Mirjamo

'247889' door Mirjamo '247889' door Mirjamo

ZambiaNoordwest Zambia

ZambiaNoordwest Zambia

Wassen tussen de...to

Mirjamo

Nou, nog eentje dan... Ver van huis, maar hier bij de tomaten is tenminste een klein stroompje water. Net genoeg om je was in een teiltje ermee te doen. Flink hard schrobben met zeep en het wordt weer schoon. Wie weet groeien de tomaten daarna ook weer beter van het sopwater.

'247883' door Mirjamo '247883' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Geen lijn - geen nood

Mirjamo

Was te over als je kind met diarree in het ziekenhuis opgenomen is. Hun moeders hebben het er maar druk mee om al die was weer uit te spoelen. Bij gebrek aan waslijnen worden de struiken maar gebruikt om alles te drogen te leggen.

'247754' door Mirjamo '247754' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Wikkeldoeken

Mirjamo

De wikkeldoeken die Afrikaanse vrouwen dragen zijn multifunctioneel: naast het dragen als rok worden ze gebruikte om hun kinderen op hun rug te binden, als luiers, als lakens in het ziekenhuis (die ze zelf mee moeten brengen!) etc. Verzorgers van patiënten zijn zelf verantwoordelijk voor het wassen ervan, en dus hangen er dagelijks allerlei gekleurde doeken te wapperen.

'247752' door Mirjamo '247752' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Baddertijd

Mirjamo

In Nederland gebeurt het ook weer, maar in Afrika is het nooit anders geweest: ouders blijven bij hun zieke kinderen die in het ziekenhuis opgenomen zijn. Niet voor emotionele ondersteuning, maar ze zijn verantwoordelijk voor hun natje en droogje, in bad doen etc. En dus is er een ruim badhuis met gereguleerde tijden. Op zondag mogen ze blijkbaar gezamenlijk douchen?

'247515' door Mirjamo '247515' door Mirjamo

ZambiaCentraal Zambia

ZambiaCentraal Zambia

Pasen

Mirjamo

Pasen 2009. We brachten een paar dagen door in een (niet-toeristisch gebied) ten noordoosten van Kapiri Mposhi, in het midden van Zambia. Bij toeval kwamen we met Pasen dit kruis tegen, door leerlingen van een boarding school ooit boven op de heuvel gezet. Met de zon erboven was het een mooi paasplaatje!

'245850' door Mirjamo '245850' door Mirjamo

TadzjikistanDoesjanbe

TadzjikistanDoesjanbe

Snoepen op de markt

Mirjamo

Het is niet niets om de hele dag op de markt te staan bij -15 graden (zie de sneeuw op het dak). Daarvoor mag je best jezelf af en toe verwennen en wat lekkers in je mond stoppen. Waarschijnlijk hadden ze in hun schortzakken een paar handjes nootjes, zoals pistachenootjes of kikkererwten, die overal op de markt verkocht worden (en die je op een grote schaal, prachtig gesorteerd, krijgt als je bij iemand op bezoek gaat).

'245462' door Mirjamo '245462' door Mirjamo

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Tafelberg

Mirjamo

Wat ik zo mooi vind aan Kaapstad, is de combinatie stad-berg-zee. Deze foto is gemaakt bij de Waterfront, een havengebied waar de laatste jaren veel winkels en restaurants zijn gebouwd, maar waar het zonder dat ook al een heerlijk plekje is om rond te lopen.

'245461' door Mirjamo '245461' door Mirjamo

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Surfen

Mirjamo

Westelijk van het schiereiland bij Kaapstad ligt de Atlantische Oceaan, oostelijk de Indische Oceaan. Het water aan de oostkust is een stuk warmer dan de westkust en in het najaar (maart) kun je in de Indische Oceaan nog best zwemmen. Maar het water heeft vooral aantrekkingskracht op veel surfers!

'245176' door Mirjamo '245176' door Mirjamo

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Zusjes

Mirjamo

Heerlijk, lente! Aan de waterkant vond ik deze twee zusjes, genietend van het voorjaarszonnetje. Hun moeder liep een eindje verderop, maar bleef wel goed opletten wat ik aan het doen was...

'244787' door Mirjamo '244787' door Mirjamo

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Rotterdams...ochtengl

Mirjamo

Ochtendplaatje met de eerste zonnestralen over de Nieuwe Maas bij Rotterdam, met uitzicht op de Van Brienenoordbrug, de zuidelijke Maasoever en een politieboot op vroege patrouille.

'244408' door Mirjamo '244408' door Mirjamo

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Sesriem Canyon

Mirjamo

Het duinenlandschap bij Sossusvlei is een populaire attractie, maar de canyon vlakbij het kampeerterrein van Sesriem wordt vaak over het hoofd gezien. Er is een pad de canyon in, waarvandaan je de canyon verder door kunt lopen. Volgens onze aanwijzingen moest het pad hier beginnen, maar dat leek ons toch wat te nat... het bleek zo'n honderd meter verderop pas te zijn. Het is in de canyon trouwens ook een paar graden koeler, dus een prima uitstapje na een bezoek aan de duinen waar het flink heet kan worden!

'244086' door Mirjamo '244086' door Mirjamo

NamibiëZuid Namibie

NamibiëZuid Namibie

Eerste zonnestralen

Mirjamo

Bij Aus kun je heerlijk hiken op een aantal uitgezette routes. Omdat het enorm heet wordt overdag, is het verstandig 's ochtends zo vroeg mogelijk te vertrekken. En de ochtendzon levert nog leuke plaatjes op ook...

'243637' door Mirjamo '243637' door Mirjamo

NamibiëZuid Namibie

NamibiëZuid Namibie

Uitgestrekt

Mirjamo

Wat me het meest opviel tijdens het rondreizen in Namibië waren de afwisseling in landschappen, de schitterende kleuren en de enorm uitgestrekte vlaktes. Noordelijk van Aus begonnen de rode zandduinen, die zich als een lint door het landschap uitstrekten.

'243252' door Mirjamo '243252' door Mirjamo

ZambiaNoordwest Zambia

ZambiaNoordwest Zambia

Aan de waterkant

Mirjamo

Uitspraak van mijn reisgenoot (familielid) die nooit eerder zo'n verre reis had gemaakt: 'Hé, koeien! Mag ik die even aaien?' Ik heb hem maar snel uitgelegd dat buffels wat ander gedrag vertonen dan zijn eigen koeien in Nederland...

'243249' door Mirjamo '243249' door Mirjamo

ZambiaNoordwest Zambia

ZambiaNoordwest Zambia

Levensgenieters

Mirjamo

Met één van mijn collega's mocht ik mee met een toer langs een aantal kliniekjes. Toevallig ook in het dorp van zijn ouders, dus zijn moeder kookte een heerlijke lunch voor ons. Allereerst kregen we een kop mungoya (zoetzuur sap gemaakt van mais, met ERG veel vruchtvlees erin, lastig drinken dus...) en daarna nog een flink bord met nshima (maispap) en wat groenten. Ik had mijn buikje weer rond, en de ouders van mijn collega wilden ook nog wel even poseren.

'242921' door Mirjamo '242921' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Moeder en zoon

Mirjamo

Met een stralende lach keek hij in mijn camera, terwijl zijn moeder vanachter het muurtje, liggend op het bankje, toekeek. Zoals je zo vaak ziet in Afrika… wachtend, maar waarop?

'242787' door Mirjamo '242787' door Mirjamo

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Gemsbokken

Mirjamo

Hoewel we niet in een safaripark waren, werden we net voor zonsondergang verrast door een grote kudde gemsbokken en impala's (op de achtergrond). De gemsbokken vind ik zulke prachtige dieren om te zien vanwege alle zwarte lijnen op hun huid.

'242779' door Mirjamo '242779' door Mirjamo

ZambiaZuid Zambia

ZambiaZuid Zambia

Waterkracht

Mirjamo

Ruim 1,5km breed, 100m diep en meer dan 500 miljoen liter water die per minuut naar beneden stort bij de Victoria watervallen. Het is onmogelijk de watervallen in z'n totaal op de foto te krijgen, deels door de 'dampwolken' die erbij hangen. Behalve als je met een helikopter of (zweef)vliegtuigje eroverheen vliegt...

'241410' door Mirjamo '241410' door Mirjamo

TadzjikistanDoesjanbe

TadzjikistanDoesjanbe

Fort van de emir

Mirjamo

Op een bergplateau 30km ten westen van Doesjanbe, staan de overblijfselen van een 18e eeuws fort. Het fort werd in 1924 verwoest door het Rode Leger en alleen de toegangspoort staat nog overeind. Een kleine klim op de heuvel geeft een prachtig uitzicht, vooral op zo'n nevelige winterdag. Er zijn twee medressa's (koranscholen) te zien. Eén daarvan heeft een klein museum met kleding, keramiek en juwelen (en zelfs houten klompen - zo uniek bleek Nederland dus niet te zijn!) Op de achtergrond de bergen die de stad Doesjanbe omringen.

'240732' door Mirjamo '240732' door Mirjamo

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomenbos

Mirjamo

Een echt bos kun je het eigenlijk niet noemen, het landschap met her en der een kokerboom... Toch vind ik het ontzettend mooi, zeker met alle rotsen ertussen.

'240730' door Mirjamo '240730' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Libelle

Mirjamo

Deze libelle kwam ik tegen in de botanische tuinen van Munda Wanga, een klein park vlakbij Lusaka. Naast de botanische tuinen is er een gedeelte waar een aantal oude of zwakke roofdieren wordt verzorgd, en weer vrijgelaten als het enigszins mogelijk is. Die mogen niet op de site hier, de libelle vloog vrij rond en mag dus wel ;-) Munda Wanga is zeker geen vervanging voor een safari, maar als je langere tijd in Lusaka verblijft is het een heerlijke plek om even de drukte van de stad te ontvluchten en natuur, dieren of mensen te kijken (of gewoon een lekker rustig een boek te lezen).

'240566' door Mirjamo '240566' door Mirjamo

ZambiaZuid Zambia

ZambiaZuid Zambia

Impala's

Mirjamo

In het Mosi-a-Tunya national park vlakbij Livingstone zitten ontzettend veel impala's. Het is een klein national park maar heeft toch een vrij hoge dichtheid aan wildlife. Zeker als je wél naar de Victoria watervallen gaat maar niet naar één van de andere game parken is een bezoek aan Mosi-a-Tunya zeker de moeite waard.

'240563' door Mirjamo '240563' door Mirjamo

ZambiaNoordwest Zambia

ZambiaNoordwest Zambia

Op de vlucht

Mirjamo

Terwijl wij op de pont stonden te wachten bij de Lubungu rivier (Kasempa-Mumbwa road) komt er ineens een olifant aanlopen. Hartstikke leuk natuurlijk, en zeker omdat we hier nog buiten het national park zaten. Totdat een aantal lokale jongens het dier uit begonnen te dagen en hij in een enorme vaart op ons afkwam!

'240376' door Mirjamo '240376' door Mirjamo

ZambiaNoord Zambia

ZambiaNoord Zambia

Zonsondergang

Mirjamo

Genieten van een zonsondergang... dat verveelt nooit! Deze foto is genomen bij Mutinondo Wilderness, een fantastische plek waar je o.a. heerlijk kunt hiken, veel vogels en klein wild kunt zien (zie ook mijn tip).

Community-updates

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-07-2021 We trappen af met het thema voor juli: Wildlife in tijden van corona. En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

STEM OP JOUW FAVORIETE WERELDWONDER EN WIN


29-06-2021 In ons dubbeldikke jubileumnummer lichten we maar liefst 101 nieuwe Wereldwonderen uit: plekken en ervaringen die nog buiten de gebaande paden liggen en op jouw (duurzame) bucketlist thuishoren. Maar welk wonder is nu eigenlijk jouw favoriet? Wordt het het Noorderlicht, de Rotskerk van Lalibela of de molens van Kinderdijk? Breng je stem uit en win een van de honderd topprijzen!

DREAMER666 WINT DE WERELDWONDER-FOTOWEDSTRIJD


29-06-2021 'Welk bouwwerk of door de mensen gemaakte plek zou de titel Nieuw duurzaam Wereldwonder moeten dragen?' Die vraag stelden we jullie zo'n twee maanden geleden. We kregen tal van foto's binnen van de meest prachtige bestemmingen - waarvan je een aantal terug kunt vinden in de dubbeldikke jubileumeditie van Columbus die nu in de winkels ligt! Een van die plekken is Bagan, een stad die met recht een Wereldwonder genoemd mag worden. Bagan werd door meerdere mensen genomineerd, maar Dreamer666 blies ons met haar foto omver en mag daarom voor Columbus op reportage. Gefeliciteerd, Jessi!

DE DUBBELDIKKE JUBILEUMEDITIE VAN COLUMBUS IS UIT!


29-06-2021 Toen Columbus Travel in 2005 werd opgericht, hadden we nooit kunnen bevroeden dat we 16 jaar later maar liefst 100 edities verder zouden zijn. 101 eigenlijk, want we vieren het heuglijke feit met een dubbeldik nummer: editie 100 vol nieuwe wereldwonderen en editie 101: een Familyspecial met 101 bijzondere reizen met kinderen. Heb je hem nog niet in huis? We geven vier weken lang 25 exemplaren van deze collectible jubileumeditie weg! Hebben? Doe mee!

week 30 | Community-toppers

Tranøy Fyr door DREAMER666
Tranøy Fyr. Foto: Dreamer666
1. Topfoto & -tip: Tranøy Fyr door Dreamer666
2. Review: Huila, Colombia door Travelbag
3. Communitylid van de week: John Heeneman
4. Nieuwkomer: Matijs

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JULI: WILDLIFE IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juli is: wildlife. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik