Laurine

'1107055' door Laurine '1107055' door Laurine

KirgiziëYsyk Kol Province

KirgiziëYsyk Kol Province

Samen op jacht

Laurine

Het jagen met roofvogels op klein wild is een eeuwenoude traditie in Centraal Azië. Vroeger was de nomadenbevolking van de jacht afhankelijk en jagers worden daarom (nog steeds) enorm gerespecteerd in de samenleving. Tegenwoordig wordt het jagen vooral gedaan om deze traditionele kunst door te geven (en niet alleen aan de zonen, maar deze man traint ook zijn dochter!). Twintig jaar brengen jager (berkutchi) en steenarend (berkut) met elkaar door, minimaal drie uur per dag, anders verwilderd de vogel. Na die tijd krijgt de jachtvogel zijn vrijheid terug. Onwaarschijnlijk moeilijk, vertelde de jager, want de vogel is dan ondertussen echt een onderdeel van het gezin geworden.

'1107053' door Laurine '1107053' door Laurine

KirgiziëOsj

KirgiziëOsj

Potje biljart

Laurine

Uzgen: de meeste mensen bezoeken de plaats vanwege de minaret. Best leuk, maar hij valt (naar mijn mening) in het niet bij alle andere prachtige minaretten die je tegenkomt langs de Zijderoute. De bazaar daarentegen is des te leuker! Met als kers op de taart: een pleintje waarop mannen lekker staan te biljarten. De mannen dragen in Kirgizië vaak dit soort vilten hoeden. De 'Ak Kalpak' (Ak=wit of puur; Kalpak=vilten hoed) bestaat uit vier aan elkaar genaaide stukken vilt (die staan voor de vier elementen) en doen denken aan een wit besneeuwde bergtop. Ze hebben daarnaast vaak een lijntekening, die staat voor de persoonlijkheid van de eigenaar. De hoeden hebben zelfs zo'n speciale betekenis voor de Kirgiezen, dat ze er een nationale feestdag aan hebben gewijd.

'1107051' door Laurine '1107051' door Laurine

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Drukte bij de bushalt

Laurine

In de meeste grote steden dragen mensen toch vooral westerse kleding. Tot mijn verbazing (en blijdschap!) dragen in Turkmenistan echter de meeste vrouwen, ook in hoofdstad Ashgabat, de kleurige traditionele kledij. Overigens is Ashgabat zelf wel een beetje een vreemde stad, want veel mensen lopen er niet op straat. De enige plek waar je echt wat meer mensen bij elkaar ziet, is bij de bushaltes. En aangezien de omgeving (pleinen, gebouwen, auto's) vooral wit is, valt zo'n beetje kleur dan meteen op.

'1107006' door Laurine '1107006' door Laurine

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Een serieus fotomodel

Laurine

Op de weg van Sjahrisabz naar Samarkand stopte onze buschauffeur bij een vriend van hem, hij wilde even koffie drinken. Meteen kwamen er vanuit het buurhuis een paar nieuwsgierige kinderen aanrennen. Dit meisje was de oudste van het stel en een beetje verlegen, maar reuze nieuwsgierig naar mijn camera (en dan vooral naar de plaatjes die van haar en haar vriendinnetjes op de achterkant verschenen). Ze wilde maar wat graag op de foto, maar lachend.. ik kreeg het niet voor elkaar. Fotomodel staan is dan ook een zeer serieuze aangelegenheid!

'1107005' door Laurine '1107005' door Laurine

IndiaKashmir

IndiaKashmir

Wat een concentratie

Laurine

Het Lamayuru-klooster ligt niet alleen op een fantastische plek (midden in de Himalaya), maar je kunt er ook het dagelijkse leven van de monniken meemaken. Deze jonge monniken kwam ik tegen, terwijl ze torma's aan het maken waren. Om een beter mens te worden maak je een prachtige torma, die zegen je met een mantra om hem vervolgens te offeren. De torma's worden gemaakt van boter en tsampa (geroosterd gerstmeel) in kegelvormen en gekleurd met kleurstoffen. In veel tempels zie je ze naast de geofferde sinaasappels en koekjesrollen staan.

'1107004' door Laurine '1107004' door Laurine

VietnamZuid en Centraal Hoogland Vietnam

VietnamZuid en Centraal Hoogland Vietnam

Lekker zweten

Laurine

Phan Rang, gelegen aan de Zuid-Chinese Zee, is een echte kustplaats. Het stikt hier van de Russische en Chinese toeristen, die 'flaneren' over de heuse boulevard. 's Ochtends vroeg, als de temperatuur nog goed te doen is, kom je ook de lokale Vietnamees tegen op diezelfde boulevard. Dan is het namelijk tijd om te sporten! Langs de hele boulevard staan sporttoestellen, die intensief worden gebruikt. Alles gaat overigens op een licht tempo.. en dat begrijp ik wel als je ziet wat ze allemaal aan hebben!

'1106871' door Laurine '1106871' door Laurine

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Op een goede verkoop!

Laurine

Naast de beroemde markt van Chichicastenango (Guatemala) is ook de naastgelegen Iglesia Santo Tomás een bezoekje waard. Hier mixt het katholieke geloof zich met de oorspronkelijke tradities van de sjamanen en inheemse mensen. In de kerk wilde ik niet fotograferen, maar deze dame kwam ik aan de buitenzijde van de kerk tegen: gebeden zingend en kaarsen brandend: voor een goede verkoop.. of misschien wel iets groters?

'1106869' door Laurine '1106869' door Laurine

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Cola of een...ezelsri

Laurine

Het meest bekende beeld van Petra is van 'de Schatkamer'. Maar er is zo veel meer moois te zien. De oude stad, inclusief amfitheater, tempel en uitgehakte graftombes, strekt zich uit over een groot dal in de heuvels. Klim je één van de toppen op, dan heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied. Extra leuk (en wat je nooit ziet op de foto's): als je de wandelpaden omhoog klimt, kom je de oorspronkelijke bevolking (gypsies) tegen. Zij verkopen wat cola en maken graag een praatje met je. Ook bieden ze een ritje aan op hun ezeltjes. Vriendelijk gaan ze overigens niet om met hun beesten.. dus ik ga voor het colaatje!

'1106866' door Laurine '1106866' door Laurine

IndiaKashmir

IndiaKashmir

Bolle wangen

Laurine

Enthousiast geworden door het boek 'Seven years in Tibet' wilde ik graag naar Ladakh. Rondom het noordelijk gelegen Leh liggen heel wat mooie kloosters. Het Lamayuru klooster ligt net wat verder, maar werkelijk op een fenomenale plek. Alleen daarom al een bezoekje waard! Het leukste is om een dag in en rondom het klooster door te brengen. Hierdoor leer je het ritme en de gewoonten van het kloosterleven kennen. Zo wordt er bijvoorbeeld ter aankondiging van het gebed door jonge monniken op schelpen geblazen.

'1106673' door Laurine '1106673' door Laurine

KirgiziëNaryn Region

KirgiziëNaryn Region

Machtig weer

Laurine

In de winter is het er te koud om te verblijven, maar in de zomer worden er verschillende yurt tentenkampen opgebouwd langs het Son-Kolmeer in Kirgizië. In sommige kun je als toerist overnachten, in andere wonen tijdens de zomer families die vee hoeden. Een machtig gezicht als voor je neus een kudde paarden opgedreven wordt door een herder (tevens te paard) midden in dit oneindige landschap! Dit is overigens ook zo'n plek waar het weer iedere dag vier seizoenen kent. Hoewel de luchten er af en toe dreigend (maar fotogeniek!) uitzagen, hadden wij zelf gelukkig geen druppel regen.

'1106671' door Laurine '1106671' door Laurine

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Wie de schoen past...

Laurine

De kleine dorpjes van India vind ik eigenlijk het leukst. Er zijn misschien geen specifieke bezienswaardigheden, maar je ziet wel écht hoe de mensen leven. Zo kwam ik deze schoenmaker tegen, prachtig handwerk!

'1106350' door Laurine '1106350' door Laurine

China

China

Daar komt de bruid!

Laurine

Ok, Westerse toeristen zie je misschien niet veel op Gulangyu eiland, vlakbij de stad Xiamen, maar Chinese des te meer... Ieder weekend worden er bootladingen vol op het eiland afgezet. Voor de bezienswaardigheden hoef je er (wat mij betreft, maar dat is wellicht smaak) niet naartoe. Des te leuker is het om te zien hoe de Chinezen een dagje uit vieren: ze bekijken de oude (soms vervallen) koloniale huizen en ontspannen onder de bloesembomen. Of.. ze gaan trouwfoto's maken. En dan moet je haar natuurlijk wel goed zitten!

'1106348' door Laurine '1106348' door Laurine

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Zeg het met bloemen

Laurine

Twee keer per week is het marktdag in Chichicastenango, Guatemala. Voor een goede handel moet er natuurlijk wel eerst geofferd worden aan de goden: bloemen, alcohol, voedsel. En natuurlijk worden er kaarsen en wierook gebrand. Het is zeker de moeite waard om de kerk te bezoeken, maar de trappen ernaartoe geven al een mooi voorproefje. Hier worden de kleurrijke bossen bloemen verkocht en prevelt de lokale bevolking gebeden bij de kaarsjes op de grond voor de deur.

'1105767' door Laurine '1105767' door Laurine

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Warm welkom op het...

Laurine

Vanuit het plaatsje Dong Van (bekend van zijn markt op zondagochtend) kun je wandelingen maken met prachtige vergezichten. Althans, dat werd ons verteld... want door de mist hebben we dat moeten missen. Dat werd ruimschoots gecompenseerd door de piepkleine boerendorpjes waar je doorheen loopt en waar de kinderen super enthousiast worden van je komst!

'1105522' door Laurine '1105522' door Laurine

KirgiziëIssyk-Kul Region

KirgiziëIssyk-Kul Region

Kofferbakverkoop

Laurine

Op de veemarkt van Karakol worden beesten in alle soorten en maten verhandeld. De koeien en paarden staan in lange rijen op een open terrein uitgestald. Handelaren lopen kritisch rond. Ook is er voor de toekomstige eigenaren ruimte om een kort ritje te maken op de paarden. De schapen staan een veld verder. Dit terrein bestaat uit veelal personenauto's, waar vanuit de achterbak schapen verkocht worden. De markt is een wirwar van mensen en beesten en gegarandeerd dat je met vieze schoenen thuiskomt. Maar als je geluk hebt, wordt er voor je neus een kalfje, veulentje of lammetje geboren.

'1105521' door Laurine '1105521' door Laurine

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Smile!

Laurine

Iedere zondag vanaf een uurtje of zes komt de lokale bevolking vanuit de omliggende heuvels samen op de markt in Dong Van, vlakbij de Chinese grens. Dit is de sociale happening van de week, waar iedereen zijn boodschappen doet en bijgepraat wordt over de laatste roddels. De mensen zien hier nog weinig toeristen, waardoor een lach op hun gezicht doorbreekt als je ze op de foto vraagt.

'1105479' door Laurine '1105479' door Laurine

China

China

De oesterpluksters

Laurine

In het dorpje Xunpu, onder de rook van grote stad Guangzhou, draait het leven om de visserij. De oudere vrouwen zitten in groepjes op straat en kraken emmers vol oesters. De jongere vrouwen gaan iedere dag met vissersboten de zee op om de oesters te plukken. En de mannen.. die zijn in dit dorp verrassend werkschuw ;) Een mooi moment om dit dorpje te bezoeken is als in de namiddag (mooi fotolicht!) de boten aanmeren: de vangst van die dag wordt dan aan land gebracht.

'1105477' door Laurine '1105477' door Laurine

TibetXigaze

TibetXigaze

De dromer

Laurine

In Tibet is het gebruikelijk dat binnen families minimaal één van de zonen het klooster ingaat. De kinderen leven daardoor soms ver weg van hun ouders en ze hebben vaak een druk bestaan. Om 4 uur 's ochtends is het eerste gebed en om 11 uur 's avonds het laatste. Een lange nachtrust zit er dus niet in, de kleine jongens zie je de hele dag door gapen. Ook overdag zijn er momenten dat alle monniken (jong en oud) samenkomen om de mantra's te zingen. Gelukkig is er tussendoor ook nog wel even tijd om te dromen.

'1105447' door Laurine '1105447' door Laurine

JordaniëAkaba

JordaniëAkaba

Zwempartijtje

Laurine

Ieder weekend stroomt Aqaba vol met toeristen uit eigen land, omdat je daar lekker kunt zwemmen in zee. Eigenlijk lijkt het op al die andere honderden zonbestemmingen aan de Zuid-Europese kusten. En toch is het hier anders dan anders... de meeste Jordaanse vrouwen dragen namelijk (bijna) volledig lichaamsbedekkende kleding, ook tijdens het zwemmen. Dat maakt deze zonbestemming net even wat bijzonderder dan de bekende Costa's!

'1105443' door Laurine '1105443' door Laurine

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Het einde van de...we

Laurine

Als je hier rondloopt wordt je overdonderd door de inmensheid van de natuur, wat voel je je nietig in dit landschap. Dat maakt het Landmannalaugar-gebied zo bijzonder. Uitzicht over rivierbeddingen, diepzwart vulkaangesteente (alsof de lavastroom net is afgekoeld) en bergen in alle kleuren van de regenboog. Zo moet de wereld er in het begin van zijn bestaan uit hebben gezien. Alsof je aan het einde van de wereld bent beland.

'1105433' door Laurine '1105433' door Laurine

India

India

Kleurrijke snacks

Laurine

De meeste toeristen komen naar Bikaner voor de Karni Mata: een tempel waarbij het geluk brengt als er een rat over je blote voeten loopt. Ratten lopen er genoeg in die tempel, maar of ik ze nou zo nodig over m'n blote voeten heen wilde... De hoofdstraat van de stad is kleurrijk: de vrouwen dragen sari's in alle kleuren van de regenboog. Ook veel muren van gebouwen zijn in blauw of groen geverfd, schijnbaar om muggen op afstand te houden. En zelfs het eten is kleurrijk! Dit jongetje was jalebi aan het bakken: beslag dat wordt gefrituurd in een soort krakelingvormen en daarna wordt gedrenkt in suikersiroop.

'1105327' door Laurine '1105327' door Laurine

Kirgizië

Kirgizië

Opstaan uit de dood

Laurine

In Kirgizië worden begraafplaatsen allemaal pal naast de weg gebouwd. Gelukkig maar, want het zijn bijzondere kunstwerken en door het kleur- en materiaalgebruik gaat hier cultuur volledig over in natuur. Maar de begraafplaatsen worden ook om 'praktische' redenen direct langs de weg gesitueerd, vertelde een lokale bewoner ons: mochten de doden weer tot leven komen, dan hoeven ze tenminste niet de weg terug te zoeken...

'1105325' door Laurine '1105325' door Laurine

Oezbekistan

Oezbekistan

Hoedenparade

Laurine

Er is veel moois te zien langs de Zijderoute, maar Samarkand is wat mij betreft 'by far' de mooiste stad van Oezbekistan. Niet alleen de gebouwen zijn magistraal, maar de mensen (en hun kledij) net zo goed! Ook zijn de inwoners van de stad (nog) niet gewend aan toeristen uit het buitenland en je wordt dan ook met open armen ontvangen. Deze dame kwam ik tegen op de markt, waar ze rondliep met een kinderwagen vol met de typische ronde broden van daar. Heerlijk om er één te proeven!

'1105215' door Laurine '1105215' door Laurine

Kirgizië

Kirgizië

Feestmaal!

Laurine

Einde van de Ramadan betekent een feestmaal in Kirgizië. De keuken bestaat veelal uit rijst met een beetje groente (plov), vlees vormt de specialiteit. In de dagen voor het einde van de Ramadan, zagen we overal al beesten in de achterbak van auto's worden vervoerd. Deze man kwam ik op de markt in Osj tegen. En hoewel hij een zware last vervoerde, keek hij zichtbaar uit naar zijn feestmaal.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier