Tynke

'227310' door Tynke '227310' door Tynke

MaliDogonland

MaliDogonland

Ik durf wel

Tynke

In het grensdorpje Koro zijn de gidsen aardig ingespeeld op reizigers. Reizigers blijven echter vaak maar één nachtje of een paar uur om over te stappen op vervoer richting danwel Burkina Faso of landinwaarts Mali in. De volwassenen en kinderen waren echter nog niet echt gewend aan mensen die het dorp door wandelden met een grote fotocamera over de schouder. Veel kindjes waren een beetje angstig dus deed ik mijn camera weg. Dit meisje durfde echter wel, maar rende hard weg toen ik het resultaat wilde laten zien. Andere kinderen en omstanders slaakte vrolijke kreten bij het zien van deze foto.

'226949' door Tynke '226949' door Tynke

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Het Afrika Gevoel

Tynke

Ken je dat gevoel? Het Afrika gevoel? Het is niet te beschrijven, maar een plek als deze 'In the middle of nowhere' (of eigenlijk the middle of everywhere want ik heb me laten vertellen dat Ghana the centre of the universe is) geeft mij dat gevoel. Dit is voor mij echt Afrika. Vanuit de stad Sunyani liep ik over een rode zandweg door de groene natuur, kreeg een lift en na drie kwartier kwamen wij midden in de jungle bij een dorp. Een dorp bestaande uit twee huisjes en een schuur. Het is voor mij puur genieten een kijkje in de wereld van deze mensen te mogen nemen. Ik had de kans ook wat terug te kunnen doen door medicijnen uit te delen aan de mensen in deze omgeving.

'473859' door Tynke '473859' door Tynke

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Hoogtepunt Timboektoe

Tynke

Bij de voorbereiding op Mali las ik verschillende meningen over Timboektoe. De ene reiziger is meteen verkocht, de ander vindt het een saaie plek en ziet het enkel als een uitvalsbasis voor een bezoek aan de woestijn. Ik wil hier niet mijn mening over deze stad geven, maar wel vertellen wat Timboektoe voor mij tot één van de hoogtepunten van mijn reis door Mali heeft gemaakt. Wij vonden namelijk in de middag voor aankomst een local die bereid was ons een slaapplek aan te bieden in het huis van zijn moeder. Wij zijn drie dagen in de watten gelegd door de lieve oude vrouw. 's Nachts sliepen we onder de prachtige sterrenhemel, 's ochtends verwende ze ons met vers gebakken broodjes of zelf gemaakte rijstepap. Naast de 'touaregs' die erg op toeristen zijn ingesteld zijn er dus ook zeer gastvrije locals. Mijn tip is dan ook om de 'stoute schoenen aan te trekken' en te vragen aan een local of je een nachtje op het dak mag slapen. Door de wind heb je geen last van muggen, maar neem wel een dekentje mee!

'473858' door Tynke '473858' door Tynke

MaliSegou

MaliSegou

Rivier de Niger

Tynke

Velen zullen weten dat je vanaf Mopti de boot kan nemen naar Timboektoe. Minder bekend bij de reiziger is echter dat je de boot al kan nemen vanaf Segou, of zelfs nog westelijker vanaf Koulikoro. De organisatie Comanav vaart in hoogseizoen drie keer in de week van Koulikoro (nabij Bamako) naar Gao. Als je de tijd hebt (de boot had voor vertrek al 30 uur vertraging en deed er vervolgens vanaf Segou 5 dagen over om Timboektoe te bereiken) is deze prachtige tocht over de fotogenieke Niger echt een aanrader. Zelf ben ik in Segou opgestapt en aangezien wij de enige blanken waren en meerdere dagen op de boot verbleven had ik de kans om me te mengen met de locals aan boord. Regelmatig legt de boot aan bij dorpen lang de rivier. Vanuit je hut aan boord (van een spotgoedkope plek onder de prachtige sterrenemel op het dek, tot een 'de luxe cabine'met eigen douche, ventilator en koelkast) heb je goed zicht op de bedrijvige vrouwen aan boord en op de kade die hun waren verkopen of ruilen. Niet alleen manden vol meloenen, casava en vis worden uitgewisseld, maar ook koeien, geiten en zelfs twee keer een auto worden aan en van boord gesleept. Mijn mooiste herinneringen aan Mali gaan over de prachtige Niger: het fijne contact met de lieve mensen en het leven langs de rivier en aan boord!

'224511' door Tynke '224511' door Tynke

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Duimelot

Tynke

Dit jongetje (dat mijn hart heeft gestolen) probeert zichzelf de hele dag te vermaken met zijn duim in zijn mond. Zijn grote ogen waren telkens weer vol verwachting: wanneer ga je me nou weer optillen en knuffelen?

'224508' door Tynke '224508' door Tynke

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Maatjes

Tynke

Tussen 30 kinderen in het tehuis waar je woont zit altijd wel een maatje voor je. De jongens in dit tehuis konden goed met elkaar delen en voor elkaar opkomen.

'224506' door Tynke '224506' door Tynke

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Een lach en een...tra

Tynke

Dit jongetje is doorgaands erg vrolijk, maar wanneer hij zijn zin niet krijgt of iets niet lukt kan hij daar lang verdrietig om zijn. Het valt ook niet altijd mee om alles te moeten delen met 30 broertjes en zusjes in een tehuis.

'195108' door Tynke '195108' door Tynke

San MarinoSan Marino

San MarinoSan Marino

San Marino Sunset

Tynke

Bovenop de berg waar San Marino ligt, vlak onder het kasteel, kun je kiezen uit twee restaurantjes. Bij de ene zag de menukaart er beter uit, bij het andere het uizicht. Met een blik op de klok was de keuze snel gemaakt. We gingen voor de matige pizza en de prachtige zonsondergang.

'158770' door Tynke '158770' door Tynke

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Op weg

Tynke

Op de weg in het centrum van Sunyani stonden deze schoenen opgesteld. Een schoenwinkel of marktkraam was nergens te bekennen. Waar zijn deze schoenen naar op weg?

'158763' door Tynke '158763' door Tynke

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

'Ach klaag toch niet'

Tynke

Na tien minuten over deze weg rond middaguur moest ik uitrusten alvorens terug te gaan. Deze vrouw liep gerust drie keer heen en weer met de zware last op het hoofd. Mij schoot een oude klaagzang te binnen: ach klaag toch niet, als smorgens vroeg de nevel grijst, want des te schoner is de dag, de dag die daaruit rijst.

'158755' door Tynke '158755' door Tynke

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Daily Sunset

Tynke

Dagelijks reed ik hier met de taxi langs en vond het zonde dat we zo snel door dit beeld reden. Totdat ik besloot uit te stappen en het laatste stuk naar huis te lopen, genietend van dit mooie plaatje.

'158754' door Tynke '158754' door Tynke

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

Lapjesmarkt

Tynke

Op de markt in Ghana kun je prachtige lappen kopen (goedkoper dan in de winkel). Laat je goed voorlichten voor welke gelegenheid welke lap het meest geschikt is.

'158746' door Tynke '158746' door Tynke

GhanaWest Ghana

GhanaWest Ghana

To the Market

Tynke

Deze meisjes zijn vrolijk kletsend onderweg naar de markt, niemand lijkt zich te storen aan de zware last op het hoofd.

'158739' door Tynke '158739' door Tynke

GhanaOost Ghana

GhanaOost Ghana

Wli Waterfall

Tynke

Na een intensieve, maar prachtige klim van een paar uur word je heerlijk verfrist door de watervallen.

'470065' door Tynke '470065' door Tynke

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Een dorp op palen en.

Tynke

Als je in Ghana bent mag je eigenlijk Nzulezo (een dorp op palen) niet overslaan. Niet alleen omdat het dorp zo speciaal is, maar de tocht er naartoe is prachtig. Met een kano vaar je door prachtige natuur, open velden en dichtbegroeide jungle. Er is al een bar voor toeristen en er komt ook een guesthouse. Nu is dat er nog niet en daarom raad ik iedereen aan in het Beyin Beach resort te verblijven. Naast dit resort is de start van de tocht naar Nzulezo dus dat is ideaal. Vraag aan de eigenaar van het resort of ze je wakker maken voor het uitkomen van de babyschildpadden. Je kunt je twijfels hebben of het zo goed is als mensen de schildpadden eieren verzamelen, maar wanneer de schildpadjes veilig naar de zee rennen is dat toch een fantastisch gezicht!

'144650' door Tynke '144650' door Tynke

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

Discovering the beach

Tynke

Terwijl deze kinderen allerlei bruikbare materialen ontdekken op het strand, ontdek ik allerlei plaatjes met mijn camera.

'144647' door Tynke '144647' door Tynke

GhanaTakoradi

GhanaTakoradi

The Beach

Tynke

Eén van de beste stukjes van Ghana: Het strand van de Green Turtle Lodge.

'468321' door Tynke '468321' door Tynke

PolenTorun

PolenTorun

Slapen in een fort

Tynke

Eind 19e eeuw werd fort Yorck - Zokiewski gebruikt voor de artillerie en daarna voor de infanterie. Tegenwoordig wordt dit fort alleen nog gebruikt voor toeristisch bezoek. Het is een hostel geworden met plaats voor 100 mensen en er is een restaurant. Het is een stukje rijden vanuit het centrum van Torun, maar een taxirit is niet duur. Ook de overnachting is niet duur, maar een hele belevenis!

'99642' door Tynke '99642' door Tynke

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Berlijnse Beer

Tynke

Eén van de vele Beren die de Berlijnse stad sieren, deze staat op het Haubtbahnhof van Berlijn.

'99449' door Tynke '99449' door Tynke

PolenPoznan

PolenPoznan

Old town Poznan

Tynke

Het plein in de oude stad van Poznan valt op door zijn mooie gekleurde panden en op iedere hoek een fontein.

'99444' door Tynke '99444' door Tynke

PolenPoznan

PolenPoznan

Old town Poznan

Tynke

Gekleurde huisjes op het marktplein van Poznan.

'99428' door Tynke '99428' door Tynke

PolenGdansk

PolenGdansk

Gda?sk G?ówny Station

Tynke

Het Centraal Station van Gdansk

'99400' door Tynke '99400' door Tynke

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Dor gras, Frisse zee

Tynke

Hier kan de Noordzee veel van leren! Deze foto is gemaakt van zeewater rond het eilandje Spinalonga bij Kreta

'98269' door Tynke '98269' door Tynke

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Water halen

Tynke

Een meisje gaat water halen in een plastic fles.

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >