Oryx

'914165' door Oryx '914165' door Oryx

Groot-BrittanniëEngland

Groot-BrittanniëEngland

Puffin vlucht

Oryx

Kom je terug met je verzamelde hapje voor je kind, moet je wel direct op de ingang van je holletje aanvliegen, anders kun je de maaltijd weleens kwijt zijn aan een paar agressieve meeuwen. Dit tavereel hebben we veel gezien op Inner Farne (noord Engeland).

'914164' door Oryx '914164' door Oryx

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Drieteenmeeuw

Oryx

Naar de Farne eilanden varend kijk je vanaf het water tegen de rotswanden waar zoveel vogelsoorten hun nesten hebben. Deze drieteenmeeuwen hebben een heel smal randje waar de jongen weinig beweegruimte hebben voor ze kunnen uitvliegen. Net als overigens veel andere soorten vogels.

'911142' door Oryx '911142' door Oryx

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Puffins op Staple...I

Oryx

De papegaaiduikers vliegen af en aan met vis voor de jongen. Ik boekte in Seahouses een all day trip naar de eilanden Staple en Inner Farne. Staple is iets ruiger en Inner Farne meer toegankelijk, met boardwalks. De all day trip wordt voornamelijk door de fotografen geboekt. Je verblijft dan twee uur op ieder eiland, in plaats van 1 uur bij de middagtrips die alleen Inner Farne aandoen.

'911141' door Oryx '911141' door Oryx

Groot-BrittanniëEngland

Groot-BrittanniëEngland

Bamburgh Castle

Oryx

Dit is Bamburgh Castle in Northumberland, tegen de Schotse grens aan. Het is een zeer drukbezocht kasteel. Groot, dus je bent wel even zoet. Wij maakten wandelingen in de omgeving, waarbij deze foto voor zonsondergang is gemaakt.

'909733' door Oryx '909733' door Oryx

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Puffins op Farne

Oryx

En dan ben je op Staple Island, een van de Farne eilanden in noord Engeland, en zie je zo veel vogels, waaronder heel veel papegaaiduikers. En die ene puffin die je in bladen en op internet ziet, met al die visjes in zijn bek, zou je zelf ook graag willen zien. Nou, die zaten er genoeg! Ik heb meer dan 10 zandaaltjes geteld in de bek die door kleine weerhaakjes aan de binnenkant binnen worden gehouden!

'909732' door Oryx '909732' door Oryx

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Clownsvogels

Oryx

En toen konden we weer één bestemming afstrepen die hoog op het lijstje stond. De Farne eilanden in noord Engeland zijn een waar paradijs voor vogelliefhebbers en fotografen. Ik ben een hele dag op pad geweest waarbij je twee eilanden bezoekt. 's Morgens wordt Staple aangedaan en 's middag Inner Farne. En dit verandert niet, om de vogels zoveel mogelijk rust te geven. Vooral in het broedseizoen is het druk, met vogels en bezoekers. Je vindt er vele soorten zeevogels, maar de papegaaiduikers blijven toch de favoriet.

'842854' door Oryx '842854' door Oryx

IJsland

IJsland

Jökulsárlón

Oryx

Tja, er is wel veel wit op de foto, maar dit is het beroemde ijsschotsenmeer Jökulsárlón in de winter. Zoals er 's zomers ijsschotsen drijven die van de gletsjer afgebroken zijn, zo breekt er 's winters niets af. Grote plakken ijs drijven er dan op het water. En af en toe laat een zeehond zich zien.

'842824' door Oryx '842824' door Oryx

Nederland

Nederland

Bollenvelden

Oryx

Tijdens mijn reis (elke dag) naar en van mijn werk mag ik in het seizoen genieten van de velden vol hyacinten en tulpen in de bollenstreek Zuid-Holland. Nog heel even en dan zijn alle tulpen weer gekopt (en sluit de Keukenhof weer en zijn de bollenboeren verlost van de Chinezen in hun velden).

'842821' door Oryx '842821' door Oryx

IJsland

IJsland

Diamond Beach

Oryx

In het meer Jökulsárlón drijven (vooral in de zomer) de ijsschotsen die zijn afgebroken van een van de gletsjertongen van de grote Vatnajökullgletsjer. De ijsschotsen drijven via een smalle stroom onder de brug/weg door naar zee, alwaar ze verder smelten en afbreken. De op het zwarte strand aangespoelde brokken zijn dankbare foto-objecten, waarbij een langere sluitertijd iets extra's doet met het water.

'842820' door Oryx '842820' door Oryx

IJsland

IJsland

Reynisdrangar

Oryx

De rotsen die vanaf het zwarte strand Reynisfjara te zien zijn heten Reynisdrangar. Het zijn meer dan 60 meter hoge basaltformaties waar veel zeevogels zitten. Het strand ligt aan de zuidkust van IJsland en is een vaste stop voor toeristengroepen.

'836746' door Oryx '836746' door Oryx

IJsland

IJsland

Vliegtuigwrak

Oryx

Het vliegtuigwrak van de DC-3 op het zwarte strand van Solheimasandur is nog steeds wel aantrekkelijk voor fotografen. Tot een paar jaar geleden kon je er met de (4x4) auto heen rijden als je wist waar de ingang vanaf de weg was. Nu is er een parkeerplaats waar je de auto achterlaat en dan ongeveer 4 kilometer moet lopen naar de zee. Dan denk je dit schrikt wel veel toeristen af, lopen. Niet. En als fotograaf met statief maak je geen indruk. Ik denk dat je misschien een redelijke kans zonder mensen hebt in de zomer 's avonds laat.

'836745' door Oryx '836745' door Oryx

IJsland

IJsland

Skogafoss

Oryx

Misschien wel de bekendste en meest bezochte waterval van IJsland, de Skogafoss in het zuiden. Met 60 meter hoog en 25 meter breed komt er heel wat water naar beneden. Tot drie jaar geleden kon je hier nog wel eens alleen staan te genieten. Nu, met vorig jaar 1,5 miljoen toeristen en verwacht dit jaar 2 miljoen, kan je niet meer om de mensen heen fotograferen.

'835615' door Oryx '835615' door Oryx

IJsland

IJsland

IJslandse kerkjes

Oryx

Er zijn zoveel mooie kerkjes op IJsland! Deze staat op het schiereiland Reykjanes, niet ver van Vogar. Het was een mooie heldere dag, de ijskoude wind zie je niet. Paar huisjes erbij, begraafplaatsje, genoeg voor een mooi plaatje :-)

'835614' door Oryx '835614' door Oryx

IJsland

IJsland

Verlaten

Oryx

Een verlaten boerderij in het zuiden van IJsland. Zo zie je ze op meer plaatsen. Het is ook niet niks om in dit barre landschap en met korte zomers een boerenleven te leiden. Wel dankbare foto-objecten.

'835066' door Oryx '835066' door Oryx

IJsland

IJsland

Winters IJsland

Oryx

Een maand geleden waren we weer op ons favoriete eiland. Bijna de hele week mooi weer gehad met een (bekende) harde ijswind. En de paardjes maar in de snijdende wind staan! Zijn ze aan gewend zegt men ...

'825555' door Oryx '825555' door Oryx

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Meren Azoren

Oryx

Nog een foto van een van de vele meren op de Azoren. De naam van dit meer op het hoofdeiland Sao Miguel weet ik even niet meer. De meren liggen veelal in kraters van de oude vulkanen en hebben mooie kleuren. Wandelen kan je er meestal en de hortensia's zijn lang in het seizoen aanwezig.

'572928' door Oryx '572928' door Oryx

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Stokstaartjes-2

Oryx

Nog eentje uit de serie "Ach, wat schattig". We gingen vanuit de Zeekoe Guestfarm bij Oudtshoorn 's morgens vroeg op excursie. Met eigen auto naar een terrein en daar na een korte wandeling zachtjes met de kleine groep plaatsnemen voor het huis van de stokstaartjes. Na het opkomen van de zon kwam de eerste buiten en snel erna volgde de rest van het gezin.

'572927' door Oryx '572927' door Oryx

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Ostrich in Oudtshoorn

Oryx

Oudtshoorn in de Westkaap staat bekend om de struisvogelfarms. Wij overnachtten in een huisje bij een boerderij en ook daar liepen deze lelijkerds rond.

'572882' door Oryx '572882' door Oryx

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Muizenberg-2

Oryx

De gekleurde (verkleed)huisjes van Muizenberg stonden op mijn lijstje om gezien te hebben. Het strand ligt niet ver van Kaapstad. Wij kwamen vanuit het oosten, en dan passeer je de enorme townships, waaronder Khayelitsha en Mitchell's Plain. Geen vrolijk gezicht. Sommigen adviseerden om hier niet de auto uit te gaan, maar hoewel er geen dreiging voelbaar was reden we door tot Muizenberg Beach.

'572880' door Oryx '572880' door Oryx

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Vergelegen

Oryx

Tijdens onze reis door de Westkaap overnachtten we in Somerset-West (Somerzicht B&B) en bezochten we daar vlakbij Vergelegen Wine Estate (Vergelegen omdat drie dagen rijden met de ossenwagens vanaf het fort in Kaapstad). Nadat hij zijn vader was opgevolgd als gouverneur van de Kaap, claimde Willem Adriaan van der Stel in 1700 een stuk land van 30.000 hectare. Hij verbouwde hier druiven, plantte fruitbomen, kamfer en eiken. Tenminste, daar had hij zijn personeel voor. Je kunt door de tuinen wandelen (met een bekende verzameling Japanse rozen) en uiteraard de wijnen proeven.

'572878' door Oryx '572878' door Oryx

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Wandelen Azoren

Oryx

Op alle eilanden van de Azoren is het prachtig wandelen. De temperatuur wordt er 's zomers niet te hoog en alles is groen. De hortensia's die overal groeien vergroten de wandelvreugde. Hier op het hoofdeiland São Miguel hebben we uitzicht (als ik het me goed herinner) op het plaatsje Furnas, waar vlakbij ook de bekende stoofpotjes in de warme grond worden bereid.

'572230' door Oryx '572230' door Oryx

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Lagoa das Furna

Oryx

Zicht op het meer Lagoa das Furnas vanaf het uitzichtpunt “Pico do Ferro”. Beneden in de hoek is nog net het terreintje met de borrelende modderpoelen en stoomgaten te zien, waar de beroemde stoofpotjes worden bereid.

'572224' door Oryx '572224' door Oryx

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Furnas op São Miguel

Oryx

Op het hoofdeiland van de Azoren, São Miguel, bevindt zich het Furnasgebied, waar warmwaterbronnen zijn en stoom uit de aarde komt. Aan de rand van het meer Lagoa das Furnas worden de beroemde stoofpotjes van São Miguel bereid, de Cozido à Portuguesa. Stoofpotten met o.a. zoete aardappelen, kool, wortelen, rundvlees en varkensvlees worden langzaam gestoofd onder de grond. De goed afgesloten pannen laat men met twee touwen in de caldeiras zakken. Na 6 uur in deze natuurlijke ondergrondse hitte – afkomstig van vulkanische activiteit – worden de pannen omhoog gehaald en kan de stoofpot worden opgediend. (Bron: overportugal.nl)

'570476' door Oryx '570476' door Oryx

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Lagoa das Sete Cidade

Oryx

Waarschijnlijk de meest gefotografeerde plaats op de Azoren, op het eiland São Miguel, de krater met daarin het blauwe meer en het groene meer. Zeer mooi om dit van bovenaf vanaf diverse uitzichtpunten te bekijken met de huurauto en/of tijdens een wandeling. Tijdens de vlucht van Terceira naar São Miguel zagen we mooi hoe de meren in de krater zijn gesitueerd.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

EDITIE 114 | De mooiste autoroutes ter wereld

28-10-2022 Columbus Travel editie 114 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de mooiste autoroutes ter wereld. Ontdek inspirerende roadtrips weg van de massa, van Canada tot IJsland en Australië tot Frankrijk. Wil je weten wanneer je in 2023 het beste met de auto kunt vertrekken naar je vakantiebestemming? In onze verkeersdruktekalender vind je de zwarte zaterdagen en andere drukke dagen. Bestel de editie hier >

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

WEEK 47 | COMMUNITY-TOPPERS


Vissers op het Inle meer. Foto: Antwan
Topfoto & -tip: Vissers op het Inle meer door Antwan
Communitylid van de week: MaJata

Onze wedstrijden

DEEL JE MENING EN WIN EEN REIS NAAR NOORWEGEN

Wat zijn jouw reiswensen- en plannen in 2023? En hoe kunnen wij als Columbus Travel daar nóg beter op inspelen met ons tijdschrift en onze website? Deel jouw mening en wie weet belonen we jou met een ferry-overtocht naar Noorwegen voor twee personen met auto! Doe mee >


WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >


MAAK KANS OP HET ROADTRIPBOEK!

Ben jij op de hoogte van de verkeersregels en snelheidslimieten over de grens, of wat te doen als je overvallen wordt door wagenziekte? Test jouw autokennis in 7 vragen en hark 1 van de 10 Columbus-boeken '50 Onvergetelijke Roadtrips Buiten de Gebaande Paden' binnen!  Doe mee >


WIN EEN VAKANTIE IN HET OOSTENRIJKSE ZILLERTAL

Ben jij een Oostenrijkfan? Beproef je geluk (en je reiskennis) met deze interactieve quiz over de geliefde Zillertal-regio. Behaal de hoogste score en wie weet belonen we jou wel met een geheel verzorgde reis naar het Zillertal!  Doe mee >


WIN TWEE VLIEGTICKETS NAAR IJSLAND

Ben jij een Scandinavië-fan? Test je kennis van het Hoge Noorden met deze interactieve quiz en laat je inspireren door Denemarken, Noorwegen, IJsland en Finland. Behaal de hoogste score en wie weet belonen we jou wel met twee vliegtickets naar IJsland! Doe mee >


WIN EEN VAKANTIE NAAR BRETAGNE

Hoe goed ken jij de Franse regio Bretagne? Test je kennis met deze quiz én laat je inspireren door onze razende reporters Tim Bilman en Maurice Lede. Haal jij de hoogste score? Dan belonen we jou misschien wel met een vakantie in de regio! Doe mee >