Willemien

10
Verenigde Staten Colorado
Willemien was hier 01 nov 2019
De Painted Mines Buiten de gebaande paden ligt een ongelooflijk mooi verborgen juweeltje met hoodoos en andere rotsformaties. Het is te vinden nabij het plaatsje Calhan in Colorado, ongeveer een uurtje rijden vanaf Colorado Springs. Met name de prachtige kleuren en vormen van het gesteente (meer dan 9000 jaar oud), door wind- en erosie ontstaan, zijn opvallend van spierwit, geel, vele tinten roze rood en bruinachtige kleuren. Het park ligt midden in de prairie en is ook vanaf de toegangsweg-ingang(en) niet te zien. Er zijn drie ingangen met parkeerplaatsen en deze staan goed aangegeven. Na een half uurtje lopen zie je dit paradijsje in de diepte liggen. Er zijn paden en door de geringe grootte kun je er niet verdwalen. Vooral met het mooie ochtendlicht blijf je fotograferen. Het is klein maar neem de tijd om al het moois (vooral de kleuren en vormen) in je op te nemen. De eerste bewoners gebruikten de kleurrijke klei voor het maken van verf; vandaar de naam Painted Mines. De toegang is gratis. Er is geen horeca, wel een toilet bij de eerste ingang. Zorg voor voldoende water en zonbescherming. Het park is gratis te bezoeken.
Regio
  • buiten de gebaande paden
  • gratis te bezoeken
  • heel rustig, weinig bezoekers
  • schitterende kleurrijke rotsformaties
  • verboden voor honden
  • bijna geen.
Review geplaatst op 2019-11-08
9
Groot-Brittannië
Willemien was hier 01 jun 2014
Handa eiland ligt aan de westkust van Sutherland en is vooral bekend om zijn enorme kolonies zeevogels. Er ligt een prachtig wandelpad het hele eiland rond van ca. 6 km. Het landschap is wisselend. Je wandelt vanaf het strand naar het hoogveen in het binnenland waar veel wilde bloemen te vinden zijn. Hier hadden wij ook onze eerste ontmoeting met de grote jagers die hier in een grote kolonie broeden. De kliffen zijn hoog en steil en is het broedgebied voor de duizenden zeekoeten, alken en drieteen meeuwen. Het is daar een drukte van belang. In lange rijen zitten ze (soms op nesten) op de richels in de rotswanden. De meeste belangstelling gaat uit naar de puffins (papegaaiduikers). Er zijn er niet veel maar we zien er toch enkelen bovenop de rotsen. Als we verder lopen zijn er mooie vergezichten vanaf de kliffen met de zee op de achtergrond. Tijdens onze wandeling zien we nog veel andere vogels: grote mantelmeeuwen, jan van genten, sterns, aalscholvers en zee-eenden maar ook tapuiten en leeuweriken. Als je geluk hebt kun je er ook dolfijnen en walvissen spotten. In het plaatsje Tarbet koop je een ticket en stap je op een "snel" bootje naar het eiland. Daar word je opgewacht door leden van het Scottish Wildlife Trust die het eiland in beheer hebben. Zij nemen je mee naar een eenvoudig opvangcentrum en vertellen het een en ander over het eiland, zijn bewoners (de dieren) en de historie.
Land
  • heel veel vogels
  • prachtige natuur, steile kliffen
  • autovrij
  • geen maar je moet op tijd terug zijn bij het pontje
Review geplaatst op 2019-05-28
9
Spanje alquezar
Willemien was hier 01 apr 2018
Het stadje Alquézar in de provincie Aragon is een van de mooiste dorpen van Spanje (Bonitos de España) en ligt op een heuveltop. Alle huizen hebben de typische terracotta kleur van de streek. Het is leuk om door de kronkelende straten en steegjes te wandelen. In het dorpje, vanaf de plaza Mayor, start ook de wandeling Ruta de las Pasarelas. Een wandeling over loopbruggen. Het eerste deel van deze wandeling bestaat uit een lastige afdeling in de kloof over zeven houten loopbruggen. Beneden bij de rivierbedding gaat de wandeling verder over een bijzondere metalen loopbrug die in de rotswand is verankerd. Onder de loopbrug stroomt de rio Vero. Een inspannende wandeling maar schitterend met het zicht op het van diepblauw turquoise water van de rivier. Aan het eind van de wandeling klim je aan de andere zijde weer naar boven waarna je prachtig zicht hebt in de kloof. De totale afstand is ca 2 km. De wandeling is met verschillende wandelpaden te verlengen. De routes staan goed aangegeven.
Highlight
  • prachtige uitzichten
  • wandeling langs de rotswand
  • naast natuur ook cultuur
  • kan er druk zijn
Review geplaatst op 2019-02-22
9
Spanje bardenas-reales
Willemien was hier 01 apr 2017
De belangrijkste bezienswaardigheid is het nabij Tudela gelegen Parque National de Bardenas Reales, een heel verrassend een semi-woestijnachtig landschap in de provincie Navarra. De Bardenas bestaat uit drie verschillende gebieden: de Bardenas Plano, Blanca en Negra. De Bardenas Blanca is de bekendste. De ingang van het park is bij het dorpje Arguedas. In het park kun je zelf met de auto over een onverharde weg rondrijden. De meest bekende en herkenbare “leemheuvel” is de Cabezo de Casteldetierra. Deze heuvel staat symbool voor de Bardenas. De vormen van de leemheuvels zijn hoofdzakelijk geel van kleur, grillig en mooi om te zien. Bij de ingang is een informatiecentrum. In het park zijn ook veel bewegwijzerde routes om te wandelen of te fietsen. Het park is gratis te bezoeken. Een vreselijk mooi park; je waant je in Amerika
Regio
  • goed aangegeven autoroute
  • goed info centrum
  • geen entree
  • prachtige leem/zandheuvels met prachtige kleuren
  • nog niet zo bekend bij de Spanjaarden
  • prima half verharde wegen
  • verrassend landschap voor Spanje
  • er is een militair terrein
Review geplaatst op 2017-04-26
9
China
Willemien was hier 01 mei 2017
Wumulong is een klein afgelegen dorp, verscholen in een diepe vallei, omringd door hoge bergen. Het is het leefgebied van de unieke Limi Yi. Het isolement heeft er toe bijgedragen dat deze etnisch groep nog aan veel van hun tradities vasthouden. Het meest bijzondere is de klederdracht van de vrouwen, bijna helemaal zwart met een prachtige hoofdtooi. De Limi Yi staan ook wel bekend als de zwarte stam. Het is een lange bijzondere reis die je moet maken om er te komen. Vanaf Lincang reis je de bergen in. Wij deden dit met een busje. De chauffeur stuurt het busje geraffineerd langs de afgronden. De uitzichten zijn mooi maar stoppen op de smalle bergweg is niet mogelijk. Na een aantal uren bereik je Wumulong. Het is een afgelegen dorp waar je wordt aangestaard of je van een andere planeet komt. Er komen hier bijna geen westerse toeristen. Overnachten is mogelijk in een sober hotel aan de hoofdstraat, maar de lakens zijn schoon en het eten in het naastgelegen restaurant is prima. Je komt tenslotte voor de markt. De markt wordt niet wekelijks gehouden maar wordt bepaald door de traditionele Chinese kalender. Informeer dus goed wanneer deze plaatsvindt want het is de plek waar de Yimi Li samen komen. Op de markt zitten de Limi Yi, die met hun tuinbouwproducten naar de markt zijn gekomen. Ook doen zij daar zelf hun inkopen. De straatbeelden zijn fantastisch in het licht van de vroege morgen.
Land
  • unieke etnische minderheid de Limi Yi
  • geen westerse toeristen of Chinese toeristen
  • afgelegen dorp in een vallei
  • de marktdag
  • lange weg door de bergen om er te komen
  • hotel is heel basic
Review geplaatst op 2017-06-13
8
Bulgarije
Willemien was hier 01 jun 2013
Het landschap in de oostelijke Rodopen is heuvelachtig, veel kleine dorpjes en er bevinden zich overal grillige rotsformaties. Een aanbeveling om daar eens rond te rijden en deze formaties te bezoeken. In de omgeving van Kurdzhali zijn de meeste " vreemde" formaties te vinden. Een wandeling vanuit deze plaats gaat naar het stenen huwelijk. De geerodeerde zuilen lijken op een bruid en bruidegom van roze tufsteen met daarom heen andere witte rotsformaties die de gasten voorstellen. Bij Beli Plast (ten noorden van Kurdzhali) bevinden zich vlak langs de weg stenen paddestoelen tot 2.5 meter hoog. Ze zijn roze van kleur met een groenachtige hoed. Heel apart wat wind, zand en regen kan doen. Bij Perperikon ligt op een heuveltop ruines van een akropolis. Vanaf hier een heel mooi uitzicht over de omgeving. De rotsen van Ustra (Skalite)(ten zuiden van Kurdzhali) zijn bekend door enorme pilaren en kegels.
Land
  • landschappelijk mooie omgeving
  • grillige, bijzondere rotsformaties
  • tabaksplantages
  • kleine dorpjes
  • sommige rotsen zijn moeilijk te vinden
Review geplaatst op 2017-05-06
9
Spanje Extremadura
Willemien was hier 01 apr 2017
Op ongeveer 2 uur rijden vanaf Madrid ligt de Jerte Vallei,in de provincie Extramaduro. In de lente staan de kersenbomen volop in bloei. Meer dan 2 miljoen kersenbomen staan op de hellingen in de vallei te pronken met hun bloesem. Een geweldig mooi gezicht. Door de vallei stroomt de rivier de Jerte. Vanaf Palencia rijd je de 40 km lange vallei in en word je omringd door de bloesem. Er zijn heel veel leuke typische dorpjes om een tussenstop te maken. In het plaatsje Cabezuela is een bezoek aan het kersen museum de moeite waard. Er zijn mooie wandelingen uitgezet over kleine kronkelige paadjes tussen bloeiende boomgaarden met diverse afstanden. Als de kersen rijp zijn (mei) wordt in de Jerte Vallei het kersenfeest gehouden met veel activiteiten. Je kunt ook heerlijk luieren in de vele natuurbaden (gratis) of mountaibiken.
Regio
  • zonnige vallei
  • leuke ongerepte dorpen
  • mooie wandelomgeving
  • activiteiten tijdens de kersenoogst
  • natuurbaden
  • geen
Review geplaatst op 2017-04-26
9
Bulgarije
Willemien was hier 01 jun 2014
Rozenolie is het bekendste exportproduct van Bulgarije. De Rozenvallei ligt in het midden van Bulgarije en wordt omgeven door de gebergten de Balkan en de Sredna Gora. Een mooi landschap mede door de vele rozen die er in mei/juni in bloei staan. De rozen (rosa damascena) waarvan rozenolie wordt gemaakt is een belangrijke bron van inkomsten voor Bulgarije. Het rozenfestival, als afsluiting van de rozenoogst, is wereldberoemd en een jaarlijks terug kerend evenement in mei/juni in Karlovo of Kazanluk. Tijdens een rozenfeest plukken mannen en vrouwen in traditionele kostuums de rozen, wordt er gedanst, gedronken, gegeten en gezongen. In Kazanluk is het grote feest met muziek, dans en de verkiezing van de rozenkoningin, markten, tentoonstellingen etc. en de grote parade. Een dag voor het grote feest in Kazanluk vieren we het feest mee in een klein dorpje vlakbij Kazanluk, Gorno Cherkovishte. Als we parkeren aan de zijkant van de weg is het rozenplukken door de dorpsbewoners in klederdracht al begonnen. Geen professionele dansers maar gewoon dorpsbewoners met twee muzikanten. Er zijn maar weinig toeristen en volop gelegenheid om te fotograferen. Ook de oudere dames met rozenkransen om het hoofd doen het erg goed. Er staan koekjes, drank en speciaal gebakken brood in de vorm van een mand uitgestald. Het plukken, dansen en zingen duurt een paar uur. Het is een erg leuk festival waar een professioneel optreden vast niet tegenop kan. Het is echt rozengeur en rozenblaadjes.
Land
  • plaatselijk rozenfeest
  • weinig toeristen
  • feest samen met de dorpsbewoners
  • beetje moeilijk te vonden
Review geplaatst op 2016-11-08
9
Nederland Drenthe
Willemien was hier 01 sep 2016
Het Drentse landschap met zijn uitgestrekte bossen kent een bijzondere plek. Een plek die onuitwisbaar met onze geschiedenis is verbonden, kamp Westerbork. Van het doorgangskamp dat tussen 1939 en 1945 een flinke omvang had is niet veel meer over. Toch is het een plek die we allemaal eens zouden moeten bezoeken. Monumenten brengen de verschrikkingen van de Tweede wereldoorlog in herinnering. Op het voormalige kampterrein maakt het monument van 102.000 stenen geplaatst op de kaart van Nederland wel de meeste indruk. De stenen symboliseren de levens van 102.000 Joodse landgenoten, Roma, Sinti en verzetsstrijders die in goederenwagons naar concentratiekampen in Duitsland zijn gebracht en daar zijn vermoord. De omhoog gebogen spoorrails spreken voor zich. Foto’s langs het pad naar het herinneringscentrum vertellen het verhaal dat velen op een laatste kaart naar huis schreven. Ook de trieste foto van het Sinto meisje Settela Steinbach is er bij. Door de opening tussen de deuren van de goederenwagon kijkt ze nog een keer naar buiten, zonder te beseffen wat er binnen enkele dagen zou gebeuren. Een beeld dat we allemaal kennen en waar we iets van zouden hebben moeten leren. Een aanrader is ook het herinneringscentrum met vakkundig samengestelde exposities over de bewoners van kamp Westerbork en wisselende exposities.
Regio
  • wisselende exposities
  • makkelijk bereikbaar per fiets of bus
  • mogelijkheid voor een rondleiding
  • geen minpunt
Review geplaatst op 2016-10-13
9
Nederland Gelderland
Willemien was hier 01 okt 2016
Klompenpaden In onze moderne tijd bereizen we met het grootste gemak verre landen. Maar ons eigen land biedt ons ook voldoende kansen om te genieten van landschappen en cultuurhistorisch erfgoed. Landschap erfgoed Utrecht en Stichting landschapsbeheer Gelderland hebben voor wandelaars klompenpaden gerealiseerd die de moeite waard zijn. In de goed bewegwijzerde wandelingen loop je vaak over oude voet (klompen) paden door veelal wisselende landschappen. Je hebt de keuze uit meer dan 60 verschillende routes. Probeer eens zo’n wandeling in Gelderland of Utrecht en je zult versteld staan wat deze provincies te bieden hebben. Op de site www.klompenpaden.nl vind je veel informatie. Vaak is bij het startpunt een mooie folder voor € 1,50 te koop met een routebeschrijving. Je kunt ook een gratis app met de klompenpaden downloaden. In combinatie met een GPS kun je op het schermpje je wandeling volgen. Ken je de klompenpaden nog niet dan is het Oldenallerpad in de gemeente Putten een absoluut juweeltje! Klompen hoef je niet aan maar wel goede wandelschoenen want het kan soms drassig zijn. Probeer het eens en vergeet je fototoestel niet.
Regio
  • wandelen over oude paden door wisselende land
  • prachtige natuurgebieden
  • folder beschikbaar met route en uitleg van de
  • geen honden toegestaan
  • bij nat weer drassige paden
Review geplaatst op 2016-10-10
8
Spanje
Willemien was hier 01 mei 2015
Puerto de Santa Maria is een authentieke Spaanse stad aan de baai van Cádiz. De plaats heeft op het eerste oog een flink aantal grote pakhuizen maar de opschriften verraden dat het hier niet om gewone pakhuizen gaat maar om bodega's van bekende sherryhuizen. Hier ligt de voor dit deel van Spanje bekende sherry te rijpen. Bodega Gutiérres is een bodega waar de commercie niet heeft toegeslagen. Je wordt rondgeleid door een jonge dame, een telg uit de familie Gutiérres. Ze vertelt over de cultuur van de sherry. Hoe de sherry wordt opgebouwd uit verschillende jaargangen en hoe het rijpingsproces plaatsvindt. In de grote donkere bodega liggen de vaten met sherry op kathedraalwijze (in drie lagen opgestapeld)opgeslagen. De jongste vaten op de 3e etage, de oudste vaten dicht bij de grond. De zeelucht, de vochtigheid en de temperatuur bepalen de kwaliteit van de sherry. Je mag hier de sherryproef doen. Van de fino die droog is tot en met de oudste zoete sherrysoort. Achtereenvolgens proef je de fino, amontillado, oloroso, cream, moscatel en pedro ximinez. Sherry was jaren geleden erg populair maar de belangstelling in Europa is afgenomen. Dat geldt zeker niet voor dit deel van Spanje. De rondleiding kost 10 Euro die het zeker waard zijn. En natuurlijk gaat er een lekker flesje mee om van te genieten. Het adres is Avenuda Bajamar 40 in Puerto de Santa Maria
Budget-Reizen Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Bergen Kunst & Cultuur Zon, Zee En Strand
  • bijzondere bodega
  • rondleiding met kleine groepjes
  • sherryproef
  • geen
Review geplaatst op 2016-09-13