TonKuper

'1104110' door TonKuper '1104110' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Vind iets in het...on

TonKuper

Na met de auto 6500 meter te zijn gepasseerd dalen we af naar de shyok rivier, die we volgen en een oneindig niets laat zien. Daar waar de rivier splitst kun je kilometers ver kijken door de kraakheldere lucht. Een adembenemend uitzicht zo hoog in de bergen.

'1104109' door TonKuper '1104109' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Zonder toeristen in..

TonKuper

Na ons bezoek aan de school nabij de monastry troffen we een groep kinderen aan die al dansend hun weg maakten naar huis. Caught in the moment vind ik een mooie titel voor deze foto, je ziet het plezier in hun blikken.

'1104108' door TonKuper '1104108' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Volg het geluid

TonKuper

We liepen door de ijle lucht en in de verte hoorden we zacht iemand een mantra neuriën op het ritme van een zware trom. Dit wekte onze nieuwsgierigheid en gingen op zoek. Na een aantal huizen gepaseerd te zijn kwamen we op de top van een bergkam bij een monstry uit en vonden de ingang. Daar eenmaal naar binnengegaan werd het geluid sterker en waanden we ons 100 jaar terug in de tijd. Van het ene kamertje naar het andere. Er was niemand, maar toch het geluid. Een paar ruimtes verder kwamen we hier uit. Een monnik sloeg ritmisch op zijn trom en hummde een mantra. Het maakt eveel indruk omdat de monnik zo inzichzelf gekeerd was. Uit respect zijn we hier kort daarna weer vertrokken, op zoek naar het volgende bijzondere moment.

'1104107' door TonKuper '1104107' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Geniet van de...gastv

TonKuper

Een van de meest bijzondere dingen die je kunt doen in Ladakh is het bezoeken van een Monastry en daar meelopen met de dagelijkse gebruiken van de monniken die daar aanwezig zijn. Het is bijzonder mee te maken hoe zij met een temperatuur van -15 het proberen behaaglijk te maken en eten maken voor iedereen. We waren de enige toeristen en dat maakt dat we voelden of we op een andere planeet waren. Deze dame hielp met het schoonmaken van de verblijven en nam tussendoor een hete kop thee bij het raam, wat dit bijzondere beeld gaf. Heel bijzonder om zo een dag in het leven van ... mee te mogen maken.

'1104106' door TonKuper '1104106' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Geniet van de...gastv

TonKuper

Een van de meest bijzondere dingen die je kunt doen in Ladakh is het bezoeken van een Monastry en daar meelopen met de dagelijkse gebruiken van de monniken die daar aanwezig zijn. Het is bijzonder mee te maken hoe zij met een temperatuur van -15 het proberen behaaglijk te maken en eten maken voor iedereen. We waren de enige toeristen en dat maakt dat we voelden of we op een andere planeet waren. Heel bijzonder om zo een dag in het leven van ... mee te mogen maken.

'1104105' door TonKuper '1104105' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Volg je...nieuwsgieri

TonKuper

Soms tref je mensen die je een heel verhaal vertellen doordat ze je enkel en alleen aankijken. In Ladakha is dat me meermaals overkomen. Net als deze man die om de gebedsmolens (Khorten) loopt. De zon, de kou en het leven hebben hem getekend en laten zien dat hij veel heeft meegemaakt. Een prachtig beeld, waarvan dit niet de eerste is die je daar zult treffen.

'1104104' door TonKuper '1104104' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Golden hour in Ladakh

TonKuper

Soms heb je van die zonsondergangen dat alles goudkleurig wordt. Dit was er zo een, maar dan op 5000 meter hoogte tegen de himalaya aan. Het uitzicht was adembenemend, waarbij we in de verte uitkeken op een monastry die met het mistige weer een fantastisch en mysterieus gevoel geeft.

'1104103' door TonKuper '1104103' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Bezoek een morning...

TonKuper

Heel vroeg in de ochtend namen we deel uit van het ochtendritueel dat de monniken uitvoerden in hun monastrie uitkijkend over de himalaya toppen. Veel specialer wordt het niet. Met gehum van monniken op de achtergrond, de opkomende zon en een temperatuur van -15 voelt het on-westers. Zeker als je hartelijk welkom wordt geheten door de groep monniken in hun domein. Jong en oud, alle leeftijden zijn aanwezig. Het contrast tussen jong en oud is grappig om te zien. De jonge monniken ginnegappen en zijn als het even kan met elkaar aan het ouwehoeren. De ouderen zijn serieus maar laten de jeugdigheid toe in al hun wijsheid. Na de morning prayer lopen we naar buiten en kom ik deze monnik tegen en kan ik hem perfect op de foto zetten. Het voelde als the right moment en right place.

'1104101' door TonKuper '1104101' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Zonder toeristen in..

TonKuper

Op een hoogte van 4500 meter vind je in India verschillende prachtige monastries. Daaromheen is vaak een hele community ontstaan met huizen, scholen en andere voorzieningen. Wij waren vroeg in de ochtend op bezoek bij een monastry en namen een kijkje in 1 van de scholen en werden uitgenodigd om in een klas te komen kijken. Het licht dat door de ramen naar binnen viel was van ongekende schoonheid en zorgde voor een sfeer dat in deze foto heel mooi naar voren komt. Een groep van jongetjes die ons westerlingen stiekem erg interessant vonden. Een aantal van hen was stoer en deed net of er niks aan de hand was waardoor ik een aantal hele mooie portretten kon maken, waaronder deze.

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ: SPEEL LIVE MEE EN VAL IN DE PRIJZEN!
25-05-2020 Om de nieuwe werkelijkheid waarin we met z’n allen leven een klein beetje draaglijker te maken organiseren wij op 1 juni de Grote Columbus Travel Quiz 2020. In tweehonderd vragen reizen we de wereld rond. Reis je mee?

CORONAVIRUS
23-03-2020 Als reizigers in hart en nieren worden we allemaal zwaar op de proef gesteld door het coronavirus (COVID-19). Vakantieplannen worden afgeblazen, dromen uitgesteld. Namens het volledige Columbus-team willen wij jou en je dierbaren de komende tijd veel sterkte toewensen!

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 20 | Community toppers

Geel en oranje. Foto: Travelbag

1. Topreview: Telegraph Cove, Canada door Saskiahamminga
2. Topfoto & tip: Geel en oranje door Travelbag
3. Topblog: Viermaal scheepsrecht door Wisseschout
4. Communitylid van de week: Bowral
5. Nieuwkomer: Puck Roodenburg

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Doe mee

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik