Mirjamo

'247889' door Mirjamo '247889' door Mirjamo

ZambiaNoordwest Zambia

ZambiaNoordwest Zambia

Wassen tussen de...to

Mirjamo

Nou, nog eentje dan... Ver van huis, maar hier bij de tomaten is tenminste een klein stroompje water. Net genoeg om je was in een teiltje ermee te doen. Flink hard schrobben met zeep en het wordt weer schoon. Wie weet groeien de tomaten daarna ook weer beter van het sopwater.

'247883' door Mirjamo '247883' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Geen lijn - geen nood

Mirjamo

Was te over als je kind met diarree in het ziekenhuis opgenomen is. Hun moeders hebben het er maar druk mee om al die was weer uit te spoelen. Bij gebrek aan waslijnen worden de struiken maar gebruikt om alles te drogen te leggen.

'247754' door Mirjamo '247754' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Wikkeldoeken

Mirjamo

De wikkeldoeken die Afrikaanse vrouwen dragen zijn multifunctioneel: naast het dragen als rok worden ze gebruikte om hun kinderen op hun rug te binden, als luiers, als lakens in het ziekenhuis (die ze zelf mee moeten brengen!) etc. Verzorgers van patiënten zijn zelf verantwoordelijk voor het wassen ervan, en dus hangen er dagelijks allerlei gekleurde doeken te wapperen.

'247752' door Mirjamo '247752' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Baddertijd

Mirjamo

In Nederland gebeurt het ook weer, maar in Afrika is het nooit anders geweest: ouders blijven bij hun zieke kinderen die in het ziekenhuis opgenomen zijn. Niet voor emotionele ondersteuning, maar ze zijn verantwoordelijk voor hun natje en droogje, in bad doen etc. En dus is er een ruim badhuis met gereguleerde tijden. Op zondag mogen ze blijkbaar gezamenlijk douchen?

'247515' door Mirjamo '247515' door Mirjamo

ZambiaCentraal Zambia

ZambiaCentraal Zambia

Pasen

Mirjamo

Pasen 2009. We brachten een paar dagen door in een (niet-toeristisch gebied) ten noordoosten van Kapiri Mposhi, in het midden van Zambia. Bij toeval kwamen we met Pasen dit kruis tegen, door leerlingen van een boarding school ooit boven op de heuvel gezet. Met de zon erboven was het een mooi paasplaatje!

'245850' door Mirjamo '245850' door Mirjamo

TadzjikistanDoesjanbe

TadzjikistanDoesjanbe

Snoepen op de markt

Mirjamo

Het is niet niets om de hele dag op de markt te staan bij -15 graden (zie de sneeuw op het dak). Daarvoor mag je best jezelf af en toe verwennen en wat lekkers in je mond stoppen. Waarschijnlijk hadden ze in hun schortzakken een paar handjes nootjes, zoals pistachenootjes of kikkererwten, die overal op de markt verkocht worden (en die je op een grote schaal, prachtig gesorteerd, krijgt als je bij iemand op bezoek gaat).

'245462' door Mirjamo '245462' door Mirjamo

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Tafelberg

Mirjamo

Wat ik zo mooi vind aan Kaapstad, is de combinatie stad-berg-zee. Deze foto is gemaakt bij de Waterfront, een havengebied waar de laatste jaren veel winkels en restaurants zijn gebouwd, maar waar het zonder dat ook al een heerlijk plekje is om rond te lopen.

'245461' door Mirjamo '245461' door Mirjamo

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Surfen

Mirjamo

Westelijk van het schiereiland bij Kaapstad ligt de Atlantische Oceaan, oostelijk de Indische Oceaan. Het water aan de oostkust is een stuk warmer dan de westkust en in het najaar (maart) kun je in de Indische Oceaan nog best zwemmen. Maar het water heeft vooral aantrekkingskracht op veel surfers!

'245176' door Mirjamo '245176' door Mirjamo

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Zusjes

Mirjamo

Heerlijk, lente! Aan de waterkant vond ik deze twee zusjes, genietend van het voorjaarszonnetje. Hun moeder liep een eindje verderop, maar bleef wel goed opletten wat ik aan het doen was...

'244787' door Mirjamo '244787' door Mirjamo

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Rotterdams...ochtengl

Mirjamo

Ochtendplaatje met de eerste zonnestralen over de Nieuwe Maas bij Rotterdam, met uitzicht op de Van Brienenoordbrug, de zuidelijke Maasoever en een politieboot op vroege patrouille.

'244408' door Mirjamo '244408' door Mirjamo

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Sesriem Canyon

Mirjamo

Het duinenlandschap bij Sossusvlei is een populaire attractie, maar de canyon vlakbij het kampeerterrein van Sesriem wordt vaak over het hoofd gezien. Er is een pad de canyon in, waarvandaan je de canyon verder door kunt lopen. Volgens onze aanwijzingen moest het pad hier beginnen, maar dat leek ons toch wat te nat... het bleek zo'n honderd meter verderop pas te zijn. Het is in de canyon trouwens ook een paar graden koeler, dus een prima uitstapje na een bezoek aan de duinen waar het flink heet kan worden!

'244086' door Mirjamo '244086' door Mirjamo

NamibiëZuid Namibie

NamibiëZuid Namibie

Eerste zonnestralen

Mirjamo

Bij Aus kun je heerlijk hiken op een aantal uitgezette routes. Omdat het enorm heet wordt overdag, is het verstandig 's ochtends zo vroeg mogelijk te vertrekken. En de ochtendzon levert nog leuke plaatjes op ook...

'243637' door Mirjamo '243637' door Mirjamo

NamibiëZuid Namibie

NamibiëZuid Namibie

Uitgestrekt

Mirjamo

Wat me het meest opviel tijdens het rondreizen in Namibië waren de afwisseling in landschappen, de schitterende kleuren en de enorm uitgestrekte vlaktes. Noordelijk van Aus begonnen de rode zandduinen, die zich als een lint door het landschap uitstrekten.

'243252' door Mirjamo '243252' door Mirjamo

ZambiaNoordwest Zambia

ZambiaNoordwest Zambia

Aan de waterkant

Mirjamo

Uitspraak van mijn reisgenoot (familielid) die nooit eerder zo'n verre reis had gemaakt: 'Hé, koeien! Mag ik die even aaien?' Ik heb hem maar snel uitgelegd dat buffels wat ander gedrag vertonen dan zijn eigen koeien in Nederland...

'243249' door Mirjamo '243249' door Mirjamo

ZambiaNoordwest Zambia

ZambiaNoordwest Zambia

Levensgenieters

Mirjamo

Met één van mijn collega's mocht ik mee met een toer langs een aantal kliniekjes. Toevallig ook in het dorp van zijn ouders, dus zijn moeder kookte een heerlijke lunch voor ons. Allereerst kregen we een kop mungoya (zoetzuur sap gemaakt van mais, met ERG veel vruchtvlees erin, lastig drinken dus...) en daarna nog een flink bord met nshima (maispap) en wat groenten. Ik had mijn buikje weer rond, en de ouders van mijn collega wilden ook nog wel even poseren.

'242921' door Mirjamo '242921' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Moeder en zoon

Mirjamo

Met een stralende lach keek hij in mijn camera, terwijl zijn moeder vanachter het muurtje, liggend op het bankje, toekeek. Zoals je zo vaak ziet in Afrika… wachtend, maar waarop?

'242787' door Mirjamo '242787' door Mirjamo

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Gemsbokken

Mirjamo

Hoewel we niet in een safaripark waren, werden we net voor zonsondergang verrast door een grote kudde gemsbokken en impala's (op de achtergrond). De gemsbokken vind ik zulke prachtige dieren om te zien vanwege alle zwarte lijnen op hun huid.

'242779' door Mirjamo '242779' door Mirjamo

ZambiaZuid Zambia

ZambiaZuid Zambia

Waterkracht

Mirjamo

Ruim 1,5km breed, 100m diep en meer dan 500 miljoen liter water die per minuut naar beneden stort bij de Victoria watervallen. Het is onmogelijk de watervallen in z'n totaal op de foto te krijgen, deels door de 'dampwolken' die erbij hangen. Behalve als je met een helikopter of (zweef)vliegtuigje eroverheen vliegt...

'241410' door Mirjamo '241410' door Mirjamo

TadzjikistanDoesjanbe

TadzjikistanDoesjanbe

Fort van de emir

Mirjamo

Op een bergplateau 30km ten westen van Doesjanbe, staan de overblijfselen van een 18e eeuws fort. Het fort werd in 1924 verwoest door het Rode Leger en alleen de toegangspoort staat nog overeind. Een kleine klim op de heuvel geeft een prachtig uitzicht, vooral op zo'n nevelige winterdag. Er zijn twee medressa's (koranscholen) te zien. Eén daarvan heeft een klein museum met kleding, keramiek en juwelen (en zelfs houten klompen - zo uniek bleek Nederland dus niet te zijn!) Op de achtergrond de bergen die de stad Doesjanbe omringen.

'240732' door Mirjamo '240732' door Mirjamo

NamibiëKeetmanshoop

NamibiëKeetmanshoop

Kokerbomenbos

Mirjamo

Een echt bos kun je het eigenlijk niet noemen, het landschap met her en der een kokerboom... Toch vind ik het ontzettend mooi, zeker met alle rotsen ertussen.

'240730' door Mirjamo '240730' door Mirjamo

ZambiaLusaka

ZambiaLusaka

Libelle

Mirjamo

Deze libelle kwam ik tegen in de botanische tuinen van Munda Wanga, een klein park vlakbij Lusaka. Naast de botanische tuinen is er een gedeelte waar een aantal oude of zwakke roofdieren wordt verzorgd, en weer vrijgelaten als het enigszins mogelijk is. Die mogen niet op de site hier, de libelle vloog vrij rond en mag dus wel ;-) Munda Wanga is zeker geen vervanging voor een safari, maar als je langere tijd in Lusaka verblijft is het een heerlijke plek om even de drukte van de stad te ontvluchten en natuur, dieren of mensen te kijken (of gewoon een lekker rustig een boek te lezen).

'240566' door Mirjamo '240566' door Mirjamo

ZambiaZuid Zambia

ZambiaZuid Zambia

Impala's

Mirjamo

In het Mosi-a-Tunya national park vlakbij Livingstone zitten ontzettend veel impala's. Het is een klein national park maar heeft toch een vrij hoge dichtheid aan wildlife. Zeker als je wél naar de Victoria watervallen gaat maar niet naar één van de andere game parken is een bezoek aan Mosi-a-Tunya zeker de moeite waard.

'240563' door Mirjamo '240563' door Mirjamo

ZambiaNoordwest Zambia

ZambiaNoordwest Zambia

Op de vlucht

Mirjamo

Terwijl wij op de pont stonden te wachten bij de Lubungu rivier (Kasempa-Mumbwa road) komt er ineens een olifant aanlopen. Hartstikke leuk natuurlijk, en zeker omdat we hier nog buiten het national park zaten. Totdat een aantal lokale jongens het dier uit begonnen te dagen en hij in een enorme vaart op ons afkwam!

'240376' door Mirjamo '240376' door Mirjamo

ZambiaNoord Zambia

ZambiaNoord Zambia

Zonsondergang

Mirjamo

Genieten van een zonsondergang... dat verveelt nooit! Deze foto is genomen bij Mutinondo Wilderness, een fantastische plek waar je o.a. heerlijk kunt hiken, veel vogels en klein wild kunt zien (zie ook mijn tip).

Community updates

DIT IS DE NIEUWE COLUMBUS!

01-04-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 98! In deze nieuwste editie gaan we op safari in Europa en duiken we in het avontuur op Raja Ampat in Indonesië, op Malta en in Iran. We roadtrippen langs de Engelse zuidkust en vinden het geluk in Bhutan. En dat is nog lang niet alles ... 

DE COLUMBUS TRAVEL AWARDS GAAN VAN START!

04-03-2021 Het is weer zover: de jaarlijkse Columbus Travel Awards gaan van start! Dit jaar gaan we op zoek naar de meest duurzame reisorganisaties, start-ups, socialmedia-influencers en reishelden. Nomineer alvast jouw favoriet(en)!

Dit jaar zullen we de Community-fotowedstrijd lostrekken van de Travel Awards. We willen jullie langer de tijd geven en een eigen wedstrijd voor jullie creëren. Deze zal in april van start gaan: meer informatie volgt spoedig! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 14 | Community-toppers


Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan. Foto: Ameerakker
1. Topfoto & -tip: Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan door Ameerakker
2. Review: Graubünden door Henneke
3. Communitylid van de week: Travelbag
4. Nieuwkomer: Clicks_by_irene

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Welke plek is Wereldwonderwaardig, maar nog niet platgetreden? In onze nieuwe fotowedstrijd gaan we op zoek naar 7 Nieuwe duurzame Wereldwonderen. We dagen je dus uit jouw bijzondere ontdekkingen met ons te delen! De hoofdprijs is een reportagereis voor Columbus Travel naar een van deze duurzame Wereldwonderen. Stuur jouw Wereldwonder-fototip in!

Mis jij het reizen ook zo enorm? En kun je niet wachten om weer quality time te besteden met de mensen die je liefhebt? Deel jouw mooiste reisherinnering die je graag opnieuw zou beleven en wie weet wordt jouw wens wel waargemaakt. Elke maand belonen we het leukste verzoek met een avontuurlijk weekendje weg, waaronder een overnachting in een Natuurhuisje in Nederland. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik