Martinhectors

'1123555' door Martinhectors '1123555' door Martinhectors

PortugalLagos

PortugalLagos

Bedankt!

Martinhectors

Langs deze weg wil ik bedanken voor de felicitaties bij mijn kroontje en communitylid van de week. Spijtig genoeg heb ik een bacteriële longontsteking te pakken en ligt mijn activiteit op de site op een zeer laag pitje;). Lagos ligt in het zuiden van Portugal, op slechts 30 km afstand van het meest zuid-westelijke punt van het land. Het ligt in de Portugese Algarve en kent een rijke historie met verschillende tradities. Naast diverse bezienswaardigheden van Lagos, ligt de plaats bij het brede zandstrand Meia Praia, dat wordt omgeven door duinen. Daarnaast liggen er nog zeven stranden rondom Lagos. Deze stranden zijn, in tegenstelling tot Meia Praia, omgeven door de beroemde rotsformaties. Lagos is gelukkig nog niet echt ontdekt door het massatoerisme, waardoor het stadje zich kenmerkt door kleinschaligheid en een gezellige, ontspannen sfeer. De vele restaurantjes, terrasjes en winkels zorgen ervoor dat het centrum zeer sfeervol is.

'1123306' door Martinhectors '1123306' door Martinhectors

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Sapphire Pool

Martinhectors

Als je een bezoek brengt aan het Yellowstone NP kan je best een aantal dagen uittrekken. Wij hadden het park ingedeeld in zones en probeerden elke dag een gedeelte te bezoeken. Voorbij de Upper Geyser Basin buigt de Grand Loop Road naar het noorden, richting Madison. Onderweg kom je diverse bezienswaardigheden tegen. Je kan hier o.a. de Biscuit Basin Trail wandelen. Via een houten wandelpad kan je de kleine geisers en poelen in dit basin bekijken, zoals de kristalheldere Sapphire Pool.

'1123305' door Martinhectors '1123305' door Martinhectors

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Smullen maar...

Martinhectors

Yellowstone NP is uiteraard bekend om zijn geisers en fumarolen, maar je kan ook mooie wandelingen maken in het park. Tijdens een van onze wandelingen zagen we deze kleine bewoner lekker smullen van een dennenappel.

'1123287' door Martinhectors '1123287' door Martinhectors

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Saguaro cactus

Martinhectors

De veelarmige saguaro-cactus is het symbool van de staat Arizona. Het is de grootste en één van de langzaamst groeiende van alle cactussoorten. Op een leeftijd van 50 jaar is de cactus nog maar 2 meter hoog. Als hij rond de 75 is, vertakt hij zich voor de eerste keer. Hij kan wel 40 'armen' krijgen. De saguaro bereikt zijn volle lengte als hij ongeveer 150 jaar oud is. De cactus kan 15 meter hoog worden en een leeftijd van 200 jaar bereiken. Hij groeit voornamelijk in de Sonoran Desert, één van de warmste en droogste gebieden van Amerika. In de zomer wordt het al gauw 40º Celcius en in de meeste jaren valt er minder dan 30 cm neerslag. Soms is het maanden achtereen droog. De cactus biedt onderdak aan insecten, vogels, zoogdieren en reptielen. Spechten en uilen maken gaten in de stam om hun nest te bouwen. De plant dekt de wond af met littekenweefsel, zodat er permanente holen ontstaan. Deze goed geïsoleerde holen zorgen voor koelte in de zomer, en voor warmte in de winter. Tot voor kort was het aantal saguaro's dat voortijdig doodging groter dan de groei van nieuwe cactussen. Biologen wijten deze terugval aan de strenge winters, en aan het feit dat mensen hun vee in de saguaro-bossen hebben laten grazen. Ook vandalisme speelt een rol. Het grazen wordt nu niet langer toegestaan, sinds enkele jaren gaat het weer veel beter met de groei van de jonge cactussen.

'1123285' door Martinhectors '1123285' door Martinhectors

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Ontbijt

Martinhectors

Het was nog vroeg in de morgen toen we toekwamen in de Ngorongoro krater. Als je op safari bent hoop je uiteraard altijd zo veel mogelijk wildlife te spotten. En ja hoor, we hadden geluk. We stuitten op een troep leeuwen die in de vroegte een zebra hadden gedood. Her en der lagen er welpen op een stuk te kauwen. De moeders hadden hun buik al rond gegeten. The king himself bleef rustig liggen en genoot van zijn ontbijt.

'1123256' door Martinhectors '1123256' door Martinhectors

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Europese bijeneter

Martinhectors

Parque Nacional de Doñana is het grootste wildreservaat van Spanje. Het autovrije park ligt in de delta van de Guadalquivir en is één van de belangrijkste moerasgebieden ter wereld. Dit gebied is van groot belang voor verschillende soorten vogels, maar ook otters, de Spaanse lynx en wilde zwijnen hebben hier hun habitat. Toen we in de late namiddag in één van de vogelhutten zaten, kwamen er verschillende bijeneters drinken van de plas voor de hut. Europese bijeneters leven vooral in warme delen van Europa. Ze eten insecten en zijn behendige vliegers. In de vlucht vangen ze grotere insecten. Ze worden vooral aangetroffen aan water, rivieren, plassen en meren, waar ze een nesttunnel uitgraven in een steile wand.

'1123255' door Martinhectors '1123255' door Martinhectors

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Kalmthoutse heide

Martinhectors

Ik woon niet ver van de Kalmthoutse heide. Ik trek er dan ook graag op uit om hier foto's te nemen. Soms neem ik ook de macrolens mee, maar meestal zoek ik mooie landschappen. Deze locatie leent zich daar dan ook goed voor. Vooral 's morgens vroeg of tegen zonsondergang.

'1123167' door Martinhectors '1123167' door Martinhectors

Costa RicaMonteverde

Costa RicaMonteverde

Smaragdarassari

Martinhectors

De smaragdarassari is een vogel uit de familie Toekans. Het verenkleed, dat bij beide geslachten gelijk is, is smaragdgroen. Hun snavel is in verhouding wel kleiner dan die van de toekans. De snavel is zwart met op de bovensnavel ook geel. De lichaamslengte bedraagt 30 cm en het gewicht 150 gram. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vruchten, insecten, kleine gewervelde dieren en eieren. Ze leven in paren of kleine groepen in bergbossen. Ze zijn moeilijk te zien, maar kunnen wel erg luidruchtig zijn. Ze maken allerlei geluiden, waaronder ook imitaties van andere vogels. Hun broedplaats bevindt zich in holle bomen, vaak in een spechtenhol. Het komt weleens voor, dat ze de specht verjagen om het hol over te nemen. (bron: Wikipedia) Bij de lodge waar we logeerden hoorden we deze vogels regelmatig. Het was niet altijd gemakkelijk om ze te vinden maar deze liet zich gelukkig toch even fotograferen.

'1123166' door Martinhectors '1123166' door Martinhectors

CubaHavana

CubaHavana

Havana

Martinhectors

Havana is een prachtige stad met mooie koloniale gebouwen. In Vedado begint het 'moderne' Havana met zijn hoogbouw in jaren 50 Miamistijl. Vedado omvat Westelijk-Havana. Rond deze wijken slingert een heerlijke 7 km lange strandpromenade, bekend als de Malecón. Wie op de Malecón loopt, heeft direct de sfeer van Havana te pakken. Je hebt hier uitzicht op de zee , de stad en ook op de doorleefde, pastelkleurige huizen. Een aanrader is om naar de 33ste verdieping van het FOSCA-gebouw te gaan, een typische wolkenkrabber uit de jaren '50. Daar bevindt zicht het La Torre restaurant van waaruit je een prachtig zicht hebt op de stad.

'1123105' door Martinhectors '1123105' door Martinhectors

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Op de uitkijk...

Martinhectors

Onze chauffeur/gids had een jachtluipaard gespot in het hoge gras. Toen we er aankwamen kwam ze recht opzitten en speurde de omgeving rond. Een beetje later zagen we haar bezorgdheid want een klein kopje kwam tevoorschijn. Wat later zagen we er nog eentje. Twee welpjes dus.

'1123103' door Martinhectors '1123103' door Martinhectors

Verenigde StatenRocky Mountain NP

Verenigde StatenRocky Mountain NP

Dream Lake

Martinhectors

De Rocky Mountains zijn het belangrijkste gebergte van Noord-Amerika. De bergketen strekt zich uit van de staat New Mexico tot aan het noordwesten van Alaska, dat is een afstand van 4800 kilometer. Een aantal van de hoogste bergen valt binnen het gebied van Rocky Mountain National Park. Er zijn meer dan 100 pieken die tot boven de 3.000 meter hoogte reiken. Het park is erg populair bij wandelaars, er is meer dan 500 kilometer aan trails aangelegd. Rocky Mountain National Park ligt in het noorden van de staat Colorado. Bear Lake Road is één van de meest populaire routes in het park. Jaarlijks maken ongeveer 1 miljoen bezoekers gebruik van deze weg. Het aantal wandelpaden hier is enorm groot. Eén van deze trails leidde naar Dream Lake. Fantastisch mooi!

'1123077' door Martinhectors '1123077' door Martinhectors

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Rijstterrassen

Martinhectors

Wandelen tussen de rijstterrassen in Bali is zalig. Je geniet van de rust en het prachtige landschap. In 2003 konden we genieten van het zonnetje. Ondertussen is het weeral 9 jaar geleden dat we er voor de 2de keer waren. Spijtig genoeg was het regenachtig maar die dreigende lucht laat het groen wel mooier uitkomen.

'1123076' door Martinhectors '1123076' door Martinhectors

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Yellowstone River

Martinhectors

Om Yellowstone NP te bezoeken heb je echt wel enkele dagen nodig. Je kan je ook best wat voorbereiden zodat je niet kriskras door het park hoeft te rijden. Er loopt één rondweg door het park, de Grand Loop Road. De totale afstand bedraagt 230 km. Alle bekende punten van het park liggen dicht bij deze rondweg. Dicht bij Tower Fall ligt Calcite Springs. Je kan hier een korte wandeling maken over een houten boardwalk met trappen. De Yellowstone River slingert hier door het landschap. De rotswanden bestaan uit basalten kolommen die de overblijfselen zijn van een oude lavastroom.

'1123007' door Martinhectors '1123007' door Martinhectors

Verenigde StatenNevada

Verenigde StatenNevada

Cathedral Gorge SP

Martinhectors

De rotsformaties in het kleine Cathedral Gorge State Park (7 km²) bestaan uit kleiaarde van vulkanische oorsprong. Het gesteente is erg zacht; door wind-, vorst- en watererosie zijn er veel unieke vormen in ontstaan. Op veel plaatsen doen die vormen denken aan de ornamenten die je ziet bij grote kathedralen, hieraan heeft het park haar naam te danken. Het park heeft twee ingangen, die allebei direct aan State Route 93 liggen. Bij de zuidelijke ingang is een klein Visitor Center gevestigd. Even verder kom je in het drukst bezochte deel van het park, de Caves Area. Er zijn hier geen grotten, zoals de naam suggereert, wel tref je hier veel smalle kloven aan die meestal niet breder zijn dan 60 of 70 centimeter. Het is toegestaan om die kloven in te lopen, in sommige ervan loop je al na een heel klein stukje vast, diverse andere kloven zijn tientallen meters diep en hebben verschillende aftakkingen. Vooral voor kinderen is het erg leuk om dit gebied te verkennen. De Caves Area bestaat uit drie delen, het gedeelte dat het dichtst bij het Visitor Center ligt heet de Moon Caves, direct daar voorbij kom je bij de Canyon Caves en het derde gedeelte heet Cathedral Caves. Hier tref je ook een overdekte picknickplaats aan. De noordelijke ingang geeft toegang tot het hoog gelegen Miller Point. Vanaf dit uitkijkpunt heb je zicht op een smal ravijn met bijzonder mooi gevormde rotswanden. Je kan vanaf Miller Point in dit ravijn afdalen, dankzij rotstrappen en enkele metalen trappen is dit zeer eenvoudig. Het ravijn is maar kort, je bereikt al snel een open gebied dat aan de noordzijde wordt begrensd door de mooie rotsformaties. Een mijl ten zuiden van Miller Point kom je uit bij de hierboven genoemde Caves Area.

'1123005' door Martinhectors '1123005' door Martinhectors

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Op bezoek bij de...Da

Martinhectors

In het openlucht museum van Damaraland nabij Twyfelfontein leer je alles over de Damara: het dagelijkse leven, de smid, juwelen maken, dansen, zingen, typische spelletjes spelen en je leert zelfs vuur maken met een stokje. Daarna nemen ze je mee in de natuur en kom je alles te weten over planten voor medicinaal gebruik, voedsel en parfum. De mannen tonen hoe ze traditioneel jagen op de wilde dieren. Het is weliswaar toeristisch maar we vonden het toch bijzonder om te zien. De Damara is een volk in Namibië. Het volk, ook wel aangeduid als Bergdamara, woonde van oudsher in centraal en west Namibië. Aangenomen wordt dat de Damara al in het gebied woonden voordat de Herero in de 18e eeuw en de Nama in de 19e eeuw arriveerden. De Damara's hebben waarschijnlijk hun oorsprong in Zambia of Zimbabwe en zijn verwant aan andere Bantu volken. Maar hun taal Nama/Damara behoort tot de Khoisan-talen. Zij hebben deze gemeen met de in het zuiden woonachtige Nama. In de periode 1960-1970 werden de Damara's door het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime verplicht om zich te vestigen in een 'thuisland', genaamd Damaraland een gebied met arme grond en weinig regenval. (bron: Wikipedia)

'1122943' door Martinhectors '1122943' door Martinhectors

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Op weg naar

Martinhectors

We zijn op weg naar het beroemde keteldal van Gavarnie. Het is geklasseerd als Grote Regionale Site van de Midi-Pyrénées en het staat tevens op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is een mooie wandeling. Vanuit het plaatsje Gavarnie vertrek je naar het keteldal. Onderweg kan je genieten van mooie uitzichten. Vanaf Hostellerie Du Cirque kan je nog verder wandelen tot aan de waterval of even een rustpauze inlassen voor een hapje en een drankje.

'1122942' door Martinhectors '1122942' door Martinhectors

TanzaniaTarangire

TanzaniaTarangire

Centje bijverdienen

Martinhectors

Tijdens onze rondreis in Tanzania zagen we regelmatig jongens met zwarte kleding en wit beschilderde gezichten langs de kant van de weg staan. Normaal moeten ze het vee hoeden maar sommigen proberen op deze manier een centje bij te verdienen. Deze jongens worden mannen of krijgers, moran, wanneer ze besneden worden. Dit besnijdenis-ritueel vindt ongeveer elke vijftien jaar plaats, waarbij dan jongens tussen de twaalf en vijfentwintig worden besneden en de nieuwe moran worden. Deze besnijdenis is een overgangsritueel, van jongen naar man, van kind naar krijger. De besnijdenis vindt plaats zonder verdoving en dient zonder stemverheffing ondergaan te worden. Het genezingsproces duurt drie tot vier maanden en de nieuwe krijgers dragen de eerste zeven tot acht maanden zwarte kleding. Het leven van de moran bestaat voor een groot deel uit trektochten door het gebied, waarbij men vroeger vaak vee roofde van andere groepen. Tegenwoordig wordt geprobeerd om dat veeroven in te dammen. Moderne moran houden zich met veehandel bezig. De komst van een nieuwe groep moran, betekent dat de oude groep moran-af is en zij worden de nieuwe junior ouderen.

'1122904' door Martinhectors '1122904' door Martinhectors

Verenigde Statenbisti-badlands

Verenigde Statenbisti-badlands

Bisti Badlands

Martinhectors

De Bisti Badlands situeren zich in het noordwesten van de staat New Mexicio. De beste manier om dit gebied te verkennen is om vanuit de Gateway Wash één van de zijdalen in te lopen en van daaruit rond te gaan dwalen. Er zijn geen paden aangelegd, en er staan nergens borden of cairns om de richting aan te geven. Je zal dus zelf op zoek moeten gaan naar de mooiste plekken. Omdat je makkelijk kan verdwalen tussen de talrijke heuvels en in de vele kloven, is het erg handig om een GPS mee te nemen. Als je geen GPS hebt, zal je je vooraf goed moeten oriënteren, bijvoorbeeld door de positie van enkele ver weg gelegen gebouwen in je op te nemen. Vanaf de hoger gelegen plekken in de Bisti Badlands kan je die gebouwen soms ook zien. Ook de Gateway Wash is een goed oriëntatiepunt. Omdat er geen vaste routes door de Bisti Badlands lopen, is het niet echt mogelijk vooraf aan te geven hoe ver je moet lopen, en hoeveel tijd een bezoek in beslag zal nemen. Ter indicatie: als je via de noordelijke badlands tot het uiteinde van de Gateway Wash loopt, en via de zuidelijke badlands terug naar de auto, dan is de wandeling ongeveer 12 kilometer lang. Het terrein is op sommige plekken lastig begaanbaar. Dit is echt een bestemming buiten de gebaande paden!

'1122903' door Martinhectors '1122903' door Martinhectors

Costa RicaNoord Costa Rica

Costa RicaNoord Costa Rica

Roodoogmaki

Martinhectors

De roodoogmaki is misschien wel de bekendste kikker van Costa Rica. Het is een soort kikker uit de familie van de boomkikkers. Vooral hun oogjes vallen op, maar ook de oranje vingers en blauw met gele poten. De kikkers komen voor in Midden-Amerika waar ze in de regenwouden leven. Overdag zitten ze verstopt in bomen, maar tijdens de nacht gaan ze op jacht. Ze worden ongeveer 5 tot 7 centimeter lang waarbij de mannetjes kleiner blijven dan de vrouwtjes. De diertjes kunnen hun kleuren aanpassen naar hoe ze zich voelen. Als ze donker van kleur zijn, hebben ze meer stress. Tussen de tenen zitten zwemvliezen die vroeger meer werden gebruikt om te zwemmen, maar nu ook makkelijk zijn om vlot in bomen te kunnen klimmen. Aan de zwemvliezen zitten ook schijven waarmee het mannetje zich vastklampt als het op het vrouwtje kruipt om te paren. De lange vingers zijn dan weer handig om zich aan de takjes vast te houden.

'1122873' door Martinhectors '1122873' door Martinhectors

CubaVinales

CubaVinales

Ploegen met ossen

Martinhectors

In de vallei van Viñales, in de provincie Pinar del Río, vindt je wellicht één van de merkwaardigste landschappen van Cuba. Hier wordt in de zeer vruchtbare grond, de beste tabak ter wereld geteeld. De plantages in Viñales telen, fermenteren, drogen en triëren hier de tabaksbladeren die elders in Cuba worden verwerkt tot kwaliteitssigaren. Het sigaartje dat deze boer rookt zal wel van mindere kwaliteit zijn. De beste manier om het landschap van Viñales in je op te nemen is al wandelend. Vanuit de meeste hotels zijn er wandelpaden het dal in. Je kan er zelf op uit of met een gids, die meestal te regelen is vanuit het hotel. Vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag is de temperatuur het meest aangenaam.

'1122872' door Martinhectors '1122872' door Martinhectors

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Strandwandeling

Martinhectors

Na onze safari in Tanzania, verbleven we nog een weekje op Zanzibar. In Jambiani kan je lekker op het strand gaan wandelen. Wat ik er vooral zo leuk vond, waren de locals die je dagelijks op het strand zag.

'1122848' door Martinhectors '1122848' door Martinhectors

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Painted Desert

Martinhectors

Petrified Forest NP ligt in het noordoosten van de staat Arizona. Het maak deel uit van de Painted Desert. Dit is een uitgestrekt woestijngebied dat bestaat uit lagen zandsteen die bekend staan onder de naam Chinle Formation. Door erosie zijn verschillende lagen zichtbaar geworden met elk een eigen kenmerkende kleurencombinatie. Painted Desert ligt in het noordelijk gedeelte van het park.

'1122846' door Martinhectors '1122846' door Martinhectors

TanzaniaLake Manyara

TanzaniaLake Manyara

Honkvaste gnoe

Martinhectors

Witbaardgnoes doen natuurliefhebbers vrijwel meteen denken aan de indrukwekkende megakudde die jaarlijks door de nationale parken van Serengeti en Masai Mara trekt. Aan deze wereldberoemde grote trek doen niet alleen de witbaardgnoes mee, maar ook de steppezebra’s en Thomsongazelles. Zodra de periode van droogte weer aanbreekt, trekken zij verder achter het groen aan en zonder het zelf waarschijnlijk te beseffen maken ze zo een enorme rondtocht totdat ze weer bij het startpunt aankomen en deze hele cyclus weer van vooraf aan begint. Maar dit beroemde natuurlijke fenomeen gaat alleen op voor de westelijke witbaardgnoes. De oostelijke witbaardgnoes zijn in de natuur honkvast. Deze is een oostelijke witbaardgnoe bij Lake Manyara. Hij is lichter van kleur dan zijn soortgenoten van de Serengeti en Ngorongoro krater.

'1122791' door Martinhectors '1122791' door Martinhectors

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Deadvlei

Martinhectors

De zoutpannenvallei van Sossusvlei en Deadvlei zijn eeuwen geleden ontstaan door de rivier de Tsauchab. Overstromingen van deze rivier vormden grote plassen water, waar kameeldoornbomen groeiden. Het weer in Namibië veranderde echter en door de droogte sloten de oprukkende zandduinen de watertoevoer naar Deadvlei helemaal af. De vallei droogde uit en de bomen die daar groeiden veranderden in door de zon zwartgeblakerde skeletten. Het contrast van de dode bomen in de verzengende witte pan, met de vurige rode duinen en felblauwe lucht op de achtergrond is ronduit spectaculair! Deadvlei is dan ook het meest gefotografeerde landschap van heel Namibië.

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >