Jaapburgers
Culzean Castle
Culzean Castle is een kasteel gelegen in het zuidwesten van Schotland. Gelegen op een heuvel biedt het kasteel een uitzicht over de Firth of Clyde. Het kasteel alsmede de omringende tuinen van het Culzean Castle Country Park zijn opengesteld voor het publiek. Het kasteel werd in fases gebouwd tussen 1777 en 1792. Het kasteel en de tuinen werden in 1945 door de familie Kennedy geschonken aan de National Trust for Scotland. In hetzelfde jaar werd het appartement boven in het kasteel, voor de rest van zijn leven, in bruikleen gegeven aan Dwight D. Eisenhower. Normaal gesproken ga ik zelden of nooit een kasteel in. Teveel van hetzelfde. Na licht aandringen van mijn vrouw maakte ik hier een uitzondering en ik moet zeggen: het is de moeite waard. Kijk eens naar de blauwe lucht. Echt waar: dit is Schotland op 19 september 2019. :) Bron: Wiki
Church Of Scotland...
Op de eerste dag van onze rondreis door Schotland moesten we van Newcastle upon Tyne naar Ayr rijden, een flink stuk. En onderweg moest natuurlijk regelmatig worden gestopt. Zoals hier bij deze oude kerk in Corsock, behorend bij de free church of Scotland. Hoewel, zo heel oud is hij niet: gebouwd in 1851-1852.
Vertrek uit IJmuiden
Half september vertrokken wij vanaf IJmuiden naar Newcastle om van daaruit een rondreis door Schotland te maken. In IJmuiden was sprake van een stevige wind, en dat is voor kitesurfers het juiste moment om hun sport te beoefenen. Een fascinerend gezicht. In het groot komt de foto beter tot zijn recht.
Burlend hert
Lange tijd niet op Columbus (hier stond eerst Zoom) geweest. En toen kreeg ik plotseling een reactie op een oude foto. Even een beetje rondgestruind op de site. Even wennen. En nu maar weer eens een foto geplaatst van eergisteren van een burlend hert. (irritant dat de spellingscontrole dat steeds wil veranderen in “brullend”.) Het was prachtig weer en het late middagzonnetje zorgde voor mooi, warm licht.
Puente Nuevo
De Puente Nuevo (betekenis: nieuwe brug) in de stad Ronda in de autonome regio Andalusië in Zuid-Spanje is een stenen brug die als een van de drie bruggen de diepe kloof Tajo de Ronda met de rivier de Guadalevín overspant. Op bepaalde plaatsen is deze kloof 120 meter diep. De brug is de nieuwste brug die de stadsdelen Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad) van Ronda met elkaar verbindt. De brug heeft een hoogte van 98 meter. Ze geldt als hét symbool van Ronda en is een belangrijke toeristische trekpleister. Bron: wiki
Mezquita
kathedraal/moskee van Córdoba. Je weet niet wat je ziet als je binnen bent. De Mezquita is de kathedraal van Córdoba in Spanje. Het historische centrum van de stad met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Mezquita is Spaans voor moskee. Hiermee wordt verwezen naar de functie van het gebouw voor de Reconquista, voordat het een kathedraal werd. Bron: wiki
Dubbele regenboog
Op vrijdag 2 november was ik met twee vrienden gezellig aan het golfen, toen plotseling het weer omsloeg. Donkere wolken, waaruit eerst flinke regen en toen hagel viel Het was zeer plaatselijk. Maar de greens waren plotsklaps wit. Na 10 minuten was het weer droog, maar na een half uurtje begon het weer te regenen. Ik ben niet van suiker, maar omdat het ook al een beetje ging schemeren, gaven we er de brui aan. Wandelend naar het clubhuis brak zeer plaatselijk het middagzonnetje door en zag ik een dubbele regenboog. Ik stond zelf in de regen. Een dubbele regenboog is te zien wanneer het licht twee keer wordt weerspiegeld in een regendruppel (en dus vier keer weer gebroken: 1x de regendruppel in, en 1x eruit, en dat dus twee keer). Wanneer dit gebeurt, is het resultaat dat er twee regenbogen worden gemaakt, de normale en een zwakkere erboven. Dit staat bekend als een dubbele regenboog. De tweede regenboog is altijd 8 graden boven de eerste. De kleuren in de tweede regenboog zijn in omgekeerde volgorde en gespiegeld aan de eerste regenboog. De hele regenboog is in feite gedupliceerd en binnenste buiten gekeerd. Bron en meer info: https://wetenschap.infonu.nl/weer/142795-het-ontstaan-van-licht-en-een-dubbele-regenboog.html
Groenendaalse Bos
Gisteren nog even genoten van het late middagzonnetje in het Groenendaalse Bos Heemstede. Twee foto's (boven en onder) aan elkaar geplakt. Ik had eerst ook meerdere foto's met verschillende sluitertijden samengevoegd, maar daardoor werden de mensen (en hond) schimmen. Lekker een beetje aan het knutselen geweest dus.
Jackfruit met eekhoor
Tijdens een georganiseerde rondreis is het ook wel eens lekker om een paar dagen vrij te zijn in een resort. Dan heb je ook even gelegenheid om zonder tijdsdruk door de tuin te struinen op zoek naar wat voor je voeten komt. En dat was dit keer een eekhoorn, die niet goed wist wat hij met die enorme jackfruit aan moest.
AWD in de herfst
Vandaag weer eens door de AWD gewandeld. Het burlen van de herten is helaas afgelopen, maar er valt nog steeds genoeg te genieten. Ik probeer steeds een foto van een hert te maken, dat op een mooie manier door een warm zonnetje wordt belicht. Maar tot op heden geen foto kunnen maken, zoals ik die in mijn hoofd heb. Maar de aanhouder wint. Hoop ik. Met een verkeerde lens (150 mm) deze landschapsfoto gemaakt. De AWD zijn ook in de herfst prachtig.
Beauty in Hoi An
Foto van 18 maart 2017. In de namiddag maakte ik een fietstochtje in de omgeving van Hoi An en uiteindelijk kwam ik in het centrum van de stad uit bij een brug, waar veel mensen paradeerden. Zien en gezien worden. Het is ook de plek waar aanstaande trouwlustigen zich in hun mooiste kleren door een fotograaf laten vereeuwigen. Op een bepaald moment kwam dit meisje met wat vriendinnen langs en en ik vroeg haar, of ik een portret van haar mocht maken. Ze wist zich eigenlijk geen raad met mijn verzoek en zei uiteindelijk "nee". Maar na een minuut of vijf kwam ze terug en gaf ze alsnog toestemming.
Spaarndam
Terug wandelend van een feestje in Spaarndam liep ik over een bruggetje en toen zag ik dit beeld. Geen camera bij me, maar dan biedt de iPhone uitkomst. Als je de foto opent, zie je meer details.
Skye
Het eiland Skye is prachtig. Hier maakten we een wandeling bij de bergen van de Quiraing. De uitzichten zijn weergaloos mooi. Veel groen en bloeiende heide. En meren, natuurlijk. Als je de foto opent, zie je hem helemaal.
Senegalese...spoorkoe
De Senegalese spoorkoekoek (wat een naam overigens) is een middelgrote vogel van 39cm lengte. De bovendelen, kop, poten en lange staart zijn zwart, de vleugels zijn kastanjebruin, en de buik is wit. Hij eet een breed scala aan insecten, rupsen en kleine gewervelde dieren. Bron: birdimage.nl Hoewel de vogel een wijdverspreide soort in Afrika is, heb ik er maar één gezien. Deze kon ik vastleggen in het late middagzonnetje.
Lelkraanvogel
Lelkraanvogels worden tot 172 cm hoog, en wegen ongeveer 7,8 kg. De soort is de grootste kraanvogelsoort uit Afrika en de een na grootste van alle kraanvogels, op de Saruskraanvogel na. Bron: wiki Op de site van het WNF las ik, dat er nog maar enkele duizenden exemplaren leven. Dit was ook de enige lelkraanvogel die ik heb gezien. De spellingscontrole kent hem ook niet.
Burlend hert
Omdat het burlen van de herten is begonnen, ben ik vandaag de AWD ingetrokken om dat eens te horen. En om dat in beeld vast te leggen. Het eerste uur gebeurde er niets. Wel veel herten gezien. En toen, het geluid volgend, ook veel burlende herten gespot. Een indrukwekkend gehoor en schouwspel. Helaas waren de lichtomstandigheden niet optimaal, dus een hoge iso moeten gebruiken.
Elegante dames
Tijdens ons bezoek aan Angkor kwam je ogen tekort. De eerste dag bezochten we het uitgebreide complex onder begeleiding van een gids, de tweede dag alleen. Althans, we gingen met een gemotoriseerde tuktuk, en de bestuurder daarvan bracht ons naar de mooiste plekjes. Deze twee elegante dames vond ik ook een foto waard. Mooi gekleed en kijk eens, hoe ze hun voeten posteren. Uiteraard hadden ze vooraf hun toestemming gegeven.
Leeuwin in late...mid
Erindi Private Game Reserve is een geweldig wildpark van ruim 70.000 ha in Centraal Namibië met een grote wilddichtheid. Wat niet wil zeggen, dat je achter iedere boom een leeuw of luipaard vindt. Een luipaard hebben we in onze drie dagen daar niet gespot. Leeuwen wel, waaronder deze mooie leeuwin. We vonden haar dicht bij een waterplaats ("erindi" betekent trouwens waterplaats), waar ze een tijd doodstil stond en oogcontact had met een waterbok op zo'n 100 meter. Op zo'n afstand is de leeuwin kansloos. Dus ze verspilde haar energie niet. Na een paar minuten liep ze recht op onze jeep af om vlak daarvoor weer af te buigen. Toch wel spannend in zo'n open voertuig. Het licht had ik niet mooier kunnen wensen. Zie ook de lange schaduw.
Juveniele groenling..
Al heb je geen verstand van vogels (zoals ik), dan nog is een dagje in een vogelhut de moeite waard. Helemaal als je in prettig gezelschap verkeert (Karin en Christa) die duidelijk meer vogels kunnen herkennen dan ik. Deze juveniele groenling leek mij al aardig uit de kluiten gewassen, maar hij vond het toch prettiger om gevoerd te worden dan om zelf het voer van de boomstam te pikken. Getuige de constante beweging van zijn vleugels, stond hij nog niet zo vast op zijn pootjes. Iets meer info over de groenling (met dank aan Wiki): Een groenling is ongeveer 15 centimeter lang. Het mannetje is olijfgroen van kleur, vooral op de stuit. De rug heeft een bruine tint en de onderzijde is meer geelachtig. De randen van de vleugel en de meeste staartpennen zijn aan de basis helder geel. De dikke snavel is bijna wit en de poten zijn vleeskleurig. Het wijfje is minder intensief van kleur, zij is meer grijsgroen en haar geel in de veren is veel valer.
Fazant (v)
Na installatie in een vogelhut in de Alblasserwaard was deze vrouwtjesfazant de eerste vogel die zich liet zien. Er zouden er nog vele volgen, wel allemaal kleiner dan deze fazant. Op vogelbescherming.nl vond ik de navolgende info. Weer wat geleerd. Fazanten zijn prachtig gekleurde vogels - althans, de mannetjes. De vrouwtjes zijn bijzonder goed gecamoufleerd. De fazant komt van nature voor in Europa, maar niet in de West-Europese landen. Het gebied tussen Georgië, Armenië, Azerbeidzjan en van Vietnam tot in Noord-Korea vormt het oorspronkelijke leefgebied van de fazant. De Romeinen waardeerden de fazant om zijn vlees en zorgden ervoor dat de soort zich over grote delen van Europa verspreidde. De groei van het Europese fazantenbestand vond later plaats. Vooral ten behoeve van de plezierjacht werden vanaf de 18e eeuw grote aantallen fazanten gefokt en losgelaten. Dit is in Nederland verboden, maar gebeurt illegaal nog wel. De fazant komt van nature voor in laaglandbossen, waar hij is gespecialiseerd in het vangen van insecten, hagedissen en soms muizen, zaden en aas op de bosbodem. De in Nederland voorkomende fazant is een mix van verschillende ondersoorten en varianten, die in het Aziatische broedgebied voorkomen.
Baobab
Foto is genomen op 29 mei 2018, onze laatste dag in Botswana. Na een bezoek aan een "olifantenhut" (waarvan ik al eerder foto's plaatste) reden we terug naar onze lodge, terwijl de zon net was ondergegaan. En dan kom je zo'n baobab tegen met de oranje lucht als achtergrond. Dit beeld is voor eeuwig in mijn geheugen gegrift.
Madeira
Een van de hoogtepunten van onze wandelvakantie op Madeira (mei 2016) was een wandeling over het schiereiland Ponta de São Lourenço. Dat ligt in het oostelijke deel van Madeira en is een natuurreservaat met prachtig panoramisch uitzicht op de Atlantische Oceaan en spectaculaire vulcanische rotsformaties met prachtige kleuren. Voor mensen met een normale conditie is het een redelijk makkelijke wandeling. Toch durfden mensen met hoogtevrees niet de hele wandeling te maken. Bron: Madeira-live.com
Nieuw-Zeeland • Zuid Centraal Eiland
Nieuw-Zeeland • Zuid Centraal Eiland
Pancake Rocks
Bij het kleine plaatsje Punakaiki in het Paparoa National Park bevinden zich de beroemde Pancake Rocks. Stroken kalksteen, gescheiden door dunne repen zachtere kleisteen, die door erosie deels zijn weggesleten, hebben de gelaagde Pancake Rocks gevormd. Waar de naam vandaan komt, is wel duidelijk.
The Queen's View
Rijdend vanuit het prachtige stadje Pitlochry, waar we getuige mochten zijn van de laatste wedstrijd van de Highland Games, volgden we de B8019, waar we al snel van dit prachtige uitzicht mochten genieten. Het heet "the Queen's View", omdat vanaf deze plek, volgens de overlevering, koningin Victoria in 1866 voor het eerst het landschap bewonderde. En er regelmatig terugkeerde. Bron: wiki