Manuele

'1098144' door Manuele '1098144' door Manuele

FrankrijkElzas en Lorraine

FrankrijkElzas en Lorraine

Kleurrijk Colmar

Manuele

De Elzas, een wijnstreek in het noordoosten van Frankrijk, grenst voor het grootste deel aan Duitsland, en verder nog zuidelijk met een stukje Zwitserland. Het gevoel dat je krijgt als je door Colmar loopt, is dan ook meer Duits en een snuifje Italiaans, mede door de typische kleurige vakwerkhuizen en de verduitsing van vele plaats-en straatnamen. Ook het plaatselijke dialect is nog doorspekt met Duitse woordjes en klanken. Dat is niet moeilijk te begrijpen als je er de geschiedenis van de streek op naleest : ze is meermaals van nationaliteit gewisseld van Frans naar Duits, weer naar frans en weer naar Duits gebied, tijdens de afgelopen eeuwen en de 2 wereldoorlogen. Al is de streek Elzas (of Alsace) lang geen onbegaand pad, is het toch een bezoekje waard : het is erg gezellig toeven, met de vele verschillende historische dorpjes met oude en kleurrijke vakwerkhuizen (bv Colmar, Riquewir, Egesheim), terrasjes en restaurantjes, een zeer vriendelijke bevolking en last bot not least, de heerlijke elzas-wijnen zoals oa de pinot gris, de riesling en de gewurtztraminer .. Op de foto een avondzicht in Colmar, tijdens een straatfestival met muziek en lichteffecten ..

'1002155' door Manuele '1002155' door Manuele

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Guillemin Luik

Manuele

Het station van Luik, Guillemins, is een erg leuke plek om 's avonds te gaan fotograferen. De architectuur van het gebouw is erg mooi; de architect Santiago Calatravo ontwierp ook nog andere bekende stations oa in Zurich, Luzern, Lissabon en New York. Het heeft een monumentale overkapping van 160 lang en 35 m hoog. De lijnen ervan lenen zich uitstekend voor abstracte fotografie. Uiteraard zijn er ook nog allerhande straattafereeltjes, als je weet waar kijken :-). Er is ook met subtiele verlichting gewerkt, wat de sfeer in het station nog verhoogd. Blikvanger is de grote Rubikub, die geweldig reflecteert in de glanzende, spiegelende band eronder ..

'1000783' door Manuele '1000783' door Manuele

IerlandCork

IerlandCork

Cobh

Manuele

Cobh, een kleine vissersstad net buiten Cork, was gedurende lange tijd, Cork's haven. Tijdens de beruchte hongersnood in Ierland in de 19de eeuw, verlieten zowat 2,5 miljoen Ieren het land. Bekende schepen die deze emigranten vervoerden waren de Sirius, het eerste stoomschip dat de Atlantische Oceaan overstak en natuurlijk de Titanic, die hier in Cobh zijn laatste stop maakte alvorens de oversteek naar New York aan te vatten. Je vindt in het stadje een museum, gewijd aan dit machtige schip en zijn ondergang : de "Titanic Experience"; een leuke ervaring voor al wie gefascineerd is door het trieste verhaal. Het museum bevindt zich in de originele White Star Line gebouwen en toont je het verhaal van enkele mensen, waaronder een jonge pastoor, Father Frank Brown. Father Frank kreeg in april 1912 van zijn oom een geschenk : een kaartje voor de eerste reis van RMS Titanic, van Southampton (Engeland) via Cherbourg (Frankrijk) naar Queenstown (zoals Cobh vroeger heette). Op 10 april kwam hij aan boord, en die dag nam hij tientallen foto's van het leven aan boord van het schip; hij was degene die de laatst bekende afbeeldingen maakte van vele bemanningsleden en medepassagiers; waaronder Captain Edward J. Smith .. Tijdens de trip van Engeland naar Ierland, was hij bevriend geraakt met een heel rijk Amerikaans echtpaar, die hem een ticket voor de verdere reis naar New York aanboden, in ruil voor gezelschap. Browne telegrafeerde zijn superieur met verzoek tot toestemming, maar het antwoord kwam snel en ondubbelzinnig : "Leave that ship, NOW". Hiermee werd Browne's leven gespaard .. Toen het nieuws van het gezonken schip hem bereikte, besefte hij dat zijn foto's van onschatbare waarde konden zijn, en verkocht hij ze aan verschillende kranten. Cobh is een heel gezellig stadje, het heeft een gezellige havenbuurt, niet druk, een mooie en bijzonder grote kathedraal St Colman's (tenminste voor de afmetingen van het stadje) en een supermooi en schilderachtig straatje met geschakelde werkmanshuisjes in felle kleurtjes. Cobh is een mooi alternatief voor het veel drukkere en toeristischere Cork.

'1000211' door Manuele '1000211' door Manuele

IerlandCounty Kerry

IerlandCounty Kerry

Dursey Island

Manuele

We zijn nog steeds op het Beara Peninsula en volgen de Ring of Beara, waar we nu de westelijke punt van naderen, richting Dursey Island. Hiervoor moet je van de Ring af the Alhillies om via een smalle en een in alle richtingen slingerende weg de kabelbaan voor Dursey Island te bereiken. Dursey Island is een vogeleiland en bij uitstek geschikt voor wandelaars en vogelliefhebbers; de enige weg om er te geraken is via de oude kabelbaan die al sinds mensenheugenis wordt gebruikt om vee (schapen én zelfs koeien) over te zetten. Nu lees je overal dat deze overtocht een huiveringwekkende ervaring is en dat je zo'n 200 meter boven de golven van de oceaan zit; maar ik kan er niet over meespreken omdat ik ondertussen, door het rijden op die hele slingerende Ring en de enkele close encounters met plaatselijke wegpiraten, zo wagenziek was geworden, dat de aanblik van het slingerend bakje van de kabelbaan, mij onmiddellijk nog groener deed uitslaan dan ik al was. Mijn man en zoon gingen het wel wagen en vertrokken dus via deze kabelbaan naar Dursey Island. Ter info : er kunnen maar 6 mensen per oversteek in het bakje .. Voor die reden ga ik hier dan ook een anti-tip geven : doe het niet als je niet echt van plan bent om een lange wandeling op Dursey Island te gaan maken! Niet dat het duur is (10 euro per persoon) maar omdat de oversteek helemaal niet spannend is, (je zou door de kieren op de vloer de oceaan zien) én vooral omdat de kans er in zit dat je letterlijk uren moet wachten alvorens weer terug te kunnen! De eilandbewoners gaan immers voor en als er 50 toeristen staan te wachten, kan je al wel uitrekenen wanneer jij aan de beurt komt .. Mijn man en zoon moesten 2,5 wachten om weer terug over te steken .. en ik zat daar ondertussen als een zielig hoopje ellende te wachten .. Hou je van rust en eenzaamheid, is het wel een gedroomde vakantiebestemming : het eiland telt slechts 2 gehuchtjes, waar in de winter slechts 6 mensen wonen; buiten enkele boerderijtjes en wat vakantiewoningen is er geen bebouwing. Als je er gaat wandelen, moet je zorgen voor voldoende proviand want er is géén winkel, pub of restaurant op het eiland. De wandelingen zijn wel goed aangegeven. Kleed je warm genoeg want de wind kan er zeer koud en schraal aanvoelen!

'1000157' door Manuele '1000157' door Manuele

IerlandCounty Kerry

IerlandCounty Kerry

Eyeries 2

Manuele

In Eyeries, een klein en zeer gezellig dorpje gelegen op het noordelijke stuk van de Ring of Beara (zuidwesten van Ierland), is nog niet platgelopen door de toeristische massa. Het dorpje heeft een heel eigen en unieke sfeer door de kleurrijke huizen : werkelijk élk huis heeft een vrolijk geschilderde gevel in alle kleuren van de regenboog. Er zijn bijna geen winkels en slechts 2 of 3 pubs/tearooms. Bij Causkey's Bar kan je op het terras achteraan zitten met zicht op de Atlantische Oceaan; wij hebben bij Eve's Café (groene gevel op de foto) een stukje taart met koffie gegeten. Geweldig om te zien hoe Eve haar cafeetje vorm had gegeven : in de woonkamer stonden enkele tafeltjes met stoelen, in de voorkamer was een klein kruidenierswinkeltje; je kon er verschillende soorten taart verkrijgen, allemaal zelf gebakken in eigen huis, het "terrasje" bestond uit 2 tafels op het trottoir, en naar het toilet gaan, deed je in Eve's eigen badkamer boven in het huis .. De taartjes waren overigens verrukkelijk en geserveerd op grootmoeders bloemetjesservies; ik moest gelijk denken aan Hyacint Bouquet :-)

'1000152' door Manuele '1000152' door Manuele

IerlandCounty Kerry

IerlandCounty Kerry

Eyeries 1

Manuele

We bevinden ons momenteel op de Ring of Beara, een rondweg over het schiereiland Beara in het zuidwesten van Ierland. De ring of Beara is vergelijkbaar met de Ring of Kerry, maar pakken rustiger en naar het schijnt minstens even mooi .. hij is veel rustiger omdat de ring in het noordelijke stuk veel te smal en quasi onberijdbaar is voor campers of grotere wagens. Maar goed ook, want dan blijft dit ontzettend leuke dorpje Eyeries zijn unieke sfeer en karakter misschien nog wat behouden. Op de foto zie je de hoofdstraat (wat buiten nog enkele kleine straatjes zowat de enige straat is in dit dorp) met zijn vele kleurrijke huisjes. In feite is er geen enkel huis dat niet fel of opvallend geschilderd is .. Het dorpje heeft wél enkele leuke pubs/tearooms, hierover meer bij de volgende foto.

'996643' door Manuele '996643' door Manuele

IerlandCounty Kerry

IerlandCounty Kerry

Beara Peninsula

Manuele

Onze reis gaat verder : we verlaten Iveragh Peninsula en gaan naar het 3de schiereiland in het zuidwesten van Ierland : Beara Peninsula. De Ring of Beara hebben we wel gereden, omdat die heel wat minder druk is dan de ring of Kerry en volgens ingewijden minstens zo mooi. Wel, dat laatste kan ik niet beamen, omdat we Kerry niet gereden hebben, maar dat Beara prachtig is, heb ik wel mogen aanschouwen. De Ring of Beara vertrekt in Kenmare; een stadje dat leuk is om even door te rijden en kort rond te wandelen, maar buiten wat kleurrijke huizen en een steenkring uit de oudheid is er niet zo bijster veel te zien. Het eerste stukje van de ring is nog niet zo bijzonder; daarom besloten we om de ring af te gaan in Tuosist; daar loopt een kleine weg door een prachtig stukje bos met een eigenaardige mengeling van enorme grote varens en ook mediterrane planten; je waande je zo op de filmset van Jurassic World. Plots opent het bos zich en heb je prachtig zicht op de oceaan en het schiereiland Iveragh. Langs de weg is er een klein parkeerplaatsje (je moet wel even een stukje in de diepte rijden) met een heel mooi en rustig keienstrand. Verderdoor kan je via Kilmakilloge (waar je een loop van 8 km kan wandelen) en Lauragh terug de ring op. Vanaf hier kan je eigenlijk niet meer spreken van een "ring" : het is niet meer dan een veredeld boerenpad, waar ooit eens asfalt over gegoten werd :-) Ik begrijp helemaal hoe het komt dat de Ring of Beara zo veel rustiger en helemaal niet toeristisch is : met een camper is er volgens mij geen doorkomen aan. Naar goede gewoonte rijden de sporadische Ieren ook hier als gekken, en ik heb meermaals gedacht dat mijn laatste uur geslagen was. De weg kronkelt, stijgt en daalt in alle richtingen! Op de foto een stukje uitzicht vanop het smalste deel van de ring : tussen Lauragh en Kenmare River View. Bij het naderen van Eyeries, een supergezellig kleurrijk dorpje, betert de kwaliteit en de breedte van de weg, maar hierover later meer.

'995719' door Manuele '995719' door Manuele

IerlandCounty Kerry

IerlandCounty Kerry

Onderweg naar Ladies.

Manuele

Onderweg naar Ladies View, een bekend toeristisch punt in het Killarney National Park, kwamen we langs een uitloper van Upper Lake; een hoger gelegen en kleiner meer in het gebied; je bereikt het via een de Ring of Kerry, die we dus slechts voor een stukje gereden hebben. Nu vond ik Ladies View op zich niet zo bijster boeiend : het is een hoger gelegen uitkijkpunt dat een mooi panorama biedt over de 3 meren van Killarney National Park en op zich dus wel het bezoeken waard is. Maar wat vooral mooi was, was de weg er naartoe. De N71 slingert zich door een prachtig sprookjesachtig bos langzaam naar boven en dan kom je zomaar langs zulke prachtige verstilde plekjes zoals hierboven op de foto; waar we (buiten de zeer talrijk aanwezige en opdringerige muggetjes) overigens helemaal alleen waren :-)

'994645' door Manuele '994645' door Manuele

IerlandGap of Dunloe

IerlandGap of Dunloe

Gap of Dunloe 3

Manuele

De 10 km lange pas Gap of Dunnloe, in het Killarney National Park, bevindt zich tussen de MacGillycuddy Reeks Mountains en Purple Mountain, in county Kerry. Hij loop langs 5 meren, die met elkaar verbonden zijn door de rivier de Loe. De pas is overdag eigenlijk verboden voor auto's; voor de minder valide medemens zijn er dan ook de vele "jaunting cars" of de paardenkoetsen. Interessant weetje : de jarvey's of koetsiers zijn steeds mensen uit het nabije dal; zij hanteren een rotatiesysteem genaamd "The Turn" dat beslist wie de volgende klanten mag meenemen. The Turn bestaat al sinds 1920 en wordt in de families doorgegeven aan de volgende generatie. Wij verkozen om de pas te voet te doen, best een aardige tocht met op het laatste flink wat "stijgwerk", (zie vorige foto) maar het biedt je zo de gelegenheid om dit fantastisch mooie stukje Ierland, rustig te bekijken ..

'993273' door Manuele '993273' door Manuele

IerlandGap of Dunloe

IerlandGap of Dunloe

Gap of Dunloe 2

Manuele

The Gap of Dunloe, een 10 km lange pas in het Killarney National Park, is bij uitstek geschikt voor een erg mooie en middelzware wandeling, waarbij je kan genieten van grandioze uitzichten op het gekloofde landschap en de 3 ertussen liggende meren. Overal liggen bontgekleurde schapen verspreid, je ziet enkel door de kleuren het verschil tussen de schapen en de rotsblokken :-) Je vertrekt in het dal bij Kate Kearney's Cottage waar voldoende parking is en je kan helemaal doorstappen naar Lord Brandon's Cottage; het laatste deel loop je dan in de Black Valley. Je kan ook fietsen huren in Killarney, en die mee de boot opnemen die vanuit Ross Castle in het Killarney National Park vertrekt. Je kan dan nog verder fietsen langs de Ring of the Reeks Cycling Route, die veel verder de Black Valley intrekt, al moet je dat traject delen met de auto's, en dat is in mijn ogen een hachelijke onderneming gezien het feit dat de Ieren rijden als baarlijke duivels en er geen fietspaden zijn .. Nog een tip voor de wandelaar/fietser : neem een picnic mee, want er zijn geen winkels of eethuisjes op de Gap maar wel heel veel prachtige plekjes om je neer te vleien en te genieten van dit mooie stukje Ierland!

'991751' door Manuele '991751' door Manuele

IerlandCounty Kerry

IerlandCounty Kerry

Gap of Dunloe 1

Manuele

Ik schreef al bij een vorige foto dat wij, bij onze roadtrip door Zuidwest-Ierland de Ring of Kerry links hebben laten liggen (of rechts :-) In de plaats daarvan hebben we vooral het voorste deel van Iveragh Peninsula bezocht met oa het Killarney National Park, waar je gerust wel enkele dagen kan doorbrengen, al wandelend of fietsend. Eén van de toppers daar, is de "Gap of Dunloe", een 10 km lange bergpas die door de prachtige MacGillycuddy's Reeks Mountains loopt. In de zomermaanden is het een heel bekende toeristische trekpleister, maar in Ierland is dat begrip toch altijd nog relatief .. en niet te vergelijken met de massa toeristen die bv de cliffs of Moher aandoen. De bergpas leent zich uitstekend om deze te voet te doen : net lang genoeg en niet al te steil, hoewel er op het laatste deel toch behoorlijk moet geklommen worden. Maar te voet is veel leuker en biedt de fotografen onder ons de kans om al dat natuurschoon rustig te fotograferen. Overdag mag je met de auto de kloof niet door, hoewel er maar aan 1 kant een verbodsbord staat; er rijden ook de bekende jaunting cars (paardenkoetsen) door, maar dat is voor de reiziger die ofwel gemakzuchtig is, ofwel niet goed te been, want de paardjes moeten heel hard werken .. Jammer genoeg zijn er de nodige mobilisten die de voeten vegen aan het verbod. ik moest dan wel altijd in mijn vuistje lachen als ze een tegenligger hadden, want het was niet evident om elkaar daar te passeren, zeker hogerop niet. Bovendien houden de jarvey's (koetsiers) geen rekening met de auto's : ik heb meermaals gezien dat een jarvey zijn koets gewoon stilzette en dit voor wel enkelen minuten; met voor de autobestuurder geen enkele kans om te passeren :-) Wij hebben de kloof te voet gedaan en goed vroeg in de ochtend, waardoor het best rustig was, en op de hoger gelegen stukken waren we bij momenten helemaal alleen . .

'990222' door Manuele '990222' door Manuele

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Volendam

Manuele

Gisteren hebben we een stukje van de Zuiderzeeroute gedaan en enkele van de authentieke dorpen errond bezocht. Als Belgische kende ik Volendam enkel van de muziekgroep BZN (waar ik overigens een hekel aan had) en Jantje Smith, maar ik had natuurlijk geen weet van de toch wel boeiende geschiedenis errond. Dat het zo een levendig en leuk plaatsje was, wist ik ook niet :-) Vanuit Volendam zijn we de boot opgestapt en over het IJsselmeer naar Marken gevaren : lekker toeristisch dus en absoluut geen gebaand pad, maar zalig reuzeleuk met een prachtig weertje erbij! Op de foto de haven van Volendam in het prachtige avondlicht .. het is heel goed te begrijpen dat veel van de oude Hollandse meesters hier kwamen schilderen ..

'986414' door Manuele '986414' door Manuele

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

Conor Pass

Manuele

We begonnen onze roadtrip door het zuidwesten van Ierland op Dingle Peninsula, het eerste en meest noordelijke van de 5 schiereilanden van het zuidwesten. Grootse verwachtingen had ik door de vele bloemrijke beschrijvingen die ik al gehoord had van dit stukje Ierland .. De Conor Pass was me sterk aangeraden door een vriendin, die hem ook net gereden had. Op de foto zie je het begin van de pas; aan de linkerkant ligt een parkeerplaatsje met een mooi watervalletje naast en je kan er de rotsen alvast eens gaan beklimmen; hogerop heb je een leuk uitzicht op een klein bergmeertje. Ondertussen kan je even uitrusten alvorens aan de Conor Pass te beginnen; deze vergt immers wel wat van de zenuwen en is niet voor watjes :-) De weg is bochtig en heel steil, en beangstigend smal op sommige plekken : een tegenligger zie je dan liever niet! Maar wat een mooie uitzichten, als je je ogen even van de weg af durft te halen .. Daarna zijn we de Slea Head Drive nog gaan rijden, maar toen was het weer dusdanig verslechtert, dat we van de fantastische uitzichten over de Atlantische Oceaan, van oa de Blasket Islands, niets maar dan ook niets gezien hebben; het zicht was maar een paar meter ver, door extreem laaghangende wolken en regen.

'986221' door Manuele '986221' door Manuele

IerlandCounty Kerry

IerlandCounty Kerry

Killarney National...

Manuele

Net terug van een rondreis door het zuidwesten van Ierland en een stukje Oost-Ierland .. Eén van de toppers van onze trip vonden we het Killarney National Park; in plaats van de ring of Kerry te gaan rijden (we hadden geen zin om in colonne achter een hoop campers te gaan hangen), hebben we wat meer tijd doorgebracht in dit prachtige en uitgestrekte nationaal park en daar hebben we geen spijt van gehad. Op de foto een eerste zicht op de bergen van de magnifieke MacGillycuddy's Reeks Mountains, onderweg naar de Gap of Dunloe (waarover later meer!)

'936469' door Manuele '936469' door Manuele

DuitslandRuhrgebied

DuitslandRuhrgebied

Landschafstpark...Dui

Manuele

Het Landschaftspark Duisburg stond, als urbex-liefhebber, al eventjes op mijn lijstje; hoewel het wel een tripje van bijna 2 uur is voor mij; maar voor de Nederlanders onder jullie die uit regio Eindhoven komen, al heel wat dichterbij dus .. Het Landschafstpark is een voormalig hoogovencomplex, dat nu goed onderhouden en vrij toegankelijke is : je kan de hele installatie opklimmen, er is een park met speeltuintjes, klimmuren, hoogteparcours, deathride, heel veel ruimte om te picknicken (of zelfs om te kamperen), je kan er iets drinken en eten, en je kan er duiken in een voormalige gastank. Het hoogovencomplex werd stilgelegd in 1985 wegens niet meer rendabel. Tip : blijf lang genoeg, want 's avonds wordt de installatie feestelijk verlicht ..

'930449' door Manuele '930449' door Manuele

NederlandScheveningen

NederlandScheveningen

Pier

Manuele

Ik schreef al eerder dat Scheveningen wel wat Costa-allures heeft .. de bebouwing achter de dijk versterkt dit beeld : de blokken die er staan, zijn van een onbeschrijfelijke lelijkheid, ze lijken wel van karton. In combinatie met de wél erg leuke pier, geeft het een heel eigen en apart beeld van de badstad.

'928573' door Manuele '928573' door Manuele

NederlandScheveningen

NederlandScheveningen

Strandpret

Manuele

Niet meteen mijn ding om te gaan bungi springen of je aan een kabel te laten abseilen enkele tientallen meters boven de grond .. wél erg leuk om naar de waaghalzen te kijken! Je kan het doen op het strand van Scheveningen .. Voor de minder avontuurlijken onder ons, kan je ook nog een zitje in het reuzerad nemen of je gewoon met je fototoestel op de pier installeren en je zo amuseren ;-) Ter afsluiting en/of afkoeling spring je één van de tientallen strandbarretjes binnen voor een frisse cocktail ..

'922694' door Manuele '922694' door Manuele

NederlandScheveningen

NederlandScheveningen

Strandbar In...Scheve

Manuele

Ik wilde al langer eens naar Scheveningen omwille van de pier met zijn reuzerad en de kleurrijke pilaren er onder. Ik wist wel dat Scheveningen een populaire badplaats is in Nederland, maar dat het de allures van een Spaanse costa had, wist ik niet :-) Best gezellig met die tientallen strandbars in één grote, lange boulevard, maar een tikje te druk naar mijn smaak. Maar voor strandtafereeltjes weer wel ideaal natuurlijk; ik heb er dan toch best veel foto's gemaakt. De bungi-toren is ook best leuk : om even te griezelen met de waaghalzen die een sprong wagen of zich laten abseilen .. niet aan mij besteed, behalve veilig vanop de kant ;-)

'888663' door Manuele '888663' door Manuele

NederlandKinderdijk

NederlandKinderdijk

Hollandse iconen 2

Manuele

We hebben natuurlijk de molens van Kinderdijk niet alleen in de vroege ochtenduren gaan fotograferen (vorige foto), maar uiteraard ook in de avondschemering. Hoewel ik het meeste van de zachte pastelkleuren van de ochtend hou, is de zonsondergang op Kinderdijk ook niet te versmaden : de molens vormen een ideaal decor voor silhouet-foto's en de zon stond net op de goede plaats om een mooie schittering in het water te krijgen .. Wacht lang genoeg zodat er enkel nog een handjevol fotografen overblijven en er verder een hemelse rust daalt over het gebied .. Het geklik en gezoem van de aanwezige camera's moet je er wel bijnemen ;-)

'885524' door Manuele '885524' door Manuele

NederlandKinderdijk

NederlandKinderdijk

Hollandse iconen

Manuele

Een molen doet ons Belgen meteen denken aan Nederland, of "Holland" zelfs .. (al zal er voor de Nederlanders hier wel een belangrijk verschil in zijn) .. niet dat wij geen molens hebben, maar ten eerste al niet zoveel en ten tweede, zijn deze meestal nogal functioneel aangekleed en lang zo gezellig niet als in Nederland :-) Kinderdijk is dan natuurlijk helemaal het mekka van de molens, al is het dan vooral 's ochtends en 's avonds, want overdag zijn er veel te veel toeristen. Op die stillere momenten moet je de molens wel delen met tig andere fotografen, die allen het ultieme molen-plaatje willen schieten. Ik dus ook ;-) Ik ben er niet in geslaagd, toch niet in dat ultieme plaatje, als ik de andere foto's van Kinderdijk hier op de site zie .. We zullen het dan maar beschouwen als een repetitie en op een beter moment terugkomen, bv in de winter als het bitterkoud is, en dan hopelijk de molens helemaal voor mezelf alleen :-) De foto is genomen om half 7 in de ochtend, al te laat voor het magische uurtje, al was het licht nog erg mooi!

'883126' door Manuele '883126' door Manuele

NederlandKinderdijk

NederlandKinderdijk

Het gouden uurtje

Manuele

Aan het veer in Krimpen a/d Lek heb je een weids zicht over de Nieuwe Maas, op het punt waar de Lek hierin vervloeit. Niet bijster veel te zien (tenzij je van grote boten houdt), maar in het vroege ochtendlicht schijnt de zon in de flatgebouwen aan de tegenoverliggende oever : je begrijpt meteen waar het begrip "het gouden uurtje " vandaan komt :-)

'880744' door Manuele '880744' door Manuele

NederlandKinderdijk

NederlandKinderdijk

Het veer

Manuele

Gisteren hebben we een kort tripje naar Kinderdijk gemaakt, met de bedoeling om de molens bij ochtend- en avondlicht te fotograferen. We logeerden in een B&B (waarvan ik het adres hier niet ga geven omdat we er niet zo superwild van waren owv onderandere een beerputgeur in de kamer!); in Kempen a/d Lek. Om naar Kinderdijk te kunnen, namen we deze ochtend om 6u het eerste veer. Op het eerste zicht is daar niet veel bijzonders te fotograferen, maar zoals wel vaker, maakte het bijzondere ochtendlicht de omgeving toch best fotogeniek. Het is al licht maar toch hebben de kleuren nog een mooie donkerte, getooid met het eerste goud in de lucht .. Ik hou hier erg van! Wat Kinderdijk in de vroege uurtjes betreft : zelfs om 6u ben je er al niet meer alleen; en je kan er volgens mij beter in het vroege voorjaar, late najaar of zelfs hartje winter naartoe gaan, want de zon kwam nu niet op de mooiste plek op .. en 6u was eigenlijk ook al te laat voor het echte blauwe/gouden uurtje!

'865180' door Manuele '865180' door Manuele

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Zonsondergang Lofoten

Manuele

De Lofoten zijn prachtig .. dat weet iedereen die er al eens geweest is. Je weg vinden op de Lofoten zou ook makkelijk moeten zijn : er is maar één grote doorgaande weg over de eilandengroep, nl de E10. Wij logeerden op het eilandje Gimsoy, en zijn er toch in geslaagd om (een beetje) verloren te rijden toen we ons logeeradresje probeerden te vinden, zonder echt adres en geen afbeelding (mijn reisgenoten had op voorhand wel een foto gezien) of coördinaten .. We hebben serieus rondgereden, tenminste dat dachten we want naderhand bleek dat we wél juist zaten maar gewoon nog niet ver genoeg waren gereden .. het zweet begon ons al wel op het voorhoofd te staan, want het werd alsmaar donkerder en meer verlaten en geen straatverlichting .. uiteindelijk toch de hulplijn gebeld, nl de eigenaars van het huisje, die ons dan maar zijn komen ophalen aan de enige winkel in de verre omgeving.. Diezelfde eenzame winkel die de dagen erna de spil vormde van wel 2x een (verschillende) grote lus van 2 uur te rijden en dan terug uitkomen op je vertrekpunt :-) Maar spijt van al dat "fout" rijden hadden we niet, want de omgeving was ongelooflijk prachtig! Het loont dus heel erg de moeite om van die E10 af te gaan .. :-)

'850202' door Manuele '850202' door Manuele

IerlandDublin

IerlandDublin

Street art in Dublin

Manuele

Ten zuiden van de rivier Liffey vind je de pubs en terrasjes van Temple Bar, vroeger een vervallen buurt, maar nu Dublins hipste wijk rondom Cow's Lane. Dublin is een waar paradijs voor fotografen : veel knappe street-art, kleurrijke en mooie reclamepanelen, gezellige pubs met vrolijk geschilderde gevels en bloemenmanden; bevolkt met toeristen en Ieren, allemaal broederlijk door elkaar, genietend van een frisse pint Guinness. De Ieren zijn een ontzettend vriendelijk volk, ik heb zelden zoveel oogcontact gemaakt met Ieren, die bereidwillig op de foto gingen en soms al van ver zwaaiden of ons begroetten. Je hoeft maar even op je kaart te staan turen en ze komen al vragen waar je naartoe moet .. Dublin is soms een ware aanval op je zintuigen, want overal is kleur, heel veel kleur en muziek, soms lawaai :-) Ik ben fan van deze leuke stad, zo vrolijk en luidruchtig als ze is!

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier