Ronderegt

'1092199' door Ronderegt '1092199' door Ronderegt

Zweden

Zweden

Vandrarhem Fjällbacka

Ronderegt

Fjällbacka staat internationaal bekend als het dorp aan de Zweedse westkust waar zich de verhalen van Camilla Läckberg afspelen. Het uitzicht van het oude gedeelte van het vissersdorpje karakteriseert zich door de kleurrijke houten huisjes, het rumoer van het levendige haventje en de 74 meter hoge, imposante en steile berg Vetteberget. Badholmens Vandrarhem ligt aan zee en biedt uitzicht over de Fjällbacka-archipel. U vindt er een hot tub, een sauna en een strand om de hoek. De kamers bevinden zich in een bijgebouw van Badholmens Vandrarhem en zijn eenvoudig ingericht. In het naastgelegen hoofdgebouw is een gedeelde keuken met een fornuis, een magnetron en koffie- en theefaciliteiten. Er zijn ook toiletten en douches. Buiten hebt u toegang tot een patio met een barbecue en zitgelegenheid, waar u kunt ontspannen en genieten van Fjällbacka.  De winkels, cafés en restaurants aan het Ingrid Bergman-plein liggen op korte loopafstand. Met uitzicht op de haven een geweldige locatie om te verblijven.

'1091488' door Ronderegt '1091488' door Ronderegt

Zweden

Zweden

Koffiestop of lunch i

Ronderegt

Ten zuiden van het Zweedse Arvika kun je weg 175 verlaten naar het dorp Klässbol met een goede locatie voor een koffie momentje of lunch bij Kaffekvarnen i Klässbol. Mooie Zweedse zaak met buitenterras aan een kleine rivier, de buren hebben in hun rode schuur een loppis ofwel zweedse 2e hands winkel met ruim assortiment. Verder staat Klässbol bekend om zijn linnenweverij laat je verbazen in de winkel aan de Damastvägen 5.

'1035988' door Ronderegt '1035988' door Ronderegt

Zweden

Zweden

Veranderend licht in.

Ronderegt

De meer dan 400 km lange Kungsleden, die zich uitstrekt tussen Hemavan en Abisko in Lapland, werd al aan het einde van de 19e eeuw aangelegd. Dit historische pad geldt als een van de mooiste wandelroutes, zowel in de zomer als  in de winter. Je hebt in het laatste geval dan wel ski’s nodig. Je wandelt door een adembenemend mooi alpine landschap, tussen bergweides vol bloemen, glinsterende gletsjers, sprankelende beekjes, donkere kloven en de mooiste bossen van Zweden. 

'1033448' door Ronderegt '1033448' door Ronderegt

Zweden

Zweden

Spiegeling

Ronderegt

Töcksfors is een plaats in de gemeente Årjäng in het landschap Värmland in Zweden en ligt in de buurt van de europese weg 18 op een afstand van ongeveer 5 kilometer van de Noorse grens. Het stadje heeft enkele restaurants en sinds kort een megagroot winkelcentrum maar indrukwekkender is de natuur in de omgeving en het is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het autokerkhof van Båstnäs.

'1033447' door Ronderegt '1033447' door Ronderegt

Zweden

Zweden

Vervallen maar niet..

Ronderegt

In de oude papierfabriek van Fengersfors vind je het grensoverschrijdende kunstenaarsproject Not Quite, met werkplaatsen, ateliers, fotolaboratorium, galerie, beeldenpark en kunsthallen met Zweedse en internationale kunst. Zeer fotogeniek en de moeite waard om te bezoeken. http://www.notquite.se

'1029194' door Ronderegt '1029194' door Ronderegt

Zweden

Zweden

Båstnäs

Ronderegt

In Zweden, dicht tegen de Noorse grens ligt aan het einde van een lange onverharde weg een bijzondere autokerkhof verscholen. Begin jaren vijftig zijn twee broers, Rune en Thomas een autosloperij begonnen. Halverwege de jaren zestig werd in Zweden de APK ingevoerd en omdat veel mensen dachten dat hun auto vast niet goedgekeurd zou worden, werd hij naar de sloop gebracht. Sindsdien heeft de natuur de overhand genomen en zijn veel auto’s volledig overwoekerd door bomen en struiken en helemaal begroeid met mos

'1027276' door Ronderegt '1027276' door Ronderegt

Zweden

Zweden

“Walking to...Borås” 

Ronderegt

Het sprookjesfiguur Pinocchio veroorzaakte het meest heftige debat in de geschiedenis van het Zweedse Borås. Wat heeft een 9 meter hoog bronzen beeld van Pinocchio in het centrum te zoeken? Het gigantische beeld “Walking to Borås” van Jim Dines staat sinds 2008 midden in de stad. Uitdagend, brutaal en spannend zeggen de zeggen de toeschouwers die denken dat het Pinocchio-beeld Borås op het gebied van kunst op hetzelfde niveau gebracht heeft als steden als New York, Parijs en Tokio. Pinocchio is oorspronkelijk een Italiaanse sprookjesfiguur uit de 19e eeuw. Maar het was een kunstenaar uit Borås, Gustav Tenggren, die de getekende versie van Pincocchio in de 30-er jaren van de vorige eeuw voor Walt Disney maakte .

'572703' door Ronderegt '572703' door Ronderegt

ThailandKanchanaburi

ThailandKanchanaburi

Samen onderweg

Ronderegt

Op weg van Thonburi treinstation (Bangkok) naar Kanchanaburi, bekend om de brug over de rivier Kwai, viel dit Thaise stel regelmatig in slaap wat in mijn ogen een mooie foto opleverde. Vanaf Thonburi treinstation kun je dagelijks met de trein naar Kanchanaburi en wel om 07.50 en 13.55 uur, kaartjes alleen te koop op de dag zelf en de kosten zijn 100 Bath per persoon, duur van de reis is 2,5 uur. Wil je niet met de trein, dan is een busrit ook mogelijk. In Kanchanaburi is het Railway Museum een aanrader, maar ga vooral ook een kijkje nemen bij het ereveld tegenover het museum. Het is de laatste rustplaats van vele Britse, Australische en Nederlandse krijgsgevangen die tijdens het aanleggen van de spoorrails zijn overleden. Doe een overnachting en neem je tijd er is voldoende te ontdekken.

'571820' door Ronderegt '571820' door Ronderegt

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Jardin de Léonard

Ronderegt

Leonardo da Vinci is de beroemdste gast die het Château du Clos Lucé in het Franse Amboise gehad heeft. In 1516, betrok de kunstenaar op uitnodiging van François 1e, na aankomst uit Italië deze residentie van roze bakstenen. Hij werd benoemd tot premier peintre, ingénieur et architecte du Roi (hoofdschilder, ingenieur en architect des Konings) en werkte hier aan talloze projecten voor de vorst. De Jardin de Léonard (Leonardo’s tuin) is een waar openluchtmuseum met natuur als thema ontworpen aan de hand van schilderijen en tekeningen van Leonardo da Vinci, nemen ze u mee op een botanische wandeling. Struinend door de paden, onthullen een veertigtal doorschijnende doeken van 3 tot 4 meter hoogte de verschillende facetten van het werk van de geniale Italiaan. Bij 8 audiozuilen kun je luisteren naar de denkbeelden van Leonardo en zijn leerling Francesco.

'571389' door Ronderegt '571389' door Ronderegt

Frankrijk

Frankrijk

Betonnen kolos met...

Ronderegt

De berg van Avaloirs is het hoogste punt van het Massief Armoricain en het Grote Westen (Grand Ouest) van Frankrijk met een hoogte van 416 meter. In het hart van het bos van Multonne, in het plaatsje Pré-en-Pail, ligt het uitzichtpunt van de Avaloirs uitgerust met oriëntatietafels, waardoor je, na de 108 treden beklommen te hebben, als beloning van het schitterende 360 graden vergezicht kunt genieten! Vanaf de betonnen kolos van de foto, het 18 meter hoge uitzichtpunt heeft u een prachtig uitzicht over de groen overgoten landschappen van het Regionale Natuurpark Normandië-Maine.

'570948' door Ronderegt '570948' door Ronderegt

ThailandBangkok

ThailandBangkok

Eer bewijzen aan de..

Ronderegt

5 december 2016, op deze dag zou Koning Bhumibol van Thailand 89 jaar zijn geworden ware het niet dat hij in oktober van 2016 overleed. Op deze dag kwamen vele hoogwaardigheidsbekleders hun eer bewijzen tijdens een bijeenkomst in het Royal Palace en wij mochten van dichtbij de aankomst meemaken. Dit was de start van onze 9 weekse reis door Thailand, Laos en Cambodja waar ik zojuist ook het eerste blog van heb geplaatst.

'570371' door Ronderegt '570371' door Ronderegt

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Hoog water bij...Deve

Ronderegt

In het jaar 768 bouwde een Angelsaksische missionaris een houten kerkje aan de oevers van de IJssel. Deze missionaris droeg de naam Lebuïnus. Met de komst van Lebuïnus werd de fundering van de stad Deventer gelegd. In 2018 is het precies 1250 jaar geleden dat Deventer werd gesticht. t/m 23 februari exposeert Rauw Licht diverse foto’s in de Grote of Lebuïnus kerk te Deventer. De expositie is gratis te bekijken tijdens de openingstijden van de kerk. Rauw Licht is een fotocollectief uit Deventer. Het collectief is ontstaan door een gezamenlijke passie: het laten zien van een verhaal door middel van fotografie. Wat betekent Rauw Licht? Denk hierbij aan analoge zwart-wit platen, digitale natuur foto’s, zelfportretten en reisfotografie, door fotografen Arda Aras, Chris Waarlo, Jeroen Helle, Daniël Kers en Jelmer Gremmen vastgelegd.

'569892' door Ronderegt '569892' door Ronderegt

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Kasteel van Amboise I

Ronderegt

Het Kasteel van Amboise torent hoog boven de stad uit en is gebouwd op een rots die al eeuwenlang wordt gezien als het ideale uitkijkput over de loop van de Loire. Deze foto is genomen vanaf de oevers van de Loire. Jarenlang was het kasteel eigendom van de koningen van Frankrijk, die het kasteel veelvuldig als residentie voor zichzelf of hun gezinsleden gebruikten, als toneel voor talrijke politieke gebeurtenissen in het koninkrijk en vele geboortes, feesten, huwelijken en samenzweringen. Kortom een kasteel met geschiedenis. Het ligt in midden Frankrijk tussen de steden Blois en Tours. De grote italiaanse meester Leonardo da Vinci heeft voor eeuwig zijn stempel gezet op dit kasteel, want vorst Frans I verleende hem het voorrecht er te worden begraven. Zijn graf is te bezoeken in de kapel Saint-Hubert.

'569803' door Ronderegt '569803' door Ronderegt

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Kasteel van Amboise

Ronderegt

Het Kasteel van Amboise torent hoog boven de stad uit en is gebouwd op een rots die al eeuwenlang wordt gezien als het ideale uitkijkput over de loop van de Loire. De geschiedenis begint in de elfde eeuw, toen graaf Fulco III van Anjou begon met de bouw van een stenen vesting. Zijn vesting werd door de eeuwen heen verstevigd en uitgebreid tot het in 1434 in handen kwam van koning Karel VII van Frankrijk. Hij nam het over van de vorige eigenaar, Lodewijk van Amboise, die in 1431 werd gearresteerd vanwege samenzwering tegen de koning. Jarenlang was het kasteel eigendom van de koningen van Frankrijk, die het kasteel veelvuldig als residentie voor zichzelf of hun gezinsleden gebruikten, als toneel voor talrijke politieke gebeurtenissen in het koninkrijk en vele geboortes, feesten, huwelijken en samenzweringen. Kortom een kasteel met geschiedenis. Het ligt in midden Frankrijk tussen de steden Blois en Tours. www.chateau-amboise.com

'569672' door Ronderegt '569672' door Ronderegt

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Slavernij monument in

Ronderegt

De rijkdom van Nantes is voor een groot deel verkregen door mensenhandel, van de 15e tot het einde van de 19e eeuw werden ruim 12,5 miljoen mensen uit Afrika verscheept vanuit deze grote zeehaven om op de plantages van koloniën overzee dwangarbeid te verrichten. Het meterslange gedenkteken langs de Loire (Quai de la Fosse) is een imposant monument dat vertelt over de wereldwijde slavernijpraktijken en die van Nantes. Bijzonder zijn de quotes op de trap in elke denkbare taal.

'569572' door Ronderegt '569572' door Ronderegt

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Plassen in tuintjes

Ronderegt

In veel steden zijn er helaas te weinig openbare toiletten aanwezig om op elk moment een WC-bezoek te kunnen plegen. Mogelijk gevolg: mensen (met name mannen) gaan wildplassen. Nantes heeft de Uritrottoir, een openbaar urinoir met daar bovenop een bloemenbed. Het Uritrottoir maakt compost van de urine van de bezoekers. Een dubbele functie dus! Hoe zit dat dan? Dit urinoir is een bak die gevuld is met stro en houtsnippers die de urine absorbeert. De inhoud wordt omgevormd tot een een soort mest die weer gebruikt wordt voor onder andere het tuintje op de pisbak. Helaas bestaat dit toilet op het moment alleen nog voor mannen. Sorry dames! 

'569460' door Ronderegt '569460' door Ronderegt

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Museum de Fundatie

Ronderegt

Dit voormalige Zwolse Paleis van Justitie is gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1838 en 1841 naar ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. In 2004–2005 is het voormalige gerechtsgebouw verbouwd om plaats te bieden aan Museum De Fundatie. In 2012–2013 is het museum uitgebreid met een ovaal bolvormige nieuwe expositieruimte op het dak van het bestaande gebouw. Parkeergarage Emmawijk is net buiten de stadsgracht een goed uitgangspunt als je met de auto komt om het museum wat op zeer korte loopafstand ligt te bezoeken en minder prijzig dan in het centrum. Tot en met 7 januari van dit nieuwe jaar lopen er nog diverse tentoonstellingen, een hiervan is 'Red Utopia' van Jan Banning welke op zoek ging naar locaties waar de communistische geest nog rondwaart. Deze fotografie sprak mij zeer aan. De Fundatie geeft gratis toegang aan museumkaarthouders, heeft een grote gratis garderobe, gratis kluisjes en een koffiebar op de 3e etage voor een versnapering tussen de kunst en met uitzicht over de stad. www.museumdefundatie.nl De historische binnenstad loop je vanaf de Fundatie zo in, met veel bezienswaardigheden, restaurants gezellige terrasjes en kroegen, een gezellige binnenstad met een veelzijdig winkelaanbod.

'569391' door Ronderegt '569391' door Ronderegt

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Galerie des Machines.

Ronderegt

Het bouwteam achter des Machines heeft hun atelier gevestigd op de oude scheepswerven van Nantes. Hun verbeelding verkent de boomtoppen, de savanne en zelfs de zeebodems: het team heeft een scala aan levende machines (verbeeld als dieren) gebouwd die klaar staan om te ontsnappen uit het atelier en de wijde wereld te ontdekken. In de Galerie des Machines in het Franse Nantes vind je een laboratorium en een scala aan machines. Een bezoek aan de Galerie wordt extra leuk door de machinisten die de geschiedenis en de werking van deze vreemde wezens uitleggen. Je gaat in kleine groepjes het atelier door waarbij je, als je geluk hebt, zelf ook deel mag uitmaken van de besturing van de verschillende beesten! Je kan bijvoorbeeld ‘meevliegen’ met een mechanische reiger, de poten bedienen van een enorme spin of het beest van de foto besturen. Meer informatie: http://www.lesmachines-nantes.fr

'569244' door Ronderegt '569244' door Ronderegt

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Wijn

Ronderegt

De Loire vallei is een van de grootste en meest uitgestrekte wijngebieden van Europa, van de kust in Bretagne tot aan het Centraal Massief diep in het centrum van Frankrijk. Hoewel er intrigerende zoete en fijne, elegante rode wijnen gemaakt worden, is de Loire toch vooral synoniem voor frisse witte wijnen. In de Loire worden zowel inheemse Loiredruiven als Franse druivenrassen verbouwd. De oudste inheemse Loiredruif is de blauwe pineau d’Aunis of de chenin noir. Deze druif stond hier al aangeplant in de 10e eeuw. Andere blauwe druivenrassen die worden verbouwd in de Loire zijn de cabernet franc en gamay.

'568971' door Ronderegt '568971' door Ronderegt

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Kasteel van Ussé II

Ronderegt

Het kasteel van Ussé bevat een opmerkelijke collectie meubelstukken, deze zijn aangeschaft door de verschillende eigenaren van het kasteel en wisten de Franse Revolutie te doorstaan. In een aantal van de kamers van het kasteel staan ook wassen beelden die authentieke kleding dragen om te laten zien hoe het leven op Ussé vroeger was. Net als veel andere kastelen heeft het Kasteel van Ussé een koninklijke kamer, ook al heeft er nooit een koning gewoond of gelogeerd, de adellijke eigenaren van kastelen waren namelijk verplicht een koninklijke kamer in hun kasteel in te richten, zodat de koning altijd kon langskomen, wanneer hij op reis was, om van hun gastvrijheid te genieten. Op zolder is ook nog van alles te vinden zij het wel onder een laag stof. www.chateaudusse.fr

'568958' door Ronderegt '568958' door Ronderegt

DenemarkenKopenhagen

DenemarkenKopenhagen

Hygge

Ronderegt

Kerst, in het Deens Jul (joeoel), geldt voor de meeste Denen als de mooiste tijd van het jaar. Het is een sfeervolle tijd van gezellig samenzijn en tradities. Met name aan deze gezelligheid hechten de Denen heel sterk. In Denemarken noemt men dit ‘hygge’ (huu-ge), de typisch Deense gastvrijheid die intiem, hartelijk, bescheiden en relaxed is, als bron voor een gezellig samenzijn. De kerstbal van de foto was te koop in het winkelcentrum ILLUM

'568897' door Ronderegt '568897' door Ronderegt

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Galerie des Machines

Ronderegt

Galerie des Machines Het bouwteam achter des Machines heeft hun atelier gevestigd op de oude scheepswerven van Nantes. Hun verbeelding verkent de boomtoppen, de savanne en zelfs de zeebodems: het team heeft een scala aan levende machines (verbeeld als dieren) gebouwd die klaar staan om te ontsnappen uit het atelier en de wijde wereld te ontdekken. In de Galerie des Machines in het Franse Nantes vind je een laboratorium en een scala aan machines. Een bezoek aan de Galerie wordt extra leuk door de machinisten die de geschiedenis en de werking van deze vreemde wezens uitleggen. Je gaat in kleine groepjes het atelier door waarbij je, als je geluk hebt, zelf ook deel mag uitmaken van de besturing van de verschillende beesten! Je kan bijvoorbeeld ‘meevliegen’ met een mechanische reiger of de poten bedienen van een enorme spin! Meer informatie: http://www.lesmachines-nantes.fr

'568847' door Ronderegt '568847' door Ronderegt

Nederland

Nederland

Pakje Kunst

Ronderegt

In mijn eigen stad Gorinchem kwam ik via/bij boekhandel Cursief aan de Kruisstraat in aanraking met Pakje Kunst, ben je op stedentrip in eigen land, hier wat informatie over dit fenomeen. Pakje Kunst® gebruikt oude mechanische sigarettenautomaten die als cultureel erfgoed ingezet worden om lokale kunstenaars laagdrempelig onder de aandacht te brengen aan mensen woonachtig in de eigen regio en daarbuiten. Uit een automaat trek je een Pakje Kunst met daarin een uniek kunstwerk en een bijlage met informatie over de kunstenaar. Zo krijgt de koper toegang tot het kunstaanbod in de regio/stad. Een Pakje Kunst trek je uit nieuwsgierigheid, als cadeau voor een vriend(in), als aardigheidje of als verzamelobject. Een Pakje Kunst kost €4. Pakje Kunst is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg. Pakje Kunst is geïnspireerd op de Duitse Kunstautomat. In Duitsland zijn in de meeste grote steden Kunstautomaten beschikbaar in de openbare ruimte. Doel van Pakje Kunst is om hetzelfde in Nederland te realiseren, daar waar mogelijk in samenwerking met Kunstautomat Duitsland. Beschikbaar in Arnhem Deventer Dokkum Den Bosch Eindhoven Enschede Gorinchem Leeuwarden Oisterwijk Schiedam Terneuzen Tilburg Vlissingen Woerden Zevenaar Meer info: www.pakjekunst.com

'568828' door Ronderegt '568828' door Ronderegt

DenemarkenKopenhagen

DenemarkenKopenhagen

Tivoli

Ronderegt

Het grote en populaire familiepark Tivoli midden in Kopenhagen is dit jaar langer open tussen kerst en nieuwjaar, bezoekers kunnen van 15 t/m 30 december 2017 in het feestelijk aangeklede park terecht om de duizenden lichtjes in de (kerst)bomen, die het park weer extra sprookjesachtig maken rondom de vele stalletjes van de grote kerstmarkt, te bewonderen. Ook het Vuurwerk Festival zal van 26 t/m 30 december bijdragen aan de feestelijke stemming. De kerstman zetelt vanaf deze winter voor het eerst in het pantomimetheater uit 1874. De Tivoliversie van de in 2011 in het klein nagebouwde Basiliusbasiliek uit Moskou torent opnieuw boven de bezoekers van het park uit - het internationale karakter ervan onderstrepend.

Community updates

REIZIGER VAN DE WEEK
20-11-2020 Verdien jij ook een rugzak van Eastpak? Elke week geven we een Eastpak-rugzak cadeau aan iemand die een reisdroom heeft waargemaakt: de Reiziger van de Week. Ben jij de volgende gelukkige? Je hebt nog t/m maandag 23 november 23:59:59 om jezelf of iemand anders te nomineren voor de huidige nominatieronde! Stuur hier je nominatie in.

DE GROTE NATUUR QUIZ
06-11-2020 Test je kennis van de natuur tijdens de online Grote Natuur Quiz op 26 november en neem het live op tegen natuurliefhebbers uit heel Nederland. Natuurlijk maak je ook kans op verschillende leuke prijzen!
Koop nu je ticket in onze webshop. (Met je deelname steun je het Wereld Natuurd Fonds!)

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
06-11-2020 Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

week 47 | Community toppers

Svartifoss "De Zwarte Waterval". Foto: HenkVanetie

1. Topreview: Indonesië • Makassar door Graaf
2. Topfoto & tip: Svartifoss "De Zwarte Waterval" door HenkVanetie
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Antwan
5. Nieuwkomer: FBNN

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik