image
Getty Images

Dit zijn de 10 beste wereldsteden van 2024

De wereld is een smeltkroes van culturen, en steden zijn de vensters waardoor we een glimp opvangen van die diversiteit. Maar welke wereldsteden horen in 2024 bovenaan je reislijstje te staan? Het antwoord komt van Resonance, een consultancygroep die onlangs de lijst van 's Werelds Beste Steden van 2024 publiceerde. En raad eens? Zelfs Amsterdam heeft een plek bemachtigd! 

Wat maakt een stad tot de beste ter wereld? Al meer dan 15 jaar hanteert Resonance een holistische benadering om deze populaire 'best-of'-lijst samen te stellen. In plaats van alleen te focussen op harde data zoals het BNP per capita of het aantal Fortune 500-bedrijven, wordt óók gekeken naar de ervaringen van zowel inwoners als bezoekers, via onlinekanalen zoals Instagram en TripAdvisor. Dit levert een uitgebreider beeld op van wat een stad de beste ter wereld maakt. Dit jaar zijn de voorgaande zes categorieën (Plaats, Mensen, Programmering, Product, Welvaart en Promotie) gehergroepeerd in drie grotere: Livabilty (leefbaarheid), Lovability (aantrekkelijkheid) en Prosperity (welvaart), om de kenmerken van elke stad te definiëren. 

Livability: deze categorie meet de kwaliteit van de leefomgeving. Hoe goed is alles bewandelbaar, bereikbaar per vliegtuig en hoe scoort het hoger onderwijs?
Lovability: deze categorie meet de levendigheid en kwaliteit van een stad en de mate waarin deze bewoners, bedrijven en bezoekers inspireert om de stad te promoten. Er wordt gekeken naar culturele ervaringen, winkelervaringen en het aantal Instagram-hashtags.
Prosperity: De welvaartspijler meet het menselijk kapitaal. Er wordt onder meer gekeken naar het opleidingsniveau, het aantal Fortune Global 500-bedrijven, omvang van congrescentra en hoeveel mensen onder de nationale armoedegrens leven.

Benieuwd naar de top 10? We tellen af! Of bekijk meteen de video.

10. Seoul, Zuid-Korea

Top 10 beste wereldsteden van 2024: Seoul. Foto: Getty Images

Livability: plek 26/ Lovability: plek 31 / Prosperity: plek 8
Scoorde #3 in restaurants en #8 in musea

‘In een verbazingwekkend korte tijd is de hoofdstad van Zuid-Korea veranderd van een door oorlog geteisterde stad tot een hightech hub’, aldus Resonance. ‘De plek in de ranglijst is mede te danken aan de lage armoedescore (plek 8), het aantal Global 500-bedrijven in de stad (plek 6) en groeiend aantal start-ups. Seoul kent bovendien maar liefst 176 Michelin-restaurants, waardoor Seoul op de derde plek staat in de in onze subcategorie Beste Restaurants.’ 

Waarom Seoul op je bucketlist hoort: Seoul is een stad waar modern en traditioneel hand in hand gaan. De hightech-industrie van de stad is een van de meest geavanceerde ter wereld, maar tegelijkertijd wordt het historisch erfgoed beschermd. Van de traditionele Bukchon Hanok Village tot de trendy wijk Gangnam, er is voor elk wat wils in deze Koreaanse metropool. Breng vooral een bezoek aan de Gwangjang-markt, waar je alles kunt eten, van een soep van rijstwafels en kimchi-tofu-knoedels tot kronkelende levende octopus.


9. Amsterdam, Nederland

Top 10 beste wereldsteden van 2024: Amsterdam. Foto: Getty Images

Livability: plek 5 / Lovability: plek 22 / Prosperity: plek 24
Scoorde #4 in bereidwilligheid om te werken en #5 in fietsmogelijkheden 

Onze eigen hoofdstad weet de negende plaats in de ranglijst te veroveren, en dat is met name te danken aan de Amsterdammers zelf. Volgens Resonance zorgen de locals graag voor anderen en schuwen ze niet om de handen uit de mouwen te steken. De stad, die dankzij de hoge inwonersaantallen toch als wereldstad wordt aangemerkt ook al is het de kleinste in deze lijst, scoort dan ook een vijfde plek op leefbaarheid. Onder leiding van burgemeester Halsema zijn er verschillende acties ondernomen om de leefbaarheid te bevorderen, zoals het weren van de cruiseschepen. Amsterdam scoort een achtste plek in de lijst van beste winkelsteden en plek 11 op het gebied van musea. 

Waarom Amsterdam op je bucketlist hoort: Amsterdam was ooit overgeleverd aan te toeristen, maar dat tij lijkt te keren. Duurzame initiatieven, zoals het weren van diesel- en benzine-auto's, het ontmoedigen van feesttoeristen en het terugdringen van het aantal cruiseschepen, moeten de leefbaarheid bevorderen. De schilderachtige grachten en historische gebouwen in de binnenstad blijven een grote aantrekkingskracht uitoefenen, terwijl het culturele erfgoed en vele musea kunnen concurreren met andere wereldsteden. De stad wordt door Resonance geprezen om zijn fietsvriendelijkheid (al zal een gemiddelde Amsterdammer het daar wellicht mee oneens zijn).

In deze Europese stad betaal je de meeste toeristenbelasting - en die ligt dichterbij dan je denkt

8. Barcelona, Spanje

Top 10 beste wereldsteden van 2024: Barcelona. Foto: Getty Images

Livability: plek 10 / Lovability: plek 7 / Prosperity: plek 48
Scoorde #3 in nachtleven en #5 in Tripadvisor reviews

We leggen het af tegen Barcelona, volgens Resonance een van de meest ideale steden van Europa: ‘een stad met bijna het hele jaar door perfect weer, meer dan vijf kilometer aan gouden zandstranden, iconische parken, opvallende architectuur en buurten die op elk moment van de dag (of nacht) de moeite van het bezoeken waard zijn.’ Het is een van de weinige steden die zowel op leefbaarheid als aantrekkingskracht binnen de top 10 valt. Volgens het World's Best Cities-rapport draagt ook de fietsvriendelijkheid van de stad bij aan de score: er ligt meer dan 240 kilometer aan nieuwe fietspaden. 

Waarom Barcelona op je bucketlist hoort: Met de ongeëvenaarde werken van Gaudí die het stadsbeeld sieren, zoals de Sagrada Familia en Parc Güell, tot de streetart in Raval, is Barcelona is een ware openluchtgalerie. Maar ook de innovatieve gastronomie en bruisende markten zoals La Boqueria, die een feest voor de zintuigen bieden met verse producten en authentieke Catalaanse lekkernijen, zijn genoeg reden om naar het zuiden af te reizen. Als de zon ondergaat, komt Barcelona tot leven; niet voor niets staat de stad op de derde plaats in de lijst van steden met het beste nachtleven, dat varieert van rustige tapasbars tot energieke nachtclubs waar je tot de vroege uurtjes kunt dansen. 


7. San Francisco, Verenigde Staten

Top 10 beste wereldsteden van 2024: San Francisco. Foto: Getty Images

Livability: plek 20 / Lovability: plek 28 / Prosperity: plek 5
Scoorde #1 in start-ups en #3 in universiteiten

Ondanks het feit dat het inwonersaantal fors gedaald is en bijna 30% van alle kantoorpanden leegstaat, blijft San Fran een magneet voor talent. Dit is dé stad waar start-ups gefinancieerd worden door durfkapitaal en een broedplaats van technologische innovatie. De stad dankt zijn relatief hoge positie in deze lijst dan ook vooral aan de welvaartsindex: de werknemers komen van overal ter wereld en worden vooral aangetrokken door de hoge salarissen. In het ‘World’s Wealthiest Cities Report 2023’ van Henley and Partners en New World Wealth staat San Francisco op de derde plaats, op gelijke hoogte met Londen en na New York en Tokio.

Onverschrokken leiders hebben ondanks de crisis de meest gedurfde fiets- en voetgangersinfrastructuur in Amerika uitgerold: het fietsnetwerk bestaat inmiddels uit 760 kilometer aan fietspaden. Dat niet alleen, enkel al in het afgelopen jaar is er tachtig kilometer aan straten autoluw gemaakt.

Waarom San Francisco op je bucketlist hoort: San Francisco is een bijna verplichte stop als je over de Pacific Coast Highway reist. De thuisbasis van Silicon Valley is een niet te missen bestemming voor zowel tech-enthousiastelingen, maar San Francisco is meer dan alleen een technologische hub; het is een stad met een rijk cultureel erfgoed. De charmante Victoriaanse huizen, de iconische Golden Gate Bridge en de steile, kronkelige straten zorgen ervoor dat je hier niet snel uitgekeken raakt. Van de creatieve sfeer in SoMa tot de rijke geschiedenis van Chinatown: de diverse wijken van de stad hebben elk hun eigen unieke charme. De nabijheid van natuur zoals Muir Woods, Napa Valley en de Pacific Coast zorgt voor een verfrissende ontsnapping uit de stedelijke drukte. 

Zelf ervaren? Speel nu de Grote USA-Quiz en win twee vliegtickets naar de Verenigde Staten!

6. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Top 10 beste wereldsteden van 2024: Dubai. Foto: Getty Images

Livability: plek 35 / Lovability: plek 5 / Prosperity: plek 4
Scoorde #2 in parken en outdoor en #5 in Instagram hashtags

Dubai is een stad van superlatieven, die tot uiting komen in over the top-bouwwerke als Palm Jumeirah en Burj Khalifa. Het verbreken van wereldrecords lijkt een nationaal tijdsverdrijf geworden, stelt Resonance: hoogste, langste, snelste, grootste. Dubai’s Stedelijk Masterplan 2040 wil juist dat de stad kleiner aan gaat voelen, door een ‘stad van twintig minuten’ te ontwikkelen, waardoor bewoners toegang krijgen tot 80% van hun dagelijkse behoeften en bestemmingen binnen twintig minuten lopen of fietsen, waardoor de wereldstad meer als een thuisstad aan moet gaan voelen.

Waarom Dubai op je bucketlist hoort: Voor veel reizigers is Dubai 'Het Vegas van Arabië', een plaats die er trots op is alle opvattingen die voorheen over het Midden-Oosten bestonden op zijn kop te zetten. Het mag dan ook geen wonder heten dat het op de achtste plaats staat in de subcategorie Attracties. Je vindt hier oneindige winkelcentra, aquaria, indoor skiparken, dansende fonteinen, fantasiepretparken en Disney-waterspeeltuinen die een eerbetoon brengen aan Hollywood, Bollywood, Marvel en Lego - om nog niet te spreken over het Museum van de Toekomst, ruim 700 hotels en maar liefst 89 Michelin-restaurants.

Vakantie in Dubai: de beste reistips (+ podcast!) voor een avontuur in de metropool

5. Singapore

Top 10 beste wereldsteden van 2024: Singapore. Foto: Getty Images

Livability: plek 17 / Lovability: plek 14 / Prosperity: plek 2
Scoorde #9 in fietsmogelijkheden en #11 in winkelen

Waar Singapore in 2023 nog op de negende plek stond in 's Werelds beste steden, is het dit jaar flink omhooggeschoten naar de vijfde positie.  Volgens Resonance is Singapore dan ook een van de meest fascinerende steden van het Aziatische continent - en dat is niet alleen te danken de iconische uitzichten vanaf de rooftop infinity pool van het iconische Marina Bay Sands. De stad scoort vooral hoog op winkelen, met een elfde plek in de ranglijsten, en culinair genieten (op plaats 14). De komende jaren zal de stadsstaat zich richten op het vergroten van de welvaart - het staat momenteel al op de tweede plek -, het creëren van meer groene gebieden en het doorontwikkelen van plekken voor werk, onderwijs en ontspanning. Het nieuwe district Great Southern Waterfront en het NS Square, een nieuwe multifunctionele buitenlocatie in het Downtown Core-gebied van Marina Bay, die het populaire drijvende platform van Marina Bay moet vervangen, zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Waarom Singapore op je bucketlist hoort: The Little Red Dot, zoals de stadstaat liefkozend wordt genoemd, is voor veel reizigers een tussenstop naar het oosten of het westen, maar het verdient meer erkenning als reisbestemming. Hier kun je je dagenlang entertainen: of je nu op Changi airport blijft, the Gardens by the Bay bezoekt of struint door de Franse straatjes tussen torenhoge wolkenkrabbers op zoek naar het zoveelste heerlijke eettentje.  


4. Tokio, Japan

Top 10 beste wereldsteden van 2024: Tokio. Foto: Getty Images

Livability: plek 3 / Lovability: plek 4 / Prosperity: plek 11
Scoorde #1 in winkelen én #1 in restaurants

Ondanks aardbevingen, tsunami's en tyfoons behoudt Tokio al lange tijd zijn toppositie als een van de meest leefbare metropolen ter wereld. Hier zie je jonge kinderen in hun eentje buiten op straat spelen of zelf naar school lopen - een bizar verschijnsel in een drukke miljoenenstad. Tokio behoudt zijn nummer één plek om te winkelen, geholpen door winkeliconen zoals Ginza's luxe warenhuizen en het onlangs gerenoveerde Miyashita Park. De Japanse regering wil in 2030 maar liefst 60 miljoen bezoekers trekken en daarmee 136 miljard dollar aan toeristische inkomsten ophalen. Dat klinkt misschien als een onhaalbaar streven, maar dat is het niet: het land kende zeven jaar op rij een recordtoerisme en kan met de uitbreiding van de internationale terminal in Haneda, de belangrijkste luchthaven van Tokio, nu zelfs nog meer bezoekers aan. Tegen 2031 moet er een spoorverbinding liggen die toeristen in 18 minuten vanaf de luchthaven naar het centrum brengt.  

Waarom Tokio op je bucketlist hoort: de Japanse hoofdstad is een verbluffende mix van ultramoderne wolkenkrabbers, high-speed treinen en technologische innovaties, naast eeuwenoude tempels, serene tuinen en traditionele theehuizen. Het efficiënte openbaar vervoer maakt het gemakkelijk om de diverse wijken en culturele schatten van de stad te verkennen. Tokio is een stad die nooit slaapt, met een eindeloze reeks aan entertainmentopties, variërend van de kleurrijke wijken van Shibuya en Shinjuku tot de serene schoonheid van de Meiji Shrine en de keizerlijke paleistuinen. Shopliefhebbers zullen zich ook thuis voelen in de trendy boetieks van Harajuku en de high-end winkels van Ginza. De lokale cultuur is een fascinerende mix van oud en nieuw, waar tradities zoals sumo-worstelen en ikebana-florale kunst naast de eigentijdse subculturen van manga en anime bestaan. Tot slot is de culinaire scène van Tokio ongeëvenaard, met meer Michelin-sterrenrestaurants dan enige andere stad ter wereld, naast talloze streetfoodkraampjes en markten die een breed scala aan Japanse delicatessen bieden. Hier kun je je hele reis omtrent eten plannen, wat niet eens een hap uit je reisbudget hoeft te nemen, want de stad kent meer dan genoeg betaalbare hotels.


3. New York City, Verenigde Staten

Top 10 beste wereldsteden van 2024: New York. Foto: Getty Images

Livability: plek 6 / Lovability: plek 2 / Prosperity: plek 12
Scoorde #1 in Google Trends en #2 in cultuur

Net als vorig jaar staat New York City op de derde plek in de ranglijsten. Hoewel het aantal toeristen in de stad in 2021 daalde van bijna 70 miljoen naar ‘slechts’ 33 miljoen bezoekers, zullen in 2023 naar verwachting 61 miljoen reizigers New York City weer aandoen. De grootste stad van Amerika is op alle fronten bezig met een grootschalig stedelijk herstel, met een duizelingwekkend aanbod aan nieuwe shows, hotels en parken.  De internationale luchthavens hebben flinke upgrades gekregen om de toeristenstromen aan te kunnen. Met zoveel verwachte aankomsten zorgt NYC er zeker voor dat iedereen een plek heeft om te verblijven. Alleen al in 2022 werden bijna 10.000 nieuwe of gerenoveerde hotelkamers geopend. 

Waarom New York op je bucketlist hoort: The City (zoals de New Yorkers de stad liefkozend noemen) viert dit jaar de vijftigste verjaardag van de oprichting van hiphopmuziek en het honderdjarig jubileum van het Museum of the City of New York. Niet zo legendarisch maar net zo goed is New York het nieuwe Museum of Broadway op Times Square, het eerste permanente museum dat een kijkje achter de schermen biedt bij de totstandkoming van grote theaterproducties. Broadway-shows zijn terug! Er worden voortdurend nieuwe bezienswaardigheden aan beroemde monumenten toegevoegd, zoals de volledig glazen buitenliften van Summit One Vanderbilt.  Als je je liever onderdompelt in de buitenlucht, combineer dan klassiekers als de High Line en Central Park dan met de nieuwste groene ruimte van de stad: Little Island, 2,4 hectare drijvend op de Hudson nabij het Meatpacking District, op de plek van een oude pier. 

De grote ov-gids voor je stedentrip: zo reis je van A naar B in 11 wereldsteden

2. Parijs, Frankrijk

Top 10 beste wereldsteden van 2024: Parijs. Foto: Getty Images

Livability: plek 6 / Lovability: plek 2 / Prosperity: plek 12
Scoorde #1 in bezienswaardigheden en #1 in wandelmogelijkheden

Parijs blijft de meest bezochte ter wereld, met 44 miljoen bezoekers vorig jaar, aldus Resonance. De Franse hoofdstad werd onlangs ook door de World Travel and Tourism Council gekroond tot 's werelds krachtigste stedelijke toeristenbestemming, waarbij de horecasector van de stad vorig jaar bijna 34 miljard euro waard was - en er wordt verwacht dat dit in 2032 zal groeien tot ruim 36 miljard euro. Charles de Gaulle Airport is de afgelopen jaren flink doorontwikkeld en ook de infrastructuur op het spoor is enorm verbeterd. Volgend jaar wordt een rechtstreekse TGV-lijn tussen Berlijn en Parijs gelanceerd, waarna een nog ambitieuzere route in 2025 moet volgen: een nachttrein tussen Venetië en Parijs. De stad scoort als beste ter wereld staat in de subcategorie Bezienswaardigheden en monumenten, en staat ook op nummer drie in Musea, waarvan Parijs er ruim honderd heeft. Ondanks de nummer twee-positie in deze mondiale ranglijst voor 2024, staat de stad ‘slechts’ op de veertiende plaats in de welvaartsindex en is de systemische ongelijkheid een kruitvat in en rond de stad.

Waarom Parijs op je bucketlist hoort: niet alleen is Parijs de host voor de Olympische Zomerspelen van 2024, volgend jaar wordt ook de heropening van de Notre Dame verwacht. Er is veel aandacht voor voetgangers – er zijn nieuwe wandelroutes aangelegd, sommige straten zijn afgesloten voor verkeer en auto’s mogen in de stad nog maar dertig kilometer per uur. De Champs-Élysées zal voor de Spelen worden getransformeerd in een enorme tuin, waar de toegang voor voertuigen wordt beperkt en er voor miljoenen euro's wordt geïnvesteerd in voetgangerszones. Met het verminderde autoverkeer is de boulevard langs de Seine verworden tot een niuewe hotspot, waar het stadsstrandinitiatief Paris Plages uitnodigt tot picknicken en gratis vermaak, in een stad die al lang wordt bekritiseerd als prijzig en exclusief. Openbaar zwemmen werd het afgelopen jaar voor het eerst in een eeuw op bepaalde dagen toegestaan en het plan is om tegen 2025 reguliere zwemplekken te creëren bij de voetgangersbruggen Bras Marie, Bras Grenelle en Simone de Beauvoir in Bercy.


1. Londen, Engeland

Top 10 beste wereldsteden van 2024: Londen. Foto: Getty Images

Livability: plek 1 / Lovability: plek 1 / Prosperity: plek 3
Scoorde #1 in cultuur en #1 in educatief vermaak

Londen stond eerder dit jaar ook bovenaan de lijst van Europese beste steden van Resonance en blijkt nu ook nog steeds de Queen van alle wereldsteden. Ondanks verlammende corona-lockdowns en economische verwoesting. Ondanks de Brexit. Ondanks een oorlog in Europa. De stad is ontembaar. Van de dood van de koningin tot het chaotische politieke drama in Downing Street 10: het is het in Londen de laatste tijd niet bepaald rustig geweest. Ondanks dat heeft de stad volgens Resonance een heel nieuw publiek getrokken. Door aangepast beleid betaal je in Groot-Brittannië het laagste vennootschapsbelastingtarief van alle de G7-landen, terwijl de wisselkoers gedaald is. Eindelijk kunnen mensen het zich nu veroorloven om iets af te vinken wat voorheen alleen op de bucketlist van multimiljonairs stond: onroerend goed in de meest begeerde stad ter wereld. En dat niet alleen: Londen staat met 15 miljard euro op de derde plaats ter wereld (en op de eerste plaats in Europa) voor steden waar internationale reizigers het meeste geld uitgaven, net achter Dubai (op één) en Doha (op twee).  

Waarom Londen op je bucketlist hoort: de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen bestaan soms al eeuwen, maar de winkels, bars, hotels en restaurants van de hoofdstad blijven bijna wekelijks evolueren. Of je nu met je gezin reist, culinair wilt genieten of de natuur in wilt, er is altijd wel een typische wijk in Londen die je kunt verkennen, en die zal er waarschijnlijk anders uitzien dan de vorige keer dat je er was. We zijn ook enthousiast over de opening van de Camden Highline in 2025, een bijna anderhalve kilometer lange Greenway net ten noorden van het centrum van Londen, die een ongebruikt treinspoor zal transformeren in een verhoogd pad, vergelijkbaar met het beroemde pad in New York.

Liever nog dichter bij huis? Dit zijn de 10 populairste stedentrips binnen Nederland


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.