KHeijlaerts

9
Georgië
KHeijlaerts was hier 30 Jun 2017
Een hele unieke plek om naartoe te reizen is de afgelegen bergregio Svanetië. Hier woont het bergvolk de Svaneten, dat een eigen taal en bijzondere tradities heeft. Mede dankzij de geïsoleerde ligging van hun regio en het bouwen van hoge stenen verdedigingstorens (Kosjki genaamd) zijn ze erin geslaagd vreemde overheersers buiten de deur te houden. Ook nu nog tref je in Svanetië een kleine 2000 verdedigingstorens aan. De oudste stammen zelfs uit de 9e eeuw! Het staat op de Werelderfgoedlijst vanwege de Kosjki. Om er te komen moet je helemaal langs de grens van het afgesloten Abchazië rijden. Mestia is als 'hoofdstad' van de regio de uitvalsbasis. Hier zie je daarom ook wel wat toeristische voorzieningen. Maar zodra je buiten dit stadje bent is het rustig. Je kan er prachtig wandelen in de omgeving. Op zo'n 2-3 uur rijden van Mestia vind je Ushguli. Het bestaat eigenlijk uit een paar kleine klustertjes van huizen met een nog grote verzameling Kosjki. Het ligt op 2000m hoogte en is daarmee het hoogste permanent bewoonde plaatsje van Europa. Omringd door bergen is het aanzicht vanuit iedere hoek prachtig! Jarenlang was dit gebied afgesloten voor toerisme, en volledig geïsoleerd. Sinds 2005 toen Saakasjvili het centrale gezag herstelde is de regio veilig om als toerist te bezoeken. Het is prachtig om een rondwandeling te maken door de vallei en de smalle straatjes tussen de huizen en om een van de heuvels op te lopen voor mooie uitzichten.
Land
  • Prachtige omgeving
  • Unieke bouwstijl
  • Nog erg weinig toeristen
  • Engels wordt er niet gesproken dus moeilijk om met mensen een praatje te maken
  • Lange weg er naartoe
Review geplaatst op 2019-12-09 Door KHeijlaerts
8
Vietnam Hanoi
KHeijlaerts was hier 30 Nov 2016
Je moet natuurlijk wel van steden houden zoals ik. Maar dan is Hanoi wel echt heel erg leuk. Zoals ik net bij mijn foto al schreef is de combinatie van traditioneel en hip/trendy mij erg goed bevallen. Fijn is ook dat er groen en water is in de stad, waar ook veel locals gebruik van maken in hun vrije tijd. En het vrouwenmuseum is echt heel mooi! En je kan overal zo lekker eten. Vooral ook bij de kleine streetfood zaakjes waar je op kabouterkrukjes tussen de locals zit. Wees alsjeblieft niet bang om ziek te worden van het eten in Hanoi. Uiteraard moet je wel kijken waar je gaat zitten. En dan heb ik de toffe dakterrassen die je wel even moet weten te vinden nog niet eens benoemd. En de bloemenmarkt vroeg in de ochtend. Zoveel veelzijdigheid in die ene stad! Je hoort het: ik heb er genoten en me geen moment onveilig gevoeld.
Stad
  • Goed eten
  • Overzichtelijk
  • Gevarieerd aanbod
  • Veel, gemakkelijk contact met locals
  • Veilig
  • Straatverkopers soms wat opdringerig
  • Let op bij taxi's, eerst prijs afspreken
Review geplaatst op 2017-05-14 Door KHeijlaerts
9
Georgië
KHeijlaerts was hier 31 Jul 2017
De kabelbanen zijn een hele unieke, toffe, 'buiten-de-gebaande-paden-activiteit'. En hiermee ook een van de tofste activiteiten die ik heb ondernomen in Georgie. De stad Chiatura zelf is verder erg rauw en puur, en er is niet heel veel moois; Weinig voor toeristen. Behalve de vele kabelbanen die je in deze stad vind (en de vele urbexlocaties). In Chiatura werd in het Sovjet-tijdperk openbaar vervoer geïntroduceerd in de vorm van kabelbanen. De banen werden gebouwd om arbeiders makkelijk te vervoeren die in de mijnen naar mangaan groeven. Zo'n zestig jaar later zijn zo'n 15 van de 21 kabelbanen nog steeds in gebruik als een soort van luchtbuslijnen. Nu nog zijn de kabelbanen in Chiatura de snelste en handigste manier voor forenzen om door de stad te reizen. De stad is namelijk gelegen op en tussen de bergen. Om snel van je sovjetflat naar beneden in het centrum te gaan, om van de ene berg naar de andere te gaan en om dus bij de mijnen te komen is dit vele malen sneller dan via de weg: en gratis! Het onderhoud is echter wel een puntje... Je kijkt op sommige plekken letterlijk door de verroeste ijzeren platen heen. Ze worden daarom in de volksmond ook wel de 'flying coffins' genoemd. Je moet dus wel de knop 'verstand' even uitzetten als je je waagt aan deze roestige vorm van openbaar vervoer. Maar dan heb je wel een eeuwige herinnering! En het uitzicht boven is erg mooi over de stad.
Land
  • Unieke belevenis
  • Nog niet door toeristen ontdekt
  • Echt buiten de gebaande paden
  • Gratis
  • Mooie uitzichten
  • De stad zelf heeft weinig te bieden
  • Stiekem best gevaarlijk denk ik
Review geplaatst op 2017-08-28 Door KHeijlaerts
7
Georgië
KHeijlaerts was hier 31 Jul 2017
Wil je authentiek tussen de Georgiers naar het strand aan de zwarte zee dan is Ureki een leuke plek. Hier is alles nog een beetje houtje-touwtje en niet heel erg op buitenlandse toeristen gericht. Er wordt flink gewerkt aan dit plaatsje dus ik vermoed dat het er over een jaar of 2 alweer heel anders bij kan liggen. Nu zijn de parkeervoorzieningen bijvoorbeeld nog niet echt georganiseerd. Je kan als je heel vroeg bent een plaatsje aan de straat vinden of als je later bent ook wel bij mensen in de tuin die hun tuin daarvoor open stellen. Wij betaalden 2 lari voor een dag (delen door 3 = euro) Wij dronken en aten wat bij een net nieuw geopende strandtent. Het strand is hier zwart zand, veel fijner vind ik persoonlijk dan de kiezelstranden bij Batumi. Het zand is ijzerhoudend en zou geneeskrachtige werking hebben. Dus doe net als de locals en smeer je lekker in met het zand. Het water blijft vrij lang ondiep dus voor gezinnen met kinderen lijkt me dit ideaal. Ook hier kan je op zo'n 'opblaas-banaan' de zee op, of bungelen aan een parachute achter een speedboot net als bij Batumi. Alleen alles veel kleinschaliger en rustiger. Verwacht echter nu nog niet te veel verder qua voorzieningen. De straat richting strand is erg druk met verkeer, wandelaars, kraampjes om zwembanden e.d. te kopen. Eenmaal aan het strand merk je hier weinig meer van.
Land
  • Rustig
  • Zandstrand ipv kiezels
  • Vooral binnenlands toerisme
  • Tot vrij ver ondiep, voor kinderen fijn.
  • Nog weinig voorzieningen
  • Drukte in de straat richting strand
Review geplaatst op 2017-08-24 Door KHeijlaerts
10
Luxemburg
KHeijlaerts was hier 31 Jul 2017
De Mullerthaltrail is een prachtige wandelroute in klein Zwitserland en bestaat eigenlijk uit 3 hoofdroutes van 35-40km lang met daarbij nog wat extra lussen. Deze routes kan je aan elkaar koppelen tot 1 hele lange trekking. Onderweg zijn er vele mogelijkheden om te overnachten zowel op campings als in B&B's/Hotels, en vaak direct langs de trail. Zo kan je er een meerdaagse tocht lopen als je zou willen. Het is ook goed mogelijk om vanuit 1 plek wat dagtochten te maken. De trail is opgedeeld in kleinere delen van 6-10km ongeveer. (wandelingen van 2-3uur) Hierdoor kan je heel goed een tocht uitzetten die past bij jouw wensen. Onderweg zijn er voldoende opstapplaatsen voor de bus om je weer naar je beginpunt te brengen. De Mullerthal trail is goed aangegeven met een M-symbool op bomen/rotsen/paaltjes e.d. Onderweg kom je ook af en toe (m.n. bij de plaatsjes) grote borden tegen waarop heel de trail staat en de aanduiding waar jij je op dat moment bevind. Je loopt vrijwel de hele route over onverharde paden, met veel trappetjes en soms tussen hele smalle kloven door. (bij route 2 in ieder geval, ik weet niet of route 1 en 3 ook grotendeels onverhard zijn) De trail is goed onderhouden, zowel paden als bruggen, als de routeaanduiding zien er tiptop uit. Het was erg rustig op de trail met medewandelaars. Bij de dorpjes wel wat meer mensen maar als je wat verder hier vandaan bent loop je vrijwel alleen.
Land
  • Prachtige omgeving
  • Goede markering
  • Goed onderhouden
  • Vele lengtes mogelijk
  • Goede busvoorzieningen langs de route
  • Vele slaapmogelijkheden direct aan de route
  • geen?
Review geplaatst op 2017-08-23 Door KHeijlaerts
8
Frankrijk Bretagne
KHeijlaerts was hier 30 Jun 2017
De roze graniet kust bij Ploumanac'h is erg mooi om te bezoeken. Deze gave kustlijn ligt in het departement Côtes d’Armor. Imposante stapels door zee en wind uitgehouwen roze granieten stenen bieden een bijzonder gaaf uitzicht. Ze zijn 300 miljoen jaar oud en strekken zich uit over meer dan 25 hectare. Ze zijn wereldwijd bekend en trekken vele toeristen door het jaar heen. Dus niet buiten de gebaande paden, maar wel gaaf! De contrasten tussen de stenen en de begroeiing vind ik erg gaaf, en de golven die tegen de rotsen aan klappen leveren spectaculair mooie beelden op. Ondertussen zie je vrij veel boten varen op de zee waardoor je goed kan zien hoe groot sommige rotsen zijn. Er is een parkeerplaats direct aan de kust waar toen ik er was voldoende plek vrij was. De parkeerplaats in het dorpje zelf was veel drukker.
Regio
  • Bijzondere kustlijn
  • Fotogeniek
  • Toeristische locatie
Review geplaatst op 2017-07-23 Door KHeijlaerts
7
Vietnam Noord Vietnam
KHeijlaerts was hier 30 Nov 2017
Bac Ha is een van de bekende dorpen om een lokale markt te bezoeken. De markt is uiteraard zeer de moeite om te bezoeken, er wordt van alles verkocht en er komen veel locals uit de omgeving. Velen in hun traditionele kleding. Dit geeft een heel kleurrijk beeld. Vroeg in de ochtend is het rustig, en voornamelijk door Vietnamezen bezocht. Jammer is dat de markt na een uur of 10 overgenomen lijkt te worden door de toeristen die met bussen vanuit Sapa aan zijn gekomen. Veel mensen zien van dit dorp niet meer dan alleen de markt op zondagochtend. Die markt is echt wel de moeite waard maar toch is het zonde want het is echt wel een leuk dorpje om verder te bekijken. Er ligt een groot meer centraal in het dorp en rondom liggen de bergen. Dit levert zeker in het avondlicht en bij rustig weer een mooi beeld op. Op zaterdagavond is er een lokaal feest met muziek en dans en als afsluiter een groot kampvuur. Jong en oud komen hier samen, maar andere toeristen konden we op 1 hand tellen. Een aanrader om met locals in contact te komen! Verder blijft het een dorp, dus verwacht geen hippe restaurants en cafe's. Het dorp heb je in principe in 1-2 uurtjes wel helemaal gezien. De omgeving is echter ook zeer de moeite waard om te wandelen. Erg rustig en mooi! Kortom: een bestemming om zeker een nacht voordat je de markt bezoekt al te gaan slapen. En niet alleen om om 7uur als een van de eersten op de markt te zijn...
Regio
  • Lokale markt op de vroege ochtend
  • Mooie omgeving is erg rustig
  • Za-avond kans om lokaal feest mee te maken
  • Mooi centraal meer
  • Hotels, restaurants e.d. niet heel bijzonder
  • Op de markt na 10u teveel toerisme
Review geplaatst op 2017-06-27 Door KHeijlaerts
8
Vietnam
KHeijlaerts was hier 30 Nov 2016
Je moet natuurlijk wel van steden houden zoals ik. Maar dan is Hanoi wel echt heel erg leuk. Zoals ik net bij mijn foto al schreef is de combinatie van traditioneel en hip/trendy mij erg goed bevallen. Fijn is ook dat er groen en water is in de stad, waar ook veel locals gebruik van maken in hun vrije tijd. En het vrouwenmuseum is echt heel mooi! En je kan overal zo lekker eten. Vooral ook bij de kleine streetfood zaakjes waar je op kabouterkrukjes tussen de locals zit. Wees alsjeblieft niet bang om ziek te worden van het eten in Hanoi. Uiteraard moet je wel kijken waar je gaat zitten. En dan heb ik de toffe dakterrassen die je wel even moet weten te vinden nog niet eens benoemd. En de bloemenmarkt vroeg in de ochtend. Zoveel veelzijdigheid in die ene stad! Je hoort het: ik heb er genoten en me geen moment onveilig gevoeld.
Land
  • Goed eten
  • Overzichtelijk
  • Gevarieerd aanbod
  • Veel, gemakkelijk contact met locals
  • Veilig
  • Straatverkopers soms wat opdringerig
  • Let op bij taxi's, eerst prijs afspreken
Review geplaatst op 2017-05-14 Door KHeijlaerts
8
Vietnam
KHeijlaerts was hier 30 Nov 2016
Het eiland Quan Lan ligt bij Bai Tu Long Bay; het onbekendere en dus rustige zusje van Ha Long Bay. Het super rustige en idyllische eiland is langgerekt en er ligt 1 dorpje in het zuiden. Richting het noorden loopt 1 hoofdweg met wat kleine aftakkingen richting nog wat verdwaalde huizen en prachtige hagelwitte stranden. Het eiland is grotendeels vlak, er zijn mangroves en dichte oerwouden, rijstvelden en veel vissersboten. Met de gewone dagelijkse veerboot kan je door Bay Tu Long Bay naar het eiland Quan Lan varen. Al een belevenis op zich want de boten zijn niet van Nederlandse kwaliteit zal ik maar zeggen. En aangezien er op het eiland amper iets te koop is wordt met deze boot ook allerlei materiaal vervoerd om bijvoorbeeld te bouwen. Vanaf de pier kan je met een tuktuk naar het dorpje (zo'n 2km). Wij waren op het eiland de enige toeristen en werden dan ook flink aangestaard ;-) Er was in het dorpje 1 restaurant open, en 1 hotel. Verder zijn er wat kleine winkeltjes, een tempel (uiteraard) en een schooltje. En natuurlijk heel veel vissers. Eigenlijk is hier weinig te doen, behalve genieten van de rust, prachtige witte stranden, mangrovebossen, buffels op de rijstvelden, vissers bij ondergaande zon en de vriendelijke mensen. Huur hiervoor een scooter voor een paar cent en rij gewoon lekker rond, stop hier en daar, maak een praatje...
Land
  • Rustig en overzichtelijk
  • Hagelwitte zandstranden
  • Vriendelijke mensen
  • Zeer weinig toeristen
  • Prachtige natuur
  • Verse vis! (springrolls)
  • Na 2-3 dagen heb je alles hier wel gezien
  • Stranden zijn te voet net te ver v/h dorpje
  • Weinig keuze qua eten & slapen
Review geplaatst op 2017-04-10 Door KHeijlaerts
9
Montenegro
KHeijlaerts was hier 31 Jul 2016
Montenegro is een klein landje en daardoor gemakkelijk in korte tijd te bereizen. In anderhalve week heb ik aardig wat kunnen doen hier. De kust kent al wat meer toerisme maar de binnenlanden zijn vrijwel onontdekt door buitenlanders. Het land heeft veel te bieden op het gebied van natuur. Vele mooie natuurgebieden kenmerken het land. Zoals de berggebieden in het noorden (Durmitor NP en Biogradska NP zijn zeker aan te raden!) maar ook in het zuiden vind je mooie natuurgebieden zoals het bekende Lovcen NP met prachtige uitzichten op de stad en baai van Kotor en het waterrrijke zuidoosten met zijn Skadarmeer. Zeker aan de kust zijn de plaatsjes erg gezellig en mooi, echter Kotor vond ik wel erg toeristisch. Hier liggende prijzen ook iets hoger, verder is het land erg goedkoop! Je kunt hier prachtige dagtochten maken zonder andere mensen tegen te komen, dit vond ik fantastisch!
Land
  • onontdekte, hele mooie natuurgebieden
  • klein land, dus ik korte tijd te bereizen
  • gevarieerd
  • goedkoop
  • Kust al wat 'te' toeristisch naar mijn mening
Review geplaatst op 2016-11-27 Door KHeijlaerts

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ NL EDITIE
10-07-2020 Ben jij een reiziger in hart in nieren en denk je Nederland goed te kennen? Test dan op 16 juli online je Nederlandse reiskennis en neem het live op tegen andere gepassioneerde reizigers uit het hele land. Win fantastische prijzen! Zo doe je mee >

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 27 | Community toppers

Ethiopië Bull Jump Ceremonie. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Hippo chalet in Namibië door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Ethiopië Bull Jump Ceremonie door Ameerakker
3. Topblog: Avontuur in de Okavango Delta door Barga
4. Communitylid van de week: Nick_VL
5. Nieuwkomer: n.v.t.

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

Binnenkort volgt er een nieuwe fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik