image
Orbital Assembly Corp.

Slapen tussen de sterren: het eerste ruimtehotel komt eraan

Stel je voor: je trekt je gordijnen ‘s ochtends open en ziet de aarde aan je voorbijtrekken. Of je zit te dineren terwijl je overal om je heen sterren ziet blinken. Van alle weidse uitzichten op alle droombestemmingen is dit misschien wel de meest ontzagwekkende: het eerste ruimtehotel met kunstmatige zwaartekracht zou al in 2025 kunnen openen. 

Het Amerikaanse Orbital Assembly Corp. is van plan om het eerste en grootste ruimtehotel in een baan om de aarde te bouwen. Het ontwerp – met de toepasselijke naam ‘Pioneer’ – is al af. Het hotel moet ruimte bieden aan 28 gasten, die in vijf drijvende modules van twee verdiepingen in een baan om de aarde reizen - je zou als reiziger zelfs het noorderlicht van boven kunnen bewonderen. Deze aanpasbare modules (de grootste is 1.300 vierkante meter0 zouden een compacte en stijlvolle kamer bieden met uitzicht, bed en een bureau voor wie echt een workation op afstand wil ervaren. 

Het klinkt allemaal enorm sci-fi, maar de realiteit is dichterbij dan we denken. Nu het ontwerp klaar is, is het bedrijf bezig het ruimtehotel bewoonbaar te maken en verwacht later dit jaar te beginnen met de bouw en het testen hier op aarde. 


Wat moet dat kosten?

Nu weten we allemaal dat een ruimtereis op dit moment slechts te betalen is door a lucky few en dat is voorlopig niet anders. Het ruimtehotel is alleen te bereiken met een spaceshuttle. Voor een reis van naar schatting vier tot achttien uur (afhankelijk van de route) moet je nu nog minstens 53 miljoen euro betalen - en dan zijn de hotelkosten nog niet eens inbegrepen. Maar Orbital Assembly Corp. verwacht dat de technologie zodra er gestart wordt met de bouw van het hotel zich zo snel zal doorontwikkelen waardoor het grootste prijskaartje – de kosten om het hele project überhaupt af te kunnen trappen - de komende jaren aanzienlijk zal dalen. Bovendien is het bedrijf van plan om kosten verder te compenseren door een bedrijvenpark rond het hotel te bouwen, waar wetenschappers commerciële technologieën zoals raketmotoren, levensondersteunende systemen, ruimtehabitats en zelfs geavanceerde geneesmiddelen kunnen testen. 


Hoezo bestaat er nog geen ruimtehotel? 

We fantaseren al decennia over hoe het zou zijn om in de ruimte te leven; niet voor niets zijn films als Star Wars, The Martian, Apollo 13 en 2001: A Space Odyssey stuk voor stuk kaskrakers. Maar sinds de eerste mens de ruimte in reisde in 1961, acht jaar later gevolgd door de maanlanding van Neil Armstrong en de bouw van het internationale ruimtestation in 1998, zijn er slechts ongeveer 600 mensen de ruimte in gereisd.

Natuurlijk, het is belachelijk duur, maar de technologie is er - dus waarom heeft het zo lang geduurd om te beginnen met het ontwerpen van een ruimtehotel? Het simpele antwoord is: zwaartekracht. Het probleem is dat microzwaartekracht niet bepaald comfortabel is. In de bijna afwezigheid van zwaartekracht, de zogeheten microzwaartekracht, voelen astronauten gewichtloosheid alsof ze ongeveer zestien keer per dag in een constante baan rond de aarde vallen. Het probleem is dat ruimteziekte - in wezen het tegenovergestelde van bewegingsziekte door het gebrek aan lichaamsbeweging - kan leiden tot problemen met bewegen in de ruimte, en na verloop van tijd zelfs kan zorgen voor ernstige biochemische veranderingen, zoals bot- en spierverlies en hartaandoeningen, zelfs na terugkeer naar aarde. 

Het Pioneer-hotel is daarentegen van plan een nieuwere kunstmatige zwaartekracht in te zetten, die een balans vindt tussen microzwaartekracht en de zwaartekracht van Newton, die we hier op aarde kennen. Om die balans te vinden, werkt Orbital Assembly Corp. samen met voormalig NASA-astronaut Mae Jemison en de Universiteit van Californië om de effecten van kunstmatige zwaartekracht op onze gezondheid, leefbaarheid en comfort verder te bestuderen.

De nieuwe roterende kunstmatige zwaartekrachtring van Orbital Assembly gaat gewichtloosheid tegen, zodat je als ruimtereiziger ‘gewoon’ rond kunt lopen of een slokje water kunt nemen zonder dat het uit je glas in je gezicht spat. Op die manier kun je normaal dineren (zeg maar dag tegen voedselzakjes en knijpflessen) en zittend van het uitzicht genieten. Om tóch het gevoel te kunnen ervaren hoe het is om te zweven in de ruimte, is het bedrijf van plan om een microzwaartekrachtruimte onder druk te creëren waar gasten kunnen zweven en draaien als een astronaut. 


Hoe uniek is dit idee? 

Orbital Assembly Corp. is natuurlijk niet het enige bedrijf dat naar de sterren reikt. Sinds NASA aankondigde dat het verouderde internationale ruimtestation International Space Station in 2031 met pensioen zal gaan, hopen veel bedrijven de leegte te vullen met commerciële ruimtestations. Axiom, dat een contract heeft gesloten met SpaceX om de privé-astronauten te huisvesten, ontwikkelt een vrij rondvliegend commercieel ruimtestation met microzwaartekracht. Soortgelijke inspanningen vinden plaats bij Blue Origin Orbital Reef in samenwerking met Boeing, Amazon en anderen, en bij NanoRacks met Lockheed Martin en Voyager Space.

Toch is tot nu toe Orbital Assembly het enige bedrijf dat daadwerkelijk een plan heeft aangekondigd voor een kunstmatig zwaartekracht-ruimtehotel. Tot 2025 zal het bedrijf de handen vol hebben met het aantrekken van kapitaal, het onderzoeken van de effecten van kunstmatige zwaartekracht en het ontwikkelingen van afschermingstechnologieën om straling te verminderen. In de herfst hoopt Orbital Assembly modules te gaan bouwen in zijn nieuwefaciliteit in Huntsville, Alabama, ook bekend als Rocket City. En als Pioneer volgens schema van start gaat, zal Orbital Assembly al in 2027 een tweede ruimtehotel openen, Voyager Station, met grotere kamers voor maar liefst 400 gasten, een loungebar en zelfs een basketbalveld - want de sky is nauwelijks de limit.

Dit zou zomaar in de toekomst je uitzicht kunnen zijn: 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!