Petra0212

'1125695' door Petra0212 '1125695' door Petra0212

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Generaties op een...k

Petra0212

Spitti. Een geïsoleerde vallei in de Himachal Pradesh. 3 maanden per jaar te bezoeken door de hoge pas die je over moet van meer dan 5200meter. Een voor mijn gevoel levensgevaarlijke weg die langs een diepe kloof naar het Spitti dal leidt. Per toeval kwamen we hier in Ki op een festival terecht waar ik al eerder enkele foto`s van geplaatst heb. Voor de inwoners een jaarlijks uitje . Het Ki-klooster ligt op 4166 meter hoogte halverwege de vallei die eindigt niet ver van de grens met Tibet. in de pauze kun je mee eten met de lokale bevolking. Met je handen en het is dan een kunst een bordje te bemachtigen. De blikken zijn serieus, maar wat ze zien is dat ook. Spannende schouwspelen door dansen uitgebeeld...en met veel enthousiasme bekeken door jong en oud. Hier moeder en kind of oma en kleinkind. Door het harde leven op grote hoogte en ontberingen verouderen de mensen sneller dan hier in ons leef klimaat. De mooiste traditionele kostuums worden uit de kast gehaal. De hoed ivoor daar , een Perak wordt deze genoemd en is per generatie overdraagbaar.

'1122299' door Petra0212 '1122299' door Petra0212

Italiële-saline-di-trapani-e-paceco

Italiële-saline-di-trapani-e-paceco

Het witte goud van...

Petra0212

De Noord-west-zuiskant van Sicilië is prachtig en nog erg authentiek. Weinig toeristen en zeer de moeite waard. Dit is een foto van de zoutwinningsvlakten van Trapani. In de hete zomers wordt hier zout gewonnen. Het is een prachtig indrukwekkend gebied. Wij waren hier in november 2019 . Geen tot weinig toeristen en niet de hitte waar Sicilië onder gebukt kan gaan. In het lagune gebied hebben we ook nog flamingo`s gezien.

'845059' door Petra0212 '845059' door Petra0212

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Phare circus in Siem.

Petra0212

Het Phare Circus staat aan de rand van Siem Reap en geeft elke dag voorstellingen. Het zijn enkel artiesten en geen dieren. De artiesten komen van de Kunstschool in Battambang. Deze is 20 jaar geleden opgericht door 9 leerlingen en hun leraar kunst toen zij terugkeerden uit een vluchtelingenkamp na de val van de Rode Khmer. De school biedt de mogelijkheid aan straatkinderen, wezen of kinderen van zeer arme gezinnen les te krijgen in vormen van kunst waaronder ook de kunst van de acrobatiek. Men wil op deze wijze de terugkeer van de Cambodjaanse kunst stimuleren en weer opbouwen. De voorstelling Sokha gaat over het waar gebeurd verhaal van een meisje dat de strijd heeft overleefd. Prachtig en emotioneel uitgevoerd door de artiesten. Beslist doen als je een avond in Siem Reap eens iets anders wilt beleven. Dit is een foto van een repetitie van het circus.

'554202' door Petra0212 '554202' door Petra0212

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Slapend tijdens...klo

Petra0212

Karzok, 4400 me hoogte aan het brakke Tsomoriri ( Tso=meer). Het jaarlijkse kloosterfestival wat een feest is voor de lokale bevolking. Het is een klein mini dorpje wat wat meer inwoners telt tijdens het festival omdat veel nomaden uit de omgeving hier een paar dagen blijven. Deze twee heren zijn ook traditioneel gekleed. Traditie wil niet altijd zeggen mooi en feestelijk. Water is schaars en wordt mn voor de eerste levensbehoefte gebruikt, en ach, wat maakt een beetje stof nu uit. De dansen door de monniken uitgevoerd kunnen soms erg lang duren, en de ogen willen dan wel eens even dichtvallen om bij een volgend hard tromgeroffel weer open te schrikken.

'546828' door Petra0212 '546828' door Petra0212

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Sausage seller on...P

Petra0212

Een bezoek aan Phsar Leu moet je beslist doen als je in Siem Reap verblijft en de tijd ervoor hebt. Het is de meest authentieke markt van Siem Reap en je moet geen souveniers verwachten. Het is er superdruk en als dan door de nauwe straatjes ook nog de lokale bevolking graag haar of zijn boodschappen doet op een brommertje dan is er soms geen doorkomen aan. Maar in de latere namiddag kan het wat rustiger zijn. Het ligt aan de National Road 6 . Weinig tot geen toeristen. Je moet het maar net even weten. Deze foto is genomen in zo een straatje. Er worden door deze man worstjes verkocht . De rook, de drukte de hectiek. Maar onvergetelijk . Doen

'521466' door Petra0212 '521466' door Petra0212

NederlandMaastricht

NederlandMaastricht

Blik op Maastricht...

Petra0212

Maastricht, stad aan de Maas in het uiterste zuiden van Nederland gemaakt vanuit de wijk Wyck. Onder de voetgangersbrug door zie je de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. Wyck wordt vaak benoemd als ‘Bruisend’, ‘Bereikbaar’, ‘Authentiek’, ‘Petit Paris’, ‘Historisch’, ‘Gezellig’, en ga zo maar door. Het is een stadsdeel met historische, monumentale panden met goed bewaarde elementen. Je vindt hier geen grote winkelketens . Je kunt ook heerlijk rustig langs de Maas wandelen. Geen auto verkeer maar een fiets-wandelpad langs de Maas met hier en daar bankjes. De foto is gemaakt mbv een lensbaby. Een speciaal geheel handmatig in te stellen objectief want je op en neer kunt bewegen om het gewenste effect te behalen.

'517647' door Petra0212 '517647' door Petra0212

ItaliëRome

ItaliëRome

Caesar was thuis....

Petra0212

Het Coloseum. Het monument waarbij je aan Rome denkt . Ik vond op Wikipedia een ander stukje wat onbekendere feiten over dit bouwwerk uit het jaar 80 na Christus. Een blikseminslag in 217 beschadigde het Colosseum dusdanig dat er gedurende vijf jaar geen spelen georganiseerd konden worden. Diverse aardbevingen brachten grote schade toe aan het gebouw, maar zolang het gebouw in gebruik was werd dit telkens gerepareerd door de Romeinen. Tijdens de middeleeuwen volgden twee grote aardbevingen in 847 en 1349, die het Colosseum verder verwoestten. In de 12e eeuw werd de ruïne van het amfitheater omgebouwd tot fort van de familie Frangipani. De belangrijke Romeinse families, waar vaak ook de paus uit voortkwam, beschouwden het Colosseum als een groeve waar eenvoudig bouwmateriaal gehaald kon worden voor hun nieuw te bouwen kerken en paleizen. Zo werd al het marmer verwijderd en hergebruikt in nieuwe gebouwen of simpelweg verbrand om kalk te verkrijgen. Ook het ijzer waarmee de blokken steen en marmer werden vastgezet was gewild. Aan deze plundering kwam pas een einde in 1749 toen Paus Benedictus XIV de historische waarde van het Colosseum inzag en het verdere gebruik als steengroeve verbood. Hij wijdde het Colosseum als kerk ter nagedachtenis aan de lijdensweg van Christus en bouwde binnenin een kruisweg. De grond van het amfitheater werd als heilig beschouwd vanwege het bloed van de christelijke martelaren dat hier vergoten werd. Dit ondanks het feit dat de meeste Christenen waarschijnlijk gedood werden in het Circus Maximus. Latere pausen lieten het Colosseum nog verder restaureren en archeologisch onderzoeken.

'515254' door Petra0212 '515254' door Petra0212

ItaliëRome

ItaliëRome

Isola Tibertina

Petra0212

Isola Tibertina. Een eiland in de Tiber in Rome. Bij eerdere bezoeken nooit gezien. Prachtige plek, je waant je in een bergstadje omdat de Tiber door het eiland in twee delen wordt gesplitst en er een hoogteverschil is, zie je met laag water de stroomversnellingen. Het is een langwerpig eiland in de zuidelijke bocht van de rivier de Tiber in Rome. Het eiland is ongeveer 270 meter lang en maximaal 67 meter breed. Het staat bekend als de locatie van de Tempel van Asclepius, de Griekse halfgod van de geneeskunde. Rond 293 v.Chr. heerste de pest in Rome. De senaat liet de Sibyllijnse boeken raadplegen en kreeg daaruit het advies om een tempel voor Asclepius, de Griekse god van de geneeskunde, te bouwen. Een gezantschap werd er met een schip op uitgestuurd om een beeld van de god te bemachtigen. Toen het gezantschap terugkeerde uit het Griekse Epidauros en de Tiber opvoer, zag men een slang (het symbool van Asclepius) uit het schip ontsnappen en naar het Tibereiland zwemmen. Dit werd gezien als een keuze van Asclepius zelf voor de locatie van de tempel, en daar werd dan ook de Tempel van Aesculapius gebouwd. In werkelijkheid werd het eiland waarschijnlijk gekozen om zijn geïsoleerde ligging, waardoor de pest en andere ziektes de tempel niet konden bereiken. (bron Wikipedia)

'508724' door Petra0212 '508724' door Petra0212

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Spanning voor het...s

Petra0212

Tijdens mij werk als fotograaf op deze kleine school 40 minuten met de tuctuc vanuit Siem Reap was ik ook aanwezig in een van de klasjes waar de kinderen en jeugdigen de mogelijkheden geboden krijgen zichzelf de Engelse taal meer meester te maken. Omdat ze hierdoor later meer en een grotere kans hebben op het krijgen van een baan. Het wordt spelenderwijs geoefend en ze zijn bloed fanatiek. Het schooltje is opgericht door "Husk"een NGO. Husk zijn de vliesjes die na het dorsen van het graan overblijven. Hier is een scene uit een schoolklasje in Cambodja. Engels leren schrijven, en er wordt hard naar het bord geroepen wat de juiste schrijfwijze zou moeten zijn. "Zou moeten " , want de twijfel slaat steeds toe, "is het juist wat ze roepen ?" de klas is ook verdeeld in twee groepjes en het groepje met de meeste punten, dus goede woorden, wint.

'503106' door Petra0212 '503106' door Petra0212

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Phsar Leu ( Upper...M

Petra0212

Een bezoek aan Phsar Leu moet je beslist doen als je in Siem Reap verblijft en de tijd ervoor hebt. Het is de meest authentieke markt van Siem Reap en je moet geen souveniers verwachten. Het is er superdruk en als dan door de nauwe straatjes ook nog de lokale bevolking graag haar of zijn boodschappen doet op een brommertje dan is er soms geen doorkomen aan. Maar in de latere namiddag kan het wat rustiger zijn. Het ligt aan de National Road 6 . Deze foto is genomen in zo een straatje rond een lokale warme worstjesverkoper. De rook, de drukte de hectiek. Maar onvergetelijk .

'502927' door Petra0212 '502927' door Petra0212

CambodjaCentraal Cambodja

CambodjaCentraal Cambodja

Een koe is een waar..

Petra0212

Een koe hebben is een waar rijkdom voor een Cambodjaanse familie. Op internet wat rondgekeken en ontdekt dat een koe ongeveer 700 dollar kost en het bouwen van een simpel plattelands huisje 200 dollar . Er is een organisatie die leent een familie een zwangere koe om voor te zorgen. Eenmaal bevallen en gezoogd gaat de moeder koe weer naar een andere familie weg en kunnen ze het kalf houden. 20 % van de landelijke bevolking leeft onder de armoedegrens . Ze beginnen met kippen, dan als er voldoende geld is komt en een varken om uiteindelijk een koe te bezitten. De meeste boeren zijn rijstfarmers, een zeer intensief werk en als ze zelf geen koe hebben moeten ze er een huren om te oogst weg te brengen of en velden om te ploegen. Dat kost bijna de helft van de opbrengst van het veld. Deze Cambodjaan had er enkele, die voordat ze na het harde werk naar huis gingen nog liefdevol met water gewassen werd.

'500577' door Petra0212 '500577' door Petra0212

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Ook monniken moeten..

Petra0212

In Siem Reap ligt in het vlakbij het centrum een zeer groot tempel terrein. Het is aan een van de zijwegen van de rivier die door Siem Reap stroomt en deze weg loopt gewoon het kloostercomplex in. Het is Wat Bo en bevat een van de oudste Pagoda's in Siem Reap. Het is een oase in het drukke Siem Reap. Het bestaat uit een school, een aantal tempels en de woon vertrekken van de monniken en een vrij groot tempelterrein waar je heerlijk kunt wandelen. Je komt weinig toeristen tegen hier. Deze monniken waren een hoge drempel van zand aan het weghalen om de weg begaanbaar te maken voor het komende festival. Dat ze hier staan te leunen komt omdat de locale fotograaf met wie ik een dag doorbracht met hen in gesprek was. Hij komt er vaak. De volgende dag was de zandhoop weg en de weg weer begaanbaar.

'494564' door Petra0212 '494564' door Petra0212

CambodjaCentraal Cambodja

CambodjaCentraal Cambodja

Man met de kaarsen

Petra0212

Cambodja is vaak van naam veranderd. De Cambodjanen zelf noemen hun land Kampuchea, deze naam is afgeleid van het woord Kambu-ja. Deze naam betekent letterlijk: zij die geboren zijn door Kambu. Kambu is volgens een mythe de grondlegger van Cambodja. Deze mythe gaat zover terug als de 10e eeuw. Deze foto is gemaakt tijdens een overnachting op het platteland. De enige verlichting waren kaarsen die deze man steeds weer aanvulde. Zijn naam is mr green zoals hij genoemd werd, en in het weinig Engels wat hij beheerste, sprak ik met hem waar ik oa zei dat de bergen hier zo mooi waren, waarop hij op antwoordde met de woorden "pang pang pang"en dat hij het niets vond want in zijn herinnering hoorde hij de schoten in de tijd van het regime van Pol Pot's Rode khmer waar hij als kind was gevlucht naar de bergen.

'492836' door Petra0212 '492836' door Petra0212

CambodjaCentraal Cambodja

CambodjaCentraal Cambodja

Mrs. Pei

Petra0212

Mrs Pei,27 jaar een van de vrouwen die op het project waar ik als vrijwilliger werkzaam was, onder goede omstandigheden een bijverdienste had als naaister van poppen gemaakt van oude stoffen waaronder oa. jeans, die verkocht worden door de organisatie voor verdere ondersteuning van lopende projecten, zoals schoon water, onderwijs. Het is een dorpje 15 km buiten Siem Reap, 40 minuten met de tuctuc. Een van de opdrachten was portretten maken van deze vrouwen in hun huis. Dat wil zeggen, hun onderkomen, want wat mij zo verbaasde was dat het huis bestond uit een ruimte op palen van hout en bananenbladeren, een platform eronder met alle keukenspullen en in de ruimte erboven niet meer was dan een piepklein raampje, een paar vlakke matjes en soms een klamboe. Het beetje kleding dat ze hebben hangt aan de wand en er staat een grote zak rijst. Ze heeft 3 kinderen en haar man verdient 5 dollar per dag in de bouw.

'487929' door Petra0212 '487929' door Petra0212

Cambodja

Cambodja

Jumping students

Petra0212

Deze foto is gemaakt tijdens mijn vrijwilligerswerk als fotograaf in Cambodja. Deze kinderen leren spelenderwijs Engels op een schooltje opgericht door een ngo. Dit is een non goverment organisatie, vaak geleidt door expats die zich inzetten voor de gemeenschap. Deze kinderen leren oa Engels op de gewone school. En hier krijgen ze extra les om ze zekerder te maken de taal in het dagelijks leven ook toe te passen. Hier worden de woorden Left, Rigth, geleerd door het woord te roepen en de leerlingen moeten dan naar de juiste richting springen. Wie fout springt moet gaan zitten zodat er een leerling overblijft. Het is een vrolijke en enthousiaste boel met discipline

'487094' door Petra0212 '487094' door Petra0212

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Cambodjaanse jongleur

Petra0212

Het Phare Circus staat aan de rand van Siem Reap en geeft elke dag voorstellingen. Het zijn enkel artiesten en geen dieren. De artiesten komen van de Kunstschool in Battambang. Deze is 20 jaar geleden opgericht door 9 leerlingen en hun leraar kunst toen zij terugkeerden uit een vluchtelingenkamp na de val van de Rode Khmer. De school biedt de mogelijkheid aan straatkinderen, wezen of kinderen van zeer arme gezinnen les te krijgen in vormen van kunst waaronder ook de kunst van de acrobatiek. Men wil op deze wijze de terugkeer van de Cambodjaanse kunst stimuleren en weer opbouwen. De voorstelling Sokha gaat over het waar gebeurd verhaal van een meisje dat de strijd heeft overleefd. Prachtig en emotioneel uitgevoerd door de artiesten. Beslist doen als je een avond in Siem Reap eens iets anders wilt beleven. Dit is een foto van een repetitie van het circus.

'485138' door Petra0212 '485138' door Petra0212

CambodjaCentraal Cambodja

CambodjaCentraal Cambodja

Kulen Mountain

Petra0212

Kulen Mountain een geïsoleerde berg van 487 m hoog 48 km ten noorden van Siem Reap. Het is een heilige berg met vele bronnen. Hij wordt gezien als de geboorteplaats van het Khmer rijk van Angkor. Tijdens de constructie tijd van Angkor werden hier de zandstenen gedolven om Angkor mee te bouwen . De rivier is heilig voor de Hindoes, boeddhisten en animisten die vreedzaam naast elkaar leven. De rivier die deze waterval vormt staat bekend als de rivier van de 1000 Linga vanwege de1000 "carvings"van linga's en Yoni die in de stenen van de rivierbedding zijn gemaakt. Op de top van de berg is een grote liggende Boeddha uit de rotsen gehouwen en een bedevaartplaats voor vele gelovigen

'484545' door Petra0212 '484545' door Petra0212

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Lotusvrouw

Petra0212

In een kleine lotusfarm, een half uur fietsen in grote hitte van SiemReap, kon je zien hoe van lotus stelen draden worden gemaakt en daarvan weer stoffen. Nooit geweten. Eerst worden de stelen gewassen en glad gemaakt. Dan in twee delen gespleten en aan de binnenzijde zitten vezels. Je kunt ze een halve meter naar buiten trekken en dan breken ze. Je hebt twaalf draden uit de stelen nodig om een draad te maken om mee te kunnen weven . Een werker kan ongeveer 250 meter draad maken in een dag. Je hebt 3000 m draad nodig om een doek te weven van 1 m en je hebt 4 m doek nodig om een jasje te maken. Het is allemaal handwerk. het is in de verkoop in Cambodja duurder dan zijde. Deze vrouw heeft net de stelen gewassen en schoon geschrobd. Pakt ze bij elkaar, gooit ze in een waterbad om nogmaals te wassen en daarna kunnen ze gespleten worden.

'484353' door Petra0212 '484353' door Petra0212

CambodjaCentraal Cambodja

CambodjaCentraal Cambodja

Tonlé Sapmeer

Petra0212

Het Tonlé Sapmeer is een meer in de laagvlakte die ongeveer 7,5% van Cambodja beslaat. Vijf provincies grenzen aan het meer. De naam Tonlé Sap betekent in het Khmer "Zoetwaterrivier", maar wordt vaak vertaald als "Groot Meer".Dit meer beslaat ongeveer 2590 vierkante kilometer in de droge tijd, maar zwelt in de regentijd aan tot een oppervlakte van 24.605 vierkante kilometer. Tijdens de droge tijd vloeit water het meer uit via de Tonlé Saprivier in de Mekong bij Phnom Penh. Tijdens de regentijd is de waterstand in de Mekong echter zo hoog dat het water vanuit de Mekong via de rivier het Tonlé Sapmeer instroomt. Het meer wordt dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. Het meer is tijdens de regentijd een paaigrond voor vis en is dan ook een zeer rijke visgrond na de regentijd als het water zich terugtrekt. De vis komt dan letterlijk uit de "lucht" (bomen) vallen. In de nabijheid van dit meer hebben zich door de vruchtbare grond en de rijke visvangsten de eerste beschavingen in Cambodja ontwikkeld, namelijk die van Chenla en het Khmer-rijk. (bron WikiPedia). Het was een bewolkte dag maar precies op dit moment was er een gat in de wolken .Heel even maar werd het buine meer verlicht en liep het zonnespoor via mensen die in de deuropening zaten. ( als je goed kijkt)

'483952' door Petra0212 '483952' door Petra0212

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

De grote uil uit de..

Petra0212

Afgelopen zaterdag vond in Siem Reap deze parade plaats. Het is het grootste event hier. Groten poppen van papier mache de totaal verlicht zijn. Het is tevens een fundraising project. De poppen worden met vrijwillige kunstenaars samen gemaakt met de kinderen van scholen om iets te creëren. Tijdens de parade wordt door een groep internationale vrijwilligers die hier werken geld opgehaald om deze parade te bekostigen. De brandweer, elektriciens, materialen beveiliging, alles wordt opvoorhand gedaan en tijdens de parade hoopt men zoveel op te halen dat achteraf alles betaald kan worden. Het is een gigantisch event mn voor de Cambodjanen hier die van hun kleine salaris gretig geven. Ik was bevoorrecht deze parade met zijn voorbereiding te mogen fotograferen. Werk hier ook als vrijwillige fotograaf voor 4 weken.Dit was de grootste pop in de parade, een gigantische uil. Als je er meer van wilt zien kun je altijd even mijn blog op mijn webpagina bezoeken.

'483797' door Petra0212 '483797' door Petra0212

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Big Puppet Parade in.

Petra0212

Afgelopen zaterdag vond in Siem Reap deze parade plaats. Het is het grootste event hier. Groten poppen van papier mache de totaal verlicht zijn. Het is tevens een fundraising project. De poppen worden met vrijwillige kunstenaars samen gemaakt met de kinderen van scholen om iets te creëren. Tijdens de parade wordt door een groep internationale vrijwilligers die hier werken geld opgehaald om deze parade te bekostigen. De brandweer, elektriciens, materialen beveiliging, alles wordt opvoorhand gedaan en tijdens de parade hoopt men zoveel op te halen dat achteraf alles betaald kan worden. Het is een gigantisch event mn voor de Cambodjanen hier die van hun kleine salaris gretig geven. Ik was bevoorrecht deze parade met zijn voorbereiding te mogen fotograferen. Werk hier ook als vrijwillige fotograaf voor 4 weken. Dit is een heel jonge deelnemer.

'445939' door Petra0212 '445939' door Petra0212

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Spannend....

Petra0212

Spitti. Een geisoleerde vallei in de Himachal Pradesh. 3 maanden per jaar te bezoeken door de hoge pas die je over moet van meer dan 5200meter. Per toeval kwamen we hier in Ki op een festival terecht waar ik al eerder enkele foto`s van geplaatst heb. Voor de inwoners een jaarlijks uitje . Het Ki-klooster ligt op 4166 meter hoogte halverwege de vallei die eindigt niet ver van de grens met Tibet. in de pauze kun je mee eten met de lokale bevolking. Met je handen en het is dan een kunst een bordje te bemachtigen. De blikken zijn serieus, maar wat ze zien is dat ook. Het omturnen van demonen naar beschermdemonen van het Boedhisme. Spannende schouwspelen door dansen uitgebeeld...

'443140' door Petra0212 '443140' door Petra0212

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Un paysage de conte d

Petra0212

Het Regionaal Natuurpark Morvan (Frans: Parc naturel régional du Morvan) ligt in het hart van de regio Bourgondië van Frankrijk. De naam Morvan stamt uit het Keltisch: Mar = zwart en Vand = gebergte. Het park is opgericht in 1970 .De Morvan heeft een rijk ecosysteem: een combinatie van bossen, landbouwgrond, hagen en rivieren. Echter, de biosfeer wordt bedreigd door waterverontreiniging, ontwortelende hagen (die een toevluchtsoord zijn voor vele soorten dieren) en de aantasting van hardhoutbossen. De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Nedermorvan), de Heuvelmorvan), de Bergmorvan en het licht golvende Land van Luzy. Er hier is deze foto gemaakt,

'443072' door Petra0212 '443072' door Petra0212

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Holocaust monument...

Petra0212

Het Holocaustmonument (formele naam: Denkmal für die ermordeten Juden Europas) in Berlijn is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. . De Amerikaanse architect Peter Eisenman en het is in 2005 ingewijd. Motto van het monument is een tekst van de Italiaanse schrijver Primo Levi, zelf overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz: 'Het is gebeurd, en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.'De betonblokken zijn aan de buitenzijde voorzien van een speciale chemische laag waardoor graffiti makkelijk te verwijderen is. (bron Wikipedia)

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >