streekverkenner

profiel streekverkenner

Naam

Jurgen Hillaert

Reviews

1

Foto's & tips

2

Blogs

1

Lid sinds

01 May 2015

Favorieten

Fav. werelddeel

Oceanië

Fav. land

Kroatië

Fav. stad

Kaapstad

Over mij

"Verruim het leven, verrijk je blik en verleg grenzen." Neso- en oenofiel, ofwel liefhebber van eilanden én wijn.
Na twintig jaar als marketing- en communicatiemanager te hebben gewerkt voor o.a. de Amsterdam Tourist Board en het Veluws Bureau voor Toerisme ben ik in 2014 begonnen als reisjournalist en destinatiemarketeer. Autonoom en nieuwsgierig.
Ik zoek vooral parallellen én verschillen tussen bestemmingen ver weg en dichtbij. Want soms lijken we meer op elkaar dan we denken. Maar soms ook niet ...

Mijn Motto

'Een grens is eigenlijk een wens om verder te gaan ...'

Over mijn camera

Type

Spiegelreflex

Merk

Pentax

 

1 reactie(s) bij "streekverkenner"

  • profile image comment

    Hallo Jurgen, Hartelijk welkom bij de reisreporters. Veel plezier hier. Je start is sterk! Ik wacht op meer. Hartelijke groeten, Frans

    Door Fransvdg • geplaatst op 2015-09-16 18:29:44

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Hoogst gewaardeerde foto’s & tips (2)

'506388' door streekverkenner '506388' door streekverkenner

Kroatië

Kroatië

Op zoek naar avontuur

streekverkenner

Tot de tanden toe gewapend... wachten op wat komen gaat Al sinds de 16e eeuw is de Vojna Krajina de harde grens tussen oost en west, de rauwe rand die christelijke Europa scheidt van het islamitische Ottomaanse rijk. Online Columbus Communitylid Jurgen Hillaert, alias streekverkenner.columbustravel.nl was op weg naar het bierfestival in Karlovac, maar stuitte in het Sloveens-Kroatische grensgebied op een heilsoldaat, die het verval van het lokale landschap en haar bewoners op bijzondere wijze letterlijk en figuurlijk in beeld brengt. De Vojna Krajina – letterlijk vertaald ‘militaire grens’ – werd in de 16e eeuw door de Habsburgse monarchie aangelegd als cordon sanitaire tegen de Ottomaanse invasies. Eén van de bolwerken van deze linie was Carlstadt, de huidige Kroatische stad Karlovac. In de heuvels nabij Karlovac, in het 15 zielen tellende bergdorpje Gorniki Vivodinski, woont sinds 2012 de Nederlandse fotograaf René Pronk. Een oud-kapitein van het Leger des Heils, die is neergestreken in de Krajina om oude en eenzame mensen te helpen. Vanaf een heuveltop met een paradijselijk uitzicht op de Kupa-kloof runt hij een stichting die zich inzet voor slachtoffers van de burgeroorlog. Met zijn camera legt hij de strijd vast die vrijwel verlaten dorpen en hun inwoners voeren tegen de onvermijdbare ondergang. De omgeving heeft een onwerkelijke schoonheid. Verscholen valleien en schitterende rivierstranden, die de vergelijking met de Caribbean glansrijk kunnen doorstaan. Én die je nog helemaal voor jezelf alleen kunt hebben! René Pronk is niet de enige die gefascineerd is door dit onwezenlijke decor van heuvelachtig rivierlandschap. Deze unieke streek won in 2010 de EDEN-prijs van de Europese Commissie voor niet-traditionele toeristische bestemmingen. Michael Jackson nam er zijn Earthsong videoclip op, Game of Thrones koos het als mythisch decor voor zijn derde seizoen en na een afwezigheid van vijftig jaar keerden de producers van de avonturenfilms van Winnetou terug naar dit gebied om er een nieuwe trilogie van Winnetou-westerns op te nemen. Niet verwonderlijk dat ‘granny’ tot de tanden toe bewapend - of eigenlijk eerder zonder tanden - haar vervallen dorp verdedigt. Voor volk en vaderland. De angst voor vreemdelingen is hier diep geworteld in de lokale cultuur. Maar zodra je door dit pantser heen bent – en dat is met een gezamenlijke toost met een glas Rakia niet moeilijk – tref je hier de meest gastvrije bevolking van Europa aan. En actueel, waar de Hongaren hun militaire grens blijven versterken, slaat Kroatië een bres in de Vojna Krajina. Vluchtelingen worden gastvrij ontvangen. Net als de reizigers die dit fraaie stukje Balkan al hebben ontdekt.

'563011' door streekverkenner '563011' door streekverkenner

BulgarijeVeliko Tarnovo

BulgarijeVeliko Tarnovo

Boerenleven onder...s

streekverkenner

Op amper twee uur vliegen ligt één van de meest verrassende landen van Europa: Bulgarije. Oud en nieuw botsen hier, maar versterken elkaar ook. Hippe barretjes, waar ezelskarren langs rijden die de Food Clubs van vers fruit komen voorzien. Traditionele dorpen, waar de upper-class hun moderne bruiloft komt vieren. En oude vrouwtjes in een veranderend straatbeeld, die mooie contrasten opleveren. Als je reist met kinderen, leren ze over verleden en toekomst, klauteren ze over overwoekerde eco-trails naar vergeten kloosters en hangen een paar uur later parasailend achter een speedboot voor tarieven uit het pré-eurotijdperk. In Bulgarije wordt geleefd!

Laatste blogs (1)

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ: SPEEL LIVE MEE EN VAL IN DE PRIJZEN!
25-05-2020 Om de nieuwe werkelijkheid waarin we met z’n allen leven een klein beetje draaglijker te maken organiseren wij op 1 juni de Grote Columbus Travel Quiz 2020. In tweehonderd vragen reizen we de wereld rond. Reis je mee?

CORONAVIRUS
23-03-2020 Als reizigers in hart en nieren worden we allemaal zwaar op de proef gesteld door het coronavirus (COVID-19). Vakantieplannen worden afgeblazen, dromen uitgesteld. Namens het volledige Columbus-team willen wij jou en je dierbaren de komende tijd veel sterkte toewensen!

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 20 | Community toppers

Geel en oranje. Foto: Travelbag

1. Topreview: Telegraph Cove, Canada door Saskiahamminga
2. Topfoto & tip: Geel en oranje door Travelbag
3. Topblog: Viermaal scheepsrecht door Wisseschout
4. Communitylid van de week: Bowral
5. Nieuwkomer: Puck Roodenburg

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Doe mee

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik