Pensionado

'517632' door Pensionado '517632' door Pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

De dodelijkste

Pensionado

Het Kafue National Park in het westen van Zambia wordt weinig bezocht. Het is niet gemakkelijk bereikbaar. De dieren zijn daar bijzonder schuw en moeilijk te spotten, maar het landschap is betoverend mooi. Een dier dat je liever niet wilt tegenkomen, is de zwarte mamba (Dendroaspis polylepis), de langste en meest dodelijke gifslang van Afrika. Bovendien is hij de snelste slang van de wereld. Het was ook voor onze gids heel bijzonder dat we dit exemplaar tijdens een van de safari's door het uitgestrekte gebied tegenkwamen.

'517276' door Pensionado '517276' door Pensionado

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Smile

Pensionado

Opvallen veel mensen hebben in Oezbekistan hun overigens gave gebit met goud laten bedekken. Deze vrouw van een stalletje met lokaal handwerk in de zijderoutestad Samarkand bevestigt het gezegde: "You're never fully dressed without a smile".

'517163' door Pensionado '517163' door Pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Sabelantilopen...(Hip

Pensionado

Tot de mooiste soorten antilopen behoren de sabelantilopen. Zij zijn moeilijk te fotograferen, omdat ze bijzonder schuw zijn. Dit was nog meer het geval bij de groep op deze foto, omdat zij kalfjes bij zich hadden. Het mannetje met zijn nog langere, gekromde hoorns ligt wat verscholen in de bush. Op de rug van een van de vrouwtjes zit een groepje ossenpikkers. Deze foto werd gemaakt in het prachtige, maar weinig bezochte Kafue National Park in het westen van Zambia. Wij reden soms een hele dag door dit reusachtige gebied zonder een andere auto tegen te komen.

'516602' door Pensionado '516602' door Pensionado

Spitsbergen

Spitsbergen

Per rubberboot in een

Pensionado

Tijdens een expeditiecruise rondom de archipel van Spitsbergen vaart het schip de mooiste fjorden van de diverse eilanden binnen. Vanaf de bergen dalen tientallen gletsjers in zee waarin steeds prachtig gekleurde ijsbergen drijven. Met rubberboten vaar je soms nog dieper zo'n fjord in. Op de foto is een van de rubberbootjes te zien; wat ben je als mens op zo'n moment toch nietig. (wel even openen)

'516111' door Pensionado '516111' door Pensionado

Spitsbergen

Spitsbergen

Pyramiden, een...verl

Pensionado

Onlangs was op de televisie een reportage van Floortje Dessing te zien over de verlaten spookstad Pyramiden. Wij waren daar in 2010: Vanuit Longyearbyen kan ’s zomers een boeiende dagexcursie per MS Langøysund naar de voormalige Russische kolenmijnnederzetting Pyramiden en de Nordenskiöldgletsjer worden gemaakt. Deelnemers worden eerst bij de verschillende accommodaties opgehaald en naar de pier gebracht waar het schip ligt. De Langøysund heeft een verwarmde kajuit die plaats biedt aan maximaal 40 passagiers. Een enthousiaste gids geeft tijdens de hele tocht uitstekende informatie over het gebied waar je langs vaart. Hij vertelt over de geologie en over de avonturiers die hier naar bodemschatten kwamen zoeken.  Eerst gaat het vanuit de Adventfjord naar het open, woelige water van de Isfjord. Aan de horizon zijn aan alle kanten bergen met gletsjers te zien. Door de zuivere lucht kun je heel ver kijken. De fjord wordt in noordelijke richting overgestoken. Bij Kapp Thordsen staat het oudste huis van Spitsbergen, het Svenskehuset uit 1872. Daarna vaart het schip de rustiger zijarm van het Billefjord in. Nu volgt een werkelijk wonderbaarlijk mooi traject langs woeste, kale bergen in fantastische kleuren en vormen. De horizontale aardlagen zijn duidelijk zichtbaar. Tijdens onze hele expeditiebootreis rondom de archipel heb ik geen vergelijkbaar landschap gezien!  In de verte verschijnt de immense Nordenskiöldgletsjer waartegenover Pyramiden ligt. De natuur is daar vervuild door de voormalige kolenmijn met bijbehorende installaties. Op Spitsbergen bevinden de steenkoollagen zich hoog in de bergen, omdat de aardkorst hier verticaal omhoog gestuwd werd.  Met een Russische gids loop je door een spookstad: een haven met kranen en spoorrails, een hospitaal, school, cultureel centrum, een plantsoen met een beeld van Lenin en opschriften in het Russisch. Na de val van de USSR was het snel gedaan met Pyramiden dat zwaar gesubsidieerd moest worden. Toch wonen er permanent nog 7 Russen, omdat Rusland het gebied (nog) niet wil opgeven. De ligging is fantastisch onder een piramidevormige berg met uitzicht op de reusachtige witte Nordenskiöldgletsjer aan de overzijde van de fjord. Het schip vaart na het uitgebreide bezoek zo dicht mogelijk naar de machtige gletsjerwand. Hier wordt whisky met gletsjerijs geschonken en volgt een barbecuelunch. Op de terugvaart gaat het nog langs de vogelklip Diabas. Na 9-10 uur keert het schip terug in de haven van Longyearbyen. Wij vonden Pyramiden de beste keus uit het pakket van mogelijkheden. Let er wel op dat deze excursie slechts op bepaalde dagen vertrekt. Het verdient aanbeveling om van te voren via het internet te boeken. Een goede lokale reisorganisatie is Spitsbergen Travel.

'516048' door Pensionado '516048' door Pensionado

Spitsbergen

Spitsbergen

Sprookjesachtig...uit

Pensionado

De mooiste indrukken van Spitsbergen hou je over van de wandelingen door het ongerepte landschap. Eerst een avontuurlijke tocht in een rubberboot over een soms woelige zee naar de oever voor een natte landing. En dan met een gids gewapend met een geweer (ijsberen gevaar) naar de mooiste plekken lopen. Nou ja lopen, er zijn geen paden dus het is vaak klauteren over keien van morenenvelden en proberen je evenwicht te bewaren of half wegzakken in de sompige grond van de toendra. Een spectaculair eiland is Nordauslandet (Noordoostland) dat door een reusachtige ijskap overdekt is. Wij klommen daar bij de Kloverbladbukta (Klaverbladbocht) in de Wahlenbergfjord een heuvel op en genoten als beloning van een van de allermooiste panorama’s. Beneden ons lag een hemelsblauw gletsjermeer omringd door een prachtig gekleurd landschap en een eindeloze ijsvlakte! Geopend is de foto het mooist

'515917' door Pensionado '515917' door Pensionado

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Blauwe wandeling naar

Pensionado

Vanuit Ilulissat zijn prachtige wandelingen te maken naar en langs het beroemde ijsfjord. Als je de blauwe wandeling kiest, loop je vanaf het voormalige helikopterveld over een gemakkelijke weg met plankieren. Zo wordt de kwetsbare toendraflora geen geweld aangedaan. In de zomer zijn tussen de rotsen en het groen overal mooie kleine bloempjes te vinden. Sneeuwgorsen kwinkeleren er vrolijk op los. Pas na een stuk lopen, komen opeens de ijsbergen in zicht. Ze zijn telkens weer zo verbazingwekkend groot! Vergelijk ze maar met de twee vissersbootjes in het fjord. Foto even openen

'515759' door Pensionado '515759' door Pensionado

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

Tussen ijsbergen in d

Pensionado

Op weg naar Ilulissat, de laatste haven van onze 3,5 dag durende reis met de veerboot langs de westkust van Groenland, komen we tenslotte in de reusachtige Disko Bay. Het is een van de bekendste plekken van het eiland en terecht, want hier zijn de honderden ijsbergen te zien die van een enorme, actieve gletsjer afkalven en via het ijsfjord in de baai terecht komen. Het is de bekroning van een lange, maar boeiende reis te midden van de Inuit bevolking.

'515659' door Pensionado '515659' door Pensionado

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

IJsbergen in de Disko

Pensionado

Op mijn vorige foto was de gigantische ijsmassa die het beroemde ijsfjord van Ilulissat vult vanaf een rotsheuvel te zien. Wij volgden toen de geel gemarkeerde route die eerst hoog boven de Disko Bay gaat en daarna afdaalt naar het voormalige helikopterveld waar informatie over de verschillende wandelroutes te vinden is. Deze opname is gemaakt tijdens die wandeling. De gele merktekens zijn op de keien terug te vinden. Soms is het wel even raden doordat het spoor ontbreekt. Trek vooral stevige bergschoenen aan want het is een oneffen rotsachtig terrein. Er liggen mooie poeltjes in en het uitzicht op de in de baai drijvende ijsbergen is ronduit spectaculair! Aan de horizon zijn de besneeuwde bergen van Disko Island te zien.

'515535' door Pensionado '515535' door Pensionado

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

GroenlandIJsfjord van Ilulissat

Het ijsfjord vanaf de

Pensionado

Ilulissat, de meest bekende plaats aan de westkust van Groenland, biedt vele excursiemogelijkheden, maar je kunt er vooral op eigen gelegenheid prachtige wandelingen van variabele lengte en moeilijkheidsgraad maken. Bij het voormalige helikopterveld staat een informatiebord over de wandelingen. Er loopt een blauw gemarkeerd pad rechtstreeks naar de heuvels die grenzen aan het ijsfjord. Deze wandeling gaat tot aan de heuvels over houten vlonders om de kwetsbare toendraflora te beschermen. Aan het einde kom je bij een baaitje waar je niet mag blijven staan. Je ziet dan geruime tijd al de enorme ijsbergen van het fjord voor je. Het pad loopt daar laag vlak langs zee en er is altijd het risico dat een ijsberg breekt of kantelt met een vloedgolf als gevolg. Daarna moet je tussen de rotsen omhoog klimmen naar een formidabel uitzichtpunt waar ook een paar banken staan. Je kijkt over de bergen van ijs die door de gletsjer vanaf de binnenlandse ijskap het fjord in worden gestuwd. Dit uitzicht is werkelijk onvoorstelbaar: zo ver als het oog reikt, rijzen de tientallen meters hoge ijsbergen als een wit alpenlandschap voor je op, de zee is niet meer te zien. De lucht is zo helder dat de bergen aan de overzijde van het brede fjord zichtbaar zijn. Deze foto is genomen tijdens een wandeling over het geel gemarkeerde pad dat aan de Disko Bay begint. We kijken vanaf een rotsheuvel uit op het blauwe vlonderpad beneden. Aan het eind is de rots te zien waarop je moet klimmen om van het ongelooflijke uitzicht op de ijsmassa te genieten. Als de foto geopend is, kun je daarop links de banken zien staan.

'515242' door Pensionado '515242' door Pensionado

Spitsbergen

Spitsbergen

Nordenskiöld Gletsjer

Pensionado

Vanuit Longyearbyen, de enige grotere plaats op Spitsbergen, kan in de zomer een bijzonder interessante bootexcursie van een dag gemaakt worden naar de verlaten Russische steenkoolmijnwerkersplaats Pyramiden in de Billefjord. Deze bizarre plek was onlangs te zien bij Floortje Dessing. Na het bezoek aan de lege gebouwen waarin alle inventaris is achtergebeven, vaart de boot langs de voet van de Nordenskiöldbreen. Deze reusachtige gletsjer is 25 km lang en 11 km breed. Hij is genoemd naar de Finse geoloog Adolf Erik Nordenskiöld (1832–1901). Foto is geopend het mooist.

'515030' door Pensionado '515030' door Pensionado

OezbekistanKyzylkumwoestijn

OezbekistanKyzylkumwoestijn

Tegenstelling

Pensionado

Tijdens mijn culturele reis langs de steden van de Zijderoute in Oezbekistan reden we onder andere bijna een hele dag door de Kyzylkumwoestijn. Onderweg werd een paar maal gestopt om even de benen te strekken en de sanitaire nood te ledigen. Tijdens een van deze stops kwamen we een Japanner tegen die zijn reis op de fiets in Singapore was begonnen. Een formidabele prestatie die door een zo te zien minder sportieve, lokale toeschouwer met interesse werd gadegeslagen.

'514783' door Pensionado '514783' door Pensionado

ChiliTierra del Fuego

ChiliTierra del Fuego

De Wulaia Baai van...

Pensionado

Een foto van het schitterende, onbedorven landschap rond een van de eilanden in het Beagle Kanaal. De locatie heet: Caleta Wulaia, een baai van Isla Navarino. Wij maakten in 2008 vanuit Ushuaia een cruise van 4 dagen met een van de fraaie schepen van Cruceros Australis. Tijdens deze bootreis die het spoor van Darwin volgde, bezochten we een van de eilanden ten zuiden van Ushuaia om o.a. de bijzondere plantengroei te zien. Daarna zijn we naar Kaap Hoorn gevaren en per rubberboot op de kaap geland, het meest zuidelijke punt van het Amerikaanse continent. Vervolgens voeren we lands de Darwin Range met de Avenue of the Glaciers naar de interessante havenplaats Punta Arenas. Onderweg werden verschillende lezingen gegeven. Per rubberboot bezochten we een actieve gletsjer in een van de inhammen in het gebergte. Tot slot stonden we te midden van een grote pinguïnkolonie op Isla Magdalena. Ik kan deze fantastische bootreis van harte aanbevelen. Het is prijzig maar de uitstekende verzorging aan boord en de kwaliteit van de lezingen zijn het geld waard. Het hangt overigens van de weersomstandigheden af of er ook inderdaad op de magische plek van Kaap Hoorn met zodiacs geland kan worden.

'514736' door Pensionado '514736' door Pensionado

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Zwolle vandaag

Pensionado

Zwolle is een heel mooie Hanzestad met veel monumenten. Je kunt er een prachtige stadswandeling maken. Vandaag waren we er om de Turner expositie Gevaar & Schoonheid in de Fundatie te zien. Parkeren is een probleem. Je kunt het beste bij de parkeergarage Emmawijk gaan staan die op loopafstand van het museum ligt. Toen we de brug over de singel overstaken, werd ik getroffen door de heldere weerspiegeling in het water.

'514668' door Pensionado '514668' door Pensionado

Spitsbergen

Spitsbergen

Vind de ijsbeer

Pensionado

Op mijn 2000ste foto van de ijsbeer met prooi kreeg ik veel fijne reacties. Allemaal veel dank daarvoor! Deze opname werd met de telelens gemaakt toen ons schip de Plancius nog 1 uur varen van een andere ijsbeer verwijderd was. Misschien is nu een beetje te begrijpen hoe moeilijk het is om een ijsbeer tussen al die ijsschotsen te ontwaren. Alle lof voor het expeditieteam dat voortdurend met verrekijkers de horizon afspeurde en steeds voor veilige landingen per rubberboot zorgde. Maar ook voor de kapitein want het naderende grote gevaarte van het schip moet het dier niet afschrikken. Wij konden meestal tot heel vlakbij komen. Op de achtergrond is de blauwe wand van een reusachtige gletsjer te zien. Het is een van de vele gletsjers die in een baai aan de zuidkant van het hoofdeiland Spitsbergen in zee dalen. Graag even openen

'514473' door Pensionado '514473' door Pensionado

Spitsbergen

Spitsbergen

IJsbeer in de...Baren

Pensionado

Voor mijn 2000 ste foto heb ik een ijsbeer met prooi gekozen. Wij voeren met de Plancius tussen de ijsschotsen in de Barentszee toen dit dier van veraf door het expeditieteam werd gespot. De kunst is dan om de plek op zo'n manier te naderen dat de ijsbeer niet wordt afgeschrikt. De wind moet ook nog eens goed staan. Het was een adembenemend schouwspel ook al omdat het beest een rob aan het verslinden was. Daarbij likte hij regelmatig zijn bebloede bek af. Op de schots streken meeuwen neer die rustig hun beurt afwachtten. Foto even openen voor details zoals de tong.

'514308' door Pensionado '514308' door Pensionado

Spitsbergen

Spitsbergen

De spookstad Pyramide

Pensionado

Wie de laatste aflevering van Floortje Dessing op Spitsbergen heeft gezien, zal dit beeld herkennen. Het is een deel van de door de Russen verlaten gebouwen van de steenkoolmijnwerkersplaats Pyramiden op Spitsbergen. Op de achtergrond is een enorme gletsjer te zien. In de zomer is het mogelijk om vanuit Longyearbyen een bootexcursie van een dag naar deze spookstad te maken. Ik zal van deze tocht nog meer foto's plaatsen.

'514272' door Pensionado '514272' door Pensionado

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Pelgrims in de Chor..

Pensionado

Tijdens de Sovjet periode was het belijden van een geloof verboden. Moskeeën en andere voor de moslims gewijde plaatsen werden ontheiligd door er opslagplaatsen van te maken. Na de onafhankelijkheid in 1991 begon het volk al gauw met het in ere herstellen van de moskeeën. Rondom Buchara zijn twee voor de islam van Centraal Azië heel belangrijke heilige plekken. Deze twee vrouwen bezoeken zo'n plek waar de vier (chor) broers Bakr begraven liggen die directe nakomelingen van de Profeet zouden zijn.

'514233' door Pensionado '514233' door Pensionado

ZambiaLuangwa NP Zuid

ZambiaLuangwa NP Zuid

Crawshay's zebra

Pensionado

Het is altijd interessant als je een diersoort kunt zien die uitsluitend in een bepaald gebied voorkomt. Dit is een ondersoort van de zebrafamilie die in de Luangwa Valley leeft. De officiële naam is Equus quagga crawshayi. Deze dieren hebben ook strepen over de benen en zuiver witte strepen zonder beige invulling. South Luangwa NP is een subliem gebied voor een safari dankzij de buitengewoon grote aantallen en soorten wilde dieren. Bovendien is het er nog rustig.

'514178' door Pensionado '514178' door Pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Shashlik

Pensionado

Het nationale gerecht van Oezbekistan is zonder meer de plov, een soort pilav die heel machtig is, maar wel smakelijk. Op de tweede plaats komt ongetwijfeld de shahslik die vaak ook aan stalletjes op straat te koop is. Deze opname werd gemaakt in de chaikhana (traditioneel theehuis) van de grote Chorsu bazaar van Tasjkent. Ik kan de op een houtskoolvuur bereide shashlik echt aanraden, maar neem die wel in de variant met gehakt vlees, want het gewone vlees kan soms taai zijn.

'514129' door Pensionado '514129' door Pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Filmopname in Khiva

Pensionado

De dagen dat ik in Khiva was, kwam ik op elk tijdstip van de dag de vreemdst geklede personages tegen. Zij bleken figuranten te zijn in een film die zich afspeelde in de tijd dat de oasestad aan de Zijderoute nog het belangrijkste centrum van slavenhandel was.

'514092' door Pensionado '514092' door Pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Vrouw uit Tashkent

Pensionado

Het allereerste portret dat ik in Oezbekistan maakte, was van deze vrolijke vrouw die over het grote, lege Kasht-Imamplein in het hart van de stad liep. Mij viel haar bonte kleding op. Ik wist toen nog niet dat in Oezbekistan de meeste vrouwen buitengewoon kleurrijk gekleed gaan.

'513933' door Pensionado '513933' door Pensionado

Oezbekistan

Oezbekistan

Vriendelijke man

Pensionado

Wat zo fijn is van een reis langs de oude steden van de Zijderoute in Oezbekistan, is dat de mensen nog niet gewend zijn aan buitenlandse toeristen. Daardoor zijn ze ook in jou geïnteresseerd en vinden het nog een eer als je een foto van hen wilt maken. De vriendelijke man met zijn kleurrijke muts ontmoette ik in Shakhrisabz. Hij bedankte mij uitvoerig nadat hij het resultaat op het schermpje van mijn camera had gezien.

'513865' door Pensionado '513865' door Pensionado

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Badvijver van de hare

Pensionado

Even buiten Buchara ligt het voormalige zomerpaleis van de laatste emir Alim Khan dat de Russen in 1911 voor hem hebben laten bouwen zodat hij uit de invloedssfeer van de stad zou zijn. Tot het paleiscomplex behoort een apart gebouw voor de harem. Daarnaast bevindt zich een vijver waarin de vrouwen konden baden. Langs de oever staat nog een houten uitzichtplatform waar vanaf de emir naar de naakte, in het water spartelende vrouwen keek. Er wordt gezegd dat hij een appel gooide naar de vrouw waarop hij voor die nacht zijn oog had laten vallen. Arme meid, want de emir had niet alleen een stompzinnig uiterlijk, maar was ook nog eens afstotelijk dik.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier