KHeijlaerts

'1106965' door KHeijlaerts '1106965' door KHeijlaerts

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Zonsopkomst in...Sere

KHeijlaerts

Een onvergetelijke ervaring was het om twee nachten te kamperen midden in de Serengeti. Doordat ik in het regenseizoen heb gereisd was het overal super rustig. Zo ook hier. Heel de kampeerplek was alleen voor ons groepje. Ik had mijn tentje aan de rand opgezet zodat ik vrij uitzicht had over de Serengeti. Midden in de nacht wakker worden van jankende hyena's en een brullende leeuw vlakbij is wel echt heel erg gaaf hoor! En toen ik mijn tentje open deed 's ochtends was dit mijn uitzicht...

'1106071' door KHeijlaerts '1106071' door KHeijlaerts

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Secretarisvogels in d

KHeijlaerts

Secretarisvogels zijn grote roofvogels (130-140cm hoog en een spanwijdte van zo'n 2m!) Ze kunnen slecht vliegen, maar soms moeten ze wel om weg te komen van roofdieren. Ze zoeken om te broeden een boomkruin die ze aanstaat. Het vrouwtje broed de eieren uit terwijl het mannetje haar van voedsel voorziet. Misschien hebben deze twee in deze boom ook wel een nest, of zijn ze samen op inspectie of dit dé broedplek moet gaan worden. Ik vind het echt een kenmerkend beeld voor de leefwijze van secretarisvogels.

'1105906' door KHeijlaerts '1105906' door KHeijlaerts

SpanjeMálaga

SpanjeMálaga

Rooftopview over...Ma

KHeijlaerts

Voor een prachtig uitzicht over Malaga is het rooftopterras van het AC Hotel Marriott naast de kathedraal een topplek! Ga vooral aan het einde van de dag als de zon ondergaat zodat je die prachtige gouden gloed meepakt. Zorg er wel voor dat je ruim op tijd bent zodat je een goede plek aan de rand van het terras kan bemachtigen, je bent niet de enige die er van houdt om bij zonsondergang een cocktail te drinken met zulk mooi uitzicht. Je moet wel betalen om naar boven te mogen, maar hiervoor krijg je ook een drankje. Ze willen geen mensen die alleen even een foto komen maken en dan weer weg zijn en daarmee klanten die op het terras zitten verstoren. Heel fijn!

'1105893' door KHeijlaerts '1105893' door KHeijlaerts

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

3, 2, 1, ... GO!

KHeijlaerts

In Serengeti is zo veel te zien aan wildlife dat je blijft fotograferen. Gieren zijn meestal niet zo geliefd hiervoor, maar als je zo'n moment kan pakken als deze is dat toch wel heel leuk.

'1105861' door KHeijlaerts '1105861' door KHeijlaerts

DuitslandRijnland-Palts

DuitslandRijnland-Palts

Burg Eltz

KHeijlaerts

Burg Eltz is sinds 1157 de residentie van de graven van Eltz en is nog steeds in eigendom van de familie. Er is 500 jaar lang aan gebouwd, wat je terug ziet in de verschillende bouwstijlen. Rond het imposante slotplein staan acht woontorens. Een deel is dus nog in gebruik door de familie en is niet toegankelijk voor publiek. In het opengestelde deel kan je er de adellijke wooncultuur door de eeuwen heen bewonderen. Het kasteel ligt op een schitterende plek in de heuvels langs de Moezel. Vooral in de herfst vind ik het daar prachtig met de verschillende kleuren van het bos als decor. Wij sliepen in een hotel in de buurt en zijn 's ochtends vroeg in de schemer voordat het kasteel open ging door het bos er naartoe gewandeld. Hierdoor waren we helemaal alleen bij dit prachtige kasteel. Ik hou er niet zo van, maar vroeg opstaan loont echt!

'1105765' door KHeijlaerts '1105765' door KHeijlaerts

TanzaniaOverige gebieden

TanzaniaOverige gebieden

Groen Tanzania

KHeijlaerts

Onderweg van Serengeti naar Ngorongoro treffen we deze giraffen. Giraffen vind ik leuk! Ik moet altijd een beetje om ze lachen. Hebben jullie dat ook? Ik was in April in Tanzania, nu hoor ik je bijna denken: April, Tanzania... Regenseizoen! En dat klopt, het is dan nog regenseizoen. En dat is juist een hele goede reden om dan naar Tanzania toe te gaan. Want: 1: het is overal veel rustiger dan in het droge seizoen; 2: alles is supermooi frisgroen en er bloeien heel veel mooie bloemen, hele vlaktes vol! 3: jonge dieren in overvloed!! :-) Natuurlijk heeft het ook nadelen want zowel in Lake Manyara als in Serengeti waren veel wegen onbegaanbaar door de grote hoeveelheid water. En het gras is soms zo hoog dat je kleinere dieren moeilijker kan spotten. Maar ik vind de voordelen van reizen in dit seizoen toch wel zwaarder wegen.

'1105706' door KHeijlaerts '1105706' door KHeijlaerts

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Uitzicht bij Ushguli

KHeijlaerts

Ushguli is een afgelegen bergdorp in de regio Svanetie in de hoge Kaukasus. Het bestaat eigenlijk uit een paar kleine klustertjes van huizen met een nog grote verzameling Kosjki. Het ligt op 2000m hoogte en is daarmee het hoogste permanent bewoonde plaatsje van Europa. Omringd door bergen is het aanzicht vanuit iedere hoek prachtig! Jarenlang was dit gebied afgesloten voor toerisme, en volledig geïsoleerd. Overvallen en ontvoeringen vonden hier regelmatig plaats op 'bezoekers'. Sinds 2005 toen Saakasjvili het centrale gezag herstelde is de regio veilig om als toerist te bezoeken. Het toerisme is hier zoals je begrijpt nog volop in ontwikkeling. Het is prachtig om een rondwandeling te maken door de vallei en de smalle straatjes tussen de huizen en om een van de heuvels op te lopen voor mooie uitzichten. De afgelegen bergregio Svanetie staat op de Werelderfgoedlijst. Hier woont het bergvolk de Svaneten, dat een eigen taal en bijzondere tradities heeft. Mede dankzij de geïsoleerde ligging van hun regio en het bouwen van hoge stenen verdedigingstorens (Kosjki genaamd) zijn ze erin geslaagd vreemde overheersers buiten de deur te houden. Ook nu nog tref je in Svanetie een kleine 2000 verdedigingstorens aan. De oudste stammen zelfs uit de 9e eeuw! Mestia is de 'hoofdstad' van deze regio. Op zo'n 2-3 uur rijden van Mestia vind je Ushguli. Het eerste deel van de route wordt momenteel verhard, het 2e deel is een erg slechte, onverharde en gevaarlijke weg (stijle afgronden vaak zonder vangrail oid, smalle wegen vol kuilen en locals die iedere bocht en kuil kennen en dus een redelijk tempo willen rijden en op de meest onbegrijpelijk plaatsen dan toch willen inhalen). Het is daarom aan te raden hier een chauffeur in te schakelen.

'1105553' door KHeijlaerts '1105553' door KHeijlaerts

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Pimpelmeesjes kijken

KHeijlaerts

Nu de bladeren bijna allemaal van de bomen zijn worden de vogeltjes ook beter zichtbaar. Het lijkt alsof er dit jaar heel veel meesjes zijn. Zowel koolmeesjes als pimpelmeesjes vliegen volop hier in de stad. Vanmiddag was het zo lekker buiten dat ik heb geoefend met vogelfotografie. De mezen vliegen af en aan in het groen langs de Binnendieze: het riviertje wat door de binnenstad van Den Bosch kronkelt.

'1105503' door KHeijlaerts '1105503' door KHeijlaerts

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Zwart-Wit

KHeijlaerts

Een avondzonnetje schijnt op een van de vele witte kustdorpjes die Lanzarote rijk is. Het is eb waardoor de huizen mooi afsteken bij de zwarte lava-grond die in de zee verdwijnt. Bij vloed klotsen de golven tegen de huizen aan. Huur vooral een auto op Lanzarote en rij gewoon wat rond, hierdoor kom je op de prachtigste plekken terecht!

'1099652' door KHeijlaerts '1099652' door KHeijlaerts

TanzaniaLake Manyara

TanzaniaLake Manyara

De Familie Olifant

KHeijlaerts

In April naar Tanzania, iets wat niet veel mensen doen. Toch is het zeer de moeite waard. Een aantal redenen om juist wél in het regenseizoen te gaan: Het is veel rustiger en... er zijn jonge dieren! Deze olifantenfamilie kwam vanuit de bossages naar ons toe lopen en hebben pal voor onze neus een heerlijk zandbad genomen met elkaar. En wij waren de enige jeep die er was! Natuurlijk heeft het ook ongemakken in het regenseizoen. In Lake Manyara waren veel wegen onbereikbaar waardoor een veel kleiner deel te bezoeken was, en hetzelfde trof ons in Serengeti. Maar dan is er nog steeds genoeg te zien. En ja, je wordt weleens nat... maar tussen de regen schijnt ook de zon.

'1099621' door KHeijlaerts '1099621' door KHeijlaerts

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Bekijk het Alhambra..

KHeijlaerts

Gisteren plaatste ik de foto vanaf de andere kant: 'Bekijk Albaicín vanaf het Alhambra'. Natuurlijk heb je dan omgekeerd ook een mooi uitzicht vanuit deze ontzettend leuke wijk naar het Alhambra toe! De bekendste plek om het Alhambra te bekijken vanuit Albaicín is Mirador San Nicolás. Met name met zonsondergang kan het hier goed druk zijn. Natuurlijk zijn er ook nog vele andere plekken waar je mooie uitzichten hebt op dit indrukwekkende complex, dat ontdek je vanzelf als je via de vele straatjes, trappen en pleintjes door de wijk aan het dwalen bent.

'1099562' door KHeijlaerts '1099562' door KHeijlaerts

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Bekijk Albaicín vanaf

KHeijlaerts

Albaicín is de oude Moorse wijk van de Spaanse stad Granada. De wijk ligt op een heuvel recht tegenover het Alhambra. Hierdoor heb je vanaf het Alhambra een prachtig zicht op deze leuke wijk die bestaat uit een doolhof van smalle straatjes, trappen en pleintjes met witgekalkte huizen met vaalrode daken. Via een aantal bruggen over de rivier Darro is de wijk verbonden met de rest van de stad.

'1095734' door KHeijlaerts '1095734' door KHeijlaerts

SpanjeMálaga

SpanjeMálaga

Uitzicht over Malaga

KHeijlaerts

Vanaf het Castillo de Gibralfaro heb je prachtige uitzichten over de stad Malaga. Dus wil je de stad van boven bekijken dan is dit een goede locatie om dat te doen. Een mooie wandeling van ongeveer 1km voert je vanuit het centrum langs het Alcazaba de berg op waar de ruïne van dit kasteel staat. Onderweg heb je mooie uitzichten over de havens, de stad met zijn arena en de Alborische zee. Het is een goed aangelegde en onderhouden weg, prachtig door het groen. Er zijn meerdere paden over de berg, dus via een andere weg teruglopen is zeker mogelijk. Als je niet wilt wandelen is het ook mogelijk om met de bus of auto de berg op te rijden. Het kasteel is in de 14e eeuw gebouwd en diende als bescherming van het lager gelegen Alcazaba. Een groot deel van de kasteelmuren is te belopen en vanaf die muren heb je prachtige uitzichten rondom over de stad en de omgeving. Ik vond het zeer de moeite waard! Doordat mijn man en ik hier in februari waren was het niet druk, ik kan me echter voorstellen dat het hier in de zomermaanden behoorlijk druk kan zijn.

'1090066' door KHeijlaerts '1090066' door KHeijlaerts

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

James Bond achtig...J

KHeijlaerts

Ik waande me op de filmset van een James Bond film toen ik Jameos del Agua bezocht. Supergaaf vond ik deze plek! Op Lanzarote (of eigenlijk ONDER Lanzarote) ligt een vulkanische grot van enkele kilometers lang van het binnenland tot in de oceaan. Dit is een klein stukje daarvan en door Cesar Manrique aangepakt. Zoals kenmerkend voor Manrique zie je hier in het landschap eigenlijk niks van, maar als je eenmaal binnen bent is het heel gaaf. Natuur en kunst/menselijke toevoeging gaan hier hand in hand. Je vind hier dus een stuk grot waar je via wat trappen in afdaalt (het bevind zich op de foto onder het oranje doek), in het zoute meertje in de grot zie je honderden kleine witte kreeftjes. Een endemische soort (komt dus alleen hier voor en nergens anders op de wereld) en heel erg kwetsbaar. Heel gaaf om te zien, maar lastig fotograferen in het donker en onder water. Er bevind zich ook een restaurant wat verdeeld is over beide zijden van dit meertje en waar wij heel graag hadden willen eten omdat de plek zo geweldig is. De setting is echt als een James Bond film, beetje seventies qua kleuren en lampen en veel planten. Helaas kwamen we er achter dat het maar 2 dagen per week kan en je moet hier echt op tijd voor reserveren. Je hebt dan entree tot het complex, diner en livemuziek voor €40. Wel konden we nu een drankje bestellen daar. Via wat trappen kom je vervolgens weer in de open lucht bij het zwembad wat je op de foto ziet (onder dat oranje doek vandaan dus). Hier is aan de rechterkant een hele gave cocktailbar: ook weer in de zwarte lavagrot ingebouwd met wit. Verder is de tuin hier mooi aangeplant, en een heerlijke plek om even te vertoeven. Het groen wat je rechts ziet op de rotsen is gewoon de natuur op die plek, niks aangeplant of iets dergelijks. Natuur en kunst gaan hier zo gaaf in elkaar over! Er is ook nog een auditorium in de vulkanische grot, maar dat was bij ons bezoek gesloten voor renovatiewerkzaamheden. Kortom een bezoek waard! Hou er wel rekening mee dat dit geen 'Columbus-buiten-de-gebaande-paden-locatie' is. Je bent hier absoluut niet alleen. Maar Als je kiest voor het begin of het einde van de dag is het er minder druk.

'1089293' door KHeijlaerts '1089293' door KHeijlaerts

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Doe een hike over de.

KHeijlaerts

-Graag even openen- Een heel gaaf alternatief voor het standaard bezoek aan Timanfaya National Park (waar je in een half uurtje even met een bus doorheen mag rijden en verder niks) is een bezoek aan Los Volcanes Natural Park. Hier mag je gewoon rijden, wandelen, fietsen etc en het is eigenlijk net zo gaaf als Timanfaya. Ook hier liggen heel veel vulkanen bij elkaar in een bizar zwart lavalandschap. Een hele gave wandeling/hike die mijn man en ik hebben gemaakt is een wandeling over de kraterrand van de Caldera Blanca. Er staat ongeveer 3 uur voor deze wandling. Vanaf een parkeerplaatsje wandel je eerst door de zwarte lavavelden langs de vulkaan (het kleinere broertje) die je hier op de foto ziet. Je komt via het zwarte lavaveld in de achtergrond, over het pad wat je direct links van de vulkaan ziet aanlopen en vervolgens ga je midden door het zwarte lavaveld in het midden van de foto. Als je goed kijkt zie je daar ook 2 mensen met een rode jas. Vervolgens begint de klim aan de lage zijde van de Caldera Blanca tot je bovenop de kraterrand staat. Vervolgens klim je verder omhoog de hele caldera rond. Geweldige uitzichten, met de Atlantische oceaan in de achtergrond aan de ene kant en natuurlijk rondom je velden met de zwarte lava. Ik zal later nog meer foto's plaatsen van het zicht op de caldera in het midden en het uitzicht aan de andere kant. Let op er is niet echt een pad over de rand, het waait heel hard boven en de ondergrond bestaat regelmatig uit los grind dus het is niet geheel zonder risico's. Maar dat maakt het juist wel heel erg Columbus vond ik!

'1088679' door KHeijlaerts '1088679' door KHeijlaerts

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Jardin de Cactus is..

KHeijlaerts

Bij het dorp Guatiza kun je Jardín de Cactus bezoeken: een project van César Manrique. Het respect voor de natuurlijke omgeving is één van de kenmerken voor het architectonische werk van César Manrique en weerspiegelt zich ook in de Jardin de Cactus, die volledig is geïntegreerd in het landschap van het eiland. De cactustuin is aangelegd in een oude steengroeve hierdoor staan de cactussen beschut tegen de harde wind die over het eiland waait. De cactustuin is op verschillende niveau's aangelegd. De meeste cactussen bevinden zich op het grote centrale veld dat het laagste ligt. Het bevindt zich een meter of tien onder het aardoppervlak. Dat komt omdat hier een kuil ontstaan is door het afgraven van woestijnas. Rondom het centrale veld zijn enkele terrassen aangelegd. In de tuin staan duizenden soorten cactussen die van over de hele wereld afkomstig zijn. Hoewel de meeste cactussoorten in het wild niet op Lanzarote voorkomen, gedijen ze uitstekend in Jardín de Cactus. De cactussen zijn tussen het zwarte steengruis/lavasteen geplant. Dit contrasteert erg mooi met de groene, gele en soms rode kleuren van de cactussen. Ze knallen er hierdoor echt uit! Of je nou wel of niet van cactussen houdt, de tuin is zo fraai aangelegd dat het alleen daarom al een bezoek waard is. Als je dan ook nog eens waardering voor cactussen zelf hebt dan is deze tuin een absolute must-see. Er staan wel 1400 soorten van over de hele wereld! De tuin is van 10 tot 17:45 open, in de zomer van 9 tot 17:45. Wij waren er aan het einde van de middag en het viel reuze mee met de drukte.

'1088018' door KHeijlaerts '1088018' door KHeijlaerts

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Ga naar Mirador de...

KHeijlaerts

Als je eens een ander uitzichtpunt dan het standaard Mirador del Rio wilt bezoeken, dan is Mirador de Guinate een aanrader. Je bent hier minder hoog, maar daarom is het niet minder mooi. Ook hier kijk je zoals je op de foto kunt zien mooi langs de kliffen naar het kleine eilandje La Graciosa. Ik vond het zeker de moeite waard om voor dit uitzichtpunt even de hoofdweg af te gaan. Nog een voordeel: hier sta je alleen :-) Daarna kan je via de 'Mirador del Rio scenic road' langs de rand van de kliffen verder naar het noorden doorrijden genietend van het prachtige uitzicht, om vervolgens alsnog de Mirador del Rio te bezoeken, maar hou er daar wel rekening mee dat je het uitzicht met vele andere toeristen moet delen.

'845057' door KHeijlaerts '845057' door KHeijlaerts

TanzaniaOverige gebieden

TanzaniaOverige gebieden

April in Tanzania

KHeijlaerts

April in Tanzania kleurt het landschap geel. Ik nam deze foto vanuit onze truck ergens onderweg. Ik genoot van het beeld wat aan me voorbij vloog. Het prachtige gele landschap met daarin telkens wat Maasai met hun vee, of zoals hier een aantal schoolkinderen op weg naar thuis. De felle rood blauwe kleuren van de kleding in combinatie met de gele bloemen is zo'n mooi gezicht. En dan de weidsheid van het landschap... oneindige vlaktes. We rijden hier van Mto Wa Mbu naar Serengeti. De route gaat via de Ngorongoro Conservation Area waar veel Maasai wonen en werken. Ooit leefden ze ook in Serengeti, maar sinds dat een NP is mag dat niet meer, in Ngorongoro CA vonden ze hun nieuwe thuis. Zodra je Serengeti bereikt is dit beeld dus verdwenen: Geen kleurrijke mensen meer te zien.

'845007' door KHeijlaerts '845007' door KHeijlaerts

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Ga naar de Ngorongoro

KHeijlaerts

Ga als je naar Tanzania gaat ook zeker naar de Ngorongoro krater. Deze krater kan je prima in een dag aandoen, de krater heeft een doorsnee van 17-21 kilometer en de kraterbodem een oppervlak van ca. 260 vierkante kilometer. Het is de grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem. De kraterwand schermt het gebied in de krater daardoor grotendeels af tegen de toevallige migratie van de dieren. In de krater leven permanent naar schatting 25.000 grotere zoogdieren en op het hoogtepunt 500.000. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld en dus zeer de moeite waard om te bezoeken. Daardoor trekt het gebied natuurlijk ook veel toeristen, maar dan is mijn tip: Ga net als ik in het regenseizoen. Ik denk dat er maximaal 10 jeeps in de krater waren op de dag dat ik er was! Bovendien zijn er in dit seizoen veel jonge dieren en ziet alles er mooi groen uit. Opvallende afwezige is de giraf, door de lange benen en nek kan ze niet de steile helling af om de krater in te komen. De gnoes die in deze krater leven doen niet mee aan de grote migratie.

'844892' door KHeijlaerts '844892' door KHeijlaerts

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Ga in het voorjaar...

KHeijlaerts

Er zijn meerdere redenen te noemen om in het voorjaar naar Tanzania te gaan. Een reden is de grote hoeveelheid aan jonge dieren. Zoals deze gnoe slechts enkele uren geleden haar jong op de wereld heeft gezet. De navelstreng hangt er nog aan en hij stond nog niet helemaal stabiel op zijn poten. Te schattig om te zien!! Natuurlijk heb ik nog veel meer jonge dieren gezien, maar dit is denk ik wel de jongste. Nog een andere reden om in het voorjaar te gaan is dat het overal super groen is: bloemen en planten staan volop in bloei, het gras is nog niet helemaal kort gegraasd en wuift mooi mee met de warme wind. Zelfs de baobabs staan volop in blad. Dit maakt het landschap overal heel gevarieerd en heel erg mooi. Een derde reden is dat het in dit seizoen heel rustig is met toeristen. In het hoogseizoen zal het hier goed druk zijn, maar in dit seizoen is het er echt rustig! We waren regelmatig de enige gast bij overnachtingen, sta je bij een luipaard met maar 3 jeeps (waarvan 2 van ons). Kleinigheidje is wel de regen in dit seizoen, maar dat is zeker geen reden om dit seizoen over te slaan. Meer voordelen dan nadelen!

'844742' door KHeijlaerts '844742' door KHeijlaerts

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Wakker worden

KHeijlaerts

Tanzania in het regenseizoen moet je doen! Of in ieder geval je er niet door laten weerhouden dat het regent. Het is heerlijk rustig, ongelooflijk groen, er zijn veel jonge dieren, en ja het is ook nat en af en toe zijn wegen dus onbegaanbaar... maar he! Dan sta je wel in je eentje bij een groep leeuwen die op het gemakje wakker wordt pal naast je jeep! Alle rust dus om echt te genieten van het moois wat je ziet. Zoals hier dus in de Ngorongoro krater, waar we behalve deze leeuw die lekker ligt te geeuwen nog veel meer moois hebben gezien. Zo hebben we in een middag de big five hebben kunnen spotten.

'567577' door KHeijlaerts '567577' door KHeijlaerts

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Bezoek de Gergetikerk

KHeijlaerts

Fantastisch vond ik het om deze kerk te bezoeken. De 14e eeuwse Gergetikerk ligt namelijk op 2170m hoogte bij het dorp Stepantsminda (oude naam = Kazbegi). Op de top van een van de bergen van de hoge Kaukasus. Waar je ook kijkt, om je heen zie je bergen! Achter mij rijst bijv. Mt. Kazbek met zijn 5047m op (niet op deze foto dus). Dit is de twee na hoogste top van Georgie. De ligging van deze kerk is gewoon fantastisch! Je hebt 2 opties om vanuit het dorp bij deze kerk te komen: Met een 4X4 een hele slechte smalle weg omhoog rijden, of je neemt de hike door de bossen de heuvel op. Zoals op de meeste plekken in Georgie is ook deze kerk gratis toegankelijk.

'567295' door KHeijlaerts '567295' door KHeijlaerts

LuxemburgKlein Zwiterland

LuxemburgKlein Zwiterland

Loop de...Mullertal-t

KHeijlaerts

De omgeving is bijzonder mooi rond Echternach, Berdorf en Mullertal! Een omgeving met veel relief en groenbemoste bossen, vol met fantastische rotsformaties met bijzondere namen. Veel trappetjes voeren je de diepte in, om er even later weer uit te mogen klimmen. In Augustus heb ik een fantastische wandeling van ongeveer 27km gemaakt door deze omgeving. Een flink stuk van route 2 van de Mullerthal-trail, die goed aangegeven staat evenals de andere wandelingen in de regio. De ochtend begon met mist, wat een sprookjesachtige setting opleverde. Vooral toen de zon door de mist heen begon te prikken werd het spectaculair mooi. Wij vertrokken rond een uur of 8 in de ochtend waardoor we hier ook nog eens alleen rondwandelden. Pas na een uur kwamen we de eerste andere hikers tegen. De vele goed uitgezette wandelroutes bieden de wandelaar veel keus. De Mullerthal-trail bestaat uit 3 rondes van 25-30km ongeveer. Delen van wandelingen maken kan ook, er rijden voldoende bussen om je weer naar je startpunt te brengen. En er zijn buiten deze trail om ook nog voldoende kortere wandelingen te maken. Koop bij een infopunt (die zijn er zat, dus gemakkelijk te vinden) een gedetailleerde wandelkaart voor 4 euro, en stippel een mooie wandeling uit!

'567253' door KHeijlaerts '567253' door KHeijlaerts

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Bezoek het afgelegen.

KHeijlaerts

Ushguli is een afgelegen bergdorp in de regio Svanetie in de hoge Kaukasus. Het bestaat eigenlijk uit een paar kleine klustertjes van huizen met een nog grote verzameling Kosjki. Het ligt op 2000m hoogte en is daarmee het hoogste permanent bewoonde plaatsje van Europa. Omringd door bergen is het aanzicht vanuit iedere hoek prachtig! Jarenlang was dit gebied afgesloten voor toerisme, en volledig geïsoleerd. Overvallen en ontvoeringen vonden hier regelmatig plaats op 'bezoekers'. Sinds 2005 toen Saakasjvili het centrale gezag herstelde is de regio veilig om als toerist te bezoeken. Het toerisme is hier zoals je begrijpt nog volop in ontwikkeling. Het is prachtig om een rondwandeling te maken door de vallei en de smalle straatjes tussen de huizen en om een van de heuvels op te lopen voor mooie uitzichten. De afgelegen bergregio Svanetie staat op de Werelderfgoedlijst. Hier woont het bergvolk de Svaneten, dat een eigen taal en bijzondere tradities heeft. Mede dankzij de geïsoleerde ligging van hun regio en het bouwen van hoge stenen verdedigingstorens (Kosjki genaamd) zijn ze erin geslaagd vreemde overheersers buiten de deur te houden. Ook nu nog tref je in Svanetie een kleine 2000 verdedigingstorens aan. De oudste stammen zelfs uit de 9e eeuw! Mestia is de 'hoofdstad' van deze regio. Op zo'n 2-3 uur rijden van Mestia vind je Ushguli. Het eerste deel van de route wordt momenteel verhard, het 2e deel is een erg slechte, onverharde en gevaarlijke weg (stijle afgronden vaak zonder vangrail oid, smalle wegen vol kuilen en locals die iedere bocht en kuil kennen en dus een redelijk tempo willen rijden en op de meest onbegrijpelijk plaatsen dan toch willen inhalen). Het is daarom aan te raden hier een chauffeur in te schakelen.

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik