image
Getty Images

Stedentrip Kaapstad: 14 tips voor activiteiten, bezienswaardigheden en eten en drinken

Geen reis door Zuid-Afrika is compleet zonder een bezoek aan de oudste en mooiste stad van het land. Dit zijn onze veertien tips voor 72 uur in en rondom Kaapstad. We geven je alle insidertips voor drie dagen onvergetelijke natuur en cultuur, plus de leukste adresjes om iets te eten en drinken.

Dag 1

1. Truth Coffee Roasting: ontbijtje op een filmset

Ga ontbijten in café Truth Coffee Roasting. Foto: Manon vd ZwaalGa ontbijten in café Truth Coffee Roasting. Foto: Manon van der Zwaal

Knipper in café Truth Coffee Roasting met je ogen en je zou je zo door het steam punk-decor in een Mad Max-film wanen. De koffie en het brood van de inpandige bakkerij behoren tot de beste van de stad.


2. Chapman's Peak Drive: rondje berg en strand

Roadtrip naar Chapman's Peak Drive. Foto: RetroyspectiveRoadtrip naar Chapman's Peak Drive. Foto: Retroyspective

Er is geen betere kennismaking met Kaapstad denkbaar dan de stad uit te gaan. Tijdens een easy-going autorit kom je angs de fenomenale bergen en stranden van het achterland. Onmisbaar is de Chapman's Peak Drive, een negen kilometer lange route tussen Noordhoek en Houtbaai, die dik honderd bochten telt en een weids uitzicht biedt over de Atlantische Oceaan en de pieken van het Kaapse Schiereiland. Plan tijdens je grand tour van het achterland ook tijd in voor een strandwandeling in het iets zuidelijker gelegen Muizenberg - geliefd onder surfers - en een (late) lunch in een van de wijngaarden van Constantia. Leuk om met je eigen auto te doen, maar nog leuker om je te laten rijden in een Volkswagen-busje met lokale gidsen.


3. Between us: stijlvol dineren

Between us restaurant. Foto: Manon van der ZwaalDineer in restaurant Between us. Foto: Manon van der Zwaal

Terug in hartje stad trakteer je jezelf op een diner in het elegante restaurant Between us, dat wordt gerund door tweelingzussen Jamie and Jessie Friedberg. Zij werken nauw samen met boeren, vissers en telers uit het Kaapse achterland voor hun seizoensgebonden menu's, die de mediterrane keuken met Zuid-Afrikaanse ingrediënten combineren. Probeer een plekje te bemachtigen op het terras, in de schaduw van sinaasappelbomen.

Zoek de zon op! We geven je maar liefst 25 tips voor een stedentrip in Madrid.

4. The Gin Bar: afzakkertje in een mortuarium

Afzakkertje bij The Gin Bar. Foto: Manon van der ZwaalHoud jij van gin-tonics? Neem een borrel in The Gin Bar. Foto: Manon van der Zwaal

Om je eerste dag levendig af te sluiten loop je vervolgens naar een voormalig mortuarium. Waar vroeger lichamen werden gebalsemd, worden nu meer dan honderd verschillende soorten gins en gin-tonics geserveerd in The Gin Bar. Om hier een borrel te doen, moet je goed opletten: stap binnen bij het Honest Chocolate Café op 64a Wale Street en loop door tot je in een mediterraan ogend binnenhofje bent beland. Hier ben je aan het juiste adres voor een afzakkertje. Aanrader: de stevige Corpse Reviver #2.


Dag 2

1. Honest Chocolate café: een eerlijke bak koffie

Ontbijt bij Honest Chocolate. Foto: Manon van der ZwaalOntbijt bij Honest Chocolate. Foto: Manon van der Zwaal

Je begint je tweede dag waar je de eerste dag bent geëindigd: in het lijkenhuis. Maar dit keer ga je vóórin het historische gebouw zitten bij Honest Chocolate café, voor een bak heerlijke koffie en een zoet ontbijtje. Neem met de hand gemaakte chocola mee voor onderweg.


2. Bo-Kaap: historisch buurten

72 uur in Kaapstad. Buurtrondleiding door Bo-Kaap, Kaapstad, Zuid-Afrika. Foto: Getty ImagesBuurtrondleiding door Bo-Kaap, Kaapstad. Foto links: Getty Images. Foto rechts: Manon van der Zwaal

Loop een paar straten verder voor je volgende activiteit: een rondwandeling door Bo-Kaap. Achter de bontgekleurde huisjes van deze buurt aan de voet van Signal Hill gaan fascinerende verhalen schuil. De inwoners zijn voornamelijk afstammelingen van slaven die door Nederlanders en Britten in de zestiende en zeventiende eeuw werden ingevoerd uit kolonies in Azië. Zo’n negentig procent van de bevolking is moslim en de architectonische highlights van de wijk zijn dan ook de moskeeën. Met local Rafiq wandel je door de geschiedenis van Bo-Kaap, leer je over de impact van het Nederlands kolonialisme op Zuid-Afrika en word je getrakteerd op de Kaap-Maleise keuken.

Liever iets dichter bij huis? Dit zijn onze 15 insidertips voor een stedentrip naar het Italiaanse Napels.

3. Loading Bay: lunch aan de waterkant

72 uur in Kaapstad. Lunchen bij Loading Bay. Foto: Manon van der ZwaalLunchen bij Loading Bay. Foto: Manon van der Zwaal

Loop iets verder naar het noorden en je bevindt je aan de Waterkant, in de achttiende eeuw opgericht om slaven en immigranten te huisvesten en nu een van de gewildste buurten van de stad. De architectuur is een mix van Nederlandse en Victoriaanse invloeden, met kinderkopjesstraten en historische herenhuizen. Las er een biologische lunchbreak in bij Loading Bay, dat tevens dienst doet als concept store.


4. Bloubergstrand: de Tafelberg in vuur en vlam

72 uur in Kaapstad - Stadswandeling Bloubergstrand. Foto: Getty ImagesMaak een wandeling over het Bloubergstrand. Foto: Getty Images

Voor een van de mooiste zonsondergangen van Kaapstad pak je een Uber en rijd je zo'n vijftien kilometer noord van het centrum. Bloubergstrand is een hotspot voor kite- en golfsurfers, met dank aan de passaatwinden. Maar ook als je niet het (ijskoude) water op gaat, is het hier genieten geblazen. Het uitzicht op de Tafelberg is ongeëvenaard en nodigt uit tot een lange strandwandeling om de laatste zonnestralen van de dag mee te pikken. Uitstekend uit eten kun je vervolgens bij On the Rocks, pal aan zee.


Dag 3

1. Clarke's Bar & Dining Room: all-day breakfast

Diner bij Clarke's Bar & Dining Room. Foto: Manon van der Zwaal

Laat je niet misleiden door de naam: bij de trendy Clarke's Bar & Dining Room, midden in de stad, kun je ook voortreffelijk ontbijten. Het uitgebreide all-day breakfast menu is beschikbaar vanaf acht uur ’s ochtends. Onze favoriet: de in rooibos gestoofde pruimen.

Ook gaaf: Wenen! Verken de Oostenrijkse hoofdstad aan de hand van onze 18 tips.

2. Signal Hill & Lion's Head: ga de hoogte in

Wandelen, joggen in de bergen van Kaapstad. Foto: Getty ImagesRen over de Tafelberg in Kaapstad. Foto: Getty Images

Om de calorieën weg te branden, ga je de hoogte in en maak je een wandeling in de bergen. Natuurlijk kun je de Tafelberg op, maar net zulke mooie uitzichten (en minder mensen) vind je op de trails die zijn aangelegd op Signal Hill en Lion's Head. De niveaus lopen uiteen van eenvoudig tot uitdagend.


3. Origin Coffee Roasting: bijtanken in een pakhuis

Bijtanken in een pakhuis ORIGIN COFFEE ROASTING. Foto: Manon van der ZwaalDrink een kopje koffie bij café van Origin Coffee Roasting. Foto: Manon van der Zwaal

De rest van je dag staat in het teken van cultuur, maar tank eerst even bij in het gezellige café van Origin Coffee Roasting, in een piekfijn gerestaureerd pakhuis. Je vindt hier de grootste selectie single origin koffie van Zuid-Afrika en een fijn lunchmenu. Echte koffieleuten nemen ook deel aan de rondleiding door de koffiebranderij.


4. Silo District: high art & high tea in een graansilo

High art & high tea in een graansilo. Foto: Manon van der Zwaal

Zeitz Museum of Contemporary African Art kun je terecht voor wisselende tentoonstellingen van Afrikaanse kunstenaars, terwijl de skybar van het Silo Hotel een spectaculaire plek is voor een high tea of borrel.


5. Woodstock: uit de kunst

Voor een meer down-to-earth culturele ervaring bezoek je de wijk Woodstock. Foto's : Manon van der ZwaalVoor een meer down-to-earth culturele  ervaring bezoek je de wijk Woodstock. Foto's: Manon van der Zwaal

Voor een meer down-to-earth culturele ervaring bezoek je de Kaapse wijk Woodstock, waar tussen de industriële gebouwen en arbeiderswoningen kunstenaars ateliers hebben ingericht en een handjevol invloedrijke galeries zijn neergestreken. Onder onze favoriete adresjes: Blank Projects en SMAC Gallery, die werk van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars presenteren. Tip: onder de noemer First Thursdays zijn de meest gerenommeerde kunstgaleries van de stad de eerste donderdag van de maand ook tot laat in de avond open.


6. Imizamo Yethu: het andere gezicht van Kaapstad

IMIZAMO YETHU. Foto Manon van der ZwaalDe Kaapse wijk Imizamo Yethu. Foto: Manon van der Zwaal

Door zijn schitterende natuur en historische charme is het gemakkelijk te vergeten dat Kaapstad de meest gesegregeerde stad van Zuid-Afrika is. Drie eeuwen lang werd de metropool geregeerd door een bevoorrechte minderheid, ten koste van de inheemse meerderheid. Dit verwerpelijke beleid werd in 1994 afgeschaft, maar de littekens zijn nog steeds zichtbaar. Honderdduizenden Kaapstedelingen wonen in informal settlements, ongeplande nederzettingen die zich zonder officiële plannen of toestemming hebben ontwikkeld en worden gekenmerkt door een gebrek aan basisvoorzieningen zoals water, elektriciteit en riolering. In veel informal settlements is criminaliteit een groot probleem en een bezoek derhalve niet aan te raden, maar in sommige townships kun je onder begeleiding van een lokale gids een rondwandeling maken en inzicht krijgen in hun fascinerende cultuur en problematiek. Wij kunnen een bezoek aan Imizamo Yethu, een informal settlement in Houtbaai, van harte aanbevelen.


Benieuwd naar meer stedentrips? Bekijk onze speciale themapagina.
Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.