Larsu

'346644' door Larsu '346644' door Larsu

IJslandZuidland

IJslandZuidland

De Flosagjá kloof...(

Larsu

Het nationale park Þingvellir maakt onderdeel uit van de zogenaamde "Golden Circle", een gebied met de drie grootste toeristische trekpleisters van IJsland. De andere twee zijn de Gullfoss waterval en Haukadalur, bekend vanwege de geisers Geysir en Strokkur. Þingvellir ligt op de scheidingslijn tussen twee tektonische platen: de euraziatische en de noord-amerikaanse. Door het uit elkaar bewegen van deze platen zijn er enorme scheuren in het landschap ontstaan, en groeit er ieder jaar 1 a 2 cm IJsland bij. Vooral in deze herfstkleuren was het park waanzinnig mooi. Op de foto staat de Flosagjá kloof, die in aflevering 4 van "Wie is de Mol?" als snorkelplek werd gebruikt.

'345709' door Larsu '345709' door Larsu

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Brúarhlöð

Larsu

De bekendste rotsformaties van de Brúarhlöð canyon, die gelegen is in een versmalling van de Hvítá gletsjerrivier. Kijkers van "Wie is de mol?" zullen deze herkennen van aflevering 3, waarin de deelnemers een opdracht moesten uitvoeren terwijl ze met een riverjet door deze canyon raasden.

'337026' door Larsu '337026' door Larsu

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Godafoss

Larsu

Bij deze voorlopig mijn laatste bijdrage uit de serie IJslandse watervallen, de Godafoss. Deze 30 meter brede, hoefijzervormige waterval ligt vlakbij Lake Mývatn, en gelukkig zijn er nog geen hekken omheen gezet. Je kunt dus zo dicht bij het 12 meter naar beneden stortende water komen als je zelf wil (en durft) :-) Zo'n buitenkansje laat ik natuurlijk niet voorbij gaan, dus ik ben meteen met mijn camera, statief en ultragroothoeklens naar een rots geklauterd waar ik dit plaatje heb geschoten.

'336485' door Larsu '336485' door Larsu

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

De vuren van Krafla

Larsu

Als je vanuit Mývatn de afslag richting Krafla neemt dan ligt even voorbij de krachtcentrale aan de linkerkant het solfatarenveld Leirhnjúkur. Dit prachtig gekleurde veld is ontstaan door een reeks aardbevingen in de periode 1975 - 1984. Daarbij kwam een lavastroom vrij die bekend is geworden onder de naam Vuren van Krafla (Kröflueldar).

'336281' door Larsu '336281' door Larsu

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Uitzicht Westfjorden

Larsu

Eigenlijk zouden we de oversteek van het schiereiland Snæfellsnes naar de West fjorden met een veerboot maken, maar door een blunder van het reisbureau waren we niet op de hoogte gebracht dat deze veerboot in deze tijd van het jaar helemaal niet aanwezig was. Knap dat we daar toch een voucher voor hadden... Toen moesten we dus even 4 uur extra over voornamelijk gravelwegen rijden, om de fjorden heen. Gelukkig was het uitzicht onderweg af en toe schitterend, zoals hier bij de ingang van een van de fjorden.

'335924' door Larsu '335924' door Larsu

IJslandOostland

IJslandOostland

Svartifoss

Larsu

De Svartifoss is een 20 meter hoge waterval in het Skaftafell National Park, die vooral bekend is vanwege de prachtige basaltformaties. De wandeling naar de waterval kost in totaal (heen en terug) ongeveer 1.5 uur, en kent aardig wat hoogteverschil maar is op zich goed te doen (zelfs met ruim 10kg aan fotoapparatuur op je rug). Onderweg word je nog beloond met uitzicht op een paar minder bekende watervallen.

'335561' door Larsu '335561' door Larsu

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Plaggenschuurtjes

Larsu

Deze plaggenschuurtjes tegen een fraaie achtergrond zijn te bewonderen in Núpsstaður, een dorpje in het zuid-oosten van IJsland. Het bestaat uit niet veel meer dan een boerderij en een kerkje, maar de omgeving is prachtig. De zoon van de huidige eigenaar kwam trots uitleg geven, en liet me ook binnen in de schuurtjes kijken. Daar lag al het oude gereedschap nog, en links in beeld zie je nog een oude tractor tussen het gras. Alsof de tijd had stilgestaan... Aangezien het vlak langs de rondweg (nummer 1) ligt beslist een stop waard!

'335472' door Larsu '335472' door Larsu

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

IJsland ten voeten ui

Larsu

Schapen, fraaie kust, basaltrotsen en fjorden in de achtergrond, donkere wolken in de lucht...hoe IJslands kun je het krijgen? Deze foto heb ik gemaakt bij de west-fjorden, een gebied dat door veel touristen wordt overgeslagen maar dat zeer de moeite waard is!

'335222' door Larsu '335222' door Larsu

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Öxarárfoss

Larsu

Toen wij in het nationale park Þingvellir waren was het weer erg wisselvallig, wat voor indrukwekkende wolkenpartijen zorgde. Hier zie je hoe de zon er toch af en toe doorheen wist te prikken, in dit geval boven de waterval Öxarárfoss, een van de bekendste bezienswaardigheden van het park. Deze waterval stroomt langs de rand van de Almannagjá kloof, die het gevolg is van het uiteen drijven van de euraziatische en noordamerikaanse tektonische platen. Daardoor komt in de valei ieder jaar zo'n 1 a 2 cm nieuwe aarde erbij, waardoor IJsland dus steeds iets groter wordt.

'335022' door Larsu '335022' door Larsu

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Lion Tomb

Larsu

Op weg naar het klooster (Al-Deir) kom je langs een smal paadje door een kloof van een paar meter diep die voert naar de Lion Tomb. Op zich niet een van de indrukwekkendste tombes in Petra, maar wel mooi gelegen. Hier kijk je vanuit de kloof naar de tombe.

'334945' door Larsu '334945' door Larsu

IJslandZuidland

IJslandZuidland

De Seljalandsfoss

Larsu

Een van de bekendste watervallen van IJsland is deze Seljalandsfoss. Een mooie waterval van 60m hoog, met als extra attractie dat je er helemaal achter langs kunt lopen. Dat biedt dus veel mogelijkheden voor creatieve foto's. Maar het is ook een extra uitdaging om een moment af te wachten dat er geen toeristen in beeld zijn...

'334857' door Larsu '334857' door Larsu

IJslandZuidland

IJslandZuidland

De vuurtoren van...Dy

Larsu

Dyrhólaey is een enorme kaap met een groot gat erin aan de zuidkust van IJsland, waar in de zomer veel vogelsoorten broeden. Het beste zicht op deze natuurlijke brug heb je vanaf de nog hogere rots waarop deze fraaie vuurtoren staat. Net nadat de zon was onder gegaan kwam hij al in actie om de schippers te waarschuwen voor de ruige kust. Met dank aan Hans voor de link naar het maandthema communiceren :-)

'333897' door Larsu '333897' door Larsu

IJslandWestland

IJslandWestland

Huisje in Arnarstapi

Larsu

Dit huisje lag aan de kust van het dorpje Arnarstapi, op het schiereiland Snæfellsnes (westkust). Afgezien van de fraaie rotsformaties langs de kust zie je links in de achtergrond ook de Snæfellsjökull, een forse gletsjer bovenop een stratovulkaan. De wandeling langs de kust van Arnarstapi naar het iets verderop gelegen dorpje Hellnar schijnt erg mooi te zijn, maar toen wij er waren waaide het er zo hard dat we daar helaas van hebben moeten afzien.

'333783' door Larsu '333783' door Larsu

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Skógafoss

Larsu

60 meter hoog en 25 meter breed, dat zijn de afmetingen van de Skógafoss. De klif waarlangs het water naar beneden valt was vroeger de kustlijn van IJsland, maar die ligt inmiddels een paar kilometer verderop. Het naar beneden vallende water veroorzaakt zoveel waterdamp dat het vrijwel onmogelijk is om de waterval van dichtbij te fotograferen zonder storende druppels op je lens te krijgen. Ondanks de regen heb ik nog een hele poos moeten wachten om de foto zonder mensen in beeld te kunnen maken. Had ik al gezegd dat IJsland een must is voor de echte watervalliefhebber? Je vind ze er in alle soorten en maten!

'333719' door Larsu '333719' door Larsu

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Pseudokraters bij Lak

Larsu

Als je in de omgeving van Lake Mývatn bent dan loont het om tegen de zonsondergang een berg uit te zoeken en daar bovenop te klimmen. Je hebt dan een fraai uitzicht van bovenaf op de pseudokraters die langs de zuidelijke oever van het meer liggen. De pseudokraters zijn ontstaan doordat de natte bodem werd bedekt door hete lava ten gevolge van een vulkaanuitbarsting.

'333447' door Larsu '333447' door Larsu

IJslandWestland

IJslandWestland

Hraunfossar

Larsu

IJsland heeft veel prachtige watervallen, in alle soorten en maten. De zeer fotogenieke Hraunfossar bestaat eigenlijk uit een heleboel watervalletjes, die zich over een afstand van zo'n 900m uitstrekken. Het water komt vanuit het Hallmundarhraun lavaveld, vandaar de naam (Hraun betekent lava in het ijslands). Als je er toch bent kun je nog even verder door lopen en ook de Barnafoss bewonderen.

'333297' door Larsu '333297' door Larsu

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Hutje op de hei

Larsu

De Steingrímsfjarðarheiði om precies te zijn... Deze hoogvlakte verbindt de westfjorden met het noorden van IJsland. Dit kleine hutje was de enige bebouwing die we op de hele vlakte hebben gezien. Niet zo gek ook trouwens, want toen wij er waren ging de wind er zo tekeer dat mijn grijsverloopfilter letterlijk uit mijn handen waaide. Gelukkig kon ik het aan de andere kant van de weg nog terug vinden en was het niet al te zeer beschadigd. :-)

'333211' door Larsu '333211' door Larsu

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

IJslander

Larsu

Niet echt wildlife natuurlijk, maar als ik het goed begrepen heb mogen dieren die heel typerend zijn voor een cultuur ook. En wat is er nou typerender voor IJsland dan zo'n fraaie ijslander? Verschillende RRs hebben me al gevraagd of we die ook hebben gezien, en jawel: in vele kleuren! Deze foto vind ik zelf het mooiste gelukt, dankzij het warme licht van de ondergaande zon.

'333113' door Larsu '333113' door Larsu

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Onderste deel van de.

Larsu

Vorige week terug gekomen van IJsland, bij deze een eerste resultaat van deze reis. Het is de onderste trap van de bekende Gullfoss waterval, onderdeel van de zogenaamde Golden Circle. De Gulfoss is een indrukwekkende tweetrapswaterval in de Hvítá rivier. Het water stort met zo'n geweld naar beneden, dat er een hoop waterdamp opgeworpen wordt. Als ze zon daarop schijnt ontstaat er vaak een regenboog, waaraan de waterval haar naam te danken heeft.

'325353' door Larsu '325353' door Larsu

SyriëHamah

SyriëHamah

Norias van Hama

Larsu

Het plaatsje Hama in Syrië staat bekend om zijn indrukwekkende waterwielen genaamd Norias. Deze hebben een doorsnee tot wel 20 meter, en worden nog steeds gebruikt om via smalle aquaducten water naar de nabij gelegen akkers te pompen. Helaas is er sinds het bloedbad van 1982 niet veel meer over van het oude centrum van het stadje. Het syrische leger heeft toen in opdracht van toenmalig president Hafez al-Assad keihard opgetreden om een volksopstand te onderdrukken. In 2000 is hij opgevolgd door zijn zoon, Bashar al-Assad. Helaas geldt in dit geval overduidelijk: zo vader, zo zoon...

'325028' door Larsu '325028' door Larsu

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Detail van Hadrian's.

Larsu

Deze foto toont een gedeelte van de toegangspoort van Jerash, beter bekend als Hadrian's Gate. Het is verbazingwekkend hoeveel details er nog in zitten na duizenden jaren.

'325016' door Larsu '325016' door Larsu

SyriëPalmyra

SyriëPalmyra

Detail van de tempel.

Larsu

Deze foto toont een detail van de indrukwekkende tempel van Bel in Palmyra. Hij is van binnenuit genomen en toont de muren van de tempel met daartussen de prachtige toegangspoort.

'324513' door Larsu '324513' door Larsu

Nieuw-ZeelandMarlborough, Nelson, Kaikoura

Nieuw-ZeelandMarlborough, Nelson, Kaikoura

Uitzicht vanaf de bru

Larsu

Nabij het plaatsje Hanmer Springs, dat vooral bekend is vanwege zijn thermale baden, ligt deze brug die erg populair is bij bungy jumpers. Ik vond het uitzicht op de bijna drooggevallen rivier met in de achtergrond de zuidelijke Alpen wel een foto waard. Om hem er zo op te krijgen had ik wel mijn ultragroothoeklens nodig.

'324081' door Larsu '324081' door Larsu

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Houtwerk van de minba

Larsu

Deze foto toont een detail van het prachtige houtwerk van de minbar van de Grote Moskee van Aleppo, ook wel bekend als de Al-Djami' al-Kabir. Voor degenen die niet zo thuis zijn in de terminologie: een minbar is een soort van preekstoel die op vrijdagen wordt gebruikt om de preek te houden. Vrijdag is in moslimlanden de belangrijkste gebedsdag, vergelijkbaar met onze zondag.

Community-updates

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >