VerelleSmith

'1141804' door VerelleSmith '1141804' door VerelleSmith

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Last journey

VerelleSmith

Nooit in een miljoen jaar had ik kunnen voorstellen dat de reis naar Namibië onze laatste reis samen zou zijn. Want twee maanden naar terugkomst in Nederland is de liefde van mijn leven onverwachts overleden. Veel te vroeg zonder enige indicatie. Mijn partner wilde in eerste instantie helemaal niet naar Namibië, maar door mijn aandringen zijn we toch gegaan. En hij vond het super, hij was zo blij dat we waren gegaan, het smaakte naar meer, maar die tijd is ons helaas niet meer gegund.

'1140966' door VerelleSmith '1140966' door VerelleSmith

NamibiëNamib woestijn

NamibiëNamib woestijn

Panorama over de Nami

VerelleSmith

Uitzicht over de Namib woestijn net na zonsopgang met uitzicht over het Tirasgebergte. Deze locatie staat wel in mijn top 3 van locaties in Namibië. Jammer genoeg hadden we maar 1 overnachting op deze prachtige locatie.

'1133172' door VerelleSmith '1133172' door VerelleSmith

NoorwegenJotunheimen NP

NoorwegenJotunheimen NP

Regenachtige dag in..

VerelleSmith

Het is geen straf om op een druilerige dag door Jotunheimen te rijden, zeker niet als de herstkleuren zo'n beetje op hun hoogst zijn. Dit keer zijn we er alleen twee keer doorheen gereden met af en toe even een stop. Wellicht de volgende keer tijd voor meer.

'1132079' door VerelleSmith '1132079' door VerelleSmith

NoorwegenMøre og Romsdal

NoorwegenMøre og Romsdal

De lange weg naar...S

VerelleSmith

Een van Noorwegens hoogste bergen is de Snøhetta (2.286 m) in Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella. Je kunt vanaf Hjerkinn dit gebied niet zelf met de auto inrijden om bij de DTN-lodge Snøheim te komen. Je zult de 13 km lange weg moeten lopen of de shuttle bus nemen, maar die bus rijdt alleen tussen juni en eind september. Doordat we vrijdag in contact kwamen met een lokale gids die een paar andere Nederlanders in dat gebied zou gaan gidsen konden we aan het einde van de middag onverwachts mee met de shuttle bus naar boven gegaan. Het had nagenoeg de hele dag gesneeuwd en lag zo'n 1o cm verse sneeuw. Toen we de bus instapten was de zon inmiddels doorgebroken en was de rit naar boven fantastisch. De muskosossen hebben we dankzij deze gids ook nog gezien, welliswaar in de verte, ook dankzij de buschauffeur die bereidt was om een paar korte stops te maken op de terugweg. Eenmaal boven aangekomen was het ondanks de zon bitterkoud door de straffe wind. Het waaide zo hard dat ik bijna niet op de been kon blijven. Helaas hadden we maar beperkt de tijd om rond te kijken, binnen 40 minuten vertrok de laatste bus terug naar Hjerkinn. De volgende dag was een grootdeel van de sneeuw al weer gesmolten en zijn we een aantal km het gebied ingelopen. Veel mensen zijn we niet tegengekomen, hier en daar een andere wandelaar en in de verte een aantal groepen met ruiters. Tijdens deze wandeling zijn we de muskosossen niet tegen gekomen, ook al hadden we aanwijzingen gekregen dat ze we in de buurt moesten zijn. Wat we wel hadden was een prachtig uitzicht op Snøhetta die af en toe achter de wolken vandaag kwam.

'1132011' door VerelleSmith '1132011' door VerelleSmith

NoorwegenOppland

NoorwegenOppland

Ongeplande trip naar.

VerelleSmith

Dit jaar hadden we wel een globale route gepland voor onze reis naar Noorwegen, maar eigenlijk hadden we bar weinig voorwerk gedaan, omdat we niet te veel tijd wilden steken in iets wat wellicht niet kon gaan plaatsvinden. In eerste instantie hadden we Breheimen nasjonal park wel in onze route opgenomen, maar is eindelijk op het laatste moment geschrapt. Na een bezoek aan Jotunheimen hadden we besloten om nog een paar dagen te gaan overnachten in Lom om ook aan dit kant van het park wat wandelingen te gaan doen. Maar eindelijk zijn we aan Lom voorbij gereden en kwamen we uit bij camping Dønfoss. Toen bleek Breheimen ineens dichtbij te zijn en zonder maar ook iets van dit park te weten zijn we op weg gegaan. Volgens de GPS konden we bij Bismo via de Lundavegen kwamen we op een onverharde weg uit. na een tijdje veranderde dit in een smallere weg. Na de sectie waar je moest betalen, bomveg, werd het steeds smaller en werden de kuilen en gaten groter en frequenter. Nergens stond aangegeven dat we richting het nationale park reden. Even dachten dat we de verkeerde weg hadden genomen, maar na een zeer hobbelige weg kwamen we uit bij een soort van parkeerplaats bij een kleine nederzetting van boerderijen en schuren waar wat schapen in het weiland liepen. Alleen daarvoor was de route van de hobbelige weg meer dan de moeite waard. Tot onze opluchting bleek dat hier ook daadwerkelijk één van de toegangspoorten is van het park. Zo ver we konden zien hadden we keuze uit zo'n 3 routes, en besloten we het pad langs de rivier naar boven te volgen. Er was niemand anders dan wij, een aantal koeien die los liepen en in de verte hoorden we de bel van een verdwaald schaap. De route was hier en daar steil, maar het pad was op zich wel goed te doen. Alleen wisten we wel dat we de hele route niet zouden kunnen voldoen vanwege tijdgebrek. Uiteindelijk kwamen we bij deze waterval uit. Wat een prachtig stukje van de wereld is dit, normaal ben ik nooit zo happy met de onbekende GPS excursie die mijn partner uitzoekt, maar dit was absoluut een schot in de roos. * Het verloren schaap heeft ons op de terugweg ingehaald en is teruggekeerd bij zijn soortgenoten op de boerderij.

'1131881' door VerelleSmith '1131881' door VerelleSmith

NoorwegenFjord

NoorwegenFjord

Regenachtige dag aan.

VerelleSmith

Eindelijk weer terug in Noorwegen. We hadden een paar dagen in Folgefonna nasjonalpark gepland om daar te hiken, maar door de dikke mist en regen ging dat niet door. Op zaterdag maar een dagje Odda gedaan, maar aangezien er niet veel open was gingen we redelijk vroeg weer terug naar de camping aan het Maurangerfjord. Bij Gjerdsvika stonden een aantal mensen te vissen, de regen leek hen niet te deren en het leverde mij dit plaatje op.

'1129696' door VerelleSmith '1129696' door VerelleSmith

NederlandMaastricht

NederlandMaastricht

Donkere wolken boven.

VerelleSmith

Half mei, nog voor de Covid-19 maatregelen verruimd werden, waren we een lang weekend in Maastricht, Inmiddels mochten we wel een terrasje pakken, maar klokslag 18:00 uur moesten we wieberen. Het bizarre tijdens dat weekend was dat je de klok er bijna gelijk op kon zetten want in de namiddag kregen we steenvast een fikse hoosbui, net steeds rond sluitingstijd. Terwijl de horecamedewekers in de stromende regen alles naar binnen probeerde te halen, probeerden wij te schuilen onder de parasols die nog openstonden. Deze foto is genomen iets na zessen toen de zon even doorbrak en we langs de Maas liepen terug richting ons hotel. We hebben het niet droog gehouden want het hotel lag buiten het centrum en het heeft die avond behoorlijk geonweerd.

'1128189' door VerelleSmith '1128189' door VerelleSmith

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Morgenrood, Lollum...

VerelleSmith

Ooit wel een afgevraagd hoe de lucht de meest sublieme kleuren kan aannemen voordat de zon is opgekomen? Onder morgenrood verstaat men de roodachtige tinten die ongeveer vanaf een half uur voor zonsopgang tijdens de schemering aan de oostelijke hemel verschijnen. Deze kleuren bij zonsopgang hangen samen met de lange weg die het stralen van de lage zon door de atmosfeer aflegt. Het zonlicht wordt tijdens deze lange route verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. Het rode licht wordt het minst verstrooid en blijft vaak zichtbaar. 's Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Is de lucht dan rood dan wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Deze foto is afgelopen koningsdag gemaakt, letterlijk mijn bed uitgerold, mijn camera gepakt en de weg overgerend om deze foto te schieten.

'1128145' door VerelleSmith '1128145' door VerelleSmith

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Mistige en koude...oc

VerelleSmith

Een paar nachten op het platteland van Fryslân verbleven. Eigenlijk is dit één van de provincies die we het minste bezoeken, maar wat een eye-opener was het. Heerlijk van de rust en het altijd veranderderde landschap genoten. Landgoed Hizzard zet zich in voor het behoud van weidevogels en het resultaat is daar. Behoorlijk wat grutto's en kievieten kunnen spotten.

'1126746' door VerelleSmith '1126746' door VerelleSmith

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

The hills are alive..

VerelleSmith

Aan het begin van de winter gingen we op een vroege ochtend richting het duinreservaat van de PWN in Bergen aan Zee. We wonen in de regio en zijn hier met enige regelmaat te vinden, vooral 's ochtends vroeg. Al snel kwam er een kudde Exmoor ponies op ons pad. Één van de hensten kwam ons tegemoet en liep een tijdje zijdeling achter ons aan. Het leek net of hij ons uit zijn gebied wilde escorteerde, zonder enige aggressie overigens. Op deze heuvel bleef de hengst even op de uitkijk staan. Helemaal speciaal werd het toen de zon doorbrak en de hengst en de omliggende heuvels oplichtte. *de kwaliteit van de foto is niet optimaal omdat dit beeld is vast gelegd met een mobiele telefoon.

'1126536' door VerelleSmith '1126536' door VerelleSmith

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Munnikenhof,...Terhei

VerelleSmith

Vorst, dikke mist en een zonsopgang zijn ingrediënten voor een goed begin van de dag. Ik was vroeg uit de veren, het was nog berekoud, maar hoefde niet al lang te wachten om een prachtige licht te zien tussen de bomen te zien verschijnen. Overnachting in een pod bij Gastenverblijf Munnickenheide.

'1126357' door VerelleSmith '1126357' door VerelleSmith

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Thorn, het witte...st

VerelleSmith

Thorn, een piepklein stadje in het zuiden van Nederland, maar met een opmerkelijk rijk verleden dat teruggaat naar ongeveer 990 AC. Eerst werd er een klooster gebouwd, wat zich ontwikkelde naar een adbij. De Abdij van Thorn werd rond de 12 eeuw een damesstift, een klooster waar alleen dames van adel konden toetreden van hoge adel. Uiteindelijk groeide deze stift uit tot een soeverein staatje, het Abdijvorstendom Thorn. In de 13de eeuw kreeg het stadsrechten, maar het is wel een klein stadje want op dit moment wonen er minder dan 2.500 inwoners. In 1645 is er een grote brand geweest waarbij veel van de huizen verwoest werden. Na de komst van Fransen kreeg het stadje het zwaar te verduren o.a. door de hoge belastingen die werden heven op het hebben van ramen en deuren. Door ramen en deuren dicht te metselen probeerden huiseigenaren op deze manier belastingen te ontduiken. Deze huizen werden wit geschilderd om te maskeren dat de ramen en deuren waren verwijderd. Tegenwoordig is Thorn een beschermd stadsgezicht en heeft een groot aantal rijksmonumenten.

'1126026' door VerelleSmith '1126026' door VerelleSmith

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Kuksa in de lage...la

VerelleSmith

Een flink aantal jaren geleden hebben we onze kuksa's in Rovaniemi gekocht. Een kuksa is een houten kopje dat traditioneel gezien door de Sami worden gemaakt en gebruikt. In Scandinavië zie je deze houten kopjes vaak bij wandelaars of trekkers. Eigenlijk gebruikten we de kopjes alleen maar op vakantie en hangen voornamelijk voor de sier in onze keuken. Maar sinds de lock-down hangt de mijne bijna standaard aan mijn rugzak, omdat alle horeca-gelegenheden gesloten zijn neem ik vaak mijn eigen drinken mee. En toen het vorige week zo koud was, was het fijn om op te warmen met een kop thee. De locatie waar deze foto gemaakt is aan het Markermeer, maar het zou voor hetzelfde geld ergens in Finland kunnen zijn geweest.

'1125739' door VerelleSmith '1125739' door VerelleSmith

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Vast gevroren in het.

VerelleSmith

Terwijl de meute aan het schaatsen was op de Gouwzee en het Markermeer zijn wij de andere kant opgelopen, Dit roestige schip ligt vast in het ijs en de wind van de afgelopen week heeft er voor gezorgd dat het bijna lijkt of het schip ergens is gestrand in een arctisch gebied. Het was bitterkoud door de scherpe wind, maar de zon zorgde er voor dat het uit te houden was. Exceptionele dag vandaag, hier kunnen we lang op teren.

'1125500' door VerelleSmith '1125500' door VerelleSmith

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Een witte wereld in..

VerelleSmith

We zijn hier het afgelopen jaar een stuk of 4 tot 5 keer geweest. Het is niet zo ver bij ons vandaan en vanwege Covid-19 kunnen we niet naar onze buurlanden voor een weekendje weg, dus hebben we dit gebied meerdere keren aangedaan en ik moet zeggen het verveeld ons nooit. Vanmorgen waren we al vroeg op pad en waren er bijna geen auto's op de weg vanwege sneeuw en windvlagen. We waren de enige bezoekers in het Zwanenwater en moesten trail blazen door de sneeuw. Helaas door de hard wind waren er weinig vogels en de Schotse Hooglanders hebben we ook niet gezien, Deze foto is genomen vanaf één van de hogere duinen, uitkijkend over de weilanden die net buiten het natuurgebied vallen. Het was heerlijk om buiten de elementen te trotseren, iets wat we onder deze extreme omstandigheden normaal alleen in het buitenland ervaren.

'1125420' door VerelleSmith '1125420' door VerelleSmith

KeniaNairobi NP

KeniaNairobi NP

Nyati Hill Cottages

VerelleSmith

Na onze safari wilden we nog een paar dagen effies relaxen en niet al te veel doen. Ik had een accommodatie uitgekozen aan de andere kant van Nairobi aan de Maasai Lodge Road. Vanuit de tuin keek je recht in Nairobi national park, volgens de caretaker van de accommodatie kwam het soms voor dat leeuwen 's nacht aan de poort stonden van de accommodatie. Toen wij er waren hebben we daar niets van gemerkt.

'1123659' door VerelleSmith '1123659' door VerelleSmith

VietnamSapa

VietnamSapa

Baby in Papoose

VerelleSmith

Ik zag deze meneer met baby lopen en werd meteen getroffen door het feit dat hij daar liep met de baby in een prachtig geborduurde papoose. Ik vond dat zo aandoenlijk, omdat je daar geen vaders met kinderen op hun rug ziet lopen, Ik heb toen heel snel de foto genomen, voordat hij verdween in de mensenmassa. Het is niet een foto met een super wauw factor, maar voor mij heeft deze foto op één of andere manier een speciale betekenis. En als ik aan het Sa Pa gebied denk dan denk ik onder andere hier aan. Deze foto is genomen op een echte locale markt ergens tussen Sa Pa en Láo Cai. De exacte locatie van deze markt ben ik nooit te weten gekomen.

'1123377' door VerelleSmith '1123377' door VerelleSmith

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Zaanse Schans

VerelleSmith

Voor meer dan 10 jaar reisde ik per trein langs Zaandam, elke keer nam ik mij voor om toch eens een keer een bezoek te brengen aan de Zaanse Schans, maar het kwam er nooit van. Afgelopen zaterdag was het een fisse, maar zonnige dag en zijn we in de auto gestapt. Er zijn nog wel wat toeristen bij de Zaanse Schans te vinden, maar het valt in het niet bij de busladingen die normaal gesproken komen binnenrollen. Ik vond het zelf superfijn om niet in een massa mensen rond te hoeven lopen, maar voor de musea en de winkeliers is het een regelrecht drama. Plekken zoals deze zijn afhankelijk van toeristen en nu de aantallen gigatisch zijn teruggelopen is het nog maar de vraag of ze het kunnen uithouden totdat de busladingen met toeristen weer op de stoep staan.

'1121843' door VerelleSmith '1121843' door VerelleSmith

ZwedenKiruna

ZwedenKiruna

Lake Talvatis,...Jokk

VerelleSmith

Jokkmokk moest voor ons de gateway naar Muddus nationaal park worden, maar door de dikke mist die dagen aanhield, zijn we maar één dag in Muddus gaan wandelen. In Jokkmokk zelf is in het najaar niet zo heel veel te doen, behalve het Ájtte museum bezichten en meer te leren over de Sami cultuur. Helaas bleek het museum op maandag gesloten te zijn. Mijn partner wilde zijn drone testen en dat gaf mij de gelegenheid om wat foto's te schieten van de omgeving. Het was een druilerige en zeer mistige dag, maar vond het mooi passen bij het landschap.

'1120386' door VerelleSmith '1120386' door VerelleSmith

ZwedenHoga Kusten

ZwedenHoga Kusten

Terug naar...Tärnättv

VerelleSmith

Inmiddels waren er 6 jaren verstreken en werd het tijd om terug te gaan naar Tärnättvattnet aan de Höge Kusten. Al meteen bij aankomst in het nationale park Skuleskogen werd het ons duidelijk dat het een stuk drukker was dan andere jaren. We wisten dat de hut maar 4 slaapplaatsen heeft en nu door Covid dat de hut niet meer met anderen gedeeld kan worden, dus werd het een race tegen de klok om op tijd bij

'1116020' door VerelleSmith '1116020' door VerelleSmith

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Bees Galore

VerelleSmith

Deze foto is gemaakt in de tuin van de Bed & Breakfast Ruigenhof in St Jansklooster. We hadden deze B&B uitgekozen vanwege de locatie en de toegang tot het nabije nationale park de Weerribben-Wieden. Je kunt maar een klein gedeelte van dit park te voet begaan omdat het park merendeels uit water bestaat. Bovendien was het Laarzenpad gesloten door Covid-19 en het broedseizoen van de vogels. Maar wat een mooi stukje natuur is dit. Wel goed insmeren met anti-muggen spul, want toen wij er waren barstte het er van de "midges", een soort kleine mugjes en die zijn erg bijtgraag. Dat je soms niet ver hoef te reizen om toch dicht bij de natuur te zijn bleek in de achtertuin van deze B&B. Ze hadden hier een grote Vuurdoorn haag aangelegd en dat bleek een ware trekpleister voor diverse soorten bijen en andere insecten te zijn. Het was een gegons vanjewelste, ik had nog nooit zo veel bijen bijeen gezien. En ik kon rustig heel dicht bij de bijen komen zonder dat ze geagiteerd werden.

'1110435' door VerelleSmith '1110435' door VerelleSmith

ItaliëValle d'Aosta

ItaliëValle d'Aosta

Il Cervino

VerelleSmith

Il Cervino aka de Matterhorn. Een paar jaar geleden waren we al eens in de Valle d' Aosta geweest om te skien. Dit jaar hadden we besloten vanwege het groote skigebied om naar Valtournenche & Breuil-Cervinia te gaan. Dit gebied heeft aansluiting met Zwitserland en met de 3 gebieden tezamen heb je in totaal 330+ km piste. En door de hoogte van het gebied is het behoorljk sneeuwzeker. Deze foto heb ik de eerste dag gemaakt met mijn telefoon, ik dacht dat ik de rest van de week tijd genoeg zou hebben om mijn camera mee te nemen. Maar harde winden hebben een spaak in het wiel gestoken, want de rest van de week is de verbinding met Zwitserland gesloten geweest en hadden we maar twee keer de mogelijkheid om in Cervinia te skien. Al met al hebben we maar een fractie van het gebied kunnen verkennen. Prachtig zonnige dagen, flinke laag sneeuw boven de 1800 meter en de meeste skiliften gesloten, iet wat frustrerend was het wel moet ik bekennen. *foto is genomen van de kant van Zwitserland op de grens met Italie.

'1109505' door VerelleSmith '1109505' door VerelleSmith

ZwitserlandMatterhorn

ZwitserlandMatterhorn

Breithorn en Klein...

VerelleSmith

Vanuit Breuil-Cervinia kun je met de kabelbaan Cime Bianche kun je vanuit Italie zo Zwitserland in skien. Langs een mooie afdaling richting Trockener Steg kom de langs dit landschap. De meest rechtse piek is de Klein Matterhorn (3882mt) en aan de linkerkant de hogere piek met de gletchers de Breithorn (4165mt). De Klein Matterhorn is met een nieuwe kabelbaan makkelijk te bereiken en hier kun je het hele jaar door skien. Note* Foto genomen met mijn telefoon, had geen camera mee.

'1108680' door VerelleSmith '1108680' door VerelleSmith

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Kuang Si Falls

VerelleSmith

De watervallen liggen een stukje buiten Luang Prabang, zeker op een warme dag kunnen de poelen heerlijk verkoeling geven. Er zijn een paar eenvoudige kleedhokjes mochtje willen omkleden. Voor mij was het wat aan de drukke kant, maar de watervallen zijn prachtig en ondanks de drukte een bezoekje waard. We wilden helemaal naar de top van de waterval lopen, maar net onder de top was het laatste stuk van het pad geheel ondergelopen en besloten we niet verder te gaan,

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier