Sharon81

'322235' door Sharon81 '322235' door Sharon81

MexicoYucatan - Chichen Itza

MexicoYucatan - Chichen Itza

Aantrekkelijke bessen

Sharon81

Dit - in Midden-Amerika veel geziene vogeltje - deed zich flink tegoed aan deze tros bessen. Tegen het blauw van de lucht staken de kleuren van de bessen en de vogel mooi af. Als iemand de naam van deze vogel(soort) weet dan hoor ik dat graag.

'322218' door Sharon81 '322218' door Sharon81

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Pelikaan in vlucht

Sharon81

Op Isla Holbox tref je grote groepen Pelikanen aan. Het is prachtig om te zien hoe ze vlak over het water scheren en naar vis duiken.

'309696' door Sharon81 '309696' door Sharon81

ZambiaLuangwa NP Zuid

ZambiaLuangwa NP Zuid

Wilde hond

Sharon81

Wat een geluk hadden we in South Luangwa. Daar troffen we - nog net voor zonsondergang - deze wilde honden die eerder op de dag hun buik vol hadden gegeten (toen hadden we al een glimp van ze opgevangen). Normaal zie je de wilde honden niet snel in de nationaal parken; je moet echt geluk hebben. Deze dieren zijn met uitsterven bedreigd (er zijn er nog maar zo'n 4.000 over de hele wereld). Ze zijn uitstekende jagers maar helaas ook erg vatbaar voor ziektes (zoals Rabiës) en bovendien komen ze vaak terecht in vallen van boeren en stropers. Zonde, het zijn prachtige dieren om te zien.

'309676' door Sharon81 '309676' door Sharon81

MalawiZuid Malawi

MalawiZuid Malawi

Matching hoofddeksels

Sharon81

Tijdens onze reis hielden we een korte break in een klein dorpje waarbij wij uiteindelijk een bezienswaardigheid werden voor de hele gemeenschap daar. Deze twee heren waren zeer onder de indruk van onze camera's en wilden graag op de foto. Fotogeniek waren ze ook nog eens, zo met hun matching hoofddeksels...

'300254' door Sharon81 '300254' door Sharon81

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Roodsnaveltok

Sharon81

De roodsnaveltok is een ondersoort van de Neushorenvogels. Het zijn prachtige maar ook zeer nieuwsgierige dieren. Opvallend is dat ze al het vocht wat ze nodig hebben uit hun voedsel halen (voornamelijk grote insecten). Wat ik ook bijzonder vind is dat ze hun nest helemaal dichtmetselen met modder e.d. totdat er een smalle spleet overblijft. Hierdoor voert het mannetje het vrouwtje in de tijd dat ze op het nest zit en blijven de eieren veilig voor roofdieren. Zodra het eerste jong uit het nest kan, wordt door deze door de ouders weer dichtgemetseld zoals voorheen en worden de rest van de jongen door de spleet gevoerd. Dit blijft zo doorgaan totdat alle jongen het nest verlaten.

'294654' door Sharon81 '294654' door Sharon81

MalawiLiwonde NP

MalawiLiwonde NP

Voor de lekkerste...b

Sharon81

... moest deze olifant het water in. In het waterrijke Liwonde National Park tref je een grote populatie olifanten aan. Sommige kuddes zijn behoorlijk agressief. Een deel van de populatie is namelijk afkomstig uit Mozambique waar ze ten tijde van de burgeroorlog een oorlogstrauma hebben opgelopen (door de stroperij). Afstand houden is dus erg belangrijk, maar ook van een afstandje kun je ze gelukkig goed bewonderen.

'289330' door Sharon81 '289330' door Sharon81

MalawiLake Malawi

MalawiLake Malawi

Onbetaalbaar...

Sharon81

Deze twee schattige kindjes heb ik in Chembe Village aan het meer van Malawi gefotografeerd. De moeders keken eerst wat argwanend toe, maar toen ik met gebarentaal uitlegde dat ik hun kinderen graag wilde fotograferen stemden ze in. Ze waren zeer tevreden met het resultaat. En geld voor de foto? Dat deed er niet toe. Alleen dit plaatje gezien te hebben was voor hen voldoende. En de prijs van hun warme glimlach was voor ons onbetaalbaar...

'286874' door Sharon81 '286874' door Sharon81

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

De grote oversteek

Sharon81

Net toen wij vlakbij de poort van het Krugerpark waren, zagen wij ineens deze olifanten de rivier oversteken. Een prachtig gezicht, zo in het late avondlicht. De kleine volgde zijn moeder op de voet en kon nog net het hoofd boven water houden. Een gevaarlijke tocht, want de rivier zat vol met krokodillen... Gelukkig hebben ze de oever gehaald!

'285213' door Sharon81 '285213' door Sharon81

MalawiZuid Malawi

MalawiZuid Malawi

Samen aan de wandel

Sharon81

In een klein dorpje in Zuid Malawi zag ik deze moeder lopen met haar twee kinderen. Ik had het geluk dat deze dame net even omkeek waardoor het licht mooi op haar gezicht viel. De oudste van de twee kinderen liep keurig aan de hand van moeder mee en tilde tegelijk een stuk stof van de rok op zodat deze niet vies werd. De jongste bekeek alles vanaf moeders rug.

'284840' door Sharon81 '284840' door Sharon81

IndonesiëBali

IndonesiëBali

In alle rust...geniet

Sharon81

Dit meisje zat heerlijk te genieten van de warme waterstralen in één van de zwavelbaden van Air Panas Banjar (omgeving Lovina). Hier komen veel Balinezen. Het kost bijna niets en is zeker een bezoekje waard. De baden liggen in een prachtige tropische omgeving en er is veel te zien. Bovendien is het ook niet vervelend om zelf een zwavelbad te moeten nemen (afgezien van de geur dan...).

'284838' door Sharon81 '284838' door Sharon81

ThailandOostkust Thailand

ThailandOostkust Thailand

Koh Tao bij eb

Sharon81

Deze opname heb ik gemaakt in het zuiden van Koh Tao (ook wel Schildpadeiland genoemd) in de Golf van Thailand. Het was eb en je kon heel ver de prachtige baai in lopen. Koh Tao is één van de mooiste eilanden waar ik ooit geweest ben. Het is er nog authentiek (je wordt er nog niet overspoeld door toeristen zoals op Koh Samui en Koh Phagnan) en de natuur en de baaien zijn werkelijk prachtig!

'284802' door Sharon81 '284802' door Sharon81

MalawiZuid Malawi

MalawiZuid Malawi

Om het hoekje...

Sharon81

Deze jongen kijkt nog net om het hoekje van een baksteenbakkerij. Deze zie je veel in Malawi. De bakstenen zitten onder een laag modder waarna men het vuur in de uitsparing onderin gaat opstoken. Het branden duurt ongeveer een dag. Daarna blijft de stapel enkele dagen zo staan om af te koelen. Als men de stenen gaat gebruiken, wordt de modder er weer afgebikt.

'284524' door Sharon81 '284524' door Sharon81

MalawiLake Malawi

MalawiLake Malawi

Zonsondergang aan het

Sharon81

Deze foto staat voor mij symbool voor de warme sfeer die er heerst aan het meer van Malawi. De warme gloed van de zonsondergang, het strandsfeertje en de vrolijke mensen. Op de foto is goed te zien dat men graag 's avonds een potje gaat volleyballen op het strand (het liefst samen met toeristen) en dat kinderen graag hun muzikale kwaliteiten ten gehore brengen (als spelen ze wel 10x achter elkaar "Who let the dogs out"...)

'284512' door Sharon81 '284512' door Sharon81

MalawiLake Malawi

MalawiLake Malawi

Trots op de waterput

Sharon81

Deze kids waren aan het spelen bij de waterput. Toen ze in de gaten kregen dat ik ze fotografeerde gingen ze snel 'poseren' bij de put. En terecht dat ze hier trots op zijn, want -zoals ik al in mijn tip over het Chembe Village Community Centre beschreef- worden deze putten gevuld met water uit Lake Malawi. Voordat het uit "de kraan" komt wordt het eerst nog gefilterd.

'476600' door Sharon81 '476600' door Sharon81

MalawiLake Malawi

MalawiLake Malawi

Chembe Village...Comm

Sharon81

Tijdens onze reizen bezoeken wij graag lokale projecten waar wij ook wat voor willen doen. Een initiatief dat wij in Malawi hebben bezocht is het Chembe Village Community Project. Een geweldig initiatief waar twee Amerikaanse Antropologen zich met hart en ziel voor inzetten. Onlangs is er een Community Project Centre gebouwd waarbij het motto is de lokale bewoners zoveel mogelijk te leren over persoonlijke hygiëne, gezondheid, scholing, werk en voeding. Zo waren wij erg onder de indruk van: - Het voorlichtingsprogramma over Malaria. Met eenvoudige tekeningen laten ze zien wat de Malariamug doet en ook proberen ze muskietennetten te verstrekken aan de inwoners (hier is nog veel werk in te verrichten omdat de meesten het gebruiken voor de visvangst!). - Het waterproject waarbij waterputten in het dorp zijn geplaatst die water uit het meer van Malawi pompen en het met speciale filters zuiveren. Heel innovatief in Malawi. - Het afvalinzamelingsproject. De inwoners kunnen hun (zwerf)afval ruilen tegen een stuk zeep. - Het thuiszorg project voor mensen met HIV/AIDS. - De opvang van weeskinderen en het verzorgen van maaltijden en medische zorg voor weeskinderen (buiten de opvang). - Het verstrekken van voedsel in de kritieke maanden wanneer de oogste begint op te raken. etc. Cruciaal is dat deze organisatie verder kijkt dan alleen 'het verstrekken van...' Ze leren de bevolking het zelf te doen. En dat is waar het toch allemaal om draait? Mocht je hier ooit eens in de buurt zijn: je kunt zelfs vrijwilliger worden voor één dag! Zie voor meer info: www.chembeprojects.org

'284343' door Sharon81 '284343' door Sharon81

ZambiaLuangwa NP Zuid

ZambiaLuangwa NP Zuid

Duo Grawshay zebra's

Sharon81

De Grawshay zebra is een ondersoort van de veel voorkomende Burchell's zebra. Het verschil is dat de Grawshay geen bruine schaduwstrepen heeft. Ook lopen de strepen geheel door onder de buik en in kleine ringen naar de hoeven. De Grawshay zebra is alleen te zien in het noordoosten van Zambia en komt nergens anders ter wereld voor. Er is verder heel weinig bekend over deze ondersoort. Ik ben dan ook blij dat ik dit duo zo mooi in het avondlicht heb kunnen fotograferen.

'284296' door Sharon81 '284296' door Sharon81

MalawiLake Malawi

MalawiLake Malawi

Vissen vangen

Sharon81

De lokale vissers weten vliegensvlug met hun handen de mooie Cyclidevisjes uit het heldere water van Lake Malawi te vangen. Op het moment dat ik deze foto maakte had een visser er net eentje te pakken. Deze bijzondere vissen (bij ons veel gezien in Aquaria) hebben de meest prachtige kleuren. Het is ook mogelijk om in Lake Malawi te snorkelen - zodat je ze onder water van dichtbij kan bekijken - maar vanwege de Bilharzia is dit op eigen risico.

'284078' door Sharon81 '284078' door Sharon81

MalawiLake Malawi

MalawiLake Malawi

(Af)wassen in het mee

Sharon81

Het meer van Malawi beslaat een groot deel van de republiek Malawi. Het leven van deze inwoners uit Chembe speelt zich vooral af op en rond dit meer. Het drinkwater en vis komen uit het meer, ze wassen zichzelf met water uit het meer, ze doen er de afwas... en in sommige gevallen poetsen ze er zelfs hun tanden (zie de tandenborstel die rechtop staat in het zand). Lokale hulpverleningsorganisaties proberen de locals bewust te maken van de Bilharzia die in het meer voorkomt en hebben er nu voor gezorgd dat er waterputten zijn met speciale filters. Ook geven ze voorlichting aan de inwoners om vooral niet de vissen te vangen die de zoetwaterslakken met de Bilharzia parasiet als voedingsbron hebben.

'284010' door Sharon81 '284010' door Sharon81

MozambiqueTofo

MozambiqueTofo

Strandwandeling

Sharon81

Praia do Tofo is een heerlijk relaxte plek aan de kust van Mozambique. Toeristen komen hier vooral voor het snorkelen en duiken met walvishaaien. Praia do Tofo is een echte bestemming voor backpackers. De mix van verschillende nationaliteiten zorgt voor een leuke sfeer. Maar ook de lokale bewoners zijn erg vriendelijk en maken het prachtigste handwerk. Een wandeling door het 'dorp' is een hele onderneming omdat het helemaal langs de kustlijn doorloopt. Via het strand is korter zoals ook deze "locals" gedacht moeten hebben...

'283540' door Sharon81 '283540' door Sharon81

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Jut en Jul

Sharon81

Een merkwaardig stel, deze glansspreeuw en dit vinkje. Ze zaten pal naast elkaar rustig te wachten totdat ze iets van een lunch konden meepikken... Gefotografeerd bij Lower Sabie.

'283380' door Sharon81 '283380' door Sharon81

MalawiLake Malawi

MalawiLake Malawi

Bekijken van een...af

Sharon81

Het is zoals het is: kinderen onder het stof, met loopneuzen en gescheurde kleding. Velen zijn wees en leven op één maaltijd per dag. Wat is er dan mooier als je tijdens je reis de tijd hebt om een potje met ze te voetballen (vaak met zelfgemaakte bal) of te "elastieken" met aan elkaar geknoopte stukjes plastic. In een onbewaakt ogenblik wist ik dit kindje - dat het gebeuren veilig van een afstandje zat te bekijken - vast te leggen.

'282383' door Sharon81 '282383' door Sharon81

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Herfst op de...Holter

Sharon81

Tijdens een wandeling op de Holterberg (de Sallandse Heuvelrug) kwam ik deze sponszwam tegen. Hij stak mooi af tegen het frisse groen van het mos.

'282269' door Sharon81 '282269' door Sharon81

MalawiLiwonde NP

MalawiLiwonde NP

Waterbok

Sharon81

Liwonde N.P. is een uitstekend park om Waterbokken te spotten omdat dit park aan de Shire river ligt. Er zijn twee soorten Waterbokken in Afrika waarvan deze Ellipswaterbok er één is (te herkennen aan de ronde witte ring op zijn achterste). Het is een grote Antilopesoort die over het algemeen in kleine kuddes leeft. Persoonlijk vind ik het prachtige dieren om te zien!

'271496' door Sharon81 '271496' door Sharon81

MalawiLiwonde NP

MalawiLiwonde NP

Verstoppertje?

Sharon81

In Malawi word je altijd omgeven door kinderen, waar je ook bent. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat er veel weeskinderen zijn. Tijdens een tussenstop had deze jongen ons al snel in de gaten. Van een afstandje zat hij ons toe te lachen. Kwamen we dichterbij dan werd het ineens tijd om te verstoppen.. Zo'n boom in de buurt is dan toch wel handig...

Community-updates

EDITIE 104 | NATUURREIZEN & WILDLIFE-TIPS

01-11-2021 Columbus Travel editie 104 ligt vanaf vandaag in de winkels! Je wordt getrakteerd op de beste wildlifetips en we nemen je mee naar Costa Rica, het Zwarte Woud, Kenia en Roemenië to name a few. En ook in deze editie vind je traditiegetrouw de prachtigste communityfoto's, dit keer van AMeerakkerAGrotewalDeerikDreamer666
Ellen69 en Henk Vanetie. Bekijk de editie hier >

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

01-11-2021 Het maandthema van oktober - portretten - is afgesloten en de winnaar is bekend: gefeliciteerd Marco met je prachtige liefdesfoto uit Italië! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier!

WEEK 47 | COMMUNITY-TOPPERS


Hoe geraak je in Brooks Falls. Foto: Dreamer666
1. Topfoto & -tip: Hoe geraak je in Brooks Falls door Dreamer666
2. Review: Fiordland in Nieuw-Zeeland door Myrthe Levels
3. Communitylid van de week: Henk Vanetie
4. Nieuwkomer: Aylawilbrink

Doe mee aan onze fotowedstrijden

MAANDTHEMA: NATUURPARKEN TIJDENS CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van november is: natuurparken. Lees meer over de wedstrijd >

FOTOWEDSTRIJD: WIN DE SAFARIREIS VAN JE LEVEN!

Sifnos, Griekenland

Natuurliefhebbers: grijp je kans! Met je favoriete natuurfoto maak je dit najaar kans op een geheel verzorgde, luxe safarireis voor twee personen naar Greater Amboseli in Kenia. Doe mee >

DOE DE ISRAËL-QUIZ EN MAAK KANS OP GAVE PRIJZEN!

Sifnos, Griekenland

Van inspirerende steden tot Bijbelse landschappen en van Tel Aviv tot aan de Rode Zee: in Israël raak je nooit uitgekeken. Ontdek hoeveel jij weet van dit eeuwenoude land en sleep een van de drie te gekke reisprijzen in de wacht! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik