Wisseschout

9
Portugal Minho
Wisseschout was hier 30 Nov -1
Ga een fietsen in Portugal over oude spoorlijnen die nu geasfalteerd zijn en geschikt gemaakt om te fietsen. Wij reden er 2. Eentje vanaf Vila Nova de Cerveira in het uiterste noorden van Portugal. Je kunt richting kust fietsen of de andere kant op. Nog nooit zoveel kiwi's zien groeien. Een deel is ook camino route dus redelijk wat wandelaars. De andere [ onze favoriet ] van 49 km lang vanuit Santa Combo Dão naar Viseu. Netjes verhard met gekleurd asfalt. Zo weet je in welke gemeente je zit. Je fiets door spoorwegtunnels en over bruggen, langs dalen en bergen, wijngaarden en dorpjes en o zo leuke oude stationnetjes. Wil je wat eten of drinken dan neem je een afslag naar zo'n dorpje. Fietsen verhuren ze in Santa Combo. De route heet Ecopista do Dão. Heerlijk een dagje fietsen en bijna niemand tegenkomen.
Regio
  • Heel erg rustig
Review geplaatst op 2021-06-20
10
Rusland Altaj-gebergte
Wisseschout was hier 30 Nov -1
Het Altaj gebergte staat op de werelderfgoedlijst en is vlgs sommigen het mooiste gebied op aarde. Bergen tussen de 3500 en 4500 meter met eeuwige sneeuw, 1499 gletsjers, 7000 meren, 20.000 rivieren en vele waterbronnen. Bijzondere diersoorten zoals de sneeuwluiaard en lynx. Veel vogelsoorten, mossen, paddenstoelen en bloemen. Ik zag velden vol met edelweiss. Verder bijzondere archeologische vindplaatsen. Een van de oudste menselijke kampementen werd hier gevonden [ Sibirische Scythen 5de tot 2 de eeuw voor Christus] Veel rotstekeningen [ we vonden er zelf ook ]grafheuvels en stenen figuren die nog een raadsel zijn voor de wetenschappers. Toen wij er rondliepen was er een team van een universiteit onderzoek aan het doen naar de rotstekeningen. Het ruige onherbergzame landschap staat nog in de toeristische kinderschoenen. Huur een gids met een 4WD. Een echte Russische UAZ Bukhanka [ broodje] Die kunnen werkelijk overal over en doorheen. Ook al waren we in de zomer het was er erg koud. Dus neem genoeg kleding mee.
Highlight
  • Geen toeristen
Review geplaatst op 2021-04-30
10
Noorwegen Noordkaap
Wisseschout was hier 30 Nov -1
Niet ver onder de Noordkaap ligt het kleine vissersdorpje Skarsvåg. De meeste mensen rijden door naar de Noordkaap zelf maar het is zeker de moeite waard om de afslag naar dit dorpje te nemen. Vlak voor je het dorp inrijd zie je bij de kerk een bordje staan met " Kirkeporten" Een rondwandeling van 1.5 uur brengt je eerst flink omhoog met uitzicht op de Noordelijke ijszee en dan stijl omlaag naar de " Kirkeporten " een uit de rotsen ontstane natuurlijk boog. Als je tijdens de middernachtzon hier om 2 uur 's nachts staat zie je de zon precies door de boog. Wij waren er in september dus dat hebben we niet gezien, maar wel kun je vanaf hier de Noordkaap zien. Het dorpje zelf is klein met veel rondlopende rendieren en een restaurantje/ winkeltje. Helaas was alles door de Corona gesloten. Bij de afdaling naar de "kerkpoort" waren we blij met onze wandelstokken. Glad en stijl.
Regio
  • Prachtige rit ernaar toe
  • Mag met je camper aan het haventje overnachten
  • De wandeling
  • De rendieren die bij de huizen scharrelen
  • Lekker rustig
  • Niet kunnen ontdekken
Review geplaatst op 2021-03-03
10
Noorwegen Fjord Noorwegen
Wisseschout was hier 30 Nov -1
De beklimming van de Molden is er eentje die een diepe indruk achterlaat. 8 km aan goed gemarkeerde paden brengt je naar 1116 meter hoogte met uitzicht onderweg over de Sognefjord en eenmaal boven de Lusterfjord / Gaupnefjord en de besneeuwde bergen van Breheimen. De kleuren van het water zijn betoverend in alle kleurschakeringen blauw. De klim is goed te doen maar ook niet te onderschatten. Eerst slinger je door een bos [ wilde frambozen en bramen ] en kom je bij een eerste uitkijkpunt. Vervolgens veel over loopplanken omdat het erg drassig kan zijn en dan verder klimmen over de rotsen. Boven is een heel groot ruim plateau met aan alle kanten uitzicht. Neem voldoende water, eten en laagjes kleding mee. De start is op het parkeerterrein [ daar stonden ook tentjes en campers om te overnachten ] Krossen. Neem afslag Mollandsmarki net voorbij Hafslo.
Regio
  • Afwisselende route
  • Goed aangegeven
  • De uitzichten
  • Je moet stevig klimmen :)
Review geplaatst op 2021-02-02
10
Noorwegen
Wisseschout was hier 30 Nov -1
Noorwegen heeft 18 Nationale Touristische route's en door de Noorse overheid als project om het toerisme te stimuleren opgezet. De routes zelf zijn gewoon prachtig om te rijden, maar onderweg zijn er fantastisch mooie uitkijkpunten, kunstobjecten, parkeer en rustplaatsen [ ook weer heel bijzonder qua architectuur ] kunstinstalaties en zelfs bijzondere toiletgebouwen gebouwd. De meeste ontwerpen zijn van jonge Noorse kunstenaars. Wil je uitgebreide informatie dan kun je die met routekaartje downloaden via Visitnorway.nl.
Safari Bergen Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
  • genoeg eet, drink en overnachtingspunten
  • goede informatievoorziening
  • mooie stopplekken
  • Prachtige natuur
  • Verrassende kunstobjecten
  • In de zomer kan het hier en daar druk zijn.
  • Niet alle routes zijn vanwege sneeuwval het gehele jaar open
Review geplaatst op 2021-01-18
10
Laos Zuid Laos
Wisseschout was hier 30 Nov -1
Don Daeng eiland bezoeken dat midden in de Mekong rivier ligt. Je boekt een bootovertochtje in Champasak bij het plaatselijke toeristencentrum en die kunnen daar ook een overnachting regelen. Wij kozen voor het communitie huis. Prachtig gelegen in het groen aan de rivier en strandje. De locale mensen die het huis runnen zorgen dan ook voor je maaltijden. Het is een autovrij eiland. Wij hadden het geluk dat we onze eigen fietsen meehadden, maar ook die kun je vast regelen. En anders is het wandelen geblazen. Het is een prachtig groen eiland met bamboe en gewonen bossen en veel rijstvelden. Wij zagen er veel bloemen, vlinders, insecten enz. Een prima eiland om het dagelijkse leven gade te slaan.
Regio
  • Heel vriendelijke toegankelijke mensen
  • Veel vlinders, enz
  • In oktober is de rijstoogst aan de gang
  • Je kunt zwemmen in de Mekong en er is een strandje
  • Prachtig groen
  • Heel rustig
  • Autovrij
  • Eigenlijk niets kunnen verzinnen
Review geplaatst op 2021-01-13
9
Marokko Zuid Sahara en oases
Wisseschout was hier 30 Nov -1
Ooit iets gelezen over de George de Tislit [ niet verwarren met gelijknamige meer] Het koste veel moeite om er iets over terug vinden en hoe er te geraken. Ik las dat we moesten starten bij het gehucht Assais, en daar vragen naar de weg naar de kloof. Na 2 pogingen gelukt om de goede weg naar het gehucht Assais te vinden. Nacht doorgebracht in onze camper aan rand van dorpje en de weg naar de kloof stukje lopend verkend. Dat ging dus niet lukken met de camper. Grote rolstenen op het onverharde weggetje en zeer steile stukken. Dus met fiets en lopend door bergachtig gebied. De zijweggetjes brachten ons in verwarring, maar gelukkig kon een boertje ons helpen. Na 3/4 uur aan rand van kloof gekomen waar ook enkele huizen staan. Een mevrouw bood ons aan om op de fietsen te passen en daar konden we ook een Berberomelet, thee en brood en amandelen krijgen. Ze vertelde dat hier nooit buitenlandse toeristen kwamen. Alleen locals als de saffraan oogst klaar was. Een heel bijzondere ervaring. Na het praatje en gevraagd te hebben welke kant we moesten opgaan afgedaald en door droge rivierbedding naar kloof gewandeld. Hele aparte rotsformaties. Doodstil en mooie palmbomen. Neem de N10 van tailiouline naar Tazenakht en dan de afslag PP 1745 naar Assai's [ ook geschreven als Asya's ] Daar maar vragen of via maps me de kloof opzoeken.
Regio
  • En echt weg van alles gevoel
  • Weg naar dorpje Assais is landschappelijk heel mooi.
  • Je kunt er goedkoop saffraan kopen.
  • Onontdekt
  • Er zijn onderweg zijweggetjes dus ook moeilijk te bepalen welke je moet nemen.
  • Kloof is maar een stukje te lopen
  • Heel moeilijk te bereiken
Review geplaatst op 2020-12-30
9
Marokko Fezna
Wisseschout was hier 01 Mar 2020
In Fezna gelegen aan de R 702 tussen Tinnerhir en Erfoud kun je in de 10 meter diepe eeuwenoude irrigatiekanalen afdalen met een gids.[ Khattara's] Bij een bron in de bergen is een gat gegraven van 100 meter diepte. Om de 10 meter vervolgens gaten van 10 meter diep. De gaten dienen voor aanvoer van mens en materialen en afvoer van zand en rotsblokken. Verder zorgen ze voor zuurstof en licht. De kanalen moesten wel met elkaar verbonden worden en dat was gevaarlijk werk. Het water ging dan immers stromen en instortingsgevaar dreigde. Nu zie je dus duizenden hopen aarde in het landschap liggen en dat betekend dus allemaal schachten de diepte in. Een soort enorme mierenhopen. 65 jaar geleden stond er nog zo'n 3 meter water in, maar na aanleg van een dam zijn de ondergrondse kanalen droog gevallen en kan je er dus in afdalen en doorheen wandelen. De omgeving is ook erg mooi met rode zandduinen en na een flinke wandeling een rivier en als je nog verder wandelt een vreemd kunstwerk van een Duitser [ wat dat daar doet in de middle off nowhere ] Een trap van steen eindigend als een uitzichtpunt? Gebouwd in een soort piramide achtig blok. Zomaar verlaten van alles in het landschap. En met zonsondergang de rode duinen ingewandeld samen met de eigenaar en zijn kamelen en vele liters berber thee gedronken.
Highlight
  • De verassing van " de stairway to heaven " in de middel of nowhere
  • Toen wij er waren maar 2 andere toeristen gezien
  • Je mag er met je camper bij blijven overnachten voor een gering bedrag
  • Prachtige omgeving
  • Kleinschalig door de plaatselijke bevolking gerund en onderhouden
Review geplaatst op 2020-06-28
10
Rusland Openluchtmuseum-van-taltsy
Wisseschout was hier 01 Jun 2019
De sovjet-unie bouwde een waterkrachtcentrale in de Angara rivier en zo ontstond een enorm stuwmeer. De vele oude gebouwen moesten worden verplaatst en zo ontstond in de jaren 60 een volkenkundig openluchtmuseum. Wij reden er met onze eigen camper ernaartoe. Maar er gaan ook excursies vanuit Irkoetsk ongeveer 60 km hiervandaan. Het is een uiteenlopende verzameling van houten huizen, fort, kerken, watermolens, schuren, houten yurts. Eerst loop je door een schitterend bos met veel uitleg over de gebruiken van de Siberische stammen die hier leefden. Er zijn restaurantjes en je kunt zelfs naar een strandje en zwemmen. In de winkels worden typische Russische dingen verkocht zoals huiden en bontmutsen. In de kerk waren ze Russische liederen aan het zingen. Wij betaalden ongeveer 3 euro p.p, Rij je nog 30 km verder dan sta je aan het Baikalmeer.
Highlight
  • Heerlijk eten en drinken.
  • Dichtbij het Baikalmeer.
  • Goedkoop
  • Erg rustig.
  • Veel bloemen waaronder orchideeën in het bos.
  • In mooie omgeving
  • Goede uitleg in het Engels.
  • Slechte weg ernaar toe
Review geplaatst op 2020-06-17
10
Marokko Agadir-van-ait-kine
Wisseschout was hier 01 Feb 2019
Van de eigenaar waar we onze camper op zijn binnenplaats mochten zetten kregen we de volgende tip. Aan een doodlopende weg iets buiten Tagmoute aan de R 109 neem je de afslag RP1895. Je komt dan in een soort middeleeuws dorpje aan een oase en helemaal van leem gebouwd met een gerestaureerde Agadir [ graanschuur] Vraag aan een inwoner waar de sleutelbeheerder woont en die zal je dan een rondleiding geven. De Agadir heeft 8 uitkijktorens waarvandaan vroeger de graanschuur bewaakt werd. Je komt via een fraai bewerkte deur op een binnenplaats. Daar zijn 76 luikjes die bereikbaar zijn door op een houten boomstam omhoog te klimmen en via een piepklein luikje kun je dan je kostbaarheden [ en dat was graan ] laten bewaken en bewaren. Het is nog steeds in gebruik. Een soort berberbank dus. Ook de eeuwenoude perkament rollen [ 700 jaar ]waarop alles werd bijgehouden zijn nog te bewonderen. Betalen doe je per 30 minuten die ze aflezen door een schaal met water te vullen en daarin een schaal met gat. Is die bovenste schaal vol dan zijn er 30 minuten om. Een soort zandloper, maar dan met water. Een donatie is gewenst en als je genoeg betaald krijg je thee en een rondleiding in een fraai oud huis, zie je een olijfpers door ezels aangedreven en een pers d.m.v mankracht. Toeristen komen er heel weinig vlgs de eigenaar.
Highlight
  • mooie oase
  • Prachtige omgeving
  • Dorpje waar je je in de middeleeuwen waant
  • Geweldige uitleg
  • Geen toeristen
Review geplaatst op 2020-05-22
10
Noorwegen Bleik
Wisseschout was hier 31 Jul 2017
In de haven van Bleik kun je een Puffin safari [ papegaaiduikers] boeken met een kleine vissersboot naar een beschermde vogelrots waar + 10 000 muffins broeden. Ook zie je veel zeearenden en zeehonden. De kapitein/gids is zeer gedreven en doet alle moeite om je zoveel mogelijk te laten zien. De vaartocht zelf naar de rots toe is ongeveer 10 minuten. Geweldig leuk om al die duizenden papegaaiduikers te zien zwemmen rond de boot en met visjes te zien bovenkomen. Ogen kom je te kort want ook in de lucht gebeurde natuurlijk ook genoeg. Verder heeft Bleik, een camping en hotelletje. Het dorpje zelf is piepklein. ook is hier het langste zandstrand van Noorwegen.
Activiteit Highlight Blog
  • Rustig
Review geplaatst op 2019-01-22
9
Marokko Tamellalt
Wisseschout was hier 31 Mar 2016
De Dadès kloof is minder bekend dan de Todra kloof, ook omdat er geen grotere stad in de buurt ligt en dus moeilijker bereikbaar. De ingang ligt bij Boulmane du Dadès en een 60 km lange asfaltweg slingert door een aan beide kanten omsloten ravijn met rood, bruine rotswanden, vervallen kashba's en oases. Aan het einde van de vallei kun je kiezen om terug te draaien of verder het Atlas gebergte in te rijden. In de vallei groeien veel vijgen, amandel en walnootbomen. De rotsen hebben soms vreemde vormen en bekend zijn de z.g.n apenvinger rotsen of de hersenen van de Atlas. Het is goed wandelen hier. Loop door de akkertjes en probeer ergens de rivier over te steken. Er is ook een spectaculaire kloof die evenwijdig aan de Dadès loop. De canyon de Dadès. Loop deze niet zonder gids. Is n.l heel moeilijk. Je moet elkaar echt helpen anders kom je er niet. De toeristen die we gezien hebben komen gauw op een bepaald punt foto's nemen en rijden weer door.
Stad
  • Ook in het voorjaar niet te heet
  • Weinig toeristen
  • Veel afwisseling in natuur
  • Goede wandelmogelijkheden
  • Genoeg restaurantjes, campings en hotels
  • Zou het niet weten
Review geplaatst op 2016-10-22
8
Marokko Pottenbakkerswijk
Wisseschout was hier 31 Mar 2016
Safi heeft een grote vissershaven waar veel sardines worden aangevoerd. Maar het is vooral bekend om zijn pottenbakkerswijk " Collines des Portiers" Het ligt gebouwd op een heuvel en het is leuk dwalen door de smalle straatjes en langs de pottenbakkers. Natuurlijk wordt je uitgenodigd binnen om het proces van kleien, draaien en bakken te bekijken, want ach er miet ook hopelijk wat verdiend worden. De mannen aan de draaischijf zitten met hun benen in een soort put, omdat de schijven zelf ook grotendeels onder de grond gebouwd zijn. Er staat nog overal in de boeken dat de potten in traditionele ovens worden gebakken, maar wij begrepen dat dat eigenlijk bijna niet meer gebeurd, omdat het hout voor de ove s veel te duur is en men massaal overschakelde op gasovens. De oude koepelvormigmige ovens staan nog wel overal en leuk om te zien. Safi schijnt bijzondere klei in de bodem te hebben. De kleuren groen ( koper ) blauw ( kobalt) geel ( chroom) en bruin ( mangaan ) worden gebruikt. Wij hebben bekers gekocht en al gauw sneuvelde er eentje. Komen we in Nederland dezelfde (uit Safi) tegen in een Marokaans winkeltje. Vraag even waar de wijk is, en omdat het hoog ligt zie je altijd weer welke richting je terug moet lopen.
Stad
  • Geen toerist te zien
  • Leuk om wonen en werken door elkaar te zien
  • Stukje traditie bekijken
  • Warm in de zomer
Review geplaatst op 2016-10-23
9
Marokko El Jadida
Wisseschout was hier 31 Mar 2016
De versterkte havenstad El Jadida is gesticht door de Portugezen in de 16e eeuw en staat op de lijst van Unesco. Loop eens over en langs de muren en de overgebleven vier bastions en geniet van het uitzicht op het stadje, de zee en de haven. De oude Kashba is een wirwar van smalle en soms doodlopende straatjes waar je vriendelijk wordt begroet door de bewoners. De oude moskee heeft w.s als enige in de wereld een vijfhoekige minaret die mooi wit en bruin afsteekt tegen een hopelijk blauwe lucht. Ga tegen de avond samen met de bewoners flaneren over de muren en zitten en genieten van de zonsondergang aan de kust. De topattractie is de cisterne wat vroeger werd gebruikt als ondergrondse wateropslagplaats. In dit decor werd ook de film van Othello opgenomen. Doordat er ook natuurlijk licht van boven invalt is het goed mogelijk om foto's te maken. Het staat goed aangegeven hoe er te komen. Wij liepen hier helemaal alleen dus veel toeristen trekt het ( nog ) niet.
Stad
  • Weinig toeristen
  • Mooi ommuurde stad
  • Oude Kashba
  • De Cisterne
  • Relaxte bevolking
  • Lekker en goedkoop eten
  • Zou het niet weten
Review geplaatst op 2016-10-22
10
Tanzania Sitalike
Wisseschout was hier 31 Aug 2006
Het Katavi N.P is de derde in grootte van de N. P in Tanzania en een van de rijkste wildlive area's. Het heeft de grootste concentratie nijlpaarden en krokodillen. Grote kuddes olifanten [ 6500]en veel katachtigen zoals leeuwen, luipaarden, maar ook de caracal,serval en cheeta komen er voor. Wilde honden, zebra's, buffels, antilopen, puku's, enz enz. De Katuma rivier stroomt erdoor heen,er zijn moerassen, bossen, Chada meer en open grasvlaktes. Dit alles trekt ook veel verschillende vogels aan. Gemiddeld komen niet meer dan100 toeristen per jaar. [ volgens de website ] Er mogen ook maar een bepaald aantal bezoekers toegelaten p.d. De slechte bereikbaarheid is hier debet aan, maar je hebt dan ook het wild voor jezelf alleen. Toen wij er waren hebben we gekampeerd, maar dat doe je zonder bewaking. Ook het rondrijden door het park is zonder parkwachter. We zijn dan ook een keer verdwaald. Er is ook een kleinschalige accommodatie Er is een vliegveldje dus invliegen is de snelste optie, omdat de wegen ernaartoe een drama zijn en alleen met een truck te doen is. [ hebben wij gedaan] Dus gaan en je hebt een onaangetast wildernis voor jezelf alleen
Stad
  • Enorme hoeveelheden wild
  • Verscheidenheid aan wild
  • Gevoel dat je alleen bent in dit enorme gebied
  • Moeilijke bereikbaarheid
  • Het kost veel om er te komen
Review geplaatst op 2016-09-03

Community-updates

EDITIE 103 | 16 LEUKSTE GROENE STEDEN VAN EUROPA

17-09-2021 olumbus Travel editie 103 is uit! Niet alleen vind je hierin de leukste groene steden van Europa, maar ook weer een aantal geweldige communityfoto's van Canipel, Dreamer666, Yvoto-Travel, Ameerakker, Lsteentjes en Bjornsnelders. Gefeliciteerd alle zes!

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

02-09-2021 Het maandthema van augustus - landschappen - is afgesloten en de winnaar is bekend: gefeliciteerd Esthers met je prachtige foto van Mont Saint Michel! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier!

WEEK 37 | COMMUNITY-TOPPERS

Dikkopje op de lavendel CREDIT Agrotewal
Uitzicht op het Krka nationaal park. Foto: Antwan
1. Topfoto & -tip: Uitzicht op het Krka nationaal park door Antwan
2. Review: De Wadden door Ciska van Geer
3. Communitylid van de week: Deerik
4. Nieuwkomer: Gerda Vonk

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN SEPTEMBER: EILANDEN IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van september is: eilanden. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN OVERNACHTING OP DE WADDEN

Wat is het Wad voor jou? Deel je foto’s en video's van je favoriete plekken, wandelingen, dieren, (vakantie)huisjes, restaurants en andere parels in het Waddengebied. Elke maand geven we een Natuurhuisje op de Wadden cadeau aan de beste inzending. Doe mee >

DOE DE GRIEKENLAND-QUIZ EN WIN EEN REIS NAAR SIFNOS

Sifnos, Griekenland

Wie verder dan hotspots als Athene, Kreta of Santorini, ontdekt een Griekenland vol onontdekte eilandjes, pure schoonheid en ongerepte natuur. Ben jij een echte Griekenland-kenner? Doe de quiz en win een reis voor twee naar Sifnos, de parel van de Cycladen! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik