Karinm

'1141715' door Karinm '1141715' door Karinm

NederlandDrenthe

NederlandDrenthe

Feestdagen in Drenthe

Karinm

Drenthe staat natuurlijk bekend om haar hunebedden, dus toen wij er met Kerst waren toch maar even naar het Hunebeddencentrum in Borger geweest. Leerzaam, en er zijn leuke wandelingen rondom Borger, die je langs de hunebedden leiden. Helaas geen witte Kerst maar wel lekker een frisse neus gehaald. Met deze grafplaats begraaf ik ook mijn community-lidmaatschap. De Columbus community heeft toffe tips opgeleverd, voor bestemmingen of voor het fotograferen op zich. Altijd ook leuk contact met de mede-RR-ers, live of via de foto's. Dit is dan toch ook mijn laatste foto voor de community, wellicht zien we elkaar op een RR-dag, op een andere site, of gewoon ergens op reis!

'1141599' door Karinm '1141599' door Karinm

OmanWahiba Sands

OmanWahiba Sands

Verrassend Oman

Karinm

Een zeer verrassende bestemming, zo kan ik Oman alleen maar omschrijven. Prachtige natuur, heel vriendelijke mensen en een bijzondere cultuur. Van de bergen (mooie offroad routes), via de woestijn (1001 nacht) naar de zee (leuke duikstekken). Zeker een aanrader!

'1141598' door Karinm '1141598' door Karinm

OmanMuscat

OmanMuscat

Verrassend Oman

Karinm

Een verrassende bestemming, zo kan ik Oman alleen maar omschrijven. Prachtige natuur, heel vriendelijke mensen en een bijzondere cultuur. Van de bergen (mooie offroad routes), via de woestijn (1001 nacht) naar de zee (leuke duikstekken). Zeker een aanrader!

'1141092' door Karinm '1141092' door Karinm

NederlandDe Weerribben

NederlandDe Weerribben

Weerribben in de kou

Karinm

Ik hou van de kou, dus afgelopen weekend was een feestje! Ik was in de Weerribben met vriendinnen, en terwijl zij nog lagen te snurken, heb ik een rondje hardgelopen. Het was natuurlijk boffen dat het gevroren had, het riet had een mooi rijplaagje en de opkomende zon piepte mooi door de bomen. Het riet uit de Weerribben is in Nederland het riet van de hoogste kwaliteit. Het wordt in januari geoogst en gebruikt voor het maken van rieten daken. In de Weerribben is het een stuk rustiger dan in het nabijgelegen Giethoorn, maar ook in de Weerribben kun je een (fluister)bootje of kano huren om het gebied vanaf het water te verkennen.

'1140047' door Karinm '1140047' door Karinm

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Kleine vuurvlinder

Karinm

Al weer een tijdje geleden dat ik in de Amsterdamse Waterleidingduinen heel eventjes aan de slag was met een macro-lens. Geleend van mijn fotografie-maatje om eens te proberen. Blijft toch lastig zo'n eerste keer, met door de wind wuivende bloemen. Ik kijk daarom altijd met bewondering naar de macro's op deze site, sommigen zijn er echt keien in! Als ik me niet vergis is dit de kleine vuurvlinder die zich tegoed doet aan de nectar. De kleine vuurvlinder behoort tot de familie van de blauwtjes (en die zijn niet allemaal blauw, heb ik geleerd).

'1140017' door Karinm '1140017' door Karinm

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Ik hou je in de gaten

Karinm

Fantastisch om te zien hoe deze Europese zeearend gefocust is. In het voorjaar volgde ik een roofvogel fotoworkshop bij De Valk in Lunteren. Heel leuk om te doen!

'1139880' door Karinm '1139880' door Karinm

FrankrijkMont Saint-Michel

FrankrijkMont Saint-Michel

Nog één keer de berg

Karinm

De bekende Mont Saint-Michel, maar dan bij zonsondergang. We waren eerder op de dag al vroeg de berg op gegaan, om deze puist in het landschap van binnen te bekijken. ‘s Avonds nog even terug op de fiets vanaf de camping om in alle rust de fantastische zonsondergang te aanschouwen. Wauw wat een kleuren om dit toch wat gekke fenomeen.

'1139827' door Karinm '1139827' door Karinm

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Rotsen van Etretat

Karinm

De mooi gevormde rotsen van Etretat nodigen uit voor een wandeling. Van bovenaf zie je de omgeving nog beter, maar ook vanaf het strand is de zo kenmerkende rots goed te zien.

'1139814' door Karinm '1139814' door Karinm

FrankrijkMont Saint-Michel

FrankrijkMont Saint-Michel

Le Mont Saint-Michel

Karinm

Wat ik al eerder schreef over Mont Saint-Michel: het is een drukbezochte plek, maar als je er vroeg bent, is het een stuk rustiger en kun je lekker rondkijken op deze “puist” in het open landschap. Een blik naar buiten levert mooie vergezichten op.

'1139787' door Karinm '1139787' door Karinm

SpanjeBaskenland

SpanjeBaskenland

Vrolijkheid in pintxo

Karinm

San Sebastián mag de pintxos hoofdstad van Baskenland genoemd worden. Een mooie stad met een oude wijk waar je in kleine straatjes kunt verdwalen en genieten van alle leuke winkeltjes en restaurantjes. Ga eind van de middag om de stad te verkennen, en vanaf een uurtje of 8 in de avond kun je je hart ophalen aan pintxos (de Baskische variant van de tapa). Neem er een paar in het ene barretje, loop naar een volgende en probeer daar een andere variant van de pinxto. Vergeet niet deze hapjes te laten vergezellen van een koele sangria. En als toetje staat San Sebastián bekend om cheesecake, de beste vind je bij La Vina, waar iedereen laat op de avond buiten staat met een bordje met deze zoete afsluiter.

'1139717' door Karinm '1139717' door Karinm

Spanje

Spanje

Congost de Fet

Karinm

Heerlijk: kajakken in de ruige natuur van de Serra de Montsec. Hoge rotswanden die boven je uit torenen, je voelt je nietig! We verbleven in het dorpje Ager, waar je verschillende bureautjes hebt waar je kajaks of sup-boards kunt huren. Congost de Mont Rebei was helaas niet bevaarbaar vanwege de lage waterstand, maar de naastgelegen Congost de Fet gelukkig wel. Dit zijn beide canyons in de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën.

'1139716' door Karinm '1139716' door Karinm

Spanje

Spanje

Congost de Fet

Karinm

Een tijd geleden zag ik in deze community een foto van Congost de Mont Rebei, waarbij een prachtige kayak tocht gecombineerd werd met een avontuurlijke wandeling. Die foto met tip zat nog in mijn hoofd nu we een campertrip maakten via de Franse westkust naar Spaans Baskenland. Want je moet dan ook weer terug, en waarom dan niet via de Spaanse Pyreneeën met een stop in Ager, vlakbij deze fantastische plek? Helaas is het ook hier te droog, het kayak varen in de Congost de Mont Rebei ging niet door de lage waterstand, maar wel konden we de Congost de Fet in kayaken. De kleuren van deze kloof zijn fenomenaal, de wanden rijzen hoog boven je uit, her en der zie je roofvogels boven je cirkelen op de thermiek. Geen wandeltocht terug helaas, dus we moeten misschien toch nog eens terug…

'1139603' door Karinm '1139603' door Karinm

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Le Mont Saint Michel

Karinm

Le Mont Saint Michel: een veelbezochte plek in Normandie, maar zeker de moeite waard. Om de drukte te ontlopen kun je binnen de “hekken” overnachten (camping of hotel). Het is er een beetje vergane glorie, maar het voordeel is dat je vroeg bij de berg bent en kunt genieten zonder al te veel drukte (zelfs in augustus!). Wanneer jij de stad al bezocht hebt, komen de eerste toerbussen en het gros van de toeristen aan.

'1138961' door Karinm '1138961' door Karinm

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Puffin tussen de...ro

Karinm

Die schattige puffins zijn niet altijd makkelijk te vinden! Tijdens het broedseizoen, als ze aan land zijn, verschuilen ze zich graag op rotsachtige kliffen, waar ze hun holen hebben. Dit exemplaar zat een stuk lager op een uitstekende rots; het was even manouvreren in mijn motorpak met m'n telelens, maar zonder kleerscheuren heb ik dit grappige diertje toch op de foto gekregen! Bij Dunnet Head zit een kolonie, wil je er nog meer zien, ga dan naar Puffin Point (op de grens van de graafschappen Caithness en Sutherland)

'1138818' door Karinm '1138818' door Karinm

Groot-BrittanniëScotland

Groot-BrittanniëScotland

Stranddag?

Karinm

Als je alleen het water en het strandje beziet, zou je zo je handdoekje uitrollen en het parasolletje openklappen, zo heerlijk ziet dit er uit. Ware het niet dat we hier in de regen stonden en dat de lucht aangeeft dat er nog wel het een en ander uit zou komen vallen. Dit idyllische strand vind je bij Balnakeil, noord-west Schotland. Toch maar eens terug bij droog weer…

'1138697' door Karinm '1138697' door Karinm

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Papegaaiduiker op de.

Karinm

Het is soms even zoeken, maar als je goed kijkt zie je de broedende papegaaiduikers vlak bij hun holen zitten, op het randje van de klif. Je ziet nog net de vleugel van de andere papegaaiduiker die het hol in gaat. Papegaaiduikers komen in april-mei aan land om te broeden en vertrekken in augustus weer naar zee. Papegaaiduikers zijn grappige beestjes om te zien, door de lijnen rondom hun ogen zien ze er een beetje triestig uit, alsof ze hun laatste oortje versnoept hebben. In Schotland zijn verschillende plekken om deze beestjes te ontdekken. Bij Dunnet Head, ten westen van John O'Groats zijn ze te zien, maar in veel grotere getale een stukje verder westelijk, bij Puffin Cove, dit is op de grens van de graafschappen Caithness en Sutherland.

'1138685' door Karinm '1138685' door Karinm

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Dit is echt het...noo

Karinm

Ik schreef al eerder dat we naar het noorden van Schotland waren gereden, en John O’Groats claimt dan min of meer dat het het noordelijkste puntje is, maar dat is toch echt Dunnet Head, ten westen hiervan. Op de foto zie je de vuurtoren die zorgt dat schepen niet op de rotsen varen. Naast dit feitje is het ook een leuke bijkomstigheid dat hier papegaaiduikers broeden. Om ze te zien moet je wel even het hekje over klimmen, over het grasgedeelte langs de klif lopen (er is een soort wandelpad) en voorzichtig proberen tussen de rotsen te kijken. Maar dan heb je ook wat! Zorg voor een stevige ondergrond en een goede balans voordat je om je heen kijkt, anders lig je meters dieper in de zee. De papegaaiduikers broeden van april-mei tot augustus, daarna verdwijnen ze weer naar zee. En hebben we ze gezien? Nou en of! Wordt vervolgd…

'1138653' door Karinm '1138653' door Karinm

NederlandDe Veluwe

NederlandDe Veluwe

Intrigerende blik van

Karinm

De imposante laplanduil komt voor in de naaldwouden en gemengde bossen van het noordelijk halfrond. Hoewel de uil vernoemd is naar Lapland, heeft hij zich naast Scandinavië over alle noordelijke delen van de aarde verspreid. Volwassen laplanduilen zijn te herkennen aan hun grote ronde kop met het grijze gezicht (sluier), en de doordringende, gele ogen die omgeven zijn door donkere kringen. Deze uil kwam voor de lens tijdens een workshop roofvogelfotografie die ik onlangs deed. Wat een gave beesten zijn dit toch, en wat een intrigerende blik!

'1138632' door Karinm '1138632' door Karinm

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Skyfall 2.0

Karinm

Een beetje James Bond fan herkent dit beeld uit de film Skyfall. M staat samen met James Bond peinzend over het Schotse landschap te staren met de Aston Martin DB5 achter hen. Wij moesten het doen met 2 BMW GS-en, maar ach, een kniesoor die daarop let. Het blijft een prachtig landschap! (En het weggetje, in de buurt van Glencoe, staat gewoon op Google Maps als James Bond Skyfall road)

'1138623' door Karinm '1138623' door Karinm

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

De avond valt

Karinm

De avond valt in het (bijna) noordelijkste puntje van Groot-Brittannië. John O’Groats is overdag wat drukker met dagjesmensen die dit punt willen vastleggen op de gevoelige plaat, of naar een van de Orkneys varen. In de avond wordt het helemaal lekker rustig in het kleine dorpje, en kun je genieten van de mooiste zonsondergangen (als het weer een beetje meewerkt natuurlijk). De vissersbenodigdheden liggen klaar voor een nieuwe dag op zee.

'1138567' door Karinm '1138567' door Karinm

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Whisky proeverijtje

Karinm

In Schotland ontkom je er natuurlijk niet aan om een keer een whisky distilleerderij te bezoeken, al was het alleen maar om eens te zien hoe dit gemaakt wordt. Rondleidingen zijn in de meeste distilleerderijen te boeken, het is wel verstandig om dit te reserveren omdat er soms bussen met bezoekers komen. Of ga naar een kleinere distilleerderij zoals Dalwhinnie of Tomatin. Hier staan we bij de (overigens lege) vaten van de Glenmorangie distilleerderij. Meestal zit er bij een rondleiding ook een proeverij, maar dat was geen handige optie om 11u terwijl we nog een stuk motorrijden voor de boeg hadden…wel wat meegenomen voor ‘s avonds uiteraard!

'1138517' door Karinm '1138517' door Karinm

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Rosslyn chapel

Karinm

In het stadje Roslin in Schotland ligt de Rosslyn chapel. Gebouwd vanaf 1446 door Sir William St. Clair, maar vooral bekend om de rol die de kapel had in de eindscene van de film The Da Vinci Code. De kapel is nooit helemaal afgebouwd zoals de bedenker het had gewild. Het bouwwerk zou eigenlijk groter moeten zijn, maar de bedenker stierf terwijl de kapel niet af was en zijn zoon heeft het originele ontwerp niet laten afmaken. Na de reformatie was de kapel vervallen en werd in 1650 gebruikt als stal door Cromwells troepen. In 1862 werd de kapel weer in gebruik genomen na de nodige renovaties, maar in 1954 werd achterstallig onderhoud geconstateerd. Er werd een enorm project gestart om deze kapel te behoeden voor verder verval. Sinds een aantal jaren is de kapel weer in ere hersteld en te bezoeken. Binnen zie je een ontzettend rijke verzameling aan beeldhouwwerken en er zijn vele personen en mythes verwerkt in de figuren. Zeker de moeite waard om het te bezoeken!

'1137994' door Karinm '1137994' door Karinm

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Groeten uit…...Schotl

Karinm

Je gelooft bijna je eigen ogen niet, maar toch is dit ook Schotland. En om precies te zijn: bijna het noordelijkste puntje van Schotland, vlakbij de Duncansby Stacks. Een heerlijke wandeling vanuit John O’Groats, naar de markante stenen pilaren die uit de zee oprijzen. Naarstig gezocht naar de grappige papegaaiduikers, helaas niet gevonden. Wel dit idyllische strandje op de weg terug. Zeg nou zelf, dit ziet er toch tropisch uit? Veel meer van dit soort strandjes vind je langs de hele noordkust van Schotland, zo merkten we later.

'1137912' door Karinm '1137912' door Karinm

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Genieten van het...no

Karinm

Eindelijk weer eens lekker weg en dan niet in eigen land. Op de motor de North Coast 500 rijden, 500 mijl vanaf Inverness naar het hoogste noorden, John O’Groats en verder langs de noord- en westkust. Alhoewel…. morgen gaan we echt het aller-noordelijkste puntje zien, op onze wandeling naar Duncansby Head. Nu was het even genieten van de zonsondergang. Overdag zijn er best wat dagjesmensen, ‘s avonds is het heerlijk rustig!

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier