Niekdeha

'491522' door Niekdeha '491522' door Niekdeha

LaosVang Vieng

LaosVang Vieng

Winkeljongen

Niekdeha

Tijdens onze lange wandeling naar de Blue Lagoon kwamen we dit kleine winkeltje tegen. Veel kon je er niet kopen... maar je kreeg er wel een vriendelijke glimlach van een aardige jongen bij!

'491521' door Niekdeha '491521' door Niekdeha

IndiaUdaipur

IndiaUdaipur

Lekker sigaretje...

Niekdeha

Bij de 'city palace' van Udaipur zat deze man gezellig zijn sigaretje te roken. Je zag hem er waarlijk van genieten! Hij liet zich door niets of niemand afleiden... Het feit dat hij parkeerwachter was en de auto's door moest laten was blijkbaar voor even vergeten...

'491346' door Niekdeha '491346' door Niekdeha

LaosVang Vieng

LaosVang Vieng

Laotiaanse rust... al

Niekdeha

We hadden gedacht een drietal dagjes in Vang Vieng door te brengen op doorreis naar Luang Prabang. Het werden er al snel een vijftiental... De rust die de omgeving er uitstraalt is adembenemend. Het landschap is er prachtig! Het leven lijkt er oh zo eenvoudig. Niets moet, alles kan... De Laotianen zijn harde werkers maar nemen zeker ook de nodige rust! Als je ooit dringend tot rust moet komen ga er heen en ervaar het...

'491338' door Niekdeha '491338' door Niekdeha

LaosVang Vieng

LaosVang Vieng

Symfonie in bruin...

Niekdeha

Het leven in Laos is voor velen niet eenvoudig. Hard werken hoort erbij... vooral voor wie op het land werkt. Deze dame zit ons dan ook met gemengde gevoelens te bekijken... Lief, tevreden en vriendelijk maar ook een vleugje verdriet schuilt in haar verweerde gezicht...

'491335' door Niekdeha '491335' door Niekdeha

CambodjaAngkor

CambodjaAngkor

Doorkijkje...

Niekdeha

Dicht bij de Ta Phrom tempel in het Angkor complex vind je deze kleinere jungle-tempel. Het heeft je een idee wat de natuur kan overwinnen... Bomen groeien door de tempelmuren heen en wortels overwoekeren muren en galerijen. Toch was er een aardig galerijtje me op het eind een oud nonnetje die het bestaande boeddha beeld verzorgde en er de nodige gebeden prevelde... Wat kleur in het grijs-groene decor!

'491251' door Niekdeha '491251' door Niekdeha

MaleisiëBatu cave

MaleisiëBatu cave

Thaipusam-trance...

Niekdeha

Nog eentje in de reeks van Thaipusam... Velen doen dit elk jaar om te danken voor hun voorspoed en geluk of om te boeten voor wat verkeerd was... Een fascinerend, vaak gruwelijk en surrealistisch schouwspel... Voor deze mensen een teken van diep geloof!

'491248' door Niekdeha '491248' door Niekdeha

MaleisiëBatu cave

MaleisiëBatu cave

In trance...

Niekdeha

Bijna het hele jaar door is het spoorlijntje van Kuala Lumpur naar de Batu Caves overwoekerd met gras. Slechts een paar dagen per jaar snijdt een trein door de begroeiing: tijdens het bizarre, mysterieuze Thaipusamfestival, in januari of februari. Iedereen springt de trein uit en loopt naar de grotten in de nabijgelegen heuvel. Het Thaipusamfestival is gewijd aan Lord Murugan, door sommige Indiërs ook Lord Subramaniam genoemd, de jongste zoon van de hindoegod Shiva. Zijn beeld wordt versierd en via de vele trappen naar de tempel in de Batugrot gebracht. Het feest wordt gevierd in de tiende maand van de hindoekalender, ook in Zuid-India, maar daar mag het niet op deze extreme manier. Daarom komen veel Indiërs naar Maleisië. Daar is het volgens hen ‘echter’ en religieuzer. Aan de ogen van sommige bedevaartgangers denk ik te zien dat ze de staat van trance hebben bereikt. Wat moeten alle haken en piercings pijnlijk zijn! En wat een zware klim! Dank of boete... het resultaat, een gereinigde ziel!

'491163' door Niekdeha '491163' door Niekdeha

ThailandAndaman kust

ThailandAndaman kust

Krokodilletranen...

Niekdeha

Op het fantastische eilandje Koh Jum vond dit kleintje het niet leuk naar school te moeten. Dicht bij oma en met krokodilletraantjes probeerde ze tevergeefs te ontkomen... Zo zie je maar weer eens dat kinderen overal kinderen zijn!

'491124' door Niekdeha '491124' door Niekdeha

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Ik heb een gekleurde!

Niekdeha

Het blijft je fascineren deze Rajasthani met vaak ingewikkelde tulbanden (letterlijk en figuurlijk)! Als je dan ook nog eens probeert een tulband te draaien uit deze lange lap stof dan wordt de fascinatie alleen groter! Hoe spelen ze het klaar? Maar geef toe... kleurrijk is het wel!

'491122' door Niekdeha '491122' door Niekdeha

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Badkamerscene

Niekdeha

Na hun bad in het heilige meer van Puskhar zien we deze groep dames en kinderen hun 'badkamer'rituelen uitvoeren. Haren worden opgestoken of gevlochten, poedertje op het gezicht en de kleren van de kleintjes liggen te drogen op de ghats... Hoe eenvoudig kan het leven zijn!

'491078' door Niekdeha '491078' door Niekdeha

LaosNoord Laos

LaosNoord Laos

'draag'mand...

Niekdeha

Tijdens onze rit door de bergen van Noord-Laos kwamen we in een Hmong dorp. Men leefde er nog volgens de normen van de Hmong-stam. Jongens gingen jagen in het woud, vrouwen gingen werken op de velden verderop... Deze jonge dame kwam terug van heet 'werkterrein' samen met haar dochtertje... in de draagmand! Slim gezien!

'491022' door Niekdeha '491022' door Niekdeha

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Een olielampje brande

Niekdeha

Het nieuws over Nepal is maar niet te verteren... Wij waren er een tijdje geleden nog een tweetal maand... Het land en zijn mensen heeft mijn hart veroverd... Zo puur, zo zuiver... Hartverscheurend zijn dan ook alle beelden... Laat hen de kracht vinden weer op te staan... En laat ons allen hen zo veel mogelijk helpen, ieder op zijn manier en met zijn mogelijkheden!

'490901' door Niekdeha '490901' door Niekdeha

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Gezelligheid in roze.

Niekdeha

Tijdens onze trip door Rajasthan kwamen we vele 'tulbandmannen' tegen. Allen kleurrijk en soms fantastische kunstwerken op het hoofd. Een hele kunst trouwens om zo'n tulband 'rond te draaien'! Deze Rajasthani sprong er uit door de rust en gezelligheid die hij uitstraalde! Precies of hij zich door niets of niemand liet storen...!

'490894' door Niekdeha '490894' door Niekdeha

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

De stad ontwaakt...

Niekdeha

Tijdens onze vroege boottrip op de Ganges zagen we de stad ontwaken. De lichten weerspiegelden nog in het water. Beetje bij beetje minder tot ze uiteindelijk doofden. Aan de andere zijde daarentegen zag je de zon boven de einder verschijnen en met haar roodgouden gloed de rivier weer verlichten!

'490430' door Niekdeha '490430' door Niekdeha

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Indische...'traiteurd

Niekdeha

Bij het verlaten van de Jama Masjid, de grote moskee in Delhi kom je op een pleintje waar je van alles kunt kopen. Vers gesneden ananas, zelfgemaakte ijsjes, bananenkoekjes en ook deze lekker Biriyani. Moslims zijn ervoor gekend de lekkerste Biriyani-rijst te kunnen maken...!

'490428' door Niekdeha '490428' door Niekdeha

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Haar...

Niekdeha

Deze sadhu leeft bij de ghats aan de Ganges. En zo te zien leeft hij er al een tijdje... Ik kan mij echt niet voorstellen wanneer hij zijn haar voor het laatst gewassen heeft! Maar ook dit is voor een sadhu niet van belang... Ze leven immers een leven van inactiviteit...

'490425' door Niekdeha '490425' door Niekdeha

MaleisiëBatu cave

MaleisiëBatu cave

Fier als een gieter..

Niekdeha

Deze jonge gelovige nam deel aan het Thaipusam feest. Zijn haar was netjes geschoren en zijn hoofdhuid met kurkuma ingesmeerd. Deze foto werd in het heiligdom boven in de grot gemaakt terwijl de avond viel. Ondanks het feit dat het schemerig werd lichtten zijn ogen op van fierheid! Hij heeft het gedaan!

'490306' door Niekdeha '490306' door Niekdeha

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Tijd voor een...wasbe

Niekdeha

Nog één van deze mooie beelden als je langs de ghats wandelt. Een sadhu gaat zich wassen in het 'reinigende' water van de Ganges... Wist je dat je zo alle voorbije karma kunt wegspoelen... 't Proberen waard!

'489770' door Niekdeha '489770' door Niekdeha

LaosVang Vieng

LaosVang Vieng

Broederliefde...

Niekdeha

In Laos is het helemaal niet ongewoon dat kinderen voor kinderen zorgen. Zo ook zorgt deze 'grote' broer voor de kleine ukkepuk. En hij doet het goed hoor... met een parasol beschermt hij het kleintje tegen de zon... Wat lief!

'489765' door Niekdeha '489765' door Niekdeha

MaleisiëBatu cave

MaleisiëBatu cave

Thaipusam, boete voor

Niekdeha

Gelovigen bij de Batu caves tijdens Thaipusam, het grote hindoe-feest. Het vindt plaats op volle maan van de maand Thai, januari/februari. Men herdenkt dat Parvati een speer gaf aan Murugan om de demon Soorapadman te verslaan. Gelovigen beginnen 48 dagen vooraf zichzelf te zuiveren door te vasten. Op de feestdag zelf, dragen ze tijdens hun pelgrimstocht een last, variërend van een kruik met melk tot kokosnoten, limoenen en appels die aan haken in de rug gepind worden de vele trappen naar het heiligdom op. Sommige boetedoeners dragen een soort altaar op hun schouders naar boven. Deze 'kavadi' weegt soms meer dan 100 kilo! Dit alles gebeurt in een enorme mensenmassa, stapvoets en onder een brandend hete zon. Als extraatje piercen sommige ook nog eens een drietand door hun tong of kaken. Ongelofelijk indrukwekkend!

'489648' door Niekdeha '489648' door Niekdeha

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Hemelsblauw en...oran

Niekdeha

Jodhpur draagt de bijnaam “blauwe stad” vanwege de mooie indigokleurige muren van de huizen in de oude binnenstad en “sunny city” vanwege het zonnige woestijnklimaat. Men vertelde ons dat de huizen blauw werden geschilderd omdat de originele, aardekleur te veel zon aantrekt. Witte verf was dan weer geen optie wegens het zand, plus de kleur blauw zou daarenboven muggen afstoten. Wat alvast zeker is, is dat deze dames in oranje sari's prachtig staan in de blauwe straatjes!

'489645' door Niekdeha '489645' door Niekdeha

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Alle karma...weggespo

Niekdeha

"Eerst Varanasi zien en dan sterven", veel Hindoes nemen dit letterlijk want de Ganges spoelt al je negatief karma weg en 'zijn' in Varanasi zorgt dat je geen negatief karma aanmaakt. De dood staat dan ook centraal in deze plaats inclusief crematieplaatsen en wasrituelen aan het water. Deze man spoelt dan ook naarstig zijn karma weg...

'489603' door Niekdeha '489603' door Niekdeha

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Een zachtmoedige...bl

Niekdeha

Ik kan het nooit laten om in Varanasi sadhu's en baba's op het plaatje te vangen. Het is een voortdurende drang om deze groep te mogen fotograferen zonder centen te moeten betalen (want dat is tegen mijn principe). Als je er enige tijd rondloopt en ze kennen je al een beetje dan lukt het al makkelijker. Gewoon vriendelijk vragen met een diep gemeende glimlach natuurlijk! Deze man vond het duidelijk geen probleem en schonk ons tegelijk zijn darshan!

'489496' door Niekdeha '489496' door Niekdeha

IndiaUdaipur

IndiaUdaipur

Mijn uitkijkje...

Niekdeha

Kleine straatjes en steegjes. Veel volk op de been. Hoe kan men rustig alles netjes bekijken? Vraag het deze dame... Zij kon vanuit haar raampje alles gadeslaan!

Community-updates

COMMUNITYHOST SAPHIRA IS TERUG!
17-06-2021 Sinds vorige week heeft Saphira weer rustig de draad opgepakt bij Columbus Travel:
"Ik heb de afgelopen maanden in een rollercoaster gezeten, waarbij nieuw leven en de dood heel dichtbij elkaar stonden. In februari ben ik bevallen van een 2e prachtige en gezonde dochter (Ghislaine), waarna eind april, ik mijn moeder geheel onverwachts heb verloren ... Zo kan het mooie leven ineens z'n ups en downs hebben. Het leven gaat door: stel nooit iets uit tot ooit, geniet en leg de mooie momenten vast!

Ik zal geleidelijk de taken voor de Community weer overnemen van Vellah, zodat zij andere redactionele taken bij Columbus kan blijven doen. Ik heb er weer zin in, dus jullie zullen mij online weer vaker voorbij zien komen!"

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 24 | Community-toppers


Gordon Dam, Tasmanië. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Gordon Dam door Mitevisuals
2. Review: Catania door Gillian
3. Communitylid van de week: Antwan
4. Nieuwkomer: Shirley Peperkamp

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik