Janbaert

'460772' door Janbaert '460772' door Janbaert

BelgiëVlaams-Brabant

BelgiëVlaams-Brabant

Winter aan de Demer

Janbaert

Natuurpunt Aarschot heeft momenteel 320 ha natuurgebied in beheer en dit verspreid over 6 gebieden nl. Aarschotse Langdonken (Blakers in Langdorp en Meertsels in Aarschot), Achter Schoonhoven (Demervallei Aarschot, Langdorp en Rillaar), Meren en Kalsterbos (Langdorp), Molenheide (omgeving Heimolen in Langdorp), Tienbunderbos (Rillaar) en Vorsdonkbos-Turfputten (Gelrode).

'460187' door Janbaert '460187' door Janbaert

BelgiëWest Vlaanderen

BelgiëWest Vlaanderen

Belgische kust

Janbaert

Het garnaalvissen te paard zoals beoefend in Oostduinkerke, is een eeuwenoude ambacht die nauw verbonden is met de natuur en afhankelijk is van de elementen en het getij. De taaie mannen op hun robuuste paarden door de golven te zien zwoegen, is zeker een uitstapje waard! 'De garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke' werd op woensdag 4 december 2013 door UNESCO officieel toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

'458578' door Janbaert '458578' door Janbaert

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Bedevaarders in...Lal

Janbaert

Het bijzondere is dat Lalibela nog steeds vele pelgrims trekt. In de orthodoxe goede week is dit te merken. In iedere kerk wordt gebeden en de bijbel gelezen in groepjes of alleen. Jonge mensen lezen voor in de oude taal "Ge-ez" en worden verbeterd door ouderen. In andere hoekjes slapen pelgrims. Er heerst een relaxte sfeer en niemand lijkt zich te storen aan ons toeristen die met de camera's er tussendoor wandelen. Al met al een bijzondere ervaring.

'457441' door Janbaert '457441' door Janbaert

Montenegro

Montenegro

Poes in Kotor

Janbaert

Kotor is een oude havenstad, gelegen aan de baai van Kotor, een diepe inham van de Adriatische Zee in de Montenegrijnse kustlijn. De oude stad wordt omringd door een vestingmuur en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

'456406' door Janbaert '456406' door Janbaert

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Himba jongen met...ui

Janbaert

Het is leuk voor mij om een ontspannende en deugnietachtige Himba jongen te fotograferen. De Himbastammen wonen in Noord West Namibië.

'456093' door Janbaert '456093' door Janbaert

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Sierlijke Himba vrouw

Janbaert

De Himba stam is een nomadische bevolking die rondtrekt in de eerder genoemde regio. De Himba is nauw verwant aan de Ovezamba en de Herero bevolking en spreken nagenoeg dezelfde taal. De Himba is goed te onderscheiden van elke andere lokale stam. Het uiterlijk is voor de Himba erg belangrijk. Aan het uiterlijk van de verschillende Himba valt veel af te lezen.

'456082' door Janbaert '456082' door Janbaert

MaliDogonland

MaliDogonland

Ezel & baobab in Dogo

Janbaert

De Dogon zijn een bevolkingsgroep die wonen langs de Klif van Bandiagara in Mali, een land in West-Afrika. Ze zijn bekend om hun kleurrijke, gemaskerde dansen en ceremonies, hun monumentale architectuur en een complexe levenswijze.

'455825' door Janbaert '455825' door Janbaert

RoemeniëCluj

RoemeniëCluj

Boerin in Apuseni

Janbaert

In West Roemenie ligt een prachtig berggebied dat weinig bekend is: het Apuseni Gebergte of de West Karpaten. De belangrijkste verkeersaders swingen rond het gebergte, de steden zijn op de randen ervan gebouwd. Het is een enorm plateau in 2 gesneden door de schilderachtige Aries Rivier. De natuur is er puur en groen, de beboste bergen wisselen af met kleurrijke graasvlaktes. Ontelbare rivieren hebben spectaculaire canyons gesneden in het gebergte en vormden de meest fascinerende grotten. Je kan het gebergte "de groene bergen" noemen.

'455682' door Janbaert '455682' door Janbaert

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Escalante Petrified..

Janbaert

Het Petrified Forest Trail is een een-mijl loop, kronkelende door lavastromen en duizenden stukken versteend hout. The Sleeping Rainbows trail is een optionele 0,75-mijl (1.21 km) lus van de Petrified Forest Trail. Dit gedeelte is veel steiler en vereist klauteren en klimmen over rotsen. [4]

'455681' door Janbaert '455681' door Janbaert

MaliCentraal Mali

MaliCentraal Mali

Gelukkig zwanger

Janbaert

Meestal komen ook veel zieken ‘s morgens langs op de consultatie bij z. Suzy (mijn schoonzus) voor klinisch onderzoek, onderzoek en behandeling van bijkomende klachten en het meenemen van de medicatie. s’ Middags krijgen ze een grote rijstmaaltijd met groenten en vlees of vis. De rest van de rijst mag iedereen meenemen. Gemiddeld zijn er 25 zieken die dag. Meer dan de helft zijn vrouwen, ook met jonge kinderen, enkele mannen en jongelingen. Enkele zieken uit Koutienso voelen zich gestigmatiseerd om de bijeenkomsten bij te wonen.

'455678' door Janbaert '455678' door Janbaert

MaliCentraal Mali

MaliCentraal Mali

Malinese vrouw

Janbaert

Mali is een land in West- Afrika, afgesloten van de zee. Delen van het land liggen in de Sahelstreek, daarom heeft Mali een droog klimaat met een regenseizoen. Verschillende etnische groepen leven samen (bijvoorbeeld: Peul, Malinka, Bambara, Touareg,…) in dit moslimland(90%) maar ook het animisme (9%) en het christendom (1%) vinden hier hun plaats.

'455677' door Janbaert '455677' door Janbaert

MaliCentraal Mali

MaliCentraal Mali

Meisje in de brousse

Janbaert

Mali is een land in West- Afrika, afgesloten van de zee. Delen van het land liggen in de Sahelstreek, daarom heeft Mali een droog klimaat met een regenseizoen. Verschillende etnische groepen leven samen (bijvoorbeeld: Peul, Malinka, Bambara, Touareg,…) in dit moslimland(90%) maar ook het animisme (9%) en het christendom (1%) vinden hier hun plaats.

'455564' door Janbaert '455564' door Janbaert

MaliCentraal Mali

MaliCentraal Mali

Met weinig tevreden

Janbaert

Ergens tussen Bla en San waar mijn schoonzus al sinds 1981 in de brousse als verpleegster werkt en de stichtster is van dispensarium, schooltje en materniteit, leven de mensen er nog steeds primitief terwijl we hier in Europa hoogtechnologisch leven. Ondanks al de primitieve toestanden is de Malinese bevolking best tevreden. Onbekend is onbemind.

'455552' door Janbaert '455552' door Janbaert

MaliCentraal Mali

MaliCentraal Mali

Vredesduif bij de...m

Janbaert

De oorsprong van het symbool is waarschijnlijk niet religieus, maar inmiddels wordt het algemeen geaccepteerd als symbool van de Islam. De vijfpuntige ster herinnert de moslims namelijk aan de vijf pijlers van de Islam: de geloofsbelijdenis, het gebed, de armenbelasting, het vasten en de pelgrimstocht naar Mekka. En de maan is belangrijk omdat hij de islamitische kalender bepaalt, want elke nieuwe maan markeert het begin van een nieuwe maand. Zo gaan cultuur en religie hier dus hand in hand. En waarmee zijn de moslimextremisten nu mee bezig???

'455547' door Janbaert '455547' door Janbaert

MaliDogonland

MaliDogonland

Keuken in Dogon

Janbaert

Terwijl we hier in de westerse wereld een heel comfortabele keuken hebben ploeteren de mensen in bv. Dogonland (Mali) nog steeds in de keuken zoals eeuwen geleden. De Dogonvrouwen moeten zelfs 's morgens vroeg via de steile kliffen naar beneden gaan om voorraad water op te halen!!

'455545' door Janbaert '455545' door Janbaert

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Dassanech vrouw

Janbaert

De Dassanech is een etnische groep die officieel tot Ethiopië behoort, die tussen Ethiopië, zuid Soedan en Kenia rondtrok. Volgens de laatste volkstelling uit 2012 zijn er 82,000 Dassanech. De Dassanech zijn van oorsprong pastorale mensen, maar in de afgelopen jaren steeds vaker agro-pastoraal. Doordat ze gedurende de afgelopen 50-jaar een groot deel van hun land kwijt zijn geraakt, hebben ze veel van hun schapen, koeien en geiten verloren. Ook hebben zij een explosieve bevolkingsgroei doorgemaakt en is hun aantal in de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Tegenwoordig bevinden de meeste Dassanech zich langs de Omo-rivier en het Turkana meer, hier proberen zij gewassen zoals sorghum, maïs en bonen te telen. Echter langs de rivier is de kans op ziekten veel groter waardoor de kindersterft toe neemt. Van oudsher was hun vee zeer belangrijk, hun geiten en runderen voorzien in melk, bloed en huiden om een dak, slaapmatten, kleren of schoenen van te maken. Maïs wordt gewoonlijk geroosterd en van sorghum wordt bier gemaakt.

'455428' door Janbaert '455428' door Janbaert

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Kinderen in Simien...

Janbaert

Het was bij de heel kille valavond dat ik de foto's van deze kinderen heb genomen. Ze moesten op hun vee letten en ze hadden blijkbaar heel veel kou.

'455427' door Janbaert '455427' door Janbaert

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Koffie

Janbaert

Ethiopië wordt beschouwd als bakermat van de koffie. Vanuit Ethiopië spreidde koffie zich via pelgrims en koffiehandelaars uit over de rest van de wereld. Ons woord koffie vindt wellicht zijn oorsprong in de koffieregio Kaffa. Dit is echter niet zeker want ook vele andere etymologische verklaringen worden genoemd. En nu we toch de grens van feiten en folklore opzoeken. Het verhaal van de ontdekking van koffie door de Ethiopische koffieherder Kaldi en zijn hyperactieve geiten mag in deze context niet onvermeld blijven...

'455426' door Janbaert '455426' door Janbaert

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

De klas in Simien...M

Janbaert

Tijdens de trekking in de Simien mountains kwamen we in een klas in een piepkleine dorp ergens in de Simien Mountains binnen. We werden heel hartelijk verwelkomd door een leerkracht. Een ideale kans om het echte klasgebeuren te fotograferen.

'455424' door Janbaert '455424' door Janbaert

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Een meisje op de mark

Janbaert

Op de marktplaats zag ik een jonge Ethiopische vrouw rustig en glimlachend zitten met een prachtige blauwe achtergrond. Ze vroeg zelfs geen enkele Birr's. In Ethiopië is aartsmoeilijk om een portret te maken.

'455070' door Janbaert '455070' door Janbaert

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Hamar kapsel

Janbaert

De Hamar-vrouwen tooien zich prachtig met koperen been-, en armbanden en halskettingen van kauri-schelpen en schitterende en bizarre kapsels (met boter ingesmeerde, okerkleurige dikke vlechten).

'455069' door Janbaert '455069' door Janbaert

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Gesegelde rug

Janbaert

De Hamar-vrouwen tooien zich prachtig met koperen been-, en armbanden en halskettingen van kauri-schelpen en schitterende en bizarre kapsels (met boter ingesmeerde, okerkleurige dikke vlechten). Op bepaalde Hamar-mannen worden ondertussen body-paintings aangebracht. Hamar-vrouwen laten zich zich tijdens dit ritueel vrijwillig met de zweep afranselen door deze mannen tot het bloed van hun ruggen spat zodat later zware littekens achterblijven. Ze dagen de "whippers", de mannen die de zweep-takken hanteren, zelfs herhaaldelijk uit om hen zo hard mogelijk te slaan. Littekens worden overigens bij veel verschillende stammen in het gebied vrijwillig op het lichaam aangebracht - dikwijls met uiteenlopende symbolische betekenissen.

'454979' door Janbaert '454979' door Janbaert

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Kluizenaar in een...r

Janbaert

In een bergachtig gebied in het hart van Ethiopië – ongeveer 645 kilometer van Addis Abeba – werden elf middeleeuwse monolithische kerken uitgehouwen uit de rotsen. Ze werden gebouwd dankzij koning Lalibela die in de 12e eeuw een ‘Nieuw Jeruzalem’ wilde bouwen, nadat islamitische veroveringen christelijke bedevaarten naar het Heilige Land stopten. De kerken zijn gehouwen uit monolithische blokken, die vervolgens uitgebeiteld werden tot zich deuren, ramen, kolommen,vloeren en daken vormden. Het gigantische werk werd verder aangevuld met een uitgebreid stelsel van sloten, greppels en ceremoniële passages. Sommige passages hebben openingen naar kluizenaarsgrotten en catacomben.

'454959' door Janbaert '454959' door Janbaert

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Reinigen rotsmuur

Janbaert

Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zag dat aan één van de rotskerken van Lalibela verschillende vrouwen de rotswanden aan het reinigen zijn en dat ook op een gevaarlijke manier! Onvoorstelbaar toch!

Community-updates

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-07-2021 We trappen af met het thema voor juli: Wildlife in tijden van corona. En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

STEM OP JOUW FAVORIETE WERELDWONDER EN WIN


29-06-2021 In ons dubbeldikke jubileumnummer lichten we maar liefst 101 nieuwe Wereldwonderen uit: plekken en ervaringen die nog buiten de gebaande paden liggen en op jouw (duurzame) bucketlist thuishoren. Maar welk wonder is nu eigenlijk jouw favoriet? Wordt het het Noorderlicht, de Rotskerk van Lalibela of de molens van Kinderdijk? Breng je stem uit en win een van de honderd topprijzen!

DREAMER666 WINT DE WERELDWONDER-FOTOWEDSTRIJD


29-06-2021 'Welk bouwwerk of door de mensen gemaakte plek zou de titel Nieuw duurzaam Wereldwonder moeten dragen?' Die vraag stelden we jullie zo'n twee maanden geleden. We kregen tal van foto's binnen van de meest prachtige bestemmingen - waarvan je een aantal terug kunt vinden in de dubbeldikke jubileumeditie van Columbus die nu in de winkels ligt! Een van die plekken is Bagan, een stad die met recht een Wereldwonder genoemd mag worden. Bagan werd door meerdere mensen genomineerd, maar Dreamer666 blies ons met haar foto omver en mag daarom voor Columbus op reportage. Gefeliciteerd, Jessi!

DE DUBBELDIKKE JUBILEUMEDITIE VAN COLUMBUS IS UIT!


29-06-2021 Toen Columbus Travel in 2005 werd opgericht, hadden we nooit kunnen bevroeden dat we 16 jaar later maar liefst 100 edities verder zouden zijn. 101 eigenlijk, want we vieren het heuglijke feit met een dubbeldik nummer: editie 100 vol nieuwe wereldwonderen en editie 101: een Familyspecial met 101 bijzondere reizen met kinderen. Heb je hem nog niet in huis? We geven vier weken lang 25 exemplaren van deze collectible jubileumeditie weg! Hebben? Doe mee!

week 29 | Community-toppers

wolkbreuk-in-st-petersburg
Wolkbreuk in St. Petersburg. Foto: BjornSnelders
1. Topfoto & -tip: Wolkbreuk in St. Petersburg door BjornSnelders
2. Review: n.v.t.
3. Communitylid van de week: Dragonfly
4. Nieuwkomer: Meppie

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JULI: WILDLIFE IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juli is: wildlife. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik