Ruudblok

'341301' door Ruudblok '341301' door Ruudblok

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Sint Urbanus als bake

Ruudblok

Alle vier de foto's zijn min of meer op dezelfde locatie genomen. Alleen het weer en tijd zijn anders en kijk een s hoe anders de sfeer en het beeld zijn. De Sint Urbanus kerk is mijn volgende onderwerp. Morgen starten we met de video opnamen van deze kerk die bijna door verval in de poel zou vallen. Het RK geloof en zijn gebouwen hebben het zwaar te verduren.

'341300' door Ruudblok '341300' door Ruudblok

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

De kleine wereld

Ruudblok

In de twee voorgaande foto's zien we deze steiger ook. Maar nu is de mist zo zwaar dat alleen de stijger zichtbaar is. Het is er dan heerlijk rustig want Schiphol is slechts 3 km van ons verwijderd en bij mist stijgen er geen vliegtuigen op

'341299' door Ruudblok '341299' door Ruudblok

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Amstelveense poel en.

Ruudblok

Op nieuw het kleine eiland in de Amstelveense poel maar nu als de mist opgetrokken is. Dan zien we in de verte de Sint Urbanus kerk als een baken opdoemen. Achter de kerk het dorp Bovenkerk waar ik opgroeide. Nu is Bovenkerk slechts een wijk in Amstelveen

'341298' door Ruudblok '341298' door Ruudblok

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Mist

Ruudblok

In de Amstelveense poel bevindt zich een klein eiland met deze mist was het nog net zichtbaar. mist maakt een kleine wereld en geeft het besloten karakter voor de feestdagen goed weer

'335911' door Ruudblok '335911' door Ruudblok

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Daar zit je dan

Ruudblok

In India heb je kasten. De kasten zijn opgebouwd in een ‘hiërarchie’. Een hiërarchie is een rangorde, dat wil zeggen, er is een verdeling van de laagste kaste tot en met de hoogste kaste. Iemand die niet tot een kaste behoort is een onaanraakbare De onaanraakbaren hebben bijna geen rechten in de samenleving en mogen de mensen in een kaste niet aanraken. In sommige gevallen mogen zelfs de schaduw van een onaanraakbare die van iemand uit een kaste elkaar niet raken. De onaanraakbare mag nooit een huis betreden van iemand in de kaste en zeker niet van dezelfde waterbron gebruik maken.

'335304' door Ruudblok '335304' door Ruudblok

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Uit de serie kinderen

Ruudblok

Bij mijn bezoeken aan Nepal is het mij opgevallen dat kinderen van 13 a 14 heel vaak heel liefdevol voor hun broertjes en zusjes zorgen. Hier heb ik een serie van gemaakt waar al meerdere foto's van geplaatst zijn.

'335134' door Ruudblok '335134' door Ruudblok

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Urquhart Castle

Ruudblok

Urquhart kasteel staat op een rotsachtige voorgebergte aan de noordelijke oever van Loch Ness. Het loch is 37 kilometer lang en op het breedste deel 1,6 kilometer breed. De grootste diepte van het meer is 226 meter. Loch Ness ligt in heuvelachtig terrein. Doordat vanaf deze heuvels doorlopend veen en turf in het meer terechtkomt, is het water erg troebel. Loch Ness is gelegen in het Great Glen (het grote dal), een dal dat ontstaan is omdat het de breuklijn is tussen twee aardplaten (die in tegengestelde richtingen aan elkaar bewegen) Zodra je daar staat moet je wel denken, "Dit moet gebouwd zijn om indringers tegen te houden die door het dal komen" Onderzoek toont aan dat hier 4000 jaar geleden al mensen waren in het nabijgelegen Corrimony is een begrafenis cairn daterend uit ongeveer 2000 voor Christus.

'334968' door Ruudblok '334968' door Ruudblok

Groot-BrittanniëEdinburgh

Groot-BrittanniëEdinburgh

Panorama Edinburgh

Ruudblok

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is Edinburgh Castle, dat is gebouwd op een vulkanische rots op de foto rechts boven. De binnenstad van Edinburgh bestaat uit Old Town en New Town. De Old Town bestaat uit een kasteel en een hoofdstraat met stegen in een visgraatpatroon. Deze hoofdstraat wordt de Royal Mile genoemd. De Royal Mile loopt van het kasteel naar Palace of Holyroodhouse en is voornamelijk voorzien van toeristische winkeltjes. Holyroodhouse is links te zien

'334941' door Ruudblok '334941' door Ruudblok

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Astraka Refuge

Ruudblok

Die avond waren mijn vrienden en ik de enige in de berghut op 1970 in het Pindos gebergte. Tijdens het eten zat ik naar buiten te kijken en zag de lucht in een snel tempo veranderen. Ik maakte mijn excuses en pakte mijn camera en rende naar buiten. Met een tevreden lach kwam ik terug zelden zie je zo iets moois.

'334874' door Ruudblok '334874' door Ruudblok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Rond om Pashupatinath

Ruudblok

Pashupatinath is de belangrijkste hindoetempel in Nepal en ligt aan de heilige Bagmati rivier. Rond de openbare crematie plaatsen scharrelen sadhoes, bedelaars en toeristen. Maar natuurlijk ook de mensen die afscheid komen nemen. Ook hier geld de regel de een zijn dood is de ander zijn brood.

'334873' door Ruudblok '334873' door Ruudblok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Leven en dood, dicht.

Ruudblok

Pashupatinath de openbare crematie plaats is een lokatie die velen willen zien maar niet naar uitkijken. Pashupatinath is de belangrijkste hindoetempel in Nepal en ligt aan de heilige Bagmati rivier. Aan de gaths (trappen om naar de rivier af te dalen) zijn plateaus gemaakt waar dagelijks crematies plaatsvinden. Crematies zijn hier namelijk niet hetzelfde als in het westen, waar men het lichaam in een kist buiten het zicht van de nabestaanden verbrand. Hier gaat het lijk zonder kist op de houtstapel en wordt in het zicht van de nabestaande verbrand.

'334781' door Ruudblok '334781' door Ruudblok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Rouwende man langs de

Ruudblok

In Nederland is een crematie een besloten aangelegenheid maar in Nepal is het openbaar. De dood hoort daar echt bij het leven en als je daar bent kun je dat ook echt ervaren. Het lijk van oma wordt eerst leifdevol met haar voeten in het water van de rivier gelegd daarna op de brandstapel. De verbranding duurt 2 a 2 1/2 uur daarna gaat het overgebleven hout en de menselijke as de rivier in. Nog geen 50 meter stroom afwaards spelen kinden in het water en wast hun moerder een pan af. Het hele leven en dood op een paar honderd vierkante meter.

'334772' door Ruudblok '334772' door Ruudblok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Bagmati rivier op een

Ruudblok

Deze foto is gemaakt aan de heilige Bagmati rivier op een plek waar dagelijks openbare crematies plaatsvinden. Nepal is het land waar veel dingen anders zijn. In Nederland is een crematie een besloten aangelegenheid maar hier is het openbaar. Ook de toerist kan er vrij ron lopen en foto's maken. Dit is iets dat vaak door mede toeristen als niet kies ervaren wordt.

'334653' door Ruudblok '334653' door Ruudblok

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Een droom trok aan mi

Ruudblok

Tijdens een boottocht op het meer van Lochness zag ik huisje liggen ik heb de foto genomen om de makelaar duidelijk te maken waar ik het over heb. Maar toen ramde de boot de aanleg stijger en werd ik wakker. Gelukkig heb ik de foto nog.

'334647' door Ruudblok '334647' door Ruudblok

CubaHavana

CubaHavana

Iets van de sfeer...p

Ruudblok

Deze foto laat iets van de sfeer van Cuba zien. Laat ik het zo zeggen voor de toerist een heerlijk eiland. Super veilig en aardige mensen . Weinig kunnen ontdekken van de nadelen van het systeem die er beslist moeten zijn. Het is een arm land met een bevolking die roeit met de riemen die het heeft. Er wordt bijna niets geïmporteerd dus is het ook een land zonder schulden. Het rijke buurland Amerika heeft een schuldenlast van 200.000 dollar per gezin. Bij een financiële crisis kan de Cubaan verder de Amerikaan niet. Is de Revolutie dan nog ergens goed voor geweest? Niet mijn woorden maar die van een Cubaan die ik gesproken heb.

'334466' door Ruudblok '334466' door Ruudblok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Zeg het met bloemen

Ruudblok

De foto is gemaakt dichtbij Pashupatinath de belangrijkste hindoetempel in Nepal en ligt aan de heilige Bagmati rivier. Aan de gaths (trappen om naar de rivier af te dalen) zijn plateaus gemaakt waar dagelijks crematies plaatsvinden. De Pashupatinath tempel is voor niet-hindoes niet toegankelijk, maar het zijn de crematies die vele bezoekers naar Pashupatinath trekken.

'334314' door Ruudblok '334314' door Ruudblok

CubaHavana

CubaHavana

Voor de liefhebber

Ruudblok

Zoals bekend heeft Cuba auto's van voor de revolutie Amerikaanse baken en auto's van het moment dat ze met Rusland vriendjes waren. De ons ook bekende Lada en Wolga. De Cubaanse automonteur moet werkelijk een kunstenaar zijn om al dit spul zonder recente onderdelen rijdend te houden. Maar voor de verzamelaar is het niets. Omdat nog maar weinig origineel is. Wat telt is dat het rijdt.

'334308' door Ruudblok '334308' door Ruudblok

CubaHavana

CubaHavana

Havaanse Schone

Ruudblok

Deze mooie vrouw / man zat er als Voodoo opperhoofd. Cuba heeft veer immigranten uit Afrika en een sterke vermenging van religie en culturen. Zij zat er duidelijk voor de toeristen die een plaatje voor RR wilde maken. Wie niet betaalde kreeg de middenvinger zoals op de foto en een Voodoo vloek. Wie durft dat risico te lopen?

'334192' door Ruudblok '334192' door Ruudblok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Heerlijk dat dampende

Ruudblok

Wat is het toch een heerlijke plek op de wereld Kathmandu. Je kijkt je ogen uit naar wat hier gewoon is. Voor mij was het niet de eerste keer maar opnieuw keek ik mijn ogen uit en bleef ik de ontspanner bedienen. Bijna geen enkele straat in Kathmandu heeft een naambordje. Dus ook met een stadsplattegrond ben je in de smalle straatjes van Kathmandu zo verdwaald. Als je grote afstanden in Kathmandu moet afleggen kun je het beste een taxi of tuk-tuk nemen.

'334190' door Ruudblok '334190' door Ruudblok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Klein tibet heeft een

Ruudblok

Bodnath Stupa De stupa (tempel) van Boudhanath (Bodnath) is ongeveer 500 jaar oud en oefent grote aantrekkingskracht uit op pelgrims en vluchtelingen uit Tibet. De Boudhanath Stupa is dan ook één van de belangrijkste religieuze plekken in Nepal en het is ook één van de grootste boeddhistische stupa's ter wereld. De stupa ligt op een mooi groot rond plein en wordt omgeven door een cirkelvormig dorpje, waarin vluchtelingen uit Tibet (voornamelijk monniken) een toevlucht hebben gevonden. Het gebied noemt men hier ook wel "little Tibet". De meeste van deze Tibetanen voorzien in hun levensonderhoud door het verkopen van souvenirs aan toeristen. Verder verkopen ze er tsampa, boter, thee en gebedskralen. De enorme witte koepel heeft een diameter van meer dan 100 meter en is 36 meter hoog.

'333913' door Ruudblok '333913' door Ruudblok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Kleurrijke vrouw op..

Ruudblok

Katmandu is vooral beroemd om haar schitterende antieke architectuur en vriendelijke en kleurrijke bevolking. Je kunt er dagen in ronddwalen zonder je èèn moment te vervelen. Op bijna elke straathoek van Kathmandu kun je je vergapen aan prachtige tempels, huizen met schitterende hout gesneden ramen of kleurrijke rituelen.

'333730' door Ruudblok '333730' door Ruudblok

Groot-BrittanniëEdinburgh

Groot-BrittanniëEdinburgh

Dit is het kasteel aa

Ruudblok

Aan het begin van de Royal Mile staat een kasteel. Toen ik deze foto maakte zag ik het als een symbool voor Schotland Historie, vechten kastelen en donkere luchten. In mijn oren klinkt de doedelzak en voor mij de soldaten die het Engelse leger aanvallen.

'333726' door Ruudblok '333726' door Ruudblok

Groot-BrittanniëEdinburgh

Groot-BrittanniëEdinburgh

Edinburgh in de avond

Ruudblok

In mijn leven ben ik een paar steden geweest waar de geschiedenis voor het oprapen lag. Dat is Jeruzalem, Rome en Edinburg. Dit is een foto van St Giles Cathedral, halverwege de Royal Mile. Dat het gebouw een kathedraal wordt genoemd is een beetje vreemd, omdat de kerk slechts voor korte tijd (in de 17e eeuw) de zetel van een bisschop was. En juist hier begon de Schotse protestant John Knox de Reformatie. St Giles’ wordt ook wel de ‘High Kirk’ genoemd. In 1385 brandde de oorspronkelijke kerk af, maar die werd al snel herbouwd. In de twee eeuwen daarna werden geregeld kapelletjes toegevoegd. Na de Reformatie veranderde er opnieuw veel. John Knox vestigde een school in de kerk en zelfs de brandweer vond er een onderkomen. In 1872 werd begonnen met de omvangrijke restauratie van de kerk. Dit gebeurde op initiatief van de Schotse uitgever William Chambers, die ook Lord Provost (zeg maar de burgemeester) was van Edinburgh.

'333647' door Ruudblok '333647' door Ruudblok

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Loch Ness

Ruudblok

Eind juli was ik in Schotland en als je daar bent ga je natuurlijk naar Loch Ness en hoop je het monster met eigen ogen te zien. Het is er werkelijk prachtig en het weer zat redelijk mee. Voor de foto's heb je natuurlijk wel een wolkje nodig anders gelooft een mens dat het Schotland is. Nou uiteindelijk weden we niet teleurgesteld tijdens een boot trip op het meer.

Community-updates

EDITIE 103 | 16 LEUKSTE GROENE STEDEN VAN EUROPA

17-09-2021 Columbus Travel editie 103 is uit! Niet alleen vind je hierin de leukste groene steden van Europa, maar ook weer een aantal geweldige communityfoto's van Canipel, Dreamer666, Yvoto-Travel, Ameerakker, Lsteentjes en Bjornsnelders. Gefeliciteerd alle zes!

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

02-09-2021 Het maandthema van augustus - landschappen - is afgesloten en de winnaar is bekend: gefeliciteerd Esthers met je prachtige foto van Mont Saint Michel! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier!

WEEK 37 | COMMUNITY-TOPPERS
De toppers van week 38 zullen maandag 27/9 bekend worden gemaakt.

Dikkopje op de lavendel CREDIT Agrotewal
Uitzicht op het Krka nationaal park. Foto: Antwan
1. Topfoto & -tip: Uitzicht op het Krka nationaal park door Antwan
2. Review: De Wadden door Ciska van Geer
3. Communitylid van de week: Deerik
4. Nieuwkomer: Gerda Vonk

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN SEPTEMBER: EILANDEN IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van september is: eilanden. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN OVERNACHTING OP DE WADDEN

Wat is het Wad voor jou? Deel je foto’s en video's van je favoriete plekken, wandelingen, dieren, (vakantie)huisjes, restaurants en andere parels in het Waddengebied. Elke maand geven we een Natuurhuisje op de Wadden cadeau aan de beste inzending. Doe mee >

DOE DE GRIEKENLAND-QUIZ EN WIN EEN REIS NAAR SIFNOS

Sifnos, Griekenland

Wie verder dan hotspots als Athene, Kreta of Santorini, ontdekt een Griekenland vol onontdekte eilandjes, pure schoonheid en ongerepte natuur. Ben jij een echte Griekenland-kenner? Doe de quiz en win een reis voor twee naar Sifnos, de parel van de Cycladen! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik