JoshuaX

'1119946' door JoshuaX '1119946' door JoshuaX

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Bezoek de rotswoninge

JoshuaX

De noordkant van Tenerife is een absolute aanrader, ver weg van het massatoerisme in het zuiden. Hoog in het noordelijke Anagagebergte vindt je bijvoorbeeld rotswoningen in het kleine dorpje Chinamada, dat op de rand van een prachtige kloof ligt. Vanaf Punta del Hidalgo loop je er in twee uur naar toe,. Je kunt er een authentieke Canarische maaltijd eten in een in de rots uitgehouwen restaurantje en rondkijken op de spectaculair aangelegde landbouwterrassen, voordat je uitgerust weer terugkeert. De foto is genomen op de terugweg met zicht op Punta del Hidalgo.

'1119750' door JoshuaX '1119750' door JoshuaX

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Beklim de El Teide!

JoshuaX

Voor fitte wandelaars is de beklimming van de El Teide vulkaan, met 3719 m. de hoogste berg van Spanje, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt op Tenerife. Je moet wel 1400 hoogtemeters overwinnen, maar de reis is in dit geval echt belangrijker dan de eindbestemming op de topkrater. Je doorkruist verschillende lavalandschappen, onder meer de huevos del Teide, gigantische lavakogels die bij de laatste uitbarsting uit de krater zijn gespuwd. Het tweede deel van de beklimming door de enorme gestolde lavastromen is waanzinnig, de uitzichten zijn echt fantastisch. Doordat de refugio dicht was wegens Corona hebben we deze hike in één dag moeten doen, ruim 6 uur naar de top, daarna 3 uur afdalen. Loodzwaar maar elke hoogtemeter waard. De foto is genomen tijdens de afdaling met zicht op de caldera en de montana blanca. Tip: voor de beklimming van de topkrater (laatste 200 hoogtemeters) heb je een vergunning nodig. Deze kun je tot 14 uur vantevoren gratis aanvragen via https://www.reservasparquesnacionales.es/real/parquesnac/usu/html/detalle-actividad-oapn.aspx?ii=6ENG&cen=2&act=1 Dit geldt ook als je via de kabelbaan omhoog gaat!

'1119706' door JoshuaX '1119706' door JoshuaX

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Roques de Garcia

JoshuaX

Een eenvoudige maar spectaculaire wandeling kun je maken tussen de Roques de Garcia, aan de voet van de El Teide vulkaan. In anderhalf uur zonder klimmen of dalen kun je genieten van gekleurde rotsformaties, waar ook regelmatig rotsklimmers actief zijn. De wandeling start tegenover het visitor center Parador Nacional. Toeristen staan voornamelijk aan het uitzichtpunt aan het begin, na 5 minuten wandelen ben je al zo goed als alleen. Een schitterende kennismaking met de Teide Caldera.

'1119149' door JoshuaX '1119149' door JoshuaX

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Anagagebergte...noord

JoshuaX

De noordkust van Tenerife is het minst toeristische gebied op dit Canarische eiland. De dorpjes zijn hier nog ongerept, de wandelingen prachtig. Op deze foto kijken we uit op het plaatsje Almáciga op de wandelroute van Benijo naar El Draguillo, waar de drakenbomen verspreid over het landschap staan.

'1110970' door JoshuaX '1110970' door JoshuaX

Groot-BrittanniëLonden

Groot-BrittanniëLonden

Londen time

JoshuaX

Meer dan 20 jaar was ik niet meer in Londen geweest. Het was dus weer eens Londen time. Erg leuk om te zien hoe moderne architectuur gemixed is met het nostalgische en historische van de stad. Deze foto is genomen vlak bij de Tower of London. Er kwam net een zware bui aan, een mooi momente om het stadsbeeld vast te leggen.

'1110809' door JoshuaX '1110809' door JoshuaX

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Deep blue

JoshuaX

Met 700 meter is Crater Lake het diepste meer van de Verenigde Staten. Het water in het meer komt van smeltende sneeuw, er is geen rivier of andere waterbron die water toevoert. Daardoor is het water echt bizar blauw en super helder. Naarmate de zon hoger komt te staat en je loopt op de kraterrand, zie je het water geleidelijk naar een onwaarschijnlijk diepblauw kleuren.

'1110680' door JoshuaX '1110680' door JoshuaX

SpanjeBarcelona

SpanjeBarcelona

Overnacht in het Dali

JoshuaX

Het Salvador Dali museum in Figueres is een bekend uitje als je Barcelona bezoekt. Je kunt je uitje echter bijzonder maken door bij het museum te overnachten in een van alle gemakken voorzien appartement. In de ochtend wordt je wakker met vers stokbrood zoals je kunt zien. Mooi om dit soort Dali details van dichtbij te kunnen bekijken. Aan de andere zijde kijk je in de tuin van het museum met de Dali eieren op de rode muren er omheen. Er is zelfs een terras met ligbedden. Zo kun je ook buiten de museumtijden van deze bijzondere plek genieten, waar Salvador zelf in een tombe begraven ligt. Kijk op https://www.themuseumapartments.com voor meer informatie.

'1110626' door JoshuaX '1110626' door JoshuaX

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Op de vulkaanrand

JoshuaX

Gisteren plaatste ik een foto van de painted dunes aan de voet van de kegelvulkaan de Cinder Cone. Op deze foto zie je de kraterrand met op de achtergrond de enorme Lassen Peak. De beklimming van de Cinder Cone is een uitdaging, maar eenmaal op de top kun je een prachtige ronde lopen, zoals de wandelaar die op het randje loopt. Locatie is Lassen vulcanic national park.

'1110597' door JoshuaX '1110597' door JoshuaX

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

De Cinder Cone en...P

JoshuaX

Lassen vulcanic national park is opgezet rond een van de grootste dome vulkanen in de wereld, lassen peak. Maar in de moeilijker bereikbare noordoostelijke warme hoek van dit park vindt je de cinder cone, een uitgedoofde sintelkegelvulkaan. Aan de voet hiervan liggen de painted dunes, een kleurrijk gewelfd heuvellandschap. Je kunt met de auto op een onverharde weg tot op enkele kilometers van de cinder cone parkeren. De rest ga je te voet. De foto is genomen vanaf de kraterrand na een ongelooflijk steile beklimming, waarbij je na elke meter klimmen weer een halve meter terugzakt. Trek er een klein uur voor uit, waarna je ook nog binnen in de krater af kunt dalen. De twee wandelaars in het gekleurde duinenlandschap kozen voor de lage route om de vulkaan heen, veel minder vermoeiend.

'1110449' door JoshuaX '1110449' door JoshuaX

Verenigde StatenOregon

Verenigde StatenOregon

Painted hills

JoshuaX

In centraal Oregon ligt het John Day fossils bed national monument. Dat uit 3 units bestaat. Paleontologie en bijzondere natuurverschijnselen gaan hier hand in hand. Zo leerden we dat de eerste paarden niet groter waren dan een hond van nu, en dat ze tenen hadden voordat ze hoeven ontwikkelden. De fossielen daarvan krijg je gewoon in je handen geduwd door een park ranger als je het visitor center bezoekt van de Clarno unit. Super interessant. In de Painted Hills unit loop je tussen rood geleurde heuvels met mooie vormen. Een vijftal korte wandelingen leiden je langs verschillende natuurfenomenen, zoals op de foto bij de painted dune wandeling. Hoewel bekend, ligt dit national monument zo afgelegen dat je het park met maar weinigen hoeft te delen.

'1110395' door JoshuaX '1110395' door JoshuaX

SpanjeCatalonië

SpanjeCatalonië

Serra de Rodes

JoshuaX

Catalonië is meer dan alleen Barcelona. Vauit Figueres, waar je het Salvador Dali museum vindt, kun je in het binnenland het vulkaan gebied Garranxta verkennen, en aan de kust het natuurpark Serra de Rodes. Langs de kuststrook loopt hier een schitterend pad naar het klooster Sant pere de Rodes. Onderweg kom je onder meer langs middeleeuwse opgravingen waar archeologen volop bezig zijn. Je kunt het klooster bezoeken en vervolgens doorwandelen naar een middeleeuwse ruïne op een rotspunt. Daar ontvouwen zich de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën, een eindpunt om een tijd van te genieten.

'1110339' door JoshuaX '1110339' door JoshuaX

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Redwood empire

JoshuaX

De hoogste bomen ter wereld vindt je aan de noord Californische westkust, waar de laatste redwood bossen beschermd worden in 4 state parks en 1 national park. Het Jedidiah smith state park is het meest noordelijke, en geeft je de beste mogelijkheden om diep de redwood bossen in te lopen. Op alle tijden van de dag is de sfeer echt sprookjesachtig. Ik voelde me in ver vervlogen tijden, omringd door deze woudreuzen die gemakkelijk 80 meter aantikken.

'1110292' door JoshuaX '1110292' door JoshuaX

Verenigde StatenCrater Lake

Verenigde StatenCrater Lake

Crater lake

JoshuaX

Crater lake ligt in zuidelijk Oregon, net over de grens met Californië. Het is vreemd genoeg het enige national park van deze prachtige staat. Je kunt in de ochtend een deel van de krater rondlopen richting Garfield Peak, waarbij je de mooiste uitzichten hebt zoals hier op de kraterrand, het onwaarschijnlijk diepblauwe water, en wizzard island. In de middag kun je met een bootje mee om wizzard island van dichtbij te bewonderen en naar de 200 meter hoge top te klimmen. Allemaal niet moeilijk, je kunt maximaal jezelf verwonderen over al het natuurschoon zonder naar adem te hoeven snakken. En voor de liefhebbers......je kunt je tentje opzetten onder aan de kraterrand in de buurt van Wizzard Island, zodat je met een wijntje naar de sterren kunt kijken.

'1104460' door JoshuaX '1104460' door JoshuaX

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Beklim Lassen Peak

JoshuaX

Lassen Peak behoort tot de hoogste Dome vulkanen ter wereld. Toch kun je zomaar naar de top klimmen in 2,5 uur tijd. Ook in juli ligt er sneeuw waar je regelmatig doorheen moet ploegen, maar dat vonden we juist avontuurlijk. Laat het je niet weerhouden van de klim. Vanaf de top zie je rondom felblauwe meertjes in de sneeuw en als contrast gestolde zwart-oranje lavastromen. Voor ons de mooiste hike in 3 weken Californie en Oregon. Tip: vanaf Manzanita lake bij de noordwestelijke ingang van het Lassen NP heb je de mooiste fotogelegenheid om Lassen Peak vast te leggen met spiegeling.

'1104251' door JoshuaX '1104251' door JoshuaX

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Midzomer sneeuw in...

JoshuaX

Het kan gewoon in juli in Sunny California, hiken in meters sneeuw. Lassen vulcanic NP ligt voor een deel zo hoog, dat de sneeuw tot eind juli kan blijven liggen. We liepen naar Terrace Lake over een onzichtbaar pad. Een kaartje gaf het juiste richtingsgevoel. Met loopstokken en voetafdrukken zorgden we voor een " kruimel effect", zodat we de weg weer terug konden vinden. Terrace Lake bereikten we na een afdaling in een witte omgeving met groene sparren, een apart beeld midzomer. Het meer ligt inderdaad op een soort terras. Niemand anders was op hetzelfde idee gekomen, een uitgebreid sneeuwballen gevecht met mijn zoon was dan ook geen enkel probleem :0)

'1104071' door JoshuaX '1104071' door JoshuaX

Verenigde StatenOregon

Verenigde StatenOregon

De Painted Hills

JoshuaX

De painted hills liggen in centraal Oregon en maken onderdeel uit van het John Day Fossils Bed National Monument. Er lopen vier korte wandelingen door het gebied die je langs alle natuurlijke hoogtepunten leiden. De painted hills liggen nogal afgelegen en zijn daarom schaars bezocht, als je vroeg bent heb je deze bijzondere plek zomaar voor je alleen . Het is de detour meer dan waard. In de ochtend en namiddag zijn de kleuren op z'n mooist en komen de speciale vormen van de heuvels het best tot hun recht. Naast de painted hills zijn er nog twee units die onderdeel uitmaken van het national monument, je kunt er een heel mooie dagtrip van maken.

'1104003' door JoshuaX '1104003' door JoshuaX

Verenigde StatenCalifornia

Verenigde StatenCalifornia

Klein duimpje in...Re

JoshuaX

In het Noordwesten van Californië bevindt zich de grootste concentratie Redwood bomen in de Verenigde Staten, verdeeld over drie State Parks en het Redwood National Park. De Redwoods zijn de hoogste bomen ter wereld. De hoogst gemeten boom is 112 meter, vergelijkbaar met de Dom van Utrecht. In Jedediah Smith State Park kun je diep de Redwood bossen inrijden via een kronkelige zandweg, je kunt soms maar net met de auto tussen twee gigantische bomen door manoevreren. Deze weg alleen al is de moeite waard. Ergens halverwege deze weg begint de Boy Scout Tree Trail. De Boy Scout Tree is als eindbestemming gigantisch, maar de wandeling er naar toe is eigenlijk het meest bijzondere. Je voelt je klein duimpje tussen de Redwoods. Sta regelmatig stil, kijk om je heen, kijk omhoog, en neem het in je op.

'1100439' door JoshuaX '1100439' door JoshuaX

Verenigde StatenCrater Lake

Verenigde StatenCrater Lake

Wizard Island

JoshuaX

Helemaal in het zuiden van Oregon ligt het enige Nationale Park van deze Staat, Crater Lake NP. Ooit was dit een gigantische vulkaan die niet uitbarstte, maar juist implodeerde, volledig instortte. Daardoor ontstond een enorme krater die zich vulde met het meest blauwe water wat je je maar voor kunt stellen. In de krater liggen twee eilanden, het Ghost Ship en Wizzard Island. Deze laatste kreeg die naam omdat het op een tovenaars punthoed lijkt. Je kunt er met een bootje naar toe om naar de top van het eiland te klimmen, wat toch een klim is van 200 meter hoogte. Wij waren als eerste ter plekke in het park en kozen ervoor naar de top van Garfield Peak te klimmen, vanwaar je de hele krater met eilanden kunt overzien.

'1099929' door JoshuaX '1099929' door JoshuaX

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Painted Dunes en...Fa

JoshuaX

5 uur rijden ten noorden van Yosemite ligt één van de mooiste en tegelijkertijd minst bezochte nationale parken van de Verenigde Staten, Lassen Vulcanic NP. Het ligt voor de meeste toeristen buiten de populaire routes. Wat een rust, wat een weelde. Het park is even mooi als afwisselend. Sneeuw tot ver in Juli, dome vulkanen, helblauwe meren, geelgroene alpenweiden, en ook de Cinder Cone. Dit is een Kegelvulkaan die na een uitbarsting de Fantastic lava beds heeft gevormd, tot wel 20 meter opgestapeld hoog zwart vulkaangesteente. Daarbinnen hebben zich de Painted Dunes gevormd zoals op de foto te zien is. Dit beeld zet zich 360 graden rondom de vulkaan voort, waanzinnig gewoon. De top van de vulkaan bereiken is zéér steil maar ook vrij kort (max een half uur), het uitzicht rondom is gewoon buitenaards. Dit park blijft hopelijk de grote onbekende wat mij betreft...….

'1099901' door JoshuaX '1099901' door JoshuaX

Verenigde StatenYosemite NP

Verenigde StatenYosemite NP

Taft Point

JoshuaX

Terug van een geweldige reis door Californie en Oregon. We begonnen met 5 dagen Yosemite. Yosemite national park is druk, heel druk. Maar op hooggelegen plekken als Taft Point niet. Op een loodrecht de lucht instekende rots kun je helemaal op het randje zitten en genieten van het uitzicht op de Yosemite Valley. Rechts beneden je zie je de 1000 meter hoge El Capitan. Deze speelt samen met Alex Honnold de hoofdrol in de met een Oscar bekroonde documentaire Free Solo. Rotsklimmer Honnold overwint daarin deze rotskolos zonder enig hulpmiddel. Pure inspiratie, maar ik hield het zelf bij de rand van Taft Point.

'1097506' door JoshuaX '1097506' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Hotel de ville

JoshuaX

Op de vroege vrijdagochtend is het nog erg rustig op het stadhuisplein bij Hotel de Ville in Parijs. Links zie ik iets verderop in de straat de gekleurde pijpen van Centre Pompidou. Rechts zie ik de (overblijfselen van) de Notre Dame aan de overkant van de Seine. Het is hier heerlijk relaxed vertoeven terwijl deze magastad rustig ontwaakt en het zonnetje een nieuwe dag inluidt. Een cappuccino erbij en niemand maakt je wat :0)

'1097448' door JoshuaX '1097448' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Bonte boel

JoshuaX

Het is een kleurrijke situatie op de Place du Tertre, letterlijk maar ook door de kunstenaars die hier hun schilderijen proberen te slijten. Deze mevrouw kan al bijna niet meer weigeren, zou je denken :0) Door de toeristen die voor, opzij, achterlangs, en als het moet over je heen lopen, is het geen peuleschil om een foto te schieten zonder arm, been of half hoofd er op. Bij deze lukte het toevallig. Echt leuk om hier rond te lopen en te observeren. Vergeet niet om de gallerie aan het plein binnen te lopen, echt kunst om je even aan te vergapen.

'1097421' door JoshuaX '1097421' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Pantheon

JoshuaX

Het Pantheon, een kwartiertje lopen ten zuiden van de Notre Dame, was een onverwacht hoogtepunt in Parijs voor mij, ik was hier niet eerder geweest, sterker, ik kende het niet! De naam verwijst direct naar het Pantheon in Rome, daar moest het op gaan lijken. Er is een enorme crypte ondergronds met meerdere (zij)gangen. Voltaire, Zola, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Marie Curie, Rousseau, ze liggen er allemaal. De President van Frankrijk bepaalt wie er bijgezet mogen worden. Het interieur van de kerk is immens groot(s), vol gigantische schilderijen, sculpturen en fesco's, met magnifieke plafonds. In het midden van de kerk bungelt de slinger van Foucault vanaf een koepel tot kort bij de grond. Hiermee bewees deze fysicus in 1851 dat de Aarde om haar as draait. Ononderbroken slingert het touw met rond gewicht van voor naar achter en van links naar rechts. Allemaal even mooi.....de foto is genomen van achter het altaar.

'1097404' door JoshuaX '1097404' door JoshuaX

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Saint Chapelle

JoshuaX

Naast de Conciergerie waar Marie Antoinette haar gevangenschap onderging voordat haar hoofd onder de guillotine werd gelegd, bevindt zich de gotische parel van Frankrijk, de Saint Chapelle. Het bestaat uit een beneden en bovenkerk. De benedenkerk is al prachtig, maar de bovenkerk steelt toch de show met 15 meter hoge glas in lood ramen rondom die zorgen voor een fonkeling van kleuren. Kom dan ook vooral bij zonnig weer, dan ontstaat rond het middaguur de mooiste kleurenpracht. Er is aan de binnenkant nauwelijks een vaste muur te vinden, alleen slanke pijlers tussen de vensters. De oorsprong van de Saint Chapelle mag er ook wezen. In 1239 nam koning Lodewijk IX in Parijs de doornenkroon van Jezus in ontvangst, blootvoets en slechts gekleed in een hemd. In de buurt van zijn paleis bouwde hij voor dit kostbare reliek de Saint Chapelle. Tijdens de Franse revolutie werd het nog als meelopslagplaats gebruikt, maar ik zag gelukkig geen kruimels meer liggen.

Community updates

WINNAAR GRIEKSE GEHEIMEN
23-10-2020 De afgelopen maanden vroegen we Columbus-fans om hun Griekse reisgeheimen met ons te delen. Dat hebben we geweten! Wat een geweldige tips hebben jullie ingestuurd! De stemronde is afgelopen en de winnaar is bekend! Nieuwsgierig wie de winnaar is geworden? Laat hier je felicitaties achter >

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
23-10-2020 Vandaag valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 42 | Community toppers

Migratie wapitiherten Foto: Dreamer666

1. Topreview: Diepholzer Moor, Duitsland door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Migratie wapitiherten door Dreamer666
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Wisseschout
5. Nieuwkomer: Fulltimetravels.nl

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik