image
Saphira

6 bijzondere slaapplekken in Latijns-Amerika

Door te overnachten in deze zes sfeervolle slaapplekjes val ook jij als een blok voor de Spaanstalige wereld. 


1. Slaap in een posada in Uruguay

Slapen doe je als een god in een van de zes kamers van Casa Zinc in La Barra, Uruguay. (Foto: Posada Casa Zinc)

Posada Casa Zinc is een erg, érg smaakvolle posada (herberg) in een buitenwijk van het kustplaatsje La Barra aan een van de fijnste kuststroken van Uruguay. Aan alles is te zien dat de eigenaar een creatieveling is; de moderne poort naar de oprit is vijf meter hoog, de façade van het gebouw is bedekt met golfplaten van zink en de raamkozijnen zijn afkomstig uit een voormalig treinstation. Het is alsof je in een vintage meubelzaak logeert. Elk van de zes kamers is origineel ingericht en voorzien van bijzondere kunstwerken, vanaf € 170. 
 

2. Slaap in een hacienda in Ecuador

Kom volledig tot rust in een hacienda in de natuur van Ecuador. (Foto: Tierra del Volcan)

Op het terrein van Hacienda El Porvenir  een hacienda is een landgoed met een grote lap grond voor veeteelt is de internettoegang en mobiele ontvangst beperkt. Da’s maar beter ook, want zo kun jij je voor de volle honderd procent focussen op de spectaculaire natuur om je heen. Hacienda El Porvenir ligt op 3600 meter hoogte en is omringd door maar liefst vier vulkanen. Het traditionele gebouw zelf ligt tegen de helling van de Rumiñahuivulkaan en de noordelijke voet van de Cotopaxivulkaan ligt nog geen vier kilometer verderop. Hacienda El Porvenir functioneert nog steeds als ranch, toegespitst op veeteelt en duurzame landbouw. Ze produceren er hun eigen melk, kaas, groentes en kruiden. We raden je ten zeerste aan om er minimaal drie nachten te blijven, zodat je voldoende tijd hebt voor de vele outdooractiviteiten en een écht inkijkje krijgt in het Andesleven, vanaf € 89.

 

3. Slaap in een palapa in Mexico

Vergeet alle stress in het dagelijks leven in het Mexicaanse jungle retreat Verana in hippiedorp Yelapa. (Foto: Hans Moerkens)


Anders dan in de drukke badplaats Puerto Vallarta zijn projectontwikkelaars niet welkom in het dertig kilometer verderop gelegen hippiedorp Yelapa. Het toerisme bestaat uit twee bescheiden hotels aan de baai en een verzameling particulier verhuurde palapas (strandtentjes met daken van gedroogde palmbladeren) langs de kust, waardoor het dorp nog aangenaam zichzelf is gebleven. Ook jungle retreat Verana is in harmonie met de omgeving, bestaande uit een tiental verschillende huizen en palapas, verstopt in het tropisch woud. De lodge ligt op twintig minuten lopen van het dorp, langs het rotspad en dan omhoog de jungle in. Vanaf hier is het fijn uitkijken over de zonsondergang in de baai, luisterend naar de geluiden van vogels, padden, gekko’s en andere woudbewoners. Daarbij beschikt de lodge over een openluchtspa, een prachtig zwembad, een yogapalapa en twee restaurants, en organiseert het verschillende excursies, vanaf € 197.


4. Slaap in een Cabaña in de Dominicaanse Republiek

Vanaf de veranda van je eigen blauwe cabaña  uitzicht op paradijselijke eilanden ... Het kan zeker slechter! (Foto: AirBNB)

Cabañas (houten hutjes op of aan het strand) zijn er in alle soorten en maten Wij zijn erg gecharmeerd van deze cabaña aan het strand van Las Flechas. Vanaf je eigen veranda kijk je uit op de zes paradijselijke eilanden in de Samanábaai. Zei iemand snorkelen? ’s Avonds steek je de barbecue aan en strijk je neer op de boomstamzitjes rond het vuur. Dit pareltje van een cabaña ligt ver genoeg van alles om even helemaal zen te worden, en toch ideaal genoeg om de rest van het schiereiland te verkennen, vanaf € 41.

 

5. Slaap in een estancia in Argentinië

Paardrijden aan het Viedmameer in Patagonië als gast van Estancia La Estela (Foto: Estancia La Estela)


Een estancia is een groot privéterrein voor landbouw en veeteelt. Wij komen superlatieven te kort voor Estancia La Estela. Dat heeft vooral te maken met zijn wáánzinnige ligging aan het Viedmameer met uitzicht op het Fitz Roygebergte in Patagonië. Als gast kun je er paardrijden in de duinen of raften op de nabijgelegen La Leonarivier. Aan het eind van de dag geniet je met een glas wijn van het uitzicht, vanaf € 170 (incl. ontbijt). 

 

6. Slaap in een casa particular in Cuba

In Cuba zijn casas particulares (privépensions) de voordeligste accommodaties en veelal de beste wijze om in contact te komen met Cubanen. Casas particulares zijn herkenbaar aan een blauw ankervorming symbool. Zie casaparticular.org, cubaparticular.com en casa-particular.nl. Een aanrader is de casa particular van Marilyn, in het mooiste deel van het centrum van Santiago de Cuba, met dakterras en een fraai uitzicht over de stad, vanaf € 21.

 

Meer lezen over Zuid-Amerika?

Columbus doet een boekje open over Zuid-Amerika: Hoe kom ik in de Andes in contact met de inheemse bevolking? Waar spot ik in de Amazone en Patagonië het bijzonderste wildlife? Hoe vind ik in Brazilië de mooiste stranden? Waar vind ik het mooiste stukje jungle van Colombia? En wanneer kan ik het beste de Inca trails van Peru verkennen? Je leest het antwoord in Zuid-Amerika: 15 reizen weg van de massa. Bestel het boek hier

 

Hoofdafbeelding: Tierra del Volcan.