TonKuper

'1104110' door TonKuper '1104110' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Vind iets in het...on

TonKuper

Na met de auto 6500 meter te zijn gepasseerd dalen we af naar de shyok rivier, die we volgen en een oneindig niets laat zien. Daar waar de rivier splitst kun je kilometers ver kijken door de kraakheldere lucht. Een adembenemend uitzicht zo hoog in de bergen.

'1104109' door TonKuper '1104109' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Zonder toeristen in..

TonKuper

Na ons bezoek aan de school nabij de monastry troffen we een groep kinderen aan die al dansend hun weg maakten naar huis. Caught in the moment vind ik een mooie titel voor deze foto, je ziet het plezier in hun blikken.

'1104108' door TonKuper '1104108' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Volg het geluid

TonKuper

We liepen door de ijle lucht en in de verte hoorden we zacht iemand een mantra neuriën op het ritme van een zware trom. Dit wekte onze nieuwsgierigheid en gingen op zoek. Na een aantal huizen gepaseerd te zijn kwamen we op de top van een bergkam bij een monstry uit en vonden de ingang. Daar eenmaal naar binnengegaan werd het geluid sterker en waanden we ons 100 jaar terug in de tijd. Van het ene kamertje naar het andere. Er was niemand, maar toch het geluid. Een paar ruimtes verder kwamen we hier uit. Een monnik sloeg ritmisch op zijn trom en hummde een mantra. Het maakt eveel indruk omdat de monnik zo inzichzelf gekeerd was. Uit respect zijn we hier kort daarna weer vertrokken, op zoek naar het volgende bijzondere moment.

'1104107' door TonKuper '1104107' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Geniet van de...gastv

TonKuper

Een van de meest bijzondere dingen die je kunt doen in Ladakh is het bezoeken van een Monastry en daar meelopen met de dagelijkse gebruiken van de monniken die daar aanwezig zijn. Het is bijzonder mee te maken hoe zij met een temperatuur van -15 het proberen behaaglijk te maken en eten maken voor iedereen. We waren de enige toeristen en dat maakt dat we voelden of we op een andere planeet waren. Deze dame hielp met het schoonmaken van de verblijven en nam tussendoor een hete kop thee bij het raam, wat dit bijzondere beeld gaf. Heel bijzonder om zo een dag in het leven van ... mee te mogen maken.

'1104106' door TonKuper '1104106' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Geniet van de...gastv

TonKuper

Een van de meest bijzondere dingen die je kunt doen in Ladakh is het bezoeken van een Monastry en daar meelopen met de dagelijkse gebruiken van de monniken die daar aanwezig zijn. Het is bijzonder mee te maken hoe zij met een temperatuur van -15 het proberen behaaglijk te maken en eten maken voor iedereen. We waren de enige toeristen en dat maakt dat we voelden of we op een andere planeet waren. Heel bijzonder om zo een dag in het leven van ... mee te mogen maken.

'1104105' door TonKuper '1104105' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Volg je...nieuwsgieri

TonKuper

Soms tref je mensen die je een heel verhaal vertellen doordat ze je enkel en alleen aankijken. In Ladakha is dat me meermaals overkomen. Net als deze man die om de gebedsmolens (Khorten) loopt. De zon, de kou en het leven hebben hem getekend en laten zien dat hij veel heeft meegemaakt. Een prachtig beeld, waarvan dit niet de eerste is die je daar zult treffen.

'1104104' door TonKuper '1104104' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Golden hour in Ladakh

TonKuper

Soms heb je van die zonsondergangen dat alles goudkleurig wordt. Dit was er zo een, maar dan op 5000 meter hoogte tegen de himalaya aan. Het uitzicht was adembenemend, waarbij we in de verte uitkeken op een monastry die met het mistige weer een fantastisch en mysterieus gevoel geeft.

'1104103' door TonKuper '1104103' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Bezoek een morning...

TonKuper

Heel vroeg in de ochtend namen we deel uit van het ochtendritueel dat de monniken uitvoerden in hun monastrie uitkijkend over de himalaya toppen. Veel specialer wordt het niet. Met gehum van monniken op de achtergrond, de opkomende zon en een temperatuur van -15 voelt het on-westers. Zeker als je hartelijk welkom wordt geheten door de groep monniken in hun domein. Jong en oud, alle leeftijden zijn aanwezig. Het contrast tussen jong en oud is grappig om te zien. De jonge monniken ginnegappen en zijn als het even kan met elkaar aan het ouwehoeren. De ouderen zijn serieus maar laten de jeugdigheid toe in al hun wijsheid. Na de morning prayer lopen we naar buiten en kom ik deze monnik tegen en kan ik hem perfect op de foto zetten. Het voelde als the right moment en right place.

'1104101' door TonKuper '1104101' door TonKuper

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Zonder toeristen in..

TonKuper

Op een hoogte van 4500 meter vind je in India verschillende prachtige monastries. Daaromheen is vaak een hele community ontstaan met huizen, scholen en andere voorzieningen. Wij waren vroeg in de ochtend op bezoek bij een monastry en namen een kijkje in 1 van de scholen en werden uitgenodigd om in een klas te komen kijken. Het licht dat door de ramen naar binnen viel was van ongekende schoonheid en zorgde voor een sfeer dat in deze foto heel mooi naar voren komt. Een groep van jongetjes die ons westerlingen stiekem erg interessant vonden. Een aantal van hen was stoer en deed net of er niks aan de hand was waardoor ik een aantal hele mooie portretten kon maken, waaronder deze.

Community updates

REIZIGER VAN DE WEEK
20-11-2020 Verdien jij ook een rugzak van Eastpak? Elke week geven we een Eastpak-rugzak cadeau aan iemand die een reisdroom heeft waargemaakt: de Reiziger van de Week. Ben jij de volgende gelukkige? Je hebt nog t/m maandag 23 november 23:59:59 om jezelf of iemand anders te nomineren voor de huidige nominatieronde! Stuur hier je nominatie in.

DE GROTE NATUUR QUIZ
06-11-2020 Test je kennis van de natuur tijdens de online Grote Natuur Quiz op 26 november en neem het live op tegen natuurliefhebbers uit heel Nederland. Natuurlijk maak je ook kans op verschillende leuke prijzen!
Koop nu je ticket in onze webshop. (Met je deelname steun je het Wereld Natuurd Fonds!)

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
06-11-2020 Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

week 47 | Community toppers

Svartifoss "De Zwarte Waterval". Foto: HenkVanetie

1. Topreview: Indonesië • Makassar door Graaf
2. Topfoto & tip: Svartifoss "De Zwarte Waterval" door HenkVanetie
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Antwan
5. Nieuwkomer: FBNN

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik