Slovenië image

Slovenië


Reisgids

Slovenië
Europa
Spicychick

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Witte kalksteenbergen, ondergrondse eigenaardigheden, uitgestrekte wijngaarden en een ruwe kustlijn, dat is Slovenië. Deze republiek ligt ten zuiden van de Alpen en is omringd door Oostenrijk, Italië, Kroatië, Hongarije en de Adriatische zee. Het land is qua oppervlakte slechts de helft zo groot als Nederland en telt slechte 2 miljoen inwoners.

Ondanks het feit dat Slovenië over vele natuurlijke en culturele wonderen beschikt, staan er slecht twee van deze wonderen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grotten van Škocjan zijn hier één van. Dit indrukwekkende grottenstelsel wordt ook wel ‘de kathedralen van de onderwereld’ genoemd. De, naar waarschijnlijkheid, grootste ondergrondse ruimte in Europa is met zijn bijzondere dieptes en unieke plantensoorten een indrukwekkende must-see in Slovenië.

Het land is gevuld met bezienswaardigheden en elke regio heeft zijn eigen bijzonderheden. Door de kleine afstanden kun je veel op één dag doen: wat dacht je van hiken in de Alpen, een wijntje drinken bij een local en relaxen op het strand. Als één van de groenste landen van Europa (meer dan de helft bestaat uit wouden), is Slovenië uitermate geschikt om buiten te zijn. Skiën, klimmen, hiken, raften, kanoën en fietsen zijn dingen die je gedaan moet hebben, of tenminste één hiervan als je een bezoek brengt aan dit kleine ongerepte land.

 

Wat zegt de community

(5)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Zonskomst bij Lake Bled
Zonskomst bij Lake Bled
Bled
Mitevisuals
Een foto met een zwarte rouwrand..
Een foto met een zwarte rouwrand..
Bled
Karsten Russ
De schaduw van Lake Bled
De schaduw van Lake Bled
Bled
Karsten Russ

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Slovenië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Slovenië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Aanbevolen vaccinaties voor Slovenië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Slovenië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid:

  Wat is de munteenheid van Slovenië en wat is de koers? Lees hier alle over de officiële munteenheid en koers van de munt van Slovenië. Hiermee kan je gemakkelijk omrekenen wat de omwisselkoers is ten opzichte van de euro. Elk land heeft zijn eigen munteenheid. Een aantal landen echter heeft een gezamenlijke munt of hebben geen munt. Zij hebben dan vaak de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid. Ook kan een land een eigen munt hebben die een vaste koers heeft met een andere munteenheid zoals de Amerikaanse dollar. Deze omwisselkoers kan daarmee niet fluctueren.

  . De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  8 februari - Prešerens dag
  'Dag van de Sloveense Cultuur' (nationale feestdag) ter herdenking van de sterfdag van de Sloveens dichter en auteur van het Sloveens volkslied France Prešeren.

  april - Pasen 
  Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

  27 april - Resistance Day
  Slovenië viert de oprichting van het liberale front op 26 april 1941. Het front werd al snel omgedoopt tot het Sloveense bevrijdingsfront. Als gevolg hiervan werd de dag na de oprichting gevierd als Day of the Liberation Front. Nadat Slovenië in 1991 onafhankelijk werd, is de naam veranderd is Resistance Day. Officiële vrije dag.

  9 mei - Dag van Europa
  Wordt gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aangaf dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later zou uitgroeien tot de Europese Unie. De Dag van Europa geniet weinig bekendheid, maar Europese ambtenaren hebben een vrije dag.     

  Mei - Pinksteren 
  Op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

  1 juni - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)
  In 1954 spraken de Verenigde Naties een aanbeveling uit om een kinderdag ('Universal Children's Day') te houden om hiermee de kinderrechten actueel te houden. Ouders geven hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

  25 juni - Nationale Dag

  15 augustus - Maria Tenhemelopneming 
  De feestdag van de opneming van Maria in de hemel, men heeft een vrije dag.

  31 oktober - Reformatiedag 
  Deze dag staat in het teken van Maarten Luther die op 31 oktober 1517 zijn 95 proteststellingen t.a.v. de katholieke kerk op de deur van de Slotkapel te Wittenberg gespijkerd zou hebben.

  1 november - Allerheiligen 
  Feetsdag waarop alle heiligen (ruim 100 000) van de room-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

  Laatste zaterdag van november - Niet-Winkeldag
  De Niet-Winkeldag (ook wel genoemd: "Koop Niets Dag") is een actiedag waarin opgeroepen wordt een dag niets te kopen uit protest tegen de cultuur van "meer-meer-meer". Het is een internationale protestdag tegen de westerse consumptiecultuur, waarbij gepleit wordt voor bezinning over de gevolgen van de overconsumptie. De dag heeft in de ca. vijftien landen waar hij jaarlijks wordt gehouden vooral een symbolisch karakter: de hoofddoelstelling is om de westerse consumenten bewust te maken van de gevolgen van hun consumptiepatroon.

  6 december - Sint Nicolaas 
  Dit is gedenkdag (sterfdag) van de heilige Nicolaas. Kinderen zetten hun schoen en krijgen cadeautjes.

  25 en 26 december - Kerstmis 

   

 • Slovenië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Slovenië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Slovenië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil:

  Wat is het tijdsverschil met Slovenië? Het is belangrijk om te weten in welke tijdszone Slovenië zich bevindt en wat het tijdsverschil is met Nederland en België. Met name voor het boeken van vliegtickets en hotelboekingen kan dit van belang zijn. Maak je een lange vlucht naar het oosten, dan kom je door het tijdsverschil al snel pas de volgende ochtend aan.

  Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Slovenië.


  De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana.
  Het oppervlak van Slovenië is Helft van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Sloveens.