Travelbag

'1129597' door Travelbag '1129597' door Travelbag

BhutanPunakha

BhutanPunakha

In de groene wereld..

Travelbag

De Punakha Valley, een erg mooi en groen gebied in het westen van het land. Het is tevens een van de laagst en heetste gelegen gebieden van het land. Het wordt ook wel de rijstschuur van Bhutan genoemd. Veel rijstvelden en terrassen waar op veel plekkene de niet zo veel voorkomende rode rijst wordt verbouwd. De valley leent zich enorm goed voor lekkere wandelingen, maar mountainbiken behoort ook tot de mogelijkheden.

'1129566' door Travelbag '1129566' door Travelbag

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Langs de Friese...wat

Travelbag

Een roadtrip door friesland langs de Friese wateren en meren of er op. Aan water is er in Friesland geen gebrek. In deze coronatijd huren velen een camper, maar ook de bootjes zijn erg in trek geraakt. Lekker dwalen over de wateren. Heerlijk vrij en je hebt je huisje bij je. Leuke plekjes bezoeken en daar de tijd voor nemen.

'1129475' door Travelbag '1129475' door Travelbag

EthiopiëTisoha waterval

EthiopiëTisoha waterval

Water en groen

Travelbag

Op 30 km van Bahir Dar vind je de mooie watervallen van Tis Issat. Er valt, in de juiste tijd, enorm veel water naar beneden. De waterval is gelegen in een mooie groene omgeving. Als je de waterval van dichtbij en van verschillende kanten wilt bewonderen is er een wandeling van zo ongeveer 2 uren. Als je geluk hebt, laat er zich door de waternevel soms nog een mooie regenboog zien.

'1129407' door Travelbag '1129407' door Travelbag

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Geconcentreerd

Travelbag

Even binnen kijken in een lokaal klooster doe ik graag. Vooral als er nog volop geleefd wordt. Soms mag je een dienst mee maken. Op je kousevoeten, zittend op de harde vloer volg je de dienst. Er worden mantra's opgezegd en er klinkt muziek uit de hoorns. Een geluid dat vervolgens nog lang in je oor aan het nagalmen is.

'1129354' door Travelbag '1129354' door Travelbag

UgandaWestern Region

UgandaWestern Region

Gezamenlijk

Travelbag

Als je naar Uganda gaat mag een bezoek aan de berggorilla's eigenlijk niet ontbreken. Het is het hoogtepunt van je reis door dit land. Natuurlijk heeft het land nog veel meer moois te bieden, maar de gorilla's blijven op je netvlies gebrand staan. Een unieke ervaring, die wat kost, maar één om nooit te vergeten. Vanuit Kisoro zuidwestelijk gelegen, kun je de tocht naar deze dieren ondernemen. Een permit is vereist en moet vaak al ver van te voren worden aangevraagd. Met goed bewapende rangers ga ja na een uitgebreide instructie op pad om ze te zoeken. Dit door een groene dichte jungle. En dan sta op een gegeven moment (kan na uren zoeken zijn) oog in oog met deze geweldige dieren. Wat een ervaring.

'1129217' door Travelbag '1129217' door Travelbag

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

In de afgrond

Travelbag

De kerken van Lalibela. Ethiopië staat er om bekend. In een mooie omgeving rondom Lalibela zijn meerdere grote en kleinere rotskerken te vinden. Ze zijn uniek. Metershoog komen ze ineens vanuit de grond omhoog. Ook van binnen zijn ze de moeite waard. Schoenen uit en op kousevoeten naar binnen.

'1129144' door Travelbag '1129144' door Travelbag

MaliMopti

MaliMopti

Onder de Fulani hoed

Travelbag

De Fulani of ook wel de Peul genoemd zijn goed herkenbaar aan hun mooie hoeden. Het zijn nomaden die vaak voor langere tijd met hun kudden rondtrekken. De conische hoed van stevig woestijngras met leren elementen en soms afgemaakt met een enkele versiering biedt de mannen goede bescherming tegen de hitte en de felle zon.

'1129061' door Travelbag '1129061' door Travelbag

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Rondje doen

Travelbag

In Bhutan vind je veel kloosters. In en rondom de gebedsmolens van allerlei formaten en verschillende materialen. Men is er veel bezig met het geloof. Veel ouderen lopen dagelijks hun rondjes in hun traditionele Gho en met de rozenkrans in de hand. Voor de man is dat een knie lange jurk met daaronder lange kniekousen en in de middel een riem of sjerp.

'1129022' door Travelbag '1129022' door Travelbag

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Draaiende houden

Travelbag

De Memorial Stupa in Thimphu is er niet een uit de oudheid. Hij dateert pas van 1974, maar heeft is voor Bhutan een van de grootste religieuze monumenten. Rondom de Chorten zijn enorme gebedsmolens te vinden. Het is een plek waar vooral veel ouderen komen om te mediteren. Ze sloffen hun rondjes rondom de Chorten en als dat niet goed meer lukt doen ze het zittend op de grond bij een van de enorme gebedsmolens.

'1128920' door Travelbag '1128920' door Travelbag

ColombiaBogota

ColombiaBogota

Kunst met een grote K

Travelbag

In Bogotá aangekomen is het even wennen. Het is een enorme stad met miljoenen inwoners. Toch zijn er wel leuke plekken om te ontdekken. Neem het plaza Bolivar met zijn koloniale gebouwen of de verschillende musea zoals het Museo del Oro (goudmuseum). De wijk La Candelaria is ook leuk om rond te struinen. Leuke straatjes en levendigheid. Veel graffiti op de muren en hier en daar een kunstenaar.

'1128853' door Travelbag '1128853' door Travelbag

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Achter elkaar

Travelbag

Een bijzondere locatie om te bezoeken is Druk Wangyal Chorten. Gelegen op een hoge pas op de weg naar Thimphu. Het zijn 108 herdenkingsstoepa's ter nagedachtenis van de overleden soldaten tijdens de rebellenopstand in 2003 tussen India en Bhutan. Ook de omgeving is prachtig met blikken op de Himalaya. Helaas was het tijdens mijn bezoek zo mistig dat geen enkele top te zien was. Wel iets om rekening mee te houden.

'1128759' door Travelbag '1128759' door Travelbag

EthiopiëYedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch

EthiopiëYedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch

Eenvoud

Travelbag

Ethiopië is een heel veelzijdig land. Je hebt het noorden en het zuiden. Twee hele verschillende werelden. Het noorden, mooie natuur en natuurlijk de rotskerken en het geloof. Het zuiden met zijn volkeren en meer de natuur in. In beide gebieden is het genieten van dit land. Doe ze daarom ook beide aan en ontdek eigenlijk twee werelden in een land.

'1128522' door Travelbag '1128522' door Travelbag

MontenegroDurmitor NP

MontenegroDurmitor NP

Al wandelend door...D

Travelbag

Een wandelvakantie van 10 dagen door de mooie NP van Montenegro. Het is weer eens wat anders. Lekker buiten en actief bezig zijn, alhoewel het af en toe ook flink af zien was. Op sommige dagen was het flink stijgen om later weer af te dalen. Overnachten gebeurde bij locale die een aantal hutten in beheer hebben. De volgende dag trek je dan weer. Een van mooie NP op de route was Durmitor. Veel bergen en toppen. Je waant je er in de natuur echt ver weg van de massa.

'1128493' door Travelbag '1128493' door Travelbag

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Stevig door stappen

Travelbag

Op veel plekken in het land is het straatbeeld nog lekker eenvoudig. Een ezeltje, wat lopende mensen die ergens op weg naar toe zijn en handel. Het zijn mooie taferelen die je tegen komt. In de grote steden is het natuurlijk andere koek. Maar ook daar zijn nog rustige plekjes te vinden.

'1128453' door Travelbag '1128453' door Travelbag

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Theeplukster

Travelbag

In India heb je het theegebied Darjeerling. Wel bekend om zijn Darjeerling thee. Je vindt in deze streek veel theeplantages waarvan sommige te bezoeken zijn. Het is altijd een heel proces om de thee zet klaar te krijgen en bij de meeste van ons in het theezakje. De theepluksters werken hard en er moeten heel wat blaadjes geplukt worden op een dag om aan inkomen te komen.

'1128384' door Travelbag '1128384' door Travelbag

MadagaskarCentraal Madagaskar

MadagaskarCentraal Madagaskar

Net nog even om het.

Travelbag

Madagaskar is een bijzondere bestemming. De ene keer ervaar je in Afrika te zijn, de andere keer in Azie. De fauna op Madagaskar is erg gevarieerd. Je treft er diersoorten aan die daar alleen voorkomen. 90 soorten kameleons komen op dit eiland voor. Ze variëren van enkele centimeters tot 30 cm. Sommigen zo klein en voorzien van een schutkleur dat je soms haast niet eens ziet. Het is leuk om ze zoeken en te spotten. Als je een goede gids hebt zie je net zo veel meer.

'1128277' door Travelbag '1128277' door Travelbag

MaliDogonland

MaliDogonland

Met de voeten door he

Travelbag

Dogonland, een fantastisch gebied in Mali. Hier waan je je nog echt van het gebaande pad. Afrikaanser kan het bijna niet. Hitte, stof en zand. Een mooi gebied om in meerdere dagen al lopend te verkennen. Een mooi extraatje is het mee maken van de traditionele maskerdansen. Voor ons een happening, maar ook voor de lokale bevolking zelf.

'1128251' door Travelbag '1128251' door Travelbag

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Op een steen

Travelbag

In Birma heb je aan kloosters geen gebrek. Bij vele kun je rustig even rondlopen. Waar kloosters zijn, zijn ook monniken. Vaak ook in het straatbeeld. Ze trekken toch altijd je aandacht, mede door de opvallende kleur van hun kleding.

'1128194' door Travelbag '1128194' door Travelbag

MaliDjenne

MaliDjenne

In de klas

Travelbag

Het bezoeken van een schooltje tijdens het reizen is altijd leuk. Vraag altijd eerst even toestemming, want het brengt vaak heel wat opschudding te weeg. Soms heeft een schooltje wat nodig en een gift is dan een kleine moeite voor ons. Het boeit altijd weer hoe de kinderen in andere landen onderwijs krijgen. Onderwijs is mi de basis van een land.

'1128168' door Travelbag '1128168' door Travelbag

ChinaYunnan

ChinaYunnan

De rijst terrassen va

Travelbag

Yunnan is een erg veelzijdige streek in het zuiden van het grote China. Nog veel traditionele volkeren en een schitterende natuur. De natuur varieert van groene frisse rijstvelden, bergen tot het gebied van de rode aarde. In ieder jaargetijde is deze natuur weer op zijn mooist. Het is heerlijk om er rond te reizen en het gebied bevat veel minder grote steden dan in de rest van China. Dus voor wie meer op het platteland wil zijn is Yunnan echt een aanrader.

'1128144' door Travelbag '1128144' door Travelbag

ColombiaSan Agustin

ColombiaSan Agustin

Achter in de...chicke

Travelbag

Op sommige plekken in het land vind je als lokaal vervoer de chicken bus. De lokale bevolking zelf maakt hier veel gebruik van. Het zijn grote, logge kleurrijke bussen. Vaak open aan de zijkanten en de banken achter elkaar. De bussen leggen zelfs langere afstanden af. Leuk om er een eindje in mee te rijden en tussen de lokale bevolking te zitten die van de markt komen met al hun handel. Men vertrekt vaak pas als de bus wat vol is gelopen. Als je dan als eerste zit, dan het is het dus even wachten. Wat kun je dan beter doen, dan wat uit het raam te staren.

'1128090' door Travelbag '1128090' door Travelbag

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Uitzicht op Hampi

Travelbag

Hampi is te vinden in het zuiden van de deelstaat Karnataka. Een relaxte plek om te verblijven en om de vele mooie tempels en ruïnes over een oppervlakte van ongeveer 26 vierkante kilometer te ontdekken. Ook de omgeving loont de moeite, veel rijstvelden en palmbomen. Neem de moeite om vroeg op te staan en een van de mooie uitzichtpunten te bezoeken.

'1127991' door Travelbag '1127991' door Travelbag

BhutanParovallei

BhutanParovallei

Rondom het klooster

Travelbag

De kloosters in Bhutan zien er erg mooi uit. Veel houtwerk rondom de ramen en deuren dat vaak bewerkt en een beetje gekleurd is. Veel kloosters zijn te bezoeken, maar een enkele blijft dicht voor bezoekers. Ook de activiteit rondom de kloosters is leuk om te observeren.

'1127961' door Travelbag '1127961' door Travelbag

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Nieuwe aanwinst

Travelbag

Je ziet op het moment de lente zijn intrede doen. De bomen worden elke dag iets groener en ook de net geboren dieren laten zich zien. De eend is een goede bekende en vaak lopen we er zo om heen. Toch als je ze beter bekijkt zijn ze bekijken wel waard en in de lente levert het met hun jongen mooie plaatjes op.

Community-updates

COMMUNITYHOST SAPHIRA IS TERUG!
17-06-2021 Sinds vorige week heeft Saphira weer rustig de draad opgepakt bij Columbus Travel:
"Ik heb de afgelopen maanden in een rollercoaster gezeten, waarbij nieuw leven en de dood heel dichtbij elkaar stonden. In februari ben ik bevallen van een 2e prachtige en gezonde dochter (Ghislaine), waarna eind april, ik mijn moeder geheel onverwachts heb verloren ... Zo kan het mooie leven ineens z'n ups en downs hebben. Het leven gaat door: stel nooit iets uit tot ooit, geniet en leg de mooie momenten vast!

Ik zal geleidelijk de taken voor de Community weer overnemen van Vellah, zodat zij andere redactionele taken bij Columbus kan blijven doen. Ik heb er weer zin in, dus jullie zullen mij online weer vaker voorbij zien komen!"

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 24 | Community-toppers


Gordon Dam, Tasmanië. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Gordon Dam door Mitevisuals
2. Review: Catania door Gillian
3. Communitylid van de week: Antwan
4. Nieuwkomer: Shirley Peperkamp

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik