YvanderWeijden

'825612' door YvanderWeijden '825612' door YvanderWeijden

PeruArequipa en Lago Titicaca

PeruArequipa en Lago Titicaca

Nieuwsgierig

YvanderWeijden

Op elke hoek in elke straat en op elk plein kom je de kleurrijkste mensen tegen. Een grote ontdekkingsreis, PERU. Wat een diversiteit!

'486118' door YvanderWeijden '486118' door YvanderWeijden

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Park op museumeiland

YvanderWeijden

Het Vasamuseum is één van de hoogtepunten bij een bezoek aan Stockholm. Het oorlogsschip voer uit in 1628 en zonk reeds een paar kilometer verder, het had zelfs nog niet de open zee bereikt. Het was een zeer luxueus schip dat niet eens zeewaardig was: er was een extra verdieping gebouwd en de ballast was hopeloos onvoldoende. Tot 1961 lag het in het water onder meters dikke modder en werd het vrij goed bewaard geborgen. Na een grondige restauratie kan je dit nu bewonderen in het Vasamuseum. Het Vasamuseum bevindt zich op het zogenaamde museumeiland van Stockholm. Op dit eiland vind je vele musea en ook een prachtig park, met een helblauwe toegangspoort.

'485991' door YvanderWeijden '485991' door YvanderWeijden

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Trappenhuis Dolma...B

YvanderWeijden

Het Dolma Bache paleis in Istanboel is zeer de moeite waard om een bezoek te maken.... Het paleis heeft een oppervlakte van 45.000 m² en bestaat uit 285 kamers, 46 zalen, 6 badkamers en 68 toiletten. Het beroemde Kristallen trappenhuis heeft de vorm van een dubbel hoefijzer en bestaat uit Baccarat kristal, messing en mahonie. Het paleis staat bekend om zijn vele Hereke-tapijten, die door de Hereke Imperial Factory zijn gemaakt. Het paleis werd door Atatürk in zijn laatste levensjaren bewoond. Atatürk is in het Dolmabahçe-paleis overleden, zijn kamer maakt tegenwoordig deel uit van het museum.

'485862' door YvanderWeijden '485862' door YvanderWeijden

EgypteEgypte Woestijn en oases

EgypteEgypte Woestijn en oases

Schip van de woestijn

YvanderWeijden

Vanuit Dahab, een gezellige badplaats, maken we, na een kort ritje, een kamelensafari door de Sinaï, naar Abu Galoum, waar we heerlijk kunnen snorkelen. We genieten van deze prachtige plek. De lokale kinderen proberen ons van alles te verkopen. Armbandjes kettingen en nog veel meer.

'485765' door YvanderWeijden '485765' door YvanderWeijden

Spanje

Spanje

Atlantische kust

YvanderWeijden

Op onze trektocht door het Noorden van Spanje en Portugal maakten we een overtocht met een veerpont over een baai naar La Guardia, het uiterste Zuid puntje van Noord-West Spanje, vlak boven de grens naar Portugal. Bij toeval kwamen we op een leuke camping terecht aan de kust. Het weer was niet best, maar het klaarde op, met tot gevolg een prachtige lucht. Ben je daar in de buurt bezoek het plaatsje Oia met een prachtig oud klooster, er tegen over, met uitzicht op zee, kun je heerlijk tapas eten bij een leuk restaurant met grote tuin, helaas ben ik de naam vergeten.

'485746' door YvanderWeijden '485746' door YvanderWeijden

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Schoenpoetser

YvanderWeijden

Voorjaarsvakantie in Alanya, heerlijk buiten lopen zonder jas en al zo'n 20 graden, heerlijk vertoeven dus. Op de hoek bij ons hotel zat deze vriendelijke man elke dag zijn kostje te verdienen, ook wij hebben onze schoenen maar laten poetsen, we konden hem niet zomaar voorbij lopen.

'485603' door YvanderWeijden '485603' door YvanderWeijden

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Wat een bijzonder...l

YvanderWeijden

Cappadocië bestaat uit een tufsteenlandschap, ontstaan door uitbarstingen van de Dagi-vulkanen, en kalksteen waarin karstverschijnselen te zien zijn. Door langzame verwering en de verschillende gesteentetypen die elk anders en met een andere snelheid eroderen, is een bijzonder eigenaardig en grillig landschap ontstaan. In de karstgrotten zijn in de loop der tijd kerken gebouwd. De landstreek Cappadocië is een van 's werelds grootste natuurwonderen. De hoogvlakte waarin deze kuil zich bevindt, ontstond na een enorme uitbarsting van drie vulkanen zo'n 40 miljoen jaar geleden. De erupties en de vulkanische neerslag, die op de grote uitbarsting volgden, hielden vele duizenden jaren aan. In de miljoenen jaren daarna, sleten de extremen van het landklimaat en de rivier de Kizilirmak het plateau uit. De vorming van de typische tufsteenkegels komt grotendeels door harde stukken lava die oorspronkelijk in de enorme `tufsteenkoek' lagen. Door erosie kwamen ze bloot te liggen, waarna wind en water minder invloed hadden op het onderliggende tufsteen. Op plaatsen waar deze harde stenen in de tufsteenkoek ontbraken, vormden zich tafelformaties, waarin rivieren diepe ravijnen uitsleten. Al in de prehistorie werd dit gestolde lava gewonnen en werden de markante tufsteenkegels uitgehakt tot woningen. Vanaf deze tijd tot de jaren 1950, toen op last van de regering deze holwoningen verlaten werden, woonden hier mensen. Millennium na millennium. En vandaag de dag zien sommige rotswanden en kegels er dan ook uit als gatenkaas. Bron:Wikipedia Tip! Vaak worden er ballonvaarten boven dit gebied aangeboden, een aanrader! Is écht een belevenis die je niet snel zult vergeten.

'485565' door YvanderWeijden '485565' door YvanderWeijden

ZwedenMalmo

ZwedenMalmo

Avondschemer

YvanderWeijden

Wachtend op het vertrek van de veerboot naar Denemarken hadden we nog wat tijd om Malmö te verkennen. Het schemert al vroeg in het winterse Zweden, wat een mooi beeld geeft aan het verlichte centrum van Malmö.

'485467' door YvanderWeijden '485467' door YvanderWeijden

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Tempel beheerder

YvanderWeijden

In Bikaner bezochten we een bijzondere tempel, de Jain Temple, niet alleen interessant vanwege de architectuur, maar ook de zeer vriendelijk Jain priester, die ons zeer gewillig de tempel liet zien en ons van veel informatie verschafte, in zeer goed Engels. De beste manier om de tempel te bereiken is met een tuktuk, maar ook die chauffeurs weten de tempel soms niet te vinden in de kronkelige straatjes, wij hebben er drie gehad. Het is wel duidelijk dat hij ook heel erg graag op de foto wilde.

'485120' door YvanderWeijden '485120' door YvanderWeijden

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Bosporus Brug

YvanderWeijden

Istanbul is natuurlijk één van dé trekpleisters van Turkije, een mooie stad met heel veel te zien. De eerste kennismaking met de stad was het tochtje van het vliegveld naar de wijk Sultanahmed. Lekker in de file over de Bosporus brug, de verbinding tussen het Europese en Aziatische deel van de stad.

'485061' door YvanderWeijden '485061' door YvanderWeijden

ItaliëSardinië

ItaliëSardinië

Alternatief bootje

YvanderWeijden

De smalle, naar de haven en de prachtige baai aflopende keienstraatjes van Alghero’s Middeleeuwse citadel zijn bezaaid met boetiekjes, bars en restaurants. De stad is opgebouwd uit boterachtig zandsteen dat abrikooskleurig opgloeit in het licht van de ondergaande zon. Het is de meest pittoreske oude stad op Sardinië. Palazzos in Spaanse stijl en straatnamen in het Italiaans en het Catalaans weerspiegelen de trotse erfenis van 300 jaar Aragon heerschappij. Lange zandstranden, omgeven door pijnbossen, hotels en bars, komen uit op groene kapen. Het is een idyllisch gezicht.

'485051' door YvanderWeijden '485051' door YvanderWeijden

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Slikken

YvanderWeijden

Een Deltagebied is altijd in beweging. Naast de zeearmen die de provincie Zeeland rijk is, is er ook veel gebied waarvan je denkt: is het nu land of is het water? Het antwoord daarop verschilt van jaar tot jaar en soms van seizoen tot seizoen. Schorren worden doorkliefd door geulen die langzaam alle grond wegspoelen. Een kilometer verderop bezinkt het slib en ontstaat een nieuw stuk Zeeland. Bij Tholen en Sint Philipsland ligt een prachtig gebied vol slibben, schorren, kreken en slikken. Een mooi gebied waar veel trekvogels huizen.

'485005' door YvanderWeijden '485005' door YvanderWeijden

MarokkoCasablanca

MarokkoCasablanca

Hassan toren

YvanderWeijden

De Hassantoren is de minaret van de incomplete moskee in de hoofdstad Rabat van Marokko. In 1195 werd een begin gemaakt met de bouw van de toren met de bedoeling om het de grootste minaret ter wereld te laten worden, samen met de moskee die ook 's werelds grootste moskee moest worden. Toen in 1199 kalief Yaqub al-Mansur overleed viel ook de financier weg en werd de bouw stilgelegd. De toren had toen nog maar een hoogte van 44 meter bereikt, ongeveer de helft van de oorspronkelijke bedoeling. Ook de moskee werd niet verder afgebouwd: er waren alleen een paar muren en ongeveer 200 zuilen gebouwd. De toren, opgetrokken uit rood zandsteen en de restanten van de muren en zuilen vormt samen met het moderne mausoleum van Koning Mohammed V een belangrijke historische en toeristische locatie in Rabat.

'484949' door YvanderWeijden '484949' door YvanderWeijden

ThailandAyutthaya

ThailandAyutthaya

Boeddha

YvanderWeijden

Het Historisch Park Ayutthaya omvat de oude hoofdstad Ayutthaya van het Koninkrijk Ayutthaya. Ayutthaya werd in 1991 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. De stad Ayutthaya, gesticht rond 1350 als hoofdstad van het Koninkrijk Ayutthaya door de Siamese Koning U Thong, werd over een periode van ca. 400 jaar door 33 koningen opgebouwd. In 1767 werd de stad door het Birmese leger verwoest. De stad ligt aan de samenvloeiing van drie rivieren: de Chao Phraya, de Pa Sak (of Nam Pasak) en de Lopburi. Door het graven van een aanvullend kanaal werd de stad volledig door waterwegen omringd. Vele Europese naties, waaronder de Nederlandse V.O.C., hadden in deze eens welvarende stad handelsposten. Eeuwenoude tempels (zogenaamde "wat") en paleizen liggen verspreid in de omgeving van Ayutthaya. Een van de meest belangrijke is de Wat Phra Si Sanphet. Deze koninklijke tempel, gebouwd in 1448 en twee keer gerestaureerd, stond binnen de muren van het oude Koninklijk Paleis. De tempel wordt bewaakt door drie chedis. Van het koninklijk paleis zelf is niets meer over. Prachtige plek om te bezoeken.

'484891' door YvanderWeijden '484891' door YvanderWeijden

ThailandNoord Thailand

ThailandNoord Thailand

Bamboe snijder

YvanderWeijden

Deze man snijdt bamboe, tot stukken van ca 30cm. Deze stukken worden gebruikt om rijst in klaar te maken, schijnt een speciale smaak te geven. Een traditie van de bergstammen.

'484800' door YvanderWeijden '484800' door YvanderWeijden

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Schuim(koppen)

YvanderWeijden

Een weekendje Egmond aan Zee, brengt natuurlijk een strandwandeling. Helaas was het weer niet zo mooi, maar dat geeft wel bijzondere plaatjes. Het zeeschuim op het strand is een verzameling afgestorven algen. De zee wast zich schoon en het schuim blijft achter op het strand.

'484780' door YvanderWeijden '484780' door YvanderWeijden

ZwedenUppsala

ZwedenUppsala

Ochtendzon

YvanderWeijden

Winter in Zweden, een must voor de kou liefhebbers. Schitterende vergezichten en lange langlauf loipes. Het kan niet op in Zweden, Aan het begin van de middag wordt het alweer donker, een dag duurt van 10.00u tot 15.00u, kort, maar daarnaast heerlijk lange avonden bij de houtkachel, genieten dus.

'484742' door YvanderWeijden '484742' door YvanderWeijden

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Kumbhalgarh Fort

YvanderWeijden

Kumbhalgarh Fort is een mewar fort en staat in het westen van India . Het is een World Heritage site van de berg Forten van Rajasthan. In de loop van de 15e eeuw werd de ingebouwde Rana Kumbha vergroot tot aan het midden van de 19e eeuw, Kumbhalgarh is ook de geboorteplaats van Maharadja Pratap , de grote koning en de krijger van Mewar . Bezet tot de late 19e eeuw, het fort is nu open voor het publiek en wordt spectaculair verlicht voor een paar minuten per avond. Kumbalgarh ligt 82 km ten noordwesten van Udaipur. Ook de plaatselijke bevolking brengt graag een bezoekje aan dit Fort.

'484086' door YvanderWeijden '484086' door YvanderWeijden

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Tufsteenlandschap

YvanderWeijden

Cappadocië bestaat uit een tufsteenlandschap, ontstaan door uitbarstingen van de Dagi-vulkanen, en kalksteen waarin karstverschijnselen te zien zijn. Door langzame verwering en de verschillende gesteentetypen die elk anders en met een andere snelheid eroderen, is een bijzonder eigenaardig en grillig landschap ontstaan. In de karstgrotten zijn in de loop der tijd kerken gebouwd. De landstreek Cappadocië is een van 's werelds grootste natuurwonderen. De hoogvlakte waarin deze kuil zich bevindt, ontstond na een enorme uitbarsting van drie vulkanen zo'n 40 miljoen jaar geleden. De erupties en de vulkanische neerslag, die op de grote uitbarsting volgden, hielden vele duizenden jaren aan. In de miljoenen jaren daarna, sleten de extremen van het landklimaat en de rivier de Kizilirmak het plateau uit. De vorming van de typische tufsteenkegels komt grotendeels door harde stukken lava die oorspronkelijk in de enorme `tufsteenkoek' lagen. Door erosie kwamen ze bloot te liggen, waarna wind en water minder invloed hadden op het onderliggende tufsteen. Op plaatsen waar deze harde stenen in de tufsteenkoek ontbraken, vormden zich tafelformaties, waarin rivieren diepe ravijnen uitsleten. Al in de prehistorie werd dit gestolde lava gewonnen en werden de markante tufsteenkegels uitgehakt tot woningen. Vanaf deze tijd tot de jaren 1950, toen op last van de regering deze holwoningen verlaten werden, woonden hier mensen. Millennium na millennium. En vandaag de dag zien sommige rotswanden en kegels er dan ook uit als gatenkaas.

'484057' door YvanderWeijden '484057' door YvanderWeijden

IndonesiëJava

IndonesiëJava

Hete bronnen

YvanderWeijden

Het Dieng Plateau wordt gevormd door een enorme vlakte uit wat voorheen actieve vulkanen waren. Het vulkanische complex Dieng bestond in het verre verleden uit de grote actieve Prau vulkaan. Door uitbarstingen stortten de kraterwanden in met een enorme vlakte tot gevolg. Binnen deze vlakte vind je het prachtige Dieng tempel complex, momenteel nog steeds een zeer actief vulkanisch gebied. Binnen het Dieng Plateau vind je diverse bronnen en geisers. Hier staan we op enkele meters zo'n zwavelbron de Kawah Sikidang; je kleren kunnen bij thuiskomst direct de was in vanwege de indringende zwavellucht.

'483962' door YvanderWeijden '483962' door YvanderWeijden

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Blauwe moskee

YvanderWeijden

De Sultan Ahmetmoskee of de Blauwe Moskee is een moskee in Istanboel. De naam "Blauwe Moskee" is hoofdzakelijk internationaal gebruikelijk vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje ?znik (?znik-keramiek) die te zien zijn aan de binnenkant van de moskee. Van buiten is de moskee grijs van kleur. De moskee ligt tegenover de Aya Sofia, en werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmed I gebouwd en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanboel.

'483948' door YvanderWeijden '483948' door YvanderWeijden

ThailandChiang Mai

ThailandChiang Mai

Handgemaakte parasols

YvanderWeijden

In 2007 tijdens de Emerald rondreis maakten we, op weg naar Chiang Mai, een stop bij een fabriekje waar de mooiste parasols werden gemaakt. Eerst een houten frame, wat later werd bespannen met een soort papier in de mooiste kleuren. En dat alles met de hand, wat een engelen werk.

'483908' door YvanderWeijden '483908' door YvanderWeijden

TurkijeAntalya

TurkijeAntalya

Eenzame visser

YvanderWeijden

De Düden rivier, waar de watervallen in liggen, ontspringt in het Taurusgebergte om uiteindelijk in zee uit te monden. De rivier loopt niet zomaar rustig de zee in, maar stort van een hoogte van 40 meter naar beneden. Dit indrukwekkende schouwspel is de Onderste Düden waterval, die u het beste kunt aanschouwen vanaf een boot. Wij stonden in een parkje bovenaan de waterval, deze visser had een bijzonder plekje gezocht, tussen de waterval op een "droog" plekje, een, naar mi, gevaarlijk plekje.

'483855' door YvanderWeijden '483855' door YvanderWeijden

FrankrijkBretagne

FrankrijkBretagne

Glas in lood als...he

YvanderWeijden

De Amerikaanse Begraafplaats Saint James, in Frankrijk beslaat ruim 11 hectare van landbouwland dichtbij de oostelijke rand van Bretagne. Er zijn daar 4.410 gesneuvelden begraven, de meesten wie hun leven verloren in de campagnes in Normandie en Bretagne in 1944. Langs de muur van het herdenkingsterras zijn de namen van 498 vermiste soldaten ingegraveerd. De rozetten markeren de namen van de terug gevonden en geïdentificeerde soldaten. Dit prachtige raam is te vinden in de gedenkkerk op de begraafplaats.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door Barga
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik