Neretslok
A sunny september...s
Een prac htige warme nazomerdag in Ruurlo. In het kasteel Ruurlo bevindt zich het museum MORE met een fraaie collectie schilderijen van Carel Willink, de magisch realist. In de parkachtige tuin is het mooi wandelen en in de Oranjerie van het kasteel is een brasserie gevestigd, waar het op het terras goed toeven is, met uitzicht op het prachtige kasteel.
Op een mooie...august
Op een van die vele warme augustusdagen dit jaar zag ik dit kwikstaartje, ergens in Flevoland. Het was, zoals gezegd, zeer warm. Niet blijkbaar voor dit vogeltje, dat onverdroten doorging met het achterna zitten van allerlei lekkere hapjes. Hier heeft hij er eentje te pakken.
Nieuw land
Nieuw land is de benaming die meestal aan Flevoland wordt gegeven, hoewel ook Flevoland al weer meer dan 60 jaar oud is. Het allernieuwste stukje land is de Marker Wadden; zij liggen binnen de provincie Flevoland in het IJsselmeer. Zie mijn review hierover. De allerlaatste foto van mijn kant voorlopig van dit prachtige stukje nieuwe land.
Doodgewoon
De grauwe gans is de meest voorkomende gans in Nederland. Dat is niet altijd zo geweest. Tussen 1910 en 1950 kwam hij als broedvogel niet voor in Nederland, maar vanaf de jaren 50 is hij, dankzij de IJsselmeerpolders, weer terug. Deze foto maakte ik vorige week op de Marker Wadden, midden in het IJsselmeer.
Markerwadden 2
Je kunt op de Markerwadden behalve wandelen over de paden en planken over het water ook lekker gewoon naar het strand. Er is een mooi zandstrand en mooi strandpaviljoen. Op de achtergrond zie je de uitkijktoren vanwaar je een mooi uitzicht over de wadden hebt! Het is hier op het strand beduidend rustiger dan Zandvoort of Scheveningen en ik begrijp dan ook eerlijk gezegd niet waarom iedereen daar zo wanhopig heen wil, zodra het 25 graden of meer wordt. Wat mij betreft: Flevoland heeft het (ook).
Marker Wadden
De aanleg van de Marker Wadden is nu zodanig afgerond, dat het bezocht kan worden. Op Nederlands nieuwste stukje land vormt zich een fraai natuurgebied. Ik heb er een review over geschreven en vandaag geplaatst. Absolute tip!!
De poepende man van..
Officieel heet dit kunstwerk, dat sinds 2010 op de Markerstrekdam nabij Lelystad staat, de 'hurkende man'. In de volksmond wordt het de 'poepende man' genoemd. De maker van het werk, de Brit Antony Gormley, noemt het zelf 'Exposure'. De hurkende man heeft een weidse blik over het ‘grote’ IJsselmeer. Het kunstwerk is 26 meter hoog.
Natuurpark Lelystad
Het Natuurpark Lelystad ligt even buiten de stad, ten zuiden van de A6. Het is een bijzonder mooi en vooral goed onderhouden park met een aardige oppervlakte. Er leven nogal wat bijzondere dieren, maar omdat het leefgebied per dier best groot is, is het een uitdaging om ze te gaan spotten. Met wat geluk tref je hier een wisent, wild zwijn, edelhert, Przewalskipaard, eland, ooievaars, otters, bevers, moeflons en Pater Davidsherten. In het park bevindt zich een restaurant met fantastisch uitzicht over de centrale plas en er is een bezoekerscentrum waar alle informatie te krijgen is.
Beverplaag
Het leek ze zo’n goed idee, daar in Vuurland. Zeventig jaar geleden werd de bever vanuit Canada hier geïntroduceerd. Het werd een succes: voor de bevers dan. Binnen de kortste keren vermenigvuldigden zij zich tot 150.000, zodat je nu wel van een echte plaag kunt spreken. Ze verwoesten namelijk in hoog tempo de bossen van Vuurland. Als je bedenkt dat de bomen in Vuurland heel langzaam groeien, zal het duidelijk zijn dat als een bos eenmaal is verwoest, er niet zo snel een nieuw bos voor in de plaats komt. Dit troffen wij aan op een twintigtal kilometers buiten de stad Ushuaia.
Parinacota
Tot ruim 6300 meter reikt de top van deze reus, de Parinacota, gelegen op de grens van Chili en Bolivia. Je bereikt het punt, waar ik deze foto heb genomen, door vanaf Arica en Putre richting Boliviaanse grens te rijden. Enkele kilometers voor de grens heb je dit uitzicht, op 4650 meter hoogte. Adembenemend was het dus zeker!
Zierikleeg
Dit is de Poststraat in Zierikzee, met aan het einde van de straat de Dikke Toren. De toren, die eigenlijk St. Lievensmonstertoren heet was bedoeld om 130 meter hoog te worden. Vandaar het stevige fundament en de brede basis van 4 maal ruim 16 meter. Uiteindelijk verging het de gemeente zo slecht dat de bouw gestaakt werd, toen de toren 60 meter hoog was. Deze foto is op 8 juli jl. 's avonds om half acht genomen. Normaal gesproken zou het hier moeten wemelen van de toeristen en bewoners. Nu was er absoluut niemand op straat, behalve wij. Over 30 jaar zal men zeggen: deze foto is in 2020 gemaakt, dat kan niet anders. Zierikzee is overigens de moeite waard. Een stadje met veel torens en monumenten.
Munstermaifeld
Münstermaifeld is een bijzonder oud, klein stadje met ongeveer 3.500 inwoners en ligt tussen Koblenz en Cochem in de Moezelstreek. Het heeft een historisch centrum waar het leuk wandelen is. Even buiten dit mooie stadje ligt het bekende slot Burg Eltz.
Burg Eltz
In een nauw zijdal van de Moezel, tussen Koblenz en Cochem, staat op een steile rots het kasteel Eltz. Het is een van de weinige kastelen die verwoesting door oorlog of op andere wijze heeft weten te ontlopen. De bouw begon in de 12e eeuw en werd afgerond in de 17e eeuw. Als je vanaf de parkeerplaats de weg omlaag hebt gelopen sta je plotseling oog in oog met dit fraaie bouwwerk en dat is beslist een verrassing. Wij waren er enkele dagen geleden en het was niet te geloven zo druk. Ook Duitsers blijven blijkbaar massaal in eigen land. Een land dat de moeite waard is, maar nu zeg ik niets nieuws.
Moezelbocht
Deze foto heb ik de titel Moezelbocht meegegeven, en daarmee bedoel ik niet de heerlijke wijn uit de Moezelstreek. :-) Als je vanuit Cochem zo'n 23 km de Moezel richting Trier volgt, kom je in Bremm, een klein dorpje op de linkeroever van de Moezel met 800 inwoners. Het uitzicht op de Moezelbocht is hier echt geweldig mooi. Op een panoramaplek werd deze 'dramatische' foto gemaakt.
Sauraha
Niet ver van het nationale park Chitwan ligt het dorp Sauraha. Een, ondanks het toerisme, nog redelijk authentiek dorp met in ieder geval een prachtige omgeving om te wandelen. Deze foto is 's morgens vroeg genomen, de rivier is de Rapti.
Lumbini
Lumbini is een onooglijk plaatsje, enkele kilometers verwijderd van de grens tussen Nepal en India. Een verzameling kleine huisjes langs een doorgaande weg, met knusse rommelige erven, waarop altijd wel mensen en vee rondscharrelen. Enkele kleine hotels en winkeltjes completeren het oord. Lumbini zou totaal onbekend zijn gebleven als men rond 1970 niet bedacht had dat de geboorteplaats van Boeddha meer grootsheid en bekendheid verdiende. Hier moest een indrukwekkende wereldplek van te maken zijn. Want zoals de Christenen hun Bethlehem hebben en de moslims Mekka, zo hebben de Boeddhisten recht op hun Lumbini, was de terechte gedachte. Lumbini ontwikkelde zich – met behulp van veel buitenlands geld - tot de belangrijkste bedevaartplaats voor Boeddhisten. Vlakbij het dorpje verrees op een immens terrein een eerbetoon aan Boeddha, dat beslist de moeite van een bezoek waard is. Toeristen heb ik hier niet veel gezien, maar des te meer pelgrims uit Nepal en India.
De beul
Dreigend kwam deze beul, met in zijn gevolg de meest vreemde middeleeuwse figuren, op mij afgelopen. In Spanje is men gek op feestjes, ieder dorp en iedere stad heeft er meerdere per jaar. Vooral ' middeleeuwse' feesten zijn zeer populair. Achtergrond is de glorieuze overwinning van de Christenen op de islamieten ergens in de 15e of 16e eeuw. Vaak worden er naast de optochten en andere feestelijkheden, ook veldslagen gespeeld die dit moeten uitbeelden. Deze foto is genomen in Villena.
Verenigde Arabische Emiraten • Abu Dhabi omgeving
Verenigde Arabische Emiraten • Abu Dhabi omgeving
Hou je vast!!!!!
Het kan maar op enkele plaatsen, de woestijn wil je immers zo veel mogelijk in tact laten. Toch is dit vreselijk leuk: met een jeepie door de woestijn van Abu Dhabi en dan af en toe al slippend en gassend ' de heuvel nemen'.
Nepal heeft het...onn
Hoewel het met de coronacijfers in Nepal, voor zover die betrouwbaar zijn, meevalt (men spreekt over 0-6 doden en enkele honderden besmettingsgevallen) is de lockdown totaal en bijzonder streng, al maanden lang. 2020 zou een jaar moeten worden waarin Nepal er na de zware ramp in 2015 weer bovenop zou komen door de toeristen. Het tegendeel blijkt waar: het land is zwaar getroffen door de lockdown. Veen Nepalezen zijn dagloners en na enkele dagen niet werken, laat staan na maanden niet werken, is het geld op en men heeft niet kunnen sparen. Niet naar buiten (want zware straffen, zoals stokslagen), geen werk, geen eten. De spanning zal er groot zijn en de tijd zal leren of Nepal dit kan doorstaan. Het lijkt twijfelachtig. Voor wie het niet herkent: op de foto zien we Durbar Square in Kathmandu, in een tijd waarin er weer hoop was (2018).
Look at me!
Kijk mij eens, lijkt deze struisvogel te zeggen. Erg gemakkelijk is het niet om ze te fotograferen, ze zijn nogal beweeglijk. Maar met het nodige geduld wordt je uiteindelijk beloond.
Badderen
We hebben het al enkele malen meegemaakt tijdens een gamedrive: een familie olifanten die een bad nemen. Leuk om daar een tijd naar te kijken. Oud en jong, iedereen geniet er van. En als de kleine is ' uitgebadderd ' dan sjokken we weer gewoon achter moeder aan, zoals altijd.