Ambassadeur ThijsVDenBurg

'1118744' door ThijsVDenBurg '1118744' door ThijsVDenBurg

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Een goedgemutste...Ne

ThijsVDenBurg

Eentje uit de oude doos. Deze mooie oude knar wilde maar al te graag op de foto. Het zal een kleine bijverdienste zijn in de straatjes van de oude koningsstad Bhaktapur. Het was 2005 en nog alles intact. Hopelijk komt mijn tweede thuis Nepal er na alle ellende weer goed uit.

'1118430' door ThijsVDenBurg '1118430' door ThijsVDenBurg

Nederland

Nederland

Weg in eigen land op.

ThijsVDenBurg

Hoewel er veel foto's uit de oude dozen tevoorschijn komen, gaan we ook echt ons eigen land weer ontdekken. Ook de avondwandelingen komen bij mij weer vaker voor. En dan hoef je niet eens zo ver te lopen om de pracht van ons land te zien. Ook al is het een ophaalbrug over een kanaal. Een juiste setting en het tijdstip met bijbehorende pluspunten maken het moment. Zoals hier ongeveer 300 meter van mijn huis.

'1115267' door ThijsVDenBurg '1115267' door ThijsVDenBurg

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Roots

ThijsVDenBurg

Tja wat doen we in de zomer en nu. Reizen komt langzaam weer op gang maar met nog heel veel restricties. Het eigen land ontdekken OF herbeleven. Als jongen uit de Peel ben ik hier vaak geweest. En is het heerlijk om tussen de moerassen en turfvelden te wandelen. Menig knokkelbrugje genomen. Vooral in de morgen met een vlaag van mist is dit een aanrader. Let wel op waar je loopt. En misschien kom je nog wel een verdwaalde Romein tegen.

'1115215' door ThijsVDenBurg '1115215' door ThijsVDenBurg

Cuba

Cuba

Vergane glorie

ThijsVDenBurg

De kaart bestuderende viel me op dat in Cuba veel plaatsjes vernoemd zijn naar andere landen en steden in het Caribisch gebied en Zuid Amerika. Waarom is me nog niet duidelijk maar misschien dat iemand hier het antwoord op weet. Maar natuurlijk wilde ik wel naar Jamaica en el Salvador in Cuba. Vaak waren het kleine plekjes waar de gemiddelde toerist zich niet bevindt. Zo ook in Guatemala nabij Cayo Saetia. We hebben er een kleine omweg voor moeten maken. Een lange weg richting de kust met tja eindpunt een landtong met uitzicht op Bahia de Nipe. Natuurlijk genoeg gezwaai naar de kinderen en vreemde blikken van de volwassenen. We zullen niet de eerste zijn geweest maar druk bezocht is het ook niet. Het uitzicht was er niet minder om. Deze kleine vissersboot zal niet meer varen maar rust, net als vele Cubanen in het avondzonnetje uit.

'1114676' door ThijsVDenBurg '1114676' door ThijsVDenBurg

NederlandApeldoorn

NederlandApeldoorn

Wandelen op de Uddels

ThijsVDenBurg

Dat Nederland prachtige natuur heeft was al bekend, maar we komen er in deze tijd steeds meer achter doordat we meer in eigen land tijd (moeten) spenderen. Hoewel de versoepeling op gaat treden is het van belang te blijven genieten in de Nederlandse natuurparken en steden. De Hoge Veluwe wordt nu al weer druk bezocht. Om de massa daar te ontwijken zijn er tal van kleinere ehide gebieden in de omgeving. Een tijdje terug een flinke wandeling gemaakt en dan kom je soms voor een mooi tafereel te staan. Deze imker was net de honingraten van de nieuwe heidehoning aan het ontdoen. Een mooi proces waarbij alle rust en tact nodig is om de bijen niet al te veel te storen. Ik dacht op veilige afstand van 20 meter te staan maar ik heb het moeten bekopen met twee angels op mijn hoofd. Toch maar wat stappen terug gezet (gerend)

'1113795' door ThijsVDenBurg '1113795' door ThijsVDenBurg

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Kayakken in het fjord

ThijsVDenBurg

In IJsland zijn prachtige landschappen te aanschouwen en als je het een beetje goed timed en de juiste plekken opzoekt heb je het relatieve rijk voor je alleen. Naast de kleine gehuchten en de toeristen-trekpleisters zijn er enkele grotere plaatsen die toch nog weinig worden aangedaan. Ólafsfjörður is er eentje van. Liggend ten noorden van Akureyri langs de kust. De kustroute rondom het schiereiland trakteert je op prachtige vergezichten over fjorden bergen en zee. Het rustige plaatsje heeft enkele goede overnachtingsmogelijkheden. Je moet wel van wandelen en andere outdoor activiteiten houden want in het plaatsje zelf is verder niet heel levendig. Juist voor de rust en deomgeving is dit een topplekje. Zo kun je lekker gaan kayakken in het fjord. wel opletten dat je niet te ver weg drijft want dan neemt de stroming je mee de zee op.

'1113262' door ThijsVDenBurg '1113262' door ThijsVDenBurg

Cuba

Cuba

Stalen verweerde...br

ThijsVDenBurg

Onderweg van Bayamo naar Holguin komen we door kleine plaatsjes heen. Helaas door het Amerikaans embargo is de aanvoer van goederen minimaal geworden. Zeker in deze kleinere gehuchten is het lastig om uberhaupt als toerist wat te krijgen. Logisch wat eten en drinken is schaars. Behalve alcohol helaas. Ons water is op en de zon brandt hard op ons in. De auto heeft gelukkig airco (hoewel ik hier normaal niet van houd). Net voor het dorp waar we onze dorst hebben kunnen lessen rijden we over deze stalen constructie. Ook hier zie je dat het onderhoud wat achterwege blijft. Het heeft zijn charme en het mooie uitzicht maar hopelijk houdt het het nog een tijdje zonder controles en reparaties uit.

'1113135' door ThijsVDenBurg '1113135' door ThijsVDenBurg

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Jonge brutale poolvos

ThijsVDenBurg

Deze jonge kleine maar erg brutale poolvos kwamen we tegen tijdens een wandeling in het zuidwesten van IJsland. Na een 2 uur gestapt te hebben was het tijd voor een pauze. We zagen al iets in de verte aankomen en het beestje was eerst wat schuw maar durfde toch steeds dichterbij te komen. Waarschijnlijk omdat het erg hongerig was want een ouder was niet te bekennen. Hoewel we natuurlijk geen eten voor deze rakker hadden wilde hij toch op de foto.

'1112585' door ThijsVDenBurg '1112585' door ThijsVDenBurg

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Het mooiste stukje...

ThijsVDenBurg

Het mooiste stukje Cuba volgens de eigen bevolking. En ik denk dat ze daar nog wel eens gelijk in hebben. Een relatief klein gebleven stadje ondanks de hele fijne sfeer, prachtige ligging met omringende natuurparken en de bijzondere en lekkere keuken. Hoewel de meeste toeristen naar het Westen van Cuba gaan is dit de plek die veel bezocht wordt in het Oosten. In de omgeving is genoeg te zien en te beleven dus een paar dagne vertoeven is hier goed te doen. Ondanks de regenbui die vanuit de jungle (enige stukje in Cuba) vaak zijn aantreden doet is het ook weertechnisch een prima plek. En het levert in het avondlicht vaak mooie plaatjes op. Zo ook hier vanaf het dakterras van onze Casa Particular. El Yunque op de achtergrond als bewaker van het stadje.

'1112405' door ThijsVDenBurg '1112405' door ThijsVDenBurg

CubaHavana

CubaHavana

Nostalgie blijf je...

ThijsVDenBurg

Iedereen die in eens in Cuba is geweest die zal dit herkennen. De oldtimers (spik en span, koektrommels en alles wat daar tussen zit), rijden af en aan in de grotere steden van Cuba. Maar ook het platteland is er nog bezaaid mee gelukkig. Hopelijk worden ze niet allemaal opgekocht en zullen ze verdwijnen uit het straatbeeld. De geheugenkaartjes bekijkend, kom je er achter dat er wel een boek gevuld kan worden met foto's van deze prachtmobielen. Hoewel ik zelf geen autofreak ben heb ook ik geprobeerd om deze voor Cuba zo karakteristieke rijdende trekplijsters vast te leggen. Een beetje spelen met de camera geeft je af en toe een bijzonder beeld. Dit is genomen op de grote boulevard straat Malecon in Havana. Het was niet de eerste poging.

'1109784' door ThijsVDenBurg '1109784' door ThijsVDenBurg

DuitslandZwarte Woud

DuitslandZwarte Woud

Verdwalen in het...Zw

ThijsVDenBurg

Om in een prachtige bosrijke omgeving te vertoeven zijn er tal van mogelijkheden. Het zwarte Woud is relatief dichtbij Nederland en ideaal om een wandelvakantie te houden. Gloeiende landschappen afgewisseld met dichte bossen met kleine stroompjes en watervallen. Met de auto kun je van gebied naar gebied rijden om je in een sprookjesachtige omgevingen te bevinden. Ook al staan er her en der wat windmolens, voor mij doet dat niet af aan de omgeving met een mooie doorkijk als deze.

'1108133' door ThijsVDenBurg '1108133' door ThijsVDenBurg

IJsland

IJsland

Grashuisjes op de...W

ThijsVDenBurg

Hoewel de temperatuur in de zomer niet meer aanvoelde dat ik mijzelf op een plek in IJsland bevond, laat het beeld dit wel degelijk zien. Deze twee 'tentoongestelde' grasdakhuizen staan op de Westmann Eilanden aan de zuidkust van IJsland. Verspreidt over het gehele land kom je van deze kleinere huizen en ook grote boerderijen tegen. Vaak als museum te bezoeken. Een beetje speurwerk en een kleine omweg brengt je bij wat minder bezochte exemplaren die je dan in alle rust kunt bezoeken. Even rustig terug in de tijd en het gehaaste reistempo hierin meenemend.

'1107115' door ThijsVDenBurg '1107115' door ThijsVDenBurg

CubaSierra Maestra NP

CubaSierra Maestra NP

Cubaanse paarden aan.

ThijsVDenBurg

Deze twee paarden zochten verkoeling bij het water in de felle hitte. Als ze nog even geduld hadden gehad werden ze vanzelf afgekoeld door de donderstorm die langzaam naar voren kroop. De kustroute tussen Santiago de Cuba en Pilon is na orkaan Ike wat aangedaan maar blijft een prachtige rit met vergezichten op de ruwe kustlijn met de bergen van de Sierra Maestra aan de andere kant. Een auto die tegen een stootje kan is geen overbodige luxe en neem de tijd. Dat moet je en dat wil je om optimaal te kunnen genieten. Nog net voor het einde van het jaar wens ik iedereen een mooie en fijne jaarwisseling. Dat er in 2020 maar weer veel gereisd mag worden, zij het met ons klimaat in het achterhoofd.

'1105320' door ThijsVDenBurg '1105320' door ThijsVDenBurg

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

Wandelen op Antarctic

ThijsVDenBurg

Ondanks de zuidelijke ligging en de hoeveelheid sneeuw, ijs en gletsjers, is een bezoek aan Antarctica qua weer in de zomer (onze winter natuurlijk) prima te doen. Met temperaturen die tot 10 graden kunnen komen (dat het te warm wordt is ook daar helaas goed te merken), is het vaak warmer op hetzelfde moment dan in Nederland. In de nacht echter daalt het kwik rap naar de zuidelijke kant van de thermometer. Een nacht op het ijs kamperen is dan ook wel wat afzien maar met een dubbele slaapzak en goede kleding is dit een onvergetelijke ervaring. Als je met het juiste schip meegaat onderneem je genoeg uitstapjes (mits het weer en de omstandigheden het toelaten) om deze witte wereld, het zevende continent, intens te beleven. Een wandeltocht van een uur of drie brengt je op plakken waar maar een handvol mensen is geweest. Hier en daar enkele zeehonden als toeschouwer, opwarmend in de zon in deze witte sneeuw wereld.

'1104308' door ThijsVDenBurg '1104308' door ThijsVDenBurg

Cuba

Cuba

Vergane glorie

ThijsVDenBurg

Nabij het plaatsje Gibara (de plek waar Christoffel Columbus aan land kwam) in het noordoosten van Cuba ligt een kustweg die je naar kleine gehuchten brengt. In het hoogseizoen zal hier nog wel een verdwaalde toerist aan komen waaien. De bewoners van het plaatsje Calcetones keken wat traag (vanwege de hitte) maar bevreemd op toen we met onze gehuurde jeep de dagelijkse orde verstoorde. Een lege brede weg waar het gortdroge stof opwaaide onder onze wielen is bijna al wat dit plaatsje voorstelt. er zijn wat huisjes nog dichter aan de stenen kustlijn. Een piepklein stukje zandstrand geldt als de trekpleister. Maar de afdrukken van versteende zeedieren en versteend koraal in de rotsen langs het water is veel interessanter om te bekijken. Met 43 graden en de zon pal boven ons houden we dat maar even vol. Zeker als de kou je vriend is. De rieten parasol doet denken aan prachtplek om te liggen zonnen en zwemmen maar dit is lang vergane glorie als dat er al eens is geweest.

'1104098' door ThijsVDenBurg '1104098' door ThijsVDenBurg

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Bedrijvigheid in...Ma

ThijsVDenBurg

Na een mooie en lange dag rijden langs de zuidoost kust van Cuba komen we aan in de grotere stad Manzanillo. wegens het embargo door de US president is de aanvoer van levensmiddelen en benzine tot een minimum beperkt. Met opgelucht hart kunnen we eindelijk onze dorstige tank weer volgooien met de broodnodige brandstof. Vermoeid maar voldaan parkeren we onze huurauto bij de geweldige casa particular. Even relaxen om dan het stadje te bezichtigen in het al snel spaarzamer wordend licht. Op het moment dat we op het centrale plein, parc Cespedes komen, kleurt de lucht paarsroze. Er zijn festiviteiten aan de gang, van livemuziek tot dineren op straat. Vooral voor de kinderen is er veel te beleven. Races met karts en rondritjes met een met gekleurd licht versierde geitenkar. We nemen plaats op een van de vele betonnen bankjes die het park rijk is en we geven onze ogen de kost met alles wat er langskomt en gaat. Vooral de in het oog springende stenen Moorse muziekkiosk. Manzanillo's central square is notable for its priceless glorieta (gazebo), an imitation of the Patio de los Leones in Spain's Alhambra, where Moorish mosaics, a scalloped cupola and arabesque columns set off a theme that's replicated elsewhere. Bron: https://www.lonelyplanet.com/cuba/manzanillo/attractions/parque-cespedes/a/poi-sig/1334713/1315123

'1103925' door ThijsVDenBurg '1103925' door ThijsVDenBurg

CubaHavana

CubaHavana

Paraderen langs de...

ThijsVDenBurg

Eindelijk dan het vliegtuig naar Cuba kunnen nemen. En hoewel we vooral het wat minder druk bezochte oosten hebben aangedaan, kan een tweetal dagen in Havanna niet ontbreken aan een trip naar Cuba. De oude klassieke gebouwen, verval en verniewing, de vriendelijkheid van de mensen, de allerdaagse strubbelingen voor de Cubanen en de muziek aangevuld met een mojito maakten het tot een complete reis. Daar hoort ook het wandelen langs de 7km lange boulevard de Malecon bij. Met prachtig gekleurde luchten, een aangename temperatuur , oldtimers die in grote getalen langs komen en de verliefde Cubaanse stelletjes op de stenen muren, is dit een prachtige manier om de dag af te sluiten. En mocht je heen en terug te ver vinden, dan stap je in zo'n mooie oldtimer en voor een habbekrats ben je weer terug. Puur genieten.

'1102571' door ThijsVDenBurg '1102571' door ThijsVDenBurg

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Workshop van Nelle...

ThijsVDenBurg

Vorige week zondag hebben we met een leuke groep de workshop van Columbus Travel, gegeven door Tim en Mirjam, mogen ervaren. De van Nelle fabriek leent zich uitermate goed om 'industriele architectuur' te fotograferen. Een zeer bijzondere locatie. Heerlijk om door dit gebouw te struinen en de kleine hoekjes en gaatjes op te zoeken. Al met al een mooie dag met een flink aantal aan mooie foto's door alle deelnemers.

'1102517' door ThijsVDenBurg '1102517' door ThijsVDenBurg

IJslandSelfoss

IJslandSelfoss

Journey to the centre

ThijsVDenBurg

Genieten van de diverse natuur en natuursverschijnselen is wat IJsland in reizigers trekt. Gletsjers bezoeken, duiken tussen tectonische platen, wandelen in grote leegtes en kleurrijke gebieden. Het kan allemaal. Sinds 2012 is het ook mogelijk om af te dalen in een uitgedoofde vulkaan. Dicht bij het plaatsje Selfoss kun je met een speciaal gebouwde lift (ramenwasserbakje) een 100 meter afdalen in de aarde. Door een smalle opening glij je langzaam naar beneden totdat je in de magmakamer komt. Een kleurrijk palet vormt zich tegen de wanden en het plafond. Er is een kort rondje waar je mag 'exploreren' voor een 40 minuten alvorens je weer omhoog gaat. Er hangt wel een pittig prijskaartje aan maar een zeer bijzondere ervaring is het wel. Foto komt tot haar recht als ze geopend is.

'1102310' door ThijsVDenBurg '1102310' door ThijsVDenBurg

IJsland

IJsland

Dreigende lucht bij..

ThijsVDenBurg

Het wandelgebied Landmannalaugur in IJsland is alom bekend om de prachtige kleuren en geothermische activiteit. Alleen in de zomer is het gebied bereikbaar voor normale auto's. Dagjestochten komen veel voor maar om het gebied echt te beleven is een paar dagen wandelen en overnachten op de camping wel een aanrader. Maar ook in de omgeving zijn plekken om te overnachten. Als het wat kouder wordt en laat in de nacht is het juist mooi om een wandeling in te zetten.Licht is er nog genoeg. De kans dat je dan iemand tegen komt is vrij klein. Struin de omgeving af en je komt zomaar op mooie natuurlijke plekjes zoals dit stroompje. Een beetje geluk met de regen moet je natuurlijk wel hebben want het kan zo omslaan.

'1102044' door ThijsVDenBurg '1102044' door ThijsVDenBurg

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Drinkende draak of...

ThijsVDenBurg

In het Noorden van IJsland kun je langs de grillige kust over verschillende schiereilanden de leegte opzoeken. Van de ringroad af heb je vaak de wegen langs de kust voor je zelf. Kies het juiste tijdstip uit en de kleurenpracht stelt zich tentoon. Zo ook bij Hvitserkur, het witte hemd vertaald door de vogelpoep. Maar het zou ook zomaar een oude versteende draak kunnen zijn die aan het drinken is. Nabij het plaatsje Osar (2 huizen) staat deze stenen dierobelisk fier in het water. Wandelen langs het water geeft je de mogelijkheid om zeehonden te zien die hier het gehele jaar verblijven. Let wel op voor de sternen als ze broeden want schuw zijn ze niet. Een paraplu is geen overbodige luxe ter bescherming tegen poep en snavels.

'1101281' door ThijsVDenBurg '1101281' door ThijsVDenBurg

IJslandKrafla

IJslandKrafla

Een bed op de rand va

ThijsVDenBurg

De luchten en vergezichten in IJsland zijn fenomenaal. Zo ook in de buurt van Myavatn meer in het noordoosten. Na een lange dag wandelen en andere activiteiten is niets zo fijn om relaxed op je kleine veranda te zitten van je (tuin)huisje en te genieten van de prachtige ondergaande zon met bijbehorende kleuren, uitkijkend over een oude lavastroom en het meer.

'1100930' door ThijsVDenBurg '1100930' door ThijsVDenBurg

IJslandOostland

IJslandOostland

De Oostelijke...IJsla

ThijsVDenBurg

Hoewel de kustlijn in het noorden en de Westfjorden bekend staan dat het een ruig landschap is, heeft ook de oostelijke kustlijn prachtige vergezichten. Vaak in nevelen gehuld komen in verschillende tinten de heuveltoppen en rotsformaties achter elke bocht weer tevoorschijn. Een dag in de auto rijdend langs deze kust is alles behalve saai.

'1100688' door ThijsVDenBurg '1100688' door ThijsVDenBurg

IJslandZuid Schiereiland IJsland

IJslandZuid Schiereiland IJsland

Wandelen op de...West

ThijsVDenBurg

Heerlijk om weer terug te zijn geweest naar het altijd prachtige IJsland. De drukte is ook hier toegeslagen waardoor de gebaande paden echt drukbezocht zijn. Ook op de wat minder bezochte plekken kom je steeds meer 'verdwaalde' toeristen tegen. In het zuiden van IJsland liggen de Westmaneilanden vernoemd naar slaven uit Ierland die naar de eilanden waren gevlucht om te voorkomen dat ze vermoord zouden worden. De eilanden groep staat vooral bekend om de grote vulkaanuitbarsting in 1973 waarbij een vulkaanruptuur zorgde voor een toename van het eiland maar wel desastreuse gevolgen had voor veel huizen. Het hoofdeiland leent zich goed om vogels te spotten en mooie wandelingen te maken over enkele van de pieken. Bij goed weer heb je dan ook een fenomenaal uitzicht over de zee en een van de andere eilanden. Enige attentie is geboden, de paadjes kunnen glad zijn en er is geen omheining.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door ... (wil de Communitylid zich op het profiel vd redactie melden? De naam zal z.s.m. weer zichtbaar worden.)
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik