image
Getty Images

Vakantie in Dubai: de leukste historische bezienswaardigheden en musea

Dubai is zoveel meer dan wolkenkrabbers en mega malls. De stad staat te trappelen om bezoekers te verwelkomen met prachtige historische attracties, van een wandeling door de kronkelende oude straatjes van Al Fahihi tot een tocht in een traditionele houten watertaxi op Dubai Creek.

Duik in de geschiedenis van Dubai

Reizen naar Dubai - Al Fahidi

Ontdek hoe het leven in Dubai er halverwege de negentiende eeuw uit moet hebben gezien in Al Fahidi Historical Neighbourhood. De wijk ligt langs de Dubai Creek en is een belangrijke erfgoedlocatie, waar het merendeel van de oorspronkelijke gebouwen behouden is gebleven. Volg de kronkelende straatjes en ontdek een keur aan culturele activiteiten, musea, kunstgalerieën, speciale evenementen en traditionele gerechten. Begin bij het Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding, dat rondleidingen door de buurt aanbiedt.  Het Calligraphy House (Dar Al Khatt), gewijd aan Arabische kalligrafie, is eveneens een aanrader.  Elk jaar in maart staat de wijk in het teken van Art Dubai. Kunstruimtes als de Majlis Gallery en XVA Gallery openen hun deuren voor het grote publiek en etaleren werken van lokale kunstenaars. Klop ook zeker aan bij het XVA Café, dat bekend is vanwege zijn ijskoude citroen-mintdrankje. In de winter kun je plaatsnemen in de sfeervolle binnentuin. Voor een traditionelere drinkpauze loop je binnen bij het Arabian Tea House. Een andere must is Frying Pan Adventures, dat foodtours aanbiedt in kleine groepjes en onder leiding van een gids. De lekkerste manier om het échte Dubai te leren kennen.


Maak een boottocht in een abra 

Reizen naar Dubai - maak een boottocht in een abra

Een klassieker, maar desalniettemin de moeite waard: een tochtje in een abra, een traditionele houten watertaxi, over Dubai Creek. De zoutwaterkreek, in feite een lange, smalle inham van de Arabische Golf, stroomt door het historische hart van de stad. Tijdens het varen glijdt de stadsdrukte van je af en begrijp je hoe de stad er vóór de kapitaalinjectie uitzag. De abra’s varen af en aan tussen Al Fahidi, met zijn textielsoek, en Al Ras, met zijn goud- en kruidensoek.


Bezoek historische juweeltjes in het Shindagha Museum

Het Shindagha Museum aan de Dubai Creek is gewijd aan de geschiedenis en het erfgoed van het land. Het openluchtmuseum omvat meerdere thematisch ingestoken paviljoens. In de eerste ruimte staat de geboorte van Dubai centraal. Als bezoeker word je getrakteerd op een multimedia-ervaring en loop je langs interactieve video’s, aanraakschermen en historische artefacten. In het Perfume House wordt de geschiedenis in geuren en kleuren verteld. Hier leer je meer over de belangrijke rol die parfums speelden in het handelsverleden. Het oude huis van Sjeik Al Maktoum, die tussen 1912 en 1958 over Dubai heerste, hoort eveneens bij het museum.


Lees ook: 


Wil je op de hoogte blijven van de mooiste stedentrips? Bekijk dan onze themapagina Stedentrips.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.