MirandaNoomen

'1133511' door MirandaNoomen '1133511' door MirandaNoomen

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Girolata

MirandaNoomen

Girolata is een klein plaatsje aan de westkust van Corsica. Het gehucht is alleen te voet of per boot bereikbaar en ligt aan de voet van het Scandola Nature Reserve. Scandola (de bergen in de achtergrond op de foto) kan alleen met een bootje worden aangedaan. Je mag niet aan land. Er lopen ook geen wandelpaden door dit beschermde natuurgebied. Girolata zelf kent slechts enkele inwoners en natuurlijk een opvallend Genuees fort dat dicht was toen wij hier een paar weken geleden liepen (begin november). Je moet ook niet gek opkijken als je de koeien op het strand ziet lopen. De mooiste wandelroute naar het dorp start vanaf de zogenaamde Col de la Croix (vlakbij het dorp Osani). De route splitst zich op een gegeven moment in een route die iets meer landinwaarts loopt en een route die pal langs de rotskust loopt. De laatste is zonder twijfel het mooist en meest spectaculair, maar niet echt geschikt voor mensen die last hebben van hoogtevrees. In beide gevallen kom je onderweg nog langs een paradijselijke baai/strand.

'1133471' door MirandaNoomen '1133471' door MirandaNoomen

FrankrijkAlpen en de Jura

FrankrijkAlpen en de Jura

NP Ecrins

MirandaNoomen

Toen vorig jaar september bijna alles in Europa weer op code oranje of rood ging, waren wij nog niet in de gelegenheid geweest om in de zomer weg te gaan. Uiteindelijk zijn we met de tent beland in één van de weinige 'gele' gebieden op de kaart: Nationaal Park Écrins in de zuidelijke Franse Alpen. Wat een prachtige toevalstreffer was dat! De enige manier om dit prachtige ruige berglandschap te ontdekken is per voet. Hier zijn geen gondeltjes en liften. De kleine bergdorpen liggen aan de rand van het Nationaal Park en het enige dorp dat in het beschermde gebied zelf ligt is Dormillouse. Deze bewoners moeten drie kwartier omhoog klimmen op een steil pad om bij hun huis te komen…. voor ons bijna ondenkbaar, maar zelfs dichtbij huis bestaan dit soort ongerepte plekken dus nog en achteraf was het dus ook niet zo gek dat deze plek een veilige haven in de Covid-zee. De bestemming is ons zo goed bevallen, dat we dit jaar, direct toen Frankrijk de grenzen weer opende eind juni, opnieuw naar de Écrins zijn vertrokken. Ik heb me laten vertellen dat deze plek ook buiten Corona-tijd lekker rustig is: juist vanwege de afwezigheid van liften en restaurants is het gebied een te gekke plek voor avonturiers en natuurliefhebbers. Op een aantal routes zijn uiteraard wel berghutten (refuges) om te overnachten en een hapje te eten. Deze bewuste avond kwam er een verontrustend luchtje aanzetten. Gelukkig stond onze tent aan de goede kant van de berg. We hebben het droog gehouden, maar in de verte was het niet pluis.

'1133433' door MirandaNoomen '1133433' door MirandaNoomen

KroatiëPlitvice NP

KroatiëPlitvice NP

Complete rust

MirandaNoomen

Nationaal Park Plitvička Jezera (ofwel NP Plitvicemeren) is het oudste park in Kroatië en staat sinds eind jaren ’70 op de Unesco Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden. Het park dankt zijn bekendheid aan de prachtige meren en watervallen die zijn gevormd door een natuurlijk afzettingsproces van duizenden jaren. In dit proces heeft het stromende water van de Koranarivier in dit gebied dammen van travertijn gevormd. Deze dammen hebben op hun beurt weer watervallen, meren en grotten gevormd. In het park leven veel zeldzame vogels en zelfs beren en wolven vinden hun onderkomen hier, hoewel het heel onwaarschijnlijk is dat de deze laatste twee tegen zult komen. In hoogzomer komen hier gemiddeld 10.000 toeristen per dag, maar medio oktober 2021 was het park zo goed als verlaten. We hebben 4 dagen doorgebracht in het park en elke dag kwamen we maar sporadisch andere mensen tegen. Bij dit uitzichtpunt op de knuppelpaden heb ik vrij lang staan wachten tot er iemand voorbij zou komen..... tevergeefs. Bijna een omgekeerde wereld, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat wij superblij waren met de rust in het park.

'1133408' door MirandaNoomen '1133408' door MirandaNoomen

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Natuurlijk kunstwerk

MirandaNoomen

Nee, deze foto is niet genomen op de Seychellen, maar op Plage de Tamaricciu: een paradijselijk strand in het zuiden van Corsica. Op een zonnige dag is de zee hier blauwer dan blauw. Water en wind hebben de rotsen tot prachtige kunstwerken gevormd. Begin november is het hier bijna verlaten op het strand. Ik kan uren staren naar de vormen van de rotsen en naar het kabbelende water. Na een prachtige zonsopkomst waag ik me toch met mijn snorkel in het enigszins frisse water. Slechts enkele meters uit de kustlijn zie ik vele soorten vissen....vooral in de buurt van de rotsen, die onder water volledig begroeid zijn met groen mos. Het voelt alsof we op een ander continent zijn, maar ook dit soort Bounty-paradijsjes zijn blijkbaar nog gewoon in Europa te vinden.

'1133292' door MirandaNoomen '1133292' door MirandaNoomen

ItaliëTrentino

ItaliëTrentino

Herfst in Cadini di..

MirandaNoomen

Een paar weken geleden liepen we op dit pad. De lariksen kleuren in oktober met de dag geler: een schitterend gezicht. Hoewel de bergen in elk seizoen prachtig zijn, is de herfst toch wel mijn favoriet. Buiten de prachtige kleuren en het mooie licht heb je in deze periode grote kans dat je op veel routes niemand anders tegen zult komen. Wellicht is het enige nadeel dat alle berghutten al zijn gesloten in oktober - met uitzondering van één hut: Refugio Palmieri blijft speciaal open i.v.m. de prachtige herfstomgeving. Hierover later meer.

'1133278' door MirandaNoomen '1133278' door MirandaNoomen

ItaliëTrentino

ItaliëTrentino

Cadini di Misurina

MirandaNoomen

Het is de derde week van oktober en ik ben verliefd….. mijn liefde heeft ook een prachtige naam: Cadini di Misurina – een bergketen in de Italiaanse Dolomieten - en wat is ze prachtig in de herfst. De vallei staat vol met geelgekleurde lariksen. Op hoogte komen ze nog maar eenzaam voor en zijn de bomen nog geler van kleur. Voor deze liefde sta ik ’s morgens ruim voor zonsopkomst op en spendeer ik graag de hele dag in haar omgeving. Samen met mijn andere liefde klimmen en klauteren we soms 10 uur onafgebroken in deze bergen en mijn fotocamera draait overuren. Net als deze zonnige vrijdag in oktober. Ik kan het niet nalaten te wachten tot de zon ondergaat – ook al betekent dit dat mijn vingers er bijna afvriezen en dat we nog een afdaling van 1,5 uur in het donker met hoofdlampjes op moeten maken om terug te komen bij de auto. Voor deze liefde heb ik alles over en oh, wat verlang ik toch terug naar dit moment!

'1133207' door MirandaNoomen '1133207' door MirandaNoomen

KroatiëPlitvice NP

KroatiëPlitvice NP

Van wildernis naar...

MirandaNoomen

Nationaal Park Plitvička Jezera (ofwel NP Plitvicemeren) is het oudste park in Kroatië en staat sinds eind jaren ’70 op de Unesco Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden. Het park dankt zijn bekendheid aan de prachtige meren en watervallen die zijn gevormd door een natuurlijk afzettingsproces van duizenden jaren. In dit proces heeft het stromende water van de Koranarivier in dit gebied dammen van travertijn gevormd. Deze dammen hebben op hun beurt weer watervallen, meren en grotten gevormd. In het park leven veel zeldzame vogels en zelfs beren en wolven vinden hun onderkomen hier, hoewel het heel onwaarschijnlijk is dat de deze laatste twee tegen zult komen. In hoogzomer komen hier gemiddeld 10.000 toeristen per dag, maar als wij medio oktober 2021 de parkeerplaats van het park opdraaien tellen we slechts 8 auto’s. De eerste paar dagen dat we in het park doorbrengen is het slecht weer. Door de regen en de laaghangende bewolking zien we weinig van de watervallen. De herfst heeft zijn intrede gedaan. De bomen beginnen al behoorlijk te verkleuren en door de vele regenval zijn sommige paden niet toegankelijk. De bankjes die deze zomer ongetwijfeld aan de rand van het meer hebben gestaan, staan nu gedeeltelijk onder water. In het park vaart een boot die je van de lager gelegen meren naar het gebied met de hoger gelegen meren brengt en ook op deze boot zijn we de enige passagiers. Als na een paar dagen de wolken optrekken en de zon voorzichtig tevoorschijn komt, transformeert de wildernis die we de afgelopen dagen hebben ervaren in een waar sprookjeslandschap en is het bijna ongelofelijk dat je al dit moois in deze tijd van het jaar helemaal voor jezelf kunt hebben.

'1132224' door MirandaNoomen '1132224' door MirandaNoomen

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Twijfelmomentje

MirandaNoomen

Als we voor het eerst naar de VS gaan, heb ik twijfels over een bezoek aan de Grand Canyon. De plek is natuurlijk prachtig om te zien, maar de keerzijde is wel een enorme drukte....en van dat laatste ben ik niet zo'n fan. Als ik mijn twijfel uitspreek richting vrienden, kijken ze me (misschien wel terrecht) aan of ik niet goed snik ben. Eenmaal op reis besluiten we de Canyon vanaf de rustige noordzijde te bekijken, maar deze toegang is vanwege enorme bosbranden afgesloten. Dan toch maar de zuidzijde. We zijn er eind september en het valt eigenlijk heel erg mee met de hoeveelheid toeristen. Er is meer dan genoeg plek op de camping. Als we de canyon 's morgens vroeg inlopen, zijn we zelfs voor uren de enige wandelaars. En ik moet nu bekennen: ik ben heel blij dat we hier toch naartoe zijn gegaan. De uitzichten zijn fenomenaal en de kleuren bij zonsondergang zijn echt betoverend.

'1132204' door MirandaNoomen '1132204' door MirandaNoomen

NoorwegenFjord Noorwegen

NoorwegenFjord Noorwegen

Kampeerplek met...uit

MirandaNoomen

Noorwegen is de bestemming bij uitstek om 'wild' te kamperen. In Noorwegen geldt het zogenaamde 'allemansrecht'. Dat betekent dat je mag kamperen waar je maar wilt, als je maar uit de buurt blijft van gecultiveerd land en privé terrein. Kamperen met een 'priceless' uitzicht krijgt hier een dubbele lading. Voor nog geen dubbeltje zit je hier langs het Ringedalsvatnet op de eerste rang!

'1132119' door MirandaNoomen '1132119' door MirandaNoomen

NamibiëNamib woestijn

NamibiëNamib woestijn

Surrealistisch

MirandaNoomen

Namibrand Nature Reserve is een plek die zich lastig laat vergelijken met andere plekken op aarde. Het landschap doet bijna surrealistisch aan en je moet het denk ik met eigen ogen zien om te ervaren wat ik bedoel. Net als bij veel landschappen, transformeert dit gebied ook volledig tijdens zonsopkomst en -ondergang. Van knalgeel en oranje naar breekbaar roze en paars. Met een beetje geluk zie je nog oryxen, springbokken, giraffen en ander wild. Een fantastisch gebied die nog veel geheimen prijs te geven heeft.

'1132104' door MirandaNoomen '1132104' door MirandaNoomen

FrankrijkAlpen en de Jura

FrankrijkAlpen en de Jura

Grand Grandeur

MirandaNoomen

Vallée de la Clarée is een prachtige onbekende parel onder de berggebieden in de zuidelijke Alpen. Het ligt op ongeveer een uurtje rijden in noordwestelijke richting vanuit Briancon. Midden in het gebied ligt het authentieke autovrije plaatsje Névache (buiten het dorp is een grote parkeerplaats). In Névache zijn er accommodaties waar je kunt overnachten. Verder zijn er een paar camping rondom het gebied (camping Fontcouverte is wat mij betreft de beste plek om te vertoeven, gezien de ligging). Op de foto zie je Grand Lac, bekend om de blauw-groene kleur van het meer dat omgeven is door hoge steile ruige bergpieken. Ik ben dolverliefd geworden op dit gebied.... elke bocht biedt weer een spectaculair uitzicht en het is goed vertoeven in de supergezellige berghutten die het gebied rijk is.

'1132075' door MirandaNoomen '1132075' door MirandaNoomen

FrankrijkAlpen en de Jura

FrankrijkAlpen en de Jura

Smeltend ijs

MirandaNoomen

Begin juli ligt er hoog in de Franse alpen nog veel sneeuw en ijs. Dit meer zou normaliter al helemaal ijsvrij zijn, maar het achterste deel van het meer (niet zichtbaar op de foto) ligt nog helemaal dicht. Het smeltende ijs is geeft prachtige vormen op het water. Door de wind verandert het beeld ook van minuut tot minuut. Onze route moeten we wat wijzigen, want hogerop ligt echt te veel sneeuw, waardoor deze hike alleen aan te raden is met crampons en een zekering met touw. Aangezien we dat niet bij ons hebben, zoeken we het wat lager op.

'1132055' door MirandaNoomen '1132055' door MirandaNoomen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Wakker worden in een.

MirandaNoomen

Bryce Canyon biedt fantastisch mooie landschappen. Het is onderdeel van Grand Staircase en iedereen kent wel de plaatjes van de gekleurde hoodoos die zijn gevormd door de werking van vorst en water. Deze foto is gemaakt vanaf de rand van de canyon bij zonsopkomst met in mijn ene hand een warme mok thee van de campingbrander en met de andere hand kon ik mijn camera nog op statief bedienen.....wat kan het daar ontzettend koud zijn in oktober, maar tegelijkertijd ook waanzinnig mooi. Persoonlijk vind ik de hoodoos nog indrukwekkender vanaf de bodem van de canyon. Zo zijn de Peek a Boo trail en de Fairyland loop prachtige routes om te lopen. Je komt dan ook langs de Wall of Windows, waar je mooi kan zien wat het voorstadium is van een hoodoo. De muur is zwak bij de gaten en zal uiteindelijk deels in elkaar storten, waarna er hoodoos over zullen blijven. En zoals de naam van de trail als zegt: je waant je echt in een onwerkelijke sprookjesachtige sfeer met achter elke bocht weer bijzondere doorkijkjes.

'1132030' door MirandaNoomen '1132030' door MirandaNoomen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Herfst in Escalente

MirandaNoomen

De Panoramaweg 12 tussen Bryce Canyon en Capitol Reef geeft bij elke bocht weer een fantastisch uitzicht. Begin oktober verkleuren de Cottonwood trees van groen naar geel. De route tussen de twee bekende Nationale Parken kan in 2,5 uur afgelegd worden met de auto, met met dit soort uitzichten doen we er bijna een dag over... en in de herfst zijn er nauwelijks andere toeristen te bekennen - nog een belangrijk pluspunt! Mocht je deze route rijden: stop dan ook bij Escalante even om koffie te drinken bij Kiva Coffeehouse. Ze hebben de zaligste zelfgemaakte fruittaartjes die bestaan onder het genot van een net zo'n zalig uitzicht. Net zoals de bewoners van het huisje hier op de foto. Daar zou je toch jaloers op worden?

'1131959' door MirandaNoomen '1131959' door MirandaNoomen

FrankrijkProvence-Alpes-Côte d'Azur

FrankrijkProvence-Alpes-Côte d'Azur

Woning met uitzicht

MirandaNoomen

Vaak moet je omschrijvingen bij woningen op Funda met een korreltje zout nemen....woning met uitzicht....op een drukke weg....op een flatgebouw....of op een blinde muur. De makelaar in Rougon hoeft niet te liegen.... van dit dorpje kan met recht gezegd worden dat de bewoners een fabuleus uitzicht hebben op de Canyon du Verdon. Het dorpje zelf omhelst niet meer dan een paar huisjes, een pleintje met een kerk en het stadhuis en een terrasje voor een lekker kopje koffie met een croissantje in de vroege ochtend....met uitzicht!

'1131929' door MirandaNoomen '1131929' door MirandaNoomen

Zuid-AfrikaDrakensbergen

Zuid-AfrikaDrakensbergen

Barrièrre van speren

MirandaNoomen

De Drakensbergen is één van mijn favoriete plekken in Zuid-Afrika. Niet zo gek voor iemand die nu eenmaal een voorliefde heeft voor bergen. Deze bergketen is wat mij betreft uniek in de wereld. Nergens anders vind je de specifieke vegetatie die zo kenmerkend is voor dit gebied, zoals de protea-struiken met de bekende 'speldekopbloemen'. Verder kun je er in verborgen grotten tekeningen van de bushmen bewonderen. Daarnaast is het natuurlijk bijzonder om diverse antilopesoorten en bavianen tegen te komen tijdens je bergwandeling. Om van de vele vogelsoorten maar niet te spreken. Tel daar de geweldige zonsondergangen en de schitterend gelegen, maar goed betaalbare huisjes van Kwazulu Natal National Parcs bij op en het plaatje is compleet. In de taal van de Zoeloes heet de bergketen uKhahlamba, wat barriere van speren betekent. Voor de Zoeloes lijken de puntige bergtoppen op de speren die zij vroeger gebruikten bij de jacht.

'1131907' door MirandaNoomen '1131907' door MirandaNoomen

FrankrijkAlpen en de Jura

FrankrijkAlpen en de Jura

Verstild

MirandaNoomen

Vanaf Lac du Pontet heb je een prachtig uitzicht op het massief van de Écrins NP. Het meer is ook vrij gemakkelijk te bereiken. Vanuit het plaatsje La Grave is het ongeveer 20 minuten rijden over een bochtige weg. Je moet net zolang doorrijden tot de weg ophoudt. Je bent dan bij een parkeerplaats. Vanaf daar is het nog maximaal een half uur lopen naar het meer over een licht stijgend pad. We waren hier een paar keer bij zonsondergang in eind juni en toen was het nog behoorlijk koud boven. Ik kan me voorstellen dat dit meer in het hoogseizoen overdag een heerlijke afkoelende zwempartij kan bieden na een stevige wandeling.

'1131882' door MirandaNoomen '1131882' door MirandaNoomen

Zuid-AfrikaGraaf Reinet

Zuid-AfrikaGraaf Reinet

Vallei der...Verlaten

MirandaNoomen

De Valley of Desolation ofwel de Vallei der Verlatenheid ligt 14 km buiten het stadje Graaff-Reinet. De rotsformaties die gevormd zijn door vulkanische activiteit en erosie rijzen vanuit het niets 120 meter omhoog en de plek dankt haar naam aan het eindeloze uitzicht over de droge savanne van Camdeboo vanaf de kliffen. Het is een briljante plek om de zonsondergang te ervaren. Het Camdeboo National Park is ook prachtig om selfdrive safari's te maken. De big 5 ga je hier niet tegenkomen, maar wel andere prachtige dieren, zoals springbokken, elandantilopen, talloze vogelsoorten en ander wild. Het stadje Graaff-Reinet is ook zeker een bezoek waard. Het staat bekend om de typische 'cape-dutch' huisjes. Het is ook één van oudste nederzettingen van Zuid-Afrika..... verbaas je niet als je hier nog karren met houten wielen voorbij ziet komen.

'1131853' door MirandaNoomen '1131853' door MirandaNoomen

LesothoSemonkong

LesothoSemonkong

Herder op de uitkijk

MirandaNoomen

Lesotho is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1000 m ligt. Het laagste punt ligt op 1400 meter en 80 procent van het land ligt boven de 1800 meter. Door haar geïsoleerde ligging lijkt Lesotho in geen enkel opzicht op het buurland Zuid-Afrika. Alles gaat in Lesotho nog te voet en te paard en overal zie je op de flanken van de bergen herders lopen die gewikkeld zijn in warme dekens en bivakmutsen. Vooral in de wintermaanden (onze zomermaanden) kan het leven hier bikkelhard zijn als de sneeuw zijn intrede doet. Veel mensen wonen nog in primitieve rondaveltjes en koken op houtskool vuurtjes. Tijdens een picknickstop onderweg naar de Matletsunyane waterval kwamen we deze herder tegen. De kloof is echt prachtig en een walhalla voor wandelaars of voor mensen die 's werelds langste commerciële abseil ter wereld willen maken naast de waterval.

'1131775' door MirandaNoomen '1131775' door MirandaNoomen

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Geduld is een schone.

MirandaNoomen

Als het gaat om safari's, dan gaat er naast een verkenningstocht te voet niets boven een self-drive waarbij je net zo lang kan stoppen voor welk dier jij zelf wil.... klein, groot, ver weg, dichtbij, lang stoppen, doorrijden: je bepaalt zelf de agenda en wacht gewoon lekker af wat er op je pad komt. Deze lilac breasted roller was druk bezig met het voeren van zijn/haar kroost....het vergt wat engelengeduld. Het moment van invliegen is nog enigszins te volgen, maar de uitvlucht komt altijd onverwachts en in een split-second.

'1131747' door MirandaNoomen '1131747' door MirandaNoomen

FrankrijkAlpen en de Jura

FrankrijkAlpen en de Jura

Reflectie bij Lac...B

MirandaNoomen

Begin juli sliepen we bij Refuge Lac Blanc aan het gelijknamige gletsjermeer.... met alle drukte rondom werk de afgelopen maanden, lijkt het al weer een eeuwigheid geleden. Al lang had ik mij verheugd een keer op deze plek te slapen....je moet dan ook nog wel geluk hebben met het weer. Na een paar dagen spookweer met bliksem en donder, hadden we uitgerekend op de avond en ochtend dat wij boven waren prachtig weer. We hadden speciaal onze vakantie met een dagje verlengd om dit moment nog mee te kunnen pakken. Tijdens deze ochtend hebben we de reis nog eens goed op ons in laten werken. Wat een mazzelaars zijn we toch. We'll be back!

'1131605' door MirandaNoomen '1131605' door MirandaNoomen

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

Puffin de bouwer

MirandaNoomen

Eind juni/begin juli is het druk op het eiland Runde. Niet met mensen, maar de hoge ruige kliffen aan de westzijde van het eiland worden bevolkt door duizenden Jan van Genten, papegaaiduikers, meeuwen, alken en op de velden zijn ook veel stormvogels te vinden die daar broeden. Op advies van de campingeigenaar gingen we 's avonds om 19:00 uur naar de top van de kliffen.....rond 20:00 uur vliegen hier namelijk de papegaaiduikers na een lange dag vissen op zee terug naar de nesten die ze in de kliffen hebben gebouwd....en waarachtig rond 20:00 kwamen de eerste vogels invliegen. Nog geen half uur later was het een drukte van jewelste.... Papegaaiduikers graven nestgangen van wel 1 tot 2 meter lang. Ook broeden ze soms in rotsspleten en op hellingen met losse stenen. Daar waar veel papegaaiduikers hun nestje al op orde hadden, was deze vogel zijn kraamkamertje nog aan het bouwen.

'1131560' door MirandaNoomen '1131560' door MirandaNoomen

Verenigde StatenWyoming

Verenigde StatenWyoming

Indrukwekkende...ontm

MirandaNoomen

Eén van de meest indrukwekkende ontmoetingen met wildlife tijdens onze wandelingen was de kennismaking met deze Eland met kalfje in Grand Teton NP: een prachtig park ten zuiden van Yellowstone met waanzinnig mooie landschappen. Tijdens onze wandeling hoorden we opeens wat geritsel hoorden tussen de bosjes. Plotseling stonden we oog in oog met een vrouwtjes eland die recht op ons af kwam lopen. We bleven stokstijf staan kijken. Op het laatste moment boog ze af en zagen we pas dat er een kalf achter haar aanliep. We zijn naar de andere kant van het meertje gelopen om op afstand te kijken, waarbij ze langs de oever telkens met de kop onder water gingen om waterplanten te eten.....ondanks dat we aan de overkant stonden, kwamen ze steeds dichterbij, tot ze uiteindelijk na zo'n anderhalf uur pal voor ons stonden op een paar meter afstand.

'1131527' door MirandaNoomen '1131527' door MirandaNoomen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

To go or not to go?

MirandaNoomen

Deze foto is gemaakt in 'The Narrows' van Zion NP. Deze doorsteek door een kloof, waar de Virgin rivier zijn weg door heeft gebaand, is ca. 28 km lang en kan one-way stroom-opwaarts of -afwaarts gelopen worden. Grote delen van de tocht moet je door de rivier waden, omdat op deze plek geen oever aanwezig is...slechts genadeloos hoge oranje rotswanden. Wij liepen hier één keer eind september en de laatste keer was het eind oktober.... beide keren dusdanig rustig dat we nauwelijks andere wandelaars zijn tegengekomen. Een paar maanden geleden las ik in het tijdschrift Traveler dat Zion NP één van de parken is met de hoogste bezoekersaantallen per jaar. In de zomer schijnt men bij het eerste deel van de wandeling van 'The Narrows' schouder aan schouder te lopen. Bezoekers laten afval slingeren en iedereen smeert zonnebrand op armen en benen en dat wordt allemaal door het water opgenomen. Daarom schijnt er al jaren geen vis meer te zwemmen in de Virgin Rivier. Dit wordt allemaal veroorzaakt op een trajectje van grofweg 3 kilometer, omdat de meeste toeristen de lange doorsteek niet aangaan. Dat zet me toch aan het denken: ik heb eerder op de site deze plek gepromoot als prachtige plek, maar het laatste wat ik wil is dat het dit effect gaat krijgen. En hoe zit het dan met andere plekken die ik graag zou willen bezoeken? Wij gaan naar de meeste plekken al buiten het hoogseizoen om drukte te vermijden, maar dat wil niet zeggen dat onze aanwezigheid onbedoeld ook een druk kan leggen op de natuur. In dit geval zullen veel natuurgebieden in ieder geval 1,5 jaar de kans hebben gekregen om op adem te komen, nu reizen vanwege Covid op een heel laag pitje heeft gestaan of zelfs op dit moment zelfs niet te bereizen zijn. Maar wat als alles straks weer op gang komt?

Community-updates

EDITIE 104 | NATUURREIZEN & WILDLIFE-TIPS

01-11-2021 Columbus Travel editie 104 ligt vanaf vandaag in de winkels! Je wordt getrakteerd op de beste wildlifetips en we nemen je mee naar Costa Rica, het Zwarte Woud, Kenia en Roemenië to name a few. En ook in deze editie vind je traditiegetrouw de prachtigste communityfoto's, dit keer van AMeerakkerAGrotewalDeerikDreamer666
Ellen69 en Henk Vanetie. Bekijk de editie hier >

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

01-11-2021 Het maandthema van oktober - portretten - is afgesloten en de winnaar is bekend: gefeliciteerd Marco met je prachtige liefdesfoto uit Italië! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier!

WEEK 47 | COMMUNITY-TOPPERS


Hoe geraak je in Brooks Falls. Foto: Dreamer666
1. Topfoto & -tip: Hoe geraak je in Brooks Falls door Dreamer666
2. Review: Fiordland in Nieuw-Zeeland door Myrthe Levels
3. Communitylid van de week: Henk Vanetie
4. Nieuwkomer: Aylawilbrink

Doe mee aan onze fotowedstrijden

MAANDTHEMA: NATUURPARKEN TIJDENS CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van november is: natuurparken. Lees meer over de wedstrijd >

FOTOWEDSTRIJD: WIN DE SAFARIREIS VAN JE LEVEN!

Sifnos, Griekenland

Natuurliefhebbers: grijp je kans! Met je favoriete natuurfoto maak je dit najaar kans op een geheel verzorgde, luxe safarireis voor twee personen naar Greater Amboseli in Kenia. Doe mee >

DOE DE ISRAËL-QUIZ EN MAAK KANS OP GAVE PRIJZEN!

Sifnos, Griekenland

Van inspirerende steden tot Bijbelse landschappen en van Tel Aviv tot aan de Rode Zee: in Israël raak je nooit uitgekeken. Ontdek hoeveel jij weet van dit eeuwenoude land en sleep een van de drie te gekke reisprijzen in de wacht! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik