Svangelderen

'459007' door Svangelderen '459007' door Svangelderen

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Pandabosje

Svangelderen

Tot en met afgelopen zondag streek het China Light Festival neer in de Botanische Tuinen in Utrecht. Op de valreep ben ik er nog even naar toe geweest. Het was een gigantische drukte, overal mensen met kinderen en/of camera's. Met de mensenmassa mee kon je langs een groot aantal verlichte beelden schuifelen. De beelden zijn gemaakt van dun beschilderd doek, dat over een frame met ledverlichting is gespannen. Dit stukje met de panda's is uitgeroepen tot publieksfavoriet. Ik vond het wel leuk dat ze de panda's precies in het stuk hebben neergezet waar ook de bamboe groeit.

'458398' door Svangelderen '458398' door Svangelderen

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Witte Vecht

Svangelderen

Gelukkig nieuwjaar reisreporters! Hierbij een foto van de sneeuw een paar dagen geleden. Bij mij in Utrecht was er niet bijzonder veel sneeuw, maar dit stukje bij de Vecht kleurde toch mooi wit. Deze foto is 's ochtends genomen, toen de zon net op was. Maar in de winter hoef je daar niet zo vroeg je bed voor uit ;-)

'455273' door Svangelderen '455273' door Svangelderen

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Deventer op stelten

Svangelderen

Elk jaar in de zomer vindt het festival Deventer op stelten plaats. Verschillende theatergroepen tonen dan hun bijzondere kunsten op stelten. Vorig jaar was het heet, en druk en vond ik de shows vrij lastig te vinden. Maar deze performance was prachtig. Wat je hier niet ziet, is dat deze acteur later zijn pak vol laat lopen met lucht, waardoor het pak zich opblaast als een soort gigantische pop.

'453658' door Svangelderen '453658' door Svangelderen

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Ruig Berlijn

Svangelderen

Nog een foto uit het Berlijnse stadspark Schoneberg Südgelände, waar je naast een boel overwoekerde spoorrails ook deze fotogenieke tunnel vol (legale) graffiti aantreft. Hoewel het verfwerk in kleur ook mooi is om te zien, vond ik de foto wat ruiger worden in de zwart-wit versie.

'482617' door Svangelderen '482617' door Svangelderen

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Woest stadspark met..

Svangelderen

Berlijn heeft natuurlijk vele parken, maar Natur-Park Schoneberger Südgeländer is wel een heel bijzondere aanrader. Dit park was vroeger een station, en sporen daarvan zijn overal te vinden. De paden bestaan vooral uit opgevulde spoorrails, er staat een oude stoomlocomotief, in het bos vind je wissels en overal staan kunstwerken van oude onderdelen. Een deel van het park is beschermd natuurgebied. Je mag daar wel wandelen, maar alleen op een verhoogd pad. Om je heen zie je woeste weilanden, overwoekerde spoorrails, bomen en veel verschillende vogels. In een ander deel van het park vind je de graffiti-tunnel waar mensen legaal mogen spuiten. Dit doen ze echter meestal na sluitingstijd, wat het weer wat minder legaal maakt... Het park heeft iets ruigs, met die rails en de graffiti. Je kunt lekker struinen, en met uitzondering van de oude locomotief mag je overal lekker op klauteren. Omdat het niet zo'n bekend park is, heb je lekker de ruimte voor jezelf. Hoe kom je er? De S-Bahn stopt voor de deur, halte Priesterweg. Daar is ook een gratis P+R, dus met de auto kom je er ook makkelijk. De ingang is aan het uiteinde van de tunnel onder het station. Je moet een kaartje kopen bij de automaat, dat kost 1euro. Bij mij spuugde de automaat mn euro steeds weer uit, dus ik ben gewoon gratis naar binnen gegaan, het hek staat open. Let op, in de herfst/winter is het park maar tot 16u open! Dan wordt het ook al donker, dus echt gek is het niet.

'452960' door Svangelderen '452960' door Svangelderen

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Spoor Weg

Svangelderen

Afgelopen weekend was ik in Berlijn, en wat heb ik genoten van natuurpark Südgelände! Dit was een vroeger een station, en overal zijn nog sporen van die vroegere bestemming te vinden. Er staat kunst gemaakt van oude onderdelen, een stoomlocomotief staat vlak bij de ingang en overal lopen rails door het park. Van de meeste zijn wandelpaden gemaakt, maar sommige zijn inmiddels onderdeel van de natuur geworden. PS. weet niet waarom er ISO1600 bij de exif staat, heb ik niet gebruikt...

'451824' door Svangelderen '451824' door Svangelderen

Zwitserland

Zwitserland

Het marmottenmeertje

Svangelderen

Op de terugweg vanaf Italië besloten we via Zwitserland te rijden om ook nog even wat mooie bergpassen mee te pakken. Er stond een enorme file voor de tunnel die je ónder de berg door zou voeren (voor heul veul eurootjes), maar de steile weg naar boven was veel rustiger. En wát een uitzicht! Bij deze hoogvlakte wilde ik natuurlijk even een foto maken. Het lukte me nergens om het landschap echt goed vast te leggen, tot ik dit mooie meertje zag. Achter een hekje. Omdat ik meende dat ik daar toch mensen had zien lopen, dook ik onder het hekje door, ging ik op de natte rotsen liggen en maakte mijn foto. Pas toen ik weer terug kroop zei mijn vriend dat er een bordje op het hek hing met de tekst "beschermd marmottengebied". Sorry marmotten!

'450111' door Svangelderen '450111' door Svangelderen

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Spelen onder de...str

Svangelderen

Op een winderig winterwaddenstrand (volgens mij was dit op Vlieland) keek ik per toeval onder een verlaten strandtent. De houten keet stond op palen, de ruimte eronder was te laag voor mij, maar precies hoog genoeg voor een kind om er onderdoor te rennen. Dat deed er dan ook net eentje. Ik richtte mijn camera en schoot, zonder me om de instellingen te bekommeren. Die stonden nog ingesteld op de vórige situatie, waardoor onbewust dit effect is ontstaan. Ik weet nog niet precies wat ik ervan vind, maar ik vind het wel wat hebben dat het jongetje in het wit lijkt op te lossen.

'449839' door Svangelderen '449839' door Svangelderen

KroatiëOverig kustgebied

KroatiëOverig kustgebied

Leegstand in urbexlan

Svangelderen

In Kroatië heb je langs de kust heel veel toeristische gebieden. Maar als je van de grote wegen afwijkt, krijg je een heel ander uitzicht. Prachtige landschappen die je helemaal voor je zelf hebt. Maar ook: heel veel verlaten dorpen en compleet vervallen huizen. De meeste mensen trekken weg, naar de toeristische strook langs de kust. En de lege huizen blijven gewoon staan. Maar niet alleen huizen, deze foto nam ik op een terrein waar meerdere verlaten panden stonden te vervallen. Meer over dit terrein kun je lezen op mijn laatste blog!

'449354' door Svangelderen '449354' door Svangelderen

SloveniëTriglav NP

SloveniëTriglav NP

Spiegelmeer

Svangelderen

Dit is pas mooi wakker worden. In de ochtendkoude rilde ik nog wat in mijn tentje toen vriendjelief kwam binnenvallen met de mededeling dat het meer buiten zo mooi was. Ik schoot in mijn schoenen, sloeg een trui om me heen, pakte mijn camera en liep de tien meter die tussen mij en het meer lagen. En inderdaad, wat lag het meer er mooi bij, in het blauwe licht van een frisse zomerochtend.

'446595' door Svangelderen '446595' door Svangelderen

KroatiëKrka 

KroatiëKrka 

Vissen in krka

Svangelderen

In national park Krka in Kroatië hebben ze een aantal zaken. -erg veel medeklinkers in één woord -één grote en erg indrukwekkende waterval met vele etappes -massa's mensen die zichzelf voor de waterval fotograferen -en een mooi vlonderpad over prachtig blauwgroen water. Toen ik daar overheen liep, kwam er een lichtstraal door het gebladerte heen, en scheen precies op deze verzameling vissen. Een leuk fotomomentje!

'432486' door Svangelderen '432486' door Svangelderen

DuitslandSaksen-Anhalt

DuitslandSaksen-Anhalt

Mistig...

Svangelderen

Nog eentje uit de serie mistige bomen. Genomen tijdens een lang wandelweekend in het immer mistige Harz gebied. Prachtig mooi om doorheen te lopen. Het beklimmen van de bergtopjes loont echter wat minder de moeite, want eenmaal boven zie je alleen maar een witte waas om je heen...

'430771' door Svangelderen '430771' door Svangelderen

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Dreiging

Svangelderen

De lente is volop in aantocht, en toch zijn nog niet alle bomen in hun bladeren gehuld. Deze kale bomen torenden boven me uit tijdens een korte rustpauze van de NS wandeling bij Amersfoort. Het was de hele dag al benauwd warm, en de lucht betrok. Maar de verwachte regen kwam pas laat in de avond. Mooi was het wel, die dreigende lucht!

'429560' door Svangelderen '429560' door Svangelderen

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

Bruisend

Svangelderen

Noorwegen barst van de watervallen, het is slechts één van de dingen waar ik van hou in dit land. Deze trok me, omdat ook niet alleen de waterval zelf mooi was, maar het bruisende water onderin ook zo schitterend was. Hier kan ik heel lang naar kijken.

'429136' door Svangelderen '429136' door Svangelderen

Nederland

Nederland

Spiegelbomen

Svangelderen

Al jarenlang hebben mijn moeder en ik als traditie dat we af en toe een weekendje gaan wandelen. Toen ik nog thuis woonde, hebben we in heel veel etappes het IJsselmeer rondgelopen. Nu doen we sporadisch een weekendje. Altijd gezellig, en je komt soms de mooiste plekjes tegen. Zoals deze bomen tijdens een idyllisch lunchplekje.

'428813' door Svangelderen '428813' door Svangelderen

NoorwegenJotunheimen NP

NoorwegenJotunheimen NP

Kale bergen

Svangelderen

De Jotunheimen. Een groot en ruig berggebied. Het ene pad deel met je vele andere wandelaars (en getikte hardlopers), en vele andere paden heb je volledig voor je zelf. Dit is het uitzicht precies áchter een populair een wandelpad. Wij namen een detour voor de terugweg en vonden onszelf in een ruig, kaal en uitgestrekt gebied. Ik hou hier wel van.

'428586' door Svangelderen '428586' door Svangelderen

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Stoffige covermodels

Svangelderen

Deze lieftallige dames kwam ik tegen in het schattige Norwich. Ik heb werkelijk geen idee wat voor stofzuigers ze daar gebruiken, want het lijkt me dat deze covermodels niet zo'n gangbare maat hebben. Ik vond ze zo heerlijk tuttig en Engels, dat ik ze maar even op de foto heb gezet.

'428316' door Svangelderen '428316' door Svangelderen

Groot-BrittanniëWales

Groot-BrittanniëWales

Zonnevracht

Svangelderen

Tijdens een fietstocht langs de kustlijn van Wales kampeerden we vaak in een weiland of naast een pub. Hier stonden we op een klein natuurkampeerterreintje, met ruimte voor vier tentjes. Net toen het eten op was, zag ik dat de lucht prachtige tinten begon te vertonen. Ik bleef maar foto's maken, want de lucht bleef maar veranderen. Dit bootje voer mooi door het beeld heen. Omdat er een weg tussen mij en het uitzicht liep staan er elektriciteitsdraden op de foto...

'428137' door Svangelderen '428137' door Svangelderen

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Vogelboom

Svangelderen

Lekker weer vanmiddag. Eike en ik besloten een stukje te gaan wandelen. Maar waar? Ik herinnerde me de tip van Teun en Annemarie over de Eempolder. Goede gelegenheid om er eens te gaan kijken dus! Twintig minuutjes later stonden we op een zeer winderige polder. Het suizen van de wind, het ritselen van het riet en een constant gepiep en gekakel van vogels zijn de enige geluiden die je er hoort. Deze boom is een van de weinige bomen die je daar zult zien. Net toen ik bij de boom was vloog er met luid gekrakeel een troep ganzen over. Meteen de camera gepakt natuurlijk!

'427913' door Svangelderen '427913' door Svangelderen

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Kunst?

Svangelderen

De tempels op het Angkor complex zijn natuurlijk schitterend om te zien. En dat weet de lokale bevolking ook. Die proberen op alle mogelijke manieren geld te verdienen aan de toeristen daar. Deze meneer probeert schilderijen van de tempels te verkopen. Erg veel aanloop heeft hij niet. De meeste mensen nemen liever foto's. Ik zelf ook. Deze hypergekleurde doeken laat ik liever links liggen. Maar ik neem er wel even een foto van. Want ze zitten er wel leuk bij, in hun kuiltje.

'427603' door Svangelderen '427603' door Svangelderen

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Romantisch

Svangelderen

Dit uitzicht kwam ik tegen op een leeggeblazen strand bij Zandvoort. Twee oudere mensen die dicht tegen elkaar lopen langs de branding. Het licht was heel fel door de laagstaande zon. In de achtergrond lijken andere passanten haast door een mist te lopen. Er was geen mist, maar het licht haalde trucjes uit met je ogen. Ik vraag me af waar die twee het over hebben. Ze zien er wel lief uit samen. Van een afstandje...

'481996' door Svangelderen '481996' door Svangelderen

NoorwegenJotunheimen NP

NoorwegenJotunheimen NP

Het rendierenweggetje

Svangelderen

In Noorwegen lopen aardig wat grote beesten rond, maar die kom je natuurlijk niet óveral tegen. Wil je gegarandeerd rendieren zien, dan heb ik een goede locatie voor je. Wij kregen deze tip van een stel andere reizigers die we tegen kwamen, en daarna zijn we zelf op zoek gegaan. Je pakt weg 51 (sowieso een schitterende weg) naar het noorden. Dit is de weg die rechts van national park Jotunheimen loopt. Je kunt in Bessheim stoppen voor de bekende Bessegen hike en om het gletsjermeer van Gjendesheim te zien. Beiden de moeite waard. Vanaf Besheim vervolg je de 51. Rechts passeer je een groot meer. Zodra je bordjes ziet die richting "Glittertind" wijzen (na ongeveer 2 uur), pak je de afslag. Dit is een halfverharde weg die de Jotunheimen invoert. Het weggetje wordt al snel een soort veredeld grindpad, en je moet tol betalen bij een onbemand huisje voor je verder mag rijden. Je rijdt nu eerst door bossen (met af en toe een huis) en daarna rijdt je echt door de uitstrekte vlakten van de Jotunheimen. Plan je ritje zo dat je er wat later op de dag bent, tegen 5u, dan is de kans groot dat je wildlife ziet. Op deze weg, dit naamloze grindpad, zagen wij talloze rendieren. Losse exemplaren die ook gewoon over de weg liepen, en hele kuddes wat verder weg. Volgens mij is er een hut bij Glittertind waar je kunt overnachten, of je kunt wildkamperen. Wij hebben beiden niet gedaan (er was kans op onweer, en dan wil je niet op zo'n open vlakte staan). We zijn teruggereden naar de 51, en hebben daar vlakbij het meer op een beschutter plekje gekampeerd. De wegen die ik nu beschrijf, stonden niet bijzonder nauwkeurig op onze kaart. Zonder deze tip hadden we hier niet heengereden, en soms wisten we ook niet of nu goed reden of niet. Maar het was de moeite waard, en je kunt nu mij geloven dat deze gekke grindweggetjes recht door rendiergebied heengaan! Het is ook mogelijk om via de grindweggetjes de 15 te bereiken (of andersom natuurlijk), dit is de weg die ten noorden van de Jotunheimen loopt.

'427507' door Svangelderen '427507' door Svangelderen

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Meeuwzicht

Svangelderen

Buiten is het lekker lente aan het worden, maar ik gooi er nog even een winterse strandfoto in. Dit groepje meeuwen zat zo lekker in het zakkende zonnetje. Ik kon niet té dichtbij komen, want dan vlogen ze meteen weer op. Uiteindelijk bleven ze lekker zitten, en kon ik ze op de foto zetten.

'427358' door Svangelderen '427358' door Svangelderen

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Zwaarbeladen

Svangelderen

Delhi. Net de stad waar ik niet wil zijn. Maar onze trein vertrekt later, dus we zitten hier nog even voor we door kunnen naar Nepal. Voor mij is Delhi vooral een plek om goedkoop naar de Nepalese grens te gaan. Maar nu ik hier toch ben, dan ook maar even de stad bekijken. Deze twee mannen liepen langs met hun volgeladen karren. Mooi gezicht. Deze is mijn oude crappy cameraatje gemaakt en de kleuren waren erg slecht. Vandaar dat ik oudere foto's vaak omzet naar zwart-wit. Deze is een beetje korrelig, maar zelf vind ik dat wel mooi. Lijkt een beetje een oude foto zo. Maar ik weet dat andere mensen het storend zullen vinden...