MaJaTa

'1118856' door MaJaTa '1118856' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

De rups van de...ligu

MaJaTa

Tussen mijn seringenstruik zag ik vorige week een erg grote rups hangen in dezelfde kleur als mijn seringenblaadjes. Hij was wel 10 centimeter er heel erg dik. Het lichaam was helder groen met op de flanken zeven schuine, witte, met purperafgezette strepen en aan de achterzijde van zijn lijf een glimmend zwarte, scherp gepunte hoorn. Ik heb nog nooit zo'n grote rups gezien maar het blijkt de rups te zijn van de ligusterpijlstaart vlinder. De blaadjes van mijn sering worden elke dag snel minder want wat is dit een veelvraat zeg! Maar dit vind ik niet erg want ik wil hem graag zien verpoppen, dus ik volg hem iedere dag. Ik hoop dat me dat lukt want de pop schijnt niet op te vallen in zijn bruine kleur. Ik hoop dat ik er straks een mooie vlinder uit zie komen, dan neem ik mijn kale seringenstruik maar voor lief;) Kenmerken vlinder Voorvleugellengte: 41-55 mm. De zwartachtige bovenzijde van het borststuk en de opvallende donkerbruine strook langs de binnenrand van de voorvleugel die doorloopt tot in de vleugelpunt, maken deze soort goed herkenbaar. De zwarte banden op het roze achterlijf en op de lichtroze achtervleugel steken krachtig af. Er is enige variatie in de kleurintensiteit; heel zelden is het roze vervangen door wit of zijn de achterlijfbanden geelachtig (bron Internet).

'1118221' door MaJaTa '1118221' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Een paardebijter

MaJaTa

Hier zie je de paardenbijter, het is een behoorlijk forse libel. Het volwassen mannetje heeft een bruin borststuk, met daarop een paar gelige strepen. Het achterlijf is bruinzwart met vele blauwe ringetjes zoals je ziet. Hij lijkt heel veel op het mannetje van de groene glazenmaker, die de zijkant van het borststuk niet bruin, maar groen heeft en die groter is. Het vrouwtje is gemakkelijker te herkennen aan het hoofdzakelijk bruine achterlijf met kleine gele en zwarte vlekken en ringen. De paardenbijter wordt zo'n 63 mm lang en de spanwijdte kan oplopen tot zo'n 85 mm. De paardenbijter is een sterke vlieger die vaak ver van het water voorkomt en regelmatig gezien wordt in park en tuin. Je ziet hem veel jagen aan bosranden en bij struiken. Mannetjes vormen vaak een territorium en andere mannetjes worden daaruit geweerd, vrouwtjes echter zijn welkom. Als je ze heel voorzichtig stapje voor stapje benaderd dan kun je best heel dichtbij ze komen.

'1118001' door MaJaTa '1118001' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Een houtpantserjuffer

MaJaTa

Dit vind ik een van de mooiste juffers in de natuur. De houtpantserjuffer (Chalcolestes viridis) is een grote juffer, die goed te herkennen is aan de puntvormige groene streep aan de onderkant van het groen op de zijkant van de borst. De houtpantserjuffer behoort tot een groepje van 5 metallic groene waterjuffers. Toch is ze gemakkelijk te herkennen: de houtpantserjuffer is de grootste, mannetjes worden niet blauwig en de vlekjes in de vleugels zijn wit. De ogen zijn meestal bruin, bij de andere pantserjuffers zijn die vaak blauwachtig. Er kan een lengte worden bereikt van 45 tot 50mm en de spanwijdte loopt op van 50 tot soms 60mm.

'1117575' door MaJaTa '1117575' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Juffer klaar voor het

MaJaTa

Hier zie je een juffer op een mooi lichtgroen blad wat net lijkt of zij of hij een avondjurk aan heeft. De meeste juffers zijn van 3 tot ongeveer 4 centimeter groot, in Nederland zijn ongeveer 26 soorten aangetroffen. Juffers hebben een lang, dun achterlijf en in tegenstelling tot de 'echte' libellen hebben alle vleugels van juffers dezelfde vorm. Als juffers ontspannen zijn, worden de vleugels langs het bovenlijf samengeklapt. Naast het verschil in het lijfje, zit er ook een duidelijk verschil in de ogen: die van juffers zijn gevormd als halve bollen en zitten aan de zijkanten van de kop, helemaal uit elkaar. Echte libellen hebben een groter, breder achterlijf en de achtervleugels zijn breder dan de voorvleugels. Als ze ontspannen zijn, worden de vleugels helemaal gespreid gehouden, of soms zelfs schuin naar beneden Echte' libellen zijn ook goed te herkennen aan hun grote ogen die elkaar bijna raken bovenop de kop. Omdat juffers erg klein zijn moet je erg goed kijken om er een te spotten. Wat ik zelf vaak doe is rustig bij planten te gaan zitten, je zult verteld staan wat er allemaal verscholen zit en wat er allemaal kruipt!

'1117425' door MaJaTa '1117425' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Een dagpauwoog op mij

MaJaTa

Hier zie je de dagpauwoog op een vlinderstruik. Het grappige is dat hij het meest wordt gefotografeerd met de vier oogvlekken. Maar hier zie je hem eens van de andere kant en deze is echt wel heel anders, ook de kleuren. De dagpauwoog is al vroeg in het jaar te zien. Hij overwintert namelijk als vlinder in een donker beschut hoekje in een boom, schuur, tussen het hakhout of in een vlinderkast. In het voorjaar komt hij tevoorschijn en gaat op zoek naar nectar van paardenbloemen, sleedoorn en andere vroege bloeiers. De vlinder is gemakkelijk te herkennen, zijn roodbruine kleur valt op, maar het meest kenmerkend zijn de vier oogvlekken op de onder- en bovenvleugels. Deze opvallende ogen doen eventuele vijanden schrikken en zo beschermen ze de kwetsbare vlinder. Brandnetels zijn niet de meest geliefde planten bij mensen, maar voor vlinders zijn ze echter van wezenlijk belang! Opvallend is dat juist onze meest kleurrijke vlinders afhankelijk zijn van deze prikkelbare waardplanten. Misschien juist omdat ze de bescherming van deze goed gewapende planten zoeken?

'1117360' door MaJaTa '1117360' door MaJaTa

Nederlandtexel

Nederlandtexel

De boet van Hopman

MaJaTa

Vanaf het parkeerterrein bij strandpaal 21 aan de westkant van Texel, net boven de Koog loop je zo De Nederlanden in. In dit jonge duingebied, onderdeel van De Muy is de invloed van het zoute water verdwenen. Er is een dijkje aangelegd dat het zoute water uit De Slufter tegenhoudt. In 2008 werd het gebied bij een grootschalig natuurontwikkelingsproject heringericht, om de oorspronkelijke natuur een kans te geven zich te herstellen. De rechte afwateringssloot werd omgevormd tot een licht kronkelende binnendijkse kreek met glooiende oevers waar heel veel vogelsoorten vertoeven. De duinen in het gebied zijn bijzonder fraai en hebben steile hellingen. Een deel van het gebied is nog agrarisch in gebruik en hier lopen de mooie galloway-runderen vrij rond. Vanaf de parkeerplaats van paal 21/Mienterglop start een mooie wandeling door De Muy/Nederlanden van 4 kilometer. Volg de blauwe route, ook mag je hier op het brede pad fietsen. In het gebied vind je ook het hoge duin de Bertusnol. Als je de steile trap omhoog klimt, wacht je boven een prachtig uitzicht. Op de drone foto zie je de schapenboet in het gebied, de boet van Hopman. Zoek je een aparte trouwlocatie dan moet je hier zijn zo midden in de natuur! Een boet is een Westfriese benaming voor een schuur of bijschuur. Van oorsprong werd er met boet alleen een houten schuur of bijschuur bedoeld. De aanduiding komt voor in het noordelijk deel van Noord-Holland. Op Texel duidt de benaming vooral een kleine schuur aan die diende als opslag voor hooi en ander voer voor de schapen.

'1117280' door MaJaTa '1117280' door MaJaTa

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Zicht op de Slufter

MaJaTa

Met onze drone vroeg op pad in natuurgebied de Slufter op Texel. Nog niemand te zien en bij de zee aangekomen hebben we het gebied helemaal voor ons alleen, dus vliegen maar! De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied aan de noord- west kant van het eiland bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. Geweldig om hier te vliegen met de drone! Het gebeurt regelmatig dat veel paden drassig zijn of onder water staan, daarom zijn laarzen of waterdichte schoenen aan te bevelen. Neem een verrekijker mee. Het pad vanaf het uitkijkpunt tot het strand is toegankelijk voor rolstoelen en boosters Gratis bij de dijk parkeren bij het Sluftercafé en er is een strandrolstoel te leen. Ga vroeg op pad zoals wij, want toen we terug gingen na 2 uur waren er al een heleboel mensen, dit zagen wij terwijl we uit zaten te rusten in het cafe en genoten van een heerlijk kopje koffie met een stuk appelgebak.

'1117144' door MaJaTa '1117144' door MaJaTa

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Huh, dus zo zie ik er

MaJaTa

Deze jonge kluut op Texel was ver van zijn moeder verwijderd op onderzoek uit in een klein ondiep plasje bij vogeleiland de Bol aan de oostkant van het eiland. In 2005 werden de kreken in dit natuurgebied uitgebaggerd in de hoop bepaalde planten- en diersoorten weer terug te laten keren. Dat werkte, inmiddels is het water weer brak. Zout water komt deels door een kwel onder de dijk door, en stroomt door een buisverbinding het gebied binnen. Inmiddels zwemmen er in het natuurgebied weer stekelbaarsjes en is een groot aantal waddendiertjes vertegenwoordigd, zoals alikruiken, strandkrabben en wadpieren en -slakjes. Vanaf de dijk kun je dit mooie natuurgebied bewonderen en vergeet vooral je verrekijker niet!

'1117093' door MaJaTa '1117093' door MaJaTa

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Lepelaar op Texel

MaJaTa

Tijdens onze vakantie op Texel ben ik verschillende keren op zoek gegaan naar lepelaars. Maar we hoorden op onze eerste dag al van een medewerker van Staatsbosbeheer dat hij er nog geen een gezien had dit jaar en dat ze erg schuw waren. Een pracht vakantie gehad daar maar ik bleef hopen dat ik er een zou zien. En ja hoor, de laatste dag, heel onverwachts kwamen we er een tegen in natuurgebied de Muy. In het westen van Texel ligt een mooi natuurgebied met bijzondere planten en plassen vol wadvogels. Nou je begrijpt wel, voor mij was mijn vakantie helemaal compleet!!

'1117087' door MaJaTa '1117087' door MaJaTa

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Een levende kompaskwa

MaJaTa

Tijdens onze vakantie op Texel zagen we deze nog levende kompaskwal in de zee bij Texel. De kompaskwal heeft meestal v-vormige bruine strepen die vanaf het midden van de 'hoed' naar de buitenste rand lopen, deze had ze echter haast niet. Ze hebben lange tentakels zoals je ziet waar ze gemeen mee kunnen steken. De vangarmen rond de mondopening van de kwal lijken op een bruidssluier. Ze zijn veel langer dan de tentakels. Een kompaskwal begint zijn leven als mannetje maar verandert tijdens zijn leven in een vrouwtje.

'1116734' door MaJaTa '1116734' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Samen oplopen;)

MaJaTa

Hier op Texel in het lage deel van de Muy zie je ongeveer zestig Galloway-runderen grazen. Het zijn kleine ruige zwarte koetjes zonder horens en ze lopen tussen het slag langs de Bertusnol en het Slufterdijkje. Het is een prachtig wandel en fiets gebied van ongeveer 2 km² aan weilanden, duinen en bosjes en waterplasjes. Ze leven daar helemaal natuurlijk en kunnen vrij rondzwerven, vaak met veel ganzen om hun heen. Soms splitst de kudde zich op in kleinere groepjes en in de zomer lopen ze meer in de weilanden en ’s winters onderzoeken ze vaker de achterliggende duinen en bosjes. Ze hebben een rustig karakter zodat je er rustig lans kunt lopen of fietsen. Van half juni tot december loopt er een vruchtbare stier in de kudde om de koeien te bevruchten. Als in de lente of zomer een koe moet kalveren, zoekt de moeder een rustig plekje op in de duinen, weg van de kudde. Bijzonder is dat het kalfje enkele dagen op die plek blijft terwijl de moeder in de buurt blijft grazen. De Galloways lopen het hele jaar door in de Muy en ze worden niet bijgevoerd. Als er weinig gras over is in de winter, scheuren ze de bast van wilgen. In de zomer echter is er een overvloed aan eten, veel plekken hebben dan een rijk palet aan orchideeën. Heel opvallend is ook dat er een heideveldje is ontstaan in het gebied. Een heel bijzonder mooi gebied dat je zeker moet bezoeken als je op Texel bent!

'1116640' door MaJaTa '1116640' door MaJaTa

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Jonge kluut

MaJaTa

Wat hebben wij veel gezien de afgelopen weken op het mooie Texel. Omdat onze vakantie naar Kroatië niet doorging hebben we 2 weken op Texel doorgebracht. Een prachtig waddeneiland en heel goed bereikbaar Deze jonge kluut troffen we aan in natuurgebied De Bol. In het oosten van Texel ligt dit natuurgebied, het dankt zijn naam aan de bolle zandplaat tussen de zwinnen in. Het is een laag weidegebied met bijzondere planten en plassen vol wadvogels. Om de rust in het natuurgebied te respecteren is het niet toegankelijk voor publiek, gelukkig maar. De Bol is wel goed te bezichtigen vanaf de Zwinweg, net boven Oosterend. Het natuurgebied de Bol is in het voorjaar een thuishaven voor veel broedende weidevogels zoals hondereden sterns. Bij hoogwater vluchten de wadvogels naar het waterrijke gebied achter de waddendijk. Hier kunnen ze rustig fourageren. Vanaf de openbare weg is het natuurgebied goed te overzien en kun je genieten van de vele vogelgeluiden die er te horen zijn!.

'1115697' door MaJaTa '1115697' door MaJaTa

EgypteHurghada

EgypteHurghada

Octopus in een van...

MaJaTa

Hier zie je een van de vele gedaantes van de octopus, deze kwamen we tegen bij ons huisrif in Egypte. In de week die we daar waren hebben we vele gedaanteveranderingen en kleurwisselingen gezien, van rood naar wit, en verschillende kleuren blauw, als je het leuk vindt zie je er een aantal op mijn andere foto's van de octopus in Egypte. Koppotigen, waaronder ook de octopussen, zijn zeer intelligente dieren. Ze kunnen symbolen en voorwerpen herkennen, voor lange tijd onthouden en zelfs gebruiken. Zo zijn er voorbeelden van octopussen die kokosnootschalen en glazen potten open-en-dicht draaiden, met zich meedroegen om er een optimale schuilplaats van te maken of iets anders mee te doen. Het inzicht van de octopus om voorwerpen mee te nemen, en soms zelfs te bewaren voor later gebruik, toont hogere intelligentie aan. Het zijn facinerende dieren en geweldig om ze te observeren!

'1115575' door MaJaTa '1115575' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

De groene snuitkever

MaJaTa

Hier zie je de groene bladsnuitkever, dit is een slanke, langwerpige snuitkever van zeven tot negen millimeter lang, dus je moet goed kijken om er een te vinden! Hij zat op een clematisbloem. De snuittorren kenmerken zich vooral door een duidelijk zichtbaar 'snuitje', hoewel dat bij sommige soorten nauwelijks opvalt, zelf vind ik het wel wat van een zeehond snuitje hebben. De meeste snuittorren hebben korte antennes en bijna alle soorten zijn klein tot zeer klein. Een aantal snuittorren komt veel in tuinen voor. De snuitkevers vormen een geweldig grote familie met alleen al in onze omgeving zo'n 700 soorten! Sommige mensen hebben een hekel aan allerlei insecten in de tuin en grijpen gelijk naar allerlei chemische middelen. Zelf gebruik ik dat nooit en probeer de natuur het zelf op te laten lossen, wat heel vaak ook lukt zonder ingrijpen van de mens.

'1115342' door MaJaTa '1115342' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Vlakbij de haven van.

MaJaTa

Een hele mooie stad om te gaan verkennen is Workum in Friesland aan het IJsselmeer. Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman museum tot gezellige terrasjes, maar ook de rijke historie van Workum moet je zeker ontdekken! Een wandeling door het oude centrum is genieten van de vele leuke winkels, terrassen en kunstpanden. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. Je kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving. Ook hele leuke en aparte Bed en Breakfast adresjes of zoek het mooie strand op aan het IJsselmeer, of zoek een plaatsje op de camping, pal aan het IJsselmeer. Workum, een geweldige stad, voor jong en oud waar je zeker eens geweest moet zijn!

'1115178' door MaJaTa '1115178' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Twee zweefvliegjes bi

MaJaTa

Deze twee hele kleine zweefvliegjes houden zich keurig aan de huidige Corona regels;) Zweefvliegen vormen een grote familie van kleine tot zeer grote vliegen en in de Benelux komen meer dan 300 soorten voor! In de zomer tref je ze vaak aan tussen de vlinders, bijen, hommels. Ze vallen meestal direct op door hun snelle vlucht, het regelmatig stilstaan in de lucht en een aantal soorten door hun grootte. Een aantal zweefvliegen behoren tot de grootste vliegen in ons land en bovendien zijn de meeste erg kleurrijk. Toch valt het nog niet mee om ze er altijd uit te pikken: ook een aantal dikkopvliegen en wolzwevers doen sterk aan zweefvliegen denken. Daarnaast zijn er een aantal tamelijk donkere zweefvliegen die qua kleuren duidelijk afwijken van de rest en dus moeilijk thuis te brengen zijn. Om met zekerheid te kunnen zeggen of je met een zweefvlieg hebt te maken, moet je kijken naar de aders in de vleugels. Zweefvliegen hebben namelijk een groot stuk van de vleugelrand zonder ader.

'1114278' door MaJaTa '1114278' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Verscholen tussen een

MaJaTa

Omdat bijen bijna het hele jaar rond voedsel nodig hebben zijn er veel verschillende bloemen en planten nodig. Vooral in de verschillende jaargetijden. Al in het vroege voorjaar beginnen de bijen te vliegen, zodra de temperatuur boven de 10 graden komt. Hun eerste levensbehoefte is stuifmeel en dus gaan ze op zoek naar bloemen. Hieronder enkele geliefde bloemen voor bijen: Bijen worden erg blij van bloemen zoals het gevlekte longkruid, smeerwortel en sleutelbloem. In maart en april komen ook de verschillende Prunus bomen in bloei, waarmee je veel bijen naar je tuin trekt. Ook de bloesem van de verschillende fruitbomen daar zijn bijen gek op. Verder maak je bijen blij met heesters zoals de Mahonie en Sleedoorn en de bloemen van de Judaspenning, Pinksterbloem en kruipend zenegroen. Richting de zomer komen er steeds meer planten en bomen in bloei. Leg een moestuintje aan met kruiden, de bloemen van de bieslook vinden bijen erg aantrekkelijk. Campanula’s, kamperfoelie, klimroos, klimhortentia, zonnebloemen, clematis, lavendel zijn ook erg geliefde planten voor bijen. En er zijn nog heel veel andere bloemen en planten die van voor tot najaar bloeien en waar de bijen erg dol op zijn!

'1113804' door MaJaTa '1113804' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Helemaal onder het...

MaJaTa

De wilde bijen zijn er weer volop in mijn tuin dankzij mijn insectenhotel. Ze vliegen af en aan en zijn druk aan het bouwen in mijn hotel, al een heleboel openingen zitten al helemaal vol. Deze rose bloem is favoriet bij ze want er zitten er tientallen op. Ik heb er een stoel bijgezet en zo kan ik uren blijven zitten en ze observeren. Prachtig om te zien hoeveel verschillende soorten bijen er zijn, klein, groot, met een snorretje, streepjes, bruin of erg donker gekleurde, teveel om allemaal op te noemen. Nee zo vermaak ik me wel, ver weg van de massa en heel veilig bij huis!!

'1112784' door MaJaTa '1112784' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Wide bij druk in de..

MaJaTa

Geweldig om te zien hoeveel wilde bijen er in mijn bijenhotel zitten in mijn tuin. Het is daar een drukte van belang en ik kan er rustig bij staan om naar dit gewoel te kijken. Naast de honingbij komen er in Nederland ongeveer 350 wilde bijensoorten voor. Deze bijen leven in tegenstelling tot honingbijen en hommels alleen en worden daarom ook wel solitaire bijen genoemd. Een groot deel van de bestuiving van (wilde) planten komt voor rekening van deze solitaire bijen. Je kunt ze de “kleine boer van de landbouw” noemen. Wilde bijen zijn heel zachtaardig en steken niet. Waarom moeten we de solitaire bijen en solitaire wespen helpen? Wij hebben steeds meer ruimte nodig om te leven. Op dit moment worden er 150 van de 350 soorten bedreigd en daarnaast wordt de natuur die overblijft door ons ook nog eens veel te netjes bijgehouden. Oude vermolmde bomen en weipalen, afgebroken takken en rietstengels worden door ons meten opgeruimd en daar maken de solitaire bijen en solitaire wespen nou juist hun nestgangen in. Dus plaats een bijenhotel in je balkon of tuin en plaats de ingang op het zuiden.

'1112755' door MaJaTa '1112755' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Wants met waterdruppe

MaJaTa

Lekker in de tuin struinen op zoek naar allerlei kleine insecten en als je goed kijkt, vliegt, loopt en kruipt er een heleboel rond in een heel klein stukje tuin. Vooral met een macrolens gaat er een nieuwe wereld voor je open! Op het eerste gezicht vind ik deze wants wat van een kikker weg hebben, maar een wants heeft maar een lengte van ongeveer 11-15 mm (exclusief de antennes), dus heel erg klein. Wantsen zijn zeer talrijk in soorten en ze voeden zich op zeer veel verschillende manieren. Er zijn er die van schimmels leven, van plantensappen of de sappen van zaden. Ook zijn er vruchteneters en andere, waaronder roofwantsen, leven van dierlijk voedsel. Dikwijls wordt beweerd dat wantsen die plantensappen zuigen schadelijk zijn. Ik heb best veel wantsen gezien in mijn tuin en er nooit enige schade van gezien. Wantsen die net geboren zijn lijken al op de volwassen exemplaren. Waar bij vlinders het voorstadium van het imago een rups en een pop is, zijn dit bij wantsen nimfen. Dus ga lekker op zoek dichtbij huis, ik kan hier zelf uren mee zoet zijn!

'1112243' door MaJaTa '1112243' door MaJaTa

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Veilig In eigen tuin

MaJaTa

In eigen tuin in deze tijd kan je ook veel fotograferen. Kijk eens onder een blad of een steen, vaak krioelt het daar van het leven! Dit lieveheersbeestje zat op zijn gemak een bladluis op te eten. Deze schattige bestippelde beestjes blijken namelijk echte moordlustige killers te zijn als het op bladluis aankomt. Ze eten gemiddeld 100 luizen per dag (120 als larve, 80 als volwassen lieveheersbeestje). Dus wil je bladluizen op een natuurlijke manier bestrijden, ga op zoek naar lieveheersbeestjes! Bij deze wens ik iedereen fijne paasdagen en ga op zoek in eigen tuin!!

'1110448' door MaJaTa '1110448' door MaJaTa

MacedoniëOhrid

MacedoniëOhrid

De kerk van John in..

MaJaTa

Hier zie je de kerk van John in Kaneo hoog op een heuvel in de stad Ohrid in Macedonië. Hier gezien vanaf de waterkant, dit geeft weer een heel ander beeld. De kerk is een Macedonische Orthodoxe kerk die zich boven de klif van het meer van Ohrid uitstrekt. De kerk is geweid aan John de Theoloog., de datum van de bouw van de kerk is onduidelijk, maar documenten vertellen dat het voor 1447 geweest moet zijn. Archeologen geloven dat de kerk is gebouwd rondom het tijdperk van de Ottoman in de 13de eeuw. Restauratie werkzaamheden in 1964 legde sommige prachtige fresco's bloot. Je ziet dit prachtige kerkje heel goed vanaf de stad of vanaf het water. Een toplokatie waar je in alle rust een goed boek kunt lezen of zomaar genieten van het geweldige uitzicht, als de toeristen even uit beeld zijn, vooral de trap naar beneden, daar heb je nog hele rustige plekjes!

'1109913' door MaJaTa '1109913' door MaJaTa

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

De verschillende...kl

MaJaTa

Bij dit groepje flamingo's zie je ook een jonge erbij. De jonge flamingo verliest in de eerste jaren langzaam zijn grijze veren en krijgt hier roze veren voor terug. De veren worden roze gekleurd door het voedsel dat de flamingo eet want ze eten onder andere garnalen, zoutkreeftjes, slakken, mosselen en kleine insectenlarven. Door dit voedsel kleuren de veren van de flamingo van grijs naar roze of zelfs rood. Dit komt door de natuurlijk kleurstoffen, carotenoïden, die in het voedsel zitten. De aparte knik in de snavel van een flamingo heeft een belangrijke functie om te eten. De flamingo steekt zijn kop in het water tot bijna op z’n poten, draait de snavel ondersteboven, zuigt met de tong water, modder en zijn voedsel in de snavel en filtert dit door lamellen (een harige structuur) in de snavel. Het filteren doet de flamingo door de kop naar voren en naar achteren te bewegen of door met de sterke tong het water rond te pompen. De tong beweegt vier keer per seconde in de holte van de onderste snavelhelft, het water wordt door de lamellen gestuwd en het voedsel blijft achter, met de dikke stekelige tong wordt het voedsel van de lamellen afgekrabd. ( bron Internet). De kleuren van een flamingo zijn dus afhankelijk van het voedsel dat de flamingo eet, de kleur heeft echter ook een functie bij voortplanten, een flamingo plant zich pas voort als hij helemaal roze is. Dit groepje zagen we in een natuurgebied in Bonaire.

'1109671' door MaJaTa '1109671' door MaJaTa

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Troepialen vechten om

MaJaTa

Hier zie je twee troepialen op Bonaire vechten om het beste plekje op de stroomdraad. De oranje troepiaal (Icterus icterus) is op Bonaire een opvallende verschijning. Deze troepiaal is als eerste te herkennen aan zijn kleur, het lijf is grotendeels fel geel of oranje. De kop, vleugels en staart zijn hoofdzakelijk zwart. Deze zangvogel is aan het geluid heel herkenbaar en is op grote afstand te horen. De oranje troepiaal heet ook wel de Venezolaanse troepiaal, dit is niet voor niets want de oranje troepiaal is de nationale vogel van Venezuela. Deze troepiaal komt in deze regio veel voor: Venezuela, Aruba, Curaçao, Bonaire, Colombia en Puerto Rico. Het is een luie vogel, hij maakt niet zijn eigen nest en in plaats daarvan gebruiken ze verlaten nesten. Ook kunnen ze de plek innemen van een bestaand nest, ze jagen de huidige bewoners weg en als de eieren aanwezig zijn, eten ze deze eerst op. Ze broeden van maart tot september en zullen hierbij hun nest stevig verdedigen.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 38 | Community toppers

Traditionele vissers ... Foto: Antwan

1. Topreview: n.v.t.
2. Topfoto & tip: Traditionele vissers ... door Antwan
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Elleke
5. Nieuwkomer: MGPhotography

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik