image
Vellah

Dit zijn de 9 groene hoofdsteden van Europa (en de leukste dingen om te doen)

Duurzaam reizen doe je niet alleen náár maar ook bínnen je citytripbestemming. Om de steden die al lekker groen bezig zijn in het zonnetje te zetten, roept de EU elk jaar een nieuwe 'Green Capital of Europe' uit. Naar welke van deze 9 groene steden ga jij?

1. Kopenhagen, Denemarken

Reffen - Kopenhagen - CREDIT Martin KaufmannFoto: Martin Kaufmann

In 2025 de eerste CO2-neutrale hoofdstad ter wereld worden: de ambitie van Kopenhagen liegt er niet om. En de hoofdstad van Denemarken is al een eind op weg. Milieuvriendelijke hotels, duurzaam transport als fietsen, riksja’s en e-bussen, om nog maar te zwijgen van een verplicht groendakbeleid om de stad koel te houden. Daar wil je toch heen?

Groene must-do: Het terrein van Reffen, te midden van industriële scheepscontainers, -werven en pakhuizen, is een smeltkroes van duurzame activiteiten. Van een streetfoodmarkt met zo’n vijftig eetkraampjes met biologisch eten uit alle windstreken, creatieve workshops, cultuur en innovatieve kunstprojecten. Reduce + re-use is hier het motto. Vooral met lekker weer is het er heerlijk zitten en struinen.

2. Ljubljana

Ljubljana CREDIT iStockFoto: iStock

Ljubljana is groener dan groen. De hoofdstad van Slovenië heeft zo’n 542 vierkante meter openbaar groen per inwoner, kan bogen op een autoluw centrum en recyclet maar liefst 61% van het afval (dat bovendien wordt opgehaald met elektrische vuilniswagens). En wist je dat braakliggend terrein niet wordt volgebouwd, maar wordt omgetoverd tot nog meer groen?

Groene must-do: Een van de bijzonderste parken is het Pad van Herinnering en Kameraadschap. Het ligt in een ring om Ljubljana heen en symboliseert het prikkeldraad dat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog omsloot. Langs het 32,5 kilometer lange wandel- en fietspad, dat door woonwijken loopt, zijn meer dan 7400 bomen geplant.

3. Nijmegen, Nederland

Nijmegen - Honingcomplex CREDIT ANPFoto: ANP

Ons eigen Nijmegen mag zich ook European Green Capital noemen. De stad is weliswaar geen echte hoofdstad, maar is toch beloond met de titel en met reden: het staat bol van de duurzame projecten. Stadsbussen rijden op gft-afval, op het dak van het stadhuis liggen sedum, zonnepanelen en bijenkasten, een parkeerterrein is omgetoverd tot een groene relaxplek met beekjes … De lijst gaat nog wel eventjes door. Tijd voor een duurzaam dagje weg!

Groene must-do: In De Smeltkroes, een bedrijfsverzamelplaats in de voormalige Honig-fabriek aan de Waal, draait alles om duurzaam en circulair denken, bouwen en werken. Bijvoorbeeld bij het LokaliteitenKabinet, een marktplaats voor tweedehands grond- en hulpstoffen, of het Dutch Bicycle Centre voor de fietsfanaat. Ook voor  interieur en fashion vind je er eerlijke, unieke producten. En uiteraard kun je ook gewoon een koffietje of borreltje komen doen.

4. Essen, Duitsland

Bauhaus-Essen CREDIT Jeroen CoxFoto: Jeroen Cox

De groenste stad van Duitsland uithangen in een gebied vol met zware industrieën en mijnbouw? Essen, dat midden in het Ruhrgebied ligt, bewijst dat het kan. Kolenmijnen, hijskranen en rokende schoorstenen hebben plaatsgemaakt voor moderne groene parken, fietspaden en ‘industriebossen’ waar industriële erfgoederen nieuw leven ingeblazen krijgen als culturele hotspots.

Groene must-do: De oude mijn Zeche Zollverein is tegenwoordig een cultureel en artistiek centrum voor musea, festivals en sportieve activiteiten. Hier vind je het Red Dot  Design Museum, het Ruhrmuseum, een sculpturenpark en (highlight!) het Werksschwimmbad. Genoeg om een hele dag voor uit te trekken.


Meer tips voor de bruisende omgeving van het Ruhrgebied? Bekijk dan eens onze themapagina 'Urbanana'!


5. Stockholm, Zweden

Hammarby Sjöstad - Stockholm CREDIT iStockFoto: iStock

Zeg je Stockholm, dan zeg je groen. In de hoofdstad van Zweden, waar een tiende van uit parken en water bestaat, woont vrijwel de gehele bevolking op minder dan 300 meter van een groengebied. Auto’s worden geweerd en het ov rijdt op groene energie. Het doel? In 2050 volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Groene must-do: Waar eens het vervallen haven- en industriegebied Hammarby Port lag, vind je nu het bruisende Hammarby Sjöstad. In deze ecowijk is alles duurzaam, van de gebouwen van gerecycled beton en hergebruikt hout tot een ondergronds afvalsysteem waar ze stadwarmte uit halen. Langs de boulevards vind je leuke cafés, vegarestaurants en winkeltjes.

6. Bristol, Engeland

International Balloon Fiesta en Avon Gorge - Bristol CREDIT iStockFoto: iStock

De biobus, die rijdt op mensenpoep (het stinkt niet!), is het meest ronkende voorbeeld waarom de Britse stad Bristol zich een Green Capital mag noemen. Initiatieven om voedselverspilling en vervuiling tegen te gaan zijn er ook legio. En met effect. De luchtkwaliteit is aanzienlijk verbeterd en de CO2-uitstoot neemt consequent af, ondanks een groeiende, vooral groene, economie.

Groene must-do: Bristol is dé fietsstad van Engeland. In de bebouwde kom, maar ook daarbuiten. Waar vroeger het spoor liep, ligt nu het Bristol & Bath Railway Path. Langs deze 21 kilometer lange fietsroute vind je onder andere kunstwerken, werkende stoommachines en prachtige natuur. Hoogtepunt is de Avon Gorge, een 2,5 kilometer lang ravijn met een majestueuze hangbrug. Het is hier dubbel genieten tijdens de International Balloon Fiesta, een evenement waar twee weken lang honderden luchtballonnen de hemel boven de stad kleuren.

7. Nantes, Frankrijk

Les Machines de l’île - Nantes CREDIT iStockFoto: iStock

Van grauwe industrie- en havenstad naar groene bestemming, de Franse stad Nantes kreeg het voor elkaar. Hoe? Door vol in te zetten op duurzaam vervoer en de ontwikkeling van groene recreatiegebieden en biodiversiteit. Met onder andere meer dan honderd parken, ecowijken en een verbod op chemische producten is het nu een van de leefbaarste steden van Frankrijk.

Groene must-do: Hoe duurzamer dan te voet kun je Nantes ontdekken? Volg gewoon La Ligne Verte en je komt langs de mooiste plekjes, bezienswaardigheden en openbare kunstwerken. Even uitrusten? Onderweg kom je langs genoeg leuke barretjes en cafeetjes, maar het absolute hoogtepunt is Les Machines de l’île, een verzameling gigantische mechanische dieren en andere machines die zijn ontsproten uit het hoofd van kunstenaars François Delaroziere en Pierre Orefice en geïnspireerd zijn op het werk van Jules Verne en Leonardo da Vinci. Je kunt prototypes van nieuwe machines bewonderen in de Galerie des Machines.

8. Oslo, Noorwegen

Mathallen CREDIT Ilja C. HendelFoto: Ilja C. Hendel

Ingeklemd tussen de natuur van de Oslofjord en het Markawoud in Noorwegen kan Oslo niet anders dan groen zijn. En dus ontwikkelde het zich tot een stad die haar inwoners en hun gezondheid op de eerste plaats zet. Parkeerplaatsen veranderen in groene oases, autowegen in fietspaden en biogas uit het stadsriool wordt brandstof voor stadsbussen en vuilniswagens. 

Groene must-do: Vulkan, in de hippe wijk Grünerløkka, is een van de leukste duurzaamheidsprojecten van Oslo. Hier hebben oude industriële gebouwen een nieuwe bestemming gekregen. Bijvoorbeeld Mathallen, de markthallen van Oslo met verschillende kraampjes, winkeltjes en restaurantjes. Er is echter één probleempje: het is allang geen goed bewaard geheim meer, en daarom steevast druk. Wijk daarom eens uit naar Vippa, een sfeervolle foodhal in een voormalig opslagdepot aan de Oslofjord. Ook leuke evenementen!

9. Lissabon, Portugal

LX Factory - Lissabon - CREDIT Ricardo JunqueriaFoto: Ricardo Junqueria

Al jaren investeert het Portugese Lissabon in vergroening en verduurzaming en met succes. In verschillende stadsdelen zijn maar liefst 20.000 bomen geplant, parkeerplaatsen worden groene terrassen en in de hele stad geldt een maximum van dertig kilometer per uur, als je er al met de auto mag komen.

Groene must-do: Van oud fabrieksterrein tot culturele hotspot waar altijd iets te beleven valt. Bij LX Factory kun je prima een middag vermaken, van streetart en pop-upstores tot openluchtmarkt en rooftopterras. Waar? Onder de Ponte 25 Abril.

Wanneer ben je een groene hoofdstad?

Vanaf 2010 wordt elk jaar een Europese Groene Hoofdstad van het Jaar verkozen door de EU. De prijs wordt toegekend aan een stad die hoge milieunormen heeft, zich inzet voor structurele en ambitieuze duurzame ontwikkeling en als rolmodel kan fungeren voor andere steden. 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Wil je meer leuke tips voor een groene stedentrip? Bestel dan editie #103 in onze webshop.