Tijdens het ontbijt of diner kun je het jongvee dus zíén (en horen). Als je de boer lief aankijkt mag je misschien ook nog een ritje op de tractor maken of helpen met het voeren van de kalfjes. Het huisje wordt te huur aangeboden voor € 52 per nacht voor twee personen op Campspace, een online platform waarop je unieke kampeer- en slaapplekken regelt op het erf van particulieren.


5. Tiny strandhuis in Zuid-Holland

Tiny strandhuis_Zuid-Holland_Nederland_HaagseStrandhuisjesFoto: Haagse Strandhuisjes

Op het strand van Kijkduin, en op gepaste afstand van elkaar, staan maar liefst twintig Haagse Strandhuisjes. Gedurende de dag deel je de brede zandstrook met ander badgasten, maar in de avond en ochtend heb je het rijk voor jou alleen. De huisjes zijn te huur per (mid)week en weekend, vanaf € 509 voor een midweek en maximum vier personen.

Lees ook: Op deze wereldse slaapplekken in Nederland waan je je in het buitenland

6. Tiny kapel in Friesland

Tiny kapel_Het Kleine Paradijs_Friesland_NederlandFoto: Het Kleine Paradijs

Het Kleine Paradijs - alleen al voor de naam zou je afreizen naar Friesland – in het buurtschap Meilahuizen is een plek voor inspiratie en persoonlijke ontwikkeling. De eigenaren organiseren op regelmatige basis retraites en workshops. Op het erf staan meerdere eigenzinnige huisjes, maar de rood geschilderde Kapel spant toch wel de kroon. Het tiny bouwsel is knus ingericht en voorzien van een houtkachel en bedstee. Dit paradijs boek je vanaf € 180 voor een weekend en twee personen.


7. Tiny yurt op Texel

Tiny yurt_Texel_Nederland_RuudBaanFoto: Ruud Baan

Wil je écht even onthaasten? Dan ben je op Texel aan het juiste adres. De vijf traditionele onderkomens van Texel Yurts staan geposteerd op een afgeschermd gedeelte van Camping Loodsmansduin. De camping ligt op een vloedhaak (strandwal) en het strand is vlakbij. Je hoeft de houten deur maar open te zwiepen om je in de natuur te begeven. Voor een kort weekend verblijf je hier vanaf € 361 voor twee personen.


8. Tiny inn in Noord-Holland

Tiny Inn_Noord-Holland_NederlandFoto: Tiny Inn

Tiny Inn staat midden in de polder en aan de rand van het ons-kent-ons dorpje Ransdorp. Op geen enkel moment tijdens je verblijf heb je door dat je je onder de rook van Amsterdam bevindt. Er grazen schapen in de ‘voortuin’ en er heerst rust om je heen. Het tiny house is van alle gemakken voorzien en op ecologisch verantwoorde wijze gebouwd – je doet je behoefte op een composttoilet en bent aangewezen op een (royaal) waterrantsoen. Het ontbijt en twee fietsen zijn bij de prijs inbegrepen. Dat laatste komt goed uit, want de omgeving laat zich het beste ontdekken vanuit het zadel. Hier overnacht je vanaf € 99 per nacht voor twee personen.


9. Havenhuisjes in Utrecht

Tiny havenhuis_Utrecht_Nederland_BranddesignerroosFoto: Roos Oosterbroek

Als je je overgeeft aan het ritme van de Vinkeveense Plassen ben je de stadsgekte van Amsterdam en Utrecht snel vergeten. Vrijhaven Zwier neemt een deel van Haven Winkeloord in beslag en herbergt tal van fijne slaapplekjes. Je kunt onder andere kiezen uit een tent of eilandhut. Maar de Havenhuisjes zijn toch wel het summum. De negen moderne huisjes zijn klein van stuk en hebben een groots effect. Nestel je bijvoorbeeld met een boekje voor het enorme raam of met een wijntje in de hottub, en je zult merken dat de zorgen van je afglijden. De huisjes hebben een eigen badkamer en wc. Over het eten hoef je je geen zorgen te maken. De maaltijden zijn inbegrepen en worden met veel passie voor je klaargemaakt in het bijbehorende restaurant. Er is slechts één regel als je komt logeren: je boekt minimaal twee nachten, zodat je ook daadwerkelijk toekomt aan het opladen van je inwendige batterijtje. Kom tot rust vanaf € 449 all-in voor twee nachten en twee personen.


10. Tiny hihahut in Zuid-Holland

Tiny hihahut_Zuid-Holland_NederlandFoto: Hihahut

De zeven hihahutten toveren gegarandeerd een lach op je gezicht. Elke hut is geïnspireerd op de locatie. Zo beschikt de een over kleine ramen en vogelkijkattributen, zodat je naar de vogels in het omringende buitengebied kunt turen, en de ander over een glazen koepel, zodat je ’s nachts naar de sterren kunt kijken. De hutten staan opgesteld op verborgen plekken in de buurt van Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Je kan er voor twee personen een nachtje doorbrengen vanaf € 99. Het is óók mogelijk om een meerdaags hiha-avontuur samen te stellen. Je wandelt, fiets of vaart dan van hut naar hut.


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Deze tiny houses werden eerder uitgelicht in de voorjaarseditie van de special 'In Eigen Land'. Bekijk meer:
 PREVIEW In Eigen Land voorjaar 2021