Nienkekrook

'479273' door Nienkekrook '479273' door Nienkekrook

AustraliëSydney

AustraliëSydney

Oud & Nieuw Sydney

Nienkekrook

Terwijl ik deze tip schrijf, zit de haven van Sydney al uren vol met enthousiaste toeristen die vanavond om 9 uur (kinder vuurwerk) en 12 uur (grote-mensen vuurwerk) willen bekijken. De meeste van hen zullen er achter zijn gekomen dat je op de meest bekende 'viewpoints' vast zit aan een hoop regeltjes. Je moet er vroeg zijn (voor 10 uur, anders heb je geen goede plek meer), je mag er geen alcohol mee naartoe nemen en alles wat je in de drankstandjes koopt kost rond de 9 dollar. Daarnaast is het er ontzettend dringen geblazen! Het is nu half 12 en wij hebben net een ontspannen ontbijt genuttigd, vertrekken zo naar de supermarkt (IGA + drankwinkel zitten onder het station van North Sydney en zijn tot ongeveer vier uur 's middags open) en gaan dan naar ons 'geheime plekje' achter de brug. In 'Lavender Bay' heb je namelijk een ontzettend mooi uitzicht op de brug én zijn er geen regels! Wij nemen dus heerlijk ons eigen drinken mee en zien precies hetzelfde (maar dan rustiger) wat de mensen aan de 'voorkant' van de brug zien. Er zijn genoeg toiletten en een aantal jaar geleden hebben wij er zelf een pizza laten bezorgen. Je komt in Lavender Bay vanaf treinhalte North Sydney (de tweede stop na de Harbour Bridge). Houdt er wel rekening mee dat het vertrekken ná het vuurwerk wel even kan duren. Grote groepen gaan in de treinen die over de brug terug de stad in gaan. Maar na een geweldige avond met het meest mooie vuurwerk dat je waarschijnlijk ooit zult zien, neem je dat voor lief. Gelukkig nieuwjaar!

'327781' door Nienkekrook '327781' door Nienkekrook

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Papier Maken

Nienkekrook

Vlabij Luang Prabang in Laos kun je ontzettend veel kleine dorpjes vinden waar de mannen en vrouwen hun inkomen verdienen met het doen van handarbeid. Zo bezochten wij een man die LaoLao (sterke rijstwijn) maakte, een dorp waar men metaal bewerkte, vrouwen die achter de weefgetouwen zaten, zilversmeden en zoals op de foto te zien is vrouwen die papier maakten. In grote bakken werd een papierpulp geschept en er werden prachtige bloembladen aan toegevoegd om het papier nog mooier te laten worden. De vellen werden op de ramen gedroogd in de zon en daarna verwerkt tot boekjes, lampenkappen en dergelijke. Als je dan de avond erna over de bekende avondmarkt loopt en alle producten ziet die je gemaakt hebt zien worden, kijk je er toch ineens met andere ogen naar!!

'327611' door Nienkekrook '327611' door Nienkekrook

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Man achter naaimachin

Nienkekrook

Overal in India kun je mensen achter de naaimachine vinden. Ze maken er kleding, maar vooral ook veel badges van bijvoorbeeld vlaggetjes die je vervolgens op je tas kunt naaien. In het kleine plaatsje Bundi in Rajasthan vind je een complete straat met handwerklieden. Naast veel koperwerk zijn ook hier kleine 'hole in the wall' winkeltjes te vinden waar mensen achter de naaimachine zitten. Deze man viel op, omdat hij zo mooi met zijn witte kleding afstak tegen het paars van zijn werkplaats/huis. En zijn naaimachine is zo ingenieus, dat is een kunstwerk op zich! Dat is een van de mooie dingen aan India, dat er overal veel detail te vinden is. Rechts nog een stukje van de deur, die ook door handwerklieden vakkundig in elkaar gezet is.

'326372' door Nienkekrook '326372' door Nienkekrook

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Zonder Handen

Nienkekrook

De oude keizerlijke hoofdstad Hue is een perfecte plaats om een tochtje op de brommer te maken. Zo kom je langs het paleis, maar je kunt ook stoppen om te zien hoe wierrook stokjes en conische hoeden gemaakt worden. Een bijzondere stop is het huis van Tran Thi Thuy, een vrouw die al haar hele leven conische hoeden maakt. En dat terwijl ze maar 1 hand heeft. Ze raakte haar hand kwijt aan de gevolgen van het 'Agent Orange' gas dat door de Amerikanen tussen '62 en '71 in de oorlog gebruikt werd. Toch heeft ze een vak geleerd en inmiddels zijn haar hoeden bekend over de hele wereld. Bijzonder is dat ze haar hoeden van een gedetailleerde versiering aan de binnenkant voorziet (zie foto), als je de hoed tegen het licht houdt, zie je de afbeelding!!

'478551' door Nienkekrook '478551' door Nienkekrook

AustraliëSydney

AustraliëSydney

52 Suburbs

Nienkekrook

Met 637 verschillende wijken is het voor toeristen al moeilijk een compleet beeld te krijgen van alles dat Sydney te bieden heeft. Maar zelfs een groot aantal van de inwoners van deze wereldstad heeft het merendeel van deze wijken nog nooit bezocht! Fotografe Louise Hawson besefte zich in 2009 dat ze een vreemdeling in haar eigen stad was en besloot vanaf dat moment elke week een ander stadsdeel te bezoeken en vast te leggen gedurende een jaar. In totaal 52 wijken (suburbs). Op haar blog, [url="http://www.52suburbs.com/" target="_blank"]www.52suburbs.com[/url], legde ze een rijke verzameling aan beeldmateriaal vast. De website werd een groot succes en mei dit jaar verscheen er een boek van al haar wijken. Ook is er dit jaar een tentoonstelling van haar werk te bekijken in het 'Museum of Sydney'. Dagelijks geopend van 9.30 tot 17:00 voor een toegangsprijs van $10.00. Lees meer op: [url="http://www.hht.net.au/whats_on/exhibitions/exhibitions/52_suburbs" target="_blank"]www.hht.net.au/.../52_suburbs[/url] De wijken die beschreven en gefotografeerd zijn: Wahroonga; Lakemba; Potts Point; Cronulla; Cabramatta; Eveleigh; Castlecrag; Harris Park; Blacktown; Auburn; Bondi; Marrickville; Bankstown; Haberfield; Pyrmont; Clovelly; Surry Hills; Ingleside; Lidcombe; Newtown; Brighton-Le-Sands; Glebe; Eastwood; Liverpool; Randwick; Campbelltown; Strathfield; Redfern; Waterloo; La Perouse; Balmain; Woolloomooloo; Dural; Windsor; Darlinghurst; Botany; Sydney CBD; Bonnyrigg; Arncliffe; Kirribilli; Collaroy; Manly; Vaucluse; Hurstville; Dulwich Hill; Summer Hill; Paddington; Penrith; Maroubra; Granville; Alexandria; Milsons Point

'325880' door Nienkekrook '325880' door Nienkekrook

NepalPatan

NepalPatan

Maskers

Nienkekrook

Het dagelijks leven in Nepal is onlosmakelijk verbonden met de kunst en de religie. De oorspronkelijke bewoners, de Newars, haalden inspiratie uit culturen die meekwamen met de handelaars, godsdienstgeleerden, pelgrims en vluchtelingen. Zo zie je veel kunst uit zowel het hindoeïsme, het boeddhisme en komen de invloeden uit bijvoorbeeld India, China en Tibet. Vooral beeltenissen van goden kom je overal in Nepal tegen. De kleurrijke papier-maché maskers kom je vooral in de grote steden tegen, zoals hier in Patan. In september worden er veel traditionele dansen met maskers gehouden! De bekendste beeltenissen op maskers zijn Ganesh (hier op de foto te zien), Bhairab en Kumari.

'324926' door Nienkekrook '324926' door Nienkekrook

Japan

Japan

Daibutsu

Nienkekrook

De 'Daibutsu', ofwel de 'grote Boeddha' kun je vinden bij de 'K?toku-in' tempel in Kamakura. Dit bronzen beeld komt uit 1252 en volgens de overlevering zou er hier eerst een enorme houten Boeddha gestaan hebben, die in een storm verloren is gegaan. Daarna kwam het bronzen beeld, dat in die tijd ook een goudlaag had (waar je nog stukjes van kunt zien). In de jaren die volgden, werd de hal waarin de Boeddha stond nog meerdere malen (!) verwoest door stormen en sinds 1498 heeft men het herbouwen van de hal maar opgegeven. En zo komt het beeld ook ten beste tot zijn recht. 13,35 meter hoog en ongeveer 93 ton. Door de luikjes aan de achterkant van het beeld kunt je zelfs naar binnen. Mooi detail vind ik zelf de gevouwen handen van de Boeddha en de bloemen- en fruitoffers ervoor. Tussen mijn Japan foto's kun je de volledige Boeddha zien.

'324737' door Nienkekrook '324737' door Nienkekrook

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Prachtig Holland!

Nienkekrook

Al hebben we hier in Australië de meest prachtige natuur, soms kom ik bladerend door mijn foto's ook prachtige Nederlandse kiekjes tegen, en dan krijg je toch een beetje heimwee. Hier een gewone boom in een woonwijk (voor Nederland dan, hier zie je voornamelijk palm- en Eucalyptusbomen), met de structuur van de stam naast de schaduw van de complete boom. Een stukje detail uitbelicht dus en een stukje Nederland dichtbij!

'324480' door Nienkekrook '324480' door Nienkekrook

SpanjeBarcelona

SpanjeBarcelona

Bank'je'

Nienkekrook

Sla in Barcelona zeker niet het 'Parc Guell' over, waar je de meest prachtige stenen bouwwerken kunt vinden, die versierd zijn met zo mogelijk nog mooiere mozaïeken. De bank die je aan de top van de berg vindt, op het grote terras, is wereldberoemd. Je kijkt hiervan uit over de hele stad. Leuk feit is dat het oorspronkelijk plan voor dit park was om er een soort addelijke woonwijk van te maken, dit bleek geen succes, er werden maar twee huizen verkocht (waarvan één aan de ontwerper Antoni Gaudi) Je ziet het huis links in de diepte.

'324377' door Nienkekrook '324377' door Nienkekrook

AustraliëQueensland

AustraliëQueensland

Van Buitenaf

Nienkekrook

Dit is de 'buitenkant' van de boom die ik net geplaatst heb. Ik dacht dat het dan beter aangaf hoe de boom er in zijn totaliteit uitziet. Hij lijkt wel door een kunstenaar met de hand geweven en ik vind hem prachtig om te zien! TEKST VAN DE ANDERE FOTO: In Queensland vind je in het 'Daintree' gebied de mooiste stukjes regenwoud. Het is een van de grootste overgebleven delen tropisch regenwoud en je vind er unieke dieren, planten en bomen. Je kunt er heerlijk wandelen over bijvoorbeeld een van de vele 'boardwalks'. De Marrdja Boardwalk is een lus-vormige rondwandeling van iets meer dan 1km. Als je er loopt kun je haast de evolutie aan je voorbij zien trekken. Van alle bomen die de laatste 400 miljoen jaar bestaan hebben, vind je elk stadium van de evolutie wel! In het midden van de wandeling vind je mangroves en kijk je uit op Noah Creek. Langs de route staan veel informatieve borden. Deze 'figtree' is bijzonder, omdat hij haast geweven lijkt. De boom loopt met een kromming tot over de weg, en als je even je hoofd in de stam steekt, krijg je een bijzonderen 'inside look' van dit mooie stukje natuur.

'324374' door Nienkekrook '324374' door Nienkekrook

AustraliëQueensland

AustraliëQueensland

Inkijkje

Nienkekrook

In Queensland vind je in het 'Daintree' gebied de mooiste stukjes regenwoud. Het is een van de grootste overgebleven delen tropisch regenwoud en je vind er unieke dieren, planten en bomen. Je kunt er heerlijk wandelen over bijvoorbeeld een van de vele 'boardwalks'. De Marrdja Boardwalk is een lus-vormige rondwandeling van iets meer dan 1km. Als je er loopt kun je haast de evolutie aan je voorbij zien trekken. Van alle bomen die de laatste 400 miljoen jaar bestaan hebben, vind je elk stadium van de evolutie wel! In het midden van de wandeling vind je mangroves en kijk je uit op Noah Creek. Langs de route staan veel informatieve borden. Deze 'figtree' is bijzonder, omdat hij haast geweven lijkt. De boom loopt met een kromming tot over de weg, en als je even je hoofd in de stam steekt, krijg je een bijzonderen 'inside look' van dit mooie stukje natuur.

'478489' door Nienkekrook '478489' door Nienkekrook

NepalPokhara

NepalPokhara

Eet Smakelijk!

Nienkekrook

Aan de Lakeside in Pokhara vind je ontelbaar veel leuke restaurantjes en cafés. Omdat ik er een aantal dagen geweest ben, heb ik ze zo ongeveer allemaal wel gezien. Hier een aantal van mijn favorieten: The Lauging Buddha In dit familierestaurant, bijna aan het eind van de hoofdstraat, kun je uitgebreid ontbijten. Ze hebben er het meest lekkere (bruine) brood dat er maar bestaat en het is vaak nog warm als je het krijgt. Ook lekker zijn hun kipburgers met salade en frietjes. Chilly Bar & Restaurant Vriendelijk personeel, draadloos internet en ontzettend lekkere 'sizzlers': gerechten die op hete schotels aan tafel worden gebracht. Elegant View Restaurant & Bar Bezoek ze met mooi weer, er is alleen een (prachtige) tuin (met uitzicht op het meer). Heerlijk rustig, goede koffie en gezonde fruitdranken. Er lopen trouwens ook een aantal cavia's rond, geen idee waarom, maar wel grappig! The Lemon Tree Restaurant Bij grote drukte (wat vaak zo is) kan je bestelling lang duren, omdat de bediening niet heel efficiët lijkt te zijn, maar dat is Nepal en het eten is zeker de moeite waard. Olive Café Beetje prijzig, maar dit moderne koffietentje heeft heerlijke warme croissants en dranken. All that Jazz Bar De cocktails zijn precies goed, je kunt er pool spelen en er is regelmatig live muziek. Leuk om met vrienden rond te hangen! Israëlische bakkerij Ik weet de naam niet meer, maar vanaf het meer gezien is het aan de overkant van de straat, vlakbij de grote supermarkt op de hoek. Ze maken ontzettend lekkere, zachte broodjes met keuze uit verschillende soorten beleg. Boomerang Cafe & German Bakery Hier koop je de lekkerste pindakoeken en gebak, maar ik vond het minder geschikt om te dineren, of je moet wel van die toeristische culturele dans-shows houden… Amsterdam Café/Bar Oost West… Het heeft niet zoveel met Nederland te maken, maar dit café is een gezellige plek om live muziek of sportwedstrijden te bekijken. De cocktails, het bier en vooral de desserts zijn er prima! Overige tips: Houdt er rekening mee dat er regelmatig stroomstoringen zijn. Meestal is er stroom tussen 13:00/22(3):00 uur, maar dit kan met de periode dat je er bent afhangen (deze tijden bepaalt de overheid). Zo kun je dus bijna nergens koffie van gemalen bonen krijgen in de ochtend ('no power sir!'), overdag pinnen ('no power sir!') of je was laten doen ('still no power sir!'). Vooral goed om rekening mee te houden als je op trektocht gaat of koffieverslaafd bent!

'324026' door Nienkekrook '324026' door Nienkekrook

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Uluru Achterkant

Nienkekrook

Weer een icoon van Australië vanaf een andere kant bekeken. Dit is Uluru (ook bekend als Ayers Rock). Je kunt in ongeveer drie uur om deze -voor Aboriginals heilige- berg heen lopen, wat echt fantastisch is om te doen. Doordat de berg heilig is, hebben de Aboriginals liever niet dat hij beklommen wordt. Helaas wordt dit jaarlijks toch door duizenden mensen gedaan. Er wordt al jaren gesproken over het sluiten van de wandelroute, want niet alleen is het een ethisch discussiepunt, het beklimmen is ook nog eens levensgevaarlijk. Temperaturen kunnen in sommige periodes oplopen tot boven de 50 graden en als je dan een paar uur onderweg bent, in de volle zon, kan het zelfs fataal aflopen. Er zijn al enkele mensen gestorven! Mocht je toevallig van Alice Springs naar Perth vliegen: kijk dan zeker uit het raam, want met een beetje geluk zie je deze reus onder je. Een bijzonder gezicht!

'323979' door Nienkekrook '323979' door Nienkekrook

AustraliëSydney

AustraliëSydney

Opera House

Nienkekrook

Het dak van het Sydney Opera House bestaat uit maar liefst 1.056.000 geglazeerde, wit granieten dakplaten, die uit Zweden zijn overgekomen. Het complete dak weegt daardoor 26.700 ton! Tijdens de bouw ging er van alles mis en het is zeker interessant deze geschiedenis eens terug te lezen. Zo werden er onder andere enkele belangrijke constructiefouten gemaakt, die ervoor zorgden dat de fundering geheel opnieuw gelegd moest worden, omdat de pilaren van het podium niet sterk genoeg bleken om het dak te dragen. Ook hadden de bouwers in eerste instantie geen idee hoe ze het schelpvormige dak moesten maken (vooral voor een zo laag mogelijke prijs) en volgden er jaren van discussie, beton gieten, vorm veranderen en vast en zeker veel koffie drinken. Uiteindelijk kreeg midden '61 iemand eindelijk een Eureka moment. Het gebouw, waar in 1940 de eerste plannen van op tafel kwamen, werd pas in 1973 opgeleverd voor een slordige 102 miljoen dollar (een 'beetje' over het budget van 7 miljoen heen en dus 10 jaar te laat!) Maar wat een prachtig gebouw! Dit is misschien niet een van de meest bekende hoeken van het Sydney Opera House, maar juist vanwege de geschiedenis ontzettend interessant!

'478400' door Nienkekrook '478400' door Nienkekrook

CambodjaPhnom-Penh

CambodjaPhnom-Penh

The Flicks Community.

Nienkekrook

Bioscoop The Flicks werd in 2009 voor expats en toeristen opgericht door een Nieuw-Zeelands echtpaar. Er waren op dat moment geen bioscopen in Phnom Penh die Engelse films draaiden. Na twee succesvolle jaren kreeg eigenaar Martin echter een baan bij de ambassade en konden ze hun geliefde hobby niet langer houden. Nederlander Ramon Stoppelenburg (bekend als 's werelds eerste couchsurfer en geëmigreerd naar Cambodja) organiseerde een online inzamelingsactie en haalde daarmee genoeg geld op om de bioscoop, waar ruimte is voor 28 bezoekers, over te nemen (april 2011). Ik raad iedereen aan hem in Phnom Penh te bezoeken, het is een aardige gast en je zult zeker een gezellig avond hebben! ACTIVITEITEN Naast het draaien van digitale blu ray films in dit gezellige (voormalig woon-) huis, is de Flicks ook een ontmoetingsplaats van toeristen en expats geworden. Vanaf augustus worden er bijvoorbeeld yogalessen in de ochtend en Khmer-taalcursussen in de middag gegeven. Ramon gaat zelf op de benedenverdieping van het filmgebouw wonen. ENTREE Volwassenen betalen $3,50, kinderen (16<) en lokale studenten $2,00. Elke zaterdag om 4 uur 's middags is er een gratis screening van een nieuwe film. VERSNAPERINGEN In de Flicks kun je –naast popcorn en een drankje- ook gezellig eten. De gemiddelde prijs van de gerechten is $6-7 (pizza, pasta, salades, burgers). Ook is de zaal compleet af te huren voor bijvoorbeeld een feestje. LOCATIE Number #39B, Street 95 12304 BKK3 Phnom Penh De tuktuks zullen de locatie misschien niet kennen, verwijs ze dan naar de "Martini Pub", wat twee huizen verder in dezelfde straat ligt (parallel aan de Monivong Boulevard) OVERIGE INFORMATIE Bezoek de officiële website van The Flicks op: [url="http://www.theflicks-cambodia.com/" target="_blank"]www.theflicks-cambodia.com[/url] De Flicks is ook te vinden op [url="https://www.facebook.com/profile.php?id=100001339683373&sk=wall" target="_blank"]Facebook[/url]. Ramon's persoonlijke pagina's vind je op zijn [url="http://www.ramonstoppelenburg.com/" target="_blank"]website[/url] en [url="http://twitter.com/#!/RamonesNL" target="_blank"]Twitter[/url]

'478395' door Nienkekrook '478395' door Nienkekrook

AustraliëSydney

AustraliëSydney

Manly Beach

Nienkekrook

Kapitein Arthur Philip ontdekte in 1788 het stuk land dat tegenwoordig bekend staat als de wijk en drukbezochte badplaats 'Manly'. Manly is lang geïsoleerd geweest, maar door o.a. de opzet van een veerdienst en het bouwen van hotels rond 1880 (in die tijd was alleen het overdag zwemmen in zee verboden!) kwamen er steeds meer bezoekers naar dit prachtige stukje Sydney. Gelegen tussen een rustige binnenhaven en populair surfstrand, vind je er een combinatie tussen een relaxt strandsfeertje en hip uitgaansleven. De hoofdstraat van Manly heet de 'Corso' en loopt direct naar de 'Steyne' promenade en het strand. ACTIVITEITEN Manly is dé plek om actief bezig te zijn. Surfen, kajakken, zeilen, zwemmen, golfen, duiken, vissen… noem maar op! Je kunt er ook walvis spotten, musea bezoeken en fietstochten maken. Kijk voor routes op: [url="http://www.manly.nsw.gov.au/attractions/bicycle-paths/" target="_blank"]www.manly.nsw.gov.au/.../bicycle-paths[/url] of [url="http://www.manlyaustralia.com.au/information/what_to_do/cycleway.asp" target="_blank"]www.manlyaustralia.com.au/.../cycleway[/url] Een andere grote publiekstrekker is '[url="http://oceanworld.myfun.com.au/" target="_blank"]Oceanworld[/url]', een aquarium waar je alles leert over de onderwaterwereld en zelfs met haaien kunt zwemmen! (Entree 20 AUS$, 10:00-17:30) TIP: Met een combinatiepas (Oceanworld, Wildlife World, Sydney Aquarium en/of Sydney Tower), spaar je een hoop geld uit. WANDELEN Voor de wandelliefhebbers zijn er een [url="http://www.manlyaustralia.com.au/information/what_to_do/walksViews.asp" target="_blank"]aantal mooie routes[/url] tussen het strand en het naastgelegen nationale park te vinden. Je bent nooit meer dan 1km van de haven of zee verwijderd. Door de grote verscheidenheid in natuurlijke landschappen is Manly dé plek om diverse [url="http://www.manly.nsw.gov.au/environment/native-plants-and-animals/" target="_blank"]diersoorten[/url] te vinden. Een interessante wandeltocht is die van Manly Cove naar Spit Bridge, waarbij je loopt langs luxe woonhuizen, historische geschutsopstellingen en verborgen stranden en door subtropisch regenwoud komt. Je vindt er ook een aantal Aboriginal overblijfselen. (3 uur 45 min. / afstand 9.1km) Goede website's: [url="http://ericawatanabe.com/otguide/activity_details_hiking.php" target="_blank"]ericawatanabe.com/.../activity_details_hiking[/url] (stap voor stap), [url="http://www.creativespirits.info/oznsw/sydney/sitesnorth/spitbridgetomanly.html" target="_blank"]www.creativespirits.info/.../spitbridgetomanly[/url] (aboriginal overblijfselen) en [url="http://www.wildwalks.com/bushwalking-and-hiking-in-nsw/sydney-harbour-national-park/spit-bridge-to-manly.html" target="_blank"]www.wildwalks.com/.../spit-bridge-to-manly[/url] (met goede kaart) FESTIVITEITEN Manly organiseert grote, nationale en internationale sportevenementen en strand festivals, zoals het 'Manly Festival of Surfing', de 'Cole Classic' (Het grootste zee zwemevenement in Australië), de 'Kellogg’s Nutri-Grain Ironman, Ironwoman & Legend Series', maar ook het immens populaire 'Manly Food and Wine Festival' in mei en het 'Manly Jazz Festival' in oktober. VERVOER Je bent al in 30 minuten met de [url="http://www.sydneyferries.info/" target="_blank"]veerboot[/url] vanuit de haven (Circular Quay, Wharf 3) in Manly. Je betaalt hiervoor 13,30 AUS$ (retour) Je kunt ook met de [url="http://www.manlyaustralia.com.au/information/transport/buses.asp" target="_blank"]bus[/url] naar Manly. OVERIGEN - Meer dan 200 [url="http://www.manlyaustralia.com.au/information/what_to_do/shopping.asp" target="_blank"]Winkels[/url], weekendmarkten en meer dan 100 [url="http://www.manlyaustralia.com.au/categories.asp?id=91" target="_blank"]eetgelegenheden[/url] - [url="http://www.manlyaustralia.com.au/information/about_area/maps.asp" target="_blank"]Goede kaarten[/url] - [url="http://www.manlyaustralia.com.au/categories.asp?id=88" target="_blank"]Accommodatie[/url]

'478367' door Nienkekrook '478367' door Nienkekrook

LaosLuang Prabang

LaosLuang Prabang

Big Brother Mouse...P

Nienkekrook

De meeste kinderen in Laos hebben zelf nog nooit een boek bezeten. De organisatie 'Big Brother Mouse' hoopt hier verandering in te brengen. SUCCES Sinds 2006 heeft Big Brother Mouse verschillende boeken voor kinderen uitgegeven (Het eerste jaar al 30!). Ze zijn in het Laotiaans of tweetalig (Laotiaans/Engels), zodat de boeken ook gebruikt kunnen worden als een ondersteuning bij een studie Engels. Niet alleen worden er nieuwe boeken gemaakt, ook zorgt de organisatie voor verspreiding ervan. Ze trekken de kleinere dorpen in, houden 'bookparties' en zetten complete bibliotheken op. MEEHELPEN Je kunt het project op veel verschillende manieren steunen, wat het ontzettend laagdrempelig maakt. Zo kun je niet alleen een financiële bijdrage leveren (een boek of bookparty sponsoren of boeken kopen en deze zelf in dorpen uitdelen), maar ook de locale bevolking in het kantoor in Luang Prabang Engelse les geven (loop gewoon binnen, er zijn altijd wel mensen te vinden!) en je eigen boek laten publiceren. Met educatieve spellen en zaken als computers en camera's zijn ze ook erg blij! Voor 250 tot 400 Amerikaanse Dollar gaan er boeken voor ongeveer 80 tot 250 kinderen naar een lokaal dorp. Er wordt dan over de boeken gepraat en gaan er nog eens 50 boeken in een 'swap box' waaruit kinderen hun boek kunnen ruilen. Een echt feest dus! Je kunt hier zelf ook bij zijn. WEBSITE Lees meer op [url="http://www.bigbrothermouse.com/" target="_blank"]www.bigbrothermouse.com[/url] Via de website kun je ook sets met boeken bestellen of een donatie doen. PERSOONLIJKE ERVARING Ik bezocht het kantoor in Luang Prabang in 2008 en schreef hier onder andere over: "Een van de jongens probeerde Engels te leren uit alleen een woordenboek. Ik gaf hem wat tips over verschillende andere manieren om een vreemde taal te leren. De jongens zijn erg gedreven, een van hen reist elke dag meer dan drie uur om hier te komen! Ze zijn serieus en waarderen de toeristen die hier komen om ze te helpen enorm! Een leuke discussie volgt na de vraag: 'wat is je huisdier?'. Een kat en hond zijn hier niet doorsnee. Nee, de jongens hebben kippen, varkens en een waterbuffel. Die vind je niet zo snel op drie hoog achter!" ADRES Big Brother Mouse heeft een kantoor in Luang Prabang, maar ook in Vientiane (daar komen alleen geen studenten naar toe, je kunt er wel boeken kopen). Luang Prabang: (856) 071 254 937 ([url="http://www.bigbrothermouse.com/visit.html" target="_blank"]www.bigbrothermouse.com/visit.html[/url] voor bezoekadres en routebeschrijving) Vientiane: (856) 021 264 513

'320629' door Nienkekrook '320629' door Nienkekrook

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Kameel

Nienkekrook

Vanaf Jaisalmer (en Bikaner) kun je een kamelentocht door de woestijn maken. Of de kamelen het zelf net zo leuk vinden als alle toeristen die opstappen is niet te zeggen, maar als je van dichtbij kijkt, zie je de pinnen die door de neuzen van de dieren geslagen zijn. Voor de Indiërs, die de kamelen gebruiken zoals wij Nederlanders de fiets, is dit een normale zaak, maar persoonlijk vond ik het toch wat zielig!

'478309' door Nienkekrook '478309' door Nienkekrook

Nepal

Nepal

Greenline Bus

Nienkekrook

De Greenline Bus is een goede kwaliteit bus waarmee je op iets comfortabelere manier tussen Kathmandu, Pokhara en Chitwan in Nepal kunt reizen. Er komen nog nieuwe lijndiensten bij. Voor gemiddeld 15-18$ enkele reis reis je in een luxe touringcar met airco, krijg je een fles water en een lunch aangeboden. Er zijn een aantal stops onderweg om iets te eten of naar de wc te gaan en je bagage zit goed opgeborgen onder in de bus. De stoelen zitten goed, al blijven de wegen natuurlijk wel slecht onderhouden en zul je dus best nog wat heen en weer slingeren hier en daar. Voordeel van deze bus vond ik zelf, dat je in de ochtend vertrekt (en op tijd!) en dan rond 2/3 uur op je bestemming aankomt. Je hebt onderweg geen last van drukte in de bus of verdrukking van de hoeveelheid mensen die mee willen en je bagage zit veilig weggeborgen. Nadeel van de bus vond ik dat je niet in contact bent met de Nepalese bevolking en dus achteraf geen stoere verhalen kunt vertellen over geiten aan boord, keiharde Nepalese-Hindu-muziek of vreemde mensen die je aanstaren of met je willen praten terwijl ze geen Engels kunnen... wat toch wel een beetje bij een reis naar een ver land hoort! Maar mocht je tijdens je reis door Nepal toch even behoefte aan rust en iets meer comfort hebben, dan is de bus zeker een aanrader. Website: [url="http://www.greenline.com.np/" target="_blank"]www.greenline.com.np[/url]

'478301' door Nienkekrook '478301' door Nienkekrook

NepalWest Tarai

NepalWest Tarai

Geboorteplaats...Boed

Nienkekrook

Lumbini, de geboorteplaats van Siddharta Gautama (bekend als 'Boeddha'), is de laatste jaren flink veranderd. Voorheen alleen een bedevaartsoord, tegenwoordig is het ook voor niet-religieuze bezoekers een interessante stop in Nepal. Lumbini staat sinds 1997 op de Werelderfgoed lijst. -BEZIENSWAARDIGHEDEN- De plaats zelf is redelijk klein, met een hoofdstraat waaraan kleine hotels en winkeltjes zitten. Je kunt goed eten bij het 'The 3 Fox' restaurant. Maak je eigen lunch en huur een fiets (kijk even goed rond en kies de fiets met het beste zadel en banden, de weg is onverhard!). Steek de autoweg over en koop daar een entreekaartje. Door de poort is het alsmaar rechtdoor tot je bij de geboortegrond komt. Je kunt daar je fiets voor 5 rupees parkeren. (Alle overige tempels kun je verder gratis per fiets bezoeken) Op de geboortegrond vind je in de 'Mayadevi' tempel een markering die de exacte geboorteplek aangeeft. Buiten staat de 'Ashokan' pilaar, met daarop de oudste inscriptie van Nepal. Verder zijn er overblijfselen van oude kloosters te vinden, een heilige 'Bodhi' boom en de 'Pushkarini' (Heilige Vijver', waar Boedhha zijn eerste bad had). Bij de uitgang vind je religieuze souvenirs, die variëren van gebedsvlaggen en -rollen tot snowglobes met Boeddha erin. Buiten het heilige gebied kun verschillende kloosters uit de hele wereld te bezoeken, ingedeeld in een oosterse (met 'Theravadin' kloosters) en westerse ('Mahayana' en 'Vajrayana' kloosters) zone. Verschillende kloosters zijn nog in aanbouw en winkels, hotels of restaurants mogen in dit gebied niet worden gebouwd. Aan het eind van de tempelgronden ligt het 'Lumbini Museum', waar je artefacten uit de 'Mauryan' en 'Kushana' periodes, religieuze manuscripten en andere items die gevonden zijn in dit gebied kunt vinden. Het gebouw is futuristisch, de inrichting helaas alleen wat minder. Nog noordelijker (steek de grote weg over) ligt de Japanse 'Peace Pagoda', een 41m hoge stupa die ontworpen is om mensen van alle rassen en geloofsovertuigingen bij elkaar te brengen en te helpen verenigen in hun zoektocht naar wereldvrede. -TIP- Het is bij stupa's en andere heilige objecten de bedoeling dat je altijd met de klok mee er omheen loopt. -VERVOER- Vanuit India (laatste treinstop Gorakphur) kom je over grensplaats Sunauli het makkelijkst met een taxibusje in Lumbini. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Vanaf Kathmandu is het 10 uur rijden. 'Siddharthanagar' is het meest dichtstbijzijnde vliegveld (22km). -WEBSITES- Leuk om te bezoeken zijn: [url="http://nepal.tv/watch/lumbini" target="_blank"]nepal.tv/watch/lumbini[/url] (filmpje) en [url="http://www.world-heritage-tour.org/asia/south-asia/nepal/lumbini/ashokan-s-pillar/sphere-flash.html" target="_blank"]www.world-heritage-tour.org/.../sphere-flash.html[/url] (verschillende 360 graden foto's)

'478298' door Nienkekrook '478298' door Nienkekrook

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Lodi Gardens

Nienkekrook

Voor wie de drukte van Delhi even wil ontsnappen, kan een oase vinden in de 'Lodi Gardens', gelegen tussen de Khan markt en de Safdarjung's tombe op Lodi Road. Het is er ontzettend rustig en de Indiërs gebruiken het park om met familie te picknicken, te wandelen of om er te joggen. Je kunt er makkelijk een paar uur zoet zijn. -HISTORIE- De tuinen zijn opgericht in de 15e-16e eeuw door de Sayyids en de Lodis (de dynastieën die een groot deel van Noord-India regeerden in die tijd) en de uitgestrekte gronden met daarop middeleeuwse monumenten zijn zorgvuldig onderhouden. Het park was onder Britse invloed bekend als het 'Lady Willingdon Park', genoemd naar de vrouw van de Indiase gouverneur-generaal, maar kreeg na de Indiase onafhankelijkheid in 1947 haar huidige naam. Ook de indeling van het park is veranderd, toen in 1968 de tuinen opnieuw zijn aangelegd door de Amerikaanse architect Joseph Allen Stein en landschapsarchitect Garett Eckbo. -ARCHITECTUUR- Omdat er nog maar weinig architectuur uit deze periode in India over is, zijn de bouwwerken in de Lodi Gardens van groot historisch belang. De verschillende tombes die op het terrein te vinden zijn, komen uit het Lodi en Sayyid tijdperk. Het oudste gebouw in de tuin is de tombe van Muhammad Shah, de derde heerser uit het Sayyid tijdperk. Zijn tombe is achthoekig, met een centrale kamer, veranda's, drie boogvormige openingen aan elke kant en glooiende steunberen. Andere opvallende bouwwerken zijn de Bara Gumbad (de 'Grote koepel', geen tombe maar een toegangspoort naar de aangesloten moskee met drie koepels), de Sheesh Gumbad (de 'Glazen koepel', een tombe met de overblijfselen van een onbekende familie), de tombe van Sikander Lodi (gebouwd door zijn zoon, omsloten door een muur met kantelen) en de naastgelegen Athpula brug (de 'brug met 8 peilers') In de eeuwen na de Sayyid en Lodi dynastiën ontstonden er twee dorpen rondom de monumenten, maar de bewoners werden in 1936 verplaatst om de tuinen te maken. -VERVOER- Het park is goed te bereiken vanuit de hele stad. Met het openbaar vervoer ga je tot halte Central Secretariat (metro) of New Delhi Railway Station (trein). -OVERIGEN- Een kaart van het park is te vinden op: [url="http://wikimapia.org/6527181/de/Lodhi-Gardens" target="_blank"]wikimapia.org/.../Lodhi-Gardens[/url] Als je door de ingang aan de kant van de Lodi Road binnenkomt, zul je een bord zien met daarop alle vogels die je in het park kunt tegenkomen. Leuk voor de vogelspotters onder ons!

'319244' door Nienkekrook '319244' door Nienkekrook

FijiVanua Levu

FijiVanua Levu

Voetbal is Stoer

Nienkekrook

Fiji bestaat uit 322 eilanden, waarvan er slechts 106 bewoond zijn. Vanua Levu is het op één na grootste eiland en op ongeveer vijftien minuten uit de kust kun je het bijzondere eilandje Vorovoro vinden. Lees meer over dit eiland in mijn tip over het Tribewanted project. Bij het bezoek kun je de Mali District School bezoeken (een eiland verder), waar elke vrijdag boeken en speelgoed voor de kinderen naar toe gebracht wordt door de leden van Tribewanted. Deze jongen vond zijn voetbal ontzettend tof en wilde dan ook dat hij er stoer mee op de plaat gezet werd.

'319086' door Nienkekrook '319086' door Nienkekrook

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Beeldig Bundi

Nienkekrook

Bundi is een relatief rustig stadje met een kleine ommuurde oude stadskern en een groot fort op de aanliggende heuvel, echt een plaatsje om even bij te komen. Nou ja, volgens de gids dan. Na enige straatjes met overal kleine winkels en werkplaatsen - alwaar ieder kind zich vol enthousiasme stortte op onze fototoestellen - bevonden we ons prompt tussen een uitlopende bruiloftsceremonie. Met nog meer kinderen(!). We leken de rattenvanger van Hamelen wel. Deze mevrouw leek de enige van het hele dorp die ons niet in de gaten had en gezellig met haar buurvrouw aan het kletsen was.

'319085' door Nienkekrook '319085' door Nienkekrook

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Aapjes Kijken

Nienkekrook

vanuit Kathmandu is het bezoeken van de 'Swayambhunath', of in westerse taal de 'Monkey Temple', zeker een bezoekje waard. Het terrein is niet groot, maar de tempel is wel indrukwekkend. De meeste bijgebouwen zijn -net als de tempel zelf- met goud bedekt en overal wapperen vrolijk de gebedsvlaggetjes. Heel even dachten we dat we weer in de maling waren genomen wat de apen betreft, we hadden namelijk in India ook geprobeerd een `Monkey Temple` te bezoeken, maar het enige dat we daar aantroffen waren op geld beluste monniken. Maar deze keer kregen we waar voor ons geld. Een paar dikke apen wandelden over het terrein alsof ze de baas waren en kwamen gevaarlijk dicht met hun kwade koppen in de buurt van de tempelbezoekers. Brr! Een groepje jongens had een van de apen getraind om van lange afstand toegegooide koekjes te vangen, maar wij gingen er liever met een grote boog omheen.

Community updates

DIT IS DE NIEUWE COLUMBUS!

01-04-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 98! In deze nieuwste editie gaan we op safari in Europa en duiken we in het avontuur op Raja Ampat in Indonesië, op Malta en in Iran. We roadtrippen langs de Engelse zuidkust en vinden het geluk in Bhutan. En dat is nog lang niet alles ... 

DE COLUMBUS TRAVEL AWARDS GAAN VAN START!

04-03-2021 Het is weer zover: de jaarlijkse Columbus Travel Awards gaan van start! Dit jaar gaan we op zoek naar de meest duurzame reisorganisaties, start-ups, socialmedia-influencers en reishelden. Nomineer alvast jouw favoriet(en)!

Dit jaar zullen we de Community-fotowedstrijd lostrekken van de Travel Awards. We willen jullie langer de tijd geven en een eigen wedstrijd voor jullie creëren. Deze zal in april van start gaan: meer informatie volgt spoedig! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 14 | Community-toppers


Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan. Foto: Ameerakker
1. Topfoto & -tip: Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan door Ameerakker
2. Review: Graubünden door Henneke
3. Communitylid van de week: Travelbag
4. Nieuwkomer: Clicks_by_irene

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Welke plek is Wereldwonderwaardig, maar nog niet platgetreden? In onze nieuwe fotowedstrijd gaan we op zoek naar 7 Nieuwe duurzame Wereldwonderen. We dagen je dus uit jouw bijzondere ontdekkingen met ons te delen! De hoofdprijs is een reportagereis voor Columbus Travel naar een van deze duurzame Wereldwonderen. Stuur jouw Wereldwonder-fototip in!

Mis jij het reizen ook zo enorm? En kun je niet wachten om weer quality time te besteden met de mensen die je liefhebt? Deel jouw mooiste reisherinnering die je graag opnieuw zou beleven en wie weet wordt jouw wens wel waargemaakt. Elke maand belonen we het leukste verzoek met een avontuurlijk weekendje weg, waaronder een overnachting in een Natuurhuisje in Nederland. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik