Suuzer

'859509' door Suuzer '859509' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Romería de la Orotava

Suuzer

Nog een foto van de Romería in La Orotava. Wat een gezellige boel met al die mensen in traditionele klederdracht, muziek makend door de straten. Alles in een stoet van ossenkarren, mensen en ezels. Iedereen vrolijk (drinkend) en feestvierend. (wat de Romería is lees je bij mijn vorige foto)

'858626' door Suuzer '858626' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Romería de La Orotava

Suuzer

De Romería (processie) is en Katholieke viering. De optocht in la Orotava is ter ere van ‘San Isidro Labrador’ en van ‘Santa María de la Cabeza’ . Van oorsprong een bedevaart waarbij een Patroonheilige wordt meegedragen. De Romería van la Orotava schijnt de mooiste te zijn (er komen massa's mensen op af) Ik vond het in ieder geval heel bijzonder om mee te maken, 85 ossenkarren waar vanaf lokale producten worden uitgedeeld (achterop de karren werd vlees geroosterd) drank, aardappelen, eieren, het hele dorp in traditionele klederdracht (tot de baby's in kinderwagens aan toe), muziek in de straten en op de pleinen. Als je toevallig eens op Tenerife bent in juni zou ik zeker een kijkje gaan nemen!

'572248' door Suuzer '572248' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Playa De El Bollullo

Suuzer

Een van de mooiste stranden op het eiland Tenerife vind ik, Playa De El Bollullo (Bojujo). Het is er rustig, je komt er via een slecht begaanbaar slingerweggetje tussen de bananenplantages door, in het Noorden. (La Orotava). Er is een strandbarretje om iets te eten en drinken. (Er zijn nog 2 andere net zo prachtige stranden trouwens, moeilijk bereikbaar, daarom wel verlaten) Het strand van El Bollullo ligt in een inham, het landschap van het gebied is erg indrukwekkend. De stranden zijn van zwart zand, de zee is wild. Als je eenmaal op het strand bent, kun je genieten van de natuur, de zee en het zand in zijn puurste staat. De foto heb ik genomen vanaf een klein stukje strand daar, ik was de enige daar op dat moment, een doorkijkje tussen de rotsen en het opspattende water op Puerto de la Cruz. .

'565482' door Suuzer '565482' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Eeuwige lente...

Suuzer

Het lijkt hier wel lente in het Noorden van Tenerife... Er staat van alles in bloei en het wemelt van de Monarchvlinders op ons plekje... De Monarchvlinder is een bekende maar zeldzame vlinder uit Noord-Amerika. (Daar worden ze helaas met uitsterven bedreigd) Hij komt ook voor in de kustgebieden van de Canarische Eilanden (behalve Lanzarote) en wat populaties in het uiterste zuiden van Europa. Op de Canarische eilanden zijn ze in 1880 voor het eerst gezien. In Noord-Amerika vind je ze alleen ’s zomers; in de herfst trekken ze naar het zuiden om te overwinteren. De vlinder legt afstanden af tot 4500 kilometer! De monarchvlinder is een vrij grote vlinder. De totale lichaamslengte is ongeveer 5 centimeter en de spanwijdte bedraagt tot 10 centimeter.

'562734' door Suuzer '562734' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Parque Taoro

Suuzer

Het Taoro Park in Puerto de la Cruz is een bezoekje waard, het ligt tegen een helling en heeft wat watervalletjes, leuk, maar het mooiste is als je boven (als je vanaf beneden komt) komt, heb je vanaf een bar/ restaurant (waarvan ik de naam even niet meer weet) een prachtig uitzicht over Puerto de la Cruz. Bovenaan de trappen zit ook een bar en uitzichtpunt, ook al mooi, maar nog even een stukje doorlopen, en de parkeerplaats oversteken, daarvoor heb je nog de watertuin en een groot park, waar gezinnen in het gras zitten en relaxen en anderen juist actief aan het sporten zijn. De foto van een bloem met koolmees (die had ik hier niet verwacht). Foto's van het park zelf volgen nog.....

'562577' door Suuzer '562577' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Garachico 2

Suuzer

Bezoek Garachico Garachico is een prachtig klein stadje met zijn leuke geplaveide straatjes en veel mooie gebouwen, op een bijzonder ongerept deel van het eiland Tenerife. La Libertad, het hoofdplein is erg mooi met zijn prachtige kerken en oude klooster. De stad ligt onder groene heuvels aan de noordkust van Tenerife. Er zijn geen echte stranden, maar langs de rotsen zijn paden met open plekken om te zitten, erg leuk en anders! Er zijn natuurlijke zwembaden met zeewater tussen het vulkanisch gesteente. De zee zelf is niet zo geschikt om te zwemmen vanwege de gevaarlijke stromingen, maar deze baden zijn prima te doen! Op dit moment (augustus) houdt Garachico zijn festival van San Roque. De lokale bevolking gaat even terug in de tijd met ossenkarren en traditionele kleding. Bijzonder om mee te maken! (graag openen)

'561999' door Suuzer '561999' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Roque de Garachico

Suuzer

De plaats Garachico in het Noorden is een van de oudste dorpen van de Canarische Eilanden, hier bevond zich de eerste haven van Tenerife (in de vijftiende eeuw) Dit was een belangrijke uitvoerhaven van Malvasia wijnen en andere lokale producten die geëxporteerd werden naar Europa en de Verenigde Staten. In 1706 werd de oorspronkelijke hoofdstad bedolven onder lava tijdens een vulkaanuitbarsting. De haven werd verwoest. Alleen het Castillo de San Miguel heeft de uitbarsting "overleefd". Veel van de oude gebouwen zijn gerestaureerd. Het is erg leuk om een wandeling door het oude centrum met leuke verkeersvrije straatjes en mooie pleinen, en altijd met uitzicht op de Roque de Garachico. Ook leuk om een duik te nemen in de natuurlijke zwembaden!

'560784' door Suuzer '560784' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Ficus in El Jardín...

Suuzer

Een bezoek aan de Jardín Botánicoin Puerto de la Cruz is aan te bevelen. Een wandeling van 1,5 uur is voldoende voor een bezoek. De entree is maar 3,50 euro. De tuin is al in de 18e eeuw beplant en er zijn veel imposante oude bomen. De tuin is opgericht op verzoek van koning Charles III in 1788. Om er stekken te planten van tropische bomen die daar werden gekweekt en maakt nu deel uit van het instituut voor agrarisch onderzoek van alle Canarische eilanden. In de tuin staan vele soorten tropische planten uit de nevel-wouden van Latijns America en veel bomen, planten en bloemen uit verschillende werelddelen. Op de foto de imposante grote ficus macrophylla uit Australie, met veel steunpilaren, die de boom zelf laat groeien van boven naar beneden.

'560621' door Suuzer '560621' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Jardín Botánico

Suuzer

Deze foto maakte ik buiten de botanische tuin van Puerto de la Cruz, ik vind de bloem zelf heel bijzonder ( ondanks je ze daar best veel ziet ) Maar mijn tip is om toch de tuinen in te gaan, voor een paar euro kun je genieten van de weelderige tropische vegetatie. Het park is onderverdeeld in meerdere tuinen en parken met prachtige exotische planten en bomen. De planten zijn overgebracht vanuit de hele wereld. De geacclimatiseerde bomen zijn heel waardevol voor voor wetenschappers en studies omdat ze hier perfect overleven. De belangrijkste attractie in de botanische tuin is de ficus. Een enorme boom met vele vertakkingen en wortels die boven de grond uitsteken. ( foto's volgen nog )

'560580' door Suuzer '560580' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Het aantrekkelijke...

Suuzer

Hoe verder noordwaarts je trekt, hoe aantrekkelijker Tenerife wordt. Je hebt er het schitterende bergdorp Masca, dan verder het ruige Teno gebergte waar wandelaars en klimmers zich kunnen uitleven. Net boven Puerto de la Cruz ligt de prachtig groene Orotava vallei. En in het noord-oosten, boven La Laguna en Santa Cruz het mooie Anaga gebergte, met aan de voet ervan de woeste kusten van Taganana. Boven al deze prachtige natuur torent de hoogste vulkaan van Europa 'El Teide' uit. Vergeet het zuiden, ga naar het noorden! ;-)

'560542' door Suuzer '560542' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Surfen in Puerto

Suuzer

Om te surfen hoef je echt niet naar het zuiden van Tenerife, in Puerto de la Cruz kun je bij Surfschool La Marea aan het Martianez strand leren surfen, erg leuke afwisseling tussen de wandeltochten door! ( voor het thema, niet echt buiten de gebaande paden misschien, maar wel een super outdooractiviteit! )

'560524' door Suuzer '560524' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Mooie natuur!

Suuzer

Het noorden van Tenerife is qua natuur een stuk "groener" dan het droge zuiden van het eiland. Ik geniet altijd erg van tafereeltjes zoals deze... Vogels zoals deze en kolibries (volgens mij zijn die alleen niet op de canarische eilanden) en vleermuizen drinken graag uit de kelk van de Heliconia. Tevens bevruchten ze zo de plant. Het is een grote palmachtige waar ineens als verassing deze prachtige "vurige" bloemen uit groeien! Welke vogelsoort dit is, zou ik niet weten...iemand?

'558682' door Suuzer '558682' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

El plátano

Suuzer

Deze bananen, of eigenlijk plátano plantage kom je tegen als je Puerto de la Cruz uitloopt in Zuidelijke richting. Je maakt een mooie wandeling langs de kust tussen de plantages door, je komt er bijna niemand tegen, er is ook nog een mooi strandje te vinden... Hier op de Canarische eilanden gebruikt men de naam plátano net als in Zuid- Amerika. De plátano is zoeter en heeft meer smaak dan de banaan. De plátano werd al in de 7e eeuw verbouwd op de Canarische eilanden.

'558632' door Suuzer '558632' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Día de Canarias 2

Suuzer

Hier op het Plaza del Charco wordt de dag van de Canarische eilanden uitgebreid gevierd, er wordt muziek gemaakt en gedanst erg gezellig. Overal in de stad zie je mensen in klederdracht.Even terug in de tijd. Mooi om te zien!

'558608' door Suuzer '558608' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

El Día de Canarias

Suuzer

Muzikanten bereiden zich voorop een optreden. De Dag van de Canarische Eilanden op 30 Mei wordt gevierd op alle Canarische Eilanden. Op deze dag wordt het jubileum van de eerste zitting van het parlement van de Canarische eilanden in Santa Cruz, Tenerife herdacht (30 mei 1983) Op 10 augustus 1982, kregen de Canarische Eilanden in Spanje een autonome regering. De 'Día de Canarias' wordt met een uitgebreid programma van activiteiten gevierd, culturele, folkloristische en sportieve evenementen.

'558392' door Suuzer '558392' door Suuzer

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Vuurlibelle

Suuzer

Bij een watertje in Puerto de la Cruz zat deze prachtige knalrode vuurlibelle. Het is altijd leuk om naar deze insecten te kijken. Je moet ze snel vastleggen op de foto want ze zijn zo weer weg.....

'537230' door Suuzer '537230' door Suuzer

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Onderweg naar Lefka..

Suuzer

Ik vind ze altijd erg mooi, die grote olijfbomen. Op Kreta vindt je er miljoenen. Op Kreta groeien wel 2.000 verschillende soorten planten, het heeft een zeer grote verscheidenheid aan bloemen, planten en bomen, waarvan er vele nergens anders voorkomen. Naast olijfbomen zie je er ook veel sinaasappel-, mandarijn- en citroenbomen. Onderweg naar Lefka Ori (White Mountains), een bergketen in het zuidwesten op Kreta met 58 toppen hoger dan 2000 m. De hoogste top is de Pachnes berg (2453 m). Dit is een prachtig wandelgebied.

'537124' door Suuzer '537124' door Suuzer

Argentinië

Argentinië

De mate gaat rond...

Suuzer

Aan de grootste rivier van Argentinië, is het altijd gezellige druk. Dit is de rivier Paraná, in Paraná in de provincie Entre Rios, In de middag komen de lokals van alle kanten aanstromen. Ze plaatsen hun gestreepte klapstoeltjes op de boulevard, zitten in het gras aan het rivier strandje, in het park of langs de weg. Overal is wat te zien en beleven. Er word gesport, gegeten, gedronken, de mate gaat rond... In Argentinië (en Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië) wordt Yerba mate gedronken, het is een sociale bezigheid, de Yerba-kruiden worden in een drink-kop of kalebas overgoten met heet water en gedronken door een filterrietje ('bombilla'), iedereen drinkt uit dezelfde kop. Op de foto zie je dat in het voorste groepje mate gedronken wordt.

'536802' door Suuzer '536802' door Suuzer

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Waterfront vanaf het.

Suuzer

Op de foto (een scan) het Victoria & Alfred Waterfront of Kaapstads Waterfront. Genomen vanaf een Catamaran. De oorspronkelijke haven bestaat nu uit verbouwde hallen vol met restaurants en winkels. Deze plek is erg populair bij toeristen en ook de locals zelf komen er graag. En terecht, er zijn goede restaurantjes, terrasjes, optredens van o.a. jazzbandjes en zanggroepen. Je hebt hier ook een Aquarium met meer dan 300 soorten zeedieren, een Imax-theater, een openlucht theater en het Zuid-Afrika Maritiem Museum. Ook altijd leuk een Craft Market. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op Kaapstad. Robben Island ligt 12 kilometer uit de kust vanaf het Waterfront. Het eiland is het symbool van de strijd tegen Apartheid omdat hier de gevangenis heeft gestaan waar politieke gevangenen werden opgesloten. ( maar dat wisten jullie natuurlijk al ;-) )

'536742' door Suuzer '536742' door Suuzer

DuitslandRijnland-Palts

DuitslandRijnland-Palts

Mooie Moezel

Suuzer

Mijn ouders gaan vaak op reis met de caravan, heel Europa door en blijven wekenlang of maanden weg. Dit is een van hun favoriete plekjes. Wij zoeken ze dan op met de motor, tentje mee en blijven een paar nachten. (nu met de kleine zal dat niet meer gaan, dan wordt het toch de auto) Deze foto maakte ik in het plaatsje Ediger aan de Moezel (vanaf een paar rotsblokken in het water). Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen tussen de wijnvelden over de mooie paadjes. Door de leuke (wijn) dorpjes, met prachtige uitzichten op de wijngaarden en bossen, genietend van de stille plekjes en de prachtige natuur. (graag openen)

'536689' door Suuzer '536689' door Suuzer

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Groen deurtje

Suuzer

De letterlijke betekenis van Kreta of Kriti is krijt. Deze naam heeft het te danken aan dat de bodem van het eiland voor een groot deel uit krijt bestaat. Kreta is het grootste en populairste eiland van Griekenland. Het toerisme heeft er voor gezorgd dat veel dorpen uitgegroeid zijn tot enorme badplaatsen. Erg jammer natuurlijk, maar er zijn op Kreta echt nog heel veel mooie authentieke dorpjes te vinden die hun karakter hebben behouden. Die liggen voornamelijk aan de veel rustigere zuidkust van Kreta. Dit is in een van die dorpjes. De naam weet ik helaas niet meer..

'536597' door Suuzer '536597' door Suuzer

CubaHolguín

CubaHolguín

Uitzicht vanuit de...

Suuzer

Net opgestegen...en dan al dit uitzicht! Het werd alleen maar mooier, het oosten van Cuba is heel groen en bergachtig. Absoluut een bezoek waard. Vanuit de helikopter (zie vorige foto's) zie je de kust, het prachtige landschap met zijn rivieren en watervallen en kleine nederzettingen.

'536550' door Suuzer '536550' door Suuzer

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Tape en ijzerdraad...

Suuzer

Met de helikopter naar Baracoa en het Parque Nacional Alejandro de Humboldt. Geweldig! Terug in Nederland sprak ik bij toeval een helikopter piloot, die zei: WIL JE DAT NOOIT MEER DOEN! Deze helikopters, zeker in Cuba, zijn met een tekort aan onderdelen, net zo gerepareerd als de oldtimers die er rondrijden met tape en ijzerdraad. ( net voor vertrek viel overigens wel mijn armleuning eraf...:-)) De Mi-8 is een grote twin-turbine transporthelikopter, die ook ingezet kan worden als gevechtshelikopter. Het eerste prototype, vloog in juli 1961. Het was een geweldige vlucht, wat een prachtig landschap! Vanaf Holguin vlieg je naar Baracoa, omgeven door prachtige tropische vegetatie waar wel door 10 rivieren doorlopen. Baracoa is misschien wel de meest pittoreske plek van alle op Cuba. Het historische dorp ligt aan een mooie oester-vormige baai, Bahía de Miel, met de historische afgeplatte berg, El Yunque op de achtergrond. het Humboldt Nacional Park is een schitterend stuk natuur met prachtige watervallen. (Je er kunt inmiddels ook per auto komen trouwens ;-)) Prijs ongeveer 160 CUC (145 euro)

'536305' door Suuzer '536305' door Suuzer

CubaHolguín

CubaHolguín

Trip met de Russische

Suuzer

Dit is de helikopter die ons van Guardalavaca, Holguin naar het uiterste oosten van Cuba heeft gebracht. Het is een oud Russisch toestel waarmee vroeger militairen werden vervoerd. Er is plaats voor een stuk of 20 mensen. We vertrokken met 6 mensen. Best spannend toen het oude barrel opsteeg, maar eenmaal in de lucht was dit gevoel verdwenen en konden we genieten van een prachtig uitzicht. Op naar Baracoa en het Alejandro de Humboldt National Park! (geopend mooier)

Community updates


REISREPORTER OP DE COVER
14-01-2021 Bij de abonnees is hij inmiddels al op de mat gevallen: de nieuwste editie van Columbus Travel. En misschien herkenden sommigen van jullie het coverbeeld wel: het is de prachtige foto van Antwan, die hij schoot in Myanmar en die eerder al tot topfoto werd uitgeroepen. Antwan, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze foto en natuurlijk met de cover!

OOK IN EDITIE 96:
De vaste rubriek The Best of Columbus Community, met prachtige foto's van JoshuaX, Ellen69 en CDahlkamp. Columbus-editie 96 is verkrijgbaar via onze  webshop.

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN
30-12-2020 Op de valreep van 2020 wil ik jou graag namens het voltallige Columbus Travel-team hartelijk bedanken voor je enthousiaste deelname aan het mooiste online reizigersplatform van Nederland. Dit jaar was voor ons als gepassioneerde reizigers natuurlijk een bijzonder moeilijke tijd, en het was mooi om te zien dat leden de community bleven gebruiken om elkaar te inspireren en vooruit te kijken. Vooruitkijken blijven we ook vanuit de redactie doen, hoe lastig dit ook is in coronatijd. We willen dan ook graag van de gelegenheid gebruikmaken om je een korte update te geven over de community in 2021. Lees meer >

OPROEP
30-12-2020 Wat was voor jou dé reisbestemming van dit bizarre jaar? Ben je Nederland gaan (her)ontdekken of afgereisd naar bijzondere stukjes Europa, weg van de massa, toen we afgelopen zomer verantwoord de grens over konden? Deel je favoriete reisbestemming van 2020 via deze pagina. Foto’s zijn welkom! De beste vondsten verzamelen we voor een artikel over de beste reisbestemmingen van 2020. Meedoen kan t/m 7 januari 2021.

OOK IN EDITIE 95:
08-12-2020: De vaste rubriek The Best of Columbus Community. Dit keer geven communityleden tips over hoe je je dierenfoto's naar een hoger niveau kunt tillen en worden communityleden Henk Vanetië, Ina Wisse, Miranda Noomen en Jessi van Dijck  in het zonnetje gezet. Columbus-editie is ook verkrijgbaar via onze webshop.

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
04-12-2020 In december maak je wederom kans op fantastische prijzen door een mooie foto van jouw favoriete bos of boservaring in te sturen. Wat dacht je van wandelschoenen van Grisport en The North Face, rugzakken van Vaude en Kapten & Son, een winterjas van Regatta en natuurlijk weer een prachtig natuurhuisje in het bos?!  Zo doe je mee >

week 02 | Community-toppers

Ontvangstcomité - Dreamer666

Genieten van de zonsondergang. Foto: MarleenvM

1. Topfoto & -tip: Genieten van de zonsondergang door MarleenvM
2. Review: Bilbao, Spanje door Saskiahamminga
3. Communitylid van de week: Elleke
4. Nieuwkomer: StefaNiels on the road

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik