Mathilde

'555816' door Mathilde '555816' door Mathilde

MyanmarMawlamyine

MyanmarMawlamyine

Bedelnap

Mathilde

's Morgens voor dag en dauw gaan de monniken, jong en oud, al op stap met hun bedelnap. Je ziet ze overal lopen en bij alle winkeltjes en marktkraampjes krijgen ze iets, de ene keer iets eetbaars, de andere keer wat geld. Om 11.00 uur 's morgens wordt er gezamenlijk gegeten in het klooster, het is hun enige maaltijd per dag. Deze jonge monnik liep met zijn grote bedelnap over de markt en had veel belangstelling voor de cd's en dvd's die er bij dit kraampje te koop waren.

'555441' door Mathilde '555441' door Mathilde

MyanmarInle Lake

MyanmarInle Lake

Inle lake

Mathilde

We maakten een prachtige boottocht over het Inle meer vanuit het plaatsje Nyaung Shwe. Elke ochtend vertrekken gemotoriseerde kano's naar de hoogtepunten op het meer, de drijvende tuinen, pagodes, kloosters en het dorpje Ywana met de houten huizen op palen. Er is veel ambachtelijk werk in het dorpje, zo worden er sigaren gemaakt, zijn er weverijen, zilversmeden enz. Het is een erg leuke dagtocht!

'555232' door Mathilde '555232' door Mathilde

MyanmarRangoon

MyanmarRangoon

Nonnen bij Swedagon..

Mathilde

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Yangon is de Swedagog Pagode, een zeer uitgestrekt en prachtig complex. Het is de grootste en belangrijkste boeddhistische tempel in heel Myanmar. Deze kegelvormige, 98 meter hoge, met 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen bedekte pagode ligt op de heuvel Singuttara in een buitenwijk. Wij hebben er uren rondgelopen tot na zonsondergang, adembenemend mooi is het er. Bij een van de stupa's zaten deze nonnen langdurig te zingen en te bidden, heel devoot en indrukwekkend.

'555209' door Mathilde '555209' door Mathilde

GroenlandIlulissat

GroenlandIlulissat

Harpoen werpen

Mathilde

Het was heel bijzonder om tijdens onze reis door Groenland te ervaren dat het 's nachts niet donker werd. Er bleef steeds een mooie gloed hangen van de zon. Je zag 's avonds laat of om middernacht mensen in hun kayak stappen om te gaan peddelen tussen de ijsbergen door! Sommigen in hun t-shirtje. Op een van de avonden werden examens afgenomen, oa in het omwentelen in een kayak in het ijskoude water. Een ander onderdeel van het examen is harpoen werpen vanuit de kayak, waar deze inuit vrouw aan meedeed. Het is verplicht om een brevet te hebben alvorens je mee mag op jacht.

'555052' door Mathilde '555052' door Mathilde

Myanmar

Myanmar

Contact

Mathilde

Voor een andere website was ik op zoek naar afbeeldingen van onderling contact tussen mensen en ik kwam deze foto tegen: Twee vrouwen die een praatje maken op de markt van Pindaya in Myanmar. Het is een van de vijf dorpen waar de zng, vijfdaagse markt plaats vindt. Als je in de omgeving van het Inle Meer bent is het zeker de moeite waard om te kijken of om bijv. bij je hotel na te vragen waar de markt op welk moment plaats vindt. Het is een heel druk, kleurrijk en gezellig gebeuren.

'554968' door Mathilde '554968' door Mathilde

Myanmar

Myanmar

Gokteik brug

Mathilde

We maakten een treinreis in Myanmar van Hsipaw naar Pyin U Lwin over de Gokteik brug, de hoogste brug in dit land. De brug is gebouwd in 1901 door de Britten, is ruim 100 meter hoog en 750 meter lang. Het viaduct is net iets breder dan de trein zelf. De trein kruipt er stapvoets over heen, het is een rit die hartkloppingen veroorzaakt, heel spannend.

'554341' door Mathilde '554341' door Mathilde

MyanmarBagan

MyanmarBagan

Restauratie...tempelc

Mathilde

Onderweg naar Mount Popa in Myanmar kwamen we langs een tempelcomplex waar volop restauratiewerkzaamheden bezig waren. Het complex bleek vol te staan met zgn. `Nats`. Dit zijn geesten die een belangrijke plaats innemen in het dagelijks leven van de Birmezen. Het vereren van Nats komt voort uit het animisme en stamt uit de tijd van voor het Boeddhisme. Volgens het animisme bezit ieder voorwerp een geest. Er zijn goede geesten, nats, om te aanbidden en er zijn slechte nats, de demonen, waar men veel respect voor heeft. Er zijn in totaal 37 nats. Ze zien er kleurig uit en zijn ook met bladgoud bedekt. Bladgoud wordt erg veel toegepast in tempelcomplexen in Myanmar en je ziet de mensen vaak de boeddha beelden beplakken met stukjes bladgoud.

'554275' door Mathilde '554275' door Mathilde

Myanmar

Myanmar

Jonge non

Mathilde

We waren in Loikaw om van daaruit naar dorpjes van de Padaung te rijden. In Loikaw zelf is een klooster waar 60 jonge meisjes wonen. Het zijn meisjes die wees geworden zijn of meisjes die door de ouders naar het klooster gebracht worden omdat ze door omstandigheden niet zelf voor hen kunnen zorgen. De jongste was 15 maanden oud en was er twee maanden geleden gebracht. Het weeshuis wordt gerund door een non en de meisjes worden ook als non opgevoed. Ze hebben hun haar kort geschoren en lopen in de roze kledij. De meisjes zaten in de klas (wat ook op hetzelfde terrein is) toen we een kijkje kwamen nemen. Vrijwilligers geven hen les, zodat ze een goede toekomst kunnen opbouwen.

'554224' door Mathilde '554224' door Mathilde

NederlandDe Wadden

NederlandDe Wadden

Hoornderslag Texel

Mathilde

De afgelopen dagen was ik op Texel en trof het met het mooie zonnige weer. Op weg van Den Hoorn naar de strandtent bij Paal 9 komt je langs een aantal meertjes. De kleuren waren dit keer prachtig met de groene stengels in het water dat ongelooflijk blauw was. Texel heeft in ieder jaargetijde heel veel moois te bieden en het is een heerlijk eiland om lekker uit te waaien.

'553235' door Mathilde '553235' door Mathilde

Myanmar

Myanmar

Thanaka

Mathilde

Heel kenmerkend voor de mensen in Birma/Myanmar is het insmeren van hun gezicht met thanaka om uitdroging en veroudering van de huid door de zon tegen te gaan. Thanaka wordt gemaakt van de schors van de thanakaboom, deze groeit in de meer droge gebieden van het land, zoals in het gebied rond en tussen Mandalay, Monywa en Bagan. Daar is de gewoonte dan ook ontstaan. De bast van de boom wordt verwijderd en verdeeld in stukken. Ze vermalen de schors tot poeder en lengen dit aan met water tot een lichte gelige pasta. Dit smeren ze op hun wangen en voorhoofd. Overal in Myanmar zie je de mensen, vooral vrouwen en kinderen, met dit smeersel op hun gezicht.

'553104' door Mathilde '553104' door Mathilde

NederlandDe Wadden

NederlandDe Wadden

Mooi Texel

Mathilde

Tussen mijn foto's van recente reis naar Birma door even een foto van Texel waar ik afgelopen week een paar dagen was. Heerlijk om even op een van de waddeneilanden te kunnen uitwaaien, vooral met de prachtige wolkenpartijen en de zon die zich even laat zien tussen alle regenbuien door. Dit is de vuurtoren bij de Cocksdorp en het brede zandstrand vanwaar je zicht hebt op Vlieland.

'553045' door Mathilde '553045' door Mathilde

MyanmarYangon

MyanmarYangon

Monnik in Botahtaung.

Mathilde

In de Botahtaung Pagode in Yagon kan je de binnenkant van de pagode bezoeken, je loopt het gebouw in een soort stervorm rond. Alle muren en het plafond zijn met bladgoud bedekt, heel indrukwekkend. In veel hoeken zitten monniken te bidden. In de Pagode wordt een relikwie bewaard, nl een haar van Boeddha. In vitrines liggen heel veel religieuze spullen en door andere landen geofferde sieraden en boeddha beelden.

'552998' door Mathilde '552998' door Mathilde

MyanmarInle Lake

MyanmarInle Lake

Padaung meisje

Mathilde

Niet ver van Loikaw in het zuiden van het Inle Lake zijn de dorpjes waar de Padaung wonen. De vrouwen zijn bekend om de grote messing ringen om hun nek. Vanaf zesjarige leeftijd krijgen ze de eerste ringen, net als dit jonge Padaung meisje. Het zijn zware ringen die misschien de nek langer doen lijken maar vooral de schouders door hun gewicht omlaag drukken. Het is niet helemaal zeker waar deze aparte en voor vrouwen belastende / verminkende gewoonte vandaan komt. Het is opvallend dat dit jonge meisje al ringen draagt. De verwachting is dat deze bijzondere gewoonte de komende tijd grotendeels zal verdwijnen,. Niet ver van Loikaw is een gebied waar veel stalletjes zijn met Padaung vrouwen die zitten te weven en souvenirs verkopen, louter voor de toeristen. Gelukkig gingen wij ook nog verder de bergen in naar dorpjes waar we het gewone alledaagse leven van de Padaung mee maakten.

'552327' door Mathilde '552327' door Mathilde

Myanmar

Myanmar

Non bij Pagode in Bag

Mathilde

Op weg naar de Gouden Rotspagode bezochten we het dorpje Bago. Daar is een grote liggende boeddha te zien, een mooi klooster en ook een hoogste pagode van het land, de Shwemawdaw Paya. Op het terrein van deze pagode liep een non met haar parasolletje. Toen we later in Pindaya bij een werkplaats waren waar parasols gemaakt worden, kregen we te horen dat voor monniken en nonnen de parasols in speciale kleuren gemaakt worden die bij hun kleding past.

'552229' door Mathilde '552229' door Mathilde

MyanmarKyaiktiyo

MyanmarKyaiktiyo

Zonsopkomst bij de...

Mathilde

Een bezoek aan de rotspagode van Kyaiktiyo is een van de hoogtepunten van een reis door Birma/ Myanmar. Je kan er komen met een volgepropte truck die met een enorme vaart naar boven rijdt. Op het terrein rond de pagode is het ontzettend druk met voornamelijk Birmezen die daar dagen- of wekenlang bivakkeren. De pagode ligt op de berg Kyaikto en is een van de heiligste plaatsen van het land. De 7 meter hoge stupa staat op een met bladgoud versierd rotsblok dat ieder moment naar beneden lijkt te kunnen storten. De rots is door een kloof van de berg gescheiden. De rots is via een bruggetje te bereiken maar alleen voor mannen toegankelijk. Gelovigen brengen op het rotsblok bladgoud aan. Wij sliepen een nacht in een hotel vlak bij de rots en konden 's morgens vroeg de zon zien opkomen, een prachtig gezicht.

'552160' door Mathilde '552160' door Mathilde

MyanmarU Bein's brug

MyanmarU Bein's brug

U-Bein brug

Mathilde

De U Bein-brug is een 1,2 km lange teakhouten brug bij Amarapura in Birma / Myanmar. Foto's van deze beroemde brug zijn al meermalen geplaatst op deze website. De brug over het Taungthmanmeer werd omstreeks 1870 gebouwd en is genoemd naar de burgemeester die het liet bouwen. Het teakhout was afkomstig van een verlaten paleis in Ava, dat overbodig was geworden na het verhuizen van de hoofdstad van Ava naar Amarapura. De brug wordt druk gebruikt door de lokale bevolking waaronder monniken uit het naburige Mahagandayonklooster. Het is een grote toeristische trekpleister, zowel voor buitenlanders als ook voor de Birmezen zelf. Vooral 's avonds bij zonsondergang is het mooi met de silhouetten van wandelaars tegen de gekleurde lucht, goed te zien vanaf een bootje op het water.

'552051' door Mathilde '552051' door Mathilde

MyanmarInle Lake

MyanmarInle Lake

Beenroeier op Inle...

Mathilde

Op de hoogvlakte van de deelstaat Shan ligt op ongeveer 900 m boven de zeespiegel het Inle-meer. Het meer is niet erg diep maar wel behoorlijk groot: 32 km lang en 6 km breed. Rond het Inle?meer woont de Intha?minderheid in huizen op palen. Intha betekent: "zonen van het meer". De Intha's leven van de opbrengst van het meer: vissen en de groenten van hun drijvende tuinen. De Intha's hebben een speciale manier van roeien ontwikkeld: ze staan achter op de boot en bewegen de roeispaan met één been. Omdat ze rechtop staan hebben ze goed zicht over het meer, de plantenvelden en ondiepe stukken en houden ze beide handen vrij om te vissen

'546939' door Mathilde '546939' door Mathilde

IranIsfahan

IranIsfahan

Koepel van de Sheikh.

Mathilde

De Shiekh Lotfallah moskee is een van de allermooiste moskeeen van Iran en ligt aan het grote Naqsh-Jahan plein in Isfahan.. In de periode 1602 tot 1619 werd het gebouwd. Via een gang met schitterend tegelwerk kom je in de gebedsruimte en de mihrab. Dit is een foto van de prachtige koepel van de gebedsruimte. Met deze foto wil ik jullie allemaal hele fijne kerstdagen toewensen en een goed en gezond 2017 met mooie reizen !

'540897' door Mathilde '540897' door Mathilde

NederlandDe Wadden

NederlandDe Wadden

De Slufter

Mathilde

We zijn op Texel en treffen het met het mooie weer. Deze foto maakte ik in de Slufter, een prachtig natuurgebied op het eiland. De Slufter ontstond toen een zware storm de duinenrij doorbrak en de vlakte erachter onder water zette. Het staat in open verbinding met de Noordzee waardoor er een kwelderlandschap is ontstaan. Bij hoog water overspoelen golven het waterland. Er groeien alleen planten die zout water kunnen verdragen, oa lamsoor. zeealsem en zeekraal, en de plantengroei van dit gebied wordt vrijwel nergens ter wereld zo aangetroffen. Het is ook een geweldig vogelgebied. Er komen meer dan driehonderd vogelsoorten op Texel voor. In ieder jaargetijde is de Slufter weer anders van kleur en altijd erg mooi, dus ga hier zeker naar toe als je op Texel bent!

'538492' door Mathilde '538492' door Mathilde

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Tempel vegen

Mathilde

Tijdens onze rondreis door Orissa bezochten we het Joranda Melu festival in Dhenkanal. Mensen waren overdag heel druk met de voorbereidingen, het tempelcomplex werd met grote takken grondig schoongeveegd en alle kandelaars werden gepoetst. Tegen zonsondergang kwamen de sadhu's en monniken van de Mahima gemeenschap bijeen om te bidden voor het welzijn van de wereld. Het was er druk met mensen die offers brachten en kaarsjes brandden. Mocht je naar Orissa gaan en dit festival willen bezoeken, houd er dan rekening mee dat het er erg druk is ( het krioelt er van de mensen) en dat de mogelijkheden om in de buurt te overnachten vrij beperkt zijn.

'538337' door Mathilde '538337' door Mathilde

Iran

Iran

Qom

Mathilde

De stad Qom is een heilige stad voor sjiitische moslims. Vanaf de 7de eeuw was het een heel belangrijk sjiitisch bedevaartsoord. In 816 stierf Fatima, de zus van de achtste Imam Reza, in deze stad, op doorreis naar haar broer in Mashad. Door haar mausoleum nam de faam van Qom toe. Van ver ziet je de gouden koepels en sierlijke minaretten van het heiligdom. Qom was ook de plek waar ayatollah Khomeini jarenlang woonde, studeerde en islamitisch onderwijs gaf. Onder leiding van een Mullah kan je het indrukwekkende complex met minaretten, gouden koepels, mooie binnenplaatsen en prachtig tegelwerk / mozaiek in Qom bezoeken. Het mausoleum van Fatima is niet toegankelijk voor niet-moslims.

'538326' door Mathilde '538326' door Mathilde

HongarijeBoedapest

HongarijeBoedapest

Szechenyi kuurbad

Mathilde

We waren in Budapest, wat een prachtige stad! Na het bezoeken van het Parlement, de opera, de concertzaal, de markthallen, de synagoge en nog veel meer, was het tijd om een dagje te badderen in het Szechenyi kuurbad. Een enorm complex bij het stadspark. In 1868 werd op een diepte van bijna een kilometer een warme bron ontdekt en al snel werd er een badhuis geopend. Het huidige complex is uit 1913 en werd later nog uitgebreid met buitenbaden. Binnen zijn veel kuurbaden met verschillende temperaturen. Wij badderden in een bad van 34 graden, maar er was er ook een van 38 graden! Het hoofdgebouw in de kleuren mosterdgeel en roomwit van de Széchenyi-baden, is indrukwekkend. De voorgevel wordt gedomineerd door drie grote paviljoenen met koepels en doet eerder denken aan een paleis dan aan een badhuis. Het centrale paviljoen is versierd met beelden en de ingang wordt geflankeerd door massieve dubbele Corinthische zuilen. Als je naar Budapest gaat raad ik je aan om een dagje naar dit of een van de andere kuurbaden in de stad te gaan, het is een geweldige belevenis!

'538054' door Mathilde '538054' door Mathilde

HongarijeBoedapest

HongarijeBoedapest

Monument van schoenen

Mathilde

Vanmiddag zijn we thuis gekomen uit Budapest, een prachtige stad! Heel aangrijpend vond ik het monument van schoenen aan de kade van de Donau, niet ver van het Parlementsgebouw. Over een lengte van veertig meter zijn zestig paar metalen schoenen te vinden die op de rand van de kade staan. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd tijdens de pogroms die door de Pijlkruisers, een met nazi-Duitsland sympathiserende beweging, werden uitgevoerd. De Joden werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen.

'537539' door Mathilde '537539' door Mathilde

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Can Cau

Mathilde

De markten in het noorden van Vietnam zijn bekend om de kleurrijke bevolkingsgroepen, vooral de Flower Hmong. Deze jonge moeder staat uit te kijken over de waterbuffelmarkt van Can Cau. Haar jonge baby heeft ze in een draagzak die al net zo mooi bewerkt is al de kleding die ze zelf draagt. Als je in het noorden van Vietnam bent, ga dan vooral ook naar de markt in Can Cau, niet ver van Bac Ha. De markt van Can Cau ligt veel mooier, nl. midden in een prachtig landschap. terwijl de - overigens ook interessante - markt van Bac Ha midden in het dorpje wordt gehouden.

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >