Stefanborkos

'1127597' door Stefanborkos '1127597' door Stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Drup - drup

Stefanborkos

Agadir Net boven de stad Agadir ligt een zeer mooi gebied, Hoog en toegankelijk bijna voor iedereen. Watertjes ontspringen hier in grote getale, En het is mooi om te zien hoe hier het water sijpelt. Voor een paar centen springen hier de locals vanaf een hoogte in een kleine poel, Griezelig is het want die plasjes zijn wel diep maar toch wel klein. Het is nog steeds echt een onontdekte streek, Met zijn dalen en zijn schaarse bevolking. Zeker eens de moeite waart. En dat water gaat naar hoeveelheid steeds maar door. Drup, drup in een poel.

'1127580' door Stefanborkos '1127580' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Heel gewoon

Stefanborkos

Dalyan - er boven in het grote meer Een dagje dobberen op dit grote meer, Een meer niet ver van Dalyan. Een dagje meer snuiven in zuivere lucht, Luchten die veranderen elke minuut. Een dagje varen op dit grote meer, Met zijn onbekende landschappen overal. Een dagje dit moois ervaren van lang geleden. En in de verte van een onontdekte oude opgraving. Een dagje vol zon en wolken, Maar toch dat maakt het super mooi. Een dagje vol met helder water, Als je wilt zwemmen is dat een must. Gewoon een dagje. Een dagje op een meer. Heel gewoon.

'1127551' door Stefanborkos '1127551' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Genieten

Stefanborkos

Dalyan - aan en op zee. Genieten van de zee met zijn heldere water, Dat is hier zeker geen enkel gemis. Genieten van de zon met zijn blauwe hemel, Dat is hier zeker totaal niet mis. Genieten op je bootje of aan een strand, Dat zijn hier dingen wat je zeker moet doen. Genieten van het landschap al om je heen, Dat zijn hier de kusten en verrassend veel. Een plekje onder de zon. Genieten.

'1127518' door Stefanborkos '1127518' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Even

Stefanborkos

Dalyan - Turtle beach. En toen was het even druk, Maar wel voor een korte tijd. En toen was het strand even gevuld, Met gezinnen en anders met de komst van een boot. En toen waren de vele bedjes even bevolkt, Niet veel maar het was nog echt te doen. En toen verdwenen de meesten weer naar de boot, De tijd is kort dus bruinbakken heeft hier geen zin. En toen was het even druk. Even.

'1127479' door Stefanborkos '1127479' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Het einde naar zee

Stefanborkos

Dalyan - Turtle beach. Ik weet velen vinden dit een gevoel van veelheid, Veelheid van mensen om je heen. Ik weet anderen vinden net als ik dit is een schoonheid, Een schoonheid van onze natuur om hier even te zijn. Ik weet dat de meesten voor enkele uren dit prachtige gebied aangaan, Met de boot hier zoals zovelen en de verwachtingen zijn groot. Ik weet dat ook velen hier alleen willen zonnen en zwemmen, Maar helaas daar is voor hen die tijdslimiet veel te kort. Ik weet dat hier de rivier ten einde het land verlaat, In zijn eindigheid op het einde naar die blauwe zee. Ik weet dit is het einde zonder opsmuk. Het einde van een rivier naar zee.

'1127452' door Stefanborkos '1127452' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Ook die distel

Stefanborkos

Dlyan - Iztuzu strand Een foto met weinig woorden, Dat kan soms ook. Een beeld met weinig dingen, En tot in de verte geen mens te zien. Een plaatje van enkel een distel, Op een totaal verlaten strand. En zelfs alles is dan mooi, In alle eenzaamheid. Ook die distel.

'1127398' door Stefanborkos '1127398' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Oliander overal

Stefanborkos

Dalyan - Iztuzu strand. Het is een magische plek vol met natuur, Achter het strand met zijn kleine binnenmeer. Het is een plek vol met natuur omgeven door groene bergen, En wie van de wilde Oliander zal houden is dit zeker een must. Aan alle kanten staan zij zeker in bloei welriekend, Met zijn vele roze paarse kleuren overal. Een plek om lief te hebben en ver weg van een onbelangrijk toeristisch mens, Want die zoeken het bekende en bekorende van deze o zo mooie streek. Alleen dit kan mij bekoren met zijn kostbare mooie strand, Een strand voor niet velen waarvoor diegene de natuur zo is behouden. Voor mij en iedereen die hier van zal houden onder het naalden groen. Oliander overal.

'1127386' door Stefanborkos '1127386' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Alleen in de natuur

Stefanborkos

Dalyan - Iztuzu strand. Als je toch eens gekozen hebt om hier eens te komen, Dan raad ik echt dit bijzondere strand aan. Als je dan toch net als ik een natuurhebber bent, Dan is dit gebied zeker interessant om eens te bewandelen. Als je dan toch de natuur en alles er om heen graag zou willen voelen, Dan is het hier echt je moment van kijken en horen. Als je dan toch die vlinders wil zien fladderen overal om je heen, Dan is dit echt jou gebied om te bezoeken. Als je dan toch dat sompige met zijn wilde fauna wilt ontdekken, Dan is dit de plek met zijn waterige beplanting zeker een must. Even ver weg van de nodige drukte. Even totaal alleen zijn. Alleen in de natuur.

'1127342' door Stefanborkos '1127342' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Op 2 manieren

Stefanborkos

Dalyan - Turtle beach. Er zijn 2 manieren om hier te komen. 1. Met de kleine boot vanaf Dalyan door de grote lagune met veel riet. 2. Met de dolmus vanuit Dalyan om heerlijk even te zwemmen naar het Iztuzu strand. 1. Turtle beach met zijn bekende plek aan de monding van de rivier, Voor een paar uurtjes met strandbedden overal zonder mens. 2. Iztuzu plaji aan de andere kant met de bus of gehuurde auto, Zolang je zou willen en met een opvangcentrum voor zieke schildpadden. 1. Links dat met die boot en geregeld op tijd en uur. 2. Ongedwongen met busje of eigen vervoer. Dit is links maar even mooi. Zoek dan het gene wat bij je past. Overweeg de 2 manieren. Of doe alle 2.

'1127316' door Stefanborkos '1127316' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Alles maar nooit...al

Stefanborkos

Dalyan - Iztuzu strand. Alles op dit strand straalt die geweldige rust uit, Dat alleen door de goede zorg om het behoud van de schildpadden te garanderen. Alles op dit strand straalt dus die leegte uit, Nagenoeg op 2 plekken na van aankomst en vertrek. Alles op dit strand is van nature zo gelukkig echt behouden, Hier dus bijna geen gillende kinderen of bruingebakken mensen. Alles op dit strand geeft een gevoel van eenzaamheid, Ook die eenzaamheid van gestorven riet. Alles maar nooit helemaal alleen in je uppie, Al is het het kabbelen van die grote zee. Alles maar nooit alleen.

'1127295' door Stefanborkos '1127295' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Bijzonder en o zo moo

Stefanborkos

Dalyan op naar het grote meer. Vanuit Dalyan op naar het grote meer, Op de rivier met zijn oude kusten van steen, beplanting en riet. Vanuit Dalyan door een heerlijk helder water, En overal is wel echt iets te zien. Vanuit Dalyan naar de modderbaden, Gelegen aan deze toch grote rivier. Vanuit Dalyan kan je dit reisje boeken, Heel simpel met een kleine boot. Vanuit Dalyan kan je deze verassingen bezoeken, En zeker die modderbaden zijn een onderdeel. Vanuit Dalyan ontdekken. Bijzonder en o zo mooi.

'1127253' door Stefanborkos '1127253' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Voor geiten alleen

Stefanborkos

Dalyan - Kounos (Kaunos) Even een plukje schaduw, Dat denkt hier echt iedereen. Even struinen door die oude resten, Van die verloren stad Kounos. Even ontdekken wat nog over is gebleven, En dat in alle stilte zonder enig mens. Even een stilstand onder een grote boom, Maar helaas geiten hadden hier al een plekje gevonden. Een schaduwrijk plekje. Voor geiten alleen.

'1127225' door Stefanborkos '1127225' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Spelevaren

Stefanborkos

Fethiye. Wat een schitterende kustlijn, Ook met zijn verschillende eilandjes. Wat is hier de zee toch super mooi, Vanaf de boot maar ook vanaf het land. Wat kun je hier toch echt genieten, Vooral op een overgoten zonnige dag. Wat kun je hier nog even vinden? Even leven als een god of godin. Wat kun je hier persoonlijk voelen? De zwoele bries van de wind in je haren en de zon op je gezicht. Wat o wat? Even spelevaren.

'1127190' door Stefanborkos '1127190' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Met veel blauw

Stefanborkos

Fethiye. Een dagje op zee wie wil dat nou niet, Lekker uitwaaien op een grote zeilboot. Een dagje in dat ruime blauwe sop vertoeven, En dan even stil liggen op een mooie plek aan de kust. Een dagje zomaar spelevaren, En soms plonsen in dat heldere nat. Een dagje met veel blauw.

'1127164' door Stefanborkos '1127164' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Dit mooie

Stefanborkos

Dalyan Vanuit Dalyan kan je gaan varen op dat grote binnenmeer, Een echte ervaring op zich. Vanuit Dalyan kan je hier ook de modderbaden bezoeken, Een optie om geweldig te lachen want je ziet er niet uit. Vanuit Dalyan naar het noorden kan je tevens plonsen in dit grote meer, Met een uitzicht op verre wazige bergen in het blauw. Vanuit Dalyan is zo veel te doen wat je zou willen, Echter de tijd van verblijf is zoals weer gewoonlijk te kort. Dus wensen blijven bestaan. Wensen met vele gedachten. Gedachten van hoe zou ik het anders doen. Doen op een ander moment. Wensen blijven bestaan dat is het mooie. Van al dat moois wat je dan ook hebt gezien. Van dit mooie.

'1127137' door Stefanborkos '1127137' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Gelukkig maar

Stefanborkos

Dalyan - in de lagune De Dalyan rivier kronkelt zich langzaam door de lagune, Een natuur monument op zich. Deze rivier kent hier ook een dergelijke doorvaart, Dit om het bestand van vissen te behouden. Langzaam en bijna fluisterend gaan we hier doorheen, Bemand en beschut in dit bijzondere gebied. Op naar de zee met zijn beschermde gele strand, Met zijn leegte aan mensen en zijn prachtige natuurschoon. Dat is ook Dalyan. Gelukkig maar.

'1127091' door Stefanborkos '1127091' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Hoe mooi

Stefanborkos

Dalyan - Kounos (Kaunos) Hoe mooi is dit, Een oude verlaten stad totaal in puin. Hoe mooi is dat, Om die oude resten van een theater te zien. Hoe mooi is het nog, Na de laatste verwoesting van een aardbeving vele eeuwen geleden. Hoe mooi blijft het toch, In de laagte en dan ver omhoog, Over grote liggende stenen en trappen, Die er gelukkig nog zijn in overvloed, En heerlijk even mijmeren over het verleden in volle zonneschijn. Hoe mooi even wegdromen, En geluiden bedenken wat er hier heeft afgespeeld in vreugde en verdriet. Hoe mooi deze eens zeer belangrijke havenstad, Eens vol handel en aangevallen door vele volkeren, Maar na die aardbeving heeft het nooit meer kunnen bestaan. Hoe mooi dit oude verleden. Hoe mooi.

'1127066' door Stefanborkos '1127066' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Als het weer mag en..

Stefanborkos

Dalyan - Kounos (Kaunos) Een verlaten landschap, Een landschap van oude resten. Een mooi landschap, Van wel de oude stad Kounos. Een mooi uitzicht, Vanuit het oude theater. Een mooie omgeving, Met die lagune aan je voeten. Een lagune met helder water, Brak van zout en zoet met veel riet. Een mooie kuststrook, Dat is het hier zeker of niet. Dalyan een pareltje, Als het weer mag en kan.

'1127031' door Stefanborkos '1127031' door Stefanborkos

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Het eerste geel

Stefanborkos

Hardenberg Het eerste geel steekt zijn kop op, De eerste kleur in het nieuwe gras. Het eerste geel van deze lente, Met bossen bloeiend op een wal. Het eerste geel in de nog koude dagen, Geeft toch iets vreugde van wij zijn er weer. Het eerste geel van een wild gewas.

'1126983' door Stefanborkos '1126983' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Zoveel blauw

Stefanborkos

Dalyan - Kounos (Kaunos) Het is prachtig om hier een halve dag rond te struinen, En hier fluistert het verleden in je oor. Het is echt hier prachtig om door die stenen te huppelen, Verrassend en verspreid liggen ze door elkaar. Het is hier echt nog rustig zonder schreeuwend publiek, Men zegt je zou zelfs een speld horen vallen. Het is hier echt nog een plek om goed te ontdekken, Heel vaak alleen met die stilte om je heen. Het is nu een plek van de vele land schildpadjes en nieuwe begroeiing, Zo ook deze mooie blauwe stekelige distel als grote plant. Een aangename ontdekking. Zoveel blauw.

'1126957' door Stefanborkos '1126957' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Een oude poort

Stefanborkos

Dalyan - Kounos.(Kaunos) Ik weet dat elke foto die hier geplaatst wordt, Een sterke herinnering van de persoon in kwestie is. Ik weet dat zoiets dergelijks met zorg geschoten is, Maar het blijft een sterke herinnering aan het vroeger. Ik weet dat elke plaats, landschap, beeld of mens, Nadien verschillende emoties bij je oproept. Ik weet dat vele van deze plaatjes zomaar komen op je pad, Het pad van dichtbij huis of in de verte waar dan ook. Ik weet niet alles kan mij boeien en dat hoeft ook niet, Soms is een mooie bloem veel mooier dan een paleis. Ik weet dat vergane steden nu een rommel zijn van oude stenen, Maar het daarin verdiepen is o zo mooi. Ik weet dat restauraties enkel nodig zijn om je er iets van voor te stellen, Zoals deze oude poort met een geheel nieuw opgesteld door een ontbrekend deel. Juist dat ontbrekende deel moet je vinden al is het echt niet zo mooi. Zoals dit. Zomaar een schot naar die verte. Maar toch even een oude poort.

'1126935' door Stefanborkos '1126935' door Stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Deze oudheid

Stefanborkos

Dalyan - de antieke stad Kounos.(Kaunos) Het was even een hele klus om er te komen, Een klus van hoe kom ik over de rivier en hoe dan verder. Over die rivier was echter niet zo moeilijk, Een oude man nam ons gewoon mee op zijn boot. Hoe dan verder een ander verhaal met de benenwagen, Maar gelukkig onderweg en ver omhoog zie je dan ook veel moois. Aangekomen bij de ingang van toch die verlaten stad hoog op een berg, Zie je in de diepte richting Dalyan een dal met een grote groene tuin met veel gewas. Kounos zelf is een totaal verwoeste stad door het gevolg van vele gebeurtenissen, Deze eens zo grote stad gelegen aan zee was vroeger een handelshaven met al zijn rijkdom daardoor. De overgebleven resten vertellen een verhaal van oorlogen, plunderingen en noem maar op. Aardbevingen vervolgden de rest van zijn roemrijke bestaan van dat oude luister. Het is nu dus oude paden (wegen) volgen tot aan de oude haven, Vaak hink stap sprong over die oude resten en dakpannen liggen er nog overal. Het was even genieten op deze plek in de warmte zo heet maar ondanks dat. Toch een aanrader om het eens te bekijken in alle rust en dat is het hier zeker. Een aanrader voor geschiedenis op deze bijzondere oude plek. Waar eens de mensheid leefde in zijn roerige tijd. Waar nu ik wandelde door en over de brokstukken met zijn verhaal soms geschreven. Het verhaal van deze oudheid.

'1126911' door Stefanborkos '1126911' door Stefanborkos

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Schaduwen

Stefanborkos

Lesbos - op weg naar Sigri. Al kronkelend vervolgden wij onze weg, Een weg wel smal en geen mens te zien. Al wonderlijk volgden ook deze wolken, En elke liet een spoor van donkerheid zien. Elke stop had deze glijdende schimmen, Even donker en dan weer licht. Schaduwen.

'1126867' door Stefanborkos '1126867' door Stefanborkos

GriekenlandLesbos

GriekenlandLesbos

Onder die witte wolke

Stefanborkos

Lesbos - op weg naar Sigri. Het was een toch zeer zonnige dag, Een dag met toch veel hoge witte bewolking. Dus schaduwen bijna overal. Het was een dag van vele ontdekkingen, Ontdekkingen van vooral mooie natuurschoon. Dus natuurschoon bijna overal. Het was vooral een zeer vredige dag, Een dag met vaak die zee ver in de verte. Dus die verte bijna overal. Het was een dag vol met land, natuur en zee, Die zee met het blauwe lokt bijna overal. Dus die blauwe zee bijna overal. Het was een dag met weinig tegenstellingen, Want waar wij ook waren was het bijna overal zo mooi. Zo mooi om hier de stilte te horen. Zo mooi onder die witte wolken.

Community updates

DIT IS DE NIEUWE COLUMBUS!

01-04-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 98! In deze nieuwste editie gaan we op safari in Europa en duiken we in het avontuur op Raja Ampat in Indonesië, op Malta en in Iran. We roadtrippen langs de Engelse zuidkust en vinden het geluk in Bhutan. En dat is nog lang niet alles ... 

DE COLUMBUS TRAVEL AWARDS GAAN VAN START!

04-03-2021 Het is weer zover: de jaarlijkse Columbus Travel Awards gaan van start! Dit jaar gaan we op zoek naar de meest duurzame reisorganisaties, start-ups, socialmedia-influencers en reishelden. Nomineer alvast jouw favoriet(en)!

Dit jaar zullen we de Community-fotowedstrijd lostrekken van de Travel Awards. We willen jullie langer de tijd geven en een eigen wedstrijd voor jullie creëren. Deze zal in april van start gaan: meer informatie volgt spoedig! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 14 | Community-toppers


Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan. Foto: Ameerakker
1. Topfoto & -tip: Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan door Ameerakker
2. Review: Graubünden door Henneke
3. Communitylid van de week: Travelbag
4. Nieuwkomer: Clicks_by_irene

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Welke plek is Wereldwonderwaardig, maar nog niet platgetreden? In onze nieuwe fotowedstrijd gaan we op zoek naar 7 Nieuwe duurzame Wereldwonderen. We dagen je dus uit jouw bijzondere ontdekkingen met ons te delen! De hoofdprijs is een reportagereis voor Columbus Travel naar een van deze duurzame Wereldwonderen. Stuur jouw Wereldwonder-fototip in!

Mis jij het reizen ook zo enorm? En kun je niet wachten om weer quality time te besteden met de mensen die je liefhebt? Deel jouw mooiste reisherinnering die je graag opnieuw zou beleven en wie weet wordt jouw wens wel waargemaakt. Elke maand belonen we het leukste verzoek met een avontuurlijk weekendje weg, waaronder een overnachting in een Natuurhuisje in Nederland. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik