image
Dinike

Wordt deze verborgen Incastad het nieuwe Machu Picchu?

Inca’s, een verborgen stad en ongerepte jungle: een mysterieuze combinatie waar ons reishart sneller van gaat kloppen. In de schaduw van Machu Picchu ligt een nog echt onontdekte stad: Choquequirao. Laat de archeoloog in jezelf los, want pas dertig procent van deze stad is in kaart gebracht.

De Inca’s behoorden tot de meest ontwikkelde volkeren ter wereld, tot de Spanjaarden daar vanaf 1572 een bruut einde aan maakten. De inheemse bewoners trokken dieper en dieper de jungle in om te ontkomen aan de kolonialisten, waar nieuwe steden werden opgebouwd. In de schaduw van Machu Picchu leefden de Inca’s nog tot het eind van de zestiende eeuw in de verborgen stad Choquequirao. Deze stad is veel minder bekend dan het wereldwonder even verderop, maar liefst drie keer zo groot en ontvangt maar een tiental toeristen per dag. Hij wacht dus op ontdekkers!

Aan het einde van de Apurímac-vallei, buiten het zicht van elk uitkijkpunt in de omgeving en verscholen tussen de bomen, was het niet de bedoeling dat de buitenwereld ooit achter het bestaan ervan zou komen. Dat was lange tijd goed gelukt. Choquequirao ontkwam aan de Spanjaarden, maar is later ontdekt door betergezinde ontdekkingsreizigers. Diep in de Amazone hebben archeologen nog alle moeite om de stad uit te kammen en pas dertig procent is in kaart gebracht.

Ik wil ook op ontdekkingsreis!

Vanuit Cusco trekken reizigers massaal door de Peruaanse Andes naar Machu Picchu, maar die platgelopen paden wachten niet meer op ontdekking. De weg naar Choquequirao start ook in Cusco, maar laat de hordes toeristen al snel achter.

Het duurt twee dagen om Choquequirao te bereiken, maar je moet ook weer twee hele dagen terug. Onderweg zijn er geen toeristententjes waar je nog wat eten kunt scoren, dus je backpack, eten en kampeerspullen draag je voor de hele tocht mee. Een muilezel is daarom een welkome reisgenoot voor de vierdaagse trail .

De tocht voert langs de woestijn in het dal tot de jungle hoger in de Andes. Eindbestemming Choquequirao ligt op 3050 meter hoogte, 600 meter hoger dan Machu Picchu. De verborgen stad is uitgestrekt over 12 heuveltoppen, waar achter elke ongerepte hoek weer iets nieuws is te ontdekken.

Nu of nooit

Er zijn maar weinig toeristen die de moeite nemen om naar Choquequirao te trekken, wat enorm bijdraagt aan de mysterieuze schoonheid ervan. De Peruaanse overheid maakt echter plannen om over de vallei een kabelbaan te trekken richting Choquequirao, waarna 3000 bezoekers per dag in een kwartiertje (!) de verborgen stad kunnen bereiken. Zorg dus dat je snel op jouw ontdekkingsreis gaat, voordat er niets meer te ontdekken valt.

Ben je te laat en wordt Choquequirao al overlopen door toeristen? Niet getreurd, de ultieme droom van elke reiziger blijft nog altijd springlevend: archeologen en antropologen denken dat er nog veel meer van dit soort steden wachten op ontdekking …

En natuurlijk is er nog veel meer moois te ontdekken in PeruBekijk hier de prachtige beelden die onze communityleden hebben gemaakt