ManonVerijdt

'1129544' door ManonVerijdt '1129544' door ManonVerijdt

IJslandNortheast

IJslandNortheast

Een besneeuwd...maanl

ManonVerijdt

Zwarte steentjes knisperen bij iedere stap. Voor je, naast je en achter je is het enige wat je kunt zien zwarte stenen besneeuwd met hagelwitte kleur. Dit winterse tafereel speelt zich af in Noord-oost IJsland, waar we over de rand van een krater liepen, wat meer dan een uur duurde en waarbij de drang om in de krater te rennen groot was. Echter, geheel volgens plan (en volgens de regels) bleven we op de rand van de krater en volgenden het pad weer terug. Hoewel je uit de foto niet kunt opmaken welke afstanden zichtbaar zijn, is dit voor mij een herinnering aan een prachtige, buitenaardse hike.

'1129543' door ManonVerijdt '1129543' door ManonVerijdt

IJslandHúsavik

IJslandHúsavik

Eten voor allemaal

ManonVerijdt

Oh wat zou ik graag een kijkje nemen onderwater bij zo'n tafereel. Hoe de walvis voldaan een grote hap water met krill naar binnen slokt en terwijl de Noordse sternen de overgebleven en wegspringende visjes en krill door het wateroppervlak heen wegpikken. Het is en blijft een bijzonder fenomeen hoe de natuur zo samenkomt en samenwerkt en hoewel we op de boot zaten om walvissen te zoeken en te bestuderen, waren de sternen onze grootste en meest betrouwbare gids. Waar zij heengingen en rondzwierven, zwom geheid een walvis waarvan ze mee konden profiteren.

'1129542' door ManonVerijdt '1129542' door ManonVerijdt

IJslandHúsavik

IJslandHúsavik

Papegaaiduiker komt..

ManonVerijdt

Ondanks de veelgemaakte foto's van deze prachtige (en kleine) zeevogels, kan ik geen genoeg krijgen van de papegaaiduikers. Deze nieuwsgierige stak zijn nek even uit om een kijkje te nemen toen ik op enkel een paar meter afstand in het gras lag om hem/haar en zijn groepsgenoten vast te leggen. Het meest interessante aan de papegaaiduiker vind ik de verandering in uiterlijk die ze jaarlijks ondergaan. In de paartijd, wanneer ze ook aan land te vinden zijn, tonen ze allemaal de felrode en -oranje snavels, maar zodra ze weer richting zee vliegen verliezen ze deze prachtige kleuren om vervolgens de rest van het jaar met een grijze/grauwe snavel rond te dobberen.

'1129304' door ManonVerijdt '1129304' door ManonVerijdt

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Kasteel Doorwerth

ManonVerijdt

Kun je je voorstellen hoe prachtig deze locatie zou zijn bij zonsopkomst of zonsondergang? Kasteel Doorwerth is echt een geweldige locatie, zowel voor fotografie als voor lunch of voor een uitgebreide, goed aangegeven wandeling. Vanuit het kasteel zijn meerdere Klompenpaden beschikbaar die je door de bossen en omringende omgeving leiden. Een geweldig start- en eindpunt voor een heerlijke dag aan de rand van de Veluwe. Meer weten over de klompenpaden? In mijn laatste review schrijf ik er uitgebreid over.

'1129303' door ManonVerijdt '1129303' door ManonVerijdt

MaltaMalta

MaltaMalta

Stadsbeeld in Malta

ManonVerijdt

Hoewel ik mijn stadsfoto's het liefst maak met close-ups of portretten, is deze afbeelding wel de ultieme benadering van wat Malta typeert. De blauwe luchten, voor het heerlijke weer. Het helderblauwe water, wat zowel in als rondom Malta veelvuldig aanwezig is. De zandstenen gebouwen, waarbij de diepte en de verschillende straten amper herkenbaar zijn. Maar ook vooral de kranen en het gevoel dat er continu gebouwd wordt. Je ontkomt er niet aan of er staan kranen in je beeld. Niet het mooiste, maar het een van de meest karakteristieke elementen hier in de stad van Malta.

'1129302' door ManonVerijdt '1129302' door ManonVerijdt

Malta

Malta

Kleine straatjes in..

ManonVerijdt

De smalle en lege straatjes in de oude stad van Malta tonen achter iedere bocht weer een nieuwe wereld. Waar veel van de straten gevuld zijn met groene planten en de aanwezige zandstenen gebouwen, viel dit straatje op door de scooter die met zijn kleur perfect paste bij de helderblauwe lucht.

'1129026' door ManonVerijdt '1129026' door ManonVerijdt

MaltaDingli Cliff

MaltaDingli Cliff

Dingli Cliffs van...M

ManonVerijdt

Maarliefst 12 kilometer lang zijn de Dingli Cliffs aan de westkust van Malta. Met iedere bocht die je neemt verandert je uitzicht en dus ook de kliffen die stijl naar de zee lopen. Voornamelijk rotsachtige stukken, maar ook gebieden waar het grasachtige planten en kruiden weelderig in de wind op en neer gingen. Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat de kliffen niet zijn afgezet.

'1128997' door ManonVerijdt '1128997' door ManonVerijdt

MaltaDingli Cliff

MaltaDingli Cliff

Il-Blata tal-Melh

ManonVerijdt

Deze 'rotsen van zout' liggen aan de rand van het eiland Malta. Via een wandeling van ca. 1-1,5 uur zie je ineens een ander landschap, waarbij je via een steile afdaling bij deze zoutwinning locatie komt. De rotsen van zandsteen zijn glad en uitgesleten door het zoute water, maar herbergen ontelbaar veel versteende schelpen. Daarnaast is het water in de vierkante inkepingen zouter dan zout. Op deze plek kijk je je ogen uit en vraag je jezelf af hoe de bewoners van Malta hier kwamen, hoe het zout vervoerd werd en tot wanneer dit proces werd uitgevoerd.

'1126480' door ManonVerijdt '1126480' door ManonVerijdt

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Santa Martha Baai

ManonVerijdt

Denk jij als eerste aan witte bounty stranden, cocktails en palmen als je aan Curaçao denkt? Dan valt er nog veel te ontdekken! Deze locatie, met uitkijk op de Santa Martha Baai, is een bekende locatie waar het eigenlijk altijd rustig is. Hoe heerlijk is dat op zo'n drukbezocht eiland? Meer mooie locaties op dit eiland zijn te vinden via de app Maps.me. Sowieso een geweldige app voor het vinden van kleine paadjes, interessante routes én dus mooie uitzichtpunten.

'1126479' door ManonVerijdt '1126479' door ManonVerijdt

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Varen van Curaçao...n

ManonVerijdt

Zoals we in Nederland zo makkelijk naar onze buurlanden België of Duitsland rijden, zo makkelijk was het om in Curaçao te zeggen; kom, we gaan naar Bonaire of Klein Curaçao. Niet gescheiden door land maar door water, is deze onderneming wel degelijk een ander verhaal dan hier in Nederland. Om een weekendje naar Bonaire te gaan stonden we dan ook voor zonsopkomst bij de boot, om een paar uur later het platteland van Bonaire voor ons te zien. Deze foto maakte ik dan ook vanaf de boot, toen de zon boven het wateroppervlak uitkwam en we een zeilboot passeerden. Een van de meest prachtige 'reisroutes' die ik heb gehad, mede door de dolfijnen om ons heen én de spuit van een walvis op verre afstand. Dat laatste zag ik overigens als enige samen met de kapitein, want ik denk niet dat vele van mijn mede-reizigers (voornamelijk studenten) gefocust waren op de mogelijkheid tot het zien van walvissen. Helaas was er geen tijd/mogelijkheid om een stukje terug te varen, want man, wat had ik graag gezien welke walvis daar zwom!

'1126478' door ManonVerijdt '1126478' door ManonVerijdt

SloveniëJulische Alpen

SloveniëJulische Alpen

Julische Alpen

ManonVerijdt

De Julische Alpen in Slovenië worden steeds drukker bezocht, ook door Nederlanders. Ik snap het volledig, met de prachtige Soča-rivier, de bergen, de bomen en de grote variatie aan outdoorsporten. Wij ontdekten zelf de regio te voet, met de auto, met de mountainbike én per zip-line. Vanuit het plaatsje Boveç waren al deze activiteiten makkelijk te regelen én waren duidelijke routes aangegeven. Ook al waren er genoeg toeristen en is het echt niet meer onontdekt, hadden wij toch het gevoel op een natuurlijke, avontuurlijke plek te zijn.

'1126259' door ManonVerijdt '1126259' door ManonVerijdt

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Vrienden met een...pe

ManonVerijdt

Rustig onderzoek willen doen terwijl je gestoord wordt door meneer (of mevrouw) de pelikaan? Dat was zo'n 5 maanden mijn situatie. Tijdens mijn onderzoek naar dolfijnen op Curaçao was ik dagelijks buiten met mijn apparatuur op zowel geluids- als video-opnames te maken in het water. Geregeld kreeg ik daarbij bezoek van pelikanen. Iets wat me in eerste instantie stoorde, maar wat ik later heel bijzonder vond. Deze vogels zijn groot en niet per se charmant, maar in dit portret blijf ik me verbazen over de bijzondere lichaamsvorm én de prachtige blauwe ogen. > door de reacties met vragen over mijn onderzoek, misschien leuk om te vermelden dat ik dus onderzoek heb gedaan naar de vocalisaties van de dolfijnen, waarbij ik heb gekeken naar de korte termijn veranderingen in frequentie, bij een veranderende omgeving. Erg interessant om hierbij te merken dat het verschil tussen een lagune en de open zee wel degelijk zorgt voor een verandering.

'1126258' door ManonVerijdt '1126258' door ManonVerijdt

ItaliëFlorence

ItaliëFlorence

Florence by night

ManonVerijdt

De welbekende stad Florence is een stad met karakter. Ik heb er nooit veel mee gehad, zo'n citytrips, en toch kijk ik met een lach terug naar mijn bezoek aan deze stad. De vriendelijke mensen, de prachtige bruggen en vooral deze zonsondergang die de stad langzaam verduisterde. Het maken van deze foto was niet zo idyllisch als het nu misschien lijkt. Een overvol plein (het Piazzale Michelangelo) met toeristen die allemaal hét perfecte plekje wilden om een mooie foto te maken. Een ander gedeelte van toeristen die romantisch samen wilden genieten van het uitzicht. Welk doel ze ook hadden, het was er stampvol. Ik kan ze overigens geen ongelijk geven, want ook ik stond ertussen met mijn camera en statief. Maakt dat mij net zo erg als al die andere toeristen? In dit geval wel waarschijnlijk. Ik houd het de volgende keer in ieder geval weer lekker bij de natuur!

'1126098' door ManonVerijdt '1126098' door ManonVerijdt

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Zuidelijke Caracara..

ManonVerijdt

Net voordat we de Christoffelberg op willen lopen, zie ik in mijn hoek een vogel landen op de parkeerplaats. Deze zuidelijke caracara had ik al vaker gezien, maar nog nooit zo dichtbij. Ik stop dan ook met wandelen en pak mijn camera erbij. Na het maken van een aantal foto's sluip ik dichterbij, als ik merk dat deze caracara helemaal niet bang voor me is. Hoewel voor deze foto absoluut een win, baal ik ervan dat het zo is. Als deze wilde caracara zo gewend is aan mensen, dan is dat geen goed teken. Mensen hebben de vogel mogelijk gevoerd of hebben er op een andere manier voor gezorgd dat hij niet meer bang voor ze is. Hoewel ik blij ben met de foto, weet ik ook dat ik liever een minder goede foto heb, wetende dat de wilde dieren ook echt wild blijven.

'1126097' door ManonVerijdt '1126097' door ManonVerijdt

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Wassend op het strand

ManonVerijdt

Met mijn camera lens nét boven het wateroppervlak zwevend hoop ik dat het risico wat ik daarmee neem niet te groot is. Zelf lig ik met bikini in het heerlijke warme water in een rustige baai op Curaçao. Over de omstandigheden kan ik niet klagen, al zeg ik het zelf. Deze mooie kleine geelpootruiter stond zichzelf uitgebreid te wassen en te foerageren terwijl ik, met lichte zorgen over mijn camera, deze foto schoot.

'1125648' door ManonVerijdt '1125648' door ManonVerijdt

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Helmcken Falls

ManonVerijdt

Helmcken Falls is geen onbekende plek voor de toerist in Canada, maar daarom niet minder mooi. Het is de op-3-na hoogste waterval van Canada (nummer 4 dus) en dat is te merken! 141 meter hoog en volgens wikipedia met een waterstroom van 107 kubieke meter water per seconde. Dat is behoorlijk!

'1125646' door ManonVerijdt '1125646' door ManonVerijdt

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Mist en schuine bomen

ManonVerijdt

Toen ik 's ochtends vroeg uit mijn raam keek en de mist boven de velden zag hangen, wist ik; ik moet me haasten en naar het bos! Nog niet eerder ben ik met zo'n dikke mist in Nationaal Park de Maasduinen geweest. Boven op de duin, waar heide groeit en een enkele boom zich staande weet te houden, wist ik dit beeld te schieten. De schuine bomen zijn daarbij geen photoshop of scheefgehouden camera, maar een leuk detail van moeder natuur.

'1125643' door ManonVerijdt '1125643' door ManonVerijdt

EstlandLahemaa NP

EstlandLahemaa NP

Een verweerd maar...p

ManonVerijdt

Tijdens mijn weekje in Estland heb ik vooral veel bos gezien. Ik moet zeggen, het was een vrij impulsieve vakantie, waarbij ik enkel en alleen verlangde naar rust, ruimte en natuur. Ik had een vrij korte route uitgezet, zodat ik een aantal dagen zou kunnen wandelen, maar was me er niet van bewust dat ik meerdere veengebieden uit had gekozen als uitvalsbasis. Uiteindelijk resulteerde dat dus in teleurstelling, omdat ik liever wat meer variatie had gehad. Bij een wandeling op een van mijn laatste dagen was het weer niet zo geweldig, waren mijn uitzichten en 'fotografie-locaties' minder succesvol dan gewenst en liep ik dan ook iets minder enthousiast terug naar huis, dan dat ik de heenweg naar het natuurgebied toe was gelopen. Waarom weet ik niet, maar ergens nam ik een afslag in een klein zandpaadje. Dat leidde uiteindelijk naar een zeer onverwachts meer midden in het bos (overigens niet deze), waar mijn 'mood' direct weer zeer positief gestemd was. Wat een geluk! Niet veel later liep ik weer verder, toen ik dit meer tegenkwam. Al vanaf het eerste doorkijkje begon ik met foto's maken, maar pas op het allerlaatste moment zag ik deze verweerde steiger. Hoewel ik mijn filterset niet vaak gebruik, was ik nu toch blij dat ik met een basisfilter dit resultaat heb kunnen bereiken!

'1125609' door ManonVerijdt '1125609' door ManonVerijdt

CanadaBritish Columbia

CanadaBritish Columbia

Waterval in...west-Ca

ManonVerijdt

Watervallen zijn er genoeg in Canada, maar ik lijk er maar geen genoeg van te krijgen. Op de een of andere manier heeft een waterval hetzelfde effect als mij als sneeuw. Ik blijf er maar naar kijken, merk dat mijn gedachten afdwalen naar verwondering over de prachtige natuurverschijnselen die er zijn én de wens om altijd in de buurt te mogen zijn van dit soort mooie plekken. Tja, volgens mij kan het niet duidelijker zijn dat ik graag in Canada zou wonen!

'1125175' door ManonVerijdt '1125175' door ManonVerijdt

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Brown throated...para

ManonVerijdt

Gezien het feit dat er op het moment geen blogs geplaatst kunnen worden, deel ik vandaag deze (langere) post met jullie: Toen ik 'ja' zei op de vraag of ik in Curaçao stage wilde lopen, had ik weinig besef van het land waar ik heen zou gaan. In die eerste weken daarna hoorde ik vooral veel vooroordelen en algemene informatie. Het was er heet, er heerste een macho-cultuur en het beste om er te doen: uitgaan. Hoe gek het misschien ook klinkt, maar ik heb me er ook vrij weinig in verdiept voordat ik naar het land vertrok. Ik was meer bezig met papieren regelen en invullen, dan dat ik kon genieten van het voorbereidende proces. Ik was dan ook ontzettend verrast toen ik bij aankomst, terwijl ik nog in het vliegtuig zat, zoveel cactussen zag. Het eiland was groen, in plaats van het dorre en droge geheel wat ik had verwacht. Al snel kwam ik er ook achter hoeveel parkieten er op het eiland rondvlogen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat werd ik vergezeld door de dieren tegenover mijn huis. Hier stond een bosje, waar niet alleen de parkieten zich meer dan thuis voelden, maar ook de kolibries, de suikerdiefjes en de leguanen. Een bonte boel dus, om het zo maar te zeggen. Achter mijn felblauwe muurtje stond ik dan ook zeer geregeld met mijn camera in de aanslag, om zo de dieren niet te laten schrikken. Vijf maanden lang heb ik mogen genieten van de natuur - zowel plant als dier - van Curaçao. Hoewel dit Caribische eiland niet mijn toekomstige woonplaats zal zijn, ben ik maar al te blij dat ik zonder vooroordelen naar dit land ben gegaan en voor mezelf heb kunnen ontdekken wat het eiland te bieden heeft.

'1124972' door ManonVerijdt '1124972' door ManonVerijdt

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Neist Point op Isle o

ManonVerijdt

Tijdens mijn reis over Isle of Skye bezochten we alle 'highlights', waaronder Neist Point. Op dit klif staat een oude vuurtoren, welke je helemaal achteraan op mijn foto kunt zien. Graag was ik gebleven voor een fenomenale zonsondergang, maar helaas paste dat niet in ons reisschema. Het is namelijk een behoorlijke tocht over gravelwegen om er te komen en wij moesten ook nog naar onze accommodatie terug. Een prachtige locatie, waar ik dan ook zeker nog een keer terug wil! Oh ja, had ik al gezegd dat je hier ook walvissen, dolfijnen en veel zeevogels kan vinden?

'1124944' door ManonVerijdt '1124944' door ManonVerijdt

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Bij de 'Old Man of...

ManonVerijdt

The Old Man of Storr is een bekende rotsformatie op Isle of Skye (Schotland). Op deze foto zijn niet deze bekende rotsen te zien, maar enkele andere rotsen. Een statig geheel, waarvan je verbaasd raakt dat het blijft staan. Ons bezoek aan The Old Man of Storr was een dag met veel verschillende weerstypen. Van zonneschijn bij het naar boven lopen, tot wind en regen toen we eindelijk het mooiste uitzicht hadden bereikt. Bereid je dus voor op alle mogelijke weersomstandigheden en vooral; geniet!

'1124933' door ManonVerijdt '1124933' door ManonVerijdt

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Een ochtend in de...M

ManonVerijdt

Zoals we na het afgelopen, welbewogen jaar wel weten, bevat ook Nederland prachtige plekken om te ontdekken. Een aantal geleden, toen ik nog inwoonster was van een van de mooiste steden van Nederland ;) (Den Bosch), bezocht ik 's ochtends vroeg, voor zonsopkomst de Moerputten. Er zou een supermaan zichtbaar zijn, dus ik was geheel voorbereid op dit bijzondere fenomeen. Helaas heb ik de supermaan nooit gezien, maar ik kwam wel thuis met deze foto, waarop de eerste warme kleuren boven de boomtoppen verschijnt. De Moerputten raad ik dan ook zeker aan (op een doordeweekse dag en rond zonsopkomst en zonsondergang het allermooiste)

'1124654' door ManonVerijdt '1124654' door ManonVerijdt

IJslandHúsavik

IJslandHúsavik

Samenwerking in de...

ManonVerijdt

Oh, wat kan ik genieten van mijn foto's uit IJsland. Ze brengen me terug naar koude vingers, volle SD kaartjes én warme chocomel met kaneelrollen. In de zomer gaan de walvistours ook in het holst van de nacht het water op, om zo de walvissen en andere dieren te zien bij de ondergaande zon (middernachtzon). Naast dat de ervaring sowieso al speciaal is, zorgt de combinatie van de warme kleuren met dit typische tafereel in dit ecosysteem voor een compleet geheel.

Community-updates

EDITIE 115 | De mooiste winterzonbestemmingen

20-12-2022 Columbus Travel editie 115 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de lekkerste zonvakanties buiten het hoogseizoen. Van Thailand tot Madeira en van de Caraïben tot Kroatië. Bestel de editie hier >

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

DE LAATSTE KEER: DE COMMUNITY-TOPPERS VAN DE WEEK


Croda del Becco. Foto: MirandaNoomen
Topfoto & -tip: Croda del Becco door MirandaNoomen
Communitylid van de week: Agrotewal

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >