RobGerritsen

'1142472' door RobGerritsen '1142472' door RobGerritsen

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Lanzarote

RobGerritsen

Een auto huren en lekker toeren over het eiland. Rustige wegen, mooie uitzichten en een erg afwisselend landschap, een heerlijk vakantieland. Haria is een mooi wit dorp, gelegen in een dal waar veel landbouw is.

'1142415' door RobGerritsen '1142415' door RobGerritsen

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Zoutwinning

RobGerritsen

Industrie is er natuurlijk nauwelijks op Lanzarote. Maar toch, er is zoutwinning. Van bovenaf heb je een schitterend uitzicht over het hele complex, de baai en de zee.

'1142373' door RobGerritsen '1142373' door RobGerritsen

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Lanzarote

RobGerritsen

Lanzarote is natuurlijk bekend door al zijn vulkanen. Er zijn hele hellingen die nog helemaal kaal en rotsig zijn. Vulkaangrond is vruchtbaar zeggen ze, maar als het weinig regent en er zijn alleen poreuze keien dus lavastenen aanwezig, dan wordt het moeilijk. Maar toch is er landbouw. Op deze foto zie je cactussen. De vruchten worden, na schillen, gegeten. Maar daar gaat het in deze teelt niet om. Het gaat om de bloedluizen die op de cactus zitten, die zijn er goed voor om mooie rode verf te maken.

'1141878' door RobGerritsen '1141878' door RobGerritsen

Noorwegen

Noorwegen

Rondane

RobGerritsen

Voordeel van al die huisjesparken in Noorwegen is dat er veel van te huur zijn, zodat je een goede basis kunt kiezen voor je favoriete wandelingen. Dit huisje op de foto bv. hoe heerlijk is het niet om aan de rand van de bewoning te zitten en zo ver je kunt kijken alleen maar natuur ziet. In het midden van nergens, prachtig.

'1141707' door RobGerritsen '1141707' door RobGerritsen

Noorwegen

Noorwegen

Rondane

RobGerritsen

Rondane en het hele lichte grijsgroene mos zijn voor mij haast synoniemen. Boven de 1000 meter zijn hele hellingen bedekt met dit mos. Het maakt de bergen lichter, zeker in donkere dagen maakt dat verschil. Of het mooi is? Ja, toch wel, het geeft een hele eigen sfeer aan het toch al zo stille landschap.

'1141666' door RobGerritsen '1141666' door RobGerritsen

Noorwegen

Noorwegen

Ula

RobGerritsen

Na de hoogvlakte verdwijnt het riviertje in een kloof dal. De wanden er van zijn loodrecht en bestaat uit grote blokken zwart gesteente. De grote afwisseling maakt het lopen langs de Ula een bijzondere ervaring. Het pad is niet altijd even begaanbaar, bij zijbeken moet er flink worden gesprongen.

'1141602' door RobGerritsen '1141602' door RobGerritsen

Noorwegen

Noorwegen

Ula

RobGerritsen

De Ula is een bijzonder riviertje. Hij stroomt uit een meer, dat tussen twee besneeuwde bergtoppen ligt, verdwijnt dan met een waterval in een diepe kloof, om vervolgens via een aaneenschakeling van watervallen binnen een paar kilometer 700 meter te dalen. We zijn er helemaal langs gelopen, behalve dan het laatste steile stuk. Geweldig, wat een pure kracht.

'1141596' door RobGerritsen '1141596' door RobGerritsen

NepalMustang

NepalMustang

Himalaya gier

RobGerritsen

Geweldig als je de kans krijgt om zo'n mooie vogel van vrij dichtbij voor je lens te krijgen. Ik heb geen grote telelens bij me, zeker niet tijdens zware bergtochten. Er zijn nog best veel van deze gieren in mustang, alhoewel volgens insiders de aantallen ook achteruit gaan. Voor de geit was het een ongeluk, voor mij een geluk.

'1141163' door RobGerritsen '1141163' door RobGerritsen

CubaHavana

CubaHavana

Havanna

RobGerritsen

We hebben dagen door Havana gelopen, je raakt er niet uitgekeken. Een paar mooie gerestaureerde gebouwen, veel gebouwen die in een erbarmelijke staat verkeren, veel mensen op straat en dichtbij de plek waar de cruise boten aanleggen, zowaar een chique winkelstraat. En maar een half uur lopen daar vandaan, voorbij het station in een industrie hoekje, was het wel heel rustig op straat. Een ander en minder bekend Cuba.

'1139420' door RobGerritsen '1139420' door RobGerritsen

Frankrijk

Frankrijk

Canal du Midi

RobGerritsen

Je moet wel geduld hebben als je met je boot door het kanaal wilt. 91 sluizen is niet niks, elke keer weer vastleggen, de boot zakt (of stijgt), maar dan moet die juist weer niet vastliggen. De sluiswachter vertelt je wel hoe het werkt, alhoewel je dat na 91 keer wel weet. Maar dan kun je nog altijd wel een gezellig praatje maken.

'1139390' door RobGerritsen '1139390' door RobGerritsen

FrankrijkCarcassonne

FrankrijkCarcassonne

Canal du Midi

RobGerritsen

Het Canal du Midi verbindt de Middelandse zee met de Atlantische oceaan. Er zijn 91 sluizen en de boten moeten 2 maal bijna 200 hoogtemeters overwinnen. Het is lang geleden gegraven, wat een werk moet dat geweest zijn. Alleen al om (lopend?) het traject te verkennen. Nu liggen er op veel trajecten fietspaden of wegen langs. Het is een bijzonder mooi kanaal met een rijke historie.

'1138463' door RobGerritsen '1138463' door RobGerritsen

CubaVinales

CubaVinales

Vinales

RobGerritsen

Vinales is helemaal geweldig. Prachtig landschap, vriendelijk stadje en er is veel te ervaren wat betreft het maken van sigaren. En voor de paardenliefhebbers zijn er hele mooie tochten te maken. Ik heb gelopen, maar er waren stukken pad haast onbegaanbaar door de plassen en gladde slibberige rode grond.

'1138436' door RobGerritsen '1138436' door RobGerritsen

IndiaHimalaya

IndiaHimalaya

Darjeeling

RobGerritsen

De stad Darjeeling ligt boven op een berg en heeft veel steile straten. Er zijn veel mensen op straat en we hadden veel aanspraak. Toch wel makkelijk dat zoveel mensen goed Engels spreken. Zo hadden we goed contact met iemand die veel met asbest had gewerkt en daardoor nu lichamelijk een wrak was. Buiten de stad waren gelijk de theevelden, waar het een stuk rustiger was. Een heel interessante stad om een tijd te verblijven en om van daar uit mooie wandelingen te maken.

'1138319' door RobGerritsen '1138319' door RobGerritsen

NepalMustang

NepalMustang

Mustang

RobGerritsen

Dhakmar is een dorp in Mustang, in Nepal. Het is een erg mooi dorp en uniek gelegen. Het dorp ligt aan de voet van een rode berg, waarvan de rotswand bijna loodrecht is. Het ligt aan een klein riviertje, dat genoeg water heeft om de velden bij het dorp te kunnen bevloeien. Electriciteit is hier niet, in ieder geval was dat in 2015 zo, dus zijn er bovenstrooms kanaaltjes gegraven. Het dorp ligt op ca. 3000 meter hoogte, het groeiseizoen is dus kort. In september is de oogstmaand, een hele goede tijd om Mustang te bezoeken.

'1138044' door RobGerritsen '1138044' door RobGerritsen

AfghanistanMazar-i-Sharif

AfghanistanMazar-i-Sharif

Buzkashi

RobGerritsen

De Buzkashi in Mazar i Sharif werd altijd gespeeld tijdens de grote jaarmarkt. Uit het hele land kwamen de mensen naar deze markt. Het stadion was dan ook tot de nok toe gevuld. Echter er was geen nok, achter de aarden wal die rondom lag, stonden vrachtauto's en bussen en zo kon je van het dak over de wal heen toch het spel zien. Ik zat op de wal, op de schuine helling van zand. Ik kon niet naar beneden glijden, omdat er voor mij ook iemand zat. Zo zaten we uren te wachten voordat het begon. Het veld was erg groot, de foto (dia) is met telelens gemaakt.

'1137837' door RobGerritsen '1137837' door RobGerritsen

Nepal

Nepal

Pokhara

RobGerritsen

Pokhara is een favoriete bestemming in Nepal. Een prachtig meer, het Fewa lake, een hoge berg er naast, waarvandaan je prachtig kunt paragliden, uitzicht op 8000 meter hoge bergen en startpunt voor diverse trektochten. Maar ook even de grote stad in gaan is de moeite waard, maar dan moet je even om de drukte van het verkeer en veel mensen op straat heen kijken. Mooie plekjes zijn overal tussendoor te vinden, zoals hier in dit winkeltje, waar het leven even heel relaxed is.

'1137628' door RobGerritsen '1137628' door RobGerritsen

Cuba

Cuba

Onderweg in Cuba

RobGerritsen

Reizen in Cuba is avontuurlijk. In het westen en midden is reizen met met een grote en hele oude auto, die je en de andere medereizigers voor de deur komt afhalen heel gewoon. In het oosten reis je meer met de bus en 2 keer hebben we een prive taxi genomen om in de volgende plaats te komen. Buiten Havanna zijn de wegen erg rustig, er zijn vrijwel geen auto's, alleen wat vrachtauto's, taxi's en wat bussen. Dit plaatje is wel uitzonderlijk dus, maar het geeft ook aan dat schone vrachtauto's daar niet bestaan. Het is een arm land, waar geen andacht is voor deze verontreiniging.

'1136825' door RobGerritsen '1136825' door RobGerritsen

MarokkoRifgebergte

MarokkoRifgebergte

Vissersboot

RobGerritsen

Al Hoceima ligt aan de oostkant van het Rif gebergte. Het was een dag rijden om hier te komen, maar zeker de moeite waard. Vooral de haven van Al Hoceima was bijzonder. Voor ons begrip nog kleine vissersboten die bomvol met lege kratten de zee op gingen en de volle boten die op de kade werden gelost. Katrollen ratelden, uit de netten viel nog een laatste vis en honderden meeuwen maakten er ruzie om. Kleurrijk en vol activiteiten. We waren ook in het goede jaargetijde hier, de amandelbomen stonden in volle bloei. Door de aanleg van een nieuwe weg richting Taza ging er wel een stukje natuurschoon verloren, maar ja, dat hoort bij de vooruitgang.

'1136524' door RobGerritsen '1136524' door RobGerritsen

NepalMustang

NepalMustang

Mustang

RobGerritsen

Nog een foto van de wandeling door Mustang. Voor bergwandelingen is Mustang niet erg zwaar, op een dag hadden we vaak maar 1000 meter op en neer. Het landschap laat altijd, als het tenminste helder is, zien waar je bent, de hoge Himalayaketen met de 8000-ers ligt in het zuiden. Dus op deze foto lopen we naar het zuiden.

'1136498' door RobGerritsen '1136498' door RobGerritsen

NepalMustang

NepalMustang

Mustang

RobGerritsen

Een paar weken lopen op een hoogte van gemiddeld 4000 meter is even wennen. Aan de ijle lucht en in het geval van Mustang ook aan de geweldige natuur en de woestheid van het landschap. Inmiddels is het anders , maar in 2011 waren er nog geen wegen en liep je van het ene dorp naar het andere. Eten, tenten en alles wat je nog meer nodig hebt, moesten we meenemen en dat leverde een hele caravaan aan bepakte jaks en paardjes op. Langs de grote rivier die uit Mustang komt, de Kali Gandaki, konden we soms een stuk vlak lopen, voordat hij weer in een kloof verdween. En er waren geen bruggen en de rivier oversteken was dan ook een heel avontuur.

'1135502' door RobGerritsen '1135502' door RobGerritsen

AlbaniëBerat

AlbaniëBerat

Berat, Albania

RobGerritsen

Toen we in Berat waren, kwam er een rij auto's voorbij met waarschijnlijk reclame voor een politieke partij. Met luidsprekers werd de boodschap ook luid verkondigd. Verder hebben we weinig van politiek ed. gemerkt en ook van de moskeën hoorde je nauwelijks iets. Dat in tegenstelling tot bv Turkije. We hebben Albanië ervaren als een rustig en vriendelijk land.

'1135463' door RobGerritsen '1135463' door RobGerritsen

AlbaniëBerat

AlbaniëBerat

Berat, Albania

RobGerritsen

Berat is een heel vriendelijke plaats. Zeker als je zoals wij logeert bij mensen thuis die voldoende engels spreken voor een goed gesprek. In het oude deel op de berg, naast de ruine van een kasteel, zijn een paar goede restaurants met prachtig uitzicht.

'1134970' door RobGerritsen '1134970' door RobGerritsen

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Kerkhof Camagüey

RobGerritsen

Vaak bezoeken we op een vakantie wel een keer een kerkhof. Zo ook op Cuba. Niet omdat ik graag op kerkhoven ben, maar hoe mensen met hun doden omgaan is een belangrijk onderdeel van een cultuur. En dan tref je het als je in zo'n bijzonder kerkhof als dat van Camagüey terecht komt, echt heel bijzonder. Van heel eenvoudig een plekje krijgen in een urn in een muur tot grote graven met enorme beelden er op. Zou het voor de overledene verschil uitmaken? Ook staan er gebouwen en standbeelden, waarvan het mij niet duidelijk was of ze bij een graf behoorden of daar voor een ieder een functie hadden.

'1134808' door RobGerritsen '1134808' door RobGerritsen

IJsland

IJsland

Seljalandsfoss

RobGerritsen

De Seljalandsfoss is misschien wel de bekendste waterval van IJsland. Er is een enorme parkeerplaats bij en maar een klain eindje lopen. Het is er altijd erg druk. Maar ja, het is er dan ook prachtig en als je er langs komt mag je er ook niet aan voorbij gaan.

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >