Krijnvandergiessen

'1102645' door Krijnvandergiessen '1102645' door Krijnvandergiessen

SeychellenSilhouette

SeychellenSilhouette

Oh, perfect strand...

Krijnvandergiessen

Oh, perfect strand... een beetje dagdromen kan geen kwaad toch? Het is echt maanden geleden dat ik voor het laatst een foto heb gepost. Ik heb er wel een goede verklaring voor: 5 maanden geleden ben ik voor de eerste keer vader geworden namelijk, en dan liggen je prioriteiten even ergens anders ; ) Toen ik vandeweek de nieuwsbrief van Columbus ontving, kreeg ik gelijk weer zin om een foto te delen. Hierbij dus! Dit is een van de prachtige stranden van de Seychellen. Voor mij nog steeds een echte aanrader als je een echt paradijsje wilt bezoeken. En ook op de Seychellen kan dat zonder de drukte om je heen. Bezoek zeker de bekende plekjes (want die zijn gewoon heel erg mooi), maar doe daarnaast ook je onderzoek om andere, nieuwe juweltjes te ontdekken. Zoals deze, Silhouette Island. Een pareltje! Maak hier een hike door het regenwoud van de ene kant naar de andere kant van het eiland. Over de top van de 'berg' en bezoek de vele schitterende stranden en baaitjes die het eiland rijk is. Heen en weer kost je ongeveer een volle dag, inclusief een paar verfrissende duiken!

'1092558' door Krijnvandergiessen '1092558' door Krijnvandergiessen

Zweden

Zweden

Bevroren waterval

Krijnvandergiessen

Heb je er ooit over nagedacht wat er gebeurt met snelstromende rivieren als het echt ijskoud is? De rivier blijft stromen, maar de nevel bevriest direct. Prachtige ijspegels en ijsformaties als resultaat! Zo ook hier bij de Storforsen waterval in noord Zweden. Deze prachtige plek is een must see in de winter. Deze 'waterval' verliest over 5 km een hoogte van 82 meter, waardoor het water met enorme kracht naar beneden dendert. Een paradijsje om te fotograferen, maar ook om mooie sneeuwschoenwandelingen te maken.

'1091891' door Krijnvandergiessen '1091891' door Krijnvandergiessen

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Stockholm Metro Museu

Krijnvandergiessen

Wie ooit weleens in Stockholm is geweest, weet dat de metro stations prachtig zijn beschilderd. Zo mooi zelfs dat het eigenlijk een soort openbaar museum is geworden. Het is een ware ontdekkingstocht: koop een dagkaart voor het openbaar vervoer en reis een paar uur van metrostation naar metrostation. De ene is nog mooier dan de andere! Dit is het Central Station, maar ook de Kunstagarten, Stadion, Radhuset, Solna en Huvudsta zijn meer dan de moeite waard. Vanavond reis ik door naar het hoge noorden van Zweden. na 12 uur met de trein hoop ik aan te komen rond de poolcirkel voor een week gevuld met husky’s, elanden, noorderlicht (hopelijk) en een wonderlijke winterse wereld. Dit betekend dat ik a.s. dinsdag helaas niet bij de uitreiking van reisfotograaf van het jaar kan zijn. Ik wens iedereen die er wel bij is alvast een heel mooie avond toe!

'1089919' door Krijnvandergiessen '1089919' door Krijnvandergiessen

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Spiegeltje,...spiegel

Krijnvandergiessen

De grote moskee van Abu Dhabi, oftewel de Sheikh Zayed moskee, is een ongelooflijk stukje architectuur. Het gigantische en prachtige bouwwerk is leuk om te bezoeken, en erg mooi tijdens zonsondergang, maar ik zou je aanraden er te blijven totdat alle lampen aan zijn! De moskee krijgt een prachtig blauwe gloed, wat perfect samengaat met de warme gele verlichting. Als je goed om je heen kijkt zie je de mooiste doorkijkjes, mozaïeken of reflecties. Een aanrader voor als je ooit in Dubai of Abu Dhabi bent! Vrijdags is de moskee tot het einde van de middag gesloten, en daarna is het erg druk. Probeer gedurende een van de andere doordeweekse dagen te gaan want dan is het een stuk rustiger.

'1089428' door Krijnvandergiessen '1089428' door Krijnvandergiessen

SeychellenSilhouette

SeychellenSilhouette

Ontvlucht de kou

Krijnvandergiessen

Verlang jij er ook zo naar om de kou en korte dagen in Nederland te ontsnappen? De Seychellen is echt de plek om dit te doen! Silhouette Island ligt op ongeveer een uur varen van het hoofdeiland Mahe, er staat slechts 1 resort en er wonen een handje vol locals. Het eiland is echter vrij groot, en bestaat voor zo'n 80% uit regenwoud. Hierdoor is het dus erg rustig. Maar voor de doorgewinterde reiziger is dit juist de droom. Je kunt prachtige hikes maken van de ene kant van het eiland naar de andere, waar je als je geluk hebt landschildpadden tegenkomt. Je klimt over de rug van de bergen van tussen de 500 en 700 meter hoog. Een dag is genoeg om heen en weer te kunnen hiken. Als je vervolgens moe maar voldaan terugkomt van je hike, crash je op dit strand... kan het beter? Wij hadden dit gehele strand voor onszelf! Oh, en je bent allang de kou en donkere dagen vergeten! Je hoeft niet in het resort te slapen om op het eiland te kunnen zijn. Je kunt ook een retourtje met de boot boeken, en je kunt het eiland naar hartenlust verkennen.

'1085022' door Krijnvandergiessen '1085022' door Krijnvandergiessen

ZwitserlandZwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch

ZwitserlandZwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch

Happy New Year

Krijnvandergiessen

Gelukkig Nieuwjaar allemaal! Wat een prachtige manier om het nieuwe jaar in te gaan. Het dorpje Ernen is de perfecte uitvalsbasis voor een ontspannen wintersport inde Aletsch Arena. Buiten het skigebied, dus alle rust, maar slechts een paar minuutjes rijden naar de hoofd lift. Huur je eigen chalet via Airbnb en je bent een heel stuk goedkoper uit dan een hotel of appartement in het skigebied zelf. En je hebt een karakteristiek en origineel Zwitsers huisje! Als je in Ernen bent, vergeet dan niet een uitstapje te maken naar het Binntall. Een prachtige vallei, zonder doorgaande weg, waar je je nog echt in het oude Zwitserland begeeft en prachtige wandelingen maakt. Ik wens iedereen een reislustig en avontuurlijk nieuw jaar!

'1073467' door Krijnvandergiessen '1073467' door Krijnvandergiessen

Soedan

Soedan

Voel je Indiana Jones

Krijnvandergiessen

In Soedan voel je je nog echt Indiana Jones! Zoals hier, in de tombe van de Nubische koning en Farao Tantamani. Je rijdt langs de oevers van de Nijl, en parkeert je auto ergens in de stoffige straatjes van een klein dorpje. Dan begint de grote zoektocht naar de sleutelbewaarder. Na een hoop gevraag kloppen we op de deur van een huisje, waar een oude man open doet. Hij is inderdaad de sleutelbewaarder van de tombe van Tantamani! Hij loopt met ons mee naar een veld in de woestijn waar vroeger vele pyramides gestaan moeten hebben. In een heuvel van zand zien we opeens een deur. Als hij hem opent zien we een lange trap de duisternis inlopen. Met onze zaklamp lopen we stap voor stap de diepte in. Eenmaal beneden blijven we met open mond staan: we zijn omringd door de mooiste hiërogliefen! Hier voelen we ons echt Indiana Jones! Er komt hier zelden iemand, dus je bent echt allen. Als je deze tombe wilt bezoeken rij dan naar El-Kurru zo'n 15km onder Karima. Er staan geen bordjes dus het is een beetje zoeken. Maar je krijgt er iets heel moois voor terug!

'1069068' door Krijnvandergiessen '1069068' door Krijnvandergiessen

OegandaMgahinga NP

OegandaMgahinga NP

Zo dichtbij?!

Krijnvandergiessen

'Hij moet niet heel veel dichterbij komen', hoor ik mezelf zeggen. Op slechts een paar meter afstand stopt dit prachtige dier en besluit al kauwend op een bamboestengel mij rustig in de gaten te houden. Ik zit op de grond en maak van deze prachtige situatie gebruik om eindeloos veel plaatjes te schieten. Het leukste van een safari, of het nou op de savanne of hier in het dichte bos is, is om de dieren dicht naar jou toe te laten komen. Neem hier dus de tijd voor. Als je geforceerd zelf dichtbij wilt komen maak je ze boos of angstig en kan je mooie plaatjes wel vergeten. Win dus het vertrouwen van het dier en heb geduld. Helaas heb je bij gorilla’s slechts een uurtje de tijd voordat de groep weer alleen gelaten moet worden. Maar als je van tevoren je camera goed hebt ingesteld, rustig gaat zitten en de groep aan je laat wennen maak je de mooiste foto's!

'1065789' door Krijnvandergiessen '1065789' door Krijnvandergiessen

SeychellenSilhouette

SeychellenSilhouette

Storm boven Silhouett

Krijnvandergiessen

Als je aan de Seychellen denkt, dan denk je al snel aan tropische stranden en palmbomen. En niets is minder waar. Maar wat nou als een grote regenwolk de zon opeens doet verduisteren? Op deze foto zie je hoe een enorme regenbui tijdens zonsondergang over Silhouette Island trekt. Deze tropische buien zijn vaak kort, maar weten in deze korte tijd een enorme hoeveelheid water te lozen. Het is prachtig om hier op een afstand naar te kunnen kijken! Als je net zoals ik na een half uurtje alweer genoeg hebt van een strand, dan is het misschien een overweging waard om een eiland zoals de Seychellen in het regenseizoen te bezoeken. De wolkenluchten geven de eilanden namelijk een heel bijzondere aanblik en de prijzen van accommodaties zijn in de regel een stuk lager! Je kan uiteraard wel wat druppels verwachten, maar omdat de buien vaak maar kort zijn verpest dit je vakantie zeker niet. Zo krijgt je tropische strandvakantie opeens een extra bijzondere twist, en kan je extra mooie fototjes schieten!

'1065225' door Krijnvandergiessen '1065225' door Krijnvandergiessen

VanuatuTanna

VanuatuTanna

Woon een besnijdenis.

Krijnvandergiessen

Een van mijn meest bijzondere reizen was toch wel naar Vanuatu. We bezochten hier onder andere het eiland Tanna: een ruig eiland op ruim een uur vliegen van het drukbezochte hoofdeiland. We hadden gehoord over besnijdenis terugkeer ceremonies, waarbij jongetjes 3 maanden na een rituele besnijdenis als man terugkeren naar hun dorp. Deze 3 maanden zijn ze samen met de oudere mannen van hun dorp in de jungle geweest, en hebben ze alles geleerd wat ze nodig hebben om echt man te kunnen zijn. Als de jongens terugkeren organiseren de stammen van de verschillende dorpen een grote gezamenlijke ceremonie. Het is traditie om cadeaus uit te wisselen tussen de dorpen, welke bestaan uit Kava planten (die zwaar hallucinerende eigenschappen bevatten), gevlochten manden en matten, levende varkens en koeien. Welgeteld 52 varkens en 7 koeien werden er tijdens deze ceremonie cadeau gedaan en geslacht. Traditioneel gekleed vormen de dorpelingen hier een menselijke lopende band om hun cadeaus naar het plein onder de gigantische banjan boom te brengen. Na een paar uur liggen er torenhoge stapels: één stapel voor iedere stam die een jongen terugverwacht. Zodra de jongen en oudere mannen het plein oplopen barst een groot feest los, waarbij uitbundig wordt gedanst en gezongen. Een waar spektakel! Wil je dit ook meemaken, dan moet je een klein beetje geluk hebben. De ceremonies vinden plaats rond augustus, maar worden nooit van tevoren aangekondigd. Vraag dus goed rond als je er bent, en laat een local contact leggen met de chief van het dorp waar de ceremonie eventueel plaatsvindt. Je wordt dan officieel door de chief uitgenodigd en ontvangen, en je bent vanaf dat moment een met deze zeer bijzondere gebeurtenis, waarschijnlijk zonder andere toeristen om je heen!

'1064366' door Krijnvandergiessen '1064366' door Krijnvandergiessen

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Bijzondere ontmoeting

Krijnvandergiessen

Soms heb je van die ontmoetingen op reis die je voor altijd bijblijven. Voor mij was de ontmoeting met dit Hamer meisje er zo een. We hadden de nacht in ons tentje bij een hamerstam doorgebracht, en waren rustig op weg om dieper de Omo vallei in te gaan. Het was heet die dag, en we stopten onder een boom om een kopje koffie te zetten. Al van verre zagen we haar aankomen. Samen met haar broertje rende ze zo hard als ze kon door het droge landschap in onze richting. In een van de dorpen aan de rand van de Omo vallei waren we in een restaurantje een Engels sprekende jongen tegengekomen, en we spraken met hem af dat hij een paar dagen met ons mee zou reizen, en ons de 'echte' Omo vallei zou laten zien, weg van de platgelopen paden. En dat lukte... Doordat we hem bij ons hadden, konden we met haar praten. Het was een prachtige jonge Hamer vrouw, die heel geïnteresseerd was in wat we hier deden, in de schaduw van een boom in ‘the middle of nowhere’, in haar land. We bieden haar en haar broertje een kopje koffie aan, en na ongeveer een half uurtje kletsen pakt ze mijn zonnebril van mijn neus. Als ze hem opzet weet ze niet wat ze ziet. Ze ziet alles dubbel: het is namelijk een zonnebril op sterkte. Ik maakte van dit moment gebruik om dit voor mij bijzondere portret te schieten. Dit was een echt fijne ontmoeting. Ze vroeg om niets, ze wilde geen geld. Het kan dus nog wel in de Omo vallei!

'1064153' door Krijnvandergiessen '1064153' door Krijnvandergiessen

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zout!

Krijnvandergiessen

Zout, zout, zout. Alles in de Danakil Depressie draait om dit witte goud. Nog steeds wordt er op de traditionele manier zout gewonnen in dit gebied. Door de extreme hitte (dit is bij gemiddelde de heetste plek op aarde) is dit een van de zwaarste beroepen die je kunt bedenken. Iedere ochtend lopen deze mannen van de Afar stam vanuit een kamp aan de rand van de zoutvlakte naar de mijn, alwaar ze met de hand blokken van rond de 5 kilo uit de dikke zoutkorst hakken. Ze worden perfect vierkant geschaafd, om zo op de kamelen geladen te worden die de blokken door middel van een 7 daagse tocht naar de markt vervoeren. Stel je voor, zonder schaduw en weinig water, dag in dag uit in 50 graden dit werk uitvoeren. En toch lachen deze mannen er nog bij! Je kunt dit gebied alleen met een georganiseerde reis bezoeken, omdat het gebied onder de controle van militairen staat. Je kunt deze trip boeken als groepsreis, maar ook een privé auto met chauffeur regelen. Dit is iets duurder, maar het geeft je veel meer flexibiliteit zodat je wat langer bij de mijnwerkers kunt blijven om op die manier ook echt in contact te komen met deze mannen! Ps. ik heb deze foto bewust licht genomen. Vind dit de hardheid van de omgeving beter weergeven.

'1063977' door Krijnvandergiessen '1063977' door Krijnvandergiessen

OmanMusandam

OmanMusandam

Eenzame boom in Oman

Krijnvandergiessen

Eenzame bomen, geweldig om te fotograferen! En leuk om hier te delen : ) Deze fotografeerde ik eerder dit jaar in Oman. De foto is net voor zonsondergang genomen, maar in zwart wit vond ik hem toch spannender. Ik schreef al eerder over dit gebied: Musandam in het noordelijkste puntje in Oman. Een gewedig gebied on een weekend een boot te huren. En eenzame bomen te fotograferen!

'1063849' door Krijnvandergiessen '1063849' door Krijnvandergiessen

OegandaQueen Elizabeth NP

OegandaQueen Elizabeth NP

Rook of vliegen?

Krijnvandergiessen

Terwijl we door het Queen Elizabeth National Park rijden, besluiten we op de ‘hoofdweg’ linksaf te slaan, een weg die op de kaart naar een vissersbaaitje aan de kust van Lake Edward leidt. Als we aankomen en het haventje inlopen, worden we direct stilgezet door een groep militairen: we bevinden ons op ‘verboden’ gebied. Deze vissershaven schijnt nogal eens door smokkelaars uit Congo gebruikt te worden, en wordt dus streng gecontroleerd. We mogen hier alleen zijn als we worden begeleid door iemand die wat te zeggen heeft. Op dat moment stapt de lokale dominee naar voren met de boodschap dat hij akkoord is dat we hier rondlopen, en zijn handtekening voor ons in het grote boek wil zetten. De dominee leidt ons rondt door het haventje, en we kijken hoe de gigantische meervallen naar binnen worden gebracht. Ook de Maraboe kijkt mee. En dan valt ons oog op de rookpluimen boven het meer. “Is dat brand, of onrust in Congo?” vragen we? De dominee barst in lachen uit. “Nee, dat is een gigantische zwerm met vliegen boven het meer”! Bijzonder, zoiets hebben we nog nooit gezien! Het is in Oeganda echt een aanrader kleine weggetjes in te slaan en te ontdekken wat er verscholen ligt. Zelfs hier in een Nationaal Park is er dus een hele wereld waar de gemiddelde safari-ganger compleet aan voorbij rijdt!

'1063350' door Krijnvandergiessen '1063350' door Krijnvandergiessen

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Tekenen met licht in.

Krijnvandergiessen

Dubai, een stad met eindeloos veel lichtjes. In mijn vorige foto zag je dat de stad werd verlicht door een enorme bliksemschicht, maar normaal gesproken zijn het juist de lichtjes van de gebouwen die de stad 's nachts een bijzonder uiterlijk geven. Op deze foto zie je de Dubai Marina. Zoals ik beschreef bij mijn vorige foto is dit in mijn optiek een van de leukere gedeeltes van de stad. Je hebt hier eindeloos veel barretjes, restaurants (zowel langs de kant van de weg als op de 50e verdieping van een gebouw), kan je struinen langs het water en is het slechts een paar minuten lopen naar het strand van JBR. Deze foto is genomen met een sluitertijd van ruim 4 minuten, doordat ik een 3-stop ND filter gebruikte. Hierdoor had ik de mogelijkheid om de boten die voorbij voeren over de volledige lengte van het water te 'vangen', wat de geel, paars en turquoise strepen in het water veroorzaakt. De volledige rechteroever bestaat uit de restaurantjes en barretjes. In de regel is Dubai 's avonds mooier dan overdag. Bezoek je Dubai een keer, vergeet dan dus niet om 's avonds met je camera op pad te gaan!

'1062088' door Krijnvandergiessen '1062088' door Krijnvandergiessen

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

The perfect storm

Krijnvandergiessen

De perfect storm, gisteravond hier in Dubai. Ik heb niet direct een tip bij deze foto (anders dan dat je met onweer niet bovenop een gebouw moet gaan staan), maar ik wilde het mooie beeld toch met jullie delen. Het gebeurt niet vaak dat het onweert in Dubai, maar als het dan gebeurt, dan is het ook echt wel spectaculair! Ik nam deze foto vanaf ons balkon en je ziet hier de bliksem inslaan in de Princess Tower, met ruim 400 meter een van de hoogste woontorens ter wereld. Deze Princess Tower staat in de Dubai Marina, wat wellicht wel een van de leukste wijken van Dubai is. De jachthavens zijn omringd door leuke barretjes, restaurants en het strand, waardoor je vanalles en nog wat kunt beleven. Het is leuk om hier een dagje rond te struinen (als het wat beter weer is natuurlijk) en de bizarre hoogte van de gebouwen in je op te nemen. Ik ben niet echt een stadsmens, maar de Marina is toch wel een bijzonder, en fotogeniek, deel van deze stad.

'1057820' door Krijnvandergiessen '1057820' door Krijnvandergiessen

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Uitgeput!

Krijnvandergiessen

Stel je voor: je bent een klein leeuwtje, geboren op de vlaktes van de Serengeti in Tanzania. Je vader is de koning van de jungle, dus jij en je broertjes & zusjes hoeven zich nergens zorgen over te maken. Je bent al de hele dag aan het spelen en net voordat je aan je middagdutje wilt beginnen vangt je moeder een zebra... lunch wordt geserveerd. Maar je wilt slapen! Das niet eerlijk! Dat is wat er met deze kleintjes gebeurde... de arme diertjes zijn compleet uitgeput! Wat een oneerlijke wereld. Het eetfestijn duurde ongeveer 2 uur, waarna ze echt niets meer konden! Geef je ogen op safari goed de kost. Achter iedere boom en/of steen kan een bijzonder dier liggen. Als wij zelf door safariparken rijden, en vraag ik altijd aan passerende rangers in andere auto's of ze iets moois hebben gezien. Ze willen dit altijd wel met je delen. Op die manier heb je het beste van 2 werelden: je bent zo vrij als een vogel, en je hebt de kennis en informatie van professionele rangers!

'1041628' door Krijnvandergiessen '1041628' door Krijnvandergiessen

Libanon

Libanon

Proef wijn in Libanon

Krijnvandergiessen

Als je besloten hebt om Libanon te bezoeken, dan kun je er echt niet omheen om een dag of twee wijntjes te gaan proeven. Al zo'n 6.000 jaar wordt er wijn gemaakt in Libanon, en deze is dan ook van uitstekende kwaliteit! Van de mooie, en dure wijnen van het klassieke chateau Musar (vlak bij de kabelbaan uit m'n foto van gisteren), tot aan het hippe en ultra moderne Ixsir (deze foto). Het gebouw waar dit wijnhuis is gevestigd werd de afgelopen jaren uitgeroepen tot een van de groenste en meest duurzame gebouwen ter wereld. Ook won het een aantal architectuur prijzen. Je kunt hier naar hartenlust rondlopen, wijn proeven, heerlijk eten op het terras onder de olijfbomen en mee op een rondleiding door de kelders. Je staat hier dan tussen de wijntonnen te genieten. Een bijzondere ervaring!

'1039676' door Krijnvandergiessen '1039676' door Krijnvandergiessen

LibanonBeiroet

LibanonBeiroet

Beirut uit de hoogte

Krijnvandergiessen

Beirut is een stad gebouwd aan de kust. De spectaculaire kustlijn, bestaande uit hoge kliffen afgewisseld door mooie stranden, kronkelt vanaf het centrum richting een van de buitenwijken: Jounieh. Deze super gezellige wijk ademt echt de sfeer van Beirut. Vrij, uitbundig, gezellig en ongelooflijk gastvrij. Je kunt hier heerlijk eten in een van de talloze restaurantjes die uitkijken over zee. Maar het (letterlijke) hoogtepunt is de telepherique, een kabelbaan naar de 530 meter hoge top van een van de heuvels die uittorent boven de baai. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over deze wijk en de zee! Dit is dan ook een populaire activiteit voor locals. Uiteraard om van de zonsondergang te genieten, maar ook omdat een van de heiligste plekken van het land hier te vinden is: de Our Lady of Lebanon kerk. Bovenop de kerk staat een gigantisch beeld van Maria, dat van ver al is te zien, is een bedevaartsoord voor duizenden gelovigen. Het is hier dus best wel druk, maar niet met toeristen. Voornamelijk locals die het net zo bijzonder vinden als jij om daar te zijn. En dat creëert een mooi sfeertje! Ps. de groene lijnen die je ziet op de foto zijn van een van de gondels van de kabelbaan die langskomt, en 's avonds verlicht is. Als je goed kijkt zie je dezelfde groenen lijntjes helemaal naar beneden richting de zee lopen.

'1037972' door Krijnvandergiessen '1037972' door Krijnvandergiessen

LibanonBeiroet

LibanonBeiroet

Beit Beirut

Krijnvandergiessen

Libanon, een land dat nog steeds veel wordt gemeden door de heftige geschiedenis en huidige dreiging. Maar tegelijkertijd een land waar je zo gastvrij wordt ontvangen, en waar je je geen seconde onveilig voelt (ja, behalve in het verkeer dan). Toen wij vorig jaar Libanon bezochten, had ik geen vermoeden wat ons te wachten stond. Het bleek een van mijn favoriete landen te worden! Helaas heeft Libanon een heftige geschiedenis, en is het er nog steeds af en toe onrustig. Maar doe jezelf een plezier: reis een tijdje door dit prachtige land! In Beirut bezocht ik Beit Beriut, een museum gevestigd in het Barakat gebouw. Dit gebouw werd tijdens de oorlog volledig verwoest, maar is in de verwoeste (maar veilige) staat in gebruik genomen als museum. Er is geen vaste tentoonstelling, maar roulerende exposities van lokale kunstenaars waarin zij hun visie geven op de geschiedenis van Beirut en dan met name gefocust op de oorlog. Super indrukwekkend en informatief. Deze jonge kunstenares had tegels gebakken met daarin een Arabische letter, corresponderend aan de beginletter van een emotie of gevoel. Deze tegels lagen niet vast, maar konden worden verplaatst omdat eenieder zijn gevoel anders eruit ziet. Zo lagen er willekeurig door het hele gebouw stapeltjes met deze tegels. Door de locatie wordt de heftige geschiedenis opeens heel tastbaar, maar zie je ook hoe veerkrachtig de mens is. Beit Beirut is een goede plek om je reis door Libanon te beginnen!

'1024828' door Krijnvandergiessen '1024828' door Krijnvandergiessen

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Op de uitkijk

Krijnvandergiessen

(panorama) Als we over de Serengeti rijden, zien we voor ons in het stof tientallen zebra's staan. Slechts een van de zebra's draait zich om als hij doorheeft dat we er zijn. Dit geeft mij een mooi moment om deze foto te nemen: eindeloos veel zebra's, en slechts een die ons aankijkt, ik vond het een mooi moment! De Serengeti is rondom Seronera zeer druk (en voor een goede reden). Wij reden na deze regio echter door richting Ndabaka poort in het westen. Hier rijden we helemaal alleen. We zien letterlijk maar één andere auto, en zoveel mooie dieren. Rij dus weg van de 'standaard' plekken en ontdek de mooiste uithoeken!

'1022709' door Krijnvandergiessen '1022709' door Krijnvandergiessen

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Heilige stenen

Krijnvandergiessen

Als je in Ladakh door de Himalaya trekt, kun je er op een gegeven moment niet meer omheen: de gebedsstenen. Als je je ogen goed de kost geeft begin je ze overal te zien. Deze prachtig ingekerfde stenen staan vol boeddhistische mantra’s, en liggen overal in het berglandschap verspreid. Sommige splinternieuw, en sommige tientallen jaren oud (en wellicht wel ouder). De meeste bevatten teksten, maar sommige ook afbeeldingen van boeddha. Op zichzelf zijn ze al mooi om te zien, maar om ze zo met de bergen op de achtergrond te zien maakt het nog veel specialer! Pas ook goed op waar je loopt. De stenen zijn uiteraard heilig, en het is dan ook een belediging naar de lokale bevolking en hun geloof als je erop staat op gaat zitten. Als je een lokale gids meeneemt op je trektocht, vraag dan aan hem wat er op de stenen staat beschreven. Ze vinden het prachtig om je alles over hun cultuur te vertellen!

'1020057' door Krijnvandergiessen '1020057' door Krijnvandergiessen

KeniaAmboseli NP

KeniaAmboseli NP

Kilimanjaro tijdens..

Krijnvandergiessen

De ervaring van het zien opkomen van de zon boven de Kilimanjaro is er een die ik nooit meer zal vergeten. Het is zo prachtig om de donkere Afrikaanse vlaktes heel langzaam op te zien lichten, met als kers op de taart het oplichten van de sneeuwkappen van deze magnifieke berg. Echt magisch! Voor dit verschijnsel moet je uiteraard vroeg uit de veren. Wij namen deze foto vanuit het Amboseli National Park. Je kunt er echter ook voor kiezen om het vanuit je lodge of tentje te bekijken. Wij kampeerden net buiten de Kimana poort, op een heel lokale camping (Kimana public campsite), waar je bent omringd door de Masaai. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht op de Kilimanjaro! Je hebt hier dus de 'luxe' dat je alleen maar je tentje open hoeft te ritsen om deze zonsopkomst te ervaren. Verwacht niet veel luxe, maar voor een paar euro per nacht mag je daar niet over klagen!

'1013781' door Krijnvandergiessen '1013781' door Krijnvandergiessen

OmanMusandam

OmanMusandam

De dolfijnen van...Mu

Krijnvandergiessen

Musandam, gelegen op het puntje van het Arabische schiereiland, is een afgelegen deel van Oman. Dit stukje Oman is volledig omringd door zee aan de ene kant, en de Verenigde Arabische Emiraten aan de andere kant. Dit gebied wordt ook wel de 'Arabische Fjorden' genoemd, en terecht. Steile rotswanden torenen aan beide kanten hoog boven het water uit, en jij vaart er op je dhow heerlijk ontspannen tussen door. 's Avonds ga je ergens in een baai voor anker, en val je op het bovendek in slaap onder duizenden sterren. Een bijzondere ervaring! De grote hoeveelheid aan dolfijnen maakt deze trip nog bijzonderder. Speels zwemmen ze met je mee, en springen zo nu en dan uit het water. Een geweldig gezicht! Wij zijn hier nu twee keer geweest, en hebben onze privé dhow gehuurd bij Khasab Sand Tours. Een lokaal bedrijfje, en zeer goed georganiseerd. Boek wel een privé boot, anders kan het zo maar zo zijn dat je met vele anderen op je bootje zit!

Community-updates

EDITIE 115 | De mooiste winterzonbestemmingen

20-12-2022 Columbus Travel editie 115 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de lekkerste zonvakanties buiten het hoogseizoen. Van Thailand tot Madeira en van de Caraïben tot Kroatië. Bestel de editie hier >

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

DE LAATSTE KEER: DE COMMUNITY-TOPPERS VAN DE WEEK


Croda del Becco. Foto: MirandaNoomen
Topfoto & -tip: Croda del Becco door MirandaNoomen
Communitylid van de week: Agrotewal

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >