Ambassadeur WKerkhof

'1120686' door WKerkhof '1120686' door WKerkhof

IJslandborgarfjordur-eystri

IJslandborgarfjordur-eystri

Vers visje

WKerkhof

In IJsland ben ik echt verliefd geworden op de papagaaiduikers of puffins. Op verschillende plaatsen in IJsland kun je ze erg goed spotten. Een van de beste plekken vonden wij in het oosten bij Borgarfjördur Eystri, op de vogelrots Hafnarhólmi in het kleine haventje van Borgarfjarðarhöfn. Omdat deze plek aan de oostelijke fjorden ligt en niet aan de N1, en moet er echt wel een stukje voor om rijden. Hierdoor is het ook minder druk op deze plek. Hier kun je over een aangelegd wandelpad midden tussen de puffins lopen. Zoals begrijpelijk is het not-done om van van het pad of de trap langs de broedplek af te wijken, maar ondanks dat kan je hier heel dichtbij komen. Ook is er een kleine vogelhut waar je vanuit binnen deze prachtige dieren kunt bekijken. De ramen kunnen open, dus weer of geen weer... Voor de vogelliefhebber is deze plek is altijd de moeite waard! Niet alleen een goede plek is belangrijk, maar ook de tijd dat je op zoek naar ze gaat is erg belangrijk. Vanaf half april tot half augustus komen de puffins naar deze plek om te broeden. Kom je overdag? Dan is de kans groot dat de meeste holen leeg zijn. De puffins zijn dan namelijk op zee aan het vissen en keren meestal na 19.00 uur terug naar hun nesten. Wij waren er begin augustus, en er waren nog veel puffins te zien op de rots, maar schijnbaar een maand eerder zaten er honderden, op een enkele meter van het wandelpad!

'1120490' door WKerkhof '1120490' door WKerkhof

MyanmarInle Lake

MyanmarInle Lake

Op de thee en vers...

WKerkhof

Vanuit Kalaw kun je verschillende hikes maken richting Inle Lake. Wij kiezen voor de langste want we willen optimaal genieten van deze prachtige plek. Met Ko-Min (ter plekke, lokale geboekt) gaan we 3 dagen wandelen langs mooie velden, door kleine dorpjes en machtige landschappen. We hebben een klein groepje (maximaal 6 personen) en lopen de alternatieve route. Onderweg zorgt een prima chef, die met ons meereist, voor de maaltijden en 's avonds slapen we bij een lokale familie. Bij deze vrouw mochten we even binnenkomen en kregen we thee met vers geroosterde nootjes! Bijzonder is dat het roosteren gewoon binnen gebeurd in een huisje op palen, helemaal van riet. Niet geheel ongevaarlijk lijkt mij Het is een lange trip, 60 km in 2,5 dag en we komen buiten ons groepje een keer een ander groepje toeristen tegen. Heerlijk rustig dus! Uitgeput maar zeer voldaan komen we op de laatste dag rond het middaguur aan bij het Inle Lake. Ik kan geen stap meer zetten, maar elke stap die we zetten was de moeite waard.

'1120421' door WKerkhof '1120421' door WKerkhof

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Gunnuhver geothermisc

WKerkhof

Een heel mooi deel van IJsland, wat helaas vaak wordt overgeslagen is de Reykjanes Peninsula. Ondanks dat iedereen in dit gebied land met het vliegtuig, wordt er meestal meteen naar Reykjavik gereden (of alleen een bezoek gebracht aan de bekende warmwaterbronnen Blue Lagoon). Op Reykjanes vind je verschillende geothermische gebieden die echt de moeite waard zijn om te ontdekken. Gunnuhver is er een van. Hier stijgt stoom op uit de aarde, en vind je IJslands grootste modderpoel. Wat Gunnuhver extra bijzonder maakt is dat de hotspring hier voor 100% uit zeewater bestaat. Er zijn twee wandelplatforms vanuit waar je de stomende bron goed kunt bekijken, maar het blijft wel opletten geblazen, de temperatuur van de stoom en/of modder kan oplopen tot wel 300 graden!

'1120128' door WKerkhof '1120128' door WKerkhof

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Godafoss waterval van

WKerkhof

De Godafoss waterval is een van de mooiste van Noord-IJsland. Hier valt het water vanuit de Skjálfandarfljót rivier zo'n indrukwekkende 12 meter naar beneden. De Godafoss is niet moeilijk te vinden. Onderweg langs de ringroad N1 vind je deze mooie waterval tussen Myvatn en Aukureyi. Kom je van de kant van Myvatn, dan kun je hem zelfs al van heel ver zien liggen. Godafoss betekend in het IJslands 'Godenwaterval'. En hoewel de meeste mensen denken dat hij zijn naam te danken heeft aan het heit dat hij Goddelijk mooi is, zit er echter een mooie saga achter de naam van deze waterval. Toen de boer van de boerderij Ljósavatn (die vlakbij de waterval ligt) thuis kwam van de jaarlijkse vergadering van het Alþing (parlement van IJsland) heeft hij al zijn heidense afgodsbeelden hier in het water gegooid. In het parlement was namelijk besloten dat ze het christelijke geloof aan zouden nemen, en daar was geen plaats meer voor zijn afgodsbeelden.... Van de afgodsbeelden is geen spoor meer te bekennen, maar wie weet hebben ze de waterval nog wel wat extra schoonheid geschonken Aangekomen bij de waterval heb je twee grote parkeerplaatsen, aan beide zijde van de rivier. Op maar een paar minuutjes lopen vind je aan de rechterkant verschillende mooie uitzichtpunten. Ook de linkerkant is het bezoeken waard, hier kun je namelijk via een smal en glibberig paadje helemaal naar beneden lopen tot aan de rivier! Toen wij hier vorige maand aan het eind van de middag waren was het super rustig, maar de grote parkeerplaatsen doen wel vermoeden dat het hier in het hoogseizoen een stukje drukker kan zijn

'1120072' door WKerkhof '1120072' door WKerkhof

IJslandJökulsárlón

IJslandJökulsárlón

Een strand vol...diam

WKerkhof

Aan de andere kant van het bekende gletsjermeer Jokulsarljon is een zwart strand en met een beetje geluk ligt het hier bezaaid met diamanten. IJsschotsen die van de gletser afbreken komen in het gletsjermeer terecht, en als ze ver genoeg gesmolten zijn drijven ze naar zee. Wanneer het eb is, spoelen ze aan op het zwarte strand wat een heel bijzonder gezicht is. De door ijs gevormde diamanten hebben zulke mooie vormen en kleuren dat ik er wel uren rond kon lopen! Wij waren twee nachten in de buurt van deze plek om het met zonsopkomst te fotograferen. Maar helaas was het elke dag zulk slecht weer dat dat niet gelukt is. Hoewel het met donkere luchten ook heel erg speciaal is om te bekijken!

'1119917' door WKerkhof '1119917' door WKerkhof

IJslandOostland

IJslandOostland

Poolvosje

WKerkhof

Wanneer de meeste mensen aan een poolvosje denken, denken ze aan een vosje met een mooie witte vacht, maar wist je dat maar 33% van de poolvossen die in IJsland leven een witte vacht hebben in de winter? De meeste vossen hebben een bruin grijze vacht... In de zomer hebben alle poolvossen in IJsland een bruingrijze vacht, waardoor ze minder opvallen in het landschap. Om een poolvosje te zien, moet je veel geluk hebben. Want hoewel ze door het hele land voorkomen, zijn ze niet makkelijk te spotten. In het Noord-westen is een natuurreservaat genaamd Hornstrandir, hier heb je de meeste kans. Omdat hier geen permanente menselijke bewoning is en het verboden is om op de poolvossen te jagen zijn er hier niet alleen veel poolvossen, ze zijn ook niet zo schuw! Wij zagen dit leuke beestje in het Oosten van IJsland bij Eskifjördur!

'1119783' door WKerkhof '1119783' door WKerkhof

IJslandOostland

IJslandOostland

Stuðlagil Canyon

WKerkhof

In het oosten van IJsland ligt in de Jökuldalur-vallei een van de mooiste ravijnen in IJsland, de Stuðlagil Canyon, of ook wel de Basalt Canyon genoemd. Deze indrukwekkende kloof met aan beide kanten hoge basalt kolommen is lang voor het oog verborgen gebleven. De Jökla rivier was eens een van de krachtigste gletsjer rivieren in IJsland en veel te gevaarlijk om over te steken. De kracht van dit water is gebruikt voor een waterkrachtcentrale Kárahnjúkavirkjun, en na de voltooiing van deze centrale in 2009 zakte het waterlevel in de canyon ver zodat de mooie basalt formaties zichtbaar werden. Ook de kracht van het water nam af zodat het nu een rustig kabbelend riviertje is geworden. Omdat deze plek nog niet lang bekend is en ook meer dan een uur van de doorgaande route ligt is het even goed zoeken hoe je het kunt vinden. Er zijn twee manieren om bij de Canyon te komen: 1: Via het Westen; Vanaf de ringroad ga je rechts de 923 op. Na 19 km kom je bij de boerderij Grund waar je kunt parkeren. Je hoeft maar 250 meter te lopen en dan sta je op een uitzichtplateau met zicht op de canyon. Wil je naar beneden, naar de rivier lopen kan dit via een heel steil pad. 2: Via het Oosten; Neem dezelfde afslag al hierboven vermeld naar de 923. Na ongeveer 14 kilometer kom je aan bij boerderij Klaustursel, waar je je auto kan parkeren. Loop de brug over de rivier over en loop over een goed aangegeven pad richting de Stuðlagil canyon. Dit is geen moeilijke wandeling, maar is wel ongeveer 4 kilometer (tot aan de canyon). Na 2 kilometer zie je via deze weg nog een bonus: een mooie waterval die omgeven is door basalt kolommen! Aangekomen bij Stuðlagil klim je via de basalt kolommen naar beneden. (Pas op, kan zoals verwacht wel wat glad zijn) Deze prachtige plek is letterlijk heel lang een hidden gem geweest, verborgen onder een krachtige gletsjer rivier. Maar ondanks dat het steeds bekender wordt door zijn pracht, blijft het echt een pareltje wat niet langer voor de wereld verborgen is!

'1119591' door WKerkhof '1119591' door WKerkhof

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Fjadrárgljúfur kloof

WKerkhof

Onderweg van Vik richting Skatafell NP vind je ongeveer op de helft van de rit een van de mooiste kloven van IJsland. Het is de Fjadrárgljúfur kloof, een magisch oogende canyon met hoge donkere en puntige kliffen begroeid met fris groen mos. Onder dit alles kronkelt een heldere rivier. De kloof ligt zo’n 6 km ten westen van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur en is gemakkelijk te bereiken. Volg de weg naar Laki en hou links aan als je Holtsvegur ziet staan. Hier vind je een parkeerplaats vanwaar je een goed aangelegd pad kunt volgen met verschillende uitzichtpunten (ongeveer 2 km lang, makkelijk begaanbaar). Bekijk ze allemaal, want het uitzicht veranderd steeds en bij het laatste uitzichtpunt wordt je ook nog eens getrakteerd op een mooie waterval! Ik heb ook gelezen dat je ook door de kloof zelf kunt wandelen, maar dat je dan vaak wel door het water moet. Klonk super leuk, maar onze dag was al zo koud dat we daar maar niet aan begonnen waren... Leuk weetje: Deze kloof is ook gebruikt in de videoclip van I'll show you' van Justin Bieber. Nadat deze clip op tv kwam in 2015 werd deze plek ineens een stuk populairder, en moest zelfs korte tijd gesloten worden omdat fans gevaarlijke capriolen uithaalde voor het perfecte plaatje... Nu zijn er dus wandelpaden aangelegd waar je niet van af mag om de natuur te beschermen. Of het nog steeds een veel bezochte plek is durf ik niet te zeggen, maar de 10 parkeerplaatsen dezen me vermoeden dat het hier altijd wel vrij rustig is

'1119561' door WKerkhof '1119561' door WKerkhof

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Skogafoss

WKerkhof

De Skogafoss waterval is echt een indrukwekkende waterval in het zuiden van IJsland. Het water komt tussen twee kliffen, van een hoogte van 60 meter meter naar bededen vallen, en daar dan voor te staan maakt je wel nederig! Verder is de Skogafoss zo'n 25 breed en kun je hem niet alleen van onder af bewonderen, je kan ook de lange trap naar boven volgen om hem zo van verschillende punten naar beneden te zien storten. Omdat dit indrukwekkend staaltje watergeweld op nog geen 2 uur rijden van Reykjavik ligt is, is dit normaal gesproken een echte toeristische trekpleister. Wil je de waterval zien wanneer het niet druk is, ga dan smorgens vroeg, of laat in de avond. Het is lang licht in de zomertijd in IJsland, dus je hebt tijd genoeg om deze waterval 's avonds te ontdekken. Wij maakte echter mee dat er hartje zomer, bijna niemand was... Door alle Covid-19 maatregelen waren hier enkele reizigers uit Europa of IJsland zelf, maar zelfs midden op de dag was er geen bus toeristen te zien!

'1119403' door WKerkhof '1119403' door WKerkhof

IJslandborgarfjordur-eystri

IJslandborgarfjordur-eystri

Puffins bij...Borgarf

WKerkhof

Op verschillende plekken in IJsland kun je terecht als je graag de karakteristieke puffins (of papagaaiduikers) wil spotten. Een van de beste plekken vonden wij in het oosten bij Borgarfjördur Eystri, op de vogelrots Hafnarhólmi in het kleine haventje van Borgarfjarðarhöfn. Omdat deze plek aan de oostelijke fjorden ligt en niet aan de N1, en moet er echt wel een stukje voor om rijden. Hierdoor is het ook minder druk op deze plek. Vanaf half april tot half augustus komen de puffins naar deze plek om te broeden. Zoals begrijpelijk is het not-done om van van het pad of de trap langs de broedplek af te wijken, maar ondanks dat kan je hier heel dichtbij komen. Kom je overdag? Dan is de kans groot dat de meeste holen leeg zijn. De puffins zijn dan namelijk op zee aan het vissen en keren meestal na 19.00 uur terug naar hun nesten. Wij waren er begin augustus, en er waren nog veel puffins te zien op de rots, maar schijnbaar een maand eerder zaten er honderden, op een enkele meter van het wandelpad! Ook is er een kleine vogelhut waar je vanuit binnen deze prachtige dieren kunt bekijken. De ramen kunnen open, dus weer of geen weer... Voor de vogelliefhebber is deze plek is altijd de moeite waard!

'1108142' door WKerkhof '1108142' door WKerkhof

MyanmarInle Lake

MyanmarInle Lake

Dagelijks leven

WKerkhof

Vanuit Kalaw kun je verschillende hikes maken richting Inle Lake. Wij kiezen voor de langste want we willen optimaal genieten van deze prachtige plek. Met Ko-Min gaan we 3 dagen wandelen langs mooie velden, door kleine dorpjes en machtige landschappen. We hebben een klein groepje (maximaal 6 personen) en lopen de alternatieve route. Onderweg zorgt een prima chef, die met ons meereist, voor de maaltijden en 's avonds slapen we bij een lokale familie. Het is een lange trip, 60km in 2,5 dag en we komen buiten ons groepje een keer een ander groepje toeristen tegen. Heerlijk rustig dus! Uitgeput maar zeer voldaan komen we op de laatste dag rond het middaguur aan bij het Inle Lake. Ik kan geen stap meer zetten, maar elke stap die we zetten was de moeite waard.

'1107455' door WKerkhof '1107455' door WKerkhof

MyanmarRangoon

MyanmarRangoon

Markt op de treinrail

WKerkhof

Op reis trekken steden met nooit zo heel erg, en ik moet eerlijk zeggen dat bij het binnenrijden van Yangon dit gevoel niet meteen verdween.... Toch is een van de mooiere ervaringen deze reis in Yangon (Rangoon geweest). Om het echte leven van Yangon te ervaren zijn we namelijk met de Circular line meegeweest, een oude trein de in een rondje rijdt en waar het dagelijkse leven van de gemiddelde Birmees langzaam aan je voorbij gaat. Op veel plekken kun je in en uitstappen en een kijkje nemen in kleine gehuchtjes of bij bijzondere markten. Wij stapte op misschien wel de meest bijzondere plek uit langs de lijn, een levendige markt midden op het spoor. Als de trein kwam maakte iedereen ruimte om deze te laten passeren en daarna weer vrolijk verder te gaan met handelen! Echt een geweldige plek, vol kleuren, geuren (niet altijd even lekker) en smaken. Niet alleen de markt is geweldig, de treinrit op zich is ook een ware ervaring. Er wordt hier druk verkocht, mensen stappen in en uit met hun koopwaar zijn super vriendelijk en proberen graag een gesprekje met je aan te gaan!

'1091110' door WKerkhof '1091110' door WKerkhof

Myanmar

Myanmar

Zwaaiende kindjes...o

WKerkhof

Tijdens onze driedaagse wandeling van Kalaw naar Inle, loop je niet alleen door mooie velden en bergen, maar ook kom je elke dag wel door een paar kleine dorpjes. Omdat het weekeinde is kunnen we helaas geen schooltje bezoeken, maar doordat de scholen dicht zijn, zijn er in elk dorp wel veel kinderen thuis. Ze zijn stuk voor stuk te schattig en staan overal langs de weg te zwaaien. En als je terug zwaait, ze groet in hun eigen taal zijn ze helemaal blij! Onze gids raadde ons wel aan ze niks te geven, hoe verleidelijk dit misschien ook kan zijn. Nu zijn ze al blij al je terug zwaait, maar ga je ze snoepjes, kadootjes of nog slechter geld geven, staan ze over een paar jaar allemaal met een opgeheven handje langs de weg om te bedelen... Dat zou jammer zijn voor de beleving van alle toeristen die na je komen, maar natuurlijk ook niet goed zijn voor de kindjes zelf! Wil je toch graag wat delen, geef het dan aan de volwassenen en nog beter de leraar op school!

'1090712' door WKerkhof '1090712' door WKerkhof

MyanmarInle Lake

MyanmarInle Lake

Wandeling Kalaw - Inl

WKerkhof

Vanuit Kalaw kun je verschillende hikes maken richting Inle Lake. Wij kiezen voor de langste want we willen optimaal genieten van deze prachtige plek. Met Ko-Min gaan we 3 dagen wandelen langs mooie velden, door kleine dorpjes en machtige landschappen. We hebben een klein groepje (maximaal 6 personen) en lopen de alternatieve route. Onderweg zorgt een prima chef, die met ons meereist, voor de maaltijden en 's avonds slapen we bij een lokale familie. Het is een lange trip, 60km in 2,5 dag en we komen buiten ons groepje een keer een ander groepje toeristen tegen. Heerlijk rustig dus! Uitgeput maar zeer voldaan komen we op de laatste dag rond het middaguur aan bij het Inle Lake. Ik kan geen stap meer zetten, maar elke stap die we zetten was de moeite waard.

'993518' door WKerkhof '993518' door WKerkhof

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Rijstterrassen van...

WKerkhof

Wakker worden met uitzicht op de rijstterassen van Longji, dat leek ons wel wat. We vonden een klein hotelletje weg van de massa. Er moest wel een uur voor omhoog gelopen worden, of wanneer de 'weg' droog was kon je met een beetje geluk per 4x4 van een local meeliften naar boven. Wij hadden geluk, en hobbelend en schokkend komen we boven. Ons hotel, Rice View Village is geweldig en kost ons nog geen €50,00 per kamer. Het geweldige uitzicht, is gehuld in een dikke laag mist.... Dus ons geduld wordt nog even op de proef gesteld. Na een lokale lunch en twee uurtjes wachten trekt de mist op en hier maken we natuurlijk meteen gebruik van. Dat is achteraf maar goed ook, want binnen een half uur is het uitzicht weer verdwenen! Vanuit ons hotel konden we verschillende wandelingen maken naar mooie uitzichtpunten. Een van de wandelingen is voornamelijk naar beneden, en eindigt bij de kabelbaan in Dazhai die je naar heen van de bekende uitzichtpunten mee naar boven neemt!

'972345' door WKerkhof '972345' door WKerkhof

ItaliëTrentino-Zuid-Tirol

ItaliëTrentino-Zuid-Tirol

Wijngebied in de...Do

WKerkhof

Tegen de Dolomieten aan, net onder de stad Bozen vind je een prachtig wijngebied, Alto Adige. Een van de kleinste wijngebieden in Italië. Hier vind je de Strada del Vino, ofwel Weinstrasse, een mooie weg langs de vele wijngaarden en mooie kleine dorpjes. Langs de weg zitten veel wijnhuizen die zeer goede kwaliteitswijnen produceren, en je graag een kleine proeverij aanbieden van wat deze mooie regio te bieden heeft. Wanneer je wat koopt, hoef je geen bedrag voor de proeverij te betalen! Druk is het hier niet, een enkele verdwaalde toerist, of een marktkoopman die de dag begint met een lekker glas wijn bij een van de wijnhuizen!

'572593' door WKerkhof '572593' door WKerkhof

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Wijntjes proeven met.

WKerkhof

Constantia is het oudste wijngebied van Zuid-Afrika en ligt letterlijk op steenworp afstand van Kaapstad. Beau Constantia vonden wij de mooiste plek die we bezochten in deze regio. Het is een heel modern en luxe pand en het uitzicht is helemaal geweldig. Een paar wijntjes proeven? Voor de kosten hoef je het iig niet te laten, voor €5,- heb je 4 verschillende wijnen naar keuze geproefd. Tip: Wanneer je nog moet rijden en het niet bij een wijnhuis wil laten, kun je ook kiezen voor halve glazen. Zo kun je toch met alles lekker meedrinken en is het ook nog mogelijk om terug naar je hotel te rijden!

'572557' door WKerkhof '572557' door WKerkhof

Zuid-AfrikaAddo NP

Zuid-AfrikaAddo NP

Een goede poging

WKerkhof

Vroeg in de ochtend, de zon is bijna op, en wij zitten al in ons autootje. Vanuit het maincamp in Addo Elephant Park lijken we niet alleen de eerste, maar ook de enige die vroeg uit de veren zijn. Rustig rijden we richting de kleinere loops die het park rijk is. Geen enkele auto te bekennen! Terwijl Brian zich ontfermt over de weg, tuur ik de bosjes af. En dan plots 'STOP! LEEUW!' Tussen de bosjes door spot ik een jonge leeuw. Deze ligt niet lekker te luieren, maar lijkt iets op het spoor te zijn. Hij doet een poging, maar of het slaagt en voor het hele verhaal zie mijn blog...

'572277' door WKerkhof '572277' door WKerkhof

NamibiëNamib woestijn

NamibiëNamib woestijn

Flamingo's bij...Sand

WKerkhof

Aan de zuid-westelijke kust van Afrika vind je een prachtige kustlijn die deel uitmaakt van het het Namib Naukluft-park. Hier gaat de Atlantische oceaan regelrecht over gaat in de woestijn! Een plek die niet door massa's toeristen wordt bezocht en helaas toch nog redelijk vaak blijkt te worden overgeslagen op een rondreis door Nambië. Walvisbaai is de ideale startplek om dit gebied te verkennen. Deze kleine stad is beroemd om zijn flamingo's, pelikanen en migrerende walvissen. Vanuit hier kun je verschillende excursies boeken om de lagune, de oceaan of de duinen te bezoeken.

'572179' door WKerkhof '572179' door WKerkhof

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Wijngaard op Lanzarot

WKerkhof

Niet alleen voor een lekker lokaal wijntje kun je goed terecht op Lanzarote, het landschap waar die lekkere wijntjes verbouwd worden is ook zeer de moeite waard om te gaan bekijken! In elke kuil staat 1 plantje. De kuil en het muurtje beschermen het plantje tegen de harde wind die over het eiland kan waaien en de zwarte steentjes houden het water langer vast, zodat het plantje genoeg krijgt om goed te groeien! Helaas waren wij hier in februari, dus er stonden enkel nog kleine stronkjes die nog groen moesten worden... De druiven voor de witte wijn worden in juni/juli geoogst en de druif voor de rode wijn wordt in september geoogst. Wat zal dat er mooi uitzien, die groene planten tegen die zwarte ondergrond!

'572118' door WKerkhof '572118' door WKerkhof

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Kamelen in de woestij

WKerkhof

Mongolen omschrijven zichzelf als `het volk van de vijf dieren`: paarden, runderen (waaronder yaks), schapen, geiten en kamelen. Kamelen zijn, hoewel ze traag zijn, een goed vervoermiddel voor lange afstanden. Ze kunnen zich goed aanpassen aan hun omgeving en dat is vooral in de woestijn handig. Hoewel de meeste kamelen in Mongolië gedomesticeerd zijn, kun je in de steppe of halfwoestijn van dit land ook nog wilde kamelen tegen komen. Deze wilde kamelen zijn een stuk chagerijniger... Maar ook sneller dan de tamme soort en daardoor worden deze twee rassen graag gemixt om een snel en en vriendelijk dier te krijgen voor de populaire kamelenrace. Dit is zorgwekkend, omdat er voor top-racers wilde kamelen uit de natuur gehaald moeten worden. En met een aantal van enkele honderden wilde kamelen is dat natuurlijk al snel te veel. Gelukkig worden ze nu wel beter beschermt! De kameel op de foto is een tam dier, die met een groep door het gebied rond Bayanzag liepen op zoek naar water!

'572052' door WKerkhof '572052' door WKerkhof

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Pimpelmeesje

WKerkhof

Het wachten in de vogelhut was natuurlijk op de havik, maar zo lang de havik zich nog niet liet zien was het een komen en gaan van kleine vogeltjes zoals dit pimpelmeesje. Ook geen verkeerd tijdverdrijf om die op de foto proberen te zetten. Zodra alle kleine vogeltjes zich stil en schuil hielden was het niet meer lang wachten op de roofvogels±

'571992' door WKerkhof '571992' door WKerkhof

Zuid-AfrikaCederberg

Zuid-AfrikaCederberg

Stargazing bij Kagga.

WKerkhof

De doorgaans heldere hemels en het gebrek aan lichtvervuiling maakt Kagga Kamma een perfecte plek om sterren te kijken. De Lodge heeft een redelijk goede telescoop (8-inch Celestron Nexstar 8SE telescoop) en nog beter zijn de gidsen die elke ster en planeet aan kunnen wijzen. Zodra de totale duisternis valt gan je een stukje op pad met de jeep voor een plek zonder lichtvervuiling om de nachtelijke hemel te bewonderen. Onze gids weet verrassend veel en wijst zonder moeite de bekende sterren aan. Maar ook Satelieten en planeten hebben voor hem geen geheimen. Met een enorme sterke laser laat hij ons de wonderlijke hemellichten zien. Wat heelmaal gaaf is, om sommige planeten door de telescoop te zien. Zoals Saturnus. Hij blijft zelfs door de telescoop klein, maar de ring die om de planeet zit zien we heel duidelijk. Dit alles voor ZAR 90,- pp (ongeveer €6,-)

'571827' door WKerkhof '571827' door WKerkhof

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Giraffe met haast

WKerkhof

Aan het einde van een mooie safari dag in het Krugerpark loopt er een oude giraffe naast onze jeep. Hij lijkt haast te hebben...

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier