image
EcoCamp Patagonia

6 x bijzonder overnachten op iconische plekken in nationale parken

Overnachten in of in de buurt van een nationaal park heeft zo zijn voordelen. De ongerepte natuur lonkt al aan de andere kant van de drempel — en waarschijnlijk bereik je de natuurlijke hoogtepunten uren eerder dan de dagjesmensen. Met deze zes slaapadressen zit je dicht bij de actie.

1. Botswana: Makgadikgadi Pans National Park

Botswana_ Makgadikgadi Pans National ParkMakgadikgadi Pans National Park, Botswana 

Een verblijf in het Leopard Plains-reservaat is het perfecte begin- of slotstuk van een rondreis door Botswana. Deze zevenduizend hectare grote privéconcessie in de buurt van Maun wordt omringd door nóg meer natuurgeweld. Pal voor de deur ligt Makgadikgadi National Park. Op de plek waar ooit het omvangrijke Makgadikgadimeer lag, glinstert nu een van de grootste zoutvlaktes ter wereld. Een desolate zee die spaarzaam is begroeid met millennia-oude baobabbomen. In de droge winter trekken meer dan 25.000 zebra’s over de vlakte in wat bekendstaat als de op een na grootste zebramigratie op aarde. De verderop gelegen Nxai-zoutpan is maar liefst veertig vierkante kilometer groot en mag eveneens pochen met nationale parkstatus. Beide worden bewoond door leeuwen, cheeta’s, giraffen, olifanten, oryxen en hartenbeesten. Ook de wereldberoemde Okavangodelta, met zijn oneindige waterstroom en vijftig tinten groen, lonkt binnen rijafstand. Sinds enkele jaren kun je in het Leopard Plains-reservaat overnachten. Het gelijknamige tentenkamp telt zeven ruime onderkomens, een met zand bedekte lobby en een zwembad. Dit alles met een minimale impact op de omgeving – stroom wordt opgewekt door de zon, het afvoersysteem is milieuvriendelijk en grijs water wordt gebruikt in de tuin. Door de ligging aan de rand van de grote parken, in plaats van erin, zijn de prijzen schappelijk: vanaf € 140 per nacht voor maximaal vier personen.

Ook interessant: Floortje Dessing doet verslag vanuit Botswana

2. Brazilië: Nationaal Park Serra da Bocaina

BRAZILIË_ NATIONAAL PARK SERRA DA BOCAINA. Foto: AirbnbFoto: Airbnb

Het Atlantische Woud strekt zich uit over Argentinië, Brazilië en Paraguay en behoort tot de meest biodiverse ecosystemen op aarde. Op één hectare bos staan tot wel 440 verschillende boomsoorten. Veel van de dieren die hier leven komen nergens anders voor. Helaas wordt het gebied ook ernstig bedreigd. Mede door ontbossing is het woud met 83% geslonken. In het Braziliaanse Nationaal Park Serra da Bocaina, even buiten het koloniale stadje Paraty, is het woud grotendeels intact. De kuststreek werd bekend vanwege de gouden diamantwinning. Nu is het voornamelijk de natuur die voor verrijking zorgt. Het ARCA House is wat dat betreft een goudmijntje. Dit duurzame vakantiehuis is het bedenksel van een Braziliaanse architect en zijn vrouw, een ontwerpster, en is weggestoken in een gehalveerde tinnen buis. De minimalistisch ingerichte ruimte maakt optimaal gebruik van de grote ramen. Tachtig meter verderop wacht een riviertje met een natuurlijke zwemvijver en eigen privéwaterval. Vanaf € 145 per nacht voor maximaal vier personen.


3. Chilli: Torres del Paine National Park

CHILI_ TORRES DEL PAINE NATIONAL PARK FOTO: COURTESY OF ECOCAMP PATAGONIAFoto: Courtesy of ecocamp Patagonia 

Het populaire Torres del Paine National Park in Chileens Patagonië wordt gedomineerd door azuurblauwe meren, reusachtige gletsjers en drie granieten torres of pieken. Al dit natuurschoon is relatief goed te bereiken dankzij een uitgebreid netwerk van wandeltrails. Het W-circuit voert je in vier à vijf dagen langs de grootste highlights. Midden in deze Patagonische wildernis doemt een verzameling groene bollen op. De milieuvriendelijke koepels van EcoCamp Patagonia, een van de weinige accommodaties die zo diep in het nationaal park liggen, zijn geïnspireerd op de tenten die nomaden vroeger gebruikten. Als gast trek je overdag door de bergen op zoek naar poema’s en val je ’s avonds in je tent met zicht op een fonkelende sterrenhemel in een diepe slaap. Let op: een verblijf is uitsluitend te boeken als onderdeel van een georganiseerd pakket. Twee vliegen in één klap! De voordeligste keuzes zijn de vierdaagse Wildlife Safari (vanaf $ 1861 voor twee personen) en de vijfdaagse Short W Trek (vanaf $ 1546 voor twee personen). De prijs is inclusief transfer van en naar Punta Arenas of Puerto Natales, alle maaltijden en parktoegang.

Lees ook: In je eigen bubbel - 12 x glampen onder de sterren

4. Duitsland: Nationaal Park Zwarte Woud 

Duitsland_ Nationaal Park Zwarte Woud. Foto: SeilerhansenhofIn Seilansenhof vind je alles wat het Zwarte Woud zo aanlokkelijk maakt. Foto: Seilerhansenhof

Het Zwarte Woud, met zijn donkere naaldbossen en kristalheldere bergmeren, is een van de populairste vakantieregio’s van Duitsland. Wil jij de toegestroomde menigte te slim af zijn? Sla dan af van de kronkelende hoofdwegen en duik de onbekendere valleien in. Aan het eind van zo’n afslag staat Seilerhansenhof op je te wachten. In dit toevluchtsoord vind je alles wat het Zwarte Woud zo aanlokkelijk maakt, zonder dat het zwart ziet van de auto’s en wandelaars. De moderne woning wordt omgeven door een wilde tuin met aalbesstruiken, kersen-, pruimen- en mirabellenbomen en platanen en geflankeerd door de kletterende Schützenbach. Overdag maak je een mooie wandel- of fietstocht in de directe omgeving. Daarna ontsteek je de barbecue voor een etentje in de openlucht. Officieel gezien ligt het Nationaal Park Schwarzwald op een uur rijden. Maar wie buiten de lijntjes durft te denken, ziet zijn natuurbehoefte in het lieflijke zuiden ruimschoots — en misschien nog wel méér — bevredigd worden. Vanaf € 975 per week voor maximaal twee personen.

Lees ook: Vakantie in het Zwarte Woud - 7 tips weg van de massa

5. Nederland: Nationaal Park de Hoge Veluwe

 Nationaal Park de Hoge Veluwe, NederlandNationaal Park de Hoge Veluwe, Nederland

Ook in eigen land kun je eropuit. Nationaal Park De Hoge Veluwe, het grootste laaglandnatuurterrein van Noordwest-Europa, is zonder twijfel een van de bekendste natuurgebieden van Nederland. Natuurliefhebbers worden aangetrokken door de uitgestrekte heidelandschappen en zeldzame dieren. Iets verderop, in De Veluwezoom, vind je relatief veel hoogteverschillen. Op de Posbank kun je bij mooi weer Duitsland zien liggen! In het nog vrij ongerepte natuurgebied, dat vooral bestaat uit bos, heide, zand en natuurlijk landgoederen, maak je kans om edelherten, damherten en wilde zwijnen te spotten.

Tijdens een overnachting in een outdoorsuite van Cuber haal je de Veluwe in huis. Metershoge ramen, een inloopregendouche onder een glazen dak, met de sterrenhemel recht boven je en een houtkachel op het terras, echt midden in een sprookjesbos. De hele suite is met de Cuber app te bedienen: je kunt contactloos inchecken, de verlichting dimmen en de zonwering openen. Met die app regel je nog veel meer, want de lokale gids die tot je beschikking staat maakt van deze vakantie gegarandeerd een succes. Even chatten en je huurt een fiets, reserveert een hottub en weet de weg naar de beste restaurants en meest fotogenieke spots in de buurt. De suites van Cuber liggen op de Veluwe, op zo'n drie kilometer van het nationale park. Vanaf € 105 voor twee personen.

Ook interessant: Thuisblijven is geen straf - 13 summer escapes in eigen land

6. Thailand: Khao Sok National Park

THAILAND_ KHAO SOK NATIONAL PARK Foto: @dreamexplorersFoto: Dreamexplorers

In Khao Sok National Park laat Thailand zich van zijn wildste kant zien. De dichte jungle is een van de natste plekken van het land en wordt tot de oudste regenwouden ter wereld gerekend. In 1982, na de aanleg van een dam, kwam een deel van de jungle onder water te staan. Het Cheow Lanmeer dat hierdoor ontstond wordt gedomineerd door kalkstenen rotsformaties die tot wel 960 meter boven het wateroppervlak uitsteken. Voor een totaalervaring in het park spendeer je tenminste één dag op het meer en één dag in de jungle. Verreweg de meeste accommodaties liggen in het dorpje Khlong Sok bij de ingang naar het nationaal park — let op: de bootpier in het meer ligt op een uur rijden. Geen enkel slaapadres is zo idyllisch als Our Jungle House. De bosbungalows en boomhutten van dit jungleresort gaan schuil onder tropisch gebladerte. De simpele doch sfeervolle huisjes hebben een eigen badkamer en elektriciteit. Voor wifi moet je in het restaurant zijn. Maar wie heeft wifi nodig, als je ook vanaf de veranda naar het gekabbel van de Sok-rivier en het gebrul van apen en andere bosbewoners kunt luisteren? Vanaf € 27.

Ook interessant: 5 bijzondere slaapplekken in Thailand

Meer natuur en wildlife? Je vindt de 101 mooiste nationale parken ter wereld in Columbus Travel editie 118!

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!