MaJaTa

'1110448' door MaJaTa '1110448' door MaJaTa

MacedoniëOhrid

MacedoniëOhrid

De kerk van John in..

MaJaTa

Hier zie je de kerk van John in Kaneo hoog op een heuvel in de stad Ohrid in Macedonië. Hier gezien vanaf de waterkant, dit geeft weer een heel ander beeld. De kerk is een Macedonische Orthodoxe kerk die zich boven de klif van het meer van Ohrid uitstrekt. De kerk is geweid aan John de Theoloog., de datum van de bouw van de kerk is onduidelijk, maar documenten vertellen dat het voor 1447 geweest moet zijn. Archeologen geloven dat de kerk is gebouwd rondom het tijdperk van de Ottoman in de 13de eeuw. Restauratie werkzaamheden in 1964 legde sommige prachtige fresco's bloot. Je ziet dit prachtige kerkje heel goed vanaf de stad of vanaf het water. Een toplokatie waar je in alle rust een goed boek kunt lezen of zomaar genieten van het geweldige uitzicht, als de toeristen even uit beeld zijn, vooral de trap naar beneden, daar heb je nog hele rustige plekjes!

'1109913' door MaJaTa '1109913' door MaJaTa

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

De verschillende...kl

MaJaTa

Bij dit groepje flamingo's zie je ook een jonge erbij. De jonge flamingo verliest in de eerste jaren langzaam zijn grijze veren en krijgt hier roze veren voor terug. De veren worden roze gekleurd door het voedsel dat de flamingo eet want ze eten onder andere garnalen, zoutkreeftjes, slakken, mosselen en kleine insectenlarven. Door dit voedsel kleuren de veren van de flamingo van grijs naar roze of zelfs rood. Dit komt door de natuurlijk kleurstoffen, carotenoïden, die in het voedsel zitten. De aparte knik in de snavel van een flamingo heeft een belangrijke functie om te eten. De flamingo steekt zijn kop in het water tot bijna op z’n poten, draait de snavel ondersteboven, zuigt met de tong water, modder en zijn voedsel in de snavel en filtert dit door lamellen (een harige structuur) in de snavel. Het filteren doet de flamingo door de kop naar voren en naar achteren te bewegen of door met de sterke tong het water rond te pompen. De tong beweegt vier keer per seconde in de holte van de onderste snavelhelft, het water wordt door de lamellen gestuwd en het voedsel blijft achter, met de dikke stekelige tong wordt het voedsel van de lamellen afgekrabd. ( bron Internet). De kleuren van een flamingo zijn dus afhankelijk van het voedsel dat de flamingo eet, de kleur heeft echter ook een functie bij voortplanten, een flamingo plant zich pas voort als hij helemaal roze is. Dit groepje zagen we in een natuurgebied in Bonaire.

'1109671' door MaJaTa '1109671' door MaJaTa

Nederlandse AntillenBonaire

Nederlandse AntillenBonaire

Troepialen vechten om

MaJaTa

Hier zie je twee troepialen op Bonaire vechten om het beste plekje op de stroomdraad. De oranje troepiaal (Icterus icterus) is op Bonaire een opvallende verschijning. Deze troepiaal is als eerste te herkennen aan zijn kleur, het lijf is grotendeels fel geel of oranje. De kop, vleugels en staart zijn hoofdzakelijk zwart. Deze zangvogel is aan het geluid heel herkenbaar en is op grote afstand te horen. De oranje troepiaal heet ook wel de Venezolaanse troepiaal, dit is niet voor niets want de oranje troepiaal is de nationale vogel van Venezuela. Deze troepiaal komt in deze regio veel voor: Venezuela, Aruba, Curaçao, Bonaire, Colombia en Puerto Rico. Het is een luie vogel, hij maakt niet zijn eigen nest en in plaats daarvan gebruiken ze verlaten nesten. Ook kunnen ze de plek innemen van een bestaand nest, ze jagen de huidige bewoners weg en als de eieren aanwezig zijn, eten ze deze eerst op. Ze broeden van maart tot september en zullen hierbij hun nest stevig verdedigen.

'1109589' door MaJaTa '1109589' door MaJaTa

DuitslandRijnland-Palts

DuitslandRijnland-Palts

De spoorlijn Remagen

MaJaTa

Hier zie je de Ahrtal spoorlijn die loopt van Remagen tot Ahrbrückahn. Het gedeelte van de lijn die je hier ziet is bij het plaatsje Mayschoss waar een piepklein stationnetje is. De route gaat door een prachtig gebied van heuvels en dalen en op bepaalde stukken langs de schitterende wijnvelden van het prachtige Ahrtall. De spoorlijn is in 1880 geopend door de Rheinische Eisenbahn, het betrof hier het gedeelte van Remagen naar Arhrweiler. En in 1886 werd de spoorlijn doorgetrokken naar Adenau. In de jaren 80, toen de lijn nog naar Adenau voerde, werd het reizigersverkeer van Remagen tot Kreuzberg teruggebracht, maar sinds juni 1986 is de dienst weer uitgebreid tot Ahrbrück. Het goederenvervoer naar Hönningen is halverwege de jaren 90 beëindigd, en intussen is het spoor in de omgeving van Hönningen opgebroken en is het traject omgebouwd tot een wandel- en fietspad. Het gebied waar de route doorheen gaat is prachtig en zeker een aanrader!

'1109533' door MaJaTa '1109533' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Een kudu op de uitkij

MaJaTa

Deze vrouwtjes koedoe ofwel kudu kwamen we tegen tijdens een safari in Zuid Afrika vlak bij Vaalwater. De grote koedoe is een soort antilope die voorkomt in het oosten en het zuiden van Afrika. De hoorns zijn opvallend lang, spiraalvormig en komen enkel bij de mannetjes voor. Die hoorns worden wel tot 150 centimeter lang, ze hebben een vrij lange nek en kunnen een lengte bereiken van meer dan 2 meter. Mannetjes hebben lange franjeharen die van de keel naar de hals lopen, de vrouwtjes dragen geen hoorns en hebben een witte onderkant. De vacht is blauwig tot geelgrijs en roodbruin van kleur. Hoe ouder de dieren worden hoe grijzer de vacht en hoe donkerder de snuit en op de wangen zie je enkele witte vlekken. De dieren leven op droge savannes met struiken en open bossen, ze voeden zich met bladeren, scheuten, bloemen, vruchten en knollen. Omdat ze zo groot zijn, kunnen ze ook makkelijk bij de hoogste takken, het vocht halen ze uit de bladeren die ze eten. De koedoes leven in kuddes tot 25 dieren bestaande uit vrouwtjes met hun kalveren. Als er een kalfje wordt geboren, zondert de moeder zich met het jong af. De koedoes zijn niet echt bedreigd. In het wild komen er nog tot 300 duizend dieren voor, toch worden ze graag bejaagd door jagers die de hoorns als een echte trofee zien nog steeds een slechte zaak. Enkel in Somalië en Oeganda wordt de soort bedreigd.

'1107646' door MaJaTa '1107646' door MaJaTa

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

De verschillende...kl

MaJaTa

Toen we in Egypte waren hebben we deze octopus met de seconde zien veranderen. De wisselende kleuren waren echt geweldig, van heel licht, haast wit, tot deze rood met witte kleur zoals je ook op mijn andere foto's van deze octopus kunt zien. De meeste inktvissen kunnen van kleur veranderen, dit gebeurt met behulp van speciale cellen in de huid: de zogenaamde chromatoforen, die naargelang de uitrekkingsgraad verschillende kleuren produceren (van rossigbruin tot rood en bleek-geel-oranje). Wat is de natuur toch geweldig en knap dat deze kleurverandering zo kan gebeuren!

'1107495' door MaJaTa '1107495' door MaJaTa

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Een heerlijk uitzicht

MaJaTa

Heerlijk genieten hier zo begin december met zicht vanuit onze hotelkamer. Met een buitentemperatuur van zo'n 29 graden en ook het water was 29 graden, dus heerlijk snorkelen.

'1107481' door MaJaTa '1107481' door MaJaTa

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Kleurrijk China Light

MaJaTa

Op nieuwjaarsdag zijn we naar het China Light Festival gegaan in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. We hadden al kaartjes via Internet gekocht op deze datum maar het weer was niet best. Berenkoud en heel mistig op de weg, dus best gevaarlijk. In het park zijn we daarom niet lang gebleven wat natuurlijk best jammer is met deze prachtige afbeeldingen. Dus weer vroeg naar ons vakantiehuisje en daar zijn we gelukkig heelhuids aangekomen. Ik ben toch blij dat we gegaan zijn want nu kan ik nagenieten van de foto's en jullie hopelijk ook!

'1107423' door MaJaTa '1107423' door MaJaTa

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Het China Light...Fes

MaJaTa

Leuk om naar toe te gaan is het China Light Festival in Rhenen in deze periode. Dit is 's avonds open van 17.00 uur tot 21.30 uur in de periode van 21 december 2019 t/m 29 februari 2020 in Ouwehands Dierenpark. Hier toveren metershoge lichtkunstwerken het dierenpark om tot een sfeervol lichtfestival voor jong en oud. Gemaakt door Chinese kunstenaars die er 25 dagen over gedaan hebben om dit op te bouwen en ook nog eens 3 dagen om alle aansluitingen te doen.

'1107347' door MaJaTa '1107347' door MaJaTa

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Kleurrijk...onderwate

MaJaTa

Een pracht bestemming om er in de winter even heerlijk tussen uit te gaan is de Rode zee kust. Een heerlijk temperatuurtje, niet te warm en de watertemperatuur is ook prima, vooral in november en december. De onderwaterwereld is er erg mooi en gelukkig wordt het kwetsbare koraal op de meeste plekken heel goed beschermd!

'1106749' door MaJaTa '1106749' door MaJaTa

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Fijne feestdagen!

MaJaTa

Wij wensen iedereen een heel fijn, gelukkig, gezond en fotogeniek jaar zo met elkaar! Veel reisplezier dichtbij of veraf, het maakt niet uit waar, als je er maar plezier aan beleeft! Han en Marjo. Deze foto is genomen in Beekbergen en hier gaan we even een stukje terug in de tijd!

'1106640' door MaJaTa '1106640' door MaJaTa

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Aparte vis

MaJaTa

Deze mooie gekleurde grote vis kwamen we ook tegen tijdens het snorkelen in de Rode zee. Bij de meeste vissen weet ik wel de naam ervan maar Ik heb geprobeerd de naam te achterhalen van deze maar ik kom er niet uit. Wie heeft een idee?

'1106606' door MaJaTa '1106606' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Monsterlijk insect!

MaJaTa

We zijn lekker aan het bijkomen bij onze lodge waar we net een vroege ochtendsafari achter de rug hebben. Even een lekker bakje koffie drinken en bijkomen, tot er zich een ongenodigde gast aandiend. Deze ziet er best gevaarlijk uit, dus gauw maar even het kopje weggezet. We zijn er voor gewaarschuwd, wij zijn hier wel echt in de wildernis, pas op voor zwarte mamba's, cobra's, schorpioenen en gevaarlijke duizendpoten. We kregen ook bij aankomst een grote zaklamp mee en er werd verteld waar de alarmknop zat voor eventueel noodhulp. Een keer midden in de nacht kwam mijn man in onze badkamer een reuzenduizendpoot tegen, dan schrik je wel even, een razendsnel dier wat in je badkamer heen en weer schiet en best agressief was. Gelukkig heb ik altijd op reis een vliegenmepper mee, gauw gepakt,hij klemde zich gelijk er aan vast en hebben we hem netjes (zonder te verwonden) en gauw naar buiten gebracht. Andere mensen hadden voor hun deur een cobra ontdekt die naar binnen wilde. Ja door deze voorvallen merkte je wel

'1106586' door MaJaTa '1106586' door MaJaTa

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

De aparte witte...hui

MaJaTa

Stavanger heeft mijn hart gestolen, vooral de prachtige witte huisjes. Vlakbij de ferryhaven ligt het oude centrum van Stavanger met deze houten huizen en de straatjes geplaveid met keien. In dit winkel- en uitgaanscentrum van Stavanger zijn sommige straten afgesloten voor verkeer waardoor het er in dit gedeelte erg rustig is. Veel huizen zijn wit geschilderd en dat is bijzonder, want meestal zijn Noorse huizen geel of rood. Wit is een teken van rijkdom: vroeger was witte verf heel schaars. Het is een gedeelte waar de meeste straatjes erg steil zijn en dit hebben wij geweten want 's avonds voelden onze kuiten aan alsof er iemand overheen was gewalst")

'1106543' door MaJaTa '1106543' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

De witte neushoorn

MaJaTa

De meeste mensen kennen twee soorten neushoorns. Toch bestaan er vijf soorten neushoorns: de witte en de zwarte neushoorn, deze komen in Afrika voor en de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië. Door het verdwijnen van hun leefgebied maar vooral door de meedogenloze jacht om hun hoorn is het aantal van alle soorten sterk afgenomen. Waren er 40 jaar geleden nog meer dan 100.000 neushoorns op de wereld, nu zijn het er nog ongeveer 30.000. In Afrika leefden in de vorige eeuw waarschijnlijk honderd keer zoveel neushoorns als nu. De Javaanse neushoorn is inmiddels een van de zeldzaamste diersoorten ter wereld. Gelukkig zijn er veel natuurorganisaties die naast tegenslagen ook successen hebben behaald. Zo staan de Indische en de witte neushoorn er nu beter voor dan enkele tientallen jaren geleden. Gelukkig maar, zo kunnen we hopelijk nog lang genieten van deze geweldig mooie dieren!

'1106469' door MaJaTa '1106469' door MaJaTa

Zuid-AfrikaPretoria

Zuid-AfrikaPretoria

De tuinen van het...v

MaJaTa

Op een doorreis door Zuid Afrika kwamen we ook bij het voortrekkersmuseum in Pretoria. Het Voortrekker Monument herdenkt de Afrikaanse pioniers, de Boeren, die vanaf 1836 de Kaap verlieten. Ze trokken naar de Zuid-Afrikaanse binnenlanden om aan de Britse overheersing te ontsnappen. Binnenin het gebouw, in het midden van grote de zaal is een cenotaaf zichtbaar in het souterrain, met de inscriptie 'Ons vir jou Suid-Afrika'. "Een cenotaaf (uit het Grieks: kenos = leeg, taphos = graf) is een grafteken dat al sinds de klassieke oudheid wordt opgericht ter nagedachtenis aan overledenen van wie het stoffelijk overschot elders verkeert of onvindbaar is." Ek jaar op 16 dec. om 12u. valt er een straal zonlicht op de cenotaaf. Het monument herdenkt ook de Slag om de Bloedrivier. Deze slag vond plaats op 16 december 1838 waarbij aan de kant van de Boeren 470 slachtoffers vielen en maar liefst drieduizend Zulu's werden gedood. In de kelder van het Voortrekker Monument bevindt zich een klein museum dat een beeld geeft van het leven van de Voortrekkers. Het uitzichtterras geeft een geweldig mooi panorama op de stad Pretoria. Om het monument heen is een muur van 64 reliëfs van boerenwagens zoals je op de foto ziet, die in een cirkel om hun 'kamp' heen staan. Toen wij er waren waren er haast geen mensen, dit monument is zeker een aanrader als je in Pretoria bent.

'1106444' door MaJaTa '1106444' door MaJaTa

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Damhert In de...Zandv

MaJaTa

In de duinen van Zandvoort wordt in de wintermaanden actief gejaagd op de dieren vanwege overpopulatie en de schadelijke gevolgen die dat met zich mee zou brengen. Nu blijkt dat het de eerste keer is, sinds het begin van het afschot in 2016, dat er geen daling maar een lichte stijging van de damherten is dit jaar. Begin oktober van dit jaar vond er in Zandvoort een protest plaats tegen het afschieten van de damherten. De actievoerders concluderen uit de cijfers dat afschot niet helpt en stellen dat het veel leed veroorzaakt onder de dieren. Ze hopen dat de natuurbrug tussen de Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zo snel mogelijk geopend wordt, zodat de dieren een ruimer leefgebied hebben en de hertenstand 'natuurlijk' geregeld wordt. Hier ben ik het volledig mee eens want kijk nu wat een geweldig mooie dieren zijn het toch!!

'1106403' door MaJaTa '1106403' door MaJaTa

NederlandOverijssel

NederlandOverijssel

Samen aan tafel

MaJaTa

We zijn vorig jaar naar het IJsbeeldenfestival in Zwolle geweest, een erg leuk en mooi evenement. Ook dit jaar en begin volgend jaar is dit prachtige evenement te bewonderen van 14 december 2019 t/m 1 maart 2020 in de IJsselhallen. De beste ijskunstenaars ter wereld komen naar Zwolle waar ze in een grote vrieshal aan de slag gaan met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Dit jaar vertalen zij het thema “R-IJS DOOR DE TIJD” in een magische wereld van ijs- en sneeuwsculpturen tot wel 6 meter hoog. Voor het eerst dit jaar worden er om lange wachtrijen te voorkomen gebruik gemaakt van tijdsloten. Dit houdt in, bij het bestellen van de tickets bepaal je zelf de datum en tijd. Zo ben je verzekerd van een entreebewijs op de door je zelf gekozen datum en tijd. Het tijdslot bepaalt alleen in welk uur je naar binnen kunt, je bepaalt zelf hoelang je in de hal wil verblijven. Als je er heen gaat pak je goed in want de temperatuur is tot min 10 graden, want voor je het weet heb je een dikke verkoudheid te pakken met de vele airco's die er staan. Tip, probeer zo vroeg mogelijk in de ochtend te gaan , dit i.v.m. de drukte later op de dag, tickets kun je het beste online bestellen op de site van het IJsbeeldenfestival.

'1106359' door MaJaTa '1106359' door MaJaTa

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Op zoek naar voedsel

MaJaTa

Om het rif te beschermen hadden ze bij ons huisrif een afscheiding gemaakt waar je niet overheen kon zwemmen. Aan de waterkant had een medewerker goed zicht op het afgesloten gedeelte, maar mensen zijn rare wezens, en regelmatig probeerde mensen er toch overheen te zwemmen , allerlei toeren uithalend, terwijl het heel goed aangegeven stond dat dit verboden gebied was. Deze vissen vonden het afgescheiden stuk prima want dan konden ze aan het touw knabbelen wat ze heel graag deden.

'1106316' door MaJaTa '1106316' door MaJaTa

EgypteHurghada

EgypteHurghada

Beauty in Egypte

MaJaTa

We hadden het geluk dat we bij ons huisrif in Hurghada deze octopus een tijdlang konden volgen en vastleggen. Al heel wat jaren hebben we gedoken en gesnorkeld maar nog nooit hadden we een octopus gezien. Het is een wonderlijk dier, die tientallen kleuren kan aannemen. Zeebiologen van de University of California in Santa Barbara zijn erachter gekomen hoe een inktvis zijn huid van kleur kan laten veranderen. Wetenschappers ontdekten eerder dat inktvissen daarvoor over bijzondere eiwitten beschikken: reflectines. De inktvis blijkt huidcellen te hebben die een vaste kleur houden en huidcellen die van kleur kunnen veranderen. De onderzoekers ontdekten dat in de gespecialiseerde huidcellen verschillende soorten reflectines zitten en dat de plaats en verdeling van deze reflectines per cel verschilt. De reflectines bepalen of een cel van kleur kan veranderen of niet. Verschillende reflectines beïnvloeden welke kleur licht wordt geabsorbeerd en daarmee welke kleur wordt weerkaatst. Deze ontdekking toont de finesse en de kracht waarmee de reflectine-eiwitten de kleur van cellen scherpstellen ( bron Internet). Wat is de natuur toch knap en verwonderlijk, ik was in ieder geval dolblij dat ik deze beauty heb mogen vastleggen!!

'1105854' door MaJaTa '1105854' door MaJaTa

Egypte

Egypte

Octopus is een van...

MaJaTa

Wat was dit een geweldig moment om deze octopus een tijdje te volgen. De verschillende gedaandes en kleuren die hij ook aanneemt is erg prachtig om te zien. Heel veel jaren hebben wij gedoken en gesnorkeld maar nog nooit zo'n grote octopus gezien, deze was bij ons hotel in Hurghada, dat een geweldig mooi huisrif heeft. De armen van de inktvis en octopus zijn bezet met één of meer rijen zuignappen. Tussen de armen zit de bek, een soort harde snavel, bedoeld om voedsel te vermalen en in stukken te snijden, zoals je op de foto goed kan zien. Hiermee kan zelfs het harde schild van een krab gekraakt worden. Koppotigen, en met name octopussen, zijn zeer intelligente dieren. Ze kunnen symbolen en voorwerpen herkennen, voor lange tijd onthouden en zelfs gebruiken. Zo zijn er voorbeelden van octopussen die kokosnootschalen en glazen potten open-en-dicht draaiden, met zich meedroegen om er een optimale schuilplaats van te maken of iets anders mee te doen. Het inzicht van de octopus om voorwerpen mee te nemen, en soms zelfs te bewaren voor later gebruik, toont hogere intelligentie aan. Ze zwemmen met behulp van vinnen die aan de zijkanten van hun lichaam zitten en door deze heen-en-weer te golven kunnen ze zwemmen en sturen. Verder kunnen ze zichzelf snel wegschieten door water met kracht door een trechter te persen, je kunt dit zien als een soort straalaandrijving zoals je hier ook op de foto ziet. Dit systeem werkt door een buis, een soort trechter, die in de mantelholte aan de onderkant van de kop van de inktvis zit. Het water stroomt via de zijkanten van deze mantelholte naar binnen en vervolgens kan, door het samentrekken van spieren van de mantel, het water met kracht door de trechter naar buiten worden geperst. We vonden het in ieder geval een erg bijzondere ontmoeting wat we niet gauw zullen vergeten en hebben er gelukkig veel videoopnamen en foto's van gemaakt! Nog even wat anders, de site heeft weer kuren, hij wil geen gebied of regio opslaan, hopelijk is dit snel verholpen!

'1105830' door MaJaTa '1105830' door MaJaTa

Egypte

Egypte

Een kogelvis in de...

MaJaTa

In de Rode zee zagen we deze witgevlekte kogelvis over de grond zweven. Deze aparte vis heeft grappige, ronddraaiende zijvinnen en hiermee beweegt ie zich op een fascinerende manier voort. Hij kan vooruit, achteruit, naar boven en naar beneden zwemmen en op deze manier kan hij voedsel halen uit de kleinste spleten van een koraalrif. Door een speciaal orgaan vol te pompen met water kan deze kogelvis zich opblazen tot een ballon, dit is een geslaagd afleidingsmanoeuvre! De witgevlekte kogelvis of Arothron hispidus is een soort kogelvis die vaak te vinden is boven zandbodems van lagunes van koraalriffen of zeegrasvelden van de Rode Zee en Indische Oceaan. Het is een alleseter die vooral ’s nachts leeft en het liefst alleen is. Hij kan tot 50 cm groot worden. In Japan staat de kogelvis op het menu van bepaalde restaurants, maar enkel voor durfals. In de huid en organen van de kogelvis zit namelijk tetradotoxine, een verlammend en dodelijk gif. Eén kogelvis bevat voldoende gif om 30 mensen te doden. Japanse koks die deze vis bereiden, moeten een speciaal examen afleggen om te bewijzen dat ze het veilig kunnen doen want elk jaar sterven er tientallen mensen aan het eten van ‘Fugu’. En voor de keizer van Japan is het gewoonweg verboden deze vis te eten. Nou als ik dit zo hoor zou ik voor geen goud dit willen eten!

'1105740' door MaJaTa '1105740' door MaJaTa

Egypte

Egypte

Schoonheid onder...wa

MaJaTa

Tijdens een geweldige vakantie in Egypte komen we deze schoonheid tijdens het snorkelen tegen. Wat zijn het geweldige dieren deze octopussen, zo sierlijk als ze zich onderwater bewegen en wat kunnen ze in de meest wonderlijke kleuren veranderen! Als ze ergens op de bodem zitten zie je ze haast niet, zo nemen ze vaak de kleur van de omgeving aan. Terwijl ik aan het snorkelen was riep mijn man vanaf de kant dat er vlak bij mij een octopus was, ik zag hem niet maar voelde een pijnlijke steek aan mijn voet en ik riep, ik word gebeten. Ik keek gauw onderwater en zag een doktersvis wegzwemmen van mijn voet en jawel hij ging achter een octopus aan. Ik zwom er ook gauw naar toe en gelukkig hield hij af en toe halt zodat ik hem kon vastleggen met video opnamen en een aantal foto's. Terug op de kant zag ik twee lelijke beten, ik denk van de doktersvis die mijn voet wel erg lekker vond. Ook zag ik tijdens het filmen dat de octopus vergezeld was van een paar doktersvissen.

'1103533' door MaJaTa '1103533' door MaJaTa

EgypteSharm el Sheikh

EgypteSharm el Sheikh

Parrotvis aan het...k

MaJaTa

De onderwaterwereld is prachtig in Egypte, hier zijn we bij Sharm El Sjeikh aan het snorkelen. Hier zie je een papegaaivis, een prachtige gekleurde vis, je ziet ze in de meest verschillende kleuren! Deze vis is een van de opvallendste en mooiste vissen van het rif, jonge mannetjes en vrouwtjes zijn vaak bontgekleurd, en die kleuren veranderen als ze ouder worden. Het zijn vrij grote tot soms wel 100 cm opvallend gekleurde vissen met een sterke op een snavel gelijkende bek, vandaar de naam papegaaivis. De bek is uitgerust met een extra scharnierend bot om een hefboomwerking te verkrijgen en daarmee kan hij zoveel kracht zetten zodat hij in staat is om zelfs grote stukken uit het levende koraal te bijten. Het overblijvende onverteerbare koraal dwarrelt als wit koraalzand naar de bodem en hiermee draagt de papegaaivis bij aan demooie witte zandstranden. Doordat hij voortdurend eet van dood, met algen bedekt koraal en plantaardig materiaal, houdt hij het koraal schoon, door de bijzondere eetgewoonten van de papegaaivis blijft het rif dus gezond.